MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

ibu monyet sangat menyayangi anaknya. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. 3. Contoh. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. Contoh. 2. PENGAJARAN 1. Contoh. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. Contoh. Contoh. Nilai ketabahan Contoh. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. 4.MADU ILMU 6.

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1.. Contoh. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga..MADU ILMU 6. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan.. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. cepat-cepat dia mengatur langkah. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 . Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. Tadi dalam remang-remang pagi muda.

atas? _____________________________________________________________________ c. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2.MADU ILMU b.. Tadi dalam remang-remang pagi muda.. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini.. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . cepat-cepat dia mengatur langkah. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3.

MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. i. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. iv. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . iii. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. ii. ii. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. iii. sang suami terbunuh. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. i. Pengaruh kedudukan dan harta benda. ii iii 4. _____________________________________________________________________ b) i. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang.

maka keruhlah air di hilir. Aku kesiankan kau. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. jernih air di hulu. 7. Dia tu dah punya bini.. dah punya anak pun.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Anak monyet menjerit-jerit panik.. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 . Dia tu dah punya bini. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Keruh air di hulu.. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. aku berkewajipan mengingatkan kau. Sebagai seorang kawan.. Zan. Zan.MADU ILMU 6.. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Nah lihatlah. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah.. dah punya anak pun. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.

Matanya meliar ke sana sini. SOALAN ESEI 1. c. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Zaniyah termenung sayu.. Dia bingkas bangun. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu.. ha. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. b. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . 2.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. a.

Tadi dalam remang-remang pagi muda. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 .s. cepat-cepat dia mengatur langkah. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan.. b... (1m) teknik pemerian – 1m 5. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. 3. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini.MADU ILMU a. m. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4.

54) 14 .s.s.MADU ILMU kota. 50) d. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli.Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan . (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6..Kasih sayang ibu terhadap anak 7.. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. m. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. sang suami terbunuh. cepat-cepat dia mengatur langkah. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan . Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. Tadi dalam remang-remang pagi muda. Pengaruh kedudukan dan harta benda. m. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e.

. Keruh air di hulu. dah punya anak pun.. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.. Dia tu dah punya bini. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah.. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 . Zan..MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8. jernih air di hulu. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat.(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya.. maka keruhlah air di hilir.

Aku kesiankan kau. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. dah punya anak pun. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Zan.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Sebagai seorang kawan. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Nah lihatlah. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. Dia tu dah punya bini. aku berkewajipan mengingatkan kau.

Zaniyah termenung sayu. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. ha. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen. a. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. (8m) a. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula.. Matanya meliar ke sana sini. b.MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. c.. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Dia bingkas bangun.

Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii.3 nilai murni : i. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 . ii. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5.2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama.

dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai. Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .Watak utama –Zaniyah-2m .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.

Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 . dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai. Selepas ditinggalkan Zaney. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah.

-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya.

Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah.

MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun. Datuk. Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk . Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT .

“ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada. .MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 . 1. “ Jangan buat nakal. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1.” bisiknya perlahan. Nanti ibu beri wang sekolah. Belajar rajin-rajin.

” Jahara terus menulikan telinga. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri.” “ Tak mengapalah.MADU ILMU a. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. Tidurkan di dalam bilik bapa. ambil adik.” “ Jahara. Dia berpaling ke arah lain. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah. ambil adik ini. “ Jahara.

Malam belum begitu panjang perjalanannya.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. setelah selesai menunaikan solat maghrib. Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5.

(c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Nilai Pengajaran i. a. kemudian menoleh ke arah Zul. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. ii. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut.MADU ILMU 6. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Datin b. Datin mengusap kepala Zety. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. Siti Halijah b. SOALAN ESEI 1. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. 2. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Teknik monolog dalaman 2. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. Zety 27 . a.

7. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. a.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. . Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i.MADU ILMU 3. (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . Contohnya ‘tak’. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan .Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. Siti Halijah. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. 5. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas. 6. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. .

Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Penurunan: Kedatangan Amri. Sarawak dan Kelantan. (a) Watak utama ialah Datin. Seorang yang pemaaf. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Seorang yang baik hati dan mesra. (b) Nilai Nilai keinsafan. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. 2. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. 29 . Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir.

30 .MADU ILMU Nilai ketabahan. . CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. . (d) . Nilai hormat-menghormati. Contohnya.Persoalan perpaduan kaum yang erat . . Contohnya ketabahan Datin. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya.Apabila kematian Datuk. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. Datuk. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . cinta akan negaranya.

Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. Namun. 3. WATAK DAN PERWATAKAN 1. 5. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. 31 . Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. 4. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. 2. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya.MADU ILMU PERSOALAN 1. 2. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. Akhirnya. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Karim Karim sebagai watak utama. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan.

Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. bangsa. 32 . 3. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. 5.MADU ILMU 3. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. PLOT 1. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. 4. Seain itu. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. 5. 4. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. 2. agama dan negara. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup.

Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. (hlm 87. perenggan 5) 2. perenggan 4) 3. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. (hlm 80. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. Latar Tempat 1. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. perenggan 1) 4. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. LATAR Latar Masa 1. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. perenggan 1). 81. perenggan 3) 3. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. perenggan 5) 2. perenggan 4) 4. 1. Bilik Karim 33 . Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Persoalan. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. Tetapi aku terpaksa akur. Itulah impian ayah. Dia tetap ayahku. Pedih telinga aku mendengarnya. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. Aku tahu ayah berjiwa besar. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. ___________________________________________________________________ 37 . Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. 1. Perwatakan dan Gaya Bahasa. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Ayah terus mengomel.

___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. bukan di sini tempatnya. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . Jadi. kepada bangsa dan agama. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. kau seorang anak muda. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. 4. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. 3. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. Di rumah ini semua orang bekerja. tiada arah tuju. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas.

i. ii. Kau mesti ingat. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. iii. bagus. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. 5. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. perjuangan ini belum selesai di sini. i.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. “Kau dah faham maksud ayah. (ms 87 perenggan 4) 39 . i. ___________________________________________________________________ Latar masa 6. Menara KLCC sebagai buktinya. ii. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. ii.

7. nilai murni dalam diri watak. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. Aku cuma menemani sahaja. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. Kalau tidak kerana Joned. ___________________________________________________________________ Teknik plot. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas. latar tempat. Sah. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. Waktu itu. perwatakan dan gaya bahasa. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan.

___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju.MADU ILMU Perwatakan. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. gaya bahasa dan persoalan. Perjuangan seorang ayah. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. gaya bahasa dan perwatakan. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. 8. ___________________________________________________________________ 41 . 9. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini.

Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. Ayah berjuang begitu lama. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. v. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 . ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. ii. Ayah kelihatan begitu sedih. iii. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. 10.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. gaya bahasa dan persoalan 11. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. iv. i. kaulihat sendiri. “Karim. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah.

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

/ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. Pengorbanan ii. (a) (b) Dua unsur nilai murni: i.kau ii. perwatakan dan gaya bahasa. 7. Latar masa. nilai murni dalam diri watak. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. (c) Tiga keindahan bahasa: i. 6. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. latar tempat. Sinkope . 46 . (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. Simile – macam iii.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. 5.

gaya bahasa dan persoalan. 8. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. 10. ii. 9.fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. 47 . 11. (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. gaya bahasa dan perwatakan. . Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. agama dan negara. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya.MADU ILMU Perwatakan. Latar Masyarakat.

48 .MADU ILMU .Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. .masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. bangsa dan negara.Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa. waktu pagi ii.Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. Pejabat ayah i. 2. (b) . (a) i. Sinkope: ke arahku i. . (a) (b) 13.Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. . repetisi : ayah ……… .Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. .Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. (a) . 12.Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. Kata ganda : manik-manik jernih ii. . . metafora : bunga kehancuran (c) .ayah………… ii.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. (b) i. (a) .Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua.

(c) Nilai murni pada watak Karim: .nilai keinsafan .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .MADU ILMU .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.

Contohnya. Sumi. 2. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. lelaki tua iaitu datuk Sumi. 3. peminta sedekah. Persoalan tentang kasih sayang. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Persoalan tentang kemiskinan hidup. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1.MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. Contohnya. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. 50 . tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.

datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. 1. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. 6. 5. 4. Contohnya. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka.MADU ILMU Contohnya. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. Persoalan tentang keagamaan. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Contohnya. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. Contohnya. Contohnya. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. Buktinya.

b. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. h. g. d. Seorang yang sentiasa bersyukur. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Datuk Tua a. c.. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. e. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. Contohnya. f. 52 . dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. Seorang yang tekun dan gigih berusaha.

dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. Walau pun.MADU ILMU 2. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. Sumi a. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. Contohnya. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. b. Contohnya. d. c. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. Sumi sangat menyayangi datuknya. g. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. e. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. f. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. 53 .

Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu.MADU ILMU PLOT: 1. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. 4. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . di 3. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. 2.

TEKNIK PENCERITAAN: 1. tatapannya itu tetap tidak berubah. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. Pemerian Contohnya. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. a. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. 2. Bumi Allah ini luas. Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. Getir dan penuh penderitaan. a. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. Dia yakin itu. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. Untuk sekian lamanya. 55 . 4. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. membayangkan warna hidupnya. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. b.

Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. pindah!” 5. a. Monolog dalaman 56 . “Tanah ni tanah kerajaan. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. 4. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Kalau saya kata pindah. pak cik. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. Dialog Contohnya.MADU ILMU c.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. e. 3. c. Imbas kembali / Flasback Contohnya. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya. d. b.

Hatinya berbicara.MADU ILMU Contohnya. “Tunggu ya cu. 6. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. LATAR a. Suspen Contohnya. Langkahnya semakin cepat. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Latar Masa: Pada keseluruhannya. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Langkahnya mati tiba-tiba. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. b. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. a. Nanti tuk belikan limau. 7. Contohnya. Monolog Contohnya. Dia bertanya kepada dirinya lagi. 57 .

Contohnya. 1. iv. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. Contohnya. b. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. 58 . Gubuk buruk di tebing sungai b. a. 2. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas.MADU ILMU i. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. ii. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. b. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. v. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. c. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. iii.

Contohnya. Contohnya.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Masyarakat yang penyayang. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. 6. 3. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Masyarakat yang jahil tentang agama. Contohnya. 7. 5. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Contohnya. 4. 8. Contohnya. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk.

5. .Sore. Sinkof.Hitam seperti malam. pindah!” 4. Penggunaan bahasa asing. Kalau saya kata pindah. . 1. 2. . Hiperbola. membayangkan warna hidupnya. .Mengalir air mata darah .Alhamdullilah.Getir dan penuh penderitaan. . . 6. 60 . Metafora .Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.buldozer. Contohnya. Personifikasi. Simile . Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini. memanah mata tua. 3. . GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.Hatinya menjerit.“Tak ada tapi-tapinya lagi.Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua.

MADU ILMU 7. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. NILAI MURNI 1. Sudah pandai merajuk. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. 9. i. Sudah pandai menanya. segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. ii. 61 . Nilai Kemanusiaan. 2. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Nilai Kasih sayang. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. . Paradoks. Tidak ada kopi. Tidak ada susu.Siang ialah malam. Contohnya. Contohnya. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Malam ialah siang.

Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Contohnya. Nilai Ketabahan.MADU ILMU 3. Contohnya. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. 4. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. 4. Nilai bertanggungjawab. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. Nilai Kesyukuran. Contohnya. 2. Contohnya. Nilai Kegigihan. 5. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. 62 . 3. 6. PENGAJARAN 1.

Seperti selalunya. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Satu perjuangan kehidupan. Menadah tangan dengan tin tuanya. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Walaupun cuma menadah tangan. Malahan setiap detik dan ketika. 63 . Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak.MADU ILMU 5. 6. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. persoalan. nilai dan pengajaran. perwatakan. Bergelut dengan penderitaan. 1.

____ iv.MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. ____ vi. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. iii. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas. ____ v. Nilai Pengajaran i 64 . ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas.

latar masa. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. Dia mendongak ke langit. memanah mata tua. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . Perwatakan.MADU ILMU ii. nilai murni. 2. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. teknik penulisan dan definisi. Selesa. Silau dan menyakitkan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. Tetapi ada sentuhan kesyukuran.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. 3. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. Nilai budi yang hampir roboh. Begitulah seperti selalunya. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . dia akan terus mendongak.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh.

Kalau terlambat sedikit. Lima tahun dulu. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. Lampin lusuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. 4. teknik plot dan perwatakan. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. Masih berbalut dengan lampin. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas.

i. _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat. ii. 68 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas.MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas.

Langkahnya mati tiba-tiba. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. 69 . Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU 5. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi.

tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Walaupun cma menadah tangan. Bergelut dengan penderitaan. Silau dan menyakitkan. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Untuk sekian lamanya. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Bumi Allah ini luas. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Dia segera beredar. memanah mata tua. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. 70 . Dia yakin itu. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Satu perjuangan kehidupan.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Menadah tangan dengan tin tuanya. meneruskan perjalanan pulang.

memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Berdasarkan cerpen Gersang. Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. Seraut wajah yang tidak dikenali. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. berjalan dengan gagah. Dari kaki berkisar ke muka. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. membayangkan warna hidupnya. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. 71 .MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan.

berikan contoh. memanah mata tua. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii. 8. i. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima.MADU ILMU Kuala Lumpur. ________________________________________________________ 72 . hati muda. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. . 2. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. 3. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad.

(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa.MADU ILMU 1.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya .seorang yang bertanggung jawab . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul.mencari rezeki dengan meminta sedekah. (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya. (c) Perwatakan lelaki tua: . kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga. 2. ii. (c) “dia” ialah lelaki tua 74 .seorang yang gigih . (d) Nilai i.

3. (a) Binaan plot permulaan. (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. Perwatakan Sumi: 75 .

Baginya semua itu sudah tidak bererti. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. meneruskan perjalanan pulang.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Dia mendongak ke langit. 6. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Menadah tangan dengan tin tuanya.MADU ILMU . Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Dia segera beredar. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Bergelut dengan penderitaan. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. memanah mata tua. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. 5. Walaupun cma menadah tangan. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Silau dan menyakitkan. .seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. Satu perjuangan kehidupan.

MADU ILMU luas. berjalan dengan gagah. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. Dia yakin itu. Untuk sekian lamanya. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. Kuala Lumpur. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Seraut wajah yang tidak dikenali. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. membayangkan warna hidupnya. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Dari kaki berkisar ke muka. Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. . wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. hati muda. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini.

MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1. - seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .

Akan tetapi. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. 79 . Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut.

Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. iv. 80 . Pengajaran: i. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. ii. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. iii. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah.MADU ILMU 3. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna.

81 . PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. 2.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer.

Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. .Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. . Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer.Berbangsa Kadazandusun. 82 .Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu.Mempunyai empat orang cucu. 3. . .Ayah kepada Ursula.Seorang yang penyabar. (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU . . .Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka. (b) URSULA .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional. .Selalu menghabiskan masa di buaian.MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional. (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran.Anak tunggal ‘aku’. (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. . Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan.

Anak-anak Ursula dan David. (d) ATIN DAN ATOM .Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya.Tidak menghormati orang tua. .MADU ILMU .Seorang yang penyayang. . Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . . Atom dan Atin. (c) ITO .Belajar di universiti luar negara.Gemar bermain permainan di komputer. Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. 4. mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain.Anak lelaki sulung Ursula dan David.Hasil perkahwinannya dengan David.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana. . (b) IMBAS KEMBALI 83 . .Belajar di sekolah menengah. . Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer. Ito. .Seorang yang menghargai warisan bangsanya. .Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung. .

MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. (c) KLIMAKS 84 . (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya. .Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya.Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. . (b) PERKEMBANGAN . Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. . mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung.Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung.Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. .

MADU ILMU . ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara. Namun. (e) PENGAKHIRAN . 85 .‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer. pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan.Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. (b) DI BUAIAN . (d) PELERAIAN . Bagaimanapun.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. (c) BALAI RAYA . 5. . LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA .Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. 6.

Nilai tanggungjawab. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. . Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. 7. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi.MADU ILMU . Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. NILAI (a) Nilai kesabaran. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan. (b) (c) Nilai kegigihan. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. 86 .Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya.

Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. 87 . PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. 10. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. (d) Nilai menghargai.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. 9. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Ito juga Atin dan Atom. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka.

Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Contoh : membuang muka Personifikasi. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Seapatutnya amat kejam. Contoh : band. memang kejam amat. bersama-sama Sinkof. Nyatakan tema cerpen. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. Metafora. nak. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris.MADU ILMU 11. Contoh : Jejarum tawa. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Contoh : ku. Contoh : kartun-kartun. mengangguk-angguk. Aku menggeleng. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. Contoh : tagung. 88 . Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. Berdasarkan cerpen Tagung. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. survey. karya Witer Gunik. SOALAN STRUKUTUR 1. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. ni Simpulan bahasa. (a) (b) 2.

(b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. “Tadi Annie. aku dimarahi pula oleh Ursula. memang kejam amat. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. lalu aku membawa diri ke buaian. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. isteri Lekinson baru telefon. Entah. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. ah. Seperti badut. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. 8. 7. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. “Tak seorang pun tahu?” 89 .MADU ILMU 3. Tetapi. Aku melepaskan keluhan berat. Sekembali aku di rumah. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.

(a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. ya sekurangkurangnya walaupun hanya. karya Witer Gunik.. karya Witer Gunik. aku dilamar kesedaran. 2. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Tagung. 3. SOALAN ESEI 1.. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini.. .. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 .. perkembangan. Berdasarkan cerpen Tagung. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas. .Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? .MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini.menyembunyikan senyuman.. Berdasarkan cerpen Tagung. 9. karya Witer Gunik. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.

(a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. 91 7. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. 2. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. (a) (b) (c) (d) 4. Watak berkata-kata di dalam hati. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. Masyarakat yang menyukai muzik moden. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. 3. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 5. (a) (b) . 6. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan.MADU ILMU 1. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya.

Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. 2. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. Contoh : kejam amat. Sinkof. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. 8. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. tak Metafora. Contoh : ku. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. (a) (I) (II) (III) 9. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Contoh : jejarum tawa Inversi.

Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. 93 .

(b) Permulaan. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. 94 . Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. Perkembangan. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. 3.

Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Peleraian. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. 95 . Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.Nilai keadilan. -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat.masyarakat Melayu yang bijaksana . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. tahajud. -Masyarakat yang angkuh.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. Simile .ya. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat. -masyasrakat yang NILAI: beriman . SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi . 2)Dialog -“Silakan.bahasa Arab seperti zakat.“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi . . 97 . PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama.nisab.dewan persidangan . latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. . fikiran berlian” Sinkope . latar masyarakat .“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”.Nilai kasih sayang kepada masyarakat.“Ya. Persoalan pengaruh budaya barat. latar tempat .MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.haul. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur.

“Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. ya.demikian Pak Badin mengingatingat. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. tuan pengerusi.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Gaya bahasa 98 . fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya.

MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. 2. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.

100 .Repetisi . Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. Kampung Pak Badin 3 a) . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara.Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia. b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat.MADU ILMU b) . 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21.Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.Simile .Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

Lima gambaran masyarakat. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Masyarakat yang gigih berusaha. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul.

Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain.

Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6. PENGAJARAN Orang pertama 5. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater. PENGAJARAN LANGIT 9. Contoh aku terkenangkan katakata . NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8. Kebangsaan yang 1. Contoh. WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina . PLOT dalam SUDUT 4. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan . LATAR MASA PANDANGAN keluarga..Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2.Persoalan kasih-sayang 3.pemberita media TEKNIK PLOT . SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10.Imbas Kembali. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11.Dailog . Memang ini saja.Pemerian.MADU ILMU PERSOALAN . GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. PERSOALAN menghabiskan musim cuti . Contoh “Baik-baik Dani.” 103 .

Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut .

MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 .

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.

2. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini.Kata ganda.MADU ILMU 1. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini.sinkope-tak . a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) .pengulangan kata –kami . .anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2.

Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contoh. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . Contohnya. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. Contoh. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. b) - Masyarakat yang tabah. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. Contoh.

Contohnya. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. 2. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Persoalan kesengsaraan. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. Contohnya. (a) Persoalan ketabahan. Persoalan keikhlasan. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. 109 . Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. keluarganya Di rumah Rini. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato.

. . Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. . 3. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. kulit kuning langsat. (e) Persoalan tentang kasih sayang. lesung pipit di pipi. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. (d) Persoalan tentang kekecewaan. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja.Beragama Kristian.Seorang yang mengagumi agama Islam. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. 110 Menolak . (c) Persoalan tentang persahabatan.Seorang gadis berbangsa Kadazan. Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya.Bermuka bujur sirih.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. . Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. . berambut panjang ke paras bahu.Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup. Walaupun telah berpisah dan berjauhan. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa. Juliani masih menyayangi Hardi.

. . 111 .Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai. Bagaimanapun.Seorang yang sangat menyayangi Juliani.MADU ILMU . (b) HARDI . . Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari.Mempunyai seorang adik bernama Aziah. Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. 4. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.Beragama Islam.Pemuda Melayu. PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. .Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. .Telahpun bekerja. . .Seorang yang mentaati ibu bapa.

semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. Julie. buatmu. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. Laut kematian irama. Daripadaku. Sekian. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Hasil dari pertemuan itu. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. 112 . Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget.

. (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani . LATAR MASA 113 . .Bagaimanpun.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. .Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani. Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar. dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya.MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . Bagaimanapun.Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari. (c) KLIMAKS .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. .Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. . 5.

114 . (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. 6. . Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. Ketika itu. Juliani gementar dengar permintaan Hardi. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI .

PENGAJARAN 115 . Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. 8. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. 9. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. (b) Nilai hormat-menghormati. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. (c) Nilai ketaatan. tetapi saling mencintai antara satu sama lain. (c) Masyarakat yang berlainan agama.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. NILAI (a) Nilai kasih sayang. 7. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua.

GAYA BAHASA (a) Kata ganda. 11. 10. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. bangsa dan kepercayaan. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. ni. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. mundar-mandir. ku (d) Simpulan bahasa. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Contoh : nak. Contoh : tiba-tiba. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. berkobar-kobar (b) Simile. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. jua. 116 . (c) Sinkof. Contoh : mati akal. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan.

(a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja. (h) Ayat pendek.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. 117 . Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (g) Hiperbola. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. (f) Repitisi perkataan. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. Dan. Contoh : Salam rinduku untukmu. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan.

hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. (b) “Oh Julie. (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. karya Juri Durabi. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. Gementar bukan alang-kepalang. 2. . Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. Contoh : hari . (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. (a) Pengulangan kata.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani.Ayat panjang. “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang.Kata ganda. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.

(b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Nilai hormat-menghormati.MADU ILMU 1. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. (a) Nilai kasih sayang. Nilai ketaatan. 119 . Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. bangsa dan kepercayaan.

MADU ILMU 120 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful