Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali

Lahir di Persai 1085. Pernah mengajar di Bagdad 1119. Guru Besar di Universiti Nizamiah. Menguasai bidang Fiqh, Kalam, Logik dan Falasafh. Kitab/buku terkenal al-Basith alKhulasah, Ihya Ulum al-Din, Tahafut al-Falasifat dll. Ahli fikir yang terkenal. Cara pengajaran: metod perbincangan.

Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 1. 3. Ajar dengan niat yang betul. Hati yang bersih saja dapat menerima cahaya Allah. Hak guru lebih besar dari hak ibu bapa . selamat daripada api neraka 4. Keikhlasan dan kebersihan hati kerana ilmu yang benar adalah cahaya daripada Allah. Sayang kepada murid seperti anak sendiri. 2.

Oleh itu ajar secara jujur dan ikhlas 7. Waspada kelakuan murid . 8.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 5. Larang murid buat nakal dan kejahatan. Selalu menasihati murid iaitu belajar untuk mendekati Allah. Kalau boleh mengajar jangan mengharapkan upah. Guru pembawa kehidupan kekal di akhirat. Oleh itu ajar ilmu dunia dan ilmu akhirat 6.

Yang tidak faham dan tidak cerdas. jelaskan lagi. Contoh: guru bahasa jangan pandang rendah guru Tafsir. Ajar ikut kefahaman murid. 10. . Guru jangan memandang rendah guru yang mengajar mata pelajaran lain.Adap guru-murid menurut pandangan Imam al-Ghazali 9. Guru galak murid mempelajari ilmu lain 11.

2. 5. Membersih diri dari sifat keji. Kurang hubungan dengan luar (keduniaan) Menyerah jiwa raga kepada guru. Perlu banyak menguasai pelbagai ilmu . 4. 3. Elak belajar peringkat awal tentang khilaf Terlebih dahulu menguasai ilmu fardu ‘ain.Kewajipan Murid Menurut al-Ghazali 1. 6.