MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

Nilai ketabahan Contoh. Contoh.MADU ILMU 6. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Contoh. ibu monyet sangat menyayangi anaknya. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. PENGAJARAN 1. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. 4. Contoh. 3. 2. Contoh. Contoh. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan.

cepat-cepat dia mengatur langkah. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa.. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. Contoh... _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 . (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Tadi dalam remang-remang pagi muda. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan.MADU ILMU 6.

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. atas? _____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3.. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a..MADU ILMU b. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini.. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. cepat-cepat dia mengatur langkah.

ii. ii iii 4. ii. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. iii. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . iv. _____________________________________________________________________ b) i. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. Pengaruh kedudukan dan harta benda. i. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. i. iii.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. sang suami terbunuh. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya.

Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah.. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Dia tu dah punya bini. jernih air di hulu.MADU ILMU 6.. 7.. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. Nah lihatlah. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. Zan. Dia tu dah punya bini.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Anak monyet menjerit-jerit panik. aku berkewajipan mengingatkan kau. dah punya anak pun. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 .. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Sebagai seorang kawan.. Aku kesiankan kau. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. maka keruhlah air di hilir. dah punya anak pun. Zan.. Keruh air di hulu.

Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. c. Zaniyah termenung sayu. 2. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Matanya meliar ke sana sini. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda.. Dia bingkas bangun. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa.. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . a. ha. b. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas.

Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. cepat-cepat dia mengatur langkah. m. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 . Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. b.s.. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.MADU ILMU a. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. (1m) teknik pemerian – 1m 5.. 3..

cepat-cepat dia mengatur langkah.. sang suami terbunuh. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan . a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini.Kasih sayang ibu terhadap anak 7. m. 50) d.. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f.s. m.MADU ILMU kota. Pengaruh kedudukan dan harta benda. 54) 14 ..Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan .s. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.

Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah. jernih air di hulu.(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Dia tu dah punya bini. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 .MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8.. maka keruhlah air di hilir... Keruh air di hulu. Zan.. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat..” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. dah punya anak pun. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini..

Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Zan. Nah lihatlah. Sebagai seorang kawan. Aku kesiankan kau. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. aku berkewajipan mengingatkan kau. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. dah punya anak pun. Dia tu dah punya bini. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.

2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen.. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. ha.. (8m) a. Zaniyah termenung sayu. b. a. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. c. Dia bingkas bangun. Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Matanya meliar ke sana sini.

MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b.2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 . Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5.3 nilai murni : i. ii.

Watak utama –Zaniyah-2m .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai.(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b. dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 . Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .

Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Selepas ditinggalkan Zaney. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 . dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6.

-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .

2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah.MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .

Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT . Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk .MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Datuk.

Nanti ibu beri wang sekolah. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1. 1.” bisiknya perlahan. . “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada.MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah. “ Jangan buat nakal. Belajar rajin-rajin.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 .

“ Hantarkan ia ke bilik bapanya. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2.” “ Tak mengapalah. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. “ Jahara. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. ambil adik ini. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri. Dia berpaling ke arah lain.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ.” Jahara terus menulikan telinga. ambil adik. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka.” “ Jahara. Tidurkan di dalam bilik bapa. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.MADU ILMU a. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah.

MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. Malam belum begitu panjang perjalanannya. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. setelah selesai menunaikan solat maghrib. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama. Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4.

MADU ILMU 6. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Teknik monolog dalaman 2. 2. Nilai Pengajaran i. SOALAN ESEI 1. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. kemudian menoleh ke arah Zul. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. a. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. Siti Halijah b. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. a. Datin b. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. ii. Datin mengusap kepala Zety. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. Zety 27 .

Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. 5. JAWAPAN SOALAN ESEI 1.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. Siti Halijah.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya.MADU ILMU 3. . Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. a. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. . Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 .Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . 7. 6. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas. Contohnya ‘tak’.

(b) Nilai Nilai keinsafan. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. 2. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Penurunan: Kedatangan Amri. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Seorang yang baik hati dan mesra. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. 29 . Seorang yang pemaaf. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir. Sarawak dan Kelantan. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. (a) Watak utama ialah Datin.

Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat. menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. Nilai hormat-menghormati.Apabila kematian Datuk.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat. . Contohnya. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya. CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. . . (d) . Contohnya ketabahan Datin.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Datuk. 30 . cinta akan negaranya.Persoalan perpaduan kaum yang erat .MADU ILMU Nilai ketabahan.

Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. 2. Akhirnya. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Namun. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. 2. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. 31 . Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. 3. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya.MADU ILMU PERSOALAN 1. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. Karim Karim sebagai watak utama. WATAK DAN PERWATAKAN 1. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. 5. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. 4.

Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu.MADU ILMU 3. 4. 2. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. 3. bangsa. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. PLOT 1. Seain itu. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. 4. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. 5. agama dan negara. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. 5. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. 32 . Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang.

Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. perenggan 5) 2. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. perenggan 5) 2. Bilik Karim 33 . Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. perenggan 1).MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. perenggan 1) 4. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. perenggan 3) 3. 1. perenggan 4) 4. 81. LATAR Latar Masa 1. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. (hlm 80. perenggan 4) 3. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. Latar Tempat 1. Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. (hlm 87. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

Persoalan. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. ___________________________________________________________________ 37 . Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. Tetapi aku terpaksa akur. Aku tahu ayah berjiwa besar. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. Dia tetap ayahku. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Perwatakan dan Gaya Bahasa. Ayah terus mengomel. Pedih telinga aku mendengarnya. Itulah impian ayah. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. 1. Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema.

MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. kepada bangsa dan agama. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. Di rumah ini semua orang bekerja. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. 4. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. bukan di sini tempatnya. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. tiada arah tuju. 2. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. Jadi. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. kau seorang anak muda. 3.

Kau mesti ingat. i.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Menara KLCC sebagai buktinya. ii. 5. iii. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. “Kau dah faham maksud ayah. i. (ms 87 perenggan 4) 39 . bagus. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. ii. i. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ Latar masa 6. ii. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. perjuangan ini belum selesai di sini.

nilai murni dalam diri watak. 7. perwatakan dan gaya bahasa. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. Aku cuma menemani sahaja. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. Kalau tidak kerana Joned. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. Waktu itu. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. Sah. latar tempat. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 .MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. ___________________________________________________________________ Teknik plot. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas.

___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea.MADU ILMU Perwatakan. gaya bahasa dan perwatakan. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. Perjuangan seorang ayah. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. gaya bahasa dan persoalan. 8. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. ___________________________________________________________________ 41 . 9. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas.

Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. gaya bahasa dan persoalan 11. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. Ayah kelihatan begitu sedih. 10. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. i. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. iii. v. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. “Karim. Ayah berjuang begitu lama. iv. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. ii. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. kaulihat sendiri. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 .

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

5. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. Simile – macam iii. (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. 7. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. latar tempat.kau ii. Pengorbanan ii. 46 . Latar masa. Sinkope . (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. perwatakan dan gaya bahasa. (c) Tiga keindahan bahasa: i./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. nilai murni dalam diri watak.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. 6.

MADU ILMU Perwatakan. gaya bahasa dan persoalan. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. 11. ii. Latar Masyarakat. Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya.fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. 47 . 10.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. gaya bahasa dan perwatakan. 9. . 8. agama dan negara. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan.

(a) i.Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. . .Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. . . (b) .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. (a) . waktu pagi ii.ayah………… ii. (b) i. 2.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. . metafora : bunga kehancuran (c) . Pejabat ayah i.Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada.Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Sinkope: ke arahku i.Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua. 12. .masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup.Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa.masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. Kata ganda : manik-manik jernih ii. (a) .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. (a) (b) 13.MADU ILMU . Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. bangsa dan negara. repetisi : ayah ……… . Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. 48 .

(c) Nilai murni pada watak Karim: .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.MADU ILMU .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .nilai keinsafan .

Persoalan tentang kemiskinan hidup. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. 2. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. Contohnya. peminta sedekah. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. Sumi. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Persoalan tentang kasih sayang. Contohnya. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. lelaki tua iaitu datuk Sumi. 3. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka.MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. 50 . datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya.

datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Persoalan tentang keagamaan. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. Contohnya. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Buktinya. Contohnya. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. 6. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. 4. Contohnya. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela.MADU ILMU Contohnya. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. Contohnya. 1. 5. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi.

dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja.. d. Usianya telah menjangkau hampir satu abad.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. c. g. h. Datuk Tua a. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. 52 . Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. e. Contohnya. Seorang yang tekun dan gigih berusaha. f. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. b. Seorang yang sentiasa bersyukur.

Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. 53 . Sumi sakit dan keadaan badannya lemah.MADU ILMU 2. Contohnya. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. b. e. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. Sumi sangat menyayangi datuknya. g. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. Walau pun. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. f. Sumi a. d. Contohnya. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. c.

Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu. 4. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. 2.MADU ILMU PLOT: 1. di 3. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 .

membayangkan warna hidupnya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. tatapannya itu tetap tidak berubah. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar. Untuk sekian lamanya. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Dia yakin itu. Getir dan penuh penderitaan. a. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. b. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. 55 . Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. 2. Pemerian Contohnya. 4. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. a. Bumi Allah ini luas.

a. Kalau saya kata pindah.MADU ILMU c. Monolog dalaman 56 . Dialog Contohnya. “Tanah ni tanah kerajaan. e.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. b. d. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. pak cik. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. 3. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. c. pindah!” 5. Imbas kembali / Flasback Contohnya. 4. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya.

LATAR a. 6. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. Nanti tuk belikan limau. Hatinya berbicara. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. “Tunggu ya cu. b. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. 7. Langkahnya semakin cepat. Latar Masa: Pada keseluruhannya. Contohnya. Dia bertanya kepada dirinya lagi. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Suspen Contohnya. 57 . Langkahnya mati tiba-tiba.MADU ILMU Contohnya. a. Monolog Contohnya.

iii. 58 . c. ii. 1. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. Contohnya. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. Contohnya. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. b. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. a. b.MADU ILMU i. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. iv. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. 2. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. v. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Gubuk buruk di tebing sungai b.

Contohnya. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. 4. Contohnya. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. Masyarakat yang jahil tentang agama. Masyarakat yang penyayang. Contohnya. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. 8.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. 6. 5. Contohnya. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Contohnya. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. 7. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. 3.

Getir dan penuh penderitaan. .Alhamdullilah. 5. .Hatinya menjerit. .Mengalir air mata darah . membayangkan warna hidupnya. Sinkof. . 2. Kalau saya kata pindah. Contohnya. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini. Simile .Hitam seperti malam.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua. . 1. . Personifikasi.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.buldozer. pindah!” 4. 6. Penggunaan bahasa asing. Hiperbola. . memanah mata tua. 60 . GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.“Tak ada tapi-tapinya lagi. 3.Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. Metafora .Sore.

NILAI MURNI 1. Malam ialah siang. Sudah pandai merajuk. . Sudah pandai menanya.Siang ialah malam. Tidak ada kopi. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. Nilai Kemanusiaan. ii. Tidak ada susu. segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. 61 . Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. 2. 9. Paradoks. Contohnya.MADU ILMU 7. Contohnya. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. Nilai Kasih sayang. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. i.

3. Contohnya. 2. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah.MADU ILMU 3. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. 4. Nilai Kegigihan. Contohnya. Nilai Ketabahan. 6. Nilai Kesyukuran. 62 . 5. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. Contohnya. Contohnya. Nilai bertanggungjawab. 4. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan.

SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. perwatakan. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. 63 . Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya.MADU ILMU 5. Menadah tangan dengan tin tuanya. Satu perjuangan kehidupan. 1. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Seperti selalunya. Bergelut dengan penderitaan. nilai dan pengajaran. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Walaupun cuma menadah tangan. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Malahan setiap detik dan ketika. 6. persoalan.

____ iv.MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. iii. ____ v. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. ____ vi. Nilai Pengajaran i 64 .

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . Silau dan menyakitkan.MADU ILMU ii. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. Selesa. latar masa. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Perwatakan. teknik penulisan dan definisi. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. 2. nilai murni. Dia mendongak ke langit. memanah mata tua. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali.

Nilai budi yang hampir roboh. 3. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. dia akan terus mendongak. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas. Begitulah seperti selalunya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa.

Masih berbalut dengan lampin. Kalau terlambat sedikit.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. Lampin lusuh. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . Lima tahun dulu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. 4. teknik plot dan perwatakan. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing.

i.MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. ii. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. 68 . _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat.

Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. 69 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas. Langkahnya mati tiba-tiba. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU 5. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6.

memanah mata tua. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Bumi Allah ini luas. Dia segera beredar. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Dia yakin itu. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. 70 .MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Menadah tangan dengan tin tuanya. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. meneruskan perjalanan pulang. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Untuk sekian lamanya. Satu perjuangan kehidupan. Silau dan menyakitkan. Bergelut dengan penderitaan. Walaupun cma menadah tangan.

malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Berdasarkan cerpen Gersang. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Seraut wajah yang tidak dikenali. Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. berjalan dengan gagah. 71 . Dari kaki berkisar ke muka. membayangkan warna hidupnya. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni.

_______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. 8. ________________________________________________________ 72 . berikan contoh. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima.MADU ILMU Kuala Lumpur. memanah mata tua. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. i. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii. hati muda.

2.MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. . SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. 3.

(c) “dia” ialah lelaki tua 74 . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul. ii. 2. (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya.mencari rezeki dengan meminta sedekah. (c) Perwatakan lelaki tua: .seorang yang bertanggung jawab .seorang yang gigih .MADU ILMU 1. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . (d) Nilai i.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa.

(c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. (a) Binaan plot permulaan. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. 3. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. Perwatakan Sumi: 75 .

5. Walaupun cma menadah tangan. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Dia mendongak ke langit. Baginya semua itu sudah tidak bererti. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Satu perjuangan kehidupan. Dia segera beredar. 6. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. meneruskan perjalanan pulang. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Menadah tangan dengan tin tuanya. Bergelut dengan penderitaan. .Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. memanah mata tua. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Silau dan menyakitkan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat.MADU ILMU . Teringat akan pesanan cucu tersayang. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen.

membayangkan warna hidupnya. Kuala Lumpur. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7.MADU ILMU luas. Untuk sekian lamanya. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Dia yakin itu. berjalan dengan gagah. Dari kaki berkisar ke muka. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Seraut wajah yang tidak dikenali. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. hati muda. .

MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1. - seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .

Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. Akan tetapi. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. 79 .

MADU ILMU 3. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. 80 . iv. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. Pengajaran: i. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. iii. ii. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan.

MADU ILMU CERPEN 5 : 1. TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. 81 . ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. 2.

(c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka. . Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. (b) URSULA .Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya.Ayah kepada Ursula. . ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran. (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional.Anak tunggal ‘aku’. . .Selalu menghabiskan masa di buaian.Berbangsa Kadazandusun. 3. 82 .Seorang yang penyabar. Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. . . Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. . (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua.MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional.Mempunyai empat orang cucu. .Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu.

Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. .Belajar di universiti luar negara. mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya.Belajar di sekolah menengah.Seorang yang penyayang. (d) ATIN DAN ATOM . (b) IMBAS KEMBALI 83 .Seorang yang menghargai warisan bangsanya.Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya. Ito.Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung.Hasil perkahwinannya dengan David. . .Anak lelaki sulung Ursula dan David. . Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain. Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer. . Atom dan Atin. (c) ITO . . Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. .Tidak menghormati orang tua. 4.Anak-anak Ursula dan David.Gemar bermain permainan di komputer. PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti.MADU ILMU . Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . . .

Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. . (b) PERKEMBANGAN . ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. .Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. (c) KLIMAKS 84 . . . (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya.Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer.

(d) PELERAIAN .‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer.‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung.Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. (e) PENGAKHIRAN . 6. .MADU ILMU . 5. Bagaimanapun. Namun. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara. 85 . (b) DI BUAIAN . LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA . pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. (c) BALAI RAYA .‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini.Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung.

Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. . NILAI (a) Nilai kesabaran. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung.MADU ILMU . Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Nilai tanggungjawab. 7.Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. (b) (c) Nilai kegigihan. 86 . Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya.

dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. Ito juga Atin dan Atom. 10. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. 9. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. (d) Nilai menghargai. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. 87 .

bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Contoh : Jejarum tawa. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. Contoh : ku. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. Aku menggeleng. Contoh : band. SOALAN STRUKUTUR 1. survey. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. Seapatutnya amat kejam. karya Witer Gunik. memang kejam amat. Metafora. (a) (b) 2. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. Contoh : membuang muka Personifikasi. ni Simpulan bahasa. mengangguk-angguk. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Nyatakan tema cerpen. Contoh : tagung. Berdasarkan cerpen Tagung. bersama-sama Sinkof. Contoh : kartun-kartun.MADU ILMU 11. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. 88 . nak. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan.

Tetapi. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. “Tadi Annie. isteri Lekinson baru telefon. “Tak seorang pun tahu?” 89 . lalu aku membawa diri ke buaian. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram. 8. Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. Entah. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Seperti badut. aku dimarahi pula oleh Ursula. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. 7. Aku melepaskan keluhan berat. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Sekembali aku di rumah. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. memang kejam amat. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. ah.MADU ILMU 3. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5.

. 2. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. aku dilamar kesedaran. karya Witer Gunik..menyembunyikan senyuman. .. Berdasarkan cerpen Tagung.. Berdasarkan cerpen Tagung. karya Witer Gunik. . Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. perkembangan. Berdasarkan cerpen Tagung. 3. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. SOALAN ESEI 1.. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini.MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? . karya Witer Gunik. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 .. ya sekurangkurangnya walaupun hanya. 9.

5. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. (a) (b) . Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. (a) (b) (c) (d) 4. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. 91 7. 2. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan.MADU ILMU 1. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. Watak berkata-kata di dalam hati. 3. 6. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. Masyarakat yang menyukai muzik moden. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer.

Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. (a) (I) (II) (III) 9. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. Contoh : kejam amat. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. Sinkof. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . Contoh : jejarum tawa Inversi. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer. tak Metafora. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Contoh : ku. 2. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. 8. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi.

(b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. 93 . Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung.

Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. (b) Permulaan. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. Perkembangan. 94 . 3. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.

Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. Peleraian. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. 95 .

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

-masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat. -Masyarakat yang angkuh.“Ya. SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi .kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur.MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.Nilai keadilan. PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama.dewan persidangan .haul. latar tempat . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.ya. 97 . PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat. Simile . Seorang yang beriman Seorang yang cerdik. . latar masyarakat .“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi .bahasa Arab seperti zakat. tahajud. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.Nilai kasih sayang kepada masyarakat. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. -masyasrakat yang NILAI: beriman .“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. fikiran berlian” Sinkope .nisab. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat.masyarakat Melayu yang bijaksana . 2)Dialog -“Silakan. Persoalan pengaruh budaya barat. .

Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. tuan pengerusi. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. ya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. Gaya bahasa 98 .demikian Pak Badin mengingatingat. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1.

JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. 2.

Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara.MADU ILMU b) .Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.Repetisi . Kampung Pak Badin 3 a) .Simile . 100 . Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat. . 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan .Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia.

Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Masyarakat yang gigih berusaha. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Lima gambaran masyarakat. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan.

Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain.MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .

Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan .Pemerian.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7. Contoh “Baik-baik Dani. SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10. PENGAJARAN LANGIT 9. PERSOALAN menghabiskan musim cuti .Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11. GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah.Imbas Kembali. PENGAJARAN Orang pertama 5. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater.” 103 . WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina . PLOT dalam SUDUT 4. Kebangsaan yang 1. LATAR MASA PANDANGAN keluarga.Dailog . Contoh. Memang ini saja. Contoh aku terkenangkan katakata .Persoalan kasih-sayang 3. NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6.MADU ILMU PERSOALAN .pemberita media TEKNIK PLOT ..

Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 .

Kata ganda.anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini.pengulangan kata –kami . Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. 2. a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) . . JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.sinkope-tak .MADU ILMU 1. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini.

dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. Contohnya. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. Contoh. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. Contoh. a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. Contoh. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . b) - Masyarakat yang tabah. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin.

keluarganya Di rumah Rini. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Contohnya. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Persoalan keikhlasan. Persoalan kesengsaraan. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. (a) Persoalan ketabahan. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. 109 . Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. 2. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Contohnya.

. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI .Seorang yang mengagumi agama Islam. berambut panjang ke paras bahu. 110 Menolak .MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya.Beragama Kristian. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. (c) Persoalan tentang persahabatan. (d) Persoalan tentang kekecewaan. lesung pipit di pipi. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. 3. . Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya.Bermuka bujur sirih.Seorang gadis berbangsa Kadazan. . Juliani masih menyayangi Hardi. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka. Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka.Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. kulit kuning langsat.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. (e) Persoalan tentang kasih sayang. . Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja. . Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. Walaupun telah berpisah dan berjauhan. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa.

.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas. Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan.Seorang yang sangat menyayangi Juliani. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. 4. 111 .MADU ILMU .Telahpun bekerja. . Bagaimanapun. . Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. . .Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari. .Pemuda Melayu. (b) HARDI .Mempunyai seorang adik bernama Aziah.Seorang yang mentaati ibu bapa. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai.Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga. .Beragama Islam. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi.

MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. Daripadaku. Laut kematian irama. Julie. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. buatmu. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Hasil dari pertemuan itu. 112 . (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. Sekian. Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi.

Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani. . (c) KLIMAKS . LATAR MASA 113 .MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. 5. .Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau.Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari.Bagaimanpun. . Bagaimanapun. . dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. . (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.

114 . LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI .Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata. Juliani gementar dengar permintaan Hardi. Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. Ketika itu. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari. . (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. 6.

Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. (b) Nilai hormat-menghormati. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. 9. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. tetapi saling mencintai antara satu sama lain. (c) Masyarakat yang berlainan agama. 7. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. NILAI (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. (c) Nilai ketaatan. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. PENGAJARAN 115 . 8. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan.

semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. Contoh : nak. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. berkobar-kobar (b) Simile. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. ku (d) Simpulan bahasa. Contoh : tiba-tiba. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. jua. 10. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. ni. bangsa dan kepercayaan. 11. Contoh : mati akal. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. 116 . (c) Sinkof. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. mundar-mandir. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama.

bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. (f) Repitisi perkataan. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. (h) Ayat pendek. (g) Hiperbola.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. Dan. Contoh : Salam rinduku untukmu. 117 . perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja.

(c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. (b) “Oh Julie. “Ke mana?” Juliani menjadi kaget.Kata ganda. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Gementar bukan alang-kepalang. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. 2. Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . Contoh : hari .” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. . Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra.Ayat panjang. karya Juri Durabi. (a) Pengulangan kata.

(b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. bangsa dan kepercayaan. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. Nilai ketaatan. Nilai hormat-menghormati. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. 119 . Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. (a) Nilai kasih sayang.MADU ILMU 1.

MADU ILMU 120 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful