P. 1
(Pengukuran) Rancangan Harian Pelajaran Sains Tahun 4

(Pengukuran) Rancangan Harian Pelajaran Sains Tahun 4

|Views: 20|Likes:
Published by molez

More info:

Published by: molez on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2013

pdf

text

original

RANCANGAN HARIAN PELAJARAN SAINS TAHUN 4 Hari Tarikh Masa Kelas Tema Bidang Pembelajaran Objektif Pembelajaran Hasil

Pembelajaran : Selasa : 27 Julai 2010 : 60 minit : 4 Bestari : Menyiasat Alam Fizikal : Pengukuran : 4/2./1/1.7 Menyedari kepentingan penggunaan unit piawai dalam kehidupan harian. : Pada akhir pembelajaran ini diharapkan murid dapat : i) Memilih dan menggunakan peralatan untuk menyukat isipadu cecair dan jisim bahan dalam resipi yang betul. ii) Menyatakan sebab berlaku perbezaan antara adunan tepung yang di buat mengikut resipi yang diberi. : Inkuiri penemuan : Mengeksperimen : Berkomunikasi, menginferens, mengeksperimen, membina hipotesis, meramal dan membuat pemerhatian. : Mengguna dan mengendalikan bahan dan peralatan sains. : Bekas, tepung gandum, garam, air, gelas, penimbang pewarna tiruan.

Pendekatan P & P Kaedah KPS KMS BBM

Mengeksperimen 3. roti canai dan sebagainya. Berminat dan ingin tahu. Membina hipotesis . Apakah bahan yang diperlukan untuk membuat roti. Menghubungkait 2.Guru bahagikan murid kepada beberapa kumpulan.Guru bersoal jawab 1. Bagaimanakah cara untuk membuat makanan tersebut? 3.Fasa Pengajaran Set Induksi (5 minit) Isi Kandungan Menyatakan tentang sarapan pagi. Mengeksperimen (30 minit) Melakukan eksperimen KPS 1. Menjana idea. . .Setiap kumpulan diberi bahan–bahan untuk membuat adunan tepung dalam kuantiti yang sama. 3. Membina hipotesis KBKK 1. KPS 1.Guru mempamerkan bahan-bahan untuk membuat adunan tepung. Membanding dan membeza keadaan adunan tepung. 2. . Eksperimen dijalankan untuk mengetahui Catatan Pencetusan Idea (10 minit) Kandungan bahan untuk membuat adunan tepung. Apakah makanan kegemaran kamu? . 2. .Guru bersoal jawab 1. guru kaitkan dengan adunan tepung. Apakah bahan lain yang diperlukan untuk membuat makanan tersebut? . Aktiviti P & P . Membuat pemerhatian 4.Guru beri penerangan dan arahan untuk menjalankan eksperimen 1. Mencirikan Nilai murni 1. donut. Apakah yang biasa dimakan semasa sarapan? 2. .Murid memberi pelbagai jawapan. Contoh : roti. Berkomunikasi 2. Berkomunikasi 2. roti canai dan sebagainya? 2. Berani mengeluarkan pendapat.Berdasarkan jawapan. Meramal KBKK 1. donut.

Menginferens 4. . Membuat pemerhatian. Bekerjasama KPS 1. . . Meramal KBKK 1. . Membuat ramalan. 3. Mengapakah berlaku keadaan sedemikian? . .Guru bersoal jawab dengan murid 1. Pemerhatian (10 minit) Membandingkan keadaan adunan tepung. 2. Membanding dan membeza. Apakah yang dapat diperhatikan pada keadaan adunan tepung? 2.sukatan yang betul untuk menghasilkan adunan tepung yang baik. 3.Guru membuat rumusan. 2.Guru kaitkan keadaan adunan tepung dengan kepentingan unit piawai. Bertanggungjawab 3. Nilai murni 1. Kefahaman .Guru meminta adunan tepung yang sudah disiapkan dipamerkan di hadapan kelas.Guru edarkan lembaran kerja. Berminat 2. Murid-murid diminta memerhatikan keadaan adunan tepung. Berminat 2. Menjana idea. Membuat ramalan.Bersoal jawab tentang keadaan adunan tepung. . Nilai murni 1. Berkomunikasi 2. 1. Apakah yang akan berlaku jika unit piawai tidak digunakan? . Bekerjasama Refleksi (5 minit) Peta minda Tahap Kognitif 1.Murid-murid menjalankan eksperimen dengan bimbingan guru. Berani 3.Murid-murid diminta melengkapkan peta minda dengan bahanbahan yang diperlukan untuk membuat adunan tepung.

Adunan Tepung .Murid-murid mengisi peta minda tersebut. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->