STEPPER MOTOR (Motor Pelangkah

)

PENGENALAN
 Mula diperkenalkan pada tahun 60 an untuk

mengantikan motor sistem servo.  Lebih murah dan di kendalikan secara ‘open loop’.  Sejenis motor Dc yang unik dan berputar dengan langkah yang tetap.  Mempunyai stator yang diperbuat daripada electromagnet.

Banyak digunakan sebagai penggerak disket atau CD Merupakan motor yg tinggi tahap kelajuannya dibandingkan dgn motor DC Mempunyai kutub magnet pada statornya dan bahagian rotornya merupakan magnet kekal Kebanyakan motor stepper kelajuannya ditentukan dlm kawasan frekuensi audio .Bila bekalan kuasa di berikan kepada electromagnet . Proses ini akan menggerakkan shaft.rotor bergigi akan ditarik ke electromagnet .

Proses memberikan kuasa kepada elektromagnet satu per satu akan menggerakkan shaft stepper motor.elektromagnet yg bersebelahan akan diberi kuasa dan rotor akan tertarik pada elektromagnet yang kedua.PRINSIP OPERASI  Operasi stepper motor berbeza daripada operasi DC motor yang biasa.rotor akan tertarik pada.  Mempunyai stator di perbuat daripada elektromagnet  Bila bekalan kuasa diberikan kepada elektromagnet. .

Kendalian Umum  Menukar dedenyut perduaan kepada pergerakan sudut atau aci  Tidak memerlukan penukar digit ke analog untuk menukarkan voltan  Mempunyai ciri yang sama dengan motor magnet kekal dan motor segerak 3 fasa  Mempunyai satu rotor bermedan magnet kekal .

JENIS-JENIS STEPPER MOTOR Motor keengganan boleh ubah (variable reluctance motor) Motor magnet kekal (permanent magnet motor) Hybrid motor (motor hidbrid) .

VARIABLE RELUCTANT .

.  Rotor pada motor ini mempunyai 4 gigi dan stator mempunyai 6 kutub dengan belitan disambung diantara 2 kutub yang bertentangan. Motor ini bersudut 60 darjah untuk setiap step.

PERMENANT MAGNET .

.3 kutub utara dan 3 kutub selatan yang disusun secara membulat disekililing sempadan pada rotor.  Rotor motor ini tidak bergigi dan berbentuk bulat dan statornya mempunyai 6 kutub.  Motor ini juga bersudut 60 darjah untuk setiap langkah. Litar untuk motor ini mempunyai 2belitan dengan tap tengah berasingan.

HYBRID MOTOR (Gabungan) .

6 darjah-0.  Gigi pemutar pada motor ini akan menghasilkan tindakan yang sama baik dimana menghasilkan medan magnet pada airgap location.  Menghasilkan pergerakan yang baik mengikut step resolation. .kilas dan kelajuan.9 darjah. Lebih mahal dari permanent magnet motor.  Kadar sudut putaran adalah diantara 3.

 Motor ini juga dikenali sebagai disc magnet motor.  Binaannya adalah berbentuk disc di atas satu paksi- magnet.  Pergerakan magnet yang optima tanpa coupling diantara dua belitan stator. .  Mempunyai inersia yang rendah.

CIRI-CIRI STEPPER MOTOR  Bergerak mengikut kelajuan yang ditetapkan .berhenti dan undur.  Haba yang dihasilkan mudah di lesapkan ke sekeliling.  Bergerak secara langkah demi langkah  Baik dalam permulaan . .  Mempunyai holding torque yang tinggi.  Mudah di antaramuka (interface) dengan pengawal digital.

BAHAGIAN STEPPER MOTOR  PERMANENT MAGNET  HYBRID Rotor magnetic Rotor Mounting Stator Shaft .

KELEBIHAN STEPPER MOTOR sudut putaran adalah berkadaran dgn denyutan masukan mempunyai kilas yg tinggi tindakan yg menarik utk mula.berhenti dan bertukar arah Mempunyai skala kelajuan putaran yang luas boleh dicapai jika kelajuan berkadaran dengan denyutan masukan .

Sukar untuk mencapai tahap kelajuan yang tinggi .KEKURANGAN STEPPER MOTOR (a) “resonances” boleh terjadi jika kawalan tidak teliti (b) tidak mudah “to operate at extremely high speed”.

. Oleh itu.ibu jari menunjukkan arah putaran medan magnet.fluk magnet akan terhasil pada belitan stator. Jika gelung merujuk pada genggaman tangan kanan maka jari adalah menunjukkan arah arus di dlm gelung.PUTARAN MEDAN MAGNET Apabila belitan fasa “energized”. Arah fluk magnet boleh ditentukan dgn menggunakan “hukum tangan kanan”.

.PENGHASILAN KILAS MOTOR  Penghasilan kilas bagi stepper motor adalah bergantung pada beberapa faktor…..  Stator adalah diperbuat drpd “high permeability magnetic material”.  1)The step rate  2)The drive current in the winding  3)The drive design or type  Daya kilas pada stepper motor boleh tingkatkan apabila fluk magnet yg terhasil berubah pada setiap satu daya kilas diantara rotor dan stator.

JENIS-JENIS LILITAN(HYBRID AND PM) UNIPOLAR .

kemudian gelung 1 akan ‘Off’ dan gelung kedua mendapat arus seterusnya hinggalah ke gelung ke 3 dan 4. .  “Common wire” akan bersambung pada bekalan. Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator hanya satu arah.  Mempunyai 4 elektromagnet yang terpisah.  Apabila gelung pertama di beri arus.

BERPOLAR .

 Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator dwiarah. (dua arah)  Mempunyai 2 lilitan dan arus dihantar melalui gegelung pertama. .  Lebih bagus dari Unipolar.

KEGUNAAN  Film Drive  robotics  Optical Scanner  Printers  ATM Machines  digital control systems  tape drivers  disk drives  Computer peripherals  IC fabrication  tool positioning  process control .

. tourque yang boleh diminta oleh shaft apabila motor tidak bertenaga.torque yang boleh diminta utk shaft berhenti dan memberi tenaga tanpa membahayakan putaran.  Winding resistance  Holding Torque : Nilai max.  Detent Torque : Nilai max.SPESIFIKASI STEPPER MOTOR BERDASARKAN DATA SHEET  Step Size :-Saiz langkah sesuatu Stepper Motor  Rated Voltage : Voltan yang dibenarkan.  Rated Current : Arus yang dibenarkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful