STEPPER MOTOR (Motor Pelangkah

)

PENGENALAN
 Mula diperkenalkan pada tahun 60 an untuk

mengantikan motor sistem servo.  Lebih murah dan di kendalikan secara ‘open loop’.  Sejenis motor Dc yang unik dan berputar dengan langkah yang tetap.  Mempunyai stator yang diperbuat daripada electromagnet.

rotor bergigi akan ditarik ke electromagnet .Bila bekalan kuasa di berikan kepada electromagnet . Banyak digunakan sebagai penggerak disket atau CD Merupakan motor yg tinggi tahap kelajuannya dibandingkan dgn motor DC Mempunyai kutub magnet pada statornya dan bahagian rotornya merupakan magnet kekal Kebanyakan motor stepper kelajuannya ditentukan dlm kawasan frekuensi audio . Proses ini akan menggerakkan shaft.

elektromagnet yg bersebelahan akan diberi kuasa dan rotor akan tertarik pada elektromagnet yang kedua. .  Mempunyai stator di perbuat daripada elektromagnet  Bila bekalan kuasa diberikan kepada elektromagnet.Proses memberikan kuasa kepada elektromagnet satu per satu akan menggerakkan shaft stepper motor.rotor akan tertarik pada.PRINSIP OPERASI  Operasi stepper motor berbeza daripada operasi DC motor yang biasa.

Kendalian Umum  Menukar dedenyut perduaan kepada pergerakan sudut atau aci  Tidak memerlukan penukar digit ke analog untuk menukarkan voltan  Mempunyai ciri yang sama dengan motor magnet kekal dan motor segerak 3 fasa  Mempunyai satu rotor bermedan magnet kekal .

JENIS-JENIS STEPPER MOTOR Motor keengganan boleh ubah (variable reluctance motor) Motor magnet kekal (permanent magnet motor) Hybrid motor (motor hidbrid) .

VARIABLE RELUCTANT .

 Rotor pada motor ini mempunyai 4 gigi dan stator mempunyai 6 kutub dengan belitan disambung diantara 2 kutub yang bertentangan. . Motor ini bersudut 60 darjah untuk setiap step.

PERMENANT MAGNET .

 Motor ini juga bersudut 60 darjah untuk setiap langkah. .  Rotor motor ini tidak bergigi dan berbentuk bulat dan statornya mempunyai 6 kutub.3 kutub utara dan 3 kutub selatan yang disusun secara membulat disekililing sempadan pada rotor. Litar untuk motor ini mempunyai 2belitan dengan tap tengah berasingan.

HYBRID MOTOR (Gabungan) .

 Lebih mahal dari permanent magnet motor.  Gigi pemutar pada motor ini akan menghasilkan tindakan yang sama baik dimana menghasilkan medan magnet pada airgap location.  Menghasilkan pergerakan yang baik mengikut step resolation.9 darjah.6 darjah-0.  Kadar sudut putaran adalah diantara 3.kilas dan kelajuan. .

 Mempunyai inersia yang rendah. Motor ini juga dikenali sebagai disc magnet motor.  Pergerakan magnet yang optima tanpa coupling diantara dua belitan stator. .  Binaannya adalah berbentuk disc di atas satu paksi- magnet.

 Mempunyai holding torque yang tinggi. .  Bergerak secara langkah demi langkah  Baik dalam permulaan .berhenti dan undur.CIRI-CIRI STEPPER MOTOR  Bergerak mengikut kelajuan yang ditetapkan .  Haba yang dihasilkan mudah di lesapkan ke sekeliling.  Mudah di antaramuka (interface) dengan pengawal digital.

BAHAGIAN STEPPER MOTOR  PERMANENT MAGNET  HYBRID Rotor magnetic Rotor Mounting Stator Shaft .

berhenti dan bertukar arah Mempunyai skala kelajuan putaran yang luas boleh dicapai jika kelajuan berkadaran dengan denyutan masukan .KELEBIHAN STEPPER MOTOR sudut putaran adalah berkadaran dgn denyutan masukan mempunyai kilas yg tinggi tindakan yg menarik utk mula.

KEKURANGAN STEPPER MOTOR (a) “resonances” boleh terjadi jika kawalan tidak teliti (b) tidak mudah “to operate at extremely high speed”. Sukar untuk mencapai tahap kelajuan yang tinggi .

Oleh itu. .ibu jari menunjukkan arah putaran medan magnet. Arah fluk magnet boleh ditentukan dgn menggunakan “hukum tangan kanan”.PUTARAN MEDAN MAGNET Apabila belitan fasa “energized”.fluk magnet akan terhasil pada belitan stator. Jika gelung merujuk pada genggaman tangan kanan maka jari adalah menunjukkan arah arus di dlm gelung.

 Stator adalah diperbuat drpd “high permeability magnetic material”.PENGHASILAN KILAS MOTOR  Penghasilan kilas bagi stepper motor adalah bergantung pada beberapa faktor…. ..  1)The step rate  2)The drive current in the winding  3)The drive design or type  Daya kilas pada stepper motor boleh tingkatkan apabila fluk magnet yg terhasil berubah pada setiap satu daya kilas diantara rotor dan stator.

JENIS-JENIS LILITAN(HYBRID AND PM) UNIPOLAR .

 Apabila gelung pertama di beri arus.  “Common wire” akan bersambung pada bekalan.kemudian gelung 1 akan ‘Off’ dan gelung kedua mendapat arus seterusnya hinggalah ke gelung ke 3 dan 4. Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator hanya satu arah. .  Mempunyai 4 elektromagnet yang terpisah.

BERPOLAR .

 Lebih bagus dari Unipolar. . Arah pergerakan arus yang mengalir pada belitan stator dwiarah. (dua arah)  Mempunyai 2 lilitan dan arus dihantar melalui gegelung pertama.

KEGUNAAN  Film Drive  robotics  Optical Scanner  Printers  ATM Machines  digital control systems  tape drivers  disk drives  Computer peripherals  IC fabrication  tool positioning  process control .

SPESIFIKASI STEPPER MOTOR BERDASARKAN DATA SHEET  Step Size :-Saiz langkah sesuatu Stepper Motor  Rated Voltage : Voltan yang dibenarkan.  Detent Torque : Nilai max. . tourque yang boleh diminta oleh shaft apabila motor tidak bertenaga.  Rated Current : Arus yang dibenarkan.torque yang boleh diminta utk shaft berhenti dan memberi tenaga tanpa membahayakan putaran.  Winding resistance  Holding Torque : Nilai max.