P. 1
MADU ILMU 2003

MADU ILMU 2003

|Views: 68|Likes:
Published by zelbelly

More info:

Published by: zelbelly on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2013

pdf

text

original

Sections

  • CERPEN 1: SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI
  • CERPEN 2: WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF
  • CERPEN 3: BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA
  • CERPEN 4: GERSANG – MASNIAH KALYUBI
  • CERPEN 5: TAGUNG – WITER GUNIK 1. TEMA
  • CERPEN 6: SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI
  • CERPEN 7:RINDU TANAH MALAYA – HASHIM LATIFF
  • CERPEN 8: DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI
  • CERPEN 9: BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI

MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Contoh. 4. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. 3. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Contoh. Contoh. ibu monyet sangat menyayangi anaknya. PENGAJARAN 1. Nilai ketabahan Contoh. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Contoh. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. Contoh. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. 2. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi.MADU ILMU 6.

Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. cepat-cepat dia mengatur langkah. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Contoh. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah.. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan.MADU ILMU 6. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga... _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 . (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a.

Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota..MADU ILMU b.. atas? _____________________________________________________________________ c. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. cepat-cepat dia mengatur langkah. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Tadi dalam remang-remang pagi muda. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3.

Pengaruh kedudukan dan harta benda. i. _____________________________________________________________________ b) i. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. ii. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. iii. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 .MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. i. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. sang suami terbunuh. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. ii. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. ii iii 4. iii. iv.

dah punya anak pun. Zan. Keruh air di hulu. Dia tu dah punya bini. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. Nah lihatlah... Zan.MADU ILMU 6. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.. Anak monyet menjerit-jerit panik. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 . 7. Dia tu dah punya bini. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Aku kesiankan kau. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah... Sebagai seorang kawan. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. jernih air di hulu. dah punya anak pun.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya.. aku berkewajipan mengingatkan kau. maka keruhlah air di hilir.

Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya .MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu.. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Dia bingkas bangun. a. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. SOALAN ESEI 1. 2. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. Zaniyah termenung sayu. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Matanya meliar ke sana sini. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. c. b. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa.. ha.

Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. cepat-cepat dia mengatur langkah.. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini.. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. m. (1m) teknik pemerian – 1m 5. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. 3. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. b.MADU ILMU a. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 .. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. Tadi dalam remang-remang pagi muda.s. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan.

campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Pengaruh kedudukan dan harta benda. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan . (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. cepat-cepat dia mengatur langkah..Kasih sayang ibu terhadap anak 7. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. m.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan ..s. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. 54) 14 . Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f.MADU ILMU kota. m.s.. 50) d. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. sang suami terbunuh.

jernih air di hulu. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 .(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing..” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Dia tu dah punya bini..... Zan.MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8. dah punya anak pun. maka keruhlah air di hilir.. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Keruh air di hulu.

Zan.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Aku kesiankan kau. aku berkewajipan mengingatkan kau. Dia tu dah punya bini. Sebagai seorang kawan. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. dah punya anak pun. Nah lihatlah. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah.

Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Matanya meliar ke sana sini. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Dia bingkas bangun. (8m) a. c.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas... b. ha. Zaniyah termenung sayu. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. a. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen.

3 nilai murni : i. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5. ii. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii.2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a.

Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) . dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai.Watak utama –Zaniyah-2m .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.

Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. Selepas ditinggalkan Zaney. dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 .

-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan.

2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah. Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama.

Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT .Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun. Datuk. Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.

1.MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 . .” bisiknya perlahan. “ Jangan buat nakal. Nanti ibu beri wang sekolah. “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1. Belajar rajin-rajin.

” “ Tak mengapalah. ambil adik ini. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Tidurkan di dalam bilik bapa. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka. “ Jahara. Dia berpaling ke arah lain. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah.” “ Jahara. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c.MADU ILMU a. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri.” Jahara terus menulikan telinga. ambil adik.

Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. setelah selesai menunaikan solat maghrib. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. Malam belum begitu panjang perjalanannya. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal.

Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. kemudian menoleh ke arah Zul. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. 2. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Datin b. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. Zety 27 . Nilai Pengajaran i. Teknik monolog dalaman 2. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. Datin mengusap kepala Zety. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. SOALAN ESEI 1. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Siti Halijah b. ii.MADU ILMU 6. a. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. a.

JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Siti Halijah. . Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . 6. Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii. 5. a.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . . Contohnya ‘tak’.MADU ILMU 3.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. 7. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk.Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya.

Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Seorang yang baik hati dan mesra. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. 2. Penurunan: Kedatangan Amri. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir. (b) Nilai Nilai keinsafan. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Sarawak dan Kelantan. (a) Watak utama ialah Datin. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Seorang yang pemaaf. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. 29 . Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin.

Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat. . Contohnya. Datuk. CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya.Persoalan perpaduan kaum yang erat .Persoalan semangat kejiranan yang tinggi. . 30 .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri.Apabila kematian Datuk. (d) . Nilai hormat-menghormati. cinta akan negaranya. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya.Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat. Contohnya ketabahan Datin. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. . jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut.MADU ILMU Nilai ketabahan.

Karim Karim sebagai watak utama. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. 2. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama.MADU ILMU PERSOALAN 1. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. 3. 5. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. 2. 4. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. Namun. 31 . WATAK DAN PERWATAKAN 1. Akhirnya. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan.

Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. 5. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. 2. 5. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya.MADU ILMU 3. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. agama dan negara. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. 4. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. 3. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. 4. 32 . Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. bangsa. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. PLOT 1. Seain itu.

Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. perenggan 4) 4. perenggan 5) 2. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. (hlm 87. LATAR Latar Masa 1. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. perenggan 5) 2. perenggan 4) 3. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. perenggan 3) 3. perenggan 1). Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. perenggan 1) 4. (hlm 80. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. 81. Bilik Karim 33 . 1. Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. Latar Tempat 1. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

___________________________________________________________________ 37 . Persoalan.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. Pedih telinga aku mendengarnya. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. Itulah impian ayah. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Aku tahu ayah berjiwa besar. Dia tetap ayahku. Tetapi aku terpaksa akur. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. 1. Ayah terus mengomel. Perwatakan dan Gaya Bahasa. Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara.

3. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . kau seorang anak muda. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. tiada arah tuju. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. 4. 2. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. Jadi. kepada bangsa dan agama. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. Di rumah ini semua orang bekerja. bukan di sini tempatnya.

i. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Kau mesti ingat. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. (ms 87 perenggan 4) 39 . _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. Menara KLCC sebagai buktinya. iii. bagus. “Kau dah faham maksud ayah. ii. ___________________________________________________________________ Latar masa 6. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. ii. i. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. i. perjuangan ini belum selesai di sini. ii. 5.

perwatakan dan gaya bahasa. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. 7. Sah. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. ___________________________________________________________________ Teknik plot. latar tempat. nilai murni dalam diri watak. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. Waktu itu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. Aku cuma menemani sahaja. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. Kalau tidak kerana Joned.

gaya bahasa dan perwatakan. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. ___________________________________________________________________ 41 . Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. Perjuangan seorang ayah. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. 9. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Perwatakan. gaya bahasa dan persoalan. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. 8. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran.

kaulihat sendiri. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. ii. “Karim. v. Ayah kelihatan begitu sedih. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. Ayah berjuang begitu lama. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 . ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. 10. iii. i. gaya bahasa dan persoalan 11. iv. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas.

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

46 .kau ii. (c) Tiga keindahan bahasa: i. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. 7. 6. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. Simile – macam iii. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. Pengorbanan ii. nilai murni dalam diri watak.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. 5. (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. Sinkope . Latar masa. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. latar tempat. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. perwatakan dan gaya bahasa.

Latar Masyarakat.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. 47 . 11.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. agama dan negara. gaya bahasa dan persoalan. Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . 10.fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. 8. gaya bahasa dan perwatakan. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. .MADU ILMU Perwatakan. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . 9. ii.

(a) . (b) . repetisi : ayah ……… .Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Pejabat ayah i. .Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. . (b) i. . (a) (b) 13.Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada. metafora : bunga kehancuran (c) . Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. Kata ganda : manik-manik jernih ii.MADU ILMU . waktu pagi ii. (a) .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. Sinkope: ke arahku i.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. .Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. 48 . .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. (a) i.Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa. bangsa dan negara. 2. .Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua.masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. 12.ayah………… ii.

nilai keinsafan . (c) Nilai murni pada watak Karim: .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .MADU ILMU .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.

gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Sumi. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. 3. lelaki tua iaitu datuk Sumi. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu.MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. Contohnya. Persoalan tentang kemiskinan hidup. 50 . 2. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. Persoalan tentang kasih sayang. Contohnya. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. peminta sedekah. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.

4. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Persoalan tentang keagamaan. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. Contohnya. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan.MADU ILMU Contohnya. 6. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. 1. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . Contohnya. 5. Contohnya. Buktinya. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Contohnya. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan.

f. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. g. 52 . Usianya telah menjangkau hampir satu abad. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. h. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. Contohnya. c. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. Datuk Tua a. Seorang yang tekun dan gigih berusaha. e. Seorang yang sentiasa bersyukur. b. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. d. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. WATAK DAN PERWATAKAN 1..MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan.

b.MADU ILMU 2. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Walau pun. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. f. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Sumi a. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. 53 . Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. c. e. g. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. Contohnya. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. Contohnya. Sumi sangat menyayangi datuknya. d. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang.

Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. 2. di 3. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. 4. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri.MADU ILMU PLOT: 1. Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu.

Dia yakin itu. Pemerian Contohnya. 2. tatapannya itu tetap tidak berubah. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. Bumi Allah ini luas. 55 . Getir dan penuh penderitaan. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. 4. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. Untuk sekian lamanya. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. b. a. Baginya semua itu sudah tidak bererti. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. membayangkan warna hidupnya. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. a. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar.

Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya. pindah!” 5. e. pak cik. d. “Tanah ni tanah kerajaan. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk.MADU ILMU c. Dialog Contohnya. c. Kalau saya kata pindah. 4. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. Monolog dalaman 56 . a. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. b.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Imbas kembali / Flasback Contohnya. 3.

a. Nanti tuk belikan limau. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. b. 57 . Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. 7. Contohnya. Latar Masa: Pada keseluruhannya. Langkahnya mati tiba-tiba. Langkahnya semakin cepat. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. LATAR a. Monolog Contohnya. 6. Hatinya berbicara. “Tunggu ya cu. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Suspen Contohnya. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Dia bertanya kepada dirinya lagi.MADU ILMU Contohnya. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata.

20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. ii. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. iv. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. iii. 1. Contohnya. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. b. b. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. Contohnya. 2.MADU ILMU i. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. v. a. 58 . Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. c. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. Gubuk buruk di tebing sungai b.

Contohnya. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. Contohnya. Contohnya. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Contohnya. 5. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Masyarakat yang jahil tentang agama. 4. Contohnya. 7. 6. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 .MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. 3. Masyarakat yang penyayang. 8.

. .Sore. Kalau saya kata pindah. . 2.Hatinya menjerit. Penggunaan bahasa asing.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.Alhamdullilah. Personifikasi. Hiperbola. .Mengalir air mata darah . 6. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca. 5.Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas.buldozer. .Hitam seperti malam. 3.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua. Metafora . Simile . memanah mata tua. .“Tak ada tapi-tapinya lagi. 60 . Contohnya. Sinkof. 1.Getir dan penuh penderitaan. . membayangkan warna hidupnya. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini. pindah!” 4.

61 . Tidak ada kopi. Nilai Kemanusiaan. Nilai Kasih sayang. Contohnya. Malam ialah siang. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. ii.Siang ialah malam. Contohnya.MADU ILMU 7. 9. Sudah pandai merajuk. Paradoks. . NILAI MURNI 1. Sudah pandai menanya. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. i. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. 2. Tidak ada susu. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan.

Contohnya. Contohnya. 3. 5. 6. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. 62 . Nilai Ketabahan. Contohnya. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup.MADU ILMU 3. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Nilai Kegigihan. 4. PENGAJARAN 1. 2. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. 4. Contohnya. Nilai Kesyukuran. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Nilai bertanggungjawab.

1. Bergelut dengan penderitaan. persoalan. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Seperti selalunya. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita.MADU ILMU 5. 6. Walaupun cuma menadah tangan. Satu perjuangan kehidupan. nilai dan pengajaran. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. Menadah tangan dengan tin tuanya. Malahan setiap detik dan ketika. 63 . perwatakan. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak.

iii. ____ iv. ____ vi. Nilai Pengajaran i 64 . ____ v. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas.MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas.

latar masa. Perwatakan. memanah mata tua. Silau dan menyakitkan. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . Selesa. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. teknik penulisan dan definisi. nilai murni.MADU ILMU ii. Dia mendongak ke langit. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. 2. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”.

(Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. Begitulah seperti selalunya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Nilai budi yang hampir roboh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. 3.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas. dia akan terus mendongak. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan.

Lima tahun dulu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. teknik plot dan perwatakan. Kalau terlambat sedikit. 4. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. Masih berbalut dengan lampin. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Lampin lusuh.

MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. i. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. 68 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. ii. _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut.

MADU ILMU 5. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. 69 . Langkahnya mati tiba-tiba. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka.

tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Walaupun cma menadah tangan. memanah mata tua. 70 . meneruskan perjalanan pulang. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Untuk sekian lamanya. Bumi Allah ini luas. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Satu perjuangan kehidupan. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Tetapi ada sentuhan kesyukuran.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Menadah tangan dengan tin tuanya. Dia segera beredar. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Bergelut dengan penderitaan. Dia yakin itu. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Silau dan menyakitkan.

Berdasarkan cerpen Gersang. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. 71 . Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Seraut wajah yang tidak dikenali. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. membayangkan warna hidupnya. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. berjalan dengan gagah. Dari kaki berkisar ke muka.

8. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima. i. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. memanah mata tua. ________________________________________________________ 72 . berikan contoh. hati muda.MADU ILMU Kuala Lumpur. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii.

________________________________________________________ Soalan esei: 1.MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. 3. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. . Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. 2. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu.

kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga.mencari rezeki dengan meminta sedekah.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . (c) Perwatakan lelaki tua: .seorang yang bertanggung jawab . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul.seorang yang gigih . ii. (d) Nilai i. (c) “dia” ialah lelaki tua 74 . 2.MADU ILMU 1.

sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. (a) Binaan plot permulaan. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. 3. Perwatakan Sumi: 75 . Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan.

Walaupun cma menadah tangan. 6. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Dia mendongak ke langit.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Dia segera beredar. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Satu perjuangan kehidupan. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Baginya semua itu sudah tidak bererti.MADU ILMU . Teringat akan pesanan cucu tersayang. memanah mata tua. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. 5. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Silau dan menyakitkan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. . meneruskan perjalanan pulang. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Menadah tangan dengan tin tuanya. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Bergelut dengan penderitaan. Tetapi ada sentuhan kesyukuran.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya.

MADU ILMU luas. Dia yakin itu. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Kuala Lumpur. . memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. hati muda. berjalan dengan gagah. Seraut wajah yang tidak dikenali. Dari kaki berkisar ke muka. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Untuk sekian lamanya. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. membayangkan warna hidupnya. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan.

MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1. - seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .

Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. 79 . lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Akan tetapi. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri.

iv. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. iii. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. ii.MADU ILMU 3. 80 . Pengajaran: i. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v.

TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. 2.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 81 .

(b) URSULA . Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. 3. .Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. . .Mempunyai empat orang cucu. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.Berbangsa Kadazandusun. .Selalu menghabiskan masa di buaian. Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua.Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka.Ayah kepada Ursula.Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu.Anak tunggal ‘aku’. . (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran. . Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan. 82 . . (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional.Seorang yang penyabar. (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. .MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional.

Gemar bermain permainan di komputer.Anak lelaki sulung Ursula dan David. . (c) ITO . Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. Ito.Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya.Seorang yang penyayang. . .Hasil perkahwinannya dengan David. . . .Anak-anak Ursula dan David. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti. . Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya.Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung.Belajar di sekolah menengah. Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain.Seorang yang menghargai warisan bangsanya. Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana. Atom dan Atin.Tidak menghormati orang tua.Belajar di universiti luar negara. (d) ATIN DAN ATOM . (b) IMBAS KEMBALI 83 .MADU ILMU . . 4. . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji.

Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. . Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer.MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. . (c) KLIMAKS 84 . ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. (b) PERKEMBANGAN . ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. . .“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya.Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.

85 . (e) PENGAKHIRAN .Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Namun. 6. 5. Bagaimanapun.Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. (c) BALAI RAYA .Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara.‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA . pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan. LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. (d) PELERAIAN .MADU ILMU .‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. . (b) DI BUAIAN .

Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya.MADU ILMU . LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya. NILAI (a) Nilai kesabaran. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. 86 . Nilai tanggungjawab. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya.Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. (b) (c) Nilai kegigihan. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. 7. .

Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. 9. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. (d) Nilai menghargai. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. 87 . Ito juga Atin dan Atom. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. 10. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama.

nak. bersama-sama Sinkof. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. karya Witer Gunik. (a) (b) 2.MADU ILMU 11. memang kejam amat. Contoh : kartun-kartun. Metafora. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Contoh : band. Seapatutnya amat kejam. 88 . Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Contoh : tagung. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. Aku menggeleng. SOALAN STRUKUTUR 1. Nyatakan tema cerpen. ni Simpulan bahasa. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. survey. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Contoh : ku. Berdasarkan cerpen Tagung. Contoh : Jejarum tawa. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. mengangguk-angguk. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. Contoh : membuang muka Personifikasi.

“Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. 7. Entah. Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. isteri Lekinson baru telefon. aku dimarahi pula oleh Ursula. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. ah. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. “Tak seorang pun tahu?” 89 . “Tadi Annie. lalu aku membawa diri ke buaian. Aku melepaskan keluhan berat. 8. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Sekembali aku di rumah. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini.MADU ILMU 3. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. memang kejam amat. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. Seperti badut. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. Tetapi. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram.

. karya Witer Gunik. perkembangan. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. ya sekurangkurangnya walaupun hanya. Berdasarkan cerpen Tagung.. Berdasarkan cerpen Tagung. . 9...MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini.. SOALAN ESEI 1. 2. aku dilamar kesedaran.. Berdasarkan cerpen Tagung. karya Witer Gunik. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas. 3. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 . (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini..menyembunyikan senyuman. karya Witer Gunik.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? .

6. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan.MADU ILMU 1. 91 7. (a) (b) . 2. (a) (b) (c) (d) 4. 5. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. 3. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. Masyarakat yang menyukai muzik moden. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. Watak berkata-kata di dalam hati.

(b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. tak Metafora. Sinkof. Contoh : kejam amat. 2. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. Contoh : jejarum tawa Inversi. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. Contoh : ku. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. (a) (I) (II) (III) 9. 8. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.

Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. 93 . Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional.

Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. 3. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. 94 . (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Perkembangan. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. (b) Permulaan. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.

MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. 95 . Peleraian.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

Nilai keadilan.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur. . -Masyarakat yang angkuh.Nilai kasih sayang kepada masyarakat. -masyasrakat yang NILAI: beriman . latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat.haul. Seorang yang beriman Seorang yang cerdik. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat.masyarakat Melayu yang bijaksana . PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama. 2)Dialog -“Silakan. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi . Persoalan pengaruh budaya barat.“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat.ya. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat. fikiran berlian” Sinkope .“Ya. SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi . -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat.MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini. latar tempat .bahasa Arab seperti zakat. 97 .dewan persidangan . latar masyarakat .nisab. . Simile . tahajud.

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. tuan pengerusi.demikian Pak Badin mengingatingat. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1. Gaya bahasa 98 . Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. ya. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya.

Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1.MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. 2.

Repetisi . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara.MADU ILMU b) .Simile . Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Kampung Pak Badin 3 a) .Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia. b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. 100 . Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21. 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan .Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. .

Masyarakat yang gigih berusaha. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Lima gambaran masyarakat. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”.

Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama.

PENGAJARAN LANGIT 9. PERSOALAN menghabiskan musim cuti .pemberita media TEKNIK PLOT . Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater. GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7. LATAR MASA PANDANGAN keluarga. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6. Contoh aku terkenangkan katakata .Dailog . Memang ini saja. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan .Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11. NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8.Imbas Kembali.” 103 .Pemerian.. Contoh.Persoalan kasih-sayang 3. SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10. PENGAJARAN Orang pertama 5. PLOT dalam SUDUT 4. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . Contoh “Baik-baik Dani.Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2. Kebangsaan yang 1.MADU ILMU PERSOALAN . WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina .

Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut.anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2.sinkope-tak . a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) .Kata ganda.pengulangan kata –kami . Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. . Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. 2. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.MADU ILMU 1. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1.

dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. Contoh. Contohnya.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. Contoh. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. Contoh. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. b) - Masyarakat yang tabah.

Persoalan kesengsaraan. 2. keluarganya Di rumah Rini. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. Contohnya. Persoalan keikhlasan. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. 109 . PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. (a) Persoalan ketabahan. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. Contohnya.

lesung pipit di pipi. (c) Persoalan tentang persahabatan. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa.Seorang gadis berbangsa Kadazan.Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. .Beragama Kristian. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup. . kulit kuning langsat. (d) Persoalan tentang kekecewaan. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. Walaupun telah berpisah dan berjauhan. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. (e) Persoalan tentang kasih sayang. Juliani masih menyayangi Hardi. berambut panjang ke paras bahu. .Bermuka bujur sirih. 3.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. 110 Menolak . Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka.Seorang yang mengagumi agama Islam. . Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja. .

. . PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. . Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan.Mempunyai seorang adik bernama Aziah. . . Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. 4.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas.Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga.Beragama Islam. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari. .Telahpun bekerja. Bagaimanapun. . kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.MADU ILMU . percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.Pemuda Melayu. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. 111 . (b) HARDI .Seorang yang sangat menyayangi Juliani.Seorang yang mentaati ibu bapa.Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai.

hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. 112 . Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. Sekian.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi. Laut kematian irama. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. Daripadaku. buatmu. Julie. Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. Hasil dari pertemuan itu.

Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi. 5. . (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani.MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN .Bagaimanpun. . . .Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya.Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari. dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. Bagaimanapun.Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. (c) KLIMAKS . LATAR MASA 113 . .

Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. Juliani gementar dengar permintaan Hardi. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI . Ketika itu. Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari. 6. 114 . . (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya.

NILAI (a) Nilai kasih sayang. (b) Nilai hormat-menghormati. Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. PENGAJARAN 115 . tetapi saling mencintai antara satu sama lain. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. (c) Nilai ketaatan.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. (c) Masyarakat yang berlainan agama. 9. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. 7. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. 8.

11. 10. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. mundar-mandir. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. Contoh : mati akal. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. Contoh : tiba-tiba. ku (d) Simpulan bahasa.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. jua. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. berkobar-kobar (b) Simile. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. bangsa dan kepercayaan. ni. 116 . Contoh : nak. (c) Sinkof. menconteng arang di maua (e) Personifikasi.

117 . (f) Repitisi perkataan. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. Contoh : Salam rinduku untukmu. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. Dan. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. (g) Hiperbola. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. (h) Ayat pendek. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja.

Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. Contoh : hari . (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. Gementar bukan alang-kepalang.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. 2. (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.Kata ganda. (a) Pengulangan kata. karya Juri Durabi. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1. .Ayat panjang. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. (b) “Oh Julie.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . “Ke mana?” Juliani menjadi kaget.

Nilai ketaatan. (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Nilai hormat-menghormati. Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain.MADU ILMU 1. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. 119 . bangsa dan kepercayaan.

MADU ILMU 120 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->