PCK 3

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI DAN TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

menggerakkan jentera.Bintulu -Kegunaan: Bahan api kenderaan bermotor. Kenyir dan Cenderoh -Kegunaan: menyalakan lampu.bahan mentah industri petrokimia Tenaga Biojisim Terhasil dari pereputan sisa pertanian. menghasilkan tenaga elektrik Arang Batu .SUMBER TENAGA Petroleum. tenaga nuklear dan tenaga biomas SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI SUMBER TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga Suria Menerima pancaran matahari 7-8jam sehari -Kegunaan: tenaga elektrik kalkulator dan pemanas air Hidroelektrik Stesyen: Emp.kuasa hidroelektrik.gas asli.Kegunaan : Sumber tenaga stesen elektrik terma bahan kuasa dikilangkilang Petroleum dan Gas Asli Lokasi: Kerteh.tenaga suria. sumber elektrik 2/17/2013 . pertanian. sisa haiwan dan boleh di boleh ditukar kepada gas metana Tenaga Nuklear -Kegunaan: Perubatan.arang batu.Port Dickson. sampah sarap.

 Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun penggunaannya adalah secara berterusan. 2/17/2013 .boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI  Sumber tenaga yang boleh diperbaharui .

TENAGA SURIA Tenaga daripada matahari. Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik. 2/17/2013 .

2/17/2013 .TENAGA HIDROELEKTRIK  Tenaga kuasa hidro boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.  Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air. stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air.

 Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari.  Tumbuhan menyerap tenaga matahari melalui fotosintesis.TENAGA BIOJISIM  Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan. 2/17/2013 . Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya.

2/17/2013 .SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti dalam jangka masa yang singkat.

terdiri daripada karbon dan hidrokarbon.ARANG BATU  Arang batu ialah batuan mendapan berwarna hitam atau perang kehitaman .  Haba dan tekanan dari lapisan atas membantu memampatkan reputan tumbuhan bertukar menjadi arang batu. 2/17/2013 .mudah terbakar . satu lapisan tumbuhan yang telah mati pada dasar paya dilitupi dengan air dan kotoran.  Untuk selama berjuta – juta tahun. memerangkap tenaga tumbuhan yang mati.

PETROLEUM  Minyak terbentuk daripada pereputan haiwan dan tumbuhan yang hidup berjuta – juta tahun yang lalu yang tinggal di dalam persekitaran air sebelum dinosaur.  Reputan haiwan dan tumbuhan ini ditutupi dengan lapisan pasir dan kelodak.  Perkataan ‘petroleum’ bermakna ‘minyak batuan’ atau ‘minyak dari Bumi’. 2/17/2013 .  Haba dan tekanan daripada lapisan – lapisan ini membantu ia berubah bentuk kepada minyak mentah.

2/17/2013 . satu gas (atau kompoun) terdiri daripada satu atom karbon dan empat atom hidrogen.GAS ASLI  Kandungan utama gas asli ialah metana.

TENAGA NUKLEAR  Tenaga ini boleh dibebaskan melalui tindakbalas nuklear seperti pereputan radioaktif serta pelakuran nuklear  Menggunakan uranium untuk menghasilkan tenaga  Perubatan Radioisotop nuklear digunakan untuk membuat diagnosis penyakit  Juga digunakan untuk mengesan pengambilan baja oleh tumbuhtumbuhan  Dari segi kos seunit tenaga nuklear lebih murah daripada petroleum 2/17/2013 .

html  http://ms.html  http://imzaroncikgusains.com/2010/07/te naga-yang-tidak-boleh-diperbaharui.blogspot.org/wiki/Tenaga_nuklear 2/17/2013 .com/2010/06/te naga-yang-boleh-diperbaharui-dan_05.wikipedia.blogspot.RUJUKAN  http://imzaroncikgusains.