Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa . Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah. 3. Sayang kepada murid seperti anak sendiri.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. Ajar dengan niat yang betul. selamat daripada api neraka 4. 2.

Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6. Waspada kelakuan murid .Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah. Larang murid buat nakal dan kejahatan. 8. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat. Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah.

Yang tidak faham dan tidak cerdas. 10. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir. Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9. Ajar ikut kefahaman murid. . Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11. jelaskan lagi.

4. Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain. Membersih diri dari sifat keji. 2. 5. 3. 6. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu . Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru.Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful