P. 1
Melindungi Hak Kanak Kanak 3

Melindungi Hak Kanak Kanak 3

|Views: 22|Likes:
Published by farhaliza

More info:

Published by: farhaliza on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2014

pdf

text

original

PERTANDINGAN POWER POINT PENDIDIKAN MORAL

Nama Ahli Kumpulan:Wong Kan Lap Hiew Chi Fung

memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna .BIDANG PEMBELAJARAN 5 : NILAI BERKAITAN DENGAN HAK ASASI MANUSIA Nilai :Melindungi Hak Kanak-kanak Definisi:Membela .

atau individu mempunyai peranan dan tanggungjawab bersama untuk melindungi dan menyayangi kanak-kanak. 3 Akta Kanak-Kanak 2001 memaktubkan bahawa setiap kanak-kanak harus dilindungi dan disayangi atau sebab yang berikut : . sama ada kerajaan. badan bukan kerajaan.KANDUNGAN AKADEMIK:Perlindungan terhadap Kanak-kanak Tanggungjawab Semua Pihak Peranan Pelbagai Pihak dalam Melindungi Kanak-kanak Peranan Kerajaan 1 Semua pihak. 2 Kerajaan melindungi kanak-kanak malalui peraturan dan undangundang dengan menggubal Akta Kanak-kanak 2001.

(c) Kanak-kanak masih kurang matang dari segi fizikal .(a) Kanak-kanak berhak untuk membesar dan berkembang dalam suasana adil. pembangunan . maruah. . dan kemakmuran masyarakat kini dan akan datang . mental . aman. dan nilai diri yang positif . bahagia. dan kasih sayang untuk memperoleh keyakinan penuh. (b) Kanak-kanak merupakan kunci kehidupan . dan emosi .

Sebab Perlunya Pelindungan Kanak-kanak Melalui Undang-undang Didera dari segi fizikal dan mental Dianiaya dari segi seks Terbuang atau terabai .

(b) Kanak-kanak telah atau berkemungkinan besar akan dianiayai dari segi seks . . (c) Kanak-kanak yang telah mengemis atau menjalankan penjajahan yang menyalahi undang-undang . dan perjudian yang memudaratkan kesihatan dan kebajikan kanak-kanak itu .4 Menurut Akta Kanak-Kanak 2001 . menjual loteri haram . kanak-kanak memerlukan pemeliharaan dan perlindungan termasuklah keadaan yang berikut : (a) Kanak-kanak telah atau berkemungkinan besar akan dicedera atau didera sama ada dari fizikal atau emosi .

diseksa. diabaikan atau didedah secara langsung atau tidak langsung yang akan mengakibatkan kecederaan atau penderitaan kepada kesihatannya. diseksa. (b)(Termasuk yang menyebabkan hilang penglihatan dan/atau pendengaran. dan mengenai perkara-perkara yang bersampingan dengannya atau yang berkaitan dengannya. kecederaan anggota tubuh badan dan kecederaan otak). didedah kepada bahaya. (ii)Takrifan Kanak-kanak (a)Mereka yang berusia kurang dari 18 tahun. (i)Kemudahan (a)Memberi Perlindungan kepada kanak-kanak dan orang orang muda yang memerlikan jagaan dan perlindungan. diabaikan. . atau disuruh melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan ia dipukul. (iii)Takrifan Penganiayaan Akta Kanak-kanak dan Orang Muda 1947 (Akta 232) Seksyen 3 (a)Kanak-kanak atau orang muda yang telah dipukul.Akta Perlindungan Kanak-kanak 1991 Suatu Akta bagi peruntukan mengenai pemuliharaan dan perlindungan kanak-kanak yang memerlukan perlindungan.

diatas hukumannya ialah denda tidak melebihi RM5. .000. (ii)Merujuk kepada Pegawai Perubatan untuk mengesahkan samada penganiyaan telah berlaku atau tidak. Seksyen 26 Akta 468. menempatkan kanak-kanak dengan penjaga yang sesuai atau dimasukkan ke dalam Rumah Kanak-kanak.000. (b)Bagi kesalahan mengikut takrifan b. (iv)Mengadakan kaunseling kepada pihak yang terlibat supaya perkara itu tidak berlaku lagi. (v)Peranan Pegawai Kebajikan Masyarakat (i)Menyiasat aduan yang diterima.00 atau penjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya.00 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya. Seksyen 28 Akta 468. (iii)Melaporkan kepada polis jika kes yang berkenaan perlu dibawa ke hadapan mahkamah. di atas hukumannya ialah denda tidak melebihi RM10. (v)Sebagai ikhtiar terakhir.(iv)Hukuman (a)Bagi kesalahan mengikut takrifan a.

tempat kediaman. 2. Menikmati sepenuhnya semua hak tanpa perbezaan dan diskriminasi. rekreasi dan kemudahan perubatan. jagaan dan perlindungan. . Mendapat perlindungan istimewa apabila cacat. Mempunyai nama dan kewarganegaraan. Makanan yang cukup. keselamatan sosial. 1. eksploitasi dan diskriminasi. peluang dan kemudahan istimewa. 7. 5. 3.Hak kanak-kanak yang perlu dilindungi untuk menjamin kesejahteraan hidup mereka. 6. 4. Mendapat perlindungan daripada kezaliman. Mendapat kasih sayang ibu bapa. Mendapat perlindungan.

.5 Dalam Akta Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan ) 1966 . dinyatakan bahawa kanak-kanak tidak dibenarkan untuk bekerja kecuali dalam syarat-syarat yang tertentu 6 Tindakan undang-undang akan diambil terhadap sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang yang melindungi kanak-kanak seperti yang termaktub dalam Akta Kanak-kanak dan akta lain yang berkaitan dengan kanak-kanak .

Peranan Rumah-rumah Pelindungan 1 Kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat menupuhkan tempat pelindungan seperti rumah kanakkanak untuk melindungi kanak-kanak yang dicederakan dari segi fizikal atau emosi 2 Jabatan Kebajikan Masyarakat juga memberi pemulihan kepada juvana yang terbabit dalam kesalahan undangundang 3 Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa kepentingan juvana yang terbabit dalam jenayah sentiasa terbela dan terjamin dalam masyarakat dan pencegahan awal dapat dijalankan . .

undang-undang . menyara .  2 Ibu bapa mempunyai tanggungjawab untuk mendedahkan anak-anak . Peranan Badan Bukan Kerajaan  1 Keluarga merupakan kumpulan asas dalam masyarakat untuk membesar . mereka tentang peraturan . dan nilai sosial yang diterima oleh masyarakat supaya merka dapat berfungsi sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawab . dan memenuhi kebajikan anak-anak mereka supaya bertanggungjawab dan berakhlak mulia .

Peranan Individu 1 Setiap individu juga mempunyai tanggungjawab untuk melindungi dan menyayangi kanak-kanak supaya mereka dapat hidup dalam persekitaran yang sihat dan selamat . 4 Kepentingan dan hak-hak kanak-kanak harus dihargai . 3 Semua lapisan masyarakat mempunyai tanggungjawab bersama dan komitmen untuk memenuhi hasrat dan harapan kanak-kanak untuk dilindungi dan disayangi . . dipelihara . 2 Hal ini penting kerana persekitaran yang tidak sihat memudahkan mereka terdedah dan terperangkap dengan anasir kurang sihat hingga mempengaruhi mereka melakukan sesuatu yang menentang peraturan dan undang-undang masyarakat seperti mencuri . dan dilindungi untuk menjamin negara terus maju dan masyarakat yang madani tercapai pada masa depan . gangsterisme atau mengambil dadah .

TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->