MADU ILMU 2003

MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Contoh. Contoh. PENGAJARAN 1. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. 4. Contoh. Nilai ketabahan Contoh. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. 3. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Contoh. Contoh. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. 2. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. ibu monyet sangat menyayangi anaknya.MADU ILMU 6. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5.

Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 .MADU ILMU 6. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. cepat-cepat dia mengatur langkah. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. Tadi dalam remang-remang pagi muda.... i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan. Contoh. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.

Tadi dalam remang-remang pagi muda. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini...MADU ILMU b. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3.. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. cepat-cepat dia mengatur langkah. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. atas? _____________________________________________________________________ c. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 .

_______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. ii. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. i. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . Pengaruh kedudukan dan harta benda. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. ii. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. sang suami terbunuh. i. iii. iv. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. _____________________________________________________________________ b) i. iii. ii iii 4.

Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Aku kesiankan kau. jernih air di hulu. 7. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 .” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Dia tu dah punya bini. Anak monyet menjerit-jerit panik. Zan.MADU ILMU 6. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. dah punya anak pun. aku berkewajipan mengingatkan kau. Nah lihatlah. dah punya anak pun. Sebagai seorang kawan.. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya... Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. maka keruhlah air di hilir. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah... Dia tu dah punya bini. Keruh air di hulu. Zan. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah..

meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. c. b. Dia bingkas bangun.. SOALAN ESEI 1. ha. Matanya meliar ke sana sini. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. 2. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Zaniyah termenung sayu. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. a.. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 .

Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. 3. (1m) teknik pemerian – 1m 5.. m. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 . Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini.MADU ILMU a. b. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Tadi dalam remang-remang pagi muda.. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.s. cepat-cepat dia mengatur langkah.. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.

m. sang suami terbunuh.s. Pengaruh kedudukan dan harta benda. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. m..MADU ILMU kota. 50) d.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan . a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.s. cepat-cepat dia mengatur langkah.. Tadi dalam remang-remang pagi muda.. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan . 54) 14 . Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang.Kasih sayang ibu terhadap anak 7. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini.

Zan..” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. maka keruhlah air di hilir. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8. jernih air di hulu.. Keruh air di hulu.. dah punya anak pun.. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Dia tu dah punya bini.. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 ..

Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah. Zan. Aku kesiankan kau. dah punya anak pun. aku berkewajipan mengingatkan kau.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Nah lihatlah. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Dia tu dah punya bini. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Sebagai seorang kawan. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.

Zaniyah termenung sayu. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. b. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa.. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. a. Matanya meliar ke sana sini. c. ha.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. (8m) a. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 .. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Dia bingkas bangun. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya .

3 nilai murni : i. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. ii. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 .2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a.

dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 . Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai.Watak utama –Zaniyah-2m .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.

Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. Selepas ditinggalkan Zaney. dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 .

Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya.

MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .

Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT . Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 . Datuk.MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun.

Nanti ibu beri wang sekolah. .MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 .” bisiknya perlahan. Belajar rajin-rajin. “ Jangan buat nakal. “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada. 1. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1.

” “ Jahara. ambil adik ini. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . Dia berpaling ke arah lain. Tidurkan di dalam bilik bapa. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2.” Jahara terus menulikan telinga.MADU ILMU a. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah.” “ Tak mengapalah. “ Jahara. ambil adik. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c.

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. Malam belum begitu panjang perjalanannya. setelah selesai menunaikan solat maghrib.

a. Datin mengusap kepala Zety. ii.MADU ILMU 6. Nilai Pengajaran i. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. Siti Halijah b. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. 2. a. Datin b. SOALAN ESEI 1. Teknik monolog dalaman 2. kemudian menoleh ke arah Zul. Zety 27 . karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot.

Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. .Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. 5.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . Contohnya ‘tak’. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. . 6. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. 7. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas.MADU ILMU 3. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. Siti Halijah. Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya. a. JAWAPAN SOALAN ESEI 1.

Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Seorang yang baik hati dan mesra. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Penurunan: Kedatangan Amri. 2. (a) Watak utama ialah Datin. (b) Nilai Nilai keinsafan. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Sarawak dan Kelantan. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Seorang yang pemaaf. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. 29 . Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut.

jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya. . CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . cinta akan negaranya.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi. Datuk. menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. Nilai hormat-menghormati. Contohnya.MADU ILMU Nilai ketabahan. 30 . . (d) . . Contohnya ketabahan Datin. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat.Persoalan perpaduan kaum yang erat . Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat.Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat.Apabila kematian Datuk.

Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. 4. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. 5. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. 3. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. Akhirnya. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. Namun. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. Karim Karim sebagai watak utama. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. 2. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. 31 . Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. 2.MADU ILMU PERSOALAN 1. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan.

Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. 2. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. 4. bangsa. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. 5. 4. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. agama dan negara. 5. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. PLOT 1.MADU ILMU 3. 3. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. 32 . Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. Seain itu.

perenggan 5) 2. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. (hlm 87. Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. Latar Tempat 1. perenggan 4) 4. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. perenggan 1) 4. perenggan 1). perenggan 4) 3.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. 1. perenggan 5) 2. (hlm 80. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. LATAR Latar Masa 1. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Bilik Karim 33 . Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. perenggan 3) 3. 81. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri. Aku tahu ayah berjiwa besar. Dia tetap ayahku. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. 1. Ayah terus mengomel. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. Pedih telinga aku mendengarnya. Perwatakan dan Gaya Bahasa. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. ___________________________________________________________________ 37 . (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Tetapi aku terpaksa akur. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. Persoalan. Itulah impian ayah.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema.

4. 2. Jadi. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas. bukan di sini tempatnya. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. Di rumah ini semua orang bekerja. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. tiada arah tuju. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. kepada bangsa dan agama. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. 3. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. kau seorang anak muda.

bagus. iii. ii. perjuangan ini belum selesai di sini. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. ii. 5. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. Menara KLCC sebagai buktinya. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. (ms 87 perenggan 4) 39 . “Kau dah faham maksud ayah.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. i. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. ii. i. i. ___________________________________________________________________ Latar masa 6. Kau mesti ingat.

___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ Teknik plot. Sah. Aku cuma menemani sahaja. perwatakan dan gaya bahasa. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. Kalau tidak kerana Joned. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 .MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. 7. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. nilai murni dalam diri watak. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. latar tempat. ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. Waktu itu.

9. gaya bahasa dan perwatakan. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi.MADU ILMU Perwatakan. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. gaya bahasa dan persoalan. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. ___________________________________________________________________ 41 . Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. 8. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. Perjuangan seorang ayah.

Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. iv. ii. Ayah berjuang begitu lama. i. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. Ayah kelihatan begitu sedih. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 . ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. “Karim. kaulihat sendiri. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. iii. v.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. 10. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. gaya bahasa dan persoalan 11. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas.

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

5. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. 46 . (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. (c) Tiga keindahan bahasa: i. nilai murni dalam diri watak. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. Sinkope . 6. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. Simile – macam iii. perwatakan dan gaya bahasa.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. Pengorbanan ii. Latar masa. 7. latar tempat.kau ii. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali.

fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. agama dan negara. 10. gaya bahasa dan persoalan.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia.MADU ILMU Perwatakan. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. Latar Masyarakat. ii. 47 . (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. . 11. gaya bahasa dan perwatakan. 9. 8. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa.

Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada.Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. (a) (b) 13.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup.MADU ILMU . 48 . Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. metafora : bunga kehancuran (c) . 12. (b) i. (a) .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. Pejabat ayah i. .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. . 2.masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. waktu pagi ii.ayah………… ii. Kata ganda : manik-manik jernih ii. . .Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. Sinkope: ke arahku i. (a) i.Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. (b) . . .Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa. (a) .Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1.Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua. repetisi : ayah ……… . bangsa dan negara.

nilai keinsafan .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 . (c) Nilai murni pada watak Karim: .MADU ILMU .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.

2. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. Sumi. peminta sedekah. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. Persoalan tentang kemiskinan hidup. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. lelaki tua iaitu datuk Sumi. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. 50 .MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. 3. Contohnya. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Persoalan tentang kasih sayang. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. Contohnya.

datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Contohnya. 1. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. 4. Contohnya. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. Contohnya. Persoalan tentang keagamaan. Buktinya. 5. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. 6.MADU ILMU Contohnya. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. Contohnya. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa.

. e. c. Seorang yang tekun dan gigih berusaha. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. g. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. h. WATAK DAN PERWATAKAN 1. 52 . Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Datuk Tua a. Contohnya. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. d.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. Seorang yang sentiasa bersyukur. b. f.

b. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. f. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. Walau pun. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. Contohnya. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. g. e. Sumi a. Sumi sangat menyayangi datuknya. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Contohnya. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. d. 53 . Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota.MADU ILMU 2. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. c.

Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. 4. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. di 3. 2.MADU ILMU PLOT: 1.

Bumi Allah ini luas. a. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. 2. 55 . membayangkan warna hidupnya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. tatapannya itu tetap tidak berubah. Pemerian Contohnya. Untuk sekian lamanya. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar. a. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. b. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. Getir dan penuh penderitaan. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. Dia yakin itu. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. 4. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu.

“Tanah ni tanah kerajaan. Imbas kembali / Flasback Contohnya. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. pak cik. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. c. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. 4. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. Kalau saya kata pindah. e. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Dialog Contohnya.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Monolog dalaman 56 . Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya. b.MADU ILMU c. pindah!” 5. d. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. a. 3. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi.

Contohnya. 7. b. Latar Masa: Pada keseluruhannya. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Dia bertanya kepada dirinya lagi. Hatinya berbicara. Nanti tuk belikan limau. Langkahnya semakin cepat. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Monolog Contohnya. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata.MADU ILMU Contohnya. Suspen Contohnya. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. LATAR a. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. 57 . 6. Langkahnya mati tiba-tiba. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. a. “Tunggu ya cu. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian.

Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. 2. c. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. b. b. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. ii.MADU ILMU i. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. 58 . Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. iii. 1. Contohnya. v. Gubuk buruk di tebing sungai b. iv. a. Contohnya. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur.

Masyarakat yang penyayang.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Contohnya. Contohnya. 4. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. 6. Contohnya. Contohnya. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. 8. Masyarakat yang jahil tentang agama. 3. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. 5. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Contohnya. 7. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing.

Hatinya menjerit. 3. .Mengalir air mata darah . Kalau saya kata pindah. . Personifikasi. . memanah mata tua. pindah!” 4.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua. membayangkan warna hidupnya. 6. .Hitam seperti malam. 1. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini. Hiperbola. Contohnya.Sore. .buldozer. Sinkof.Getir dan penuh penderitaan. Simile . . Penggunaan bahasa asing.Alhamdullilah. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.“Tak ada tapi-tapinya lagi. 2. . 60 . Metafora .Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. 5.

Paradoks. ii. NILAI MURNI 1. segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. 9. i. Sudah pandai menanya. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. Tidak ada kopi. Contohnya. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Contohnya. Tidak ada susu. Sudah pandai merajuk. . 2.MADU ILMU 7. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. Nilai Kasih sayang.Siang ialah malam. Malam ialah siang. Nilai Kemanusiaan. 61 .

Nilai Kegigihan. Contohnya. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita.MADU ILMU 3. Contohnya. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Contohnya. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. Contohnya. Nilai Ketabahan. 4. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. 5. 3. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. 62 . 2. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. 4. PENGAJARAN 1. Nilai Kesyukuran. 6. Nilai bertanggungjawab.

tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. 63 . Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Malahan setiap detik dan ketika. 1. Menadah tangan dengan tin tuanya. Satu perjuangan kehidupan. perwatakan. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Bergelut dengan penderitaan. Walaupun cuma menadah tangan. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. nilai dan pengajaran. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. 6. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak.MADU ILMU 5. Seperti selalunya. persoalan.

iii. ____ v. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas. ____ iv. ____ vi. Nilai Pengajaran i 64 . __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas.

teknik penulisan dan definisi. Selesa. memanah mata tua. Silau dan menyakitkan. Dia mendongak ke langit. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. Perwatakan. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . 2. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. nilai murni.MADU ILMU ii. latar masa.

Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. Begitulah seperti selalunya. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . dia akan terus mendongak. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. Nilai budi yang hampir roboh. 3.

(Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. 4. Kalau terlambat sedikit. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Masih berbalut dengan lampin. Lampin lusuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. Lima tahun dulu.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. teknik plot dan perwatakan.

_____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. i. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. 68 .MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ii.

MADU ILMU 5. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. 69 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. Langkahnya mati tiba-tiba. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka.

70 . Satu perjuangan kehidupan. Menadah tangan dengan tin tuanya. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Walaupun cma menadah tangan. Bumi Allah ini luas. Bergelut dengan penderitaan. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Untuk sekian lamanya. Silau dan menyakitkan. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. memanah mata tua. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Dia yakin itu. Dia segera beredar.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. meneruskan perjalanan pulang. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Teringat akan pesanan cucu tersayang.

Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. 71 . Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. berjalan dengan gagah. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Dari kaki berkisar ke muka. Berdasarkan cerpen Gersang. Seraut wajah yang tidak dikenali. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. membayangkan warna hidupnya.

memanah mata tua. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii.MADU ILMU Kuala Lumpur. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. hati muda. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. berikan contoh. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. ________________________________________________________ 72 . i. 8.

MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. 3. 2. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. .

(d) Nilai i. ii. (c) Perwatakan lelaki tua: .seorang yang bertanggung jawab . (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya.MADU ILMU 1. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga. 2.mencari rezeki dengan meminta sedekah.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya .(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. (c) “dia” ialah lelaki tua 74 . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul.seorang yang gigih .

Perwatakan Sumi: 75 . (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. (a) Binaan plot permulaan. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan. 3.

meneruskan perjalanan pulang. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Silau dan menyakitkan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. . 6. 5. memanah mata tua. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar.MADU ILMU . Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Walaupun cma menadah tangan. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Teringat akan pesanan cucu tersayang. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Menadah tangan dengan tin tuanya. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Satu perjuangan kehidupan. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. Dia mendongak ke langit. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Bergelut dengan penderitaan.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Dia segera beredar. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana.

Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Dia yakin itu. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. . Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Kuala Lumpur. berjalan dengan gagah. Seraut wajah yang tidak dikenali. Dari kaki berkisar ke muka. Untuk sekian lamanya. membayangkan warna hidupnya. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7.MADU ILMU luas. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. hati muda. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan.

- seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1.

Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri. 79 . Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. Akan tetapi. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya.

Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v. ii. 80 . cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah. Pengajaran: i. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. iv. iii. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita.MADU ILMU 3.

‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. 2. 81 .

Seorang yang penyabar.Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka.Selalu menghabiskan masa di buaian. .Anak tunggal ‘aku’.Mempunyai empat orang cucu. (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional. . 3. ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran.Ayah kepada Ursula. 82 . (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan. .Berbangsa Kadazandusun. Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. . Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan.MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. . . (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu. (b) URSULA . .

Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti. Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun. . Ito. . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. (d) ATIN DAN ATOM .Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya. . (c) ITO .Tidak menghormati orang tua.Seorang yang menghargai warisan bangsanya. . Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . Atom dan Atin.Anak lelaki sulung Ursula dan David. PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana. . 4. . .Gemar bermain permainan di komputer.Seorang yang penyayang. Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya.Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung. Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. .MADU ILMU .Anak-anak Ursula dan David. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. . (b) IMBAS KEMBALI 83 .Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain.Belajar di sekolah menengah.Belajar di universiti luar negara.Hasil perkahwinannya dengan David.

‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. . ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. (c) KLIMAKS 84 . Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. .MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. . (b) PERKEMBANGAN . Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. .Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula.

‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA .Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. (c) BALAI RAYA . LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara.Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan. 6. Bagaimanapun. 5.‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. (d) PELERAIAN . 85 . (b) DI BUAIAN . Namun.MADU ILMU . (e) PENGAKHIRAN . .‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer.Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.

LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. Nilai tanggungjawab. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung.Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan.MADU ILMU . Masyarakat yang suka kepada muzik moden. . Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. 86 . Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. 7. (b) (c) Nilai kegigihan. NILAI (a) Nilai kesabaran.

Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. 9. 10. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. Ito juga Atin dan Atom. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. 87 . (d) Nilai menghargai. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang.

Contoh : membuang muka Personifikasi. SOALAN STRUKUTUR 1. Contoh : Jejarum tawa. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. memang kejam amat. Seapatutnya amat kejam. Berdasarkan cerpen Tagung. Contoh : tagung. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. Metafora. Contoh : band. Contoh : kartun-kartun. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. survey. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. nak. karya Witer Gunik. 88 . Nyatakan tema cerpen. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. ni Simpulan bahasa. Contoh : ku. mengangguk-angguk. (a) (b) 2. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. bersama-sama Sinkof. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. Aku menggeleng.MADU ILMU 11.

(a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. isteri Lekinson baru telefon. 7.MADU ILMU 3. Tetapi. 8. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. Seperti badut. aku dimarahi pula oleh Ursula. memang kejam amat. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. Aku melepaskan keluhan berat. lalu aku membawa diri ke buaian. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. “Tak seorang pun tahu?” 89 . Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. Entah. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. “Tadi Annie. ah. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. Sekembali aku di rumah. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram.

.. .. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. . (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas. Berdasarkan cerpen Tagung. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. 9. karya Witer Gunik. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 . SOALAN ESEI 1. perkembangan. Berdasarkan cerpen Tagung. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. karya Witer Gunik. aku dilamar kesedaran.MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini. 3. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Tagung.. ya sekurangkurangnya walaupun hanya.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? ...menyembunyikan senyuman. 2. karya Witer Gunik.

3.MADU ILMU 1. (a) (b) . Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. 91 7. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. 2. Watak berkata-kata di dalam hati. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. (a) (b) (c) (d) 4. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. 5. Masyarakat yang menyukai muzik moden. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. 6. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan.

MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. Contoh : ku. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . 8. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. Contoh : jejarum tawa Inversi. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. 2. (a) (I) (II) (III) 9. Sinkof. tak Metafora. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. Contoh : kejam amat. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.

93 . Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Masyarakat yang suka kepada muzik moden.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung.

Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Perkembangan. 3. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. 94 . Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. (b) Permulaan.

‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Peleraian.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. 95 . Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

latar masyarakat .bahasa Arab seperti zakat. SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi . -Masyarakat yang angkuh.MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.Nilai keadilan. . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.ya.“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”. PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat.dewan persidangan . Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.“Ya.haul.“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi .Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. -masyasrakat yang NILAI: beriman . Persoalan pengaruh budaya barat.masyarakat Melayu yang bijaksana . latar tempat . . TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat. 97 . pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.nisab. Simile . tahajud.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur. fikiran berlian” Sinkope .Nilai kasih sayang kepada masyarakat. -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat. 2)Dialog -“Silakan. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud.

“Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. ya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Gaya bahasa 98 .tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia.demikian Pak Badin mengingatingat. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. tuan pengerusi. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas.

2. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.

Kampung Pak Badin 3 a) .Repetisi .Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara.Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21. . Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu.Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.MADU ILMU b) . b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat.Simile . 100 . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Masyarakat Melayu yang bijaksana. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Lima gambaran masyarakat. Masyarakat yang gigih berusaha. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar.

Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain.

NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8. Contoh. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater. GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan .. PENGAJARAN Orang pertama 5. LATAR MASA PANDANGAN keluarga.Dailog . Contoh aku terkenangkan katakata . PLOT dalam SUDUT 4.” 103 .Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup.pemberita media TEKNIK PLOT .Persoalan kasih-sayang 3.Imbas Kembali. SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6.Pemerian. Kebangsaan yang 1.MADU ILMU PERSOALAN . PENGAJARAN LANGIT 9. LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7. Contoh “Baik-baik Dani. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11. WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina . penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . Memang ini saja. PERSOALAN menghabiskan musim cuti .

Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1. Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang.

MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 .MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.

anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut.MADU ILMU 1. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.pengulangan kata –kami . Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini.sinkope-tak . 2. . a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) . JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.Kata ganda.

a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. Contoh. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. b) - Masyarakat yang tabah. Contoh. Contohnya. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contoh.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3.

Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. Contohnya. 2. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Contohnya. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. Persoalan kesengsaraan. 109 . keluarganya Di rumah Rini. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. (a) Persoalan ketabahan. Persoalan keikhlasan.

lesung pipit di pipi. . . Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya. Walaupun telah berpisah dan berjauhan.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka.Seorang gadis berbangsa Kadazan. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup. Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. . (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. (d) Persoalan tentang kekecewaan. berambut panjang ke paras bahu.Seorang yang mengagumi agama Islam. (c) Persoalan tentang persahabatan. 3.Beragama Kristian. . Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. kulit kuning langsat.Bermuka bujur sirih. 110 Menolak .Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. Juliani masih menyayangi Hardi. (e) Persoalan tentang kasih sayang. .Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa.

. .Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri.MADU ILMU . Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai. 4. .Seorang yang sangat menyayangi Juliani. 111 . . Bagaimanapun. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta.Beragama Islam. (b) HARDI .Telahpun bekerja.Pemuda Melayu. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari.Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. . . (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. .” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi.Mempunyai seorang adik bernama Aziah.Seorang yang mentaati ibu bapa. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.

hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. Laut kematian irama. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. buatmu. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Hasil dari pertemuan itu. 112 . kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. Julie. Daripadaku. Sekian.

. . Bagaimanapun.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani.Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari. . (c) KLIMAKS . Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar.Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. .Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya. (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani . LATAR MASA 113 .Bagaimanpun. . 5.Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya.MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja.

LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI . . (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya. Juliani gementar dengar permintaan Hardi. 6.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata. Ketika itu. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. 114 . Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani.

Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. PENGAJARAN 115 . tetapi saling mencintai antara satu sama lain.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. NILAI (a) Nilai kasih sayang. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. (c) Nilai ketaatan. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. (b) Nilai hormat-menghormati. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. 8. 9. 7. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. (c) Masyarakat yang berlainan agama.

(c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. 116 . menconteng arang di maua (e) Personifikasi. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. mundar-mandir. 10. (c) Sinkof. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. jua. Contoh : tiba-tiba. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. ni. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. ku (d) Simpulan bahasa. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. bangsa dan kepercayaan.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. berkobar-kobar (b) Simile. Contoh : mati akal. Contoh : nak. 11.

nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. (g) Hiperbola. (h) Ayat pendek. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (f) Repitisi perkataan. Contoh : Salam rinduku untukmu. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja. Dan. 117 .

JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (a) Pengulangan kata. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen.Ayat panjang. (b) “Oh Julie. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1. Contoh : hari . . (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. karya Juri Durabi. 2. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. Gementar bukan alang-kepalang. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas .Kata ganda.

Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. (a) Nilai kasih sayang. bangsa dan kepercayaan. Nilai hormat-menghormati. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. Nilai ketaatan. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan.MADU ILMU 1. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. 119 . Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka.

MADU ILMU 120 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful