P. 1
MADU ILMU 2003

MADU ILMU 2003

|Views: 68|Likes:
Published by zelbelly

More info:

Published by: zelbelly on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2013

pdf

text

original

Sections

  • CERPEN 1: SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI
  • CERPEN 2: WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF
  • CERPEN 3: BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA
  • CERPEN 4: GERSANG – MASNIAH KALYUBI
  • CERPEN 5: TAGUNG – WITER GUNIK 1. TEMA
  • CERPEN 6: SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI
  • CERPEN 7:RINDU TANAH MALAYA – HASHIM LATIFF
  • CERPEN 8: DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI
  • CERPEN 9: BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI

MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

Contoh. 3. 2.MADU ILMU 6. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. Contoh. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Contoh. 4. Contoh. Nilai ketabahan Contoh. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. PENGAJARAN 1. Contoh. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. ibu monyet sangat menyayangi anaknya.

Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 .. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. cepat-cepat dia mengatur langkah. Tadi dalam remang-remang pagi muda.MADU ILMU 6.. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Contoh. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah..

. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini. Tadi dalam remang-remang pagi muda. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . atas? _____________________________________________________________________ c. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3.MADU ILMU b... cepat-cepat dia mengatur langkah. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.

iii. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. iv. Pengaruh kedudukan dan harta benda. _____________________________________________________________________ b) i. iii. sang suami terbunuh. ii iii 4. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . ii. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. i. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. ii. i. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya.

Sebagai seorang kawan. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Zan. dah punya anak pun... 7.. Keruh air di hulu. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. Zan. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. aku berkewajipan mengingatkan kau. Dia tu dah punya bini. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. Dia tu dah punya bini. jernih air di hulu. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Aku kesiankan kau. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. dah punya anak pun.. Nah lihatlah. Anak monyet menjerit-jerit panik.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 .” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.MADU ILMU 6.. maka keruhlah air di hilir..

Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. Zaniyah termenung sayu. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . 2. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Dia bingkas bangun. SOALAN ESEI 1.. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. ha. Matanya meliar ke sana sini. c. b.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. a. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula.. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu.

s.. b. 3.. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. m. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.MADU ILMU a. Tadi dalam remang-remang pagi muda. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4.. cepat-cepat dia mengatur langkah. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini. (1m) teknik pemerian – 1m 5. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 .

Pengaruh kedudukan dan harta benda. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. m.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan .Kasih sayang ibu terhadap anak 7. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f. m.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan . Tadi dalam remang-remang pagi muda. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang.s.MADU ILMU kota. sang suami terbunuh.s.. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. cepat-cepat dia mengatur langkah. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. 50) d. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) ... 54) 14 .

” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Zan... Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini... maka keruhlah air di hilir.. dah punya anak pun. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Keruh air di hulu..(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 . jernih air di hulu. Dia tu dah punya bini.

Nah lihatlah. Zan. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Dia tu dah punya bini. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Sebagai seorang kawan. Aku kesiankan kau. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. aku berkewajipan mengingatkan kau. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. dah punya anak pun.

Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula.. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. c. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa.. Matanya meliar ke sana sini.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. (8m) a. Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. Dia bingkas bangun. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Zaniyah termenung sayu. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . b. ha. a. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu.

2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 . ii. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.3 nilai murni : i.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a.

(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.Watak utama –Zaniyah-2m . Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai. dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .

Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya. Selepas ditinggalkan Zaney. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 . dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6.

-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan . Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya.-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan.

MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 . Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah.

Datuk. Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk . Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT .Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun.MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.

“ Jangan buat nakal. Nanti ibu beri wang sekolah.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 . Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1.” bisiknya perlahan. . 1. “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada. Belajar rajin-rajin.MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah.

” “ Jahara. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ. ambil adik.” Jahara terus menulikan telinga. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya.” “ Tak mengapalah. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Tidurkan di dalam bilik bapa. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.MADU ILMU a. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri. ambil adik ini. Dia berpaling ke arah lain. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . “ Jahara.

Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. Malam belum begitu panjang perjalanannya. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. setelah selesai menunaikan solat maghrib.

SOALAN ESEI 1. Nilai Pengajaran i. a. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. Siti Halijah b. kemudian menoleh ke arah Zul. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut.MADU ILMU 6. a. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. Datin mengusap kepala Zety. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. Zety 27 . JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Datin b. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. ii. Teknik monolog dalaman 2. 2.

Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. Contohnya ‘tak’.Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. 7. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b.MADU ILMU 3. 6. 5. . JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii. a.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. . (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya. Siti Halijah.

Penurunan: Kedatangan Amri. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. 2. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. 29 . (a) Watak utama ialah Datin. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Seorang yang baik hati dan mesra. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Sarawak dan Kelantan. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. (b) Nilai Nilai keinsafan. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Seorang yang pemaaf. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin.

Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang .Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. 30 . Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya. Contohnya ketabahan Datin.MADU ILMU Nilai ketabahan. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat. (d) .Apabila kematian Datuk. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Contohnya. CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. Datuk. . . cinta akan negaranya.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi.Persoalan perpaduan kaum yang erat . menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. Nilai hormat-menghormati.Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat. .

Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. 5. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. 31 . Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. 2. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Akhirnya. Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Karim Karim sebagai watak utama. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. 2. 4. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. Namun. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. 3.MADU ILMU PERSOALAN 1. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya.

Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. bangsa. 3. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. 4. 2. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. 5. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. 32 . Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. agama dan negara. PLOT 1. Seain itu. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga.MADU ILMU 3. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. 5. 4. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya.

perenggan 1). Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. 81. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. Latar Tempat 1. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. perenggan 5) 2. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. Bilik Karim 33 . (hlm 87. (hlm 80.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. perenggan 1) 4. perenggan 5) 2. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. 1. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. perenggan 4) 3. LATAR Latar Masa 1. perenggan 4) 4. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. perenggan 3) 3.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

Itulah impian ayah. Ayah terus mengomel. ___________________________________________________________________ 37 . Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri. Aku tahu ayah berjiwa besar.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. Persoalan. Tetapi aku terpaksa akur. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. Perwatakan dan Gaya Bahasa. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Pedih telinga aku mendengarnya. Dia tetap ayahku. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. 1. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya.

Di rumah ini semua orang bekerja. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. kepada bangsa dan agama. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. Jadi. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. bukan di sini tempatnya. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. 2. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. 3. 4. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. kau seorang anak muda. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. tiada arah tuju. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa.

___________________________________________________________________ Latar masa 6. bagus. ii. i. Menara KLCC sebagai buktinya. perjuangan ini belum selesai di sini. ii. ii. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. 5.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. “Kau dah faham maksud ayah. (ms 87 perenggan 4) 39 . i. Kau mesti ingat. iii. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. i. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.

7. Aku cuma menemani sahaja. ___________________________________________________________________ Teknik plot. Sah. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. Waktu itu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. nilai murni dalam diri watak. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. latar tempat. Kalau tidak kerana Joned. perwatakan dan gaya bahasa. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah.

___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. gaya bahasa dan perwatakan.MADU ILMU Perwatakan. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. 9. Perjuangan seorang ayah. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. 8. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. gaya bahasa dan persoalan. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. ___________________________________________________________________ 41 . Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.

Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. ii. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. iv. v. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. iii. kaulihat sendiri. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. i. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. Ayah kelihatan begitu sedih. Ayah berjuang begitu lama. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. gaya bahasa dan persoalan 11. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. 10.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. “Karim. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 .

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

(d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. Simile – macam iii. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. Latar masa. Sinkope .MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. Pengorbanan ii. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. 6. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. (c) Tiga keindahan bahasa: i. 46 . Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. 7. 5.kau ii. perwatakan dan gaya bahasa. nilai murni dalam diri watak. latar tempat. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia.

gaya bahasa dan persoalan. 10. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . Latar Masyarakat. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka .fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. gaya bahasa dan perwatakan.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan.MADU ILMU Perwatakan. agama dan negara. (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. 9. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya. 47 . (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. . Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. ii. 8. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. 11.

Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua. repetisi : ayah ……… .ayah………… ii.Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua.Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. (a) . bangsa dan negara. (b) i. . . Kata ganda : manik-manik jernih ii. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. metafora : bunga kehancuran (c) .Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa.masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii.MADU ILMU . 48 . .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. Sinkope: ke arahku i. 12.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. waktu pagi ii. Pejabat ayah i. . (b) .Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. (a) (b) 13. . . 2. (a) .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. (a) i.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup.Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada.

Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi. (c) Nilai murni pada watak Karim: .nilai keinsafan .MADU ILMU .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .

Contohnya. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. Sumi. Persoalan tentang kasih sayang. 50 .MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. peminta sedekah. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. Persoalan tentang kemiskinan hidup. Contohnya. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. 2. 3. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. lelaki tua iaitu datuk Sumi. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.

Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Buktinya. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . 4. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. 1. Contohnya. 6. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. Contohnya. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. 5. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan.MADU ILMU Contohnya. Contohnya. Contohnya. Persoalan tentang keagamaan.

Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi.. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. f. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. g. 52 . Datuk Tua a. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. e. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. c. d. Contohnya. h.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. b. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. Seorang yang tekun dan gigih berusaha. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. Seorang yang sentiasa bersyukur.

b. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. f.MADU ILMU 2. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Sumi a. Contohnya. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. d. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. g. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Contohnya. 53 . datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. Walau pun. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. Sumi sangat menyayangi datuknya. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. e. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. c.

Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . 4. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini.MADU ILMU PLOT: 1. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. di 3. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. 2.

Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. Pemerian Contohnya. tatapannya itu tetap tidak berubah. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. a. membayangkan warna hidupnya. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Untuk sekian lamanya. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. Baginya semua itu sudah tidak bererti. a. 2. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Dia yakin itu. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. Bumi Allah ini luas. 55 . Getir dan penuh penderitaan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. b. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. 4.

4. 3. pak cik. e. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. c. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya.MADU ILMU c. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. Dialog Contohnya.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. a. Imbas kembali / Flasback Contohnya. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. d. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Monolog dalaman 56 . “Tanah ni tanah kerajaan. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. pindah!” 5. b. Kalau saya kata pindah.

a. Langkahnya semakin cepat. 57 . Latar Masa: Pada keseluruhannya. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. 6. 7. b. LATAR a. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Contohnya. “Tunggu ya cu. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. Langkahnya mati tiba-tiba. Suspen Contohnya. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian.MADU ILMU Contohnya. Dia bertanya kepada dirinya lagi. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Hatinya berbicara. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Nanti tuk belikan limau. Monolog Contohnya.

b. b. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. Contohnya. iv. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. iii. c. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. v. Contohnya. Gubuk buruk di tebing sungai b. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin.MADU ILMU i. 58 . 2. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. a. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. ii. 1. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah.

Contohnya. Contohnya. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. 6. 3.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Contohnya. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Contohnya. Masyarakat yang penyayang. 5. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Masyarakat yang jahil tentang agama. 8. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. 7. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Contohnya. 4.

Metafora . Personifikasi.Sore. Simile . Contohnya. 1. . 6. pindah!” 4. 5. . 2. Penggunaan bahasa asing. . . membayangkan warna hidupnya. Sinkof.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.buldozer. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. . . memanah mata tua.“Tak ada tapi-tapinya lagi. Kalau saya kata pindah.Alhamdullilah. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini.Hatinya menjerit.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua. Hiperbola. 3.Hitam seperti malam.Mengalir air mata darah .Getir dan penuh penderitaan. 60 . .

segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. Contohnya.MADU ILMU 7. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. Tidak ada susu. Contohnya. 9. ii. Paradoks. NILAI MURNI 1. 61 . Tidak ada kopi. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. Nilai Kemanusiaan. . 2. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. Nilai Kasih sayang. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Sudah pandai merajuk. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri.Siang ialah malam. i. Sudah pandai menanya. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. Malam ialah siang.

62 . Contohnya.MADU ILMU 3. Contohnya. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Nilai Ketabahan. Nilai Kesyukuran. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. Nilai bertanggungjawab. 2. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. 6. Contohnya. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Nilai Kegigihan. 4. 5. 3. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. Contohnya. 4. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. PENGAJARAN 1.

Seperti selalunya. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak. Walaupun cuma menadah tangan. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya.MADU ILMU 5. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. 63 . 1. persoalan. 6. Malahan setiap detik dan ketika. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. Bergelut dengan penderitaan. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. nilai dan pengajaran. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Menadah tangan dengan tin tuanya. perwatakan. Satu perjuangan kehidupan. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita.

MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas. iii. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. ____ vi. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. Nilai Pengajaran i 64 . ____ iv. ____ v.

2. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. Selesa. teknik penulisan dan definisi. Tetapi ada sentuhan kesyukuran.MADU ILMU ii. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. latar masa. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. nilai murni. Dia mendongak ke langit. Perwatakan. Silau dan menyakitkan. memanah mata tua.

3. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 .MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. Begitulah seperti selalunya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Nilai budi yang hampir roboh. dia akan terus mendongak. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas.

Lima tahun dulu. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . Kalau terlambat sedikit. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. Lampin lusuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. Masih berbalut dengan lampin. teknik plot dan perwatakan. 4. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. ii. 68 . i. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat.MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas.

Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. Langkahnya mati tiba-tiba. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU 5. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. 69 .

Bumi Allah ini luas. Silau dan menyakitkan.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. 70 . Baginya semua itu sudah tidak bererti. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Menadah tangan dengan tin tuanya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Bergelut dengan penderitaan. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Dia segera beredar. meneruskan perjalanan pulang. Untuk sekian lamanya. Walaupun cma menadah tangan. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. memanah mata tua. Dia yakin itu. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Satu perjuangan kehidupan. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana.

Berdasarkan cerpen Gersang. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. berjalan dengan gagah. Dari kaki berkisar ke muka. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. Seraut wajah yang tidak dikenali. 71 . memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. membayangkan warna hidupnya. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini.

MADU ILMU Kuala Lumpur. hati muda. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. i. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima. 8. memanah mata tua. ________________________________________________________ 72 . _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii. berikan contoh. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi.

Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. . ________________________________________________________ Soalan esei: 1. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. 3. 2.MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang.

(c) Perwatakan lelaki tua: .seorang yang gigih . (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya.mencari rezeki dengan meminta sedekah. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga. 2.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. (c) “dia” ialah lelaki tua 74 .MADU ILMU 1. (d) Nilai i.seorang yang bertanggung jawab . ii.

3. Perwatakan Sumi: 75 . (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. (a) Binaan plot permulaan. Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran.

Silau dan menyakitkan. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. meneruskan perjalanan pulang. Dia segera beredar.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Satu perjuangan kehidupan. Dia mendongak ke langit. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. 5. Menadah tangan dengan tin tuanya. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Walaupun cma menadah tangan. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana.MADU ILMU . . Tetapi ada sentuhan kesyukuran. 6. Bergelut dengan penderitaan. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. memanah mata tua.

Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. hati muda. Untuk sekian lamanya.MADU ILMU luas. Dari kaki berkisar ke muka. . malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. membayangkan warna hidupnya. berjalan dengan gagah. Seraut wajah yang tidak dikenali. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Dia yakin itu. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. Kuala Lumpur. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . tiba-tiba bibir itu mengorak senyum.

MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1. - seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .

Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. Akan tetapi. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. 79 .

MADU ILMU 3. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. ii. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. Pengajaran: i. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. 80 . Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. iv. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. iii. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah.

TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. 81 . 2. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer.

Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu. ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran.Seorang yang penyabar. .Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka. (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. .Anak tunggal ‘aku’. .Berbangsa Kadazandusun. Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU . .Selalu menghabiskan masa di buaian. Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. (b) URSULA . .MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional. Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. .Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.Mempunyai empat orang cucu. 82 .Ayah kepada Ursula. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan. . (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional. 3.

(b) IMBAS KEMBALI 83 .Seorang yang menghargai warisan bangsanya. .Seorang yang penyayang. . Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya. Ito. .Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya.Anak-anak Ursula dan David. Atom dan Atin. Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ .Belajar di universiti luar negara. .Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung. . . 4. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun.Anak lelaki sulung Ursula dan David. . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain. . PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana.Tidak menghormati orang tua. (c) ITO .MADU ILMU . . Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer.Hasil perkahwinannya dengan David.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti.Gemar bermain permainan di komputer. Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat.Belajar di sekolah menengah. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. (d) ATIN DAN ATOM .

. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. (c) KLIMAKS 84 . (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. . mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. .Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. (b) PERKEMBANGAN . .

85 . Bagaimanapun. LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya.MADU ILMU . 5.‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer.Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. .Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA . ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan. (e) PENGAKHIRAN .Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. Namun. (c) BALAI RAYA . (b) DI BUAIAN . 6.‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. (d) PELERAIAN . pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan.

Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional.MADU ILMU . Nilai tanggungjawab.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. NILAI (a) Nilai kesabaran. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. .Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya. 86 . LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. (b) (c) Nilai kegigihan. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. 7.

Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. (d) Nilai menghargai. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. 10. 9. Ito juga Atin dan Atom. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. 87 .

SOALAN STRUKUTUR 1. Contoh : Jejarum tawa. Metafora. Contoh : band.MADU ILMU 11. Aku menggeleng. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. mengangguk-angguk. memang kejam amat. Seapatutnya amat kejam. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Contoh : kartun-kartun. ni Simpulan bahasa. Contoh : tagung. 88 . nak. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Contoh : membuang muka Personifikasi. Contoh : ku. bersama-sama Sinkof. Nyatakan tema cerpen. Berdasarkan cerpen Tagung. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. (a) (b) 2. karya Witer Gunik. survey.

Sekembali aku di rumah. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6.MADU ILMU 3. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. “Tadi Annie. 8. Entah. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. lalu aku membawa diri ke buaian. memang kejam amat. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram. 7. Tetapi. Aku melepaskan keluhan berat. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. ah. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. “Tak seorang pun tahu?” 89 . Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. isteri Lekinson baru telefon. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. aku dimarahi pula oleh Ursula. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Seperti badut.

Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? . 3. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. 9. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. . (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini.. karya Witer Gunik. karya Witer Gunik. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. .MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini. SOALAN ESEI 1. perkembangan. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini...menyembunyikan senyuman. Berdasarkan cerpen Tagung. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 .. Berdasarkan cerpen Tagung. 2.. aku dilamar kesedaran. Berdasarkan cerpen Tagung. ya sekurangkurangnya walaupun hanya. karya Witer Gunik. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas..

2. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 91 7. (a) (b) (c) (d) 4. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. Watak berkata-kata di dalam hati.MADU ILMU 1. 3. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. 5. Masyarakat yang menyukai muzik moden. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. 6. (a) (b) . (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan.

2. (a) (I) (II) (III) 9. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. Contoh : ku. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. 8. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. Contoh : kejam amat. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. tak Metafora. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. Contoh : jejarum tawa Inversi. Sinkof.

Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. 93 . Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung.

Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. 94 . Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. (b) Permulaan. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. 3. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. Perkembangan.

Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. 95 . Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Peleraian.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.dewan persidangan . latar tempat . 2)Dialog -“Silakan.masyarakat Melayu yang bijaksana . -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat.“Ya.Nilai kasih sayang kepada masyarakat. fikiran berlian” Sinkope . SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi .MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. -masyasrakat yang NILAI: beriman .“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi .nisab.Nilai keadilan. latar masyarakat . 97 . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. . Persoalan pengaruh budaya barat. Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.haul. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat.ya.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur. . tahajud. -Masyarakat yang angkuh. Simile . PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat.bahasa Arab seperti zakat.

” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. ya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya. tuan pengerusi. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas. Gaya bahasa 98 . “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini.demikian Pak Badin mengingatingat. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1.

b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. 2. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 .MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen.

Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. Kampung Pak Badin 3 a) .Repetisi .Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21.Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.MADU ILMU b) . 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. 100 . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. . b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat.Simile .

Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. Masyarakat yang gigih berusaha. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Lima gambaran masyarakat. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 .MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”.

Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama.MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .

LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7. PENGAJARAN Orang pertama 5.MADU ILMU PERSOALAN .pemberita media TEKNIK PLOT .Imbas Kembali. LATAR MASA PANDANGAN keluarga. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6.” 103 . Contoh.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. Contoh aku terkenangkan katakata . Memang ini saja.. SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10.Pemerian. GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. PERSOALAN menghabiskan musim cuti . Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater.Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2.Persoalan kasih-sayang 3.Dailog . PENGAJARAN LANGIT 9. PLOT dalam SUDUT 4. Contoh “Baik-baik Dani. WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina . Kebangsaan yang 1. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan .

Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut .

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 .MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.

anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini.sinkope-tak . a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) .Kata ganda. .MADU ILMU 1. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. 2.pengulangan kata –kami .

a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. Contoh. a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. b) - Masyarakat yang tabah. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . Contoh. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. Contohnya. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. Contoh. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam.

tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. keluarganya Di rumah Rini. Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. Persoalan kesengsaraan. Contohnya. (a) Persoalan ketabahan. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Persoalan keikhlasan. Contohnya. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. 2. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. 109 .MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah.

(b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa. . Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari.Seorang gadis berbangsa Kadazan. Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . . kulit kuning langsat. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. .Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka. berambut panjang ke paras bahu. 110 Menolak . lesung pipit di pipi. Juliani masih menyayangi Hardi.Seorang yang mengagumi agama Islam. Walaupun telah berpisah dan berjauhan. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya.Beragama Kristian. (d) Persoalan tentang kekecewaan. . (c) Persoalan tentang persahabatan. (e) Persoalan tentang kasih sayang. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. . 3.Bermuka bujur sirih.

. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas. . Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. 4.Beragama Islam. (b) HARDI .Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan.MADU ILMU .Mempunyai seorang adik bernama Aziah. PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. Bagaimanapun. .Mempunyai fizikal yang tinggi lampai. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka.Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga.Pemuda Melayu. . .Seorang yang sangat menyayangi Juliani. . .Telahpun bekerja.Seorang yang mentaati ibu bapa. 111 . (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie.

Sekian. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. Laut kematian irama. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. Hasil dari pertemuan itu. 112 . Daripadaku. Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. buatmu. Julie. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi.

dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. .MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya. . 5. (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani . . LATAR MASA 113 .Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani. .Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.Bagaimanpun. (c) KLIMAKS .Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. Bagaimanapun.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar.

Juliani gementar dengar permintaan Hardi. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. 114 . (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI . (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari. Ketika itu. .MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. 6.

Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. 7. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. NILAI (a) Nilai kasih sayang. (b) Nilai hormat-menghormati. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. tetapi saling mencintai antara satu sama lain. (c) Masyarakat yang berlainan agama. PENGAJARAN 115 . Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. 9. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. (c) Nilai ketaatan. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. 8. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan.

ni. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. mundar-mandir. bangsa dan kepercayaan. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. (c) Sinkof. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. 10. ku (d) Simpulan bahasa. Contoh : tiba-tiba. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. berkobar-kobar (b) Simile. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. jua. 116 . 11.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Contoh : nak. Contoh : mati akal. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani.

(g) Hiperbola. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. Dan. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. Contoh : Salam rinduku untukmu. (h) Ayat pendek. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. 117 . (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. (f) Repitisi perkataan.

“Ke mana?” Juliani menjadi kaget. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. (b) “Oh Julie.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. 2. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1. . (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. (a) Pengulangan kata.Kata ganda. Contoh : hari .MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar.Ayat panjang. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. karya Juri Durabi. Gementar bukan alang-kepalang. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan.

Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. Nilai ketaatan. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Nilai hormat-menghormati. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. (a) Nilai kasih sayang.MADU ILMU 1. 119 . Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. bangsa dan kepercayaan. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama.

MADU ILMU 120 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->