P. 1
84990903 SCE 3109 PCK 3 Non Renewable Energy

84990903 SCE 3109 PCK 3 Non Renewable Energy

|Views: 66|Likes:
Published by Jerry Pui Chaw Min

More info:

Published by: Jerry Pui Chaw Min on Feb 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

PCK 3

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI DAN TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

SUMBER TENAGA Petroleum.Kegunaan : Sumber tenaga stesen elektrik terma bahan kuasa dikilangkilang Petroleum dan Gas Asli Lokasi: Kerteh.gas asli. Kenyir dan Cenderoh -Kegunaan: menyalakan lampu. menggerakkan jentera.tenaga suria. sisa haiwan dan boleh di boleh ditukar kepada gas metana Tenaga Nuklear -Kegunaan: Perubatan. sumber elektrik 2/17/2013 . menghasilkan tenaga elektrik Arang Batu .bahan mentah industri petrokimia Tenaga Biojisim Terhasil dari pereputan sisa pertanian. tenaga nuklear dan tenaga biomas SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI SUMBER TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga Suria Menerima pancaran matahari 7-8jam sehari -Kegunaan: tenaga elektrik kalkulator dan pemanas air Hidroelektrik Stesyen: Emp. sampah sarap. pertanian.Port Dickson.Bintulu -Kegunaan: Bahan api kenderaan bermotor.arang batu.kuasa hidroelektrik.

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI  Sumber tenaga yang boleh diperbaharui .  Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun penggunaannya adalah secara berterusan. 2/17/2013 .boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat.

TENAGA SURIA Tenaga daripada matahari. Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik. 2/17/2013 .

2/17/2013 . stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air.  Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air.TENAGA HIDROELEKTRIK  Tenaga kuasa hidro boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.

 Tumbuhan menyerap tenaga matahari melalui fotosintesis.  Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari.TENAGA BIOJISIM  Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan. Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya. 2/17/2013 .

SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti dalam jangka masa yang singkat. 2/17/2013 .

2/17/2013 .  Haba dan tekanan dari lapisan atas membantu memampatkan reputan tumbuhan bertukar menjadi arang batu. memerangkap tenaga tumbuhan yang mati. satu lapisan tumbuhan yang telah mati pada dasar paya dilitupi dengan air dan kotoran.mudah terbakar .terdiri daripada karbon dan hidrokarbon.ARANG BATU  Arang batu ialah batuan mendapan berwarna hitam atau perang kehitaman .  Untuk selama berjuta – juta tahun.

 Reputan haiwan dan tumbuhan ini ditutupi dengan lapisan pasir dan kelodak.  Perkataan ‘petroleum’ bermakna ‘minyak batuan’ atau ‘minyak dari Bumi’.PETROLEUM  Minyak terbentuk daripada pereputan haiwan dan tumbuhan yang hidup berjuta – juta tahun yang lalu yang tinggal di dalam persekitaran air sebelum dinosaur.  Haba dan tekanan daripada lapisan – lapisan ini membantu ia berubah bentuk kepada minyak mentah. 2/17/2013 .

GAS ASLI  Kandungan utama gas asli ialah metana. satu gas (atau kompoun) terdiri daripada satu atom karbon dan empat atom hidrogen. 2/17/2013 .

TENAGA NUKLEAR  Tenaga ini boleh dibebaskan melalui tindakbalas nuklear seperti pereputan radioaktif serta pelakuran nuklear  Menggunakan uranium untuk menghasilkan tenaga  Perubatan Radioisotop nuklear digunakan untuk membuat diagnosis penyakit  Juga digunakan untuk mengesan pengambilan baja oleh tumbuhtumbuhan  Dari segi kos seunit tenaga nuklear lebih murah daripada petroleum 2/17/2013 .

html  http://ms.html  http://imzaroncikgusains.com/2010/06/te naga-yang-boleh-diperbaharui-dan_05.blogspot.wikipedia.blogspot.RUJUKAN  http://imzaroncikgusains.org/wiki/Tenaga_nuklear 2/17/2013 .com/2010/07/te naga-yang-tidak-boleh-diperbaharui.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->