P. 1
(Pengukuran) Rancangan Harian Pelajaran Sains Tahun 4

(Pengukuran) Rancangan Harian Pelajaran Sains Tahun 4

|Views: 20|Likes:
Published by molez

More info:

Published by: molez on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2013

pdf

text

original

RANCANGAN HARIAN PELAJARAN SAINS TAHUN 4 Hari Tarikh Masa Kelas Tema Bidang Pembelajaran Objektif Pembelajaran Hasil

Pembelajaran : Selasa : 27 Julai 2010 : 60 minit : 4 Bestari : Menyiasat Alam Fizikal : Pengukuran : 4/2./1/1.7 Menyedari kepentingan penggunaan unit piawai dalam kehidupan harian. : Pada akhir pembelajaran ini diharapkan murid dapat : i) Memilih dan menggunakan peralatan untuk menyukat isipadu cecair dan jisim bahan dalam resipi yang betul. ii) Menyatakan sebab berlaku perbezaan antara adunan tepung yang di buat mengikut resipi yang diberi. : Inkuiri penemuan : Mengeksperimen : Berkomunikasi, menginferens, mengeksperimen, membina hipotesis, meramal dan membuat pemerhatian. : Mengguna dan mengendalikan bahan dan peralatan sains. : Bekas, tepung gandum, garam, air, gelas, penimbang pewarna tiruan.

Pendekatan P & P Kaedah KPS KMS BBM

. Berkomunikasi 2.Guru beri penerangan dan arahan untuk menjalankan eksperimen 1.Guru bahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Berani mengeluarkan pendapat. donut. donut. Eksperimen dijalankan untuk mengetahui Catatan Pencetusan Idea (10 minit) Kandungan bahan untuk membuat adunan tepung. . Apakah yang biasa dimakan semasa sarapan? 2.Setiap kumpulan diberi bahan–bahan untuk membuat adunan tepung dalam kuantiti yang sama.Guru bersoal jawab 1. Mencirikan Nilai murni 1. . guru kaitkan dengan adunan tepung. Aktiviti P & P . Apakah bahan lain yang diperlukan untuk membuat makanan tersebut? .Berdasarkan jawapan. Menjana idea. Membina hipotesis . Mengeksperimen (30 minit) Melakukan eksperimen KPS 1. roti canai dan sebagainya? 2. Berkomunikasi 2. Apakah makanan kegemaran kamu? . roti canai dan sebagainya. KPS 1. Meramal KBKK 1. Apakah bahan yang diperlukan untuk membuat roti.Murid memberi pelbagai jawapan. .Guru bersoal jawab 1. Contoh : roti. 2. Membuat pemerhatian 4. Menghubungkait 2. Membina hipotesis KBKK 1.Guru mempamerkan bahan-bahan untuk membuat adunan tepung. Berminat dan ingin tahu. Membanding dan membeza keadaan adunan tepung. Bagaimanakah cara untuk membuat makanan tersebut? 3. 2. 3.Fasa Pengajaran Set Induksi (5 minit) Isi Kandungan Menyatakan tentang sarapan pagi. Mengeksperimen 3. .

Murid-murid diminta melengkapkan peta minda dengan bahanbahan yang diperlukan untuk membuat adunan tepung.Murid-murid menjalankan eksperimen dengan bimbingan guru. 2. . Pemerhatian (10 minit) Membandingkan keadaan adunan tepung. Bekerjasama KPS 1. Nilai murni 1. Berkomunikasi 2. .sukatan yang betul untuk menghasilkan adunan tepung yang baik. Apakah yang dapat diperhatikan pada keadaan adunan tepung? 2. 1. Menginferens 4. Meramal KBKK 1. Membuat pemerhatian. Berminat 2. Mengapakah berlaku keadaan sedemikian? . .Guru membuat rumusan. Apakah yang akan berlaku jika unit piawai tidak digunakan? . Kefahaman . Berani 3. Berminat 2. 2. Membuat ramalan. . 3.Guru bersoal jawab dengan murid 1.Bersoal jawab tentang keadaan adunan tepung. Menjana idea. . . 3. Murid-murid diminta memerhatikan keadaan adunan tepung.Guru kaitkan keadaan adunan tepung dengan kepentingan unit piawai. Membuat ramalan. Nilai murni 1. Bekerjasama Refleksi (5 minit) Peta minda Tahap Kognitif 1.Guru meminta adunan tepung yang sudah disiapkan dipamerkan di hadapan kelas. Bertanggungjawab 3. Membanding dan membeza.Guru edarkan lembaran kerja.

.Adunan Tepung .Murid-murid mengisi peta minda tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->