Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

Ajar dengan niat yang betul. Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. 2.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa . Sayang kepada murid seperti anak sendiri. selamat daripada api neraka 4. 3. Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah.

8. Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6. Larang murid buat nakal dan kejahatan. Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah. Waspada kelakuan murid .

Ajar ikut kefahaman murid. 10. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir. Yang tidak faham dan tidak cerdas. Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain. jelaskan lagi. Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11. .Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9.

Membersih diri dari sifat keji. 4. Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru.Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1. 3. Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu . 6. 5. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful