Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

selamat daripada api neraka 4. 3. Ajar dengan niat yang betul. Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa .Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. Sayang kepada murid seperti anak sendiri. Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. 2. Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah.

Larang murid buat nakal dan kejahatan. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6. Waspada kelakuan murid . Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat. Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. 8.

Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11. 10. . Yang tidak faham dan tidak cerdas. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir. jelaskan lagi.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9. Ajar ikut kefahaman murid. Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain.

6. 2. 5.Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1. Membersih diri dari sifat keji. 3. 4. Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu . Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful