P. 1
KEMAHIRAN MENULIS

KEMAHIRAN MENULIS

|Views: 36|Likes:

More info:

Published by: Aminah Binti Mohamed Yunus on Feb 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2013

pdf

text

original

“Peneraju Pendidikan Negara”

KEMAHIRAN MENULIS

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

Murid juga digalak menggunakan kreativiti mereka untuk menghasilkan bahan penulisan. tanda baca dan tatabahasa serta ejaan yang betul dengan tulisan yang jelas dan kemas. serta mengeluarkan idea yang berkaitan dengan ilmu pengetahuan dan pengalaman peribadi melalui pelbagai jenis penulisan kreatif dan bukan kreatif. Penekanan juga diberi pada penulisan yang menggunakan ayat yang gramatis.Kemahiran menulis merujuk kepada keupayaan murid menulis perkataan dan ayat. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

 Menulis rangkai kata dan frasa secara mekanis dalam bentuk tulisan berangkai yang betul.OBJEKTIF KEMAHIRAN MENULIS TAHUN TIGA mengetahui dan berkeupayaan:  Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk secara mekanis dengan betul dan kemas.  Membina dan menulis ayat berdasarkan bahan grafik dalam satu perenggan dengan betul.  Menulis imlak perkataan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . frasa dan ayat yang mengandungi imbuhan awalan dan imbuhan akhiran dengan betul dan tepat.

OBJEKTIF KEMAHIRAN MENULIS TAHUN TIGA Mencatat maklumat yang betul mengikut susunan dan membuat carta alir secara berpandu daripada pelbagai sumber. imbuhan. Menulis dengan menggunakan idea utama dan idea sampingan serta menegaskan kesantunan berbahasa semasa menyampaikan maklumat. Menghasilkan penulisan pelbagai genre kreatif berbentuk imaginatif dan deskriptif secara terkawal dengan berpandu. Kata majmuk dan tanda baca dengan betul.dan Mengedit dan memurnikan hasil penulisan berbentuk naratif daripada aspek penggunaan kata. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Menulis pengumuman yang jelas dengan bahasa yang santun semasa menyampaikan maklumat.

PRINSIP KEMAHIRAN MENULIS Kreatif Pramenulis Prinsip ansur maju PRINSIP KEMAHIRAN MENULIS Proses mengimlak Latihan menulis yang berterusan Keseragaman membentuk huruf KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM 5 .

PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS Peringkat Pelahiran Peringkat Kemahiran Menulis Peringkat Pramenulis Peringkat Penulisan Mekanis KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM 6 .

KANDUNGAN STANDARD KURIKULUM KEMAHIRAN MENULIS TAHUN SATU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

2 Menulis huruf. 3.4 Membina dan menulis pelbagai jenis ayat berdasarkan bahan grafik dalam satu perenggan dengan betul . 3.3 Membina dan menulis perkataan.6 Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam perenggan secara mekanis dengan betul dan kemas. frasa dan ayat dengan betul.7 Menulis rangkai kata dan frasa secara mekanis dalam bentuk tulisan berangkai yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.2.3. 3. perkataan dan ayat secara mekanis dengan betul dan kemas STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. 3.STANDARD KANDUNGAN Murid patut mengetahui dan boleh melakukan. 3. suku kata.3 Membina dan menulis jawapan pemahaman berdasarkan soalan yang bertumpu dengan betul.

STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi imbuhan awalan dan imbuhan akhiran dengan tepat.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi perkataan berimbuhan awalan dan berimbuhan akhiran dengan tepat.2 Mencatat maklumat yang betul mengikut susunan dan membuat carta alir secara berpandu daripada pelbagai sumber.4.4.5.5.STANDARD KANDUNGAN 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3.1 Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagai sumber untuk membuat susunan.

2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk pengumuman yang jelas dengan bahasa yang santun.7.7. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Menghasilkan penulisan pelbagai dalam pelbagai genre dengan betul.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.6.7. 3. genre kreatif dengan betul secara berpandu.2 Menghasilkan penulisan kreatif berbentuk imaginatif dan deskriptif secara berpandu dengan betul.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul dengan menggunakan idea utama dan idea sampingan serta menegaskan bahasa yang santun. 3. 3.6. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Menghasilkan penulisan kreatif 3.STANDARD KANDUNGAN 3.

3.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. imbuhan dan tanda baca dengan betul.1 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan daripada aspek ejaan.STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan tanda baca dengan betul. 3.8.2 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan berbentuk naratif daripada aspek ejaan imbuhan.8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

“Peneraju Pendidikan Negara” SEKIAN TERIMA KASIH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->