Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah. selamat daripada api neraka 4. 3. Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa . Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. Ajar dengan niat yang betul. Sayang kepada murid seperti anak sendiri.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. 2.

Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat. Waspada kelakuan murid . Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah. 8.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. Larang murid buat nakal dan kejahatan. Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah.

Ajar ikut kefahaman murid. Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11. 10. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir. Yang tidak faham dan tidak cerdas. jelaskan lagi. Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9. .

6. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu . Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain. Membersih diri dari sifat keji. 4. 5. 2. Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru. 3.Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful