TRANSPIRASI : MEKANISME STOMATA

"   Kepentingan stomata
q  Penukaran gas q  Hubungan dengan >> Transpirasi dan >> Fotosintesis

TRANSPIRASI : MEKANISME STOMATA
q  Transpirasi menyebabkan air hilang dari tumbuhan q  penting untuk mengekalkan tahap kandungan air dalam tumbuhan q  Bagi kelangsungan hidup q  Perlu cara untuk itu q  Mekanisma pembukaan-penutupan STOMATA (cuba minimumkan kehilangan air melalui transpirasi semasa tumbuhan tidak berfotosintesis

TRANSPIRASI : MEKANISME STOMATA

TOPIK 3 TRANSPIRASI : MEKANISME STOMATA "   Struktur stomata q  2 sel kembar : sel kawal q  kelilingnya sel subsidiari (tempat takungan ion K+) q  Dinding dalam tebal q  hujung melekat q  Gentian selulosa (bagi kekuatan pada sel) .

wap air dan CO2 .STRUKTUR STOMATA q  adanya liang q  kebanyakan di bahagian bawah daun q tapi bergantung pada spesies cthnya: tumbuhan akuatik: > di atas (dikot?. monokot?) q  Fungsi : Kawal keluar masuk gas.

surface of a cactus leaf succulent leaf surface of a Schlumbergera leaf Aquilegia l .

.

.Persoalan??? Adakah bilangan stomata berbeza antara dua daun dari spesies yang sama tetapi satu ditanam di kawasan teduh manakala satu lagi ditanam di kawasan yang tidak mempunyai teduhan iaitu mendapat cahaya matahari terik.

STOMATA & MEKANISME SEL KAWAL "   Mekanisma pembukaan-penutupan stomata q  peranan oleh sel kawal : perubahan saiz dan bentuk q  akibat ↑ atau ↓ bahan solut (ion K+) q  mengakibatkan air masuk atau keluar q  buka atau tutup liang stomata q  Melibatkan Pengangkutan Aktif >>> ATP terlibat >>> Peranan Pam K+ .

STOMATA DAN MEKANISME SEL KAWAL q  Pembukaan – penutupan stomata adalah akibat kesan dari faktor sekitaran (1) CO2 CO2 ↑ dalam daun : stomata tutup CO2 ↓ dalam daun : stomata buka (2) Cahaya ada cahaya : stomata buka tiada cahaya. terlalu tinggi. stomata buka hingga wujud kepayahan air (5) Angin : lebih laju. cerun keupayaan air besar. gelap : stomata tutup (3) Kepayahan air : stomata tutup (4) Suhu : kelembapan relatif turun. transpirasi meningkat. stomata tutup .

STOMATA DAN MEKANISME SEL KAWAL q  Fenomena Tekanan Turgor > akibat nisbah Ion K+ dan Kandungan Air dalam sel kawal > berubah sepanjang hari q  Keseimbangan Osmotik q  Pengangkutan Aktif .

ini menyebabkan ion K+ yang ada di sekeliling sel kawal masuk ke dalam sel. Bila proton (H+) dipam keluar dari sel. bahagian dalam jadi lebih –ve. menyebabkan peningkatan tekanan osmotik. . seterusnya air masuk ke dalam sel mengakibatkan liang stomata terbuka.ATPase) di membran plasma sel kawal.PEMBUKAAN STOMATA q  Kebiasaannya Stomata terbuka siang hari q  Respon kepada cahaya : Cahaya biru diserap oleh phototropin yang akan mengaktifkan pam proton (H+.

PEMBUKAAN STOMATA Fotosintesis vs Transpirasi q Fotosintesis > stomata terbuka q Stomata terbuka > Transpirasi berlaku (90% air yang di ambil oleh tumbuhan hilang melalui transpirasi ) Q: ? Nak kawal .

KUIZ 2: Penutupan Stomata q  Biasa stomata tutup pada malam hari ??? Jelaskan fenomena ini. .

q  Setelah H+ dipam keluar dari sel.Stomata buka??? Kerana tekanan osmotik tinggi dalam sel pengawal disebabkan pengambilan ion K+ Bagaimana? q  Phototropin menyerap cahaya biru dan mengaktifkan pam proton di dalam membran plasma sel pengawal q  ATP yang terhasil dari tb cahaya fotosintesis menggerakkan pam ini. bahagian dalam sel pengawal jadi lebih -ve q  Ini memaksa menarik lebih banyak K+ kedalam sel dan meningkatkan tekanan osmotik >>air masuk ke dalam sel pengawal >> tekanan turgor terhasil >>> stomata terbuka ** Pada malam ~ proses sebaliknya berlaku! .

.

tertutup semasa gelap) >>> Karbon dioksida (kekurangan CO2 dalam daun menyebabkan stomata terbuka) >>> Suhu >>> Kelembapan relatif ( kelembapan ↓ stomata tutup) >>> Kemarau >>> Hormon Asid absisik .PEMBUKAAN DAN PENUTUPAN STOMATA 1)  Mekanik >>> Tekanan turgor sel pengawal >>> Ketebalan dinding bahagian dalam sel pengawal 2) Fisiologi >>> Osmosis – melibatkan air keluar/ masuk ke dalam sel pengawal >>> Kesan osmotik akibat dari: (i) Pemecahan kanji dalam sel pengawal (ii) Ion K+ >>> Cahaya ( stomata terbuka bila ada cahaya.

dan ion lain (cth Malate) dari sel q  Kehilangan bahan solut ini menyebabkan ↓ tekanan osmotik q  dan tekanan Turgor >>> stomata TUTUP. q  ini akan merencatkan ion K+ masuk ke dalam sel kawal q  >> juga meransang kehilangan ion Cl. .ASID ABSISIK q  Peranan Asid absisik q  ABA mengikat pada reseptor pada permukaan sel kawal q  mengaktifkan beberapa tapakjalan q  mengakibatkan ↑ pH dalam sitosol q  >> menyebabkan Ca2+ dari vakoul masuk ke sitosol.

ASID ABSISIK Bila keadaan kemarau ??? Air kurang Mekanisme semasa kemarau q  Bila keadaan kemarau (water stress).dan malate dari sel pengawal q  Seterusnya tekanan osmotik dan tekanan turgor dalam sel menurun >>> stomata tertutup! . q  Peningkatan Ca2+ dalam sitosol ini menghalang K+ masuk ke dalam sel pengawal q  Peningkatan pH juga merangsang kehilangan Cl. tumbuhan keluarkan asid absisik ABA) q  ABA mengikat pada reseptor di permukaan membran plasma sel pengawal dan reseptor ini akan mengaktifkan beberapa tapakjalan yang akan menyebabkan pH meningkat dalam sitosol yang mengakibatkan Ca2+ dipindahkan dari vakoul ke sitosol.

.

Stomata Transpirasi Fotosintesis .

algae dan sesetengah protista serta bakteria menggunakan tenaga cahaya matahari dan menukarkannya kepada tenaga kimia. .TOPIK 4 Foto sintesis Cahaya membuat/ menghasil (to make) .proses physico-chemical Proses di mana tumbuhan hijau.

6H2O + 6CO2 ----------> C6H12O6+ 6O2 6 molekul air + 6 molekul karbon dioksida menghasilkan 1 molekul gula + 6 molekul oksigen §  melibatkan beberapa siri tb kimia §  memerlukan CO2 dan H2O §  simpan tenaga kimia dlm bentuk gula §  bebaskan hasilan biproduk iaitu O2 ke atmosfera .

FOTOSINTESIS Kenapa kebanyakan organisma bergantung kepada fotosintesis??? .

FOTOSINTESIS "   Untuk dapatkan TENAGA Sumber tenaga bagi semua organisma adalah Makanan.algae dan sesetengah bacteria). "   Organisma lain yang tidak dapat membuat makanan sendiri iaitu HETEROTROF bergantung untuk dapat makanan (Tenaga) daripada AUTOTROF ini melalui proses FOTOSINTESIS! . CO2 dan H2O kepada tenaga Kimia dalam bentuk gula 6 karbon –Glukos (MAKANAN) "   Hanya 10% daripada species di muka bumi adalah Autotrof (tumbuhan. Kebanyakan organisma autotrof (producer) memindahkan tenaga daripada Cahaya matahari.

FOTOSINTESIS FOTOSINTESIS adalah PROSES menyediakan TENAGA untuk KEHIDUPAN .

cahaya matahari diserap? .fotosintesis berlaku? .FOTOSINTESIS Di mana dan Bagaimana .

•  Daun – organ utama fotosistesis •  Pigmen hijau ~ KLOROFIL terkandung dalam kloroplas Fotosintesis berlaku ! .

Struktur daun .

buang O2) "   Struktur daun nipis – luas permukaan >. ruang antara sel > besar.kloroplas <.terletak bahagian atas daun~ untuk "   Floem – angkut makanan dari sel mesofil ke seluruh pokok. larutkan CHO dan hantar ke floem dan seterusnya ke seluruh pokok "   Kloroplas – struktur yg mengandungi klorofil "   Xilem.STRUKTUR DAUN yang menyebabkan sesuai untuk fotosintesis ? "   Kutikel berlilin – lutcahaya. ketebalan berbeza mengikut species "   Epidermis bawah – stomata untuk pertukaran gas (ambil CO2. susunan sel padat berspan . angkut air ke kloroplas untuk fotosintesis .sel mesofil lebih dekat "   Sel Mesofil – ke permukaan palisad – kloroplas > terletak di bahagian atas. serap > cahaya.

•  Daun – organ utama fotosistesis •  Pigmen hijau ~ KLOROFIL terkandung dalam kloroplas Fotosintesis berlaku ! .

membran berlapis dua .FOTOSINTESIS "   Salah satu antara jenis-jenis plastid (sel tumbuhan yang terlibat dalam penyimpanan tenaga dan sintesis bahan metabolik) eg:leucoplas.chromoplas "   Ellipsoid-shaped.

FOTOSINTESIS "   Membran tilakoid atau membran fotosintesis "   Tilakoid ~ struktur berbentuk disk ~ mengandungi pigmen fotosintesis "   Lapisan tilakoid di kenali sebagai granum "   Setiap kloroplas mengandungi beratus-ratus Grana "   Molekul klorofil dan lain-lain pigmen dalam Grana membentuk FOTOSISTEM unit utk mengumpul cahaya dlm Kloroplas .

FOTOSINTESIS •  Pigmen hijau ~ KLOROFIL Menyerap cahaya merah dan biru tetapi memantulkan cahaya hijau (kita dapat melihat daun berwarna hijau) .

Klorofil = molekul dlm Tilakoid yang menyerap TENAGA CAHAYA (Photoreceptor) Key: sama dgn molekul hemoglobin Cuma beza Mg ditukarkan dgn Iron dlm heme Ada 2 jenis Klorofil : Klorofil a and b (beza > lihat struktur molekul!) > menyerap warna cahaya yg berbeza! .

FOTOSINTESIS "   Klorofil menyerap cahaya violet. biru dan merah Jarakgelombang di mana Fotosintesis berlaku! "   Klorofil a sahaja yang terlibat secara langsung dlm tb Cahaya semasa Fotosintesis (klorofil b hanya sebagai membantu memerangkap cahaya) Dikenali juga sebagai Pigmen Accessory "   Selain klorofil. merah. orange pigmen!) . ada pigmen lain yang terdapat dlm membran tilakoid iaitu Karotenoid (kuning.

FOTOSINTESIS Persoalannya: Bagaimana Tenaga Cahaya ditukar kepada Tenaga Kimia??? .

FOTOSINTESIS Q: Bagaimana Tenaga Cahaya ditukar kepada Tenaga Kimia??? "   Gugusan molekul-molekul pigmen (klorofil & karotenoid) membentuk satu FOTOSISTEM "   Terdapat 2 jenis : (1) FOTOSISTEM I (2) FOTOSISTEM II .

FOTOSINTESIS TINDAKBALAS CAHAYA Ingat: Tb cahaya bermula sebaik saja molekul pigmen accessory menyerapa tenaga cahaya! (molekul ini dapat tenaga molekul lain sampai ke molekul klorofil a !) .

FOTOSINTESIS Tb cahaya berlaku dalam membran tilakoid dalam kloroplas .

FOTOSINTESIS "   Tindakbalas pertama dalam proses fotosintesis memerlukan cahaya >>> Tindakbalas Cahaya (Dikenali juga sebagai Fotofosforilasi) "   TB Cahaya atau Fotofosforilasi terbahagi kpd 2: (1) Fotofosforilasi berkitar (2) Fotofosforilasi tak berkitar "   TB Cahaya ini menukarkan Tenaga cahaya kepada Tenaga Kimia >> Hasilkan ATP dan NADPH 12 H2O + 12 NADP+ + 18 ADP + 18Pi + tenaga cahaya dan klorofil 6 O2 + 12 NADPH + 18 ATP .

FOTOSINTESIS Tb Cahaya melibatkan: "   Pemerangkapan tenaga cahaya oleh Fotosistem "   Fotolisis "   Pembebasan O2 "   Pemindahan elektron bertenaga tinggi ke Sistem Pengangkutan Elektron "   Pemindahan ion elektron dan ion hidrogen ke penerima elektron "   Penghasilan ATP dan NADPH .

.

FOTOSINTESIS .

FOTOSINTESIS Ringkasan Tb Cahaya "   Molekul air pecah menghasilkan elektron dan ion hidrogen "   O2 dibebaskan dari molekul air "   Molekul ATP yang kaya tenaga dihasilkan "   Hidrogen dari air digunakan untuk membentuk NADPH .

FOTOSINTESIS TB Gelap (KITARAN CALVIN) Melibatkan: "   Pertukaran CO2 kepada gula ringkas "   Penggunaan komponen bertenaga tinggi yang dihasilkan dari TB cahaya .

FOTOSINTESIS .

FOTOSINTESIS "   Tb Gelap terjadi dalam 3 bentuk : C-3 atau Kitaran Calvin C-4 atau Hatch-Slack pathway CAM pathway .

FOTOSINTESIS KITARAN CALVIN " " " " " " "               Stroma Gelap (cahaya) CO2 Hidrogen proton dan elektron ATP dan NADPH Enzim RuBP .

FOTOSINTESIS Kitaran Calvin menggunakan ATP & NADPH untuk menukarkan CO2 kepada gula "   Kitaran Calvin dapat di bahagi kepada 3 fasa iaitu. (i) Pengikatan Karbon (ii) Penurunan (iii) Penjanaan semula bahan pemula (RuBP) .

3 bisfosfogliserat 2 elektron dari NADPH akan menurun komponen ini >>> G3P ** Kitaran mesti berlaku 3X utk menurunkan 3 CO2 bagi menghasilkan 1 molekul G3P serta menjana semula 3 molekul 5C RuBP yang diguna dlm kitaran .FOTOSINTESIS CO2 diikat secara pergabungan dgn gula 5 C (RuBP) yg dikatalis oleh enzim Rubisco >> menghasilkan gula 6C (tak stabil) yg kemudian dipecahkpd 2 molekul gula 3 C iaitu PGA Penyusunan 5 molekul G3P kpd 3 molekul RuBP memerlukan 3 ATP Setiap molekul PGA akan difosforilasi oleh ATP >> 1.

9 molekul ATP dan 6 molekul NADPH digunakan semasa Kitaran Calvin .FOTOSINTESIS "   Hasil kitaran calvin yg primer adalah G3P yang akan ditukarkan ke bentuk gula yang lain seperti glukosa dsbg "   Utk sintesis setiap molekul G3P.

FOTOSINTESIS Persoalannya: Dalam kebanyakan tumbuhan CO2 memasuki Kitaran Calvin dan hasilan pertama pengikatan karbonnya adalah 3-fosfogliserat (PGA) Apakah akan berlaku jika CO2 << iaitu dalam keadaan panas terik (stomata terpaksa tutup utk elak transpirasi) ??? O2 > CO2 >>> Fotosintesis terpaksa bersaing dengan Fotorespirasi .

kadar kepekatan relatif CO2 dalam daun mengurang berbanding dgn O2 q  Bila tahap CO2 daun jatuh sehingga 50ppm. Rubisco akan mula mengikat O2 dgn RuBP >>> hasilnya hanya I molekul PGA dan 1 molekul 2C yang dikenali sbg phosphoglycolate (toxic) Mesti buang… bagaimana??? .FOTORESPIRASI q  Terjadi bila tahap CO2 dalam daun kurang Ini berlaku semasa hari panas terik.Seterusnya serine ini akan diguna utk membtk pelbagai molekul organik yg lain .yg akan ditukar kebtk glycine yg akan ditukar btk kpd serine didalam mitokondria . stomata tertutup untuk elak transpirasi q  Jika tumbuhan masih berusaha utk mengikat CO2 dalam keadaan semasa stomata tertutup.buang kumpulan fosfat dgn menukarkan ke btk asid glikolik Perlu banyak TENAGA !!! .

.Mekanisme alternatif dalam tumbuhan ??? Mekanisma C4 CAM .FOTOSINTESIS ….

stomata tutup .FOTOSINTESIS TUMBUHAN C4 (Dikenali juga sebagai Tapak jalan Hatch-Slack) q  Contoh: corn.yang seterusnya ke bundle sheath cells >>> bebaskan CO2 Rubisco dapat CO2 utk kitaran Calvin q  Malam hari . sugar cane q  Siang hari – stomata terbuka CO2 mengikat pada moleku 3C iaitu phosphoenolpyruvate (PEP) dgn bantuan enzim PEP carboxylase .menghasilkan komponen 4C Oxaloacetate malate (mesophyll cells) . sorghum.

FOTOSINTESIS Note: Bandingkan anatomi C3. .

kaktus q  Siang hari – stomata tutup ukt mengelak transpirasi!!! q  Malam hari . sukulen.stomata buka mengikat CO2 dan menghasil malate (4C) yang disimpan dalam vacoule mesophyl cells utk >>siang hari berikutnya .FOTOSINTESIS TUMBUHAN CAM (Crassulacean Acid Metabolism Plants) q  Contoh: tumbuhan gurun.

udara sekitar) .TOPIK 5 PERTUKARAN GAS DALAM TUMBUHAN CO2 + H2O (CH2O) n + O2 Persekitaran (tanah.

PERTUKARAN GAS DALAM TUMBUHAN .

Bebaskan CO2 .Guna CO2 .Guna O2 *** Pengecualian : Tumbuhan CAM (siang stomata tutup.Bebaskan O2 Akar . mlm stomata buka) .PERTUKARAN GAS DALAM TUMBUHAN Siang Malam .Guna O2 Daun .Bebaskan CO2 .Bebaskan CO2 .Guna O2 .

PERTUKARAN GAS DALAM TUMBUHAN q  Tumbuhan mengambil dan juga mengeluarkan CO2 q  CO2 perlu untuk fotosintesis – diambil dari udara persekitaran oleh daun melalui stomata (Semua C dalam molekul organik berasal dari CO2 >>> iaitu melalui proses fotosintesis!) q  CO2 dihasil semasa proses respirasi dalam tumbuhan (sama seperti dalam haiwan) Dalam tumbuhan. CO2 yang terhasil dari proses respirasi ini dibebaskan dari tumbuhan ke tanah melalui akar ke udara sekitar melalui daun (stomata) dan diguna semula utk fotosintesis .

.

PLANT PRODUCTIVITY q  Plants productivity ??? .

PLANT PRODUCTIVITY
q  Factors affecting plants productivity q  Environmental factors? q  Plant factors?

ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY
q  Plants are affected by the environment during all phases of growth and development

q  plant break dormancy > vegetative growth > flower > > produce fruit > dormant state
AFFECTED BY Eg: water temperature light atmosphere nutrient

PLANT PRODUCTIVITY

ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY

WATER
q  Water is required by all living organisms q  Plants can be stressed by lack of moisture as well as an excess of moisture. q  WATER – most important environmental factor limiting growth and survival of plants.
Eg: 1. plant growing in a moist situation and then encountered moisture stress >>> root and leaf growth growing down 2. mild moisture stress >> reduce the development of leaf surface area >> limiting the crop assimilation of CO2 >>affects dry matter yields

size and viability .ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY WATER q  Water stress >>> (1) reduce leaf size (2) reduce internodes length (3) stunted tops of plants (4) suppressed root growth in proportion to shoot growth (5) delayed time of flowering and fruiting (6) reduce seed numbers.

q  Sufficient heat (not excessive!) eg: C3 plant (20º C and 25ºC) C4 plant (30º C and 35ºC) q  High temperature >> disruption of the functional integrity of the photosynthetic apparatus at the chloroplast level >> inhibit the leaf photosynthesis.ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY -TEMPERATURE q  Importance of temperature in regulating rates of physiological processes and influencing growth and development of plants. .

ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY -TEMPERATURE q  Cold temperatures can affect plant productivity ?? (1) delaying initiation of growth in spring (2) restricting water movement to roots (3) delay opening of stomata.radiant energy . How about number of stomata? (4) can injure and kill the plants >> freezing q  Associations of temperature – moisture temperature .

LIGHT q  Light varies in intensity. crop growth rate began to decline) q  Day length?? Affects plant through phenological responses (eg: flowering) .ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY . quality q  Decreased of light >>> slow rate of photosynthesis (eg: shading) q  Solar radiation (light) capture by leaf surface (primary radiation interceptor) >>> importance of optimum LAI (if LAI increase beyond optimum. duration.

physical damage to plant.Carbon dioxide .Oxygen . ammonia (NH3) >>> dangerous to plants >> affect plant productivity q  Wind can affect plant productivity >> increased evapotranpiration.ATMOSPHERE q  Atmosphere contains gases . . HCl).Nitrogen q  Dry matter production affected by CO2 exchange and carbon balance q  Pollutants or toxic substances also occur in atmosphere such as sulfur dioxide (SO2). ozone.ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY . hydrogen halides (HF. peroxi-acetyl-nitrate (PAN). mixing of gases.

height and number of seed stalks per plant.NUTRIENTS q  Nutrient deficiencies in the soil resulted in (1) reduced forage production (2) modified vegetation composition (3) altered nutrient content of the forage q  Nitrogen has been reported to be a major nutrient limiting plant growth.ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .increased basal area per plant. . number of root. size of stems and leaves. seed production. eg: nitrogen fertilizer has increased vigor of grasses.

NUTRIENTS q  Nitrogen .ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .

NUTRIENTS q  Nitrogen increased the Seed production .ENVIRONMENTALS FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .

NUTRIENTS q  Forage quality ?? .ENVIRONMENTALS FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .

nutrients. light). .ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .FIRE q  Fire can affect plants directly through heat damage to individuals or indirectly by reducing competition and releasing resources (water.

GRAZERS ??? q  A portion of leaf and shoot tissues is removed when plants are grazed by livestock. wildlife or insects. .ENVIRONMENTAL FACTORS AFFECTING PLANT PRODUCTIVITY .

FACTOR INTERNAL – PLANTS? q  Plant age ? Younger leaves > compared to Older leaves .stomata function .photosynthetic area q  others??? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful