MADU ILMU CERPEN 1 : SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG – MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI)

TEMA

Bertemakan tentang keinsafan seorang ibu yang terjebak dalam kancah maksiat. Zaniyah merupakan seorang gadis yang hidup bebas sehingga terlanjur dengan kekasihnya Zaney kemudiannya apabila dia disahkan hamil kekasihnya telah meninggalkannya. Setelah beliau melahirkan anaknya, Zaniyah meninggalkan bayinya di pinggir sungai tetapi Zaniyah akhirnya sedar dan insaf apabila melihat seekor ibu monyet bergadai nyawa menyelamatkan anaknya daripada mati dibaham buaya. Akhirnya Zaniyah kembali mendapatkan anaknya semula.

PERSOALAN 1. Persoalan Pembuangan bayi yang tidak berdosa. Contoh; Zaniyah membuang anaknya yang baru dilahirkan dipinggir sungai hutan lembah dara kerana tidak sanggup menanggung malu kerana anak yang dilahirkannya adalah anak luar nikah.

2.

Persoalan Kehamilan gadis tanpa ikatan perkahwinan, Contoh; Zaniyah hamil setelah menjalinkan hubungan intim dengan kekasihnya zaney tanpa 1

MADU ILMU Ikatan perkahwinan yang sah.

3.

Persoalan Pergaulan bebas muda mudi, Contoh; Setelah Zaniyah ditinggalkan kekasihnya Zaniyah menjadi liar dengan berkawan dengan bohsia dan bohjan.

4.

Persoalan Kasih Sayang dalam keluarga binatang Contoh; Hubungan kasih sayang dalam keluarga binatang menyebabkan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk memastikan anaknya selamat daripada dibaham buaya.

5.

Persoalan Sikap tidak bertanggungjawab seorang lelaki, Contoh; Zaney merupakan buaya darat yang telah merosakkan Zaniyah sehingga Zaniyah hamil. Sikap ketidak bertanggungjawab Zaney ini terserlah apabila dia menghilangkan diri tanpa berita.

WATAK PERWATAKAN 1. i. ii. iii. iv. Zaniyah Watak utama Seorang gadis liar dan terlibat dalam dunia bohsia. Mementingkan budaya hedonism. Pernah menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. 2

MADU ILMU v. vi. vii. viii. Kemudian menjalinkan hubungan cinta dengan Zaney sehingga mereka terlanjur Hamil anak luar nikah. Membuang anaknya sebaik sahaja dilahirkan di pinggir sungai hutan lembah dara. Akhirnya insaf dan mengambil semula anaknya setelah melihat pengorbanan ibu monyet terhadap anaknya daripada dibaham buaya. ix. Seorang yang sangat menjaga maruah diri. Contohnya selepas melahirkan anak dia sanggup membuang anaknya kerana tidak mahu maruahnya rosak. x. Seorang yang kuat semangat, berani, tabah, contohnya melahirkan anaknya seorang diri di dalam hutan. xi. Berasal dari kampung dan menetap di kota.

2. Zaney i. ii. iii. Mempunyai kekasih bernama zaniyah Telah terlanjur dengan Zaniyah Seorang lelaki yang tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya melarikan diri.

Teknik Plot

1. Teknik Dialog Contoh: “percayalah , zan. Dia tu dah punya bini, dah punya anak pun. Aku kesiankan kau. Sebagai seorang kawan, aku berkewajipan mengingatkan kau.’ Zaney mempamerkan wajah simpatinya.

3

MADU ILMU 2. Teknik Pemerian Contoh; matanya yang kuyu dan cengkung diwajahnya yang pucat lesi itu masih merenungi aliran air sungai yang menghayutkan sampah sarap dan reba itu

3. Teknik Imbas Kembali, Contoh; Zaniyah terkenang kisah hitam bapa dan ibunya

LATAR

a. Latar Masa berlaku pada waktu awal pagi ketika Zaniyah melahirkan anaknya.

b. Latar Tempat - Di kota - Di pinggir sungai hutan lembah dara

c. Latar Masyarakat a. Masyarakat Kota, Contoh; Zaniyah merupakan gadis kampung yang hidup mencari rezeki di kota.

b.

Masyarakat yang terpengaruh dengan budaya hedonisme. 4

MADU ILMU Contoh; Zaniyah merupakan gadis liar yang hidup dengan mementingkan keseronokan seperti bergaul bebas lelaki dengan perempuan.

c.

Masyarakat yang kejam Contoh; Zaniyah seorang yang kejam kerana sanggup membuang anaknya yang baru dilahirkan demi menjaga maruahnya.

4.

Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Contoh; Zaney merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dengan meninggalkan Zaniyah setelah dia mendapat apa yang diingininya.

5.

Masyarakat yang jahil tentang agama Contoh; Zaniyah seorang gadis yang jahil tentang agama dengan membelakangkan garis panduan agama dengan terlibat dalam pergaulan bebas bohsia dan bohjan, terlanjur sehingga melahirkan anak dan cuba membuang anaknya itu.

6.

Masyarakat haiwan yang penyayang dan sanggup berkorban Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya dan telah mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya

5

MADU ILMU NILAI 1. Nilai Kasih Sayang. Contoh; Ibu monyet sangat menyayangi anaknya, buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya semasa mahu dibaham buaya.

2.

Nilai Keinsafan Contoh; Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya.

3.

Nilai Pengorbanan Contoh; Ibu monyet sanggup berkorban nyawa demi menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya.

4.

Nilai Bertanggungjawab. Contoh; Zaniyah tidak bertanggungjawab membuang anaknya di dalam hutan dan berazam ingin merantau jauh agar segala perbuatan terkutuknya tidak diketahui sesiapa.

5.

Nilai Simpati Contoh; Zaney menasihati Zaniyah supaya tidak menjalinkan hubungan dengan suami orang.

6

ibu monyet sangat menyayangi anaknya. PENGAJARAN 1. Nilai ketabahan Contoh. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim. Zaniyah insaf dan sedar akan dosanya yang membuang bayinya setelah menyaksikan ibu monyet sanggup menggadaikan nyawa menyelamatkan anaknya. Zaniyah merupakan gadis liar yang mengamalkan pergaulan bebas sehingga terjebak dengan hubungan terlarang. Kita mestilah menyayangi dan bekorban demi anak-anak. Kita mestilah insaf dan sedar setelah terlanjur melakukan dosa atau kesalahan. Contoh. Akhirnya Zaniyah pergi mengambil kembali anaknya. Buktinya ibu monyet sanggup menggadaikan nyawanya untuk menyelamatkan anaknya dalam bahaya 7 . 3. Contoh. Zaniyah seorang yang tabah dan berani menghadapi saat-saat melahirkan anak seorang diri di hutan lembah dara walaupun risikonya tinggi. Zaniyah dan Zaney menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan sehingga Zaniyah hamil. Kita hendaklah bertanggungjawab setelah merosakkan anak gadis orang. Kita janganlah mengamalkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan. Contoh. 2. zaney menghilangkan diri setelah dia mendapat apa yang dia inginkan daripada Zaniyah 5.MADU ILMU 6. Contoh. Contoh. 4.

MADU ILMU 6.. cepat-cepat dia mengatur langkah. SUDUT PANDANGAN pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Zaniyah gadis kampung berhijrah ke kota mencari rezeki tetapi telah mencemarkan nama baik keluarganya dengan terlibat dalam pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah.. Kita hendaklah menjaga maruah diri apabila merantau jauh atau berjauhan dengan ibu bapa. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ 8 . Contoh. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a. i) ii) iii) Berikan tiga latar tempat yang terdapat dalam petikan. MADU ILMU CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) Soalan struktur 1. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. Tadi dalam remang-remang pagi muda..

atas? _____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ Nyatakan latar tempat di mana dia meninggalkan darah dagingnya dalam petikan di 3. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota.MADU ILMU b.. Siapakah dia dalam petikan di atas? ____________________________________________________________________ b. Nyatakan tindakan yang dilakukan oleh watak dia di akhir cerpen ini. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a... _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 2. cepat-cepat dia mengatur langkah. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang. a) Nyatakan tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli __________________________________________________________________ ____________________________________________________________ 9 . Tadi dalam remang-remang pagi muda.

Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. i. ii. _____________________________________________________________________ b) i. iii. Berikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. sang suami terbunuh. ii. iii.MADU ILMU b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang. iv. i. Berikan tiga pengajaran yang diperoleh daripada petikan di atas. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 10 . campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli) a) _________________________________________________________ _________________________________________________________ _________________________________________________________ Namakan watak wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ 5. Pengaruh kedudukan dan harta benda. ii iii 4. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand.

Sebagai seorang kawan. Zan. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Nah lihatlah. jernih air di hulu. dah punya anak pun. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Gaya Bahasa Petikan “Percayalah. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya..” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Dia tu dah punya bini. Dia tu dah punya bini. Zan.MADU ILMU 6. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing. Anak monyet menjerit-jerit panik. maka keruhlah air di hilir. Aku kesiankan kau. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan “Percayalah. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. ini gambar bininya!” Teknik Plot 11 . aku berkewajipan mengingatkan kau.... Keruh air di hulu.. 7. dah punya anak pun..

Zaniyah termenung sayu. Huraikan unsur pengajaran terkandung dalam cerpen ini. ha. Matanya meliar ke sana sini. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyongkonyong terpercik ke benaknya. c. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu.MADU ILMU Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. b. a. 2.. Bunyi jeritan yang semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya . Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Bincangkan isu sosial yang terdapat dalam cerpen ini. SOALAN ESEI 1. Dalam keadaan kepalanya termengguk itu. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: 12 . Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa.. Dia bingkas bangun.

(Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: a) b) Plot cerpen ini. m. 3. 50) a) Berikan 3 latar tempat yang terdapat dalam petikan (3m) Di bawah pokok menggading besar – 1m di pinggir sungai – 1m di dalam hutan Lembah Dara Terbelah – 1m di pinggir kota – 1m b. (1m) teknik pemerian – 1m 5.. cepat-cepat dia mengatur langkah. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. SKEMA JAWAPAN CERPEN SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG (MUHAMMAD ISA al-JAMBULI) 4. Tadi dalam remang-remang pagi muda. b. Jelaskan perwatakan yang dimiliki oleh watak utama cerpen ini.. Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar berpandukan cerpen ini.s. Baca petikan dan jawab soalan-soalan berikut : Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir kota. Darah dagingnya itu ditinggalkan di atas batu yang terhampar lebar di bawah pokok menggading besar di pinggir sungai di dalam hutan Lembah Dara Terbelah di pinggir 13 .MADU ILMU a. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.. Nyatakan teknik yang digunakan oleh pengarang dalam petikan.

Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan .. 54) 14 . Pengaruh kedudukan dan harta benda. a) Apakah tema cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli (1m) Keruntuhan/ kerendahan nilai moral anak muda b) Berikan 3 persoalan yang terdapat dalam cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang(3m) . sang suami terbunuh. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. m.s.s.. m. Barulah dia berasa lega dadanya dan berasa puas hatinya sekarang.MADU ILMU kota. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya.Kerendahan nilai moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan . Siapakah dia dalam petikan di atas? (1m) Zaniyah e. (2m) Mengambil semula anak yang ditinggalkan (1m) / selepas melihat ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada hanyut di sungai (1m) 6. Apakah tindakan yang dilakukan oleh dia di akhir cerpen ini. Mengapa dia meninggalkan darah dagingnya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah? (1m) Kerana dia telah melahirkan anak luar nikah (1m) f.Kasih sayang ibu terhadap anak 7.. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Tadi dalam remang-remang pagi muda. 50) d. (Dipetik daripada Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. cepat-cepat dia mengatur langkah.

dah punya anak pun.. Dia tu dah punya bini.. jernih air di hulu. maka keruhlah air di hilir. Kota neraka ini mesti segera ditinggalkan Para unggas melafazkan zikir masing-masing.” Telah terpaku keputusan dalam hatinya. Keruh air di hulu. Zaniyah Inversi Metafora Personifikasi Repitisi Peribahasa / 15 .. Zan.. maka jernihlah air di hilir Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat.. Berikan 4 latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini.MADU ILMU c) Siapakah wanita berdahi licin yang dimaksudkan dalam petikan di atas(1m) Emak/ ibu Zaniyah d) Berikan tiga pengajaran yang diperoleh dari petikan di atas(3m) Janganlah kita mudah terpengaruh dengan rupa paras dan kedudukan seseorang Sebagai isteri janganlah kita bersikap curang terhadap suami Kita mestilah mempertahankan hak kita walaupun terpaksa berkorban nyawa Janganlah kita menfitnah mereka yang tidak bersalah 8..(4m) Masyakat yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat Masyarakat yang tidak bertanggungjawab Masyarakat haiwan yang sayang akan anak Masyarakat remaja yang suka akan keseronokan 9. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai Petikan Gaya Bahasa Sinkope “Percayalah.

Aku kesiankan kau. dah punya anak pun. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.” Zaney mempamerkan wajah simpatinya. Peribahasa / Simpulan Bahasa Anak monyet menjerit-jerit panik. Tidak putus-putus Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. Lengkapkan jadual di bawah dengan teknik plot yang sesuai Petikan Teknik Plot Dialog “Percayalah. Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Dia tu dah punya bini. aku berkewajipan mengingatkan kau. ini gambar bininya!” Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang dating dari hulu sungai itu. Sebagai seorang kawan. Bunyi jeritan yang Suspens 16 . Zan. Kata ganda Personifikasi Simpulan Bahasa Personifikasi 10.MADU ILMU menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney Deria pendengarannya tiba-tiba dicuit oleh bunyi jeritan yang datangnya dari hulu sungai itu. Nah lihatlah.

MADU ILMU semakin mendekati tempat duduknya itu berlarutan dan jelas mengandungi nada cemas. a. lantas cepat-cepat menyusuri sungai itu ke hilir semula. Zaniyah termenung sayu. (8m) a. (4m) Berikan 3 nilai murni dalam cerpen.. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya .. itu ibunya? Serpihan daripada riwayat hitam bapa dan ibunya sekonyong-konyong terpercik ke benaknya. meninjau-ninjau ke hulu dan kehilir sungai itu. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada seorang anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Pemerian Imbas Kembali Monolog SOALAN ESEI 4. Tidak disedarinya air jernih menggenangi kolam matanya. (6m) Sambungkan cerpen ini mengikut kreativiti anda. Dia bingkas bangun. ha. b. c. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa al-Jambuli : Nyatakan 2 isu sosial dalam cerpen ini. Matanya meliar ke sana sini. 2 Isu sosial : Isu pembuangan bayi -2m Isu bohsia – 2m Isu melepak – 2m 17 . Dalam keadaan kepalanya termengguk itu.

MADU ILMU Isu hubungan seks tanpa nikah -2m Isu lari dari rumah – 2m b. ii. Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Taat beragama Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. Sambungan cerpen: Isi – 2m Bahasa – 2m Teknik – 2m Kreativiti – 2m 5. - Kerendahan moral manusia membawa kepada kepincangan kehidupan (1m) Contoh: Kehidupan Zaniyah yang mengutamakan hedonistik dan bercampur dengan rakan-rakan yang tidak bermoral telah membawanya ke lembah kemaksiatan (1m) 18 .2m Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m b. Keinsafan Zaniyah insaf dan mengambil anaknya kembali-2m iv.3 nilai murni : i. Bertanggungjawab Zaniyah perlu bertanggungjawab terhadap anak yang dilahirkannya -2m Kasih sayang Ibu monyet menyayangi anaknya -2m iii. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang: (10m) a.

dan Zaney -1m _ Seorang yang liar dan mudah terpengaruh dengan budaya tidak bermoral-1m Contoh: Zaniyah menjadi liar selepas ditinggalkan oleh Zaney-langsung tidak menjaga harga diri-menceburi alam hedonistik-intimkan hubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan-1m 19 .Watak utama –Zaniyah-2m .Perwatakan – Gadis yang mudah terpedaya – 1m Contoh: Zaniyah dengan mudah diperdaya oleh kekasihnya.MADU ILMU Manusia yang tidak bertanggungjawab (1m) Contoh: Zainey meninggalkan Zaniyah tanpa makluman menyebabkan Zaniyah menjadi liar / Zaniyah tidak bertanggungjawab apabila pada awalnya dia meninggalkan anak luar nikahnya di dalam hutan -1m Sikap curang isteri terhadap suami (1m) Contoh: Ibu Zaniyah lari meninggalkan suaminya untuk mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan (1m) Kasih sayang ibu terhadap anak (1m) Contoh: Ibu monyet telah terkorban semasa cuba menyelamatkan anaknya yang dihanyut arus sungai. Nyatakan watak utama serta perwatakannya (10m) .(1m) Keinsafan selepas melakukan kesalahan Contoh: Zaniyah insaf akan kesalahannya meninggalkan bayinya di dalam hutan selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet menyelamatkan anaknya (1m) b.

Zaniyah merupakan anak luar nikah 20 . dia menjadi liar dan melibatkan diri kealam hedonistik dan bergaul dengnan rakan-rakan yang tidak bermoral. Selepas ditinggalkan Zaney.MADU ILMU _Tidak bertanggungjawab-1m Contoh: Zaniyah sanggup membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah-1m _Menginsafi kesalahan-1m Contoh: Zaniyah menangis dan memeterai azam untuk tidak menjadi seekor ibu manusia selepas menyaksikan peristiwa ibu monyet berkorban untuk menyelamatkan anaknya -1m 6. Zaniyah mengimbas kembali sejarah kelahirannya apabila dia melihat kea rah sampah sarap dan reba yang hanyut di dalam sungai. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muhammad Isa alJambuli daripada teks Madu Ilmu jelaskan: c) Plot cerpen Permulaan (10m) Zaniyah meninggalkan anak luar nikahnya di atas batu di bawah pokok menggading besar di dalam hutan Lembah Dara Terbelah.2m - Perumitan Peristiwa hitam ibu bapanya telah menghantui Zaniyah. Dia berasa lega dan puas hati-2m - Perkembangan Zaniyah teringat kembali perbuatan tidak bertanggungjawab Zaney terhadap dirinya.

-2m - Puncak/ Klimaks Zaniyah melihat seekor anak monyet yang kehilangan ibunya. Ibu monyet sedaya upaya cuba menyelamatkan anaknya.-2m d) Pengajaran yang boleh dijadikan iktibar Kita hendaklah menghargai nyawa -2m (10m) Contoh: Zaniyah membuang bayi yang baru dilahirkannya di dalam hutan Lembah Dara Terbelah -2m Contoh: Zaniyah melahirkan bayi luar nikah dan membuangnya Kita mestilah mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak -2m Contoh: Ibu monyet sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan anak yang disayangi Kita perlulah menjaga maruah diri – 2m 21 Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa yang telah kita lakukan .MADU ILMU setelah ibunya meninggalkan suami dan mengikut lelaki yang lebih kacak dan berkedudukan.-2m - Peleraian Zaniyah insaf dengan peristiwa kesungguhan ibu monyet menyelamatkan anaknya dan Zaniyah berasa sedih melihat anak monyet yang kehilangan ibunya. Anak monyet tersebut Berjaya diselamatkan tetapi ibu monyet telah menjadi mangsa kepada buaya dalam usaha menyelamatkan anaknya. Zaniyah berazam tidak akan membiarkan anaknya terseksa.

2m Contoh: Ibu Zaniyah curang terhadap suami dan mengikut lelaki lain sehingga melahirkan anak luar nikah.MADU ILMU Contoh: Zaniyah terlibat dalam gejala hedonistik dan rakan-rakan yang liar Kita janganlah melakukan perkara yang dilarang oleh agama. CERPEN 2 : WARNA HATI SEORANG DATIN – RAHMAN HAJI YUSOF 22 . Kita janganlah bebas membuat hungan dengan lelaki -2m Contoh: Zaniyah melahirkan anak luar nikah kerana hubungan bebasnya dengan lelaki.

Seorang yang tidak bertanggungjawab Permulaan Berita kematian datuk tersebar luas Kebanyakan ahli keluarganya telah pulang untuk memberikan penghormatan terakhir Perkembangan Datin berhasrat untuk mengenali semua madu dan anak-anak tirinya Namun. Datuk.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang Datin Datuk Mempunyai empat orang isteri Mempunyai empat belas orang anak Seorang pemimpin yang berwibawa Isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai Sembilan orang anak Seorang yang penyabar Seorang yang pemaaf Seorang yang ikhlas STRUKTUR PLOT .MADU ILMU TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya. Persoalan kasih sayang Persoalan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Persoalan impian seorang Datuk . Datin tertunggu-tunggu kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Puncak Kedatangan madu dan anak tirinya iaitu Zaleha dan anaknya Amri dan Taufik Penurunan Datin bersyukur bersyukur kerana ketiga-tiga anak tirinya sudi datang Peleraian Datin berhasrat untuk membina perhubungan yang lebih erat dan 23 .

“ Pergilah wahai k “ Bapa sudah tiada. Awal pagi Waktu malam Waktu petang Rumah datuk Dapur rumah datuk Bilik rumah datuk Ruang rumah datuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Masyarakat yang bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah Masyarakat yang ikhlas Masyarakat yang prihatin Masyarakat yang beragama islam Masyarakat yang pemaaf Nilai bertanggungjawab Nilai keikhlasan Nilai kasih sayang Nilai keinsafan Nilai hormat-menghormati Kita mestilah belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan agar tidak berulang kembali Kita haruslah memaafkan orang lain dengan ikhlas Kita haruslah menyayangi seluruh ahli keluarga kita walaupun mereka hanyalah madu dan anak tiri kita Sudut pandangan orang ketiga terbatas SOALAN STRUKTUR 1. Belajar rajin-rajin. Nanti ibu beri wang sekolah.” bisiknya perlahan. .MADU ILMU kukuh dengan madu dan anak-anak tirinya sebaik sahaja selesai LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT NILAI PENGAJARAN SUDUT PANDANGAN kenduri arwah. 1. “ Jangan buat nakal.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 24 .

“ Jahara. Tidurkan di dalam bilik bapa.MADU ILMU a. tapi gagal untuk mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri. ambil adik. Kepada siapa dialog tersebut dituturkan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Siapakah yang menuturkan dialog di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. ambil adik ini. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua persoalan yang terdapat dalam petikan di atas? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Dia tidak mahu menentang wajah Siti Halijah. Sejarah hidup suaminya penuh dengan suka duka. Gambarkan dua perwatakan bagi watak yang menuturkan dialog tersebut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ c. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin 25 .” “ Tak mengapalah. Suaminya dapat menyatupadukan pelbagai kaum di taman perumahan di situ.” “ Jahara.” Jahara macam tidak mendengar teriakan ibu walaupun dia bersimpuh di depan pintu setelah selesai menghitung wang. Dia berpaling ke arah lain. “ Hantarkan ia ke bilik bapanya.” Jahara terus menulikan telinga.

Berikan contoh sinkof yang terdapat dalam petikan di atas. setelah selesai menunaikan solat maghrib. Apakah maksud unsur gaya bahasa sinkope? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 26 . ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Mengapakah Jahara mengingkari arahan ibunya. “ Tunggu apa lagi? Melambat-lambatkan jenazah masuk kubur tak baik di sisi agama.MADU ILMU Peristiwa di atas mencetuskan konflik dalaman bagi watak Jahara. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. Pemergian Datuk meninggalkan jasa-jasa di taman perumahan itu seharusnya dijadikan contoh oleh yang tinggal. Para tamu di ruang tamu kini sedang membaca ayat-ayat suci. Malam belum begitu panjang perjalanannya. Begitulah! Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Nyatakan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan.” Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin a. Keakraban jiran memanjangkan ikatan silaturahim.

MADU ILMU 6. 2. a. Datin b. -Seorang yang prihatin terhadap kebajikan anak tirinya -Seorang yang baik hati c. karya Rahman Haji Yusof: (a) Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama dalam cerpen ini. ii. Nilai Pengajaran i. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. a. (b) Huraikan lima nilai kemanusiaan yang terdapat dalam cerpen tersebut. Siti Halijah b. malah menaruh rasa insaf yang mendalam di dalam dirinya. Barangkali sudah tertanam rasa kasih sayang dan kasihan belas terhadap mereka. (c) Jelaskan tema bagi cerpen tersebut (d) Jelaskan empat persoalan yang digarapkan oleh pengarang dalam cerpen tersebut. Datin sendiri tidak tahu mengapa secepat itu hatinya berubah. Datin mengusap kepala Zety. (c) Huraikan unsur kejutan dalam cerpen tersebut. Teknik monolog dalaman 2. Dipetik daripada cerpen Warna Hati Seorang Datin Berikan dua nilai dan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas. kemudian menoleh ke arah Zul. Plot ialah salah satu aspek dalam penulisan cepen. Berdasarkan kepada cerpen Warna Hati Seorang Datin. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof : (a) Berikan definisi plot. (b) Jelaskan binaan plot cerpen tersebut. Zety 27 . SOALAN ESEI 1. Nampaknya Datin begitu mesra dengan anak-anak ini walaupun baru pertama kali bersua.

5. Perkembangan: Siti Halijah berasa terkejut dengan kematian suaminya. 7. Seluruh ahli keluarga Datuk telah pulang ke rumah bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Datuk. Contohnya ‘tak’. (b) Permulaan: Cerpen dimulakan dengan berita kematian Datuk telah tersebar luas.Latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. JAWAPAN SOALAN ESEI 1.Persoalan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang . (a) Plot ialah urutan peristiwa dari awal hingga akhir dalam sesebuah cerita yang berkaitan dengan perilaku watak-wataknya.Persoalan kegagalan dalam membentuk keluarga bahagia dan harmoni 4. 6. Nilai Kasih sayang Pengajaran Kita perlulah mempunyai perasaan kasih sayang yang tinggi sesama manusia ii. Jahara mengingkari arahan ibunya kerana tidak menyenangi sikap ibunya yang telah berbaik semula dengan isteri keempat Datuk. Kedatangan Siti Halijah disambut baik dan mesra oleh Datin biarpun anak-anak Datin tidak menyukai semua balu Datuk. Perubahan kelakuan Datin terhadap Siti Halijah dan anak-anaknya 28 . . Siti Halijah. .MADU ILMU 3.Masyarakat yang mengutamakan hubungan kejiranan i. a. Pemendekan kata dengan menggugurkan sebahagian daripada suku kata/ singkatan kata b. Keinsafan Kita perlulah menginsafi setiap kesalahan yang pernah kita lakukan .

29 . Datin menyesal tidak mengajar anak-anaknya untuk menyayangi adik-beradiknya yang lain. Datin berasa bersyukur dan gembira kerana ketiga-tiga anak tirinya masih sudi pulang walaupun tidak sempat melihat jenazah untuk kali terakhir. (a) Watak utama ialah Datin. Datin melayan anak-anak Siti Halijah dengan mesra sekali. Siti Halijah amat berdebar menerima panggilan tersebut memandangkan hubungannya dengan Datin amat dingin. Datin juga sudah boleh menerima madunya tanpa ada sebarang perasaan hasad dengki dan dendam. (b) Nilai Nilai keinsafan. Klimaks: Datin masih menanti kedatangan anak-anak Datuk yang tinggal di Sabah. Seorang yang pemaaf. Zaleha dan Taufik selepas jenazah Datuk dikebumikan telah membawa pengertian yang besar kepada Datin. Peleraian: Dia berhasrat untuk membina satu perhubungan kekeluargaan yang kukuh pada masa akan datang. Datin mahu menangguhkan upacara pengebumian bagi memberikan ruang kepada anak-anak Datuk yang berada jauh untuk menatap jenazah Datuk buat kali terakhir. Siti Halijah hampir saja rebah apabila menerima perkhabaran tersebut. Contohnya keinsafan yang lahir dalam diri Datin untuk menyatupadukan keluarganya setelah kematian Datuk. 2. Seorang yang baik hati dan mesra. ( c) Unsur kejutan dalam cerpen dapat dipaparkan menerusi panggilan telefon yang diterima oleh Siti Halijah berkaitan dengan berita kematian Datuk daripada Datin sendiri. Contohnya Datin tetap sabar dan bertahan walaupun Datuk kerap melukakan hatinya semasa Datuk hidup. Sarawak dan Kelantan.MADU ILMU tidak dapat diterima oleh Jahara serta adik-adiknya yang lain. Merupakan isteri pertama Datuk Mempunyai tiga orang madu Mempunyai sembilan orang anak hasil perkahwinannya dengan Datuk Seorang yang penyabar. Datin telah memaafkan dan menerima madu-madunya dengan hati terbuka setelah kematian Datuk. Penurunan: Kedatangan Amri.

(c) Bertemakan tentang seorang Datin yang cuba menyatukan kembali keluarganya apabila kematian suaminya.Persoalan semangat kejiranan yang tinggi.Perpaduan wujud dalam sesebuah komuniti kerana terdapatnya seorang pemimpin yang bijaksana dan banyak menyumbang bakti kepada masyarakat. jiran tetangga membantu Datin untuk menguruskan hal pengebumian Datuk lantaran mengenang budi baik Datuk selaku pemimpin di kawasan perumahan tersebut. Siti Halijah serta ahli keluarga Datuk yang lain dalam menerima pemergian Datuk untuk selamanya.Persoalan hubungan kekeluargaan yang renggang . menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh ikut dan menjadi tuan di tanah air sendiri. . Ayahnya mahu anaknya Karim menjadi insan yang memiliki jati diri Melayu yang kuat. . (d) .Berpunca daripada kegagalan seorang bapa untuk menyatukan anak-anak sendiri walaupun beliau seorang pemimpin yang berjaya menyatukan masyarakat. cinta akan negaranya. masyarakat di kawasan tempat tinggal Datuk hormat menghormati walaupun terdiri daripada pelbagai kaum. CERPEN 3 : BENAR KATA AYAH – RIA ASMIRA MADU ILMU: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) TEMA Cerpen ini bertemakan perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. . 30 . Nilai hormat-menghormati. Contohnya ketabahan Datin. Contohnya.MADU ILMU Nilai ketabahan. Datuk.Apabila kematian Datuk.Persoalan perpaduan kaum yang erat .

Persoalan menghormati pandangan orang yang lebih tua. 2.MADU ILMU PERSOALAN 1. 3. Dia juga seorang anak yang mengenang jasa dan sentiasa bersemangat memperjuangkan bangsanya dalam bidang ekonomi. Dia digambarkan sebagai seorang bapa yang penyayang. Ayah merupakan seorang pemimpin besar dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Contoh: Ayah Karim berusaha dengan gigih hingga menjadi usahawan yang berjaya dan mampu bersaing dengan usahawan asing. Akhirnya. tidak putusasa menegur anaknya supaya bersikap lebih positif dalam hidupnya. Contoh: Karim menerima teguran ayahnya tentang sikap malasnya yang boleh membawa kesan buruk kepada masa depannya. Contoh: Generasi muda perlu memantapkan jati diri dengan menimba ilmu pengetahuan selain daripada mencontohi akhlak Rasulullah SAW serta berpegang kepada budaya dan tatasusila bangsa Melayu yang mementingkan adab dan kesopanan. Namun. 31 . Karim juga seorang yang tidak mempunyai wawasan hidup semasa remajanya. Persoalan perjuangan bangsa Melayu yang jauh keciciran. Karim muncul sebagai seorang usahawan yang berjaya dalam perniagaannya. Contoh: Kegagalan bangsa Melayu untuk bersaing dengan bangsa asing akibat sikap bangsa Melayu itu sendiri yang tidak lagi berpegang kepada tuntutan agama. 5. Persoalan kesediaan generasi muda berubah ke arah kebaikan. Ayah Ayah kepada Karim yang mempunyai seorang isteri. dia mula berubah dan insaf setelah dinasihati oleh ayahnya. tidak bekerja dan selalu berpeleseran tanpa tujuan. 4. Karim Karim sebagai watak utama. digambarkan sebagai anak muda yang pemalas. Ayah juga merupakan seorang yang tegas dan mempunyai pegangan agama yang kuat. Dia juga berupaya menerajui syarikat-syarikat besar yang menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara seperti berjaya membangunkan mercu tanda kebanggaan negara iaitu Menara Berkembar Petronas. Persoalan kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Contoh: Kasih sayang ayah Karim terbukti menerusi pendekatannya dalam menasihati Karim dengan lembut tanpa menggunakan kekerasan agar Karim dapat mengubah cara kehidupannya yang tidak mahu bekerja dan hidup berpeleseran tanpa tujuan. Persoalan kegigihan seorang usahawan memartabatkan bangsa. 2. WATAK DAN PERWATAKAN 1. sikap malas serta tidak mahu berusaha dan bersaing dengan warga asing.

Karim juga berjaya membina bangunan yang dinamakan sebagai Bangunan Karim dan Keluarga demi cintanya kepada bangsa Melayu. Ayah Karim mahu menjadikan Karim sebagai seorang yang berguna kepada keluarga. PLOT 1. Perkembangan Ayah Karim memanggilnya ke pejabat dan menasihati agar Karim mengubah sikap dan membina wawasan hidup. Karim digambarkan seorang yang suka membuang masa di rumah dan berpeleseran di rumah. Joned Sahabat Karim yang sering mengajaknya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Encik Khalid berkaitan tanggungjawab para belia di negara ini. Karim mula berfikir tentang situasi semasa berkaitan ekonomi dan pembangunan negara seperti sikap lalai bangsa telah menyebabkan kerugian pada masa ini dan pada masa akan datang. 4. Ayahnya mahu Karim mewarisi tradisi perniagaan dan memperjuangkan nasib masa depan bangsanya. Puncak (Klimaks) Karim teringat sewaktu ayahnya menitiskan air mata kerana ramai generasi kini yang lupa diri dan lalai terhadap kesenangan yang bersifat sementara. agama dan negara. Seain itu. Wanita ini meletakkan harapan yang tinggi terhadap Karim agar mencontohi keperibadian suaminya dalam memartabatkan bangsa Melayu. Pemandu Karim Seorang lelaki yang ditugaskan untuk membawa Karim menguruskan perjalanannya. Peleraian Karim berjaya menjadi seorang usahawan perniagaan yang berjaya atas dorongan ayahnya. Perumitan Karim mula menyedari akan setiap nasihat dan kata-kata ayahnya. 2. 32 . Dia juga berazam mengembangkan perniagaannya ke serata dunia. 4. Permulaan Ayah Karim memarahinya kerana sikapnya yang tidak mahu berubah. 5.MADU ILMU 3. ramai remaja yang terpesong akidahnya kerana terpengaruh dengan budaya negatif. 5. Dia juga seorang yang setia mendengar cerita daripada Karim tentang kehebatan ayah. 3. Ibu Seorang wanita yang sangat menyayangi keluarganya dan ibu kepada Karim. bangsa.

perenggan 4) 4. Contoh: Perbualan antara ayah dengan Karim tentang kelewatannya bangun pagi (hlm. Terdapat beberapa jenis teknik penceritaan dalam cerpen ini. Waktu Subuh Contoh: Karim bangun untuk mengerjkan solat subuh (hlm 80. Dialog – perbualan atau pertuturan antara watak-watak dalam cepen. Waktu Malam Contoh: Pemandu Karim datang menjemputnya untuk pulang setelah mendapati hari sudah lewat. (hlm 87.MADU ILMU TEKNIK PENCERITAAN Teknik penceritaan merupakan satu kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (hlm 80. LATAR Latar Masa 1. perenggan 5) 2. Contoh: Karim mengingati semula pesanan ustaz Hanafi tentang kepentingan bekerja yang dituntut dalam Islam. Sekitar abad ke 21 Contohnya: Kewujudan Menara Berkembar Petronas (KLCC) (hlm 87. perenggan 1) 4. Waktu Pagi Contoh: Karim dikejutkan oleh ayahnya pada suatu pagi (hlm 80. perenggan 5) 2. Kejutan atau suspen – unsur ini digunakan untuk menimbulkan tanda tanya kepada pembaca. Bilik Karim 33 . Monolog – bercakap dengan dirinya sendiri Contoh: Karim bermonolog dengan dirinya tentang kebijaksanaan Encik Khalid (hlm 88. perenggan 1). 1. 81. perenggan 4) 3. Contoh: Kemunculan ayah Karim di biliknya untuk mengejutkannya bangkit dari tidur. perenggan 3) 3. Imbas kembali (sorotan kembali) – mengingati semula peristiwa yang telah berlaku. Latar Tempat 1.

MADU ILMU Karim disergah oleh ayahnya ketika sedang tidur di biliknya. 2. Di pejabat ayah Karim diminta oleh ayahnya untuk datang ke pejabatnya bagi membincangkan masa depan Karim yang tidak mahu berdikari. 3. Di Padang Belia Daerah Pokok Sena Perhimpunan belia telah diadakan di Padang Belia Daeran Pokok Sena untuk mendengar ceramah Encik Khalid. Latar Masyarakat 1. Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran yang tinggi. Karim dan ayahnya berusaha memajukan ekonomi negara demi kepentingan bangsa. 2. Masyarakat usahawan yang berjuang demi kemajuan bangsa, agama dan negara. Karim berusaha meneruskan perjuangan ayahnya, untuk memajukan ekonomi dan berusaha melebarkan empayar perniagaannya ke pelosok dunia. 3. Masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia Karim pada zaman remajanya yang lalai dengan kemewahan yang dimiliki keluarganya dan tidak mahu berusaha untuk memajukan diri. 4. Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. Ayah Karim menyatakan kekecewaannya terhadap golongan remaja kini yang tidak menimba ilmu pengetahuan dan mudah terpengaruh dengan anasir negatif yang dibawa dari barat sehingga merugikan bangsa itu sendiri. 5. Masyarakat kota yang hidup selesa akibat kemajuan ekonomi. Kesungguhan Karim untuk meneruskan kejayaan yang dimulakan oleh bapanya sehingga membawa kepada kecemerlangan syarikat perniagaannya. GAYA BAHASA 1. Diksi Bahasa ringkas, padat dan mudah difahami. Pemilihan kosa kata yang ringkas memudahkan pembaca memahami jalan cerita. Contoh: Penggunaan bahasa Jawa terdapat pada halaman 87, perenggan 5.

34

MADU ILMU 2. Ayat Pendek Dituturkan oleh watak-watak dalam cerpen. Misalnya pada halaman 83, baris 7 – Ibu tiada. 3. Metafora Perbandingan secara langsung. Misalnya pada halaman 88, perenggan 3. 4. Hiperbola Perbandingan secara berlebih-lebihan bagi menggambarkan kelantangan suara ayah Karim mengejutkannya bangun dari tidur. Contohnya, halilintar membelah bumi. 5. Simile Perbandingan yang menggunakan kata bandingan macam, bagai, umpama, bak, seperti dan seumpamanya. Contohnya, halaman 80 perenggan 3 iaitu bagaikan halilintar membelah bumi. 6. Repetisi Unsur pengulangan kata digunakan pada baris halaman 84, baris 6. Misalnya pengulangan kata dah. Contoh yang kedua, frasa harapan ayah pada halaman 3, perenggan 2-4. 7. Sinkope Penyingkatan perkataan dalam kalangan watak. Contohnya, penggunaan kata dah pada halaman 84 perenggan 2. 8. Peribahasa Penggunaan peribahasa ditemukan pada halaman 84, baris 5 hingga 6, iaitu macam pahat dengan penukul. NILAI DAN PENGAJARAN NILAI 1. Nilai kerajinan Contohnya: kerajinan seorang remaja telah membuatkannya berjaya mencapai kejayaan. 2. Nilai berdikari Contohnya: Ayah menasihatkan Karim agar sentiasa berusaha dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. 3. Nilai pengorbanan Contohnya: Karim sanggup berkorban demi mencapai kejayaan yang disasarkan kepadanya. 4. Nilai bertanggungjawab 35

MADU ILMU Contohnya: setiap individu harus bertanggungjawab terhadap bangsa, agama dan negara. 5. Nilai bersatu padu Contohnya: Manusia yang bersatu padu akan mempunyai kelebihan untuk berjaya pada masa hadapan. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk memperoleh sesuatu dengan usaha sendiri. 2. Kita hendaklah menjadikan individu yang berjaya sebagai model untuk dicontohi. 3. Kita hendaklah berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang perubahan. 4. Kita hendaklah menghormati pandangan orang yang lebih tua daripada kita. 5. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama dalam menjalani kehidupan seharian.

SUDUT PANDANGAN
Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku, iaitu cerita itu dibawakan seluruhnya oleh watak aku, orang pertama, secara subjektif. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik.

36

(ms 82 perenggan 3) (a) Nyatakan tema berdasarkan petikan di atas. Pedih telinga aku mendengarnya. Dia tetap ayahku. Itulah impian ayah. Ayah terus mengomel. ___________________________________________________________________ (b) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ 37 . Tetapi aku terpaksa akur. Ayah yang mahu anaknya menjadi seorang yang berjaya. ___________________________________________________________________ (c) Siapakah “aku” yang dimaksudkan dalam petikan di atas. Persoalan. Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan dua perwatakan ayah seperti dalam petikan di atas. Ayah mahu aku bangun menjadi seorang usahawan yang berjaya. (i) _________________________________________________________________ (ii) _________________________________________________________________ (e) Apakah maksud gaya bahasa repetisi? ___________________________________________________________________ (f) Berikan satu contoh gaya bahasa repetisi yang terdapat dalam petikan di atas. Ayah ingin melihat kejayaan aku menandingi bangsa lain di dunia ini. Ayah yang mahu anaknya pandai berdikari. Ayah yang tidak mahu anaknya menjadi hamba kepada negara sendiri.MADU ILMU Soalan: CERPEN BENAR KATA AYAH (RIA ASMIRA) Tema. Besar harapan ayah itu tertanggung di pundak aku. Ayah mahu aku memegang tampuk ekonomi negara. Aku tahu ayah berjiwa besar. Ayah tidak mahu aku meminta-minta dalam kediaman sendiri.

(i) (ii) _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Pengajaran dan nilai kemanusiaan. Jangan terlalu mengharap!” (ms 82 perenggan 2) (a) Siapakah yang menuturkan dialog di atas. “Apa maksud ayah berkata demikian?” “Ya. ___________________________________________________________________ (b) Berikan maksud gaya bahasa sinkope. tiada arah tuju. 3. Hati muda macam ayah dulu juga! Terkontangkanting. 2. Ayah tetap bangga jika anaknya menjadi orang yang berguna kepada negara. kepada bangsa dan agama. 4. Di rumah ini semua orang bekerja. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan di atas. Wawasan kau! Barulah hidup kita senang!” (ms 85 perenggan 3) 38 . ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan dua contoh gaya bahasa sinkope. bukan di sini tempatnya. kau seorang anak muda. ___________________________________________________________________ Teknik plot dan gaya bahasa. Jadi. “Kalau kau asyik nak makan tidur tanpa sebarang kerja. sekarang ni kau perlu ada visi kau sendiri.MADU ILMU Perwatakan dan Gaya Bahasa. (ms 82 perenggan 5) (a) Nyatakan satu pengajaran yang terdapat dalam petikan di atas.

Segala kata ayah telah terpancar pada hari ini. perjuangan ini belum selesai di sini.MADU ILMU (a) Apakah yang dimaksudkan teknik plot? ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan dua teknik plot dan contoh yang terdapat dalam petikan di atas. (ms 87 perenggan 4) 39 . ___________________________________________________________________ Latar masa 6. Menara KLCC sebagai buktinya. “Kau dah faham maksud ayah. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ (c) Mengapakah watak ayah menyatakan dialog tersebut. ___________________________________________________________________ (d) Berikan tiga keindahan bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. iii. ii. Kau mesti ingat. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ (b) Apakah persoalan yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. ii. 5. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ Nilai Murni dan Persoalan. i. i. i. ii. Ayah berkorban untuk kamu bukan untuk ayah seorang sahaja! Siapa lagi kalau bukan kamu nanti akan menegakkan roh perjuangan ini?” (ms 85 perenggan 4) (a) Berikan dua unsur nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. bagus.

7. Sah. ___________________________________________________________________ (d) Berikan satu contoh gaya bahasa metafora dalam petikan di atas. Aku merenung kata-kata Encik Khalid kembali semasa aku turut bertenggek di majlis perhimpunan belia peringkat daerah. Waktu itu. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 40 . ___________________________________________________________________ (e) Nyatakan satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku dalam petikan di atas. aku cuma pergi setelah diajak seorang kawan. ___________________________________________________________________ Teknik plot. perwatakan dan gaya bahasa. Katakata ayah bukan hanya berselindung di sebalik topeng pengorbanannya. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak Joned dalam petikan di atas. Joned bersungguh-sungguh mengajak aku. nilai murni dalam diri watak. ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar tempat yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU (a) Nyatakan latar masa dalam petikan di atas. latar tempat. Aku cuma menemani sahaja. Kalau tidak kerana Joned. Kali ini memang benar kata ayah kepadaku. (ms 88 perenggan 2) (a) Jelaskan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. aku masih mencari-cari lagi kebenaran kata ayah.

Ayah mahu melihat ratusan belia hari ini maju. 8. ___________________________________________________________________ 41 . Suara ayah seperti ingin menyatakan rasa terima kasihnya kepada kepimpinan belia hari ini. Ayah mahu aku bangkitkan semangat mereka menempuh cabaran. gaya bahasa dan persoalan. ___________________________________________________________________ (b) Senaraikan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas. Dia menceruskan semangat untuk meniti perjuangan yang belum selesai ini. Encik Khalid memang tokoh yang tidak pernah lokek idea. ___________________________________________________________________ (b) Berikan dua contoh gaya bahasa dalam petikan tersebut. (ms 91 perenggan 3) (a) Jelaskan gambaran masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan nilai murni yang terdapat pada watak ayah seperti dalam petikan di atas. Aku menyalin kata-kata Encik Khalid dan memasukkan ke dalam saku fikirku. gaya bahasa dan perwatakan. ___________________________________________________________________ Latar Masyarakat. ___________________________________________________________________ (c) Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas.MADU ILMU Perwatakan. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah dalam petikan di atas. Ayah mahu anak-anak muda hari ini sedar daripada mimpi. 9. Perjuangan seorang ayah.

iii. iv. gaya bahasa dan persoalan 11. ii. v. Negara kita hari ini sudah jauh ke depan. “Karim. Mereka lebih senang berlepak di gedung batu. Ayah bersedih pilu melihat sikap sesetengah belia muda remaja lebih tertumpu kepada bunga kehancuran. 10. i. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (b) Nyatakan teknik plot dan contohnya yang terdapat dalam petikan. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Mesej. Ayah kelihatan begitu sedih. Kita akan bina kilang sendiri! “ (ms 90 perenggan 6) (a) Senaraikan dua kejayaan negara seperti yang digambarkan dalam petikan di atas. Aku dapat mengingati peristiwa yang menyebabkan kesedihan ayah. Aku melihat banyak pemuda dan pemudi hari ini sudah tidak mementingkan pengorbanan seorang ayah. Mereka dihanyut arus gelombang kebebasan. Kita boleh membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri dan tak lama lagi kita akan bina industri motosikal pula. kaulihat sendiri. (ms 89 dan 90) (a) Jelaskan lima latar masyarakat yang ingin disampaikan pengarang dalam petikan di atas. Mereka meniru gaya Barat dan cuba membelakangkan budaya dan tatasusila Timur. Ayah berjuang begitu lama.MADU ILMU Peristiwa dan teknik plot. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 42 .

MADU ILMU

(b) Nyatakan dua gaya bahasa dan contoh yang ada dalam petikan di atas. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

(c) Senaraikan dua persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. i. ii. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Latar masa dan gaya bahasa 12. Aku lihat ayah masih duduk di kerusi memandang tepat ke arahku. Mata ayah sedikit berlinangan manik-manik jernih. (ms 85 perenggan 1) Bersemangat sekali aku lihat Encik Khalid memberi syarahan perdana di Padang Belia Daerah Pokok Sena. (ms 88 perenggan 4) (a) Jelaskan latar tempat berlakunya peristiwa yang terdapat dalam cerpen. ________________________________________________________________ (b) Berikan dua unsur gaya bahasa dan contohnya. ________________________________________________________________ Latar masa dan teknik plot 13. “Apa nak jadi dengan kau ni, hah? Orang pagi-pagi buta dah turun ke ladang, kau masih memerap di bilik! Nak berdengkur lagi?” (ms 80 perenggan 1) “Tuan, hari dah lewat ni. Kata tuan nak pulang sekarang? Saya dah sampai!” (ms 92 perenggan 4)

(a) Jelaskan dua latar masa berdasarkan peristiwa yang berlaku dalam petikan di atas. i. ______________________________________________________________ 43

MADU ILMU ii. ______________________________________________________________

(b) Huraikan satu teknik plot yang terdapat dalam petikan di atas. ______________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Soalan esei: “Kita kena menyelesaikan sebuah perjuangan untuk membangunkan semangat anak watan supaya berjaya! Belia hari ini perlu dididik dengan pelbagai teknologi untuk mengembangkan sayapnya mencapai harapan ayah! Belia wawasan 2020!” (ms 92 perenggan 4) 1. Berdasarkan petikan cerpen Benar Kata Ayah, huraikan: (a) (a) (b) (c) Mesej-mesej yang ingin dikemukakan oleh pengarang. Konflik-konflik yang dialami oleh watak-watak dalam cerpen tersebut. Latar masyarakat. Nilai murni yang ada pada watak Karim 2. Berdasarkan keseluruhan cerpen Benar Kata Ayah, bincangkan:

SKEMA JAWAPAN: Cerpen Benar Kata Ayah Tema, Persoalan, Perwatakan dan Gaya Bahasa. 1. (a) Tema: Perjuangan seorang ayah untuk mengubah sikap dan pendirian anaknya. (b) (c) (d) Persoalan: Kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Watak “aku” ialah Karim. Dua perwatakan ayah: (i) mempunyai wawasan. (ii) seorang bapa yang bertanggungjawab. 44

MADU ILMU (e) Maksud gaya bahasa repetisi: Pengulangan perkataan pada baris ayat yang biasanya secara berurutan. (f) Satu contoh gaya bahasa repetisi: Ayah mahu aku……..Ayah mahu aku.

Perwatakan dan Gaya Bahasa. 2. (a) (b) Ayah Maksud gaya bahasa sinkope: Singkatan perkataan yang sering digunakan. (c) Dua contoh gaya bahasa sinkope: (i) Nak (ii) kau

Pengajaran dan nilai kemanusiaan. 3. (a) Satu pengajaran:

Kita mestilah menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara / kita mestilah mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua. (b) Satu nilai kemanusiaan: Berwawasan

Teknik plot dan gaya bahasa. 4. (a) Teknik plot ialah kaedah atau cara pengarang menyampaikan cerita untuk menarik minat pembaca. (a) Dua teknik plot dan contoh: (i) Dialog 45

(a) (b) Dua unsur nilai murni: i. 5. 7. Sinkope . Simile – macam iii./ harapan dan impian seorang ayah supaya anaknya menjadi seorang pejuang sebuah kehidupan. (d) Satu contoh gaya bahasa metafora: topeng pengorbanan (e) Satu perbezaan antara watak Joned dan watak aku: Joned bersungguh-sungguh untuk menghadiri perhimpunan belia manakala “aku” seorang yang kurang prihatin terhadap tujuan menghadiri perhimpunan belia tersebut. Latar masa. 46 . (b) Latar tempat: majlis perhimpunan belia. (c) Nilai murni yang terdapat pada watak Joned: bersungguh-sungguh. (c) Tiga keindahan bahasa: i. (a) Satu teknik plot: Teknik imbas kembali. nilai murni dalam diri watak.kau ii. latar tempat. perwatakan dan gaya bahasa. Kata ganda – terkontang-kanting Nilai Murni dan Persoalan. (a) Latar masa: Abad ke 21(adanya bangunan KLCC) Teknik plot. Pengorbanan ii.MADU ILMU (ii) Imbas muka (b) Supaya anaknya berubah dan mempunyai pendirian hidup supaya masa depan anaknya terjamin. Bercita-cita tinggi Persoalan: Semangat perjuangan yang kental dalam menjalani kehidupan. 6.

. (a) – masyarakat yang berkorban untuk kemajuan anak bangsa. (b) Dua gaya bahasa: Simile – seperti Kata ganda – anak-anak (c) Nilai murni yang terdapat pada watak ayah ialah semangat perjuangan. 10. ii. (a) Dua kejayaan Negara: Negara telah jauh ke depan Membangunkan industri pengeluaran kereta sendiri (b)Teknik plot dan contohnya: Imbas muka .MADU ILMU Perwatakan.masyarakat yang lalai dengan kemewahan dunia. gaya bahasa dan perwatakan. 11. Latar Masyarakat. 9. (a) Gambaran masyarakat: Masyarakat pejuang yang inginkan kemajuan bangsa. / Masyarakat yang prihatin terhadap nasib anak bangsanya.menggambarkan kejayaan negara pada masa hadapan. 8. agama dan negara. gaya bahasa dan persoalan. Persamaan watak Encik Khalid dan watak ayah: mementingkan perjuangan (a) Dua contoh gaya bahasa: i. 47 .fikirku (b) satu persoalan: Kegigihan seorang pejuang menyampaikan amanatnya supaya anak bangsa meneruskan perjuangan. Kata ganda – kata-kata Metafora – saku fikirku / Sinkof .

Masyarakat kota yang mempunyai kesedaran tinggi terhadap kemajuan agama. (b) . Pejabat ayah i.Kelalaian golongan muda akibat kemajuan ekonomi.masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. 48 .Konflik pertentangan pendapat antara golongan muda dan golongan tua. .ayah………… ii. 2. .Kita mestilah mempunyai wawasan dan pendirian dalam kehidupan. Waktu malam (b) Teknik dialog (ayah yang memarahi Karim kerana masih tidur / drebar Karim yang datang menjemput Karim dan mengatakan hari sudah lewat) Jawapan soalan esei: 1. bangsa dan negara.MADU ILMU .masyarakat belia yang mudah terpengaruh dengan budaya Barat. (a) (b) 13. (a) . . waktu pagi ii. . Di padang Belia Daerah Pokok Sena ii. 12.Kita hendaklah bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa dengan menggunakan segala kemudahan teknologi yang ada. metafora : bunga kehancuran (c) . repetisi : ayah ……… . .Kita mestilah bersatu padu untuk memajukan anak bangsa.Konflik seorang ayah merubah pendirian seorang anak. (a) . (a) i. Sinkope: ke arahku i. (b) i. Kata ganda : manik-manik jernih ii.Pengaruh budaya Barat yang menyebabkan golongan muda tidak menghargai perjuangan golongan tua.Masyarakat remaja yang tiada wawasan hidup. .

nilai keinsafan .Masyarakat kota yang selesa akibat kemajuan ekonomi.nilai kerajinan CERPEN 4 : GERSANG – MASNIAH KALYUBI MADU ILMU CERPEN GERSANG Karya Masniah Kalyubi TEMA 49 .MADU ILMU . (c) Nilai murni pada watak Karim: .

Persoalan tentang kegigihan anggota masyarakat dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka. Persoalan tentang kasih sayang. Sumi. Dalam keadaan fizikalnya yang telah bongkok dan usianya yang mencecah hampir 100 tahun. gigih mencari rezeki walau pun terpaksa menjadi pemintah sedekah di jalanan. 50 .MADU ILMU Cerpen ini bertemakan kemanusiaan yang memperlihatkan kegigihan dan kekuatan kasih sayang yang dimiliki oleh seorang lelaki tua. bayi kecil yang dijumpainya di dalam tong sampah dengan penuh kasih sayang. Meski pun lelaki tua ini telah berusia hampir 100 tahun dan telah bongkok tetapi naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkan dia gigih memelihara Sumi. memaparkan pelbagai persoalan antaranya ialah:1. 2. Contohnya. peminta sedekah. Datuk tua sentiasa memikirkan keperluan makanan dan kepentingan Sumi seperti ayah kandung yang amat mengasihi anaknya. datuk tua amat menyayangi Sumi tanpa berbelah-bahagi walau pun dia menyedari asal-usul kehadiran Sumi sebagai anak terbuang dia tetap memelihara dan menjaga Sumi sebagai cucu kesayangannya. Contohnya. lelaki tua ini tetap tekun meminta sedekah demi untuk dia dan cucunya meneruskan kehidupan. PERSOALAN Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. lelaki tua iaitu datuk Sumi. Persoalan tentang kemiskinan hidup. lelaki tua ini gigih mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan dia dan cucu terbuangnya iaitu. 3. tanpa mengira penderitaan dan kemelut yang dihadapinya semasa mencari rezeki.

6. Persoalan tentang keagamaan. Persoalan tentang keruntuhan moral dan pembuangan bayi. datuk tua adalah gambaran masyarakat setinggan yang sabar dan tabah menempuh kehidupan. datuk tua terpaksa menyara kehidupan dia dan Sumi dengan menjadi peminta sedekah di jalanan. Buktinya. Datuk tua ini dengan rela dan sabar menerima hakikat hidup yang ditempuhinya dan nekad untuk meneruskan kehidupan mereka. Pembangunan ini menyebabkan kawasan setinggan yang menjadi tempat tinggal segelintir anggota masyarakat yang diwakili oleh lelaki tua dan Sumi terpaksa dirobohkan untuk menjayakan pembangunan. Persoalan tentang kesabaran dan ketabahan hidup golongan masyarakat setinggan. datuk tua dan Sumi tinggal di tengah kota Kuala Lumpur yang sedang pesat membangun. Contohnya. Kerosakan akhlak masyarakat ini mengakibatkan insan yang tidak berdosa menjadi mangsa. Sumi bayi kecil yang tidak berdosa dibuang ke dalam tong sampah oleh manusia yang hilang akal dan pertimbangan kemanusiaan. kelahiran bayi kecil Sumi adalah bukti keruntuhan moral anggota masyarakat yang semakin parah dan hilang haluan. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Contohnya. dia tetap percaya dan yakin bumi 51 . 5. Contohnya. Walau pun negara telah maju dan merdeka tetapi nasib mereka masih tidak terbela.MADU ILMU Contohnya. Contohnya. 1. Kemiskinan hidup datuk tua ini memaksa dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan dalam kota Kuala Lumpur dalam sebuah gubuk buruk yang akan dirobohkan pada bila-bila masa sahaja oleh pihak berkuasa. datuk tua dengan redha menerima nasib yang menimpa dirinya apa bila gubuk buruk tempat tinggal dia dan Sumi dirobohkan. 4.

Digambarkan oleh pengarang sebagai watak utama dalam cerpen ini. 52 . h. Seorang peminta sedekah di kaki lima di bandar Kuala Lumpur. f. walau pun dia telah dimamah usia tetapi dia tetap berusaha mencari rezeki setiap hari demi untuk dirinya dan cucunya Sumi. Tinggal di kawasan setinggan dalam gubuk buruk bersama dengan cucunya Sumi. b. dia mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menghulurkan bantuan kepadanya walaupun jumlah sumbangan yang diterima dalam bentuk duit syiling sahaja. Contohnya.MADU ILMU Allah yang luas ini sentiasa ada ruang untuk dia mencari rezeki dan meneruskan kehidupan. Seorang yang sentiasa bersyukur. Seorang yang prihatin dan tinggi nilai kemanusiaannya apa bila dia dengan penuh kasih sayang memelihara Sumi yang dipungutnya dari dalam tong sampah seperti anaknya sendiri. d.. Seorang yang tekun dan gigih berusaha. Usianya telah menjangkau hampir satu abad. WATAK DAN PERWATAKAN 1. g. c. Datuk Tua a. Badannya kurus dan bongkok tetapi masih gigih dan mampu berdiri mencari rezeki dengan bantuan tongkat. e.

Sumi sangat menyayangi datuknya. Sumi tidak pernah menikmati kesenangan hidup. Walau pun. Sumi seorang kanak-kanak yang tidak pernah mengenali rupa kedua ibu bapanya. c. Dia tidak mempunyai keluarga kerana Sumi adalah mangsa daripada keruntuhan akhlak ibu bapa kota. Bayi kecil yang dipelihara oleh datuk tua dengan penuh kasih sayang. semasa gubuk buruk tempat kediaman mereka diruntuhkan. Umurnya telah menjangkau ke usia lima tahun. f. Mangsa kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. dia telah dibuang oleh ibu bapanya ke dalam tong sampah lima tahun dahulu dan nyawanya terselamat apabila berjaya dijumpai oleh datuk tua itu dalam keadaan yang hanya berbungkus kain lampin. Datuk tua merupakan tempat Sumi menumpang kasih. Dia ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam tong sampah sebelum di selamatkan oleh seorang lelaki tua yang bekerja menampung hidupnya dengan meminta sedekah dan tidak mampu menyediakan kesenangan hidup untuk Sumi. dia tetap menggagahkan diri mendapatkan datuk tua yang terkial-kial sendirian menanggung penderitaan dan keperitan hidup. Sumi a. datuk tua itu amat terkejut dan menyangka Sumi telah tertimbus dalam timbunan gubuk buruk itu. d. g. b. Sumi sakit dan keadaan badannya lemah. Contohnya. Sumi adalah kanak-kanak yang periang dan digemari oleh dua orang kawan iaitu Utih dan Nana. e. 53 . Contohnya.MADU ILMU 2.

Dia duduk di tepi jalan dan mengharapkan sumbangan serta belas ihsan daripada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu untuk memberikannya sedikit duit syiling untuk dia meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarganya. 4. 2. Lelaki tua itu menjadi lemah dan tidak bertenaga serta hilang kudrat meneruskan hidup kerana menyangkakan Sumi telah tertanam di bawah timbunan 54 . Perkembangan Lelaki tua mengeluh sendirian memikirkan nasibnya dan sikap kerajaan yang tidak adil kerana menghalaunya dari rumahnya atas alasan hendak mendirikan bangunan kawasan itu. Klimaks Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi kediamannya selama ini. Lelaki tua itu menyelamatkan Sumi daripada menjadi korban dengan cara mengambil dan memelihara Sumi seperti cucunya sendiri. Perumitan Lelaki tua teringat kembali kisah dia menemui Sumi di dalam tong sampah lima tahun yang lalu. di 3. Dia bekerja keras menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil itu. Permulaan Lelaki tua sedang mencari rezeki dengan cara menjadi peminta sedekah.MADU ILMU PLOT: 1.

Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. Dia yakin itu. Imbas Muka/ Flashforward Contohnya. 55 . Pemerian Contohnya. Setelah menemui Sumi yang disangkanya tertimbun di bawah gubuk-gubuk buruk itu. membayangkan warna hidupnya. b. Untuk sekian lamanya. TEKNIK PENCERITAAN: 1. Dia tersungkur semasa mencari Sumi di kawasan sekitar timbunan gubuk-gubuk buruk itu. Bumi Allah ini luas. dia bersemangat kembali untuk meneruskan hidup dan berasa amat yakin rezeki daripada Allah itu ada di mana-mana sahaja kerana bumi Allah ini sangat luas dan sentiasa ada ruang untuknya mencari rezeki meneruskan kehidupannya dan Sumi. a. Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan memilukan. Getir dan penuh penderitaan.MADU ILMU gubuk-gubuk buruk itu. 2. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. 4. a. tatapannya itu tetap tidak berubah. Peleraian Lelaki tua itu berasa amat sedih kerana rumahnya telah dirobohkan. Datuk tua bersama Sumi berjalan perlahan-lahan beredar.

Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. Monolog dalaman 56 . Kalau saya kata pindah. Datuk tua mengharapkan apabila Sumi sudah melalui peringkat kedewasaan. 4. pak cik. e.MADU ILMU c. dia dapat hidup sebagai anak merdeka dan berasa bangga hidup di atas bumi. 3. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah tiga hari terbaring di tikar mengkuang lusuh kerana sakit. Imbas kembali / Flasback Contohnya. a. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat. Dialog Contohnya. d. c. Datuk tua teringat akan pesanan Sumi yang menyuruhnya balik cepat pada hari itu. b.” “Tapi encik…” “Tak ada tapi-tapinya lagi. pindah!” 5. “Tanah ni tanah kerajaan. Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya.

b. cerpen ini memakan masa yang agak pendek iaitu tidak melebihi satu hari. 6. Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. Latar Masa: Pada keseluruhannya. Hatinya berbicara.MADU ILMU Contohnya. Nanti tuk belikan limau. Walau bagaimana pun terdapat juga latar masa yang dinyatakan secara jelas dan nyata. LATAR a. 57 . Suspen Contohnya. Contohnya. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. 7. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. Dia bertanya kepada dirinya lagi. a. Monolog Contohnya. Langkahnya mati tiba-tiba. tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Langkahnya semakin cepat. “Tunggu ya cu.

iv. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah. 58 . Masyarakat tua yang gigih berusaha Contohnya. 2. Zaman moden digambarkan melalui kehidupan masyarakat Bandar dan bangunan 80 tingkat yang akan dibangunkan oleh kerajaan. ii. iii. 1. Latar Tempat: Pada keseluruhannya. Gubuk buruk di tebing sungai b. latar tempat yang dipilih oleh pengarang adalah di Kuala Lumpur. a. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal. Contohnya. c. b. Latar Masyarakat: Latar Masyarakat kota yang miskin. 20 tahun yang lalu Detik permulaan datuk tua memulakan kehidupan sebagai seorang peminta sedekah. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai. Waktu tengah hari keadaan terik panas yang dilalui oleh datuk tua semasa mengemis di jalanan. b. Datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Waktu sore/petang – 5 tahun yang lalu Datuk tua menjumpai bayi yang berbalut dengan lampin di tong sampah. Terdapat juga latar tempat yang dinyatakan dengan jelas.MADU ILMU i. v. Contohnya.

Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Contohnya. Masyarakat yang jahil tentang agama. datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya 59 . 7. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. 8. Setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing. 5. Masyarakat yang penyayang. Contohnya. 3. Perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri.MADU ILMU Datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua. Contohnya. Contohnya. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. Ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak ke dalam tong sampah. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Contohnya Masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua. 4. 6. Masyarakat kota yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Contohnya.

. Personifikasi. GAYA BAHASA Pemilihan gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang merupakan bahasa sehari-hari yang mudah difahami oleh pembaca.Matahari jam dua belas tegak di atas kepala.“Tak ada tapi-tapinya lagi.Getir dan penuh penderitaan. . Kalau saya kata pindah.Hatinya menjerit.Mengalir air mata darah . .Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. . 3. . Hiperbola. 2. membayangkan warna hidupnya. Contohnya. 6. Walau pun sesekali diselitkan dengan bahasa asing tetapi keindahan gaya bahasa jelas diperlihatkan oleh pengarang melalui gabungan unsur bahasa sastera seperti di bawah ini.Sore. Metafora . 5.buldozer. memanah mata tua. Penggunaan bahasa asing. pindah!” 4. 1. Simile . Sinkof. 60 . .Hitam seperti malam. .MADU ILMU di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua.Alhamdullilah.

Tidak ada kopi. Contohnya. segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan penuh kemanusiaan bermurah hati menghulurkan sedekah. Nilai Kemanusiaan. Tidak ada susu. Retoris Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaunglaungkan? Dia tidak tahu. i. Paradoks. 61 .MADU ILMU 7. Pengulangan kata Terbelelenggu oleh kemiskinan. Datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri. . Sudah pandai menanya. Lelaki tua menyelamatkan Sumi yang dibuang ke dalam tong sampah oleh ibu bapanya. Nilai Kasih sayang.Siang ialah malam. Sudah pandai merajuk. 2. Terbelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut. ii. 9. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? 8. NILAI MURNI 1. Malam ialah siang. Contohnya.

Kita hendaklah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain. Nilai Kegigihan. 62 . Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita. Contohnya. 4. Nilai Kesyukuran. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain. Datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup. Datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah. Contohnya. 5. Datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan. Contohnya. Contohnya. Nilai bertanggungjawab. 3. 4.MADU ILMU 3. 2. Nilai Ketabahan. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup. 6.

SUDUT PANDANGAN Sudut Pandangan Orang Ketiga Terbatas Contohnya. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. tetapi pengarang hanya meresap ke dalam cerita bagi mengetahui maklumat tentang diri watak dengan menggambarkan aspek-aspek penting sahaja. persoalan. pengarang tidak terlibat sama ada dengan persoalan-persoalan mahupun dengan watak. Kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak. perwatakan.MADU ILMU 5. Warga kota tetap sibuk seperti tadi. Malahan setiap detik dan ketika. Menadah tangan dengan tin tuanya. Satu perjuangan kehidupan. 1. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. MADU ILMU: CERPEN GERSANG (MASNIAH KALYUBI) Soalan Struktur : Tema. Walaupun cuma menadah tangan. 6. Bergelut dengan penderitaan. 63 . nilai dan pengajaran. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita. Seperti selalunya.

____ v. ____ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ d) Lengkapkan jadual nilai dan pengajaran di ruang yang disediakan berdasarkan petikan di atas. ____ vi. __________________________________________________________________ c) Berikan empat perwatakan lelaki tua seperti dalam petikan di atas. ____ iv. Nilai Pengajaran i 64 .MADU ILMU a) Berikan tema cerpen berdasarkan petikan di atas. iii. __________________________________________________________________ b) Nyatakan satu persoalan yang ingin disampaikan pengarang seperti dalam petikan di atas.

Perwatakan. memanah mata tua. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Siapakah “dia” dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan satu nilai murni yang ada pada watak “dia”. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. 2.MADU ILMU ii. Silau dan menyakitkan. teknik penulisan dan definisi. latar masa. Selesa. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 65 . Sapu tangan dilipat dan dimasukkan kembali. Dia mendongak ke langit. Alhamdulillah! Dia menyeluk poket baju kusamnya mengeluarkan sapu tangan yang telah lusuh dan berbau kemudian mengesat peluh yang membasahi muka tuanya. nilai murni.

3. Begitulah seperti selalunya. Mendongak melihat keikhlasan yang tersirat daripada hati-hati warga kota yang sering ketandusan. Nilai budi yang hampir roboh.MADU ILMU (c) Nyatakan latar masa berlakunya peristiwa dalam petikan di atas. Setiap kali apabila menyedari bunyi syiling itu berdenting. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (e) Berikan definisi teknik penulisan bagi jawapan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Binaan plot dan gaya bahasa. Peri kemanusiaan yang begitu rapuh. dia akan terus mendongak. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (d) Nyatakan teknik penulisan yang digunakan pengarang berdasarkan petikan di atas. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 66 .

(Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) 67 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (c) Senaraikan tiga gaya bahasa dan contoh. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Persoalan. Kalau terlambat sedikit. bayi kecil mongel itu pasti telah berada di dalam perut anjing. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan binaan plot tersebut. Tetapi dia tahu Sumi ialah mangsa kedurjanaan dan kemiskinan hidup. dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah. Lima tahun dulu. Masih berbalut dengan lampin.MADU ILMU (a) Nyatakan satu binaan plot yang terdapat dalam petikan di atas. teknik plot dan perwatakan. Lampin lusuh. Dia tidak tahu siapa ayah dan ibu sumi. 4.

ii. i.MADU ILMU a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan persoalan yang terdapat tersebut. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Berikan dua perwatakan Sumi. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan satu teknik plot dan huraikan contohnya berdasarkan petikan di atas. _____________________________________________________________ _ _____________________________________________________________ _ Persoalan dan latar masyarakat. 68 .

69 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 6. Sesusuk tubuh tua menggigil menyaksikan deretan gubuk-gubuk buruk menyembah bumi. Penghuni-penghuni hanya mampu memerhatikan gergasi besi menyodok gubuk-gubuk mereka. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (b) Nyatakan latar masyarakat yang cuba dipaparkan oleh pengarang yang terdapat dalam petikan di atas. Lengkapkan jadual di bawah dengan memadankan nilai dan peristiwa yang diberikan. (Dipetik daripada cerpen Gersang oleh Masniah Kalyubi) (a) Berikan satu persoalan yang terdapat dalam petikan di atas. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi bulldozer dan semakin lemah tubuh tuanya.MADU ILMU 5. Langkahnya mati tiba-tiba.

meneruskan perjalanan pulang. Silau dan menyakitkan. Menadah tangan dengan tin tuanya. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Alhamdullilah! Kasih sayang Ketekunan ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Keikhlasan Dia mendongak ke langit. Dia yakin itu.MADU ILMU Tiba-tiba saja dia berhenti. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Untuk sekian lamanya. Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. Ketabahan/kesabaran Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Satu perjuangan kehidupan. Walaupun cma menadah tangan. Bumi Allah ini luas. memanah mata tua. 70 . Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah. Baginya semua itu sudah tidak bererti. Bergelut dengan penderitaan. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Dia segera beredar. Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar.

71 . Peristiwa Gaya Bahasa Getir dan penuh penderitaan. Dari kaki berkisar ke muka. berjalan dengan gagah. membayangkan warna hidupnya.MADU ILMU Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. Seraut wajah yang tidak dikenali. Berdasarkan cerpen Gersang. Terima kasih cucuku! Kesyukuran 7. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. lengkapkan jadual berikut dengan memberikan unsur gaya bahasa bagi setiap peristiwa yang dinyatakan. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini.

_______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ (b) Nyatakan latar bagi peristiwa-peristiwa di bawah ini. memanah mata tua. ________________________________________________________ 72 .MADU ILMU Kuala Lumpur. i. i) Itulah cerita lelaki tua di kaki lima. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ ii. (a) Nyatakan tiga jenis latar yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masni Kalyubi. ________________________________________________________ ii) Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. _______________________________________________________ Contoh : ________________________________________________ ________________________________________________ iii. 8. hati muda. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. berikan contoh.

2. Bincangkan binaan plot yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. Huraikan perwatakan lelaki tua dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi.MADU ILMU iii) Suasana tampak tegang. ________________________________________________________ iv) Bunyi enjin buldozer sayup-sayup kedengaran dari arah deretan gubukgubuk buruk itu. ________________________________________________________ Soalan esei: 1. Air muka setiap penduduk membayangkan kegelisahan yang sukar diselindung lagi. ________________________________________________________ v) Mungkin kerana terlalu lama duduk atau oleh sebab umurnya yang hampir menjangkau satu abad. . Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi. SKIMA JAWAPAN: CERPEN GERSANG Soalan Struktur 73 . 3.

seorang yang gigih . (b) Kegigihan seorang tua mencari rezeki bagi meneruskan perjuangan hidup diri dan cucunya. kegigihan Pengajaran Kita mestilah gigih meneruskan kehidupan walaupun banyak cabaran yang menduga.seorang lelaki tua yang sudah tidak bermaya . (c) “dia” ialah lelaki tua 74 . (d) Nilai i.MADU ILMU 1.mencari rezeki dengan meminta sedekah.(a) Tema: ketinggian sikap tanggungjawab seorang pengemis tua yang sanggup berkorban dalam mengalami kepayahan hidup untuk menyara seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. ii.seorang yang bertanggung jawab . (c) Perwatakan lelaki tua: . tanggung jawab Kita mestilah bertanggung jawab kepada diri sendiri dan juga amanah yang telah dipikul. 2.

Sumi dibuang kedalam tong sampah menunjukkan bahawa terdapat segelintir manusia yang tidak mempunyai sikap perikemanusiaan. (c) (d) Teknik plot: imbas kembali. Perwatakan Sumi: 75 .MADU ILMU (d) Nilai kesyukuran. 3.sumi dijumpai dalam tong sampah lima tahun dahulu. Simile Repitisi Kata ganda seperti mendongak hati-hati (a) (b) Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan. (e) Latar masa: waktu tengahari (f) Teknik pemerian (g) Maksud: Penceritaan secara langsung oleh pengarang kepada pembaca. (b) Lelaki tua terpaksa mengemis di jalanan dan mengharapkan belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya. (a) Binaan plot permulaan. (c) Dua gaya bahasa dan contoh: 4.

6. Bumi Allah ini Kasih sayang Ketekunan Kesyukuran Ketabahan/kesabaran 76 . Tidak dipedulikan lagi jeritan-jeritan yang memilukan. (b) Masyarakat yang menjadi mangsa akibat pembangunan masyarakat. 5. . Mencari nasi sesuap dua untuk diri dan cucunya. Dua biji limau kecut dibeli dengan harga lima puluh sen. Tetapi ada sentuhan kesyukuran. Dia segera beredar. padanan nilai dan peristiwa: Tiba-tiba saja dia berhenti. Silau dan menyakitkan.Mangsa ketidakprihatinan manusia akibat kemiskinan hidup. Baginya semua itu sudah tidak bererti.seorang anak yang tidak mendapat kasih saying ibu bapa dan tidak pernah mengenal ibu bapanya. (a) Persoalan: Pihak kerajaan yang mementingkan pembangunan sematamata. memanah mata tua. Tidak dihiraukannya lagi kebisingan itu. Satu perjuangan kehidupan. Teringat akan pesanan cucu tersayang. Bergelut dengan penderitaan. Sumi!” Datuk tua bersama Sumi perlahan-lahan beredar. Alhamdullilah! ”Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Menadah tangan dengan tin tuanya. Melewati seorang lelaki tua tidak bermaya. Dia mendongak ke langit. meneruskan perjalanan pulang. Dia membelok sebentar ke tempat orang menjual buah.MADU ILMU . Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. Walaupun cma menadah tangan.

Seraut wajah yang tidak dikenali. hati muda. malah lebih gagah daripada bangunan yang berada di depan matanya tika ini. berjalan dengan gagah. Kuala Lumpur. Untuk sekian lamanya. memanah mata tua Dengan berkemeja dan bertali leher. wajahmu kadangkala mengelirukan mata tua. Dia yakin itu. Terima kasih cucuku! Keikhlasan 7. unsur gaya bahasa: Peristiwa Getir dan penuh penderitaan. tiba-tiba bibir itu mengorak senyum. Dari kaki berkisar ke muka. Tetapi daripada air muka dikenal pasti keikhlasan hati yang murni. membayangkan warna hidupnya. Hitam seperti malam! Matahari jam dua belas tegak di atas kepala. (a) tiga pembahagian latar dan maksud: 77 . Paradoks Sinkof Simile Gaya Bahasa Personifikasi 8.MADU ILMU luas. Sesusuk tubuh yang sedang membongkok diperhatikan. .

- seorang peminta sedekah (meminta sedekah melalui ihsan warga kota) 78 .MADU ILMU (i) Latar Masa (masa atau tempoh berlakunya sesuatu peristiwa) (ii) Latar tempat (tempat berlakunya peristiwa) (iii) Latar masyarakat (menggambarkan semua golongan dan aktiviti masyarakat) (b) latar bagi peristiwadi bawah: (i) latar tempat (ii) latar masa (iii) latar masyarakat (iv) latar masyarakat (v) latar masa Soalan esei: 1.

Akan tetapi. Klimaks: Pihak kerajaan telah merobohkan gubuk-gubuk buruk yang menjadi rumah lelaki tua dan penghuni-penghuni yang lain selama ini. 79 . Perkembangan: Lelaki tua mengeluh sendirian atas sikap pihak kerajaan yang tidak adil kerana telah menghalaunya dari rumahnya kerana hendak mendirikan pembangunan di kawasan tersebut. Lelaki tua cuba menyelamatkan Sumi sewaktu jentera merobohkan gubuk-gubuk tersebut menyebabkan lelaki tua hilang tenaga dan keupayaannya. Lelaki itu terpaksa bekerja keras untuk menyara hidupnya dan Sumi yang masih kecil. lelaki tua itu kembali bersemangat dan yakin bahawa rezeki Tuhan itu ada di mana-mana sahaja. Peleraian: Lelaki tua itu berasa sedih dan sayu kerana tempat tinggalnya telah dirobohkan. Binaan plot: Permulaan : Lelaki tua yang terpaksa mengemis di jalanan dan mengharap belas ihsan daripada orang ramai untuk mencari rezeki demi menyambung kehidupannya.MADU ILMU Seorang yang penyayang (membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang) Mempunyai sifat bertanggung jawab (menjaga Sumi yang telah dibuang oleh manusia yang kejam di dalam tong sampah) 2. Perumitan: Lelaki tua yang teringat tentang peristiwa lima tahun lepas dia menjumpai Sumi di dalam tong sampah dan dia bertanggungjawab menjaga Sumi seperti cucunya sendiri.

cth: terdapat segolongan manusia yang tidak mempunyai sifat perikemanusiaan dan sanggup membuang anak mereka. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang telah dilakukan oleh kita. 80 . Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memandu kita melalui kehidupan yang lebih sempurna. cth: datuk tua amat menyayangi Sumi walaupun mereka tidak mempunyai pertalian darah.MADU ILMU 3. Kita perlulah menghindarkan budaya yang tidak bermoral kerana budaya ini akan membawa kemusnahan. cth: sewajarnya ada pihak-pihak tertentu yang membantu orang-orang yang senasib datuk tua dalam menjalani kehidupan. iii. Pengajaran: i. iv. ii. Kita hendaklah menyayangi antara satu sama lain. Kita hendaklah membantu orang yang dalam kesusahan. cth: datuk tua berasa bertanggungjawab untuk menyara Sumi dan lebih berusaha untuk menambahkan pendapatan. cth: datuk tua yang reda dengan ketentuan Ilahi walaupun kehidupannya sukar dan kehilangan tempat berteduh v.

MADU ILMU CERPEN 5 : 1. 2. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilupakan oleh generasi muda. 81 . TEMA TAGUNG – WITER GUNIK Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. PERSOALAN (a) Persoalan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghargai alat muzik tradisional dan tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer.

Contoh : Cucucucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari pemalu tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer. . . . . (d) Persoalan tentang pertentangan pandangan generasi muda dengan generasi tua. . Contoh : ‘Aku’ bersabar dengan sikap anak dan cucucucunya yang tidak menghormati orang tua. (b) URSULA .Seorang yang gigih mempertahankan alat muzik tradisional. . .MADU ILMU (b) Persoalan tentang kesedaran untuk menghargai warisan kebudayaan tradisional.Berbangsa Kadazandusun. 3.Isterinya Leona telah meninggal dunia setahun yang lalu. (c) Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. 82 .Seorang yang penyabar.Seorang penempa dan pemain tagung yang handal ketika zaman mudanya. ‘Aku’ juga mencadangkan pemuda Kadazandusun yang hendak berkahwin hendaklah memenuhi syarat iaitu pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai barang hantaran. .Kecewa dengan sikap generasi baru yang tidak lagi berminat dengan warisan budaya leluhur mereka. Contoh : : Ursula berasa malu dan marah dengan sikap ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. Contoh : ‘Aku’ cuba menghidupkan semula muzik tradisional tagung dengan memasukkan acara paluan tagung ketika sambutan Pesta Kaamatan.Selalu menghabiskan masa di buaian.Mempunyai empat orang cucu. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang penggunaan alat muzik tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. (a) WATAK DAN PERWATAKAN AKU .Ayah kepada Ursula.Anak tunggal ‘aku’.

Seorang yang tidak menyokong perjuangan ayahnya. (d) ATIN DAN ATOM . . PLOT (a) MONOLOG TEKNIK PLOT Monolog antara watak dengan dirinya sendiri dalam cerpen ini ini berlaku semasa ‘aku’ sibuk mencari tagung yang tak tahu di mana. .Seorang yang penyayang. Contoh : Ursula tidak menyokong cadangan ayahnya untuk menghidupkan semula tagung di kalangan masyarakat Kadazandusun. . .Balik ke kampung ketika cuti semester dan hendak mengkaji tagung. .Gemar bermain permainan di komputer.Tidak menghormati orang tua.Belajar di universiti luar negara.Belajar di sekolah menengah.Anak lelaki sulung Ursula dan David. Contoh : Ito sangat menyayangi adik-adiknya dan membeli permainan komputer yang diminati oleh mereka. Contoh : Ito membuat keputusan untuk mengkaji tagung sebagai satu warisan budaya. Contoh : Mereka tidak mengendahkan pertanyaan ‘aku’ dan asyik bermain komputer.Mempunyai kelulusan ijazah dari universiti.Seorang yang mudah mempercayai cerita orang lain. . 4. (c) ITO . mereka dikurniakan empat orang anak iaitu Uji. Atom dan Atin. . Ito juga sangat menyayangi ‘aku’ . . (b) IMBAS KEMBALI 83 . . Contoh : Dia mempercayai bulat-bulat cerita Annie berhubung dengan sikap ayahnya ketika mesyuarat. Ito.MADU ILMU .Seorang yang menghargai warisan bangsanya.Hasil perkahwinannya dengan David.Anak-anak Ursula dan David.

Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer. .Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung. .Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. .MADU ILMU ‘Aku’ mengingat kembali kenanganya mersama Leona. (d) KEJUTAN Pembaca dikejutkan apabila Ito pemuda yang telah melanjutkan pengajian ke luar negara memberitahu bahawa dia mahu membuat kajian tentang tagung dalam suasana ‘aku’ telah berputus harapan kerana semua orang menolak cadangannya. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. (b) PERKEMBANGAN . Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. mendiang isterinya yang begitu menghargai tagung (c) KONFLIK Wujud konflik antara ‘aku’ dengan ahli mesyuarat kerana mereka menolak cadangan ‘aku’ untuk menghidupkan semula tagung. . BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. (c) KLIMAKS 84 .Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula.“Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan.

Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. (d) PELERAIAN . pengarang memberi gambaran kebanyakan peristiwa yang berlaku dalam cerpen ini berkisar kepada persiapan kaum Kadazandusun untuk membuat persiapan sambutan Pesta Kaamatan.Tempat mesyuarat untuk membuat persiapan menyambut Pesta Kaamatan.Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.MADU ILMU .‘Aku’ mencari Uji cucu perempuannya untuk bertanyakan tutuntung. . 5. (e) PENGAKHIRAN . Bagaimanapun. LATAR TEMPAT (a) RUMAH URSULA . Namun. LATAR MASA Pengarang tidak menggunakan latar masa yang spesifik dalam cerpen ini.‘Aku’ mencari tutuntung tetapi tidak diendahkan oleh Atom dan Atin yang asyik bermain komputer. 6. ‘aku’ teringat Uji telah mengikut ibunya ke lapangan terbang menyambut kedatangan Ito dari luar luar negara.‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. (b) DI BUAIAN .Tempat ‘aku’ selalu menghabiskan masanya dan mengimbas kembali kenangannya bersama dengan mendiang isterinya Ursula. 85 . (c) BALAI RAYA .

. Contoh : ‘Aku’ gigih mempertahankan tagung sebagai satu warisan bangsanya. Dia juga bersabar dengan tindakan ahli mesyuarat yang salah anggap dengan cadangannya. Nilai tanggungjawab. 86 . (b) (c) Nilai kegigihan.MADU ILMU . begitu jugan dengan tindakan Ursula anaknya yang menentang tagung. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu Contoh : ‘Aku’ (b) (c) menghidupkannya semula. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya.‘Aku’ mencadangkan supaya tagung dihidupkan kembali. Pemuda kampung yang hendak berkahwin hendaklah pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai hantaran perkahwinan.Cadangan aku telah diselahertikan oleh ahli mesyuarat dan beranggapan ‘aku’ hendak mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’ 8. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. (e) Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : ‘Aku’ sentiasa bersabar dengan kerenah cucunya Atin dan Atom yang tidak mengendahkannya. NILAI (a) Nilai kesabaran. (d) Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan computer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. 7.

Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Pengarang memfokuskan keadaan perasaan dan fikiran watak utama. SUDUT PANDANGAN daripada terus tindakannya yang mahu membuat kajian tagung sebagai warisan budaya masyarakat SUDUT PANDANGAN ORANG PERTAMA Pengarang menggunakan sudut pandangan orang pertama dengan menggunakan watak ‘aku’. Pengarang juga turut mengalhkan fokus kepada watak sampingan seperti Ursula. 87 . PENGAJARAN (a) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. (b) Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. 9.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ bertanggungjawab untuk mempertahankan tagung pupus di kalangan generasi muda. (e) Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer (c) Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. dengan Contoh : Ito merupakan cucu ‘aku’ yang masih menghargai tagung di Borneo. (d) Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. 10. Gambaran ini diberikan secara terperinci berbanding dengan gambaran terhadap watak lain. (d) Nilai menghargai. Ito juga Atin dan Atom. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka.

survey.MADU ILMU 11. mengangguk-angguk. Kedua-duanya masih belajar di menengah rendah. Contoh : kartun-kartun. Berdasarkan cerpen Tagung. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen. Nampaknya cuti pertengahan semester benar-benar nampak?” (a) Siapakah ‘Aku’ dalam cerpen ini? ‘dimanfaatkan’ oleh kedua-duanya untuk bertualang di dunia maya itu “Betul kamu berdua tidak (b) (c) (d) Nyatakan persamaan watak kedua-dua cucu ‘aku’. Contoh : Jejarum tawa. Pemilihan diksi bahasa Kadazandusun. 88 . nak. Seapatutnya amat kejam. (a) (b) 2. Nyatakan tema cerpen. karya Witer Gunik. ni Simpulan bahasa. Apakah yang dicari oleh ‘aku’? Nyatakan satu perwatakan ‘aku’. memang kejam amat. SOALAN STRUKUTUR 1. Contoh : membuang muka Personifikasi. Permainan komputer itu telah menelan roh dua jasad kedua-dua cucuku itu. Contoh : tagung. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) GAYA BAHASA Kata ganda. Contoh : Permainan computer itu telah menelan roh jasad kedua-dua cucu itu. Contoh : band. bersama-sama Sinkof. bongkah kelu Pemilihan diksi Bahasa Inggeris. Aku menggeleng. Metafora. Contoh : ku. aki Inversi Contoh : Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan.

Entah. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini. (a) Apakah maksud latar tempat? (b) Berikan dua contoh latar tempat dalam cerpen ini. Aku tidak dapat membendung rasa tidak puas hatiku terhadap cadangan mereka yang mahu mengetepikan warisan budaya dalam sambutan Pesta Kaamatan pada tahun ini.MADU ILMU 3. isteri Lekinson baru telefon. Aku melepaskan keluhan berat. Tentunya tidak begitu jika aku boleh memalu tagung ku di stor itu. lalu aku membawa diri ke buaian. “Tadi Annie. “Tak seorang pun tahu?” 89 . Berikan satu contoh monolog dalaman berdasarkan petikan di atas. aku dimarahi pula oleh Ursula. aku ditusuk pedih jejarum tawa daripada cucu-cucuku apabila aku melepaskan kalimat geram. (a)Apakah maksud monolog dalaman? (b) 5. memang kejam amat. 8. bagaimana untuk aku melakukan begitu jika tuntungnya tidak ada? Barangkali mereka menyembunyikan tutuntung itu. Buaian itu nampaknya teman tunggalku di rumah Ursula ini. (c) Berikan tiga contoh latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Seperti badut. ah. Tetapi. dia cerita macam-macam tentang ayah dalam mesyuarat itu! (a)Di manakah ’aku’ pergi sebelum kembali ke rumah? (b)Apakah yang diceritakan oleh Annie kepada Ursula? 6. Berhartakan warisan budaya sebagai kekayaan. “Kita hidupkan semula tagung!” Aku mencadangkan. 7. (a) Nyatakan nilai yang terdapat dalam dialog di atas. Sekembali aku di rumah. (b) Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam dialog ini.

. (a) (b) Nyatakan tema cerpen ini. perkembangan. 2.. karya Witer Gunik. Berdasarkan cerpen Tagung. Berdasarkan cerpen Tagung. 3. 9. ya sekurangkurangnya walaupun hanya. karya Witer Gunik.. .menyembunyikan senyuman.Bukankah lalang sepadang selalu bermula dengan sekuman? . . (a) Kenalpasti sudut pandangan yang sesuai bagi petikan di atas.MADU ILMU (a) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan ini.. SOALAN ESEI 1. (a) (b) Jelaskan latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. Berikan empat pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. Huraikan empat persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. aku dilamar kesedaran. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 90 .. Berdasarkan cerpen Tagung. karya Witer Gunik. (a) (b) Nyatakan empat perumitan yang dihadapi oleh watak utama pada bahagian Huraikan teknik plot yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini..

Bertemakan perjuangan seorang atuk mempertahankan alat muzik tradisional yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi dan permainan maya dalam komputer. Nilai kegigihan (I) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan budaya. (a) (b) Atuk Suka bermain komputer Tagung Sabar dengan kerenah cucu-cucunya.MADU ILMU 1. (a) (b) (c) (d) 4. 3. 2. 5. Kita janganlah terlalu terpengaruh dengan kemajuan teknologi komputer. Setiap lelaki yang ingin berkahwin wajib pandai memalu tagung dan menjadikan tagung sebagai syarat hantaran perkahwinan. (a) (b) Mesyuarat sambutan Pesta Kaamatan. (a) (b) (c) Kita hendaklah mempertahankan alat muzik tradisional. Masyarakat yang menyukai muzik moden. Kita hendaklah saling bertolak ansur dalam membuat sebarang keputusan. ‘Aku’ cuba menghidupkan semula alat muzik tradisional tagung kepada generasi muda kerana tagung merupakan budaya tinggalan leluhur mereka. Watak berkata-kata di dalam hati. (a) (b) (c) Tempat berlakunya sesuatu peristiwa (I) (II) (I) (II) (III) Di dalam rumah Ursula. Balai raya Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional Masyarakat yang menyukai permainan moden. (a) (b) . 6. ‘Aku’ kecewa dengan sikap cucu-cucunya yang tidak menghormati orang tua tetapi menghabiskan masa yang banyak dengan permainan di komputer. 91 7. Bukankah mereka asyik membuang muka dengan cintaku ini.

yang menjadi warisan bangsa yang semakin dilupakan akibat kemajuan teknologi komputer. (a) Masyarakat yang menghargai alat muzik tradisional (a) Cerpen ini bertemakan tentang perjuangan untuk mempertahankan muzik tradisional 92 . tak Metafora. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian semakin dilukan oleh generasi muda Persoalan kesedaran untuk menghargai warisan kesenian tradisional. 2. JAWAPAN SOALAN ESEI 1. (b) Persolan tentang kepupusan penggunaan alat muzik tradisional akibat perubahan zaman. (a) (I) (II) (III) 9. Contoh : ku. Contoh : jejarum tawa Inversi. 8. Contoh : Tagung yang dulu digunakan dalam majlis keramaian. Sinkof. Contoh : Ursula berasa malu dan marah dengan kedegilan ayahnya yang ingin mempertahankan permainan tagung dalam Pesta Kaamatan. Contoh : kejam amat. Persoalan tentang pandangan generasi muda dengan generasi tua. sepatutnya amat kejam Sudut pandangan orang pertama. Contoh : Ito memilih untuk membuat kajian tentang permainan tagung dalam kebudayaan masyarakat di Borneo. Persoalan tentang keruntuhan nilai murni akibat kemajuan teknologi. ‘Aku’ kecewa apabila anak dan cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung kerana mereka lebih meminati permainan moden. Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ tidak mempedulikannya yang sedang mencari tagung kerana memberi perhatian kepada permainan komputer.MADU ILMU (II) Kita hendaklah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan.

Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Atin dan Atom yang mengeluarkan kata-kata tidak sopan kepada ‘aku’. Contoh : Mesyuarat Pesta Kaamatan sepatutnya menerima cadangan ‘aku’ agar tagung dibudayakan semula di kampung mereka. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang dimainkan oleh ‘aku’. Kita perlulah belajar mewarisi permainan alat muzik tradisional bagi kesinambungan warisan budaya pada masa akan datang. (b) Kita hendaklah sentiasa menghargai warisan yang melambangkan jati diri bangsa. Contoh : Pesta Kaamatan dan majlis perkahwinan meminggirkan pertunjukan tagung kerana dianggap tidak menarik lagi. Masyarakat semakin lalai dengan perkembangan komputer Contoh : Cucu-cucu ‘aku’ begitu berminat dengan permainan komputer dan tidak tertarik dengan permintaan ‘aku’nya untuk permainan tagung. Kita hendaklah sentiasa menghormati orang tua dan tidak melukakan hati mereka. Contoh : Ito mahu membuat kajian tentang tagung yang menjadi warisan bangsanya. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua Contoh : perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Contoh : Atin dan Atom sepatutnya menghormati ‘aku’ walaupun sibuk bermain komputer.MADU ILMU Contoh : ‘Aku’ begitu mencintai kesenian warisan tradisional dan mahu menghidupkannya semula tagung. Contoh : Perbezaan pendapat antara ‘aku’ dengan Ursula yang menentang cadangan ayahnya untuk menghidupkan permainan muzik tagung. Masyarakat yang tidak menghormati orang tua. Masyarakat muda yang masih meminati muzik tradisional. Masyarakat yang suka kepada muzik moden. 93 .

3. Contoh : Perjuangan dan kegigihan ‘aku’ mempertahankan tagung harus dicontohi. 94 . Contoh : Perjuangan ‘aku’ untuk menghidupkan kembali permainan tagung perlu diajar kepada generasi muda agar tidak hilang. Ahli mesyuarat beranggapan atuk cuba mengambil kesempatan untuk membuat tagung. Permintaan supaya tagung dihidupkan semula dalam masyarakat ditolak mentah-mentah oleh semua ahli mesyuarat. (b) Permulaan. Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa ‘aku’ mencari tutuntung. Pengarang mengembangkan cerita dengan kekecewaan ‘aku’ dengan sikap cucu cucunya yang tidak acuh dengan tagung. Cucu-cucunya lebih gemar bermain komputer. Perkembangan. (a) Cucu-cucunya tidak berminat lagi dengan permainan tagung dan lebih suka komputer. Kita perlu memanfaatkan masa depan dengan sebaik-baiknya dengan melakukan perkara yang mendatangkan faedah. bermain Permainan tagung terpaksa bersaing dengan muzik moden seperti band. Anaknya sendiri menentang persembahan tagung dalam pesta keamatan kerana dianggap untuk simpanan muzium sahaja. Pengarang turut menggarap teknik imbasan kembali apabila ‘aku’ teringat mendiang isterinya Leona ketika dia memainkan alat muzik tradisional tagung.MADU ILMU Kita perlulah mencontohi perjuangan insan yang mempertahankan warisan budaya daripada pupus ditelan zaman. ‘Aku’ tidak dipedulikan oleh dua orang cucunya iaitu Atom dan Atin kerana mereka sibuk bermain permainan di komputer.

95 . Ursula malu dengan tindakan bapanya ketika mesyuarat.MADU ILMU “Aku’ turut teringat peristiwa dia menghadiri mesyuarat sempena Pesta Kaamatan. Pengakhiran Pengarang mengakhiri cerita dengan ‘aku’ yang rasa bangga kerana masih ada yang menghargai tagung. Peleraian. Konflik semakin rumit apabila ‘aku’ bertikam lidah dengan anaknya Ursula. ‘Aku’ bersyukur kerana Ito cucunya menghargai tagung sebagai warisan kebudayaan leluhurnya. Ahli mesyuarat salah anggap dengan cadangan ‘aku’ dan ada di antaranya beranggapan ‘aku’ cuba mengaut keuntungan hasil daripada cadangannya. ‘Aku’ telah mencadangkan supaya tagung dijadikan hantaran perkahwinan dan dan lelaki harus pandai memalu tagung. Cerita ini mencapai klimaks apabila Ito pulang bercuti dari pengajiannya di luar negara dan menyatakan hasratnya untuk mengkaji tagung sebagai warisan kebudayaan di Borneo.

MADU ILMU CERPEN 6 : SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM – HASAN ALI 96 .

.“Ya. TEKNIK PLOT: 1)Imbas Kembali – “… demikian Pak Badin mengingat-ingat. pak dukun” LATAR: Pengerusi mengangguk.masyarakat Melayu yang bijaksana .nisab. latar masa -waktu malam iaitu ketika solat Tahajud. -masyasrakat yang NILAI: beriman . SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM SUDUT PANDANGAN Sudut pandangan orang ketiga terbatas GAYABAHASA Diksi . Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. latar masyarakat .Nilai keadilan.“Tapi… dengan bahasa Malaysia saja”. 97 .ya. . latar tempat .“… peserta sidang kelihatan macam rupa mayat” Repetasi . fikiran berlian” Sinkope .Nilai kasih sayang kepada masyarakat.dewan persidangan .bahasa Arab seperti zakat. Seorang yang beriman Seorang yang cerdik.Nilai bertanggungjawab terhadap masyarakat. Persoalan pengaruh budaya barat. Simile . -Masyarakat yang angkuh. tahajud. Watak dan Perwatakan Utama (Pak Badin) dukun berbangsa Melayu Seorang yang penyayang terhadap bangsanya mempunyai nilai jati diri Melayu yang kuat. PENGAJARAN: Kita hendaklah bertanggungjawab sebagai ketua dengan adil Kita hendaklah menyelesaikan masalah dengan bijaksana Kita mestilah menghindari diri kita daripada unsur negatif Kita mestilah berpegang teguh dengan ajaran agama. -masyarakat yang mudah terpengaruh dengan kebudayaan barat.MADU ILMU TEMA: Mengisahkan tentang dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.kampong -Jalan Chow Kit Kuala Lumpur.haul. 2)Dialog -“Silakan. PERSOALAN: Persoalan keruntuhan jati diri dalam kalangan masyarakat.

Gaya bahasa 98 . Petikan Peserta sidang senyap sekejap seperti mencari fikiran “Ya. Kata Pak Badin menyangkut suatu kemegahan dalam dirinya.MADU ILMU SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM 1. fikiran berlian” “Tapi… dengan bahasa Malaysia saja.” kata Pak Bidin sambil melihat keliling. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Siapakah nama penutur dialog di atas. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua contoh latar tempat yang terdapat dalam cerpen ini. Memang bahasa Inggeris jadi bahasa kebangsaan dunia. Dipetik daripada cerpen Sidang Para Dukun Dan Sindrom a) Nyatakan satu teknik plot yang digunakan oleh penulis dalam petikan di atas.demikian Pak Badin mengingatingat. “Rupa-rupanya kerja dukun ini ada di mana-mana”. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Lengkapkan jadual di bawah dengan gaya bahasa yang sesuai.tentunya dia terasa rendah kalau masih memerap dengan dunia bahasa Malaysia. tuan pengerusi. ya. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Berikan dua persoalan yang diperoleh daripada cerpen tersebut. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2.

MADU ILMU a) Berikan satu perwatakan Pak Badin berdasarkan petikan dan satu berdasarkan dalam cerpen. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan lima gambaran masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ b) Apakah sindrom yang berlaku di tanah air Pak Badin? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ SOALAN ESEI 1. b) Jelaskan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Berdasarkan cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom karya Hasan Ali: a) Huraikan tema bagi cerpen tersebut. 2. b) Huraikan lima nilai murni yang terdapat dalam cerpen ini. JAWAPAN CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM Soalan Struktur 1 a) Teknik Imbas Kembali 99 . c) Huraikan lima pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini.

Contohnya penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi sepatutnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.Memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. Contohnya dukun Pak Badin telah menjadi perhatian manusia seluruh dunia kerana kejayaannya menyelesaikan beberapa jenis sindrom yang telah melanda umat manusia pada abad ke-21. Contohnya pengaruh bahasa inggeris dalam pertuturan Bahasa Melayu Persoalan kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat. 100 .Sinkope 4 a) Seorang yang beriman 4 b) Sindrom mengagungkan budaya barat Soalan Esei 1a) Tema Mengisahkan Dukun Pak Badin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubati pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia. 2 a) Pak Badin b) Dewan Persidangan . Kampung Pak Badin 3 a) .MADU ILMU b) . Contohnya Abdul Khalis merupakan watak yang melambangkan masyarakat yang merosot nilai jati diri hingga malu untuk berbahasa Melayu.Kemerosotan nilai jati diri dalam kalangan masyarakat.Simile .Repetisi . b) Tiga persoalan ialah: Persoalan pengaruh budaya barat. Persoalan memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi Negara. .

Kita mestilah menyelesaikan sesuatu masalah dengan jalan penyelesaian yang betul. Contohnya Pak Badin gigih memohon kepada Tuhan agar diberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Masyarakat yang tidak mudah berputus asa. Masyarakat Melayu yang bijaksana. b) Lima nilai murni Nilai bertanggungjawab 101 . Masyarakat yang gigih berusaha. Contohnya Abdul Khalis mudah terpengaruh dengan budaya barat sehingga malu menggunakan bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Contohnya ketua satu yang menjadi Tuk Sidang kampung tidak mahu menerima cadangan yang baik daripada Pak Badin untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat di kampung Melayu. Lima gambaran masyarakat. Contohnya pelbagai masalah diutarakan sewaktu menghadiri suatu seminar yang terbesar “Kelab dukun Dunia”. Masyarakat yang mudah terpengaruh kepada nilai barat. Masyarakat yang mempunyai pelbagai masalah.MADU ILMU c) Lima pengajaran 2 a) Kita mestilah memegang tanggungjawab dan amanah sebagai ketua dengan adil agar tidak menimbulkan sebarang persengketaan. Kita haruslah menghindarkan diri daripada unsur-unsur luar yang tidak memberi manfaat kepada bahasa dan bangsa. Contohnya Pak Badin berusaha memberikan formula untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakatnya. Kita mestilah berpegang teguh kepada ajaran agama agar dapat memberi panduan kea rah kehidupan yang sempurna. Contohnya Dukun Pak Badin melambangkan masyarakat Melayu yang bijaksana dapat menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam kalangan masyarakat negara luar. Masyarakat yang angkuh dan bodoh sombong. Kita haruslah mempunyai semangat sayang akan bangsa dan berusaha mempertahankannya.

Nilai keadilan Pak Badin memberikan jalan penyelesaian yang wajar dengan masalah yang terdapat di negara para dukun yang lain. Nilai kasih sayang Pak Badin sayang kepada masyarakatnya dengan sanggup mempertahankan tindakannya dengan penuh dengan adat dan budaya selari dengan kehendak agama. Nilai Cinta akan bangsa Pak Badin mempunyai nilai jati diri Melayu dan pegangan agama yang kuat 102 .MADU ILMU Pak Badin mempunyai nilai bertanggungjawab yang tinggi untuk menyelesaikan masalah dengan memberi pendekatan yang terbaik. Nilai amanah Pak Badin amanah menjalankan tugasnya sebagai dukun.

Barangay Takut-Takut sebuah perkampungan . LATAR TEMPAT -persoalan keikhlasan Kita hendaklah prihatin 6.Persoalan ketabahan CERPENBertemakan sekumpulan – HASHIMmengharungi 7: RINDU TANAH MALAYA LATIFF pelajar Akademik Seni hidup.. PENGAJARAN Orang pertama 5.Pemerian. NILAI peperangan TEMA DI BAWAH 8.MADU ILMU PERSOALAN . LATAR MASYARAKAT dengan penderitaan masyarakat yang dilanda 7.Persoalan semangat dengan PERWATAKAN 2. Memang ini saja. WATAK DANmelakukan lawatan kejiranan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina . SUDUT PANDANGAN TAKUTTAKUT 10. Nilai kegigihan Masyarakat yang WATAK CERPEN 8 : DI BAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT – AMALIA FAUZA BOHARI prihatin Nazim Masyarakat yang -pelajar jurusan teater. GAYA BAHASA Kita hendaklah bersyukur berada di negara yang sentiasa aman LATAR MASA dan damai Waktu tengah hari Waktu petang LATAR TEMPAT AMALIA NILAI 11. Contoh aku terkenangkan katakata . PERSOALAN menghabiskan musim cuti . PENGAJARAN LANGIT 9.pemberita media TEKNIK PLOT .Imbas Kembali. Contoh “Baik-baik Dani. LATAR MASA PANDANGAN keluarga.Persoalan kasih-sayang 3. GAYA BAHASA Kampung air Barangay FAUZA Takut-takut Nilai keprihatinan BOHARI SOALAN Di rumah Rini Nilai keinsafan Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Nilai ketabahan Bariah LATAR MASYARAKAT Nilai kasih Masyarakat yang sayang tabah. Contoh. penyayang -Seorang yang ikhlas Ardani -pelajar jurusan kreatif -seorang yang ikhlas Remy .Dailog .” 103 . Kebangsaan yang 1. PLOT dalam SUDUT 4.

Dipetak daripada cerpen Di Bawah Langit Takut-Takut . Bandar pun kami bimbangkan serangan mengejut pihak tentera. Kami terpaksa lari masuk hutan kerana sering diburu tentera kerajaan. Jika ada suami pun masih terasa payahnya meneruskan hidup dan menyara anak-anak yang masih kecil dan ramai pula. Masa itu kalau mahu terus tinggal di 1. Hidup kami sejak dulu lagi tak pernah senang. 104 Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup.-Seorang yang prihatin MADU ILMU SOALAN STRUKTUR Dulu kehidupan mak cik sekeluarga susah.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ d) Mengapa mereka diburu oleh tentera kerajaan? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Senaraikan tiga persoalan 105 .MADU ILMU a) Siapakah mak cik dalam petikan di atas? ___________________________________________________________________ b) Nyatakan teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Di mana latar tempat peristiwa di atas? ___________________________________________________________________ c) Nyatakan dua gaya bahasa yang terdapat dalam petikan di atas.

Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) Nyatakan tema bagi cerpen tersebut.MADU ILMU ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Nyatakan tiga nilai kemanusiaan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ c) Nyatakan lima latar masyarakat ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ SOALAN ESEI 106 . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ b) Senaraikan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.

anak-anak e) Kerana mereka mengadakan pemberontakan untuk menuntut wilayah autonomi daripada kerajaan Filipina 2. Berdasarkan cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Bincangkan perwatakan Rini. .pengulangan kata –kami . Jelaskan citra masyarakat dalam cerpen ini. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1. a) Ibu Bariah b) teknik imbas kembali c) Bandar Cotabato d) . Jelaskan tiga latar tempat yang terdapat dalam cerpen tersebut.MADU ILMU 1.sinkope-tak . 2. Berdasarkan kepada cerpen Di bawah Langit Takut-Takut karya Amalia Fauza Bohari: a) b) Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam cerpen tersebut. a) b) c) Masyarakat yang tabah Masyarakat yang prihatin 107 Nilai keprihatinan Nilai keinsafan Nilai ketabahan Persoalan ketabahan mengharungi hidup Persoalan semangat kejiranan Persoalan kasih-sayang dalam keluarga.Kata ganda.

Contoh. Contoh kanak-kanak Moro melakukan apa saja untuk mencari rezeki 108 . a) Bertemakan sekumpulan pelajar Akademik Seni Kebangsaan yang menghabiskan musim cuti dengan melakukan lawatan kebajikan ke wilayah Sulu Filipina b) Kampung air Barangay Takut-takut Di rumah Rini Bandar Cotabato Kedai Koperasi ibu Bariah JAWAPAN SOALAN ESEI 1. Contoh sukarelawan Malaysia mengagihkan pakaian kepada mangsa perang Masyarakat yang penyayang. dia bercita-cita menjadi doktor setelah kematian adik bongsunya sarah akibat penyakit kolera Seorang yang penyayang. Contoh Masyarakat Moro tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan peperangan - Masyarakat yang prihatin. Contohnya Rini sangat menyayangi adik-adiknya. dia hanya berdiam diri ketika bertemu rombongan sukarelawan dari Malaysia Seorang yang peramah. dia mudah mesra dan tidak segan silu untuk menceritakan tentang keperitan dan tekanan hidupnya akibat peperangan Seorang yang bercita-cita tinggi. Contohnya. telah kematian ayah akibat peperangan Seorang yang pendiam. b) - Masyarakat yang tabah. Contoh Rini menyayangi adik-adiknya Masyarakat yang gigih mencari rezeki. Contoh. a) Rini merupakan anak sulung daripada enam beradik Anak yatim. Contoh.MADU ILMU Masyarakat yang penyayang 3.

Nazim begitu berani ke Barangay Takut-Takut walaupun kawasan tersebut sering dilanda peperangan. Persoalan kesengsaraan. TEMA BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA – JURI DURABI Bertemakan percintaan yang terhalang disebabkan berlainan agama. Rini dan keluarganya terpaksa hidup dalam keadaan sengsara dan serba daif selepas kematian ayahnya. Contoh Adriani dan sahabatnya pergi ke Filipina untuk menyampaikan sumbangan dengan penuh ikhlas 2. Contohnya. Persoalan keikhlasan. Ardani bertemu dengan Ibu Bariah iaitu seorang penyelia di Yayasan Wanita Bangsa Moro Kedai Koperasi ibu Bariah. begitu ikhlas menjadi sukarelawan untuk mengagihkan koleksi pakaian kepada penduduk di Barangay 2. Tempat Ibu Bariah bekerja sebagai penyelia Contohnya.MADU ILMU Masyarakat yang ikhlas. Nazim dan kawan-kawannya Takut-Takut. (a) Persoalan ketabahan. 109 . 2. Contohnya. PERSOALAN (a) Persoalan tentang ketaatan seorang anak kepada ibubapanya. Nazim dan Ardani menemubual Rini Bandar Cotabato. Rini begitu tabah menghadapi dugaan dan cabaran hidupnya yang serba daif dan kekurangan Persoalan keberanian. tempat tinggal Rini dan CERPEN 9 : 1. (b) Kampung air Barangay Takut-takut. Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa juliani tidak bersetuju dia berkahwin dengan hardi yang berlainan agama dengannya. keluarganya Di rumah Rini.

(e) Persoalan tentang kasih sayang. . lesung pipit di pipi. . Contoh : Aziah adik Hardi telah menjalinkan persahabatan dengan Juliani sejak dari zaman persekolahan hinggalah mereka bekerja.MADU ILMU Contoh : Perhubungan Juliani dan Hardi terputus kerana dihalang oleh ibubapa Juliani yang tidak bersetuju dia berkahwin dengan Hardi yang berlainan agama dengannya. . Contoh : Hardi begitu kecewa dengan pemergian Juliani dan putusnya cinta antara merkeka. Contoh : Ikatan kasih sayang antara Hardi dan Juliani telah berputik semenjak pertemuan pertama mereka. (f) Persoalan tentang sikap yang tidak mahu membelakangkan keluarga. . Walaupun telah berpisah dan berjauhan. Contoh : Juliani tidak bersetuju dengan cadangan Hardi untuk membawanya kahwin lari. Contoh : cadangan Hardi untuk kahwin lari.Beragama Kristian. Contoh : Juliani menghormati permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan dengan Hardi dan sanggup dipindahkan tempat bekerja. berambut panjang ke paras bahu. (c) Persoalan tentang persahabatan.Seorang yang tidak mahu membelakangkan ibu bapa. kulit kuning langsat. (b) Persoalan tentang sikap menghormati ibu bapa. 3.Bersahabat dengan Aziah adik Hardi sejak zaman persekolahan sehinggalah mereka bekerja di tempat yang sama iaitu Jabatan Pendaftaran negara. Contoh : Surat Juliani kepada Hardi menyatakan bahawa agama Islam boleh membawa insan ke arah kesejahteraan hidup.Bermuka bujur sirih. Juliani masih menyayangi Hardi. (d) Persoalan tentang kekecewaan.Seorang gadis berbangsa Kadazan. WATAK DAN PERWATAKAN (a) JULIANI . . Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya.Seorang yang mengagumi agama Islam. 110 Menolak .

111 . (b) HARDI . kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. Contoh : Juliani akur dengan permintaan ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. (b) MONOLOG LUARAN Contoh : “Oh Julie. percintaan mereka hanya separuh jalan disebabkan ibu bapa Juliani menghalang perhubungan mereka. Hardi terpaksa berhadapan dengan kekecewaan. Bagaimanapun. 4. . .” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas. . . Contoh : Hardi mengajak Juliani kahwin lari. .Mempunyai seorang adik bernama Aziah.Pemuda Melayu. (c) DIALOG Contoh : “Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara.Seorang yang sangat menyayangi Juliani.Telahpun bekerja. .Terpaksa berhadapan dengan kekecewaan dalam hidupnya disebabkan percintaan yang terhalang.Beragama Islam.MADU ILMU . PLOT TEKNIK PLOT (a) IMBAS KEMBALI Hardi mengingat kembali detik-detik pertemuannya dengan Juliani yang akhirnya membibitkan perasaan cinta. .Seorang yang sanggup membelakangkan keluarga.Seorang yang mentaati ibu bapa.Mempunyai fizikal yang tinggi lampai.

Pengarang menggunakan teknik imbas kembali dengan perisitiwa Hardi terkenang bermulanya perkenalan di antara dia dan Juliani. Sekian. kini Hardi merasakan bahawa bayu tidak berpuput lagi. Daripadaku. Hardi juga merasakan bahawa cinta juliani terhadapnya hanya bagai hembusan bayu senja. Julie. 112 . Aziah adiknya telah mengajak Juliani berkunjung ke rumahnya. (d) PEMERIAN Contoh : Dan. Hasil dari pertemuan itu. (e) SURAT KIRIMAN Contoh : Salam rinduku untukmu. Laut kematian irama. buatmu. BINAAN PLOT (a) PERMULAAN Pengarang memulakan cerita dengan peristiwa Hardi berjalan-jalan di tepi pantai seorang diri.MADU ILMU “Ke mana?” Juliani menjadi kaget. Bulan di dada langit berlindung di balik mega. hubungan mereka semakin intim dan membibitkan perasaan kasih sayang. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara Hardi dengan Juliani.

MADU ILMU (b) PERKEMBANGAN . .Hardi telah mengajak Juliani kahwin lari.Juliani menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam dan dia sangat mencintai Hardi.Cerita ini mencapai klimak apabila Hardi menerima surat daripada Juliani.Juliani telah menghilangkan diri tanpa khabar berita dan Hardi berasa risau. 5. Bagaimanapun. . (d) PELERAIAN Hardi mengeluh seorang diri di tepi pantai mengenang kembali perhubungan separuh jalan antaranya dengan Juliani . Juliani tidak mahu mereka membelakangkan keluarga dan meminta Hardi bersabar. .Pengarang mengembangkan cerita dengan peristiwa perhubungan Hardi dan Juliani berjalan lancar pada mulanya. (c) KLIMAKS . .Bagaimanpun. . (e) PENGAKHIRAN Pengarang mengahiri cerita dengan kekecewaan Hardi dan dia terpaksa akur dengan takdirnya.Berputik kegusaran di hati Hardi kerana takut perhubungan mereka akan dihalang oleh keluarga Juliani disebabkan perbezaan agama. dia terpaksa akur dengan permintaan ibu dan bapanya untuk memutuskan perhubungan mereka dan berpindah tempat bekerja. LATAR MASA 113 .

Hardi dan Juliani bertemu di tepi pantai pada satu malam yang disinari bulan dan Hardi mengajak Juliani kahwin lari. 114 . . (d) ZAMAN MODEN Pengarang menggunakan latar zaman moden dengan kewujudan panggung wayang dan kehadiran para pelancong dari luar negara ke Pulau Singgah Mata. 6. (c) TIGA BULAN Hardi resah kerana sudah tiga bulan tidak bertemu dengan Juliani mahupun mendengar khabar berita daripadanya.Hardi berjalan mundar-mandi di tepi pantai dan teringat perkenalanya dengan Juliani. Juliani gementar dengar permintaan Hardi. (b) MALAM Hardi bertemu dengan Juliani di tepi pantai dan mengajak Juliani kahwin lari.MADU ILMU (a) SENJA Hardi menyusuri pantai seorang diri sambil berjalan mundar-mandir. Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. Ketika itu. LATAR TEMPAT (a) TEPI PANTAI . Hari semakin gelap dan kelihatan jalur merah di celah tompokan awan. (b) RUANG TAMU RUMAH HARDI Tempat bermulanya perkenalan antara Hardi dan Juliani ketika Aziah adiknya mengajak Juliani berkunjung ke rumah abangnya.

(b) Nilai hormat-menghormati. Contoh : Hardi dan Juliani telah menjalinkan hubungan cinta walaupun mereka berlainan agama dan kepercayaan. Contoh : Aziah dan Juliani saling hormat menghormati walau pun berlainan agama sehingga persahabatan mereka berkekalan dari bangku sekolah hingga kea lam pekerjaan. 7. (c) Nilai ketaatan. Contoh : Juliani akur dengan kehendak ibu dan bapanya supaya memutuskan perhubungan dengan Hardi. (d) Masyarakat yang tegas dengan pendirian. Contoh : Aziah dan Juliani bersahabat dan menjadi kawan rapat sejak dari bangku sekolah sehinggalah ketika mereka sudah bekerja walaupun mereka berlainan agama. (b) Masyarakat yang menjalinkan persahabatan walaupun berlainan agama. 8. NILAI (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Juliani taat dengan permintaan ibu dan bapanya supaya berpisah dengan Hardi. Pulau tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong luar negeri disebabkan kecantikan panoramanya. tetapi saling mencintai antara satu sama lain. 9.MADU ILMU (c) PULAU SINGGAH MATA Pulau yang bertentangan dengan pantai yang selalu dikunjungi oleh Hardi dan Juliani. (c) Masyarakat yang berlainan agama. LATAR MASYARAKAT (a) Masyarakat yang mentaati orang tua. Contoh : Juliani tegas dengan pendiriannya yang tidak mahu dia dan Hardi kahwin lari dan membelakangkan keluarga. Contoh : Perasaan kasih sayang telah terjalin antara Hardi dan Juliani walaupun berlainan agama. PENGAJARAN 115 .

Contoh : mati akal. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. berkobar-kobar (b) Simile. ni. Contoh : tiba-tiba. bangsa dan kepercayaan. Pengarang turut memfokuskan watak Juliani dan Aziah dalam cerita ini. (b) Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. semacam ketawa mengiringi keretakan cinta antara hardi dengan Juliani. Pengarang dapat member gambaran fizikal dan perasaan Hardi. Contoh : nak. SUDUT PANDANGAN Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dengan memfokuskan kepada watak Hardi. 11. mundar-mandir. 116 . 10. ku (d) Simpulan bahasa. (c) (d) (e) Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. GAYA BAHASA (a) Kata ganda. menconteng arang di maua (e) Personifikasi. (c) Sinkof. Contoh : Bulan di dada langit berlindung di balik mega. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. jua.MADU ILMU (a) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama.

Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Contoh : Sekusut-kusutnya (i) Ayat panjang. Contoh : Deruan ombak yang sesekali menghempas dan menghanyutkan pasir-pasir yang amat setia diperlakukan begitu kejam oleh sang ombak yang tidak mengenal belas kasihan itu. 117 . Berdasarkan contoh dalam jadual dibawah. (a) Jelaskan gaya bahasa dalam petikan di atas. SOALAN SOALAN STRUKTUR 1. Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. (f) Repitisi perkataan. (g) Hiperbola. (b) Apakah kesudahan percintaan Hardi dan Juliani? 2. Dan. Contoh : Salam rinduku untukmu. sesungguhnya tiada apa-apa yang dapat aku persembahkan buatmu selain doa bersama airmata buat mengiringi sebuah perjalanan dan kembara cinta yang retak. perkenalan mereka tidak berakhir begitu saja. (h) Ayat pendek. bahkan mereka sudah pernah berjalan berdua-duaan. nyatakan teknik penceritaan yang digunakan. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu.MADU ILMU Contoh : Rambut Juliani yang panjang hingga paras bahu itu menari-nari ditiup angin.

kau pergi jua rupanya! Sekarang aku sedar bahawa selama ini aku hanya membina istana di atas pasir. (b) “Oh Julie.” keluh hardi dalam-dalam sambil menumpukan pandangan ke arah laut yang sentiasa terbentang luas . . (c) Sanggupkah Julie mengikutku?” Tiba-tiba Hardi memecah keheningan suasana yang sejak tadi sunyi tanpa suara. (a) Imbas kembali (b) Monolog luaran (c) Dialog (d) Pemerian JAWAPAN SOALAN ESEI 118 . Contoh : Hari demi hari perkenalan Hardi dan Juliani semakin mesra. “Ke mana?” Juliani menjadi kaget.Kata ganda. Gementar bukan alang-kepalang. SOALAN ESEI Teknik penceritaan 1. JAWAPAN SOALAN STRUKTUR 1.MADU ILMU Contoh (a) Hardi teringat perkenalannya dengan Juliani. hingga akhirnya menimbulkan bibit-bibit cinta antara kedua-dua insan yang berlainan agama itu. Contoh : hari . Bontoh : bibit-bibit (b) Percintaan antara Hardi dan Juliani berakhir dengan perpisahan. karya Juri Durabi.Ayat panjang. (d) Hati Juliani tiba-tiba jadi gementar. (b) Nyatakan mesej yang disampaikan oleh pengarang. (a) Huraikan nilai yang terdapat dalam cerpen. 2. Berdasarkan cerpen Bagai Hembusan Bayu Pagi. Aku hanya mengejar bebayangku sendiri. (a) Pengulangan kata.

Contoh : Juliani dan Hardi saling sayang menyayangi antara satu sama lain.MADU ILMU 1. Kita janganlah membelakangkan keluarga dalam membuat sesuatu keputusan. bangsa dan kepercayaan. Kita mestilah menghormati keputusan ibu bapa dan mentaati mereka. Contoh : Juliani taat kepada ibubapanya dan sanggup memutuskan hubungan dengan Hardi. Nilai ketaatan. 119 . Kita mestilah tabah dalam menghadapi cabaran hidup dan berhadaan dengan kekecewaan. Nilai hormat-menghormati. Kita hendaklah mementingkan hubungan kekeluargaan. (a) Nilai kasih sayang. Contoh : Aziah dan Juliani merupakan kawan rapat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. (b) Kita hendaklah menanamkan sikap hormat-menghormati antara satu sama lain walaupun berlainan agama.

MADU ILMU 120 .