Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

2. Ajar dengan niat yang betul. selamat daripada api neraka 4. Sayang kepada murid seperti anak sendiri. Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa .Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. 3. Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah.

Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. 8. Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6. Larang murid buat nakal dan kejahatan. Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah. Waspada kelakuan murid . Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah.

. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9. Yang tidak faham dan tidak cerdas. jelaskan lagi. Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11. Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain. 10. Ajar ikut kefahaman murid.

3. 2. 4. Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru. 5. 6. Membersih diri dari sifat keji. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu .Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1. Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain.