MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

Contoh. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. PENGAJARAN 1. Contoh.MADU ILMU 6. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. 2. ibu monyet sangat menyayangi anaknya. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. 3. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. 4. Contoh. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Nilai ketabahan Contoh. Contoh. Contoh.

. Tadi dalam remang-remang pagi muda. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 . MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. cepat-cepat dia mengatur langkah.MADU ILMU 6.. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan. Contoh. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.

. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3. cepat-cepat dia mengatur langkah. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b.. atas? _____________________________________________________________________ c. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. Tadi dalam remang-remang pagi muda.MADU ILMU b. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan.

iii. iv. i. sang suami terbunuh. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. ii. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Pengaruh kedudukan dan harta benda. iii. i. _____________________________________________________________________ b) i. ii iii 4. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. ii.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 .

. Zan. dah punya anak pun. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 . Zan. Sebagai seorang kawan. jernih air di hulu.MADU ILMU 6. Anak monyet menjerit-jerit panik.. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. Dia tu dah punya bini. Aku kesiankan kau. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. 7. dah punya anak pun. aku berkewajipan mengingatkan kau. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah.. maka keruhlah air di hilir.. Dia tu dah punya bini.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Nah lihatlah. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Keruh air di hulu..

Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. c. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. SOALAN ESEI 1. ha. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . 2.. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Dia bingkas bangun.. a. Matanya meliar ke sana sini. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Zaniyah termenung sayu. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. b.

b. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 . Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.s. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Tadi dalam remang-remang pagi muda.MADU ILMU a. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. cepat-cepat dia mengatur langkah. (1m) teknik pemerian – 1m 5. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini. m. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini.... 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. 3.

. Pengaruh kedudukan dan harta benda.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan .Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan .. m. Tadi dalam remang-remang pagi muda. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang.. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.s.MADU ILMU kota.Kasih sayang ibu terhadap anak 7. sang suami terbunuh. 50) d. Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. m. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. 54) 14 . Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f. cepat-cepat dia mengatur langkah. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris.s. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) .

jernih air di hulu.. Dia tu dah punya bini.(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah.. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat....MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8. Keruh air di hulu. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 . maka keruhlah air di hilir.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Zan.. dah punya anak pun.

Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Aku kesiankan kau. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Nah lihatlah. Dia tu dah punya bini. aku berkewajipan mengingatkan kau.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Sebagai seorang kawan. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah. dah punya anak pun. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Zan.

Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Matanya meliar ke sana sini. b. ha. c. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya ..MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. Zaniyah termenung sayu. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 .. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. (8m) a. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Dia bingkas bangun. a.

3 nilai murni : i. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. ii. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5.2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama.MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b.

Watak utama –Zaniyah-2m . dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai.Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b. Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .

2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya. Selepas ditinggalkan Zaney. Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 .MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6. dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah.

Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya.-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya.MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan.

Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah.MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 .

Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT . Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk . Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun.MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Datuk.

Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1.MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 . Belajar rajin-rajin. Nanti ibu beri wang sekolah.” bisiknya perlahan. “ Jangan buat nakal. . 1. “ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada.

tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. Dia berpaling ke arah lain. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.” “ Jahara. ambil adik. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b.MADU ILMU a.” “ Tak mengapalah. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 . “ Jahara. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Tidurkan di dalam bilik bapa. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah.” Jahara terus menulikan telinga. ambil adik ini.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya.

Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. Malam belum begitu panjang perjalanannya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan. setelah selesai menunaikan solat maghrib. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 .

Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. Datin b. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Teknik monolog dalaman 2. a. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. Nilai Pengajaran i. SOALAN ESEI 1.MADU ILMU 6. ii. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. a. Zety 27 . Datin mengusap kepala Zety. kemudian menoleh ke arah Zul. 2. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. Siti Halijah b. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka.

(b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang .MADU ILMU 3.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. . JAWAPAN SOALAN ESEI 1.Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. 6.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan . 5. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. 7. Siti Halijah. Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii. Contohnya ‘tak’. . Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya. Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . a. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk.

Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. (a) Watak utama ialah Datin. (b) Nilai Nilai keinsafan. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Seorang yang baik hati dan mesra. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Penurunan: Kedatangan Amri. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir. Sarawak dan Kelantan. 29 . 2. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Seorang yang pemaaf. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah.

Persoalan perpaduan kaum yang erat . CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. 30 . .Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi.MADU ILMU Nilai ketabahan.Apabila kematian Datuk. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya.Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. Nilai hormat-menghormati. Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat. cinta akan negaranya. menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. (d) . Datuk. Contohnya ketabahan Datin. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. (c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . Contohnya. . .

3. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. 2. Akhirnya. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing. 4. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. Namun. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. 2. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. WATAK DAN PERWATAKAN 1. 5. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Karim Karim sebagai watak utama. 31 . Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan.MADU ILMU PERSOALAN 1. Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya.

MADU ILMU 3. agama dan negara. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. 3. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Seain itu. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. 4. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. 4. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. PLOT 1. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. bangsa. 2. 5. 32 . Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. 5. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia.

Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. (hlm 87. 81. LATAR Latar Masa 1. perenggan 1) 4. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. perenggan 4) 4. 1. perenggan 3) 3. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. perenggan 5) 2. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. (hlm 80. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. Latar Tempat 1. perenggan 4) 3. perenggan 5) 2. perenggan 1). Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. Bilik Karim 33 .

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

___________________________________________________________________ 37 . Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri. (ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Aku tahu ayah berjiwa besar. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Perwatakan dan Gaya Bahasa. Dia tetap ayahku. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Tetapi aku terpaksa akur. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. Persoalan. Pedih telinga aku mendengarnya. Itulah impian ayah. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. Ayah terus mengomel. 1. Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri.

“Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas. kau seorang anak muda. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. bukan di sini tempatnya. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. Jadi. tiada arah tuju. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . 4. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. kepada bangsa dan agama. 2. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. Di rumah ini semua orang bekerja. 3. (i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan.

bagus. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. ___________________________________________________________________ Latar masa 6. ii. Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. perjuangan ini belum selesai di sini. Kau mesti ingat. “Kau dah faham maksud ayah. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. i. i. ii. iii. i.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. 5. Menara KLCC sebagai buktinya. (ms 87 perenggan 4) 39 .

___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. Waktu itu. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. perwatakan dan gaya bahasa. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah. Sah. Kalau tidak kerana Joned. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . 7. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. Aku cuma menemani sahaja. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ Teknik plot. ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. nilai murni dalam diri watak. latar tempat. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas.

Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. 8. Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. gaya bahasa dan persoalan.MADU ILMU Perwatakan. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. 9. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. Perjuangan seorang ayah. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. ___________________________________________________________________ 41 . Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. gaya bahasa dan perwatakan. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas.

Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. ii. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. iii. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. iv. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. gaya bahasa dan persoalan 11. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 . 10. Ayah berjuang begitu lama. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. kaulihat sendiri. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Ayah kelihatan begitu sedih. i. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. v. “Karim.

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

(b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. Simile – macam iii.kau ii.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. Latar masa. (c) Tiga keindahan bahasa: i. perwatakan dan gaya bahasa. 7. (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. Pengorbanan ii. 6. latar tempat. Sinkope . (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. 5. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. 46 . (a) (b) Dua unsur nilai murni: i. nilai murni dalam diri watak. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan.

masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka . (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. 47 . 11.MADU ILMU Perwatakan. (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof . Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. 9. ii. agama dan negara. . / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya. 8. 10.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan.fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. gaya bahasa dan perwatakan. Latar Masyarakat. gaya bahasa dan persoalan.

. (a) (b) 13.masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. (b) . . (a) . 48 .Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. (a) i. bangsa dan negara.Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada.Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan.Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. metafora : bunga kehancuran (c) .Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa. Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. 12. (b) i.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. 2. repetisi : ayah ……… .Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi. (a) .Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup.ayah………… ii. . .Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. Pejabat ayah i.Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua. .MADU ILMU . Kata ganda : manik-manik jernih ii. Sinkope: ke arahku i. waktu pagi ii. .

(c) Nilai murni pada watak Karim: .nilai keinsafan .nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.MADU ILMU .

PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. 50 . Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. peminta sedekah. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. lelaki tua iaitu datuk Sumi. Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. Contohnya. 2. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. 3. Persoalan tentang kemiskinan hidup. Persoalan tentang kasih sayang. Contohnya. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. Sumi.

Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Contohnya. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. 4. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Contohnya. Persoalan tentang keagamaan. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. 6. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. Contohnya. 5. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. 1.MADU ILMU Contohnya. Buktinya. Contohnya.

b. 52 . Seorang yang sentiasa bersyukur. g. h. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. c..MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. WATAK DAN PERWATAKAN 1. Datuk Tua a. Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. e. f. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. d. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. Contohnya. Seorang yang tekun dan gigih berusaha.

g. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. d. e. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. Contohnya. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. c. Contohnya. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. Walau pun.MADU ILMU 2. Sumi sangat menyayangi datuknya. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. f. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. 53 . Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. b. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. Sumi a.

Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . 4. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah. 2. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu.MADU ILMU PLOT: 1. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. di 3. Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu.

Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. 4. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Getir dan penuh penderitaan. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Untuk sekian lamanya. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. Dia yakin itu. 55 . Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. a. Pemerian Contohnya. 2. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. tatapannya itu tetap tidak berubah. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. membayangkan warna hidupnya.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. b. a. Bumi Allah ini luas. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar.

pindah!” 5. “Tanah ni tanah kerajaan. a. pak cik. d. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. e. b. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. Imbas kembali / Flasback Contohnya. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. c. Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit.MADU ILMU c. Dialog Contohnya. 4. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. Monolog dalaman 56 . 3. Kalau saya kata pindah.

cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. 7. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. “Tunggu ya cu. Suspen Contohnya. Langkahnya mati tiba-tiba. b. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. Nanti tuk belikan limau. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. Hatinya berbicara. a. Monolog Contohnya. LATAR a. Dia bertanya kepada dirinya lagi. Langkahnya semakin cepat. Latar Masa: Pada keseluruhannya.MADU ILMU Contohnya. Contohnya. 6. 57 .

Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Contohnya. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. v. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. 1. 58 . b.MADU ILMU i. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. iv. c. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. Gubuk buruk di tebing sungai b. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas. Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. b. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. iii. a. 2. Contohnya. ii. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah.

MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. 4. 8. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri. Contohnya. Contohnya. Masyarakat yang jahil tentang agama. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Contohnya. Contohnya. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. 6. Masyarakat yang penyayang. 7. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. 5. Contohnya. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. 3.

pindah!” 4. membayangkan warna hidupnya.MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua.Sore. 60 . memanah mata tua.Alhamdullilah. Kalau saya kata pindah.buldozer.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca. . . . Personifikasi.Hatinya menjerit. . . Simile . . . 2. 3. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini.Mengalir air mata darah . Penggunaan bahasa asing. 6. Hiperbola.Getir dan penuh penderitaan. Contohnya.Hitam seperti malam. Metafora . 1.Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. 5.“Tak ada tapi-tapinya lagi. Sinkof.

Nilai Kemanusiaan. Contohnya. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. . segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. 61 . Sudah pandai merajuk. NILAI MURNI 1. 2.MADU ILMU 7. Malam ialah siang. ii. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. 9. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. Tidak ada susu. Tidak ada kopi. Paradoks. Contohnya. Nilai Kasih sayang. Sudah pandai menanya.Siang ialah malam. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. i.

4. Contohnya. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. Nilai Ketabahan. 5.MADU ILMU 3. Contohnya. Nilai bertanggungjawab. 62 . Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Nilai Kegigihan. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. 4. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. 6. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. 3. Nilai Kesyukuran. Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Contohnya. Contohnya. 2. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. PENGAJARAN 1.

nilai dan pengajaran. Satu perjuangan kehidupan. 63 . MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak.MADU ILMU 5. Menadah tangan dengan tin tuanya. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. 1. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. persoalan. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. perwatakan. Seperti selalunya. 6. SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Bergelut dengan penderitaan. Malahan setiap detik dan ketika. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. Walaupun cuma menadah tangan.

____ vi. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas.MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. Nilai Pengajaran i 64 . ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. iii. ____ iv. ____ v. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas.

Perwatakan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. Selesa. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . nilai murni. latar masa.MADU ILMU ii. memanah mata tua. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. teknik penulisan dan definisi. Dia mendongak ke langit. 2. Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. Silau dan menyakitkan. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. dia akan terus mendongak. Begitulah seperti selalunya.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 . 3. Nilai budi yang hampir roboh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas.

Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. teknik plot dan perwatakan. Kalau terlambat sedikit. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. 4. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. Lima tahun dulu. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Masih berbalut dengan lampin. Lampin lusuh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 .

68 .MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. ii. _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat. i. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi.MADU ILMU 5. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. Langkahnya mati tiba-tiba. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas. 69 . Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya.

Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Bergelut dengan penderitaan. Silau dan menyakitkan. Menadah tangan dengan tin tuanya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Dia segera beredar. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. memanah mata tua. meneruskan perjalanan pulang. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Bumi Allah ini luas. Untuk sekian lamanya. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. 70 . Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Dia yakin itu. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Walaupun cma menadah tangan. Satu perjuangan kehidupan.

Dari kaki berkisar ke muka. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Berdasarkan cerpen Gersang. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. membayangkan warna hidupnya. Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. berjalan dengan gagah. Seraut wajah yang tidak dikenali. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. 71 . Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima. ________________________________________________________ 72 . hati muda. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii. i. memanah mata tua. berikan contoh. 8. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii.MADU ILMU Kuala Lumpur. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. 2. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. 3. Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. . Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 .MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang.

seorang yang bertanggung jawab . ii.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya. tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul. 2. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga.mencari rezeki dengan meminta sedekah.seorang yang gigih . (c) “dia” ialah lelaki tua 74 .MADU ILMU 1.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. (c) Perwatakan lelaki tua: . (d) Nilai i.

(e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. 3.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu.MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4. Perwatakan Sumi: 75 . Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan. (a) Binaan plot permulaan.

Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Dia segera beredar. 6. Dia mendongak ke langit. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. Tetapi ada sentuhan kesyukuran.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Walaupun cma menadah tangan. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya.MADU ILMU . memanah mata tua. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Satu perjuangan kehidupan. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. 5. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Silau dan menyakitkan. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. . meneruskan perjalanan pulang. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Bergelut dengan penderitaan. Menadah tangan dengan tin tuanya.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah.

unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan.MADU ILMU luas. membayangkan warna hidupnya. berjalan dengan gagah. Untuk sekian lamanya. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Dari kaki berkisar ke muka. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Seraut wajah yang tidak dikenali. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. . malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8. hati muda. Kuala Lumpur. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Dia yakin itu. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.

MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1. - seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .

MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. Akan tetapi. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. 79 . Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya.

80 . Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. iii.MADU ILMU 3. iv. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah. cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. Pengajaran: i. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. ii. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v.

‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. 81 . ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman.MADU ILMU CERPEN 5 : 1. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. 2.

. 3.Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu.Seorang yang penyabar. (b) URSULA . . ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran. Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer.MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional. 82 . (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan.Mempunyai empat orang cucu.Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional. . . (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua.Ayah kepada Ursula. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo.Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. . . .Anak tunggal ‘aku’. .Berbangsa Kadazandusun. (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka.Selalu menghabiskan masa di buaian. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan.

Atom dan Atin. . .Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya. PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana.Hasil perkahwinannya dengan David. (d) ATIN DAN ATOM . . . Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer.Seorang yang penyayang. . Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat.Seorang yang menghargai warisan bangsanya.Belajar di sekolah menengah. .Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain.Tidak menghormati orang tua.Gemar bermain permainan di komputer. (c) ITO . (b) IMBAS KEMBALI 83 .Belajar di universiti luar negara. . 4. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. Ito.Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti. .Anak lelaki sulung Ursula dan David.Anak-anak Ursula dan David. . Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya.MADU ILMU .

Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. . mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung.Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. . .Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. (b) PERKEMBANGAN .Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. .Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. (c) KLIMAKS 84 .

(d) PELERAIAN . LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini. (c) BALAI RAYA .Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. (e) PENGAKHIRAN . (b) DI BUAIAN . 85 . 5. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara. pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan. 6.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA .‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. Bagaimanapun.MADU ILMU . Namun.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. .‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer.

‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. NILAI (a) Nilai kesabaran. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. 7. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan. 86 . Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. Nilai tanggungjawab. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. . begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. (b) (c) Nilai kegigihan.MADU ILMU .Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya.

SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. 9. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. (d) Nilai menghargai. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. 87 . Ito juga Atin dan Atom. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. 10.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain.

Contoh : tagung. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. SOALAN STRUKUTUR 1. ni Simpulan bahasa. Contoh : ku.MADU ILMU 11. Contoh : membuang muka Personifikasi. Seapatutnya amat kejam. Contoh : Jejarum tawa. survey. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. (a) (b) 2. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Contoh : kartun-kartun. Nyatakan tema cerpen. bersama-sama Sinkof. Metafora. Contoh : band. Aku menggeleng. nak. mengangguk-angguk. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Berdasarkan cerpen Tagung. 88 . karya Witer Gunik. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. memang kejam amat.

dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. Entah. Seperti badut. Aku melepaskan keluhan berat. 7. isteri Lekinson baru telefon. Tetapi. 8. lalu aku membawa diri ke buaian. “Tak seorang pun tahu?” 89 . Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. ah. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini. memang kejam amat. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram.MADU ILMU 3. “Tadi Annie. Sekembali aku di rumah. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. aku dimarahi pula oleh Ursula. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini.

(a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas... karya Witer Gunik. 2. . aku dilamar kesedaran. Berdasarkan cerpen Tagung. 3.. Berdasarkan cerpen Tagung. Berdasarkan cerpen Tagung.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? . (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini. SOALAN ESEI 1. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 . 9. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. .MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini. karya Witer Gunik. karya Witer Gunik. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini.menyembunyikan senyuman.. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini.. perkembangan. ya sekurangkurangnya walaupun hanya..

(a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini.MADU ILMU 1. Watak berkata-kata di dalam hati. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. Masyarakat yang menyukai muzik moden. 5. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan. 2. Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. 91 7. 3. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 6. (a) (b) . Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya. (a) (b) (c) (d) 4.

(a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . Contoh : jejarum tawa Inversi. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer. Contoh : ku. Sinkof. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. (a) (I) (II) (III) 9. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. Contoh : kejam amat. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. 8. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. tak Metafora. 2.

Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. 93 . Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung.

Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. 94 .MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Perkembangan. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. (b) Permulaan. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. 3.

Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. 95 . Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Peleraian. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

2)Dialog -“Silakan.bahasa Arab seperti zakat. fikiran berlian” Sinkope .ya. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. . PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama.dewan persidangan . . latar tempat .haul. -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat. tahajud. Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Persoalan pengaruh budaya barat. -Masyarakat yang angkuh.Nilai kasih sayang kepada masyarakat. -masyasrakat yang NILAI: beriman .“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”.nisab.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat.“Ya. 97 .“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi .Nilai keadilan. Simile . pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat.MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini. SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi .masyarakat Melayu yang bijaksana . latar masyarakat . PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat.

Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. ya. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya. Gaya bahasa 98 .tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1. “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. tuan pengerusi. Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja.demikian Pak Badin mengingatingat.

MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. 2. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini.

Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21.Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara.Repetisi .Simile . Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Kampung Pak Badin 3 a) . Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu. 100 .Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . . b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat.MADU ILMU b) .

MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Lima gambaran masyarakat. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Masyarakat yang gigih berusaha. Masyarakat Melayu yang bijaksana. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa.

Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun.MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .

Kebangsaan yang 1. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater.” 103 . WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina .Dailog . PENGAJARAN LANGIT 9.MADU ILMU PERSOALAN . SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10.Persoalan kasih-sayang 3. Contoh aku terkenangkan katakata . GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11.Pemerian.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup. LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6. PLOT dalam SUDUT 4. LATAR MASA PANDANGAN keluarga. LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7.Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2. PERSOALAN menghabiskan musim cuti . penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy . PENGAJARAN Orang pertama 5. Contoh. Contoh “Baik-baik Dani. Memang ini saja.Imbas Kembali. Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan . NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8..pemberita media TEKNIK PLOT . GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah.

Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup. Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 .MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 .

. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.pengulangan kata –kami .anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) . 2.MADU ILMU 1.sinkope-tak .Kata ganda. Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.

Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. b) - Masyarakat yang tabah. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. Contoh. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. Contoh. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contoh. Contohnya. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam.

Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. (a) Persoalan ketabahan.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. keluarganya Di rumah Rini. Persoalan kesengsaraan. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya. Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. 2. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Contohnya. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. Persoalan keikhlasan. Contohnya. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. 109 .

3. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa.Beragama Kristian.Bermuka bujur sirih. (e) Persoalan tentang kasih sayang. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI .MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. berambut panjang ke paras bahu. Juliani masih menyayangi Hardi. Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya. lesung pipit di pipi. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. kulit kuning langsat. 110 Menolak . Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari. Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja. .Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa.Seorang gadis berbangsa Kadazan. Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. (d) Persoalan tentang kekecewaan. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka. Walaupun telah berpisah dan berjauhan. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup. . . . . (c) Persoalan tentang persahabatan.Seorang yang mengagumi agama Islam.

Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.Seorang yang sangat menyayangi Juliani. .Pemuda Melayu. . 4. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. . (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas.MADU ILMU . Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri.Seorang yang mentaati ibu bapa. 111 . . . PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. (b) HARDI .Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang.Telahpun bekerja. .Mempunyai seorang adik bernama Aziah. Bagaimanapun. Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari.Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga. .Beragama Islam.

(d) PEMERIAN Contoh : Dan. Julie. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani. buatmu. Daripadaku. Sekian. Hasil dari pertemuan itu. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. 112 . Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. Laut kematian irama. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi. Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja.

(e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya.Bagaimanpun. . . 5. Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar. . Bagaimanapun.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama.MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN .Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. (c) KLIMAKS .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani.Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari. (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani . . LATAR MASA 113 . .

MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. 6. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI . (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Ketika itu. (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya. Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya. (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata.Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. . Juliani gementar dengar permintaan Hardi. 114 .

Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. 8. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. PENGAJARAN 115 . Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. (c) Masyarakat yang berlainan agama. 7. tetapi saling mencintai antara satu sama lain. (c) Nilai ketaatan. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. (b) Nilai hormat-menghormati. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. NILAI (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. 9.

11. ni. ku (d) Simpulan bahasa. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. Contoh : mati akal. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. 10. 116 . Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Contoh : nak.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. (c) Sinkof. bangsa dan kepercayaan. jua. Contoh : tiba-tiba. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. berkobar-kobar (b) Simile. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. mundar-mandir. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka.

perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. Dan. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Contoh : Salam rinduku untukmu. Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. 117 .MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. (g) Hiperbola. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. (h) Ayat pendek. (f) Repitisi perkataan.

kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. 2. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. karya Juri Durabi. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. Contoh : hari . Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. (a) Pengulangan kata. (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas .Ayat panjang. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. Gementar bukan alang-kepalang. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. . (b) “Oh Julie. (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . “Ke mana?” Juliani menjadi kaget.Kata ganda. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1.

Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain. Nilai ketaatan. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. 119 .MADU ILMU 1. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. bangsa dan kepercayaan. Nilai hormat-menghormati. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama.

MADU ILMU 120 .