P. 1
Pengukuran Dan Penilaian Dalam Pendidikan Jasmani

Pengukuran Dan Penilaian Dalam Pendidikan Jasmani

|Views: 542|Likes:
Published by raynold raphael
Assignment OUM
Assignment OUM

More info:

Published by: raynold raphael on Feb 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $4.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

03/30/2014

$4.99

USD

pdf

text

original

BIL 1 2 3 Pengenalan

ISI KANDUNGAN

HALAMAN 3 4

Latar Belakang Ujian Ujian Pengukuran Kecergasan Fizikal – Daya Tahan Otot

4-5 5 5-6 6-7 7-8 8 8 9 9

4

Prosedur Ujian 4.1 Lompat Jauh Berdiri 4.2 Bangkit Tubi 4.3 ‘Straight Leg Lift’

5

Dokumentasi Bergambar Ujian 5.1 Ujian Lompat Jauh Berdiri 5.2 Ujian Bangkit Tubi 5.3 Ujian ’Straight Leg Lift’

6

Pengumpulan Dan Analisis Data 6.1 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian Lompat Jauh Berdiri) 6.2 Analisis Data Mod, Min, Sisihan Piawaian, Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Lelaki (Ujian Lompat Jauh Berdiri) 6.3 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian Lompat Berdiri) 6.4 Analisis Data Mod, Min, Sisihan Piawaian, Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Perempuan (Ujian Lompat Jauh Berdiri) 6.5 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian Bangkit Tubi) 6.6 Analisis Data Mod, Min, Sisihan Piawaian, Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Lelaki (Ujian Bangkit Tubi ) 6.7 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian Bangkit Tubi) 6.8 Analisis Data Mod, Min, Sisihan Piawaian, Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Perempuan (Ujian Bangkit Tubi) 1 13 13 12 12 11 10-11 10 10

BIL

ISI KANDUNGAN

HALAMAN

6.9 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian ’Straight Leg Lift’) 6.10 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian ’Straight leg lift’) 7. Perbincangan Norma Perbandingan 8. Kesimpulan 9. Rujukan 15-16 16-17 18-19 20 14

2

kebolehan murid. Pengenalan Menurut Borhan Yusof (2008).1. mengikut hukum-hukum tertentu. ianya mesti dijalankan mengikut protokol dan prosedur yang telah ditetapkan dan betul. Dalam konteks Pendidikan Jasmani. Justeru . saya memilih ujian kecergasan berdasarkan kepada kriteria seperti bersifat munasabah dan realistik. pengukuran juga boleh didefinisikan sebagai membina. Bentuk bateri ujian adalah berpandukan kepada kriteria yang terkandung dalam komponen kecergasan. Ia boleh di jalankan dalam beberapa bentuk seperti soalan bercetak atau lisan. Manakala Pengukuran pula menurut Saxx (1997) adalah satu proses di mana nombor . Ia adalah relevan serta berkaitan dengan pelbagai aktiviti sukan. ujian merupakan satu instrumen atau alat yang digunakan untuk mendapatkan maklumat murid sebelum. ia juga adalah instrumen yang digunakan untuk memperoleh maklumat murid.nombor diberi biasanya dikenali sebagai skor untuk menunjukkan kuantiti ciri atau atribut seseorang atau sesuatu objek. Dalam pelaksanaan proses pengujian dan pengukuran. mudah untuk dijalankan dan bersifat ekonomik. Untuk melaksanakan ujian-ujian tersebut. Selain itu. Selain itu. bateri prestasi tahap fizikal. pemerhatian tingkah laku melalui senarai semak atau rekod anekdot. semasa. ujian kecergasan adalah kaedah yang digunakan untuk menguji tahap kecergasan individu. Proses pelaksanaan ujian kecergasan dalam Pendidikan Jasmani memerlukan strategi pelaksanaan yang teratur dan sistematik. perancangan serta pelan pelaksanaan yang teliti perlu dilakukan bagi memastikan ujian yang hendak dilaksanakan mencapai objektif dan matlamat dan berlangsung dengan jayanya. Selain itu. mentadbir dan memberi nilai kepada ujian. dan selepas sesi pengajaran dan pembelajaran. Pemilihan instrumen kecergasan yang hendak diaplikasikan semasa proses pengujian dimulakan dengan mengenal pasti aspek serta kriteria ujian yang terbaik. Prosedur dan teknik ujian perlulah mengikut peringkat umur. 3 . permainan dan pertandingan. peralatan yang digunakan serta lokasi di mana ujian dijalankan. Dengan mengambil kira perkara-perkara yang telah disebut maka ujian kecergasan yang diuji baru boleh dijadikan sebagai bahan rujukan yang mampu menunjukkan tahap kecergasan seseorang.

bola keranjang. bola baling. Kemahiran motor yang melibatkan kekuatan daya tahan otot ini adalah penting dan berkait rapat dalam aktiviti sukan permainan seperti sepak takraw. Dalam erti kata lain proses pengujian dan pengukuran adalah menjurus kepada pengukuran komponen kecergasan berasaskan perlakuan motor yang mana berkait rapat dengan aktiviti permainan atau sukan. Ujian Pengukuran Kecergasan Fizikal .Daya Tahan Otot Menurut Johnson & Nelson (1986) kekuatan daya tahan otot adalah merujuk kepada kemampuan fizikal yang membolehkan seseorang individu itu dapat menahan dan melakukan aktiviti-aktiviti kekuatan daya tahan otot dengan lebih lama dalam sesuatu situasi. 19 orang murid perempuan dan 11 orang murid lelaki. bola tampar. Selain itu. Ujian yang dipilih adalah berbentuk Ujian Kecergasan fizikal yang memberi fokus kepada Daya Tahan Otot. kekuatan 4 . Proses pengujian dan pengukuran dilaksanakan pada kelas tahun 6 Cemerlang iaitu seramai 30 orang murid. korelasi di antara setiap ujian juga dipastikan adalah tidak rapat. Bagi memastikan sesi ujian adalah seimbang untuk semua subjek atau murid yang terlibat dalam ujian. Latar Belakang Ujian Bagi memenuhi kehendak tugasan proses pengujian dan pengukuran komponen kecergasan maka saya menggunakan atau mengaplikasikan Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan (SEGAK) Sekolah Rendah Dan Menengah sebagai panduan dan memenuhi kriteria pengujian. Ujian ini dirancang dan proses pelaksanaan telah dimulakan pada tahun 2008. Program penilaian SEGAK telah dirancang di mana ia adalah selari dengan Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Pelaporan hasil ujian yang diperoleh melalui sistem peperiksaan berpusat di mana pengiktirafan adalah dalam bentuk sijil. Justifikasinya adalah untuk menjimatkan masa dan memberi keadilan kepada semua murid dan memberi fokus murid yang lemah di mana mereka juga mampu melaksanakan ujian tersebut. 3.2. dan juga acara padang seperti lompat jauh. SEGAK telah diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005.

   Daya Tahan Otot – Lompat Jauh Berdiri Daya Tahan Otot – Bangkit Tubi Daya Tahan Otot – Daya Tahan Abdomen 4. aktiviti – aktiviti tersebut adalah. Dalam proses ujian kecergasan yang dilaksanakan. tiga aktiviti daya tahan otot akan dilaksanakan pada satu jam sesi pengajaran dan pembelajaran kelas pendidikan jasmani. Ini disebabkan kekuatan daya tahan otot teras ini banyak melibatkan otot utama yang berkait rapat dengan setiap aktiviti serta perlakuan tidak kira sama ada semasa melakukan aktiviti harian atau semasa bersukan. Kekuatan juga merupakan elemen paling penting dalam prestasi kemahiran Di mana daya tahan otot adalah sangat penting dalam peningkatan prestasi seseorang atlit.daya tahan otot teras adalah kuasa otot yang dikenakan terhadap objek yang berada dalam keadaan statik dan dinamik. Terdapat banyak faedah dan signifikan yang diperoleh hasil daripada latihan di kawasan teras ini. Ramai penyelidik yang menjalankan penyelidikan mengenai otot teras mengutarakan pelbagai kepentingan dan faedah.1 Lompat Jauh Berdiri 5 . yang diukur melalui satu ujian yang memerlukan satu daya maksimum untuk memberi pergerakan atau satu kedudukan. Prosedur Ujian 4.

v. ii. 4. Lompatan hendaklah dilakukan sebanyak dua kali dan di selang seli dengan masa rehat dan dilakukan di atas permukaan rata. 19 perempuan) Pita Pengukur. Kedudukan kedua-dua kaki hendaklah selari dan dibuka seluas bahu. iv. Percubaan akan dicatat Jarak lompatan yang terbaik akan diambil kira. vi. Penggunaan padang rumput sebagai kawasan ujian tidak dibenarkan kerana ia boleh menyebabkan data yang diperoleh tidak tepat. Sekiranya bacaan tidak dapat diambil. Penanda Jarak Masking Tape Pembaris Kapur Murid hendaklah berdiri di belakang garisan lompatan.Nama ujian: Objektif ujian : Sampel: Peralatan: Prosedur: i. Kemudian murid perlu mengayunkan tangan dengan kuat agar jarak lompatan lebih jauh. vii. Murid membuat lompatan sebaik sahaja bersedia tanpa perlu diberi arahan. Norm pemarkahan:    Ukuran diambil dari garisan lompatan hingga bahagian belakang kasut iaitu kaki yang paling hampir dengan garisan permulaan. Lompat Jauh Berdiri Menguji kuasa eksplosif kaki secara mendatar 30 orang murid (11 lelaki. Murid membengkokkan lutut hampir kepada 90 darjah. iii.2 Bangkit Tubi Nama ujian: Bangkit tubi 6 . murid dikehendaki mengulangi ujian sehingga bacaan yang tepat dapat diambil.

iv. 30 orang murid (11 lelaki. Perbezaan ujian ini membolehkan masa seminit atau dua minit diberikan. naik dan kembali semula ke kedudukan asal. Peserta mestilah kembali ke kedudukan baring dengan scapula menyentuh lantai sebelum bangkit semula. Pengiraan satu ulangan lengkap ialah dari kedudukan baring. Mengukur kekuatan terhadap otot abdomen. Apabila isyarat mula diberikan. 19 perempuan) Pita pengukur. ii.Objektif ujian: Sampel: Peralatan: Prosedur: i. Pembantu akan memegang pergelangan kaki peserta semasa ujian dijalankan. 4.3 ‘Straight Leg Lift’ Nama ujian: Objektif ujian: Ujian Kekuatan Abdomen (Straight Leg Lift) Ujian ini menguji darjah kekuatan abdomen. v. iii. Tilam Peserta berbaring di atas tilam latihan dengan lutut dibengkokkan pada 12-18 inci daripada punggung. Norm pemarkahan: Nombor bangkit tubi yang lengkap dalam seminit direkodkan sebagai markah. 7 . Tangan peserta di silang pada dada dan tapak tangan mendakap bahu yang bertentangan. peserta bangkit dari kedudukan baring hingga siku mencecah paha dan kembali ke posisi asal.

Norm pemarkahan:  Bacaan sudut terendah yang dapat dicapai akan diambil. posisi permulaan Lemah Bawah tahap memuaskan Memuaskan Atas tahap memuaskan Baik Cemerlang 8 . iii. iv. Tangan di silang pada dada dengan kepala diletakkan di atas tilam latihan dan penguji akan meletakkan jari tangan di belakang tubuh badan peserta. Sudut 90 75 60 45 30 15 0 Pangkat Sangat lemah. Ujian dimulakan dengan peserta meluruskan kedua-dua kakinya sehingga ke 90o.Sampel: Peralatan: tanda 30 orang murid (11 lelaki. Prosedur: i. 19 perempuan) Tilam latihan. Peserta kemudiannya menurunkan kedua-dua kaki secara perlahan-lahan dan tahan sehinggalah ke sudut yang terdaya dilakukannya. ii. papan ujian kekuatan abdomen dengan pelbagai sudut atau guna protractor/goniometer/flexometer. Pada masa yang sama peserta perlu memberi tekanan ke atas jari tangan penguji dengan mengecutkan otot abdomen untuk beberapa saat. Peserta baring di atas tilam latihan bersebelahan dengan papan ujian kekuatan abdomen.

2 Ujian Bangkit Tubi 9 .1 Ujian Lompat Jauh Berdiri 5.5 Dokumentasi Bergambar Ujian 5.

1 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian Lompat Jauh Berdiri) No. 9.5. 3. 5. 2. 1. 8. 4. Nama Amirul Haziq Munir Achik Osman Al Wajid Aibu Azizul Aziz Abdul Rashid Abdurahman Abdul Rahman Ortiz Mohd Hafizwan Robert Lim Mohd Irfan Rajiba Mohd Syahludin Nulkasam Mohd Khairul Anuar Mohd Firdaus Murphy Jarak / Cm 141 127 131 120 140 127 125 154 162 127 130 10 .3 Ujian ’Straight Leg Lift’ 6 Pengumpulan Dan Analisis Data 6. 11. 10. 6. 7.

Almalyn Azlee Arniza Julmali Asridah Freddie Nama Jarak / Cm 130 120 125 118 80 151 130 118 151 114 155 141 124 125 130 115 131 139 124 Aradhona Mohd. 5. Harshim Chealie Mujikong Emirna Musa Ersilina Muraji Fazlin Pauzi Fharah Zian Ali Isnin Masria Boyong Mirani Abdullah Nurhidayu Mansil Nurhidayah Samsol Nur Amirah Balqis Allan Nurul Atika Tubud Nurul Faezah Karim Nur Hikma Muni Raihana Nasir Siti Fatimah Ahmad Mokhtar 11 . 9. 16. 19.2 Analisis Data Mod. 8. 11. 18.3 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian Lompat Berdiri) No. 13.6. 6. Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Lelaki (Ujian Lompat Jauh Berdiri) Mod 120 Min 134 Sisihan Piawai 13. 2.7 Min 120 Max 162 6. 4. 15. 10. 3. 7. 1. 14. 17. 12. Min. Sisihan Piawaian.

Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Perempuan (Ujian Lompat Jauh Berdiri) Mod 130 Min 128 Sisihan Piawai 16. semua murid berjaya melakukan ujian ini. Jarak terbaik yang dicatatkan bag murid lelaki adalah 162cm. Faktor utama adalah disebabkan murid membuat aktiviti pemanasan dan regangan yang betul pada awal pra ujian serta faktor pakaian.120 121 . Sisihan Piawaian. Kesimpulannya.160 161 . Min. catatan yang terbaik adalah 155cm. Manakala bagi murid perempuan.6. pengujian kuasa eksposif kaki secara mendatar bagi murid lelaki adalah lebih tinggi berbanding murid perempuan. semua murid berada pada tahap yang sederhana berdasarkan ujian yang dijalankan.100 101 . 12 .140 141 .4 Analisis Data Mod.7 Min 80 Max 155 Perbandingan Jarak Dalam Ujian Lompat Jauh Berdiri 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 80 . Secara keseluruhannya.0 Perbandingan jarak antara murid lelaki dan perempuan dalam ujian lompat jauh berdiri Berdasarkan ujian yang dijalankan.180 Lelaki 0 5 7 2 1 Perempuan 1 1 9 5 0 Graf 1.

Almalyn Azlee Arniza Julmali Asridah Freddie Nama Jarak / Cm 12 9 26 13 .6 Analisis Data Mod. 3.7 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian Bangkit Tubi) No. 1.5 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian Bangkit Tubi) No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nama Amirul Haziq Munir Achik Osman Al Wajid Aibu Azizul Aziz Abdul Rashid Abdurahman Abdul Rahman Ortiz Mohd Hafizwan Robert Lim Mohd Irfan Rajiba Mohd Syahludin Nulkasam Mohd Khairul Anuar Mohd Firdaus Murphy Jumlah 28 15 17 10 31 25 14 9 9 18 9 6. Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Lelaki (Ujian Bangkit Tubi ) Mod 9 Min 16. 2. Min.8 Sisihan Piawai 8 Min 9 Max 31 6. Sisihan Piawaian.6.

18. 13. 14.8 Analisis Data Mod.4. Sisihan Piawaian. Minimum Dan Maksimum Bagi Murid Perempuan (Ujian Bangkit Tubi) Mod 12 Min 10 Sisihan Piawai 8. 8.4 Min 3 Max 26 14 . 19. 11. 10. Harshim Chealie Mujikong Emirna Musa Ersilina Muraji Fazlin Pauzi Fharah Zian Ali Isnin Masria Boyong Mirani Abdullah Nurhidayu Mansil Nurhidayah Samsol Nur Amirah Balqis Allan Nurul Atika Tubud Nurul Faezah Karim Nur Hikma Muni Raihana Nasir Siti Fatimah Ahmad Mokhtar 3 9 7 12 12 15 19 19 12 12 14 - 6. 5. 12. 6. 15. 7. Min. 9. 16. Aradhona Mohd. 17.

Manakala bagi murid perempuan pula.0 Perbandingan tahap antara murid lelaki dan perempuan dalam ujian Bangkit tubi Bagi murid lelaki seramai tiga orang berada pada tahap baik dan tujuh orang berada pada tahap sederhana. 4. 3. 5. Nama Amirul Haziq Munir Achik Osman Al Wajid Aibu Azizul Aziz Abdul Rashid Abdurahman Abdul Rahman Ortiz Mohd Hafizwan Robert Lim 15 Pangkat 15 (BAIK) 90 (SANGAT LEMAH) 0 (CEMERLANG) 45 (MEMUASKAN) 45 (MEMUASKAN) 0 (CEMERLANG) 90 (SANGAT LEMAH) . 6.Perbandingan Tahap Dalam Ujian Bangkit Tubi 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 BAIK SEDERHANA LEMAH Lelaki 3 8 0 Perempuan 4 9 6 Graf 2. sembilan orang pada tahap sederhana dan enam orang berada pada tahap lemah. 6. empat orang berada dalam tahap baik. 7. 2.9 Analisis Data Bagi Murid Lelaki Tahun 6 Cemerlang (Ujian ’Straight Leg Lift’) No. 1.

7. Almalyn Azlee Arniza Julmali Asridah Freddie Nama Jarak / Cm 45 (MEMUASKAN) 45 (MEMUASKAN) 15 (BAIK) 45 (MEMUASKAN) 0 (CEMERLANG) 45 (MEMUASKAN) 15 (BAIK) 0 (CEMERLANG) 90 (SANGAT LEMAH) 0 (CEMERLANG) 15 (BAIK) 0 (CEMERLANG) 15 (BAIK) 0 (CEMERLANG) 0 (CEMERLANG) 90 (SANGAT LEMAH) 15 (BAIK) 15 (BAIK) 15 BAIK) Aradhona Mohd. 4.9 Analisis Data Bagi Murid Perempuan Tahun 6 Cemerlang (Ujian Straight leg lift) No. 9. 11. 3. 10. 10. 18. 16. 11. 13. 9. 17. 6. 5. 2. Mohd Irfan Rajiba Mohd Syahludin Nulkasam Mohd Khairul Anuar Mohd Firdaus Murphy 0 15 (BAIK) 15 (BAIK) 15 (BAIK) (CEMERLANG) 6. 19. 8. 12. 1. 14.8. 15. Harshim Chealie Mujikong Emirna Musa Ersilina Muraji Fazlin Pauzi Fharah Zian Ali Isnin Masria Boyong Mirani Abdullah Nurhidayu Mansil Nurhidayah Samsol Nur Amirah Balqis Allan Nurul Atika Tubud Nurul Faezah Karim Nur Hikma Muni Raihana Nasir Siti Fatimah Ahmad Mokhtar 16 .

Ujian dapat diselesaikan dengan masa yang singkat. kapur secara 19 mendatar perempuan 17 . dijalankan.0 Perbandingan pangkat antara murid lelaki dan perempuan dalam ujian ’Straight Leg Lift’ Untuk ujian ’Straight leg lift’. empat orang mendapat pangkat memuaskan dan dua orang mendapat pangkat sangat lemah. 2 orang mendapat pangkat memuaskan dan dua orang mendapat pangkat sangat lemah . pembaris. murid jarak. Bagi murid lelaki seramai tiga mendapat cemerlang. empat orang mendapat pangkat baik. tujuh orang mendapat pangkat baik. Manakala bagi murid perempuan pula. enam orang mendapat cemerlang. 7 Perbincangan Norma Perbandingan Ujian Lompat Jauh Berdiri Objektif Menguji kuasa eksplosif kaki Sampel 30 orang 11 lelaki murid Pita Alatan pengukur.Perbandingan Pangkat Dalam Ujian 'Straight Leg Lift' 7 6 5 4 3 2 1 0 CEMERLANG BAIK MEMUASKAN LEMAH SANGAT LEMAH Lelaki 3 4 2 0 2 Perempuan 6 7 4 0 2 Graf 3. masking Prosedur penanda Mudah tape.

Bangkit Tubi Mengukur kekuatan 30 orang 11 murid Pita pengukur. peranan guru pendidikan jasmani adalah sangat penting. diselesaikan dengan masa yang singkat Perempuan Secara keseluruhannya. 19 murid lima murid orang perempuan perempuan tidak memperolehi sebarang skor. Kesimpulan Kesemua murid berjaya menjalani ujian yang telah dilaksanakan meskipun terdapat juga beberapa orang murid yang tidak dibenarkan menjalani ujian-ujian tertentu. papan ujian Mudah Murid kekuatan abdomen dengan dijalankan. Hasil ujian yang dilaksanakan mendapati kebanyakan murid berada pada tahap Sederhana dalam sesuatu ujian. tilam Mudah untuk dijalankan tetapi terdapat terhadap otot lelaki abdomen. Ujian-ujian ini secara tidak langsung dapat membantu guru mengenalpasti kelebihan dan potensi yang terdapat pada 18 . murid-murid dari kelas 6 Cemerlang memberi kerjasama dan komitmen yang sangat baik bagi menjayakan ujian kecergasan yang dijalankan terhadap mereka 8. Guru perlulah memberi pendedahan awal mengenai ujian kecergasan ini kepada murid bermula dari sekolah rendah . 30 Orang 11 Lelaki 19 Tilam latihan. ’Straight Leg Lift’ Menguji darjah kekuatan abdomen. pelbagai tanda sudut atau Ujian dapat Murid guna protractor/goniometer/flexo meter. Hal ini mungkin disebabkan kurangnya pendedahan mengenai ujian-ujian tersebut di sekolah dan jarang dijalankan ke atas mereka Bagi mengatasi masalah-masalah tersebut.

diri murid –murid terutama dari segi melahirkan bakat – bakat sukan dan mendedahkan kepentingan pendidikan jasmani dalam kehidupan harian mereka. Selain itu. 2603 PATAH PERKATAAN 19 . guru perlu memberi tunjuk ajar kemahiran-kemahiran Tertentu yang perlu murid kuasai pada peringkat awal sekolah rendah.

. A.html pada 11 Februari 2013 Diperoleh dari laman sesawang Prosedur bateri ujian kecergasan http://ariedrifke. PTS Professional Publishing Sdn. David B.com/2010/07/prosedur-bateri-ujian-kecergasan. Pendidikan Jasmani & Pendidikan Kesihatan. Pengukuran dan Penilaian dalam Pendidikan Jasmani .com/2011/07/ujian-pengukuran-dan-penilaian.Selangor : Meteor Doc. Hasbullah Ismail ect. Selangor : Meteor Doc. Douglos. Sdn Bhd. Wee Eng Hoe. HBPE2203 Ujian. 2008. Physical Education and the Study of Sport.. Measurement for Evaluation in Physical Education & Exercise Science.(2000). & Alan. dan Abdul Rahim H.. C. Mohd Talib dan Norlena Salamuddin. Shah Alam : Karisma Publications.RUJUKAN Azizi Y. Borhan Yusof. 2002. 2007. Bhd.H. al. Jamaluddin R.blogspot. Baumgartner. USA:Viacom Company.T.L.. S. Diperoleh dari laman sesawang ujian pengukuran dan penilaian http://mohdfahdeli. Yusof B. & Jackson.blogspot. HBPE1203 Kecergasan Fizikal. (2007). Sdn Bhd. (2003). Menguasai Penyelidikan Dalam Pendidikan. et. (2003) Measurement for Evaluation in Physical Education & Exercise Science. N.. Spain: Mosby. Shahrin H.A.html pada 11 Februari 2013 20 . NY: McGraw Hill.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->