PCK 3

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI DAN TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

arang batu. tenaga nuklear dan tenaga biomas SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI SUMBER TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga Suria Menerima pancaran matahari 7-8jam sehari -Kegunaan: tenaga elektrik kalkulator dan pemanas air Hidroelektrik Stesyen: Emp.tenaga suria. menghasilkan tenaga elektrik Arang Batu . Kenyir dan Cenderoh -Kegunaan: menyalakan lampu. menggerakkan jentera. pertanian.Kegunaan : Sumber tenaga stesen elektrik terma bahan kuasa dikilangkilang Petroleum dan Gas Asli Lokasi: Kerteh.gas asli.SUMBER TENAGA Petroleum. sampah sarap.bahan mentah industri petrokimia Tenaga Biojisim Terhasil dari pereputan sisa pertanian.kuasa hidroelektrik. sisa haiwan dan boleh di boleh ditukar kepada gas metana Tenaga Nuklear -Kegunaan: Perubatan.Bintulu -Kegunaan: Bahan api kenderaan bermotor. sumber elektrik 2/17/2013 .Port Dickson.

2/17/2013 .boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat.  Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun penggunaannya adalah secara berterusan.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI  Sumber tenaga yang boleh diperbaharui .

2/17/2013 .TENAGA SURIA Tenaga daripada matahari. Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik.

 Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air. stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air. 2/17/2013 .TENAGA HIDROELEKTRIK  Tenaga kuasa hidro boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.

 Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari.TENAGA BIOJISIM  Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan. Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya. 2/17/2013 .  Tumbuhan menyerap tenaga matahari melalui fotosintesis.

SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti dalam jangka masa yang singkat. 2/17/2013 .

terdiri daripada karbon dan hidrokarbon. memerangkap tenaga tumbuhan yang mati.  Haba dan tekanan dari lapisan atas membantu memampatkan reputan tumbuhan bertukar menjadi arang batu. 2/17/2013 .  Untuk selama berjuta – juta tahun.mudah terbakar . satu lapisan tumbuhan yang telah mati pada dasar paya dilitupi dengan air dan kotoran.ARANG BATU  Arang batu ialah batuan mendapan berwarna hitam atau perang kehitaman .

PETROLEUM  Minyak terbentuk daripada pereputan haiwan dan tumbuhan yang hidup berjuta – juta tahun yang lalu yang tinggal di dalam persekitaran air sebelum dinosaur.  Perkataan ‘petroleum’ bermakna ‘minyak batuan’ atau ‘minyak dari Bumi’.  Reputan haiwan dan tumbuhan ini ditutupi dengan lapisan pasir dan kelodak.  Haba dan tekanan daripada lapisan – lapisan ini membantu ia berubah bentuk kepada minyak mentah. 2/17/2013 .

satu gas (atau kompoun) terdiri daripada satu atom karbon dan empat atom hidrogen. 2/17/2013 .GAS ASLI  Kandungan utama gas asli ialah metana.

TENAGA NUKLEAR  Tenaga ini boleh dibebaskan melalui tindakbalas nuklear seperti pereputan radioaktif serta pelakuran nuklear  Menggunakan uranium untuk menghasilkan tenaga  Perubatan Radioisotop nuklear digunakan untuk membuat diagnosis penyakit  Juga digunakan untuk mengesan pengambilan baja oleh tumbuhtumbuhan  Dari segi kos seunit tenaga nuklear lebih murah daripada petroleum 2/17/2013 .

com/2010/07/te naga-yang-tidak-boleh-diperbaharui.html  http://ms.blogspot.blogspot.html  http://imzaroncikgusains.RUJUKAN  http://imzaroncikgusains.com/2010/06/te naga-yang-boleh-diperbaharui-dan_05.wikipedia.org/wiki/Tenaga_nuklear 2/17/2013 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful