STEPPER MOTOR (Motor Pelangkah

)

PENGENALAN
 Mula diperkenalkan pada tahun 60 an untuk

mengantikan motor sistem servo.  Lebih murah dan di kendalikan secara ‘open loop’.  Sejenis motor Dc yang unik dan berputar dengan langkah yang tetap.  Mempunyai stator yang diperbuat daripada electromagnet.

Bila bekalan kuasa di berikan kepada electromagnet . Banyak digunakan sebagai penggerak disket atau CD Merupakan motor yg tinggi tahap kelajuannya dibandingkan dgn motor DC Mempunyai kutub magnet pada statornya dan bahagian rotornya merupakan magnet kekal Kebanyakan motor stepper kelajuannya ditentukan dlm kawasan frekuensi audio .rotor bergigi akan ditarik ke electromagnet . Proses ini akan menggerakkan shaft.

PRINSIP OPERASI  Operasi stepper motor berbeza daripada operasi DC motor yang biasa.Proses memberikan kuasa kepada elektromagnet satu per satu akan menggerakkan shaft stepper motor.rotor akan tertarik pada.elektromagnet yg bersebelahan akan diberi kuasa dan rotor akan tertarik pada elektromagnet yang kedua.  Mempunyai stator di perbuat daripada elektromagnet  Bila bekalan kuasa diberikan kepada elektromagnet. .

Kendalian Umum  Menukar dedenyut perduaan kepada pergerakan sudut atau aci  Tidak memerlukan penukar digit ke analog untuk menukarkan voltan  Mempunyai ciri yang sama dengan motor magnet kekal dan motor segerak 3 fasa  Mempunyai satu rotor bermedan magnet kekal .

JENIS-JENIS STEPPER MOTOR Motor keengganan boleh ubah (variable reluctance motor) Motor magnet kekal (permanent magnet motor) Hybrid motor (motor hidbrid) .

VARIABLE RELUCTANT .

 Rotor pada motor ini mempunyai 4 gigi dan stator mempunyai 6 kutub dengan belitan disambung diantara 2 kutub yang bertentangan. Motor ini bersudut 60 darjah untuk setiap step. .

PERMENANT MAGNET .

 Motor ini juga bersudut 60 darjah untuk setiap langkah. . Litar untuk motor ini mempunyai 2belitan dengan tap tengah berasingan.  Rotor motor ini tidak bergigi dan berbentuk bulat dan statornya mempunyai 6 kutub.3 kutub utara dan 3 kutub selatan yang disusun secara membulat disekililing sempadan pada rotor.

HYBRID MOTOR (Gabungan) .

 Gigi pemutar pada motor ini akan menghasilkan tindakan yang sama baik dimana menghasilkan medan magnet pada airgap location.6 darjah-0.kilas dan kelajuan.9 darjah. Lebih mahal dari permanent magnet motor. .  Menghasilkan pergerakan yang baik mengikut step resolation.  Kadar sudut putaran adalah diantara 3.

.  Mempunyai inersia yang rendah.  Binaannya adalah berbentuk disc di atas satu paksi- magnet. Motor ini juga dikenali sebagai disc magnet motor.  Pergerakan magnet yang optima tanpa coupling diantara dua belitan stator.

 Mempunyai holding torque yang tinggi.  Bergerak secara langkah demi langkah  Baik dalam permulaan .  Haba yang dihasilkan mudah di lesapkan ke sekeliling.  Mudah di antaramuka (interface) dengan pengawal digital.berhenti dan undur.CIRI-CIRI STEPPER MOTOR  Bergerak mengikut kelajuan yang ditetapkan . .

BAHAGIAN STEPPER MOTOR  PERMANENT MAGNET  HYBRID Rotor magnetic Rotor Mounting Stator Shaft .

KELEBIHAN STEPPER MOTOR sudut putaran adalah berkadaran dgn denyutan masukan mempunyai kilas yg tinggi tindakan yg menarik utk mula.berhenti dan bertukar arah Mempunyai skala kelajuan putaran yang luas boleh dicapai jika kelajuan berkadaran dengan denyutan masukan .

KEKURANGAN STEPPER MOTOR (a) “resonances” boleh terjadi jika kawalan tidak teliti (b) tidak mudah “to operate at extremely high speed”. Sukar untuk mencapai tahap kelajuan yang tinggi .

. Arah fluk magnet boleh ditentukan dgn menggunakan “hukum tangan kanan”.PUTARAN MEDAN MAGNET Apabila belitan fasa “energized”. Jika gelung merujuk pada genggaman tangan kanan maka jari adalah menunjukkan arah arus di dlm gelung.fluk magnet akan terhasil pada belitan stator. Oleh itu.ibu jari menunjukkan arah putaran medan magnet.

 Stator adalah diperbuat drpd “high permeability magnetic material”.PENGHASILAN KILAS MOTOR  Penghasilan kilas bagi stepper motor adalah bergantung pada beberapa faktor…. .  1)The step rate  2)The drive current in the winding  3)The drive design or type  Daya kilas pada stepper motor boleh tingkatkan apabila fluk magnet yg terhasil berubah pada setiap satu daya kilas diantara rotor dan stator..

JENIS-JENIS LILITAN(HYBRID AND PM) UNIPOLAR .

.kemudian gelung 1 akan ‘Off’ dan gelung kedua mendapat arus seterusnya hinggalah ke gelung ke 3 dan 4.  Apabila gelung pertama di beri arus.  “Common wire” akan bersambung pada bekalan.  Mempunyai 4 elektromagnet yang terpisah. Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator hanya satu arah.

BERPOLAR .

. (dua arah)  Mempunyai 2 lilitan dan arus dihantar melalui gegelung pertama. Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator dwiarah.  Lebih bagus dari Unipolar.

KEGUNAAN  Film Drive  robotics  Optical Scanner  Printers  ATM Machines  digital control systems  tape drivers  disk drives  Computer peripherals  IC fabrication  tool positioning  process control .

 Rated Current : Arus yang dibenarkan.torque yang boleh diminta utk shaft berhenti dan memberi tenaga tanpa membahayakan putaran. .  Winding resistance  Holding Torque : Nilai max.  Detent Torque : Nilai max.SPESIFIKASI STEPPER MOTOR BERDASARKAN DATA SHEET  Step Size :-Saiz langkah sesuatu Stepper Motor  Rated Voltage : Voltan yang dibenarkan. tourque yang boleh diminta oleh shaft apabila motor tidak bertenaga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful