P. 1
Melindungi Hak Kanak Kanak 3

Melindungi Hak Kanak Kanak 3

|Views: 21|Likes:
Published by farhaliza

More info:

Published by: farhaliza on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2014

pdf

text

original

PERTANDINGAN POWER POINT PENDIDIKAN MORAL

Nama Ahli Kumpulan:Wong Kan Lap Hiew Chi Fung

memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna .BIDANG PEMBELAJARAN 5 : NILAI BERKAITAN DENGAN HAK ASASI MANUSIA Nilai :Melindungi Hak Kanak-kanak Definisi:Membela .

KANDUNGAN AKADEMIK:Perlindungan terhadap Kanak-kanak Tanggungjawab Semua Pihak Peranan Pelbagai Pihak dalam Melindungi Kanak-kanak Peranan Kerajaan 1 Semua pihak. badan bukan kerajaan. sama ada kerajaan. 3 Akta Kanak-Kanak 2001 memaktubkan bahawa setiap kanak-kanak harus dilindungi dan disayangi atau sebab yang berikut : . atau individu mempunyai peranan dan tanggungjawab bersama untuk melindungi dan menyayangi kanak-kanak. 2 Kerajaan melindungi kanak-kanak malalui peraturan dan undangundang dengan menggubal Akta Kanak-kanak 2001.

dan kasih sayang untuk memperoleh keyakinan penuh. (c) Kanak-kanak masih kurang matang dari segi fizikal . aman. mental .(a) Kanak-kanak berhak untuk membesar dan berkembang dalam suasana adil. dan nilai diri yang positif . maruah. dan emosi . (b) Kanak-kanak merupakan kunci kehidupan . bahagia. dan kemakmuran masyarakat kini dan akan datang . . pembangunan .

Sebab Perlunya Pelindungan Kanak-kanak Melalui Undang-undang Didera dari segi fizikal dan mental Dianiaya dari segi seks Terbuang atau terabai .

. (c) Kanak-kanak yang telah mengemis atau menjalankan penjajahan yang menyalahi undang-undang . dan perjudian yang memudaratkan kesihatan dan kebajikan kanak-kanak itu . kanak-kanak memerlukan pemeliharaan dan perlindungan termasuklah keadaan yang berikut : (a) Kanak-kanak telah atau berkemungkinan besar akan dicedera atau didera sama ada dari fizikal atau emosi .4 Menurut Akta Kanak-Kanak 2001 . menjual loteri haram . (b) Kanak-kanak telah atau berkemungkinan besar akan dianiayai dari segi seks .

kecederaan anggota tubuh badan dan kecederaan otak). diseksa. (i)Kemudahan (a)Memberi Perlindungan kepada kanak-kanak dan orang orang muda yang memerlikan jagaan dan perlindungan. didedah kepada bahaya. (b)(Termasuk yang menyebabkan hilang penglihatan dan/atau pendengaran. (iii)Takrifan Penganiayaan Akta Kanak-kanak dan Orang Muda 1947 (Akta 232) Seksyen 3 (a)Kanak-kanak atau orang muda yang telah dipukul. atau disuruh melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan ia dipukul.Akta Perlindungan Kanak-kanak 1991 Suatu Akta bagi peruntukan mengenai pemuliharaan dan perlindungan kanak-kanak yang memerlukan perlindungan. diabaikan atau didedah secara langsung atau tidak langsung yang akan mengakibatkan kecederaan atau penderitaan kepada kesihatannya. diabaikan. dan mengenai perkara-perkara yang bersampingan dengannya atau yang berkaitan dengannya. . (ii)Takrifan Kanak-kanak (a)Mereka yang berusia kurang dari 18 tahun. diseksa.

di atas hukumannya ialah denda tidak melebihi RM10. . Seksyen 26 Akta 468.000.00 atau penjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya. (b)Bagi kesalahan mengikut takrifan b. Seksyen 28 Akta 468.00 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya. diatas hukumannya ialah denda tidak melebihi RM5. (v)Peranan Pegawai Kebajikan Masyarakat (i)Menyiasat aduan yang diterima. (v)Sebagai ikhtiar terakhir. menempatkan kanak-kanak dengan penjaga yang sesuai atau dimasukkan ke dalam Rumah Kanak-kanak. (iii)Melaporkan kepada polis jika kes yang berkenaan perlu dibawa ke hadapan mahkamah. (iv)Mengadakan kaunseling kepada pihak yang terlibat supaya perkara itu tidak berlaku lagi.(iv)Hukuman (a)Bagi kesalahan mengikut takrifan a.000. (ii)Merujuk kepada Pegawai Perubatan untuk mengesahkan samada penganiyaan telah berlaku atau tidak.

eksploitasi dan diskriminasi. Mendapat perlindungan istimewa apabila cacat. rekreasi dan kemudahan perubatan. 2. 7. 3. Mendapat kasih sayang ibu bapa. 1. 5. 6. peluang dan kemudahan istimewa. keselamatan sosial. .Hak kanak-kanak yang perlu dilindungi untuk menjamin kesejahteraan hidup mereka. Menikmati sepenuhnya semua hak tanpa perbezaan dan diskriminasi. Mendapat perlindungan daripada kezaliman. Makanan yang cukup. tempat kediaman. 4. Mempunyai nama dan kewarganegaraan. Mendapat perlindungan. jagaan dan perlindungan.

dinyatakan bahawa kanak-kanak tidak dibenarkan untuk bekerja kecuali dalam syarat-syarat yang tertentu 6 Tindakan undang-undang akan diambil terhadap sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang yang melindungi kanak-kanak seperti yang termaktub dalam Akta Kanak-kanak dan akta lain yang berkaitan dengan kanak-kanak . .5 Dalam Akta Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan ) 1966 .

.Peranan Rumah-rumah Pelindungan 1 Kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat menupuhkan tempat pelindungan seperti rumah kanakkanak untuk melindungi kanak-kanak yang dicederakan dari segi fizikal atau emosi 2 Jabatan Kebajikan Masyarakat juga memberi pemulihan kepada juvana yang terbabit dalam kesalahan undangundang 3 Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa kepentingan juvana yang terbabit dalam jenayah sentiasa terbela dan terjamin dalam masyarakat dan pencegahan awal dapat dijalankan .

 Peranan Badan Bukan Kerajaan  1 Keluarga merupakan kumpulan asas dalam masyarakat untuk membesar . undang-undang . menyara .  2 Ibu bapa mempunyai tanggungjawab untuk mendedahkan anak-anak . mereka tentang peraturan . dan nilai sosial yang diterima oleh masyarakat supaya merka dapat berfungsi sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawab . dan memenuhi kebajikan anak-anak mereka supaya bertanggungjawab dan berakhlak mulia .

gangsterisme atau mengambil dadah . dan dilindungi untuk menjamin negara terus maju dan masyarakat yang madani tercapai pada masa depan . 4 Kepentingan dan hak-hak kanak-kanak harus dihargai .Peranan Individu 1 Setiap individu juga mempunyai tanggungjawab untuk melindungi dan menyayangi kanak-kanak supaya mereka dapat hidup dalam persekitaran yang sihat dan selamat . 3 Semua lapisan masyarakat mempunyai tanggungjawab bersama dan komitmen untuk memenuhi hasrat dan harapan kanak-kanak untuk dilindungi dan disayangi . . dipelihara . 2 Hal ini penting kerana persekitaran yang tidak sihat memudahkan mereka terdedah dan terperangkap dengan anasir kurang sihat hingga mempengaruhi mereka melakukan sesuatu yang menentang peraturan dan undang-undang masyarakat seperti mencuri .

TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->