MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. ibu monyet sangat menyayangi anaknya. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. 4. Contoh. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . 3. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. 2. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. Contoh. Contoh. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Contoh.MADU ILMU 6. Contoh. Nilai ketabahan Contoh. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

Contoh. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa.. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang..MADU ILMU 6.. cepat-cepat dia mengatur langkah. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Tadi dalam remang-remang pagi muda. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 .

MADU ILMU b. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . atas? _____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a.. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b.. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. cepat-cepat dia mengatur langkah. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2..

Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. ii iii 4. _____________________________________________________________________ b) i. ii. iv. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Pengaruh kedudukan dan harta benda. iii. ii. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . i. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. iii. i. sang suami terbunuh. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang.

Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. aku berkewajipan mengingatkan kau. Aku kesiankan kau.MADU ILMU 6.. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. Nah lihatlah.. Zan. dah punya anak pun. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Dia tu dah punya bini.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 .. maka keruhlah air di hilir. Anak monyet menjerit-jerit panik.. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. jernih air di hulu. Sebagai seorang kawan. dah punya anak pun. Keruh air di hulu.. Zan. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. Dia tu dah punya bini.. 7.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya.

MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Dia bingkas bangun.. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Matanya meliar ke sana sini.. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Zaniyah termenung sayu. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. 2. b. c. a. ha. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. SOALAN ESEI 1. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas.

.MADU ILMU a. b. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini.. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.s. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. 3. Tadi dalam remang-remang pagi muda. (1m) teknik pemerian – 1m 5. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 . m. cepat-cepat dia mengatur langkah. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b..

Kasih sayang ibu terhadap anak 7. 54) 14 .Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan ..s.MADU ILMU kota. cepat-cepat dia mengatur langkah. 50) d. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f. m. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli.s. m. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. sang suami terbunuh. Pengaruh kedudukan dan harta benda. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Tadi dalam remang-remang pagi muda.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan ...

Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 .(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah. Keruh air di hulu.. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.. maka keruhlah air di hilir.. jernih air di hulu. Dia tu dah punya bini.MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8.. Zan.. dah punya anak pun.

ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. dah punya anak pun. Sebagai seorang kawan. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Nah lihatlah.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Aku kesiankan kau. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah. Zan.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. Dia tu dah punya bini. aku berkewajipan mengingatkan kau.

. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . Dia bingkas bangun. c. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Zaniyah termenung sayu. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . (8m) a. Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. ha. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen. b. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Matanya meliar ke sana sini. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula.. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. a.

3 nilai murni : i. ii. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 .2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b.

Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.Watak utama –Zaniyah-2m . dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai.

Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai. Selepas ditinggalkan Zaney. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 .

Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya.-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.

CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama.2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah. Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.

Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT .MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Datuk.Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun. Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .

Belajar rajin-rajin. . 1.” bisiknya perlahan. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1. “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 .MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah. “ Jangan buat nakal. Nanti ibu beri wang sekolah.

Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah. “ Jahara. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka.” Jahara terus menulikan telinga. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. ambil adik. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ.” “ Jahara. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2.MADU ILMU a. ambil adik ini.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Tidurkan di dalam bilik bapa. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri.” “ Tak mengapalah. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Dia berpaling ke arah lain. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya.

MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . Malam belum begitu panjang perjalanannya. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan. setelah selesai menunaikan solat maghrib.

Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. Zety 27 . JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. SOALAN ESEI 1. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. Datin mengusap kepala Zety. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. kemudian menoleh ke arah Zul. Nilai Pengajaran i. a. a.MADU ILMU 6. Datin b. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. Siti Halijah b. ii. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. 2. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Teknik monolog dalaman 2. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya.

Siti Halijah. Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . 7.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. Contohnya ‘tak’. . JAWAPAN SOALAN ESEI 1. (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. a. 6. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas. Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. . Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . 5. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya.Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam.MADU ILMU 3.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk.

Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Sarawak dan Kelantan. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. 2. (a) Watak utama ialah Datin. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. 29 . Seorang yang baik hati dan mesra. (b) Nilai Nilai keinsafan. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Seorang yang pemaaf. Penurunan: Kedatangan Amri. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir.

menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . Datuk.Persoalan perpaduan kaum yang erat . Contohnya ketabahan Datin.MADU ILMU Nilai ketabahan. cinta akan negaranya. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. .Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat. . Contohnya. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. Nilai hormat-menghormati. (d) . 30 .Apabila kematian Datuk. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi. . CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat.

3. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri.MADU ILMU PERSOALAN 1. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. Namun. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. 31 . 2. 4. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. 2. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Akhirnya. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Karim Karim sebagai watak utama. 5.

5. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. bangsa. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup.MADU ILMU 3. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. PLOT 1. 3. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. 4. 32 . ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. 4. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. agama dan negara. 2. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. 5. Seain itu. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya.

Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. 1. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. perenggan 5) 2.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. perenggan 4) 3. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. perenggan 4) 4. perenggan 5) 2. Latar Tempat 1. LATAR Latar Masa 1. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. 81. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. perenggan 3) 3. perenggan 1). (hlm 87. (hlm 80. perenggan 1) 4. Bilik Karim 33 . Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

1. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Aku tahu ayah berjiwa besar. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Itulah impian ayah. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Ayah terus mengomel. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. Perwatakan dan Gaya Bahasa. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. Pedih telinga aku mendengarnya. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ 37 . Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Tetapi aku terpaksa akur. Persoalan. Dia tetap ayahku. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri.

“Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. 3. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. kepada bangsa dan agama.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . 4. tiada arah tuju. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. Di rumah ini semua orang bekerja. kau seorang anak muda. Jadi. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. bukan di sini tempatnya. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. 2. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas.

Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. i. iii. Kau mesti ingat. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. Menara KLCC sebagai buktinya. ii. perjuangan ini belum selesai di sini. 5. (ms 87 perenggan 4) 39 . ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. i. “Kau dah faham maksud ayah. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. i. ii. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. bagus. ii. ___________________________________________________________________ Latar masa 6.

___________________________________________________________________ Teknik plot. Sah.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. latar tempat. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. 7. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. Aku cuma menemani sahaja. nilai murni dalam diri watak. Waktu itu. perwatakan dan gaya bahasa. ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . Kalau tidak kerana Joned.

gaya bahasa dan persoalan. gaya bahasa dan perwatakan. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. 9.MADU ILMU Perwatakan. 8. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. Perjuangan seorang ayah. Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ 41 . (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas.

Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. Ayah berjuang begitu lama. 10. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. iii. iv.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. i. gaya bahasa dan persoalan 11. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. v. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 . kaulihat sendiri. “Karim. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. Ayah kelihatan begitu sedih. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. ii.

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

(a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. Sinkope . 7. Latar masa. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. latar tempat. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. perwatakan dan gaya bahasa.kau ii. (c) Tiga keindahan bahasa: i. Pengorbanan ii. 5./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. nilai murni dalam diri watak. 46 . (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. Simile – macam iii.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. 6.

(b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. 11.fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. 9. agama dan negara. gaya bahasa dan perwatakan.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya. Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. .MADU ILMU Perwatakan. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. ii. (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. Latar Masyarakat. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof .menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. 8. 10. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . 47 . gaya bahasa dan persoalan.

Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. 2. (a) i. . (a) . (b) i.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi.ayah………… ii.Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua.Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. Kata ganda : manik-manik jernih ii. waktu pagi ii. .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. Pejabat ayah i.Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. metafora : bunga kehancuran (c) . (a) . .masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. Sinkope: ke arahku i. 12. .MADU ILMU . repetisi : ayah ……… . bangsa dan negara. (b) .Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa. .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. 48 .Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. (a) (b) 13.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. .Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama.

Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.MADU ILMU .nilai keinsafan . (c) Nilai murni pada watak Karim: .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .

Persoalan tentang kemiskinan hidup. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. 50 . Contohnya. peminta sedekah. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. Sumi. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya.MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Contohnya. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. 2. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. 3. lelaki tua iaitu datuk Sumi. Persoalan tentang kasih sayang. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang.

1. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Contohnya. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan.MADU ILMU Contohnya. 5. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. 6. 4. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Contohnya. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. Contohnya. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. Persoalan tentang keagamaan. Contohnya. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Buktinya. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan.

WATAK DAN PERWATAKAN 1. Seorang yang sentiasa bersyukur. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. g. d. Seorang yang tekun dan gigih berusaha.. 52 . walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. b. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. e. h. c. Contohnya. Datuk Tua a. f. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja.

dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. g. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. Sumi sangat menyayangi datuknya. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. Contohnya. e. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab.MADU ILMU 2. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. 53 . d. Walau pun. f. c. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. b. Sumi a. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. Contohnya.

Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. di 3. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya.MADU ILMU PLOT: 1. 2. 4. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini.

b. 55 . 2. Getir dan penuh penderitaan. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. a. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. Pemerian Contohnya. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. membayangkan warna hidupnya. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Dia yakin itu. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. tatapannya itu tetap tidak berubah. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. Bumi Allah ini luas. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Untuk sekian lamanya. a. 4.

Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. e. c. Dialog Contohnya. Kalau saya kata pindah. b.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Monolog dalaman 56 . 3. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya. a. Imbas kembali / Flasback Contohnya. 4. d. pindah!” 5.MADU ILMU c. pak cik. “Tanah ni tanah kerajaan. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan.

Langkahnya semakin cepat. Suspen Contohnya. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. 6. Contohnya. Dia bertanya kepada dirinya lagi. Hatinya berbicara.MADU ILMU Contohnya. Langkahnya mati tiba-tiba. Latar Masa: Pada keseluruhannya. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. 57 . Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Nanti tuk belikan limau. “Tunggu ya cu. b. a. LATAR a. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. Monolog Contohnya. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. 7.

Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. 1. c. b. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. Gubuk buruk di tebing sungai b. 2. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. b. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. a. Contohnya. 58 . Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. v. ii. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. Contohnya. iii. iv. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. Latar Tempat: Pada keseluruhannya.MADU ILMU i.

4. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Contohnya. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. 7. Contohnya. Contohnya. Masyarakat yang jahil tentang agama. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. Masyarakat yang penyayang. 3. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. 6. 5.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. 8. Contohnya. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Contohnya.

Penggunaan bahasa asing. 5. . 6.Getir dan penuh penderitaan. Sinkof. .Mengalir air mata darah . 2. .Alhamdullilah. Kalau saya kata pindah.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua. .Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Personifikasi.“Tak ada tapi-tapinya lagi.Hitam seperti malam. 1. 3. Simile .buldozer. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini. memanah mata tua. 60 .Sore. membayangkan warna hidupnya. pindah!” 4. . Metafora . Contohnya. . .Hatinya menjerit. Hiperbola.

Siang ialah malam. Sudah pandai merajuk. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. Nilai Kemanusiaan. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. 9. i. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. . Contohnya. 2. NILAI MURNI 1. Tidak ada susu. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. Malam ialah siang. Tidak ada kopi. 61 . segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. Contohnya. Paradoks. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. Nilai Kasih sayang. ii.MADU ILMU 7. Sudah pandai menanya.

4. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan.MADU ILMU 3. Nilai Kesyukuran. Contohnya. 62 . Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. 2. 4. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. 6. Contohnya. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. Nilai bertanggungjawab. 5. Nilai Kegigihan. Contohnya. 3. Nilai Ketabahan. Contohnya. PENGAJARAN 1.

pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak. Malahan setiap detik dan ketika.MADU ILMU 5. perwatakan. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. persoalan. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Menadah tangan dengan tin tuanya. 63 . Satu perjuangan kehidupan. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Walaupun cuma menadah tangan. nilai dan pengajaran. 1. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. 6. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. Seperti selalunya. Bergelut dengan penderitaan.

MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. ____ v. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. ____ iv. iii. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas. ____ vi. Nilai Pengajaran i 64 .

2. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. latar masa. Silau dan menyakitkan.MADU ILMU ii. Dia mendongak ke langit. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Selesa. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. teknik penulisan dan definisi. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . nilai murni. memanah mata tua. Perwatakan. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

dia akan terus mendongak. 3. Begitulah seperti selalunya. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. Nilai budi yang hampir roboh.

(Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . Lampin lusuh. Masih berbalut dengan lampin. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. 4. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. teknik plot dan perwatakan. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. Lima tahun dulu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. Kalau terlambat sedikit. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. i. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. 68 . _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat.MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ii. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi.

Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6.MADU ILMU 5. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. 69 . (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Langkahnya mati tiba-tiba. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas.

Menadah tangan dengan tin tuanya. meneruskan perjalanan pulang. Untuk sekian lamanya. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Teringat akan pesanan cucu tersayang. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Dia yakin itu. Satu perjuangan kehidupan. 70 . Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Silau dan menyakitkan. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Walaupun cma menadah tangan. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Bumi Allah ini luas. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. memanah mata tua. Bergelut dengan penderitaan. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Dia segera beredar. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan.

Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. Seraut wajah yang tidak dikenali.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. Berdasarkan cerpen Gersang. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. 71 . berjalan dengan gagah. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. membayangkan warna hidupnya. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. Dari kaki berkisar ke muka.

(a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. memanah mata tua. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii.MADU ILMU Kuala Lumpur. ________________________________________________________ 72 . wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. hati muda. berikan contoh. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. 8. i. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima.

2. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. .MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. 3. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 .

MADU ILMU 1. tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul. (c) “dia” ialah lelaki tua 74 .mencari rezeki dengan meminta sedekah. ii. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . (d) Nilai i.seorang yang gigih . 2.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. (c) Perwatakan lelaki tua: .seorang yang bertanggung jawab . (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya.

(a) Binaan plot permulaan. 3. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan. (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. Perwatakan Sumi: 75 .sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali.

Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Teringat akan pesanan cucu tersayang.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. meneruskan perjalanan pulang. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Dia mendongak ke langit. Bergelut dengan penderitaan.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. 6. 5. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. . memanah mata tua. Silau dan menyakitkan. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Satu perjuangan kehidupan. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Menadah tangan dengan tin tuanya.MADU ILMU . (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Walaupun cma menadah tangan. Dia segera beredar. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

(a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. membayangkan warna hidupnya. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. berjalan dengan gagah. . Dari kaki berkisar ke muka. Seraut wajah yang tidak dikenali. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. Dia yakin itu.MADU ILMU luas. Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Untuk sekian lamanya. hati muda. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Kuala Lumpur. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua.

- seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1.

Akan tetapi. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. 79 . Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri.

MADU ILMU 3. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. ii. 80 . Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. iv. iii. Pengajaran: i. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan.

‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. 81 . Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. 2.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman.

(b) URSULA . Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua.Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka. 3. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan.Berbangsa Kadazandusun.MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. . .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional.Seorang yang penyabar.Anak tunggal ‘aku’. . Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. . Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer.Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. .Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu. 82 . (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Mempunyai empat orang cucu. . ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran. (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. .Ayah kepada Ursula. .Selalu menghabiskan masa di buaian.

Belajar di universiti luar negara.Anak lelaki sulung Ursula dan David. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. .MADU ILMU . .Hasil perkahwinannya dengan David.Anak-anak Ursula dan David.Tidak menghormati orang tua. Ito. (d) ATIN DAN ATOM . . 4. Atom dan Atin. Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya. Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer. Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ .Gemar bermain permainan di komputer.Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung. .Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti. Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. .Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya. .Belajar di sekolah menengah. . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. . PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain. (c) ITO .Seorang yang menghargai warisan bangsanya. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun.Seorang yang penyayang. . (b) IMBAS KEMBALI 83 .

(b) PERKEMBANGAN . mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer.MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. . ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. .Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. (c) KLIMAKS 84 . . . Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula.Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.

MADU ILMU .Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. 6. (c) BALAI RAYA . (e) PENGAKHIRAN . . LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini. (d) PELERAIAN .Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Bagaimanapun.‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara. pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan. 5.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA . (b) DI BUAIAN .Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula.‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. Namun. 85 .

Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Nilai tanggungjawab. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. 86 . Masyarakat yang suka kepada muzik moden.MADU ILMU . Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. . 7. NILAI (a) Nilai kesabaran. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya. (b) (c) Nilai kegigihan.

9. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. Ito juga Atin dan Atom. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. 87 . 10. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. (d) Nilai menghargai. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula.

Aku menggeleng. ni Simpulan bahasa. (a) (b) 2. Contoh : Jejarum tawa. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. mengangguk-angguk. Contoh : membuang muka Personifikasi. 88 . Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. survey. Contoh : tagung. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. karya Witer Gunik. Berdasarkan cerpen Tagung. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. nak. Nyatakan tema cerpen. Contoh : ku. bersama-sama Sinkof. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Seapatutnya amat kejam. SOALAN STRUKUTUR 1. Contoh : band. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen.MADU ILMU 11. Metafora. Contoh : kartun-kartun. memang kejam amat. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu.

MADU ILMU 3. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. memang kejam amat. isteri Lekinson baru telefon. 7. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. Aku melepaskan keluhan berat. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. lalu aku membawa diri ke buaian. Entah. ah. “Tadi Annie. Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Sekembali aku di rumah. aku dimarahi pula oleh Ursula. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. 8. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. Seperti badut. “Tak seorang pun tahu?” 89 . Tetapi. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu.

(a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Tagung. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini. perkembangan. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas. . 9. aku dilamar kesedaran. 2. SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Tagung.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? . Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini. 3. karya Witer Gunik.. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 . karya Witer Gunik.. .menyembunyikan senyuman... karya Witer Gunik.. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. Berdasarkan cerpen Tagung. ya sekurangkurangnya walaupun hanya..

Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 3. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. 6. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. (a) (b) (c) (d) 4.MADU ILMU 1. 91 7. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. 2. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. (a) (b) . 5. Watak berkata-kata di dalam hati. Masyarakat yang menyukai muzik moden.

yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer. Contoh : kejam amat. (a) (I) (II) (III) 9. Sinkof. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. tak Metafora. Contoh : ku. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. 8. 2. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. Contoh : jejarum tawa Inversi.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan.

Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. 93 . Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung.

(b) Permulaan. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Perkembangan. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. 3. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. 94 . Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman.

Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. 95 . Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. Peleraian. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

Persoalan pengaruh budaya barat. -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat. -Masyarakat yang angkuh. 97 .MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur. latar tempat .Nilai keadilan.Nilai kasih sayang kepada masyarakat. PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama. Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.ya. fikiran berlian” Sinkope .Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat.“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat.haul.bahasa Arab seperti zakat. tahajud. .masyarakat Melayu yang bijaksana .dewan persidangan . Simile . . latar masyarakat .“Ya. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.nisab. 2)Dialog -“Silakan. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi . -masyasrakat yang NILAI: beriman . SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi .

Gaya bahasa 98 . tuan pengerusi. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai.demikian Pak Badin mengingatingat. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. ya. “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas.

b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. 2. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.

Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat.MADU ILMU b) .Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia. Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. .Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.Simile .Repetisi . Kampung Pak Badin 3 a) . 100 .

Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Lima gambaran masyarakat. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Masyarakat yang gigih berusaha. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar.

Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 . Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun.MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain.

Persoalan kasih-sayang 3. PLOT dalam SUDUT 4. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7.pemberita media TEKNIK PLOT . Memang ini saja.Imbas Kembali.” 103 .Pemerian. WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina .Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11..MADU ILMU PERSOALAN . Contoh aku terkenangkan katakata . GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. Contoh. Contoh “Baik-baik Dani. Kebangsaan yang 1. PENGAJARAN LANGIT 9. PENGAJARAN Orang pertama 5.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan . LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6. LATAR MASA PANDANGAN keluarga. SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater. NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8.Dailog . PERSOALAN menghabiskan musim cuti .

Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 .

anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.MADU ILMU 1. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini.sinkope-tak .pengulangan kata –kami . Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. 2. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.Kata ganda. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. . a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) .

a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. Contoh. Contoh. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. Contohnya. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Contoh. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. b) - Masyarakat yang tabah. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi.

Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Persoalan kesengsaraan. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. Contohnya. 2. keluarganya Di rumah Rini. Contohnya. Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Persoalan keikhlasan. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. (a) Persoalan ketabahan. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. 109 .

WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . . (e) Persoalan tentang kasih sayang.Bermuka bujur sirih. lesung pipit di pipi. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. (d) Persoalan tentang kekecewaan. 3. Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. (c) Persoalan tentang persahabatan. . . berambut panjang ke paras bahu. Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka.Seorang yang mengagumi agama Islam. Juliani masih menyayangi Hardi.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. . Walaupun telah berpisah dan berjauhan. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka.Seorang gadis berbangsa Kadazan. . Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup.Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja.Beragama Kristian. 110 Menolak . kulit kuning langsat.

.Telahpun bekerja. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. Bagaimanapun. . percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. . PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta.Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai.Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.MADU ILMU . . Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. 4. .Pemuda Melayu.Seorang yang sangat menyayangi Juliani.Beragama Islam.Mempunyai seorang adik bernama Aziah. . (b) HARDI . 111 . (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. . Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas.Seorang yang mentaati ibu bapa.

Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. buatmu. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. Daripadaku. Sekian. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. Laut kematian irama. Hasil dari pertemuan itu. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. Julie. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. 112 .

.Bagaimanpun. dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. .Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. Bagaimanapun.MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . .Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari.Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. . Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar. . 5.Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya. LATAR MASA 113 . (c) KLIMAKS . (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani .Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.

Ketika itu. 6. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya. (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari. . Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI .Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. 114 . Juliani gementar dengar permintaan Hardi.

Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. PENGAJARAN 115 . Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. 8. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. 7. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. NILAI (a) Nilai kasih sayang. (c) Masyarakat yang berlainan agama. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. (c) Nilai ketaatan. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. 9. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. (b) Nilai hormat-menghormati. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. tetapi saling mencintai antara satu sama lain.

jua. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. 10. bangsa dan kepercayaan. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. (c) Sinkof. 116 . Contoh : tiba-tiba. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. ni. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. ku (d) Simpulan bahasa. Contoh : nak. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. 11. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Contoh : mati akal. mundar-mandir.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. berkobar-kobar (b) Simile. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi.

sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. Contoh : Salam rinduku untukmu. (g) Hiperbola. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. 117 . nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. (f) Repitisi perkataan. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. Dan. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. (h) Ayat pendek.

(d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . Contoh : hari . (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. (b) “Oh Julie. . 2. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. karya Juri Durabi. (a) Pengulangan kata. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Gementar bukan alang-kepalang.Ayat panjang. (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu.Kata ganda.

(a) Nilai kasih sayang. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. 119 . Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain.MADU ILMU 1. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. bangsa dan kepercayaan. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Nilai ketaatan. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Nilai hormat-menghormati.

MADU ILMU 120 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful