PCK 3

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI DAN TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

menghasilkan tenaga elektrik Arang Batu .SUMBER TENAGA Petroleum. sumber elektrik 2/17/2013 .kuasa hidroelektrik.arang batu.gas asli.bahan mentah industri petrokimia Tenaga Biojisim Terhasil dari pereputan sisa pertanian. tenaga nuklear dan tenaga biomas SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI SUMBER TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga Suria Menerima pancaran matahari 7-8jam sehari -Kegunaan: tenaga elektrik kalkulator dan pemanas air Hidroelektrik Stesyen: Emp. sampah sarap. Kenyir dan Cenderoh -Kegunaan: menyalakan lampu.Kegunaan : Sumber tenaga stesen elektrik terma bahan kuasa dikilangkilang Petroleum dan Gas Asli Lokasi: Kerteh. sisa haiwan dan boleh di boleh ditukar kepada gas metana Tenaga Nuklear -Kegunaan: Perubatan. menggerakkan jentera.Port Dickson.tenaga suria. pertanian.Bintulu -Kegunaan: Bahan api kenderaan bermotor.

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI  Sumber tenaga yang boleh diperbaharui .boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat.  Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun penggunaannya adalah secara berterusan. 2/17/2013 .

TENAGA SURIA Tenaga daripada matahari. 2/17/2013 . Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik.

2/17/2013 . stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air.  Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air.TENAGA HIDROELEKTRIK  Tenaga kuasa hidro boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.

 Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari.  Tumbuhan menyerap tenaga matahari melalui fotosintesis.TENAGA BIOJISIM  Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan. 2/17/2013 . Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya.

2/17/2013 .SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti dalam jangka masa yang singkat.

 Untuk selama berjuta – juta tahun.  Haba dan tekanan dari lapisan atas membantu memampatkan reputan tumbuhan bertukar menjadi arang batu. 2/17/2013 . satu lapisan tumbuhan yang telah mati pada dasar paya dilitupi dengan air dan kotoran.terdiri daripada karbon dan hidrokarbon.mudah terbakar .ARANG BATU  Arang batu ialah batuan mendapan berwarna hitam atau perang kehitaman . memerangkap tenaga tumbuhan yang mati.

2/17/2013 .  Reputan haiwan dan tumbuhan ini ditutupi dengan lapisan pasir dan kelodak.  Perkataan ‘petroleum’ bermakna ‘minyak batuan’ atau ‘minyak dari Bumi’.  Haba dan tekanan daripada lapisan – lapisan ini membantu ia berubah bentuk kepada minyak mentah.PETROLEUM  Minyak terbentuk daripada pereputan haiwan dan tumbuhan yang hidup berjuta – juta tahun yang lalu yang tinggal di dalam persekitaran air sebelum dinosaur.

satu gas (atau kompoun) terdiri daripada satu atom karbon dan empat atom hidrogen.GAS ASLI  Kandungan utama gas asli ialah metana. 2/17/2013 .

TENAGA NUKLEAR  Tenaga ini boleh dibebaskan melalui tindakbalas nuklear seperti pereputan radioaktif serta pelakuran nuklear  Menggunakan uranium untuk menghasilkan tenaga  Perubatan Radioisotop nuklear digunakan untuk membuat diagnosis penyakit  Juga digunakan untuk mengesan pengambilan baja oleh tumbuhtumbuhan  Dari segi kos seunit tenaga nuklear lebih murah daripada petroleum 2/17/2013 .

org/wiki/Tenaga_nuklear 2/17/2013 .wikipedia.com/2010/07/te naga-yang-tidak-boleh-diperbaharui.html  http://ms.RUJUKAN  http://imzaroncikgusains.com/2010/06/te naga-yang-boleh-diperbaharui-dan_05.html  http://imzaroncikgusains.blogspot.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful