Media kering

Di sini anda akan mengetahui dengan lebih lanjut apa itu MEDIA KERING. • Media kering merupakan bahan/media yang digunakan untuk melukis atau menambahkan seri dan kecantikan sesebuah lukisan itu. 1. PENSEL : media yang biasa digunapakai dalam lukisan. Terdapat 2 jenis lukisan menggunakan media pensel; lukisan mekanikal dan lukisan grafit/biasa.

2. PENSEL WARNA : ada jenis biasa dan ada jenis watercolour. Jenis ini boleh ditukar menjadi watercolour.

Jenis pensel warna biasa

Jenis watercolour pencil colour Lukisan mekanikal 3. PEN DAN DAKWAT : Ada pelbagai mata pena. Daripada 0.1mm hingga 10.0mm dan lebih besar. Setiap mata mempunyai ketebalan berbeza. Makin besar nombor, makin tebal mata penanya. Biasa digunakan untuk lukisan teknikal.

Lukisan pensel grafit.

4. BERUS DAN DAKWAT : Banyak digunakan dalam kaligrafi Cina. Walaupun menggunakan dakwat dan boleh dikatakan sebagai basah juga, dakwat ni tidak terlampau basah. Seperti pen marker. Oleh itu masih dikategorikan sebagai media kering.

6. OIL PASTEL : Lebih pekat warnanya berbanding krayon.

5. SOFT PASTEL : lebih kurang macam kapur tulis. Tapi warnanya lebih pekat dan variasi. Berhabuk sikit bila dilukis disebabkan bahannya yang seperti kapur. Ada soft pastel jenis batang mcm kapur dan ada jenis pensel.

7. GRAFIK TABLET : Digunapakai bersama komputer. Jenama grafik tablet yang biasa digunapakai ialah Wacom. Ada jenis yg disambung pada komputer dan dilukis di atas tablet (Wacom Intuous dan Bamboo) dan ada jenis seperti monitor komputer dan dilukis terus pada skrin (Wacom Cintiq).

9. MARKER PEN : dikira sebagai media kering walaupun dakwatnya basah.

8. KRAYON : media kering yang sama seperti lilin. Boleh cair bila terdedah dengan objek panas.

10. KAPUR TULIS : Seperti soft pastel, kapur juga berhabuk. Untuk kemasan, perlu menggunakan pemati warna (fixative)

11. ARANG : media kering paling hitam. Berfungsi untuk memberikan kesan paling gelap dalam lukisan. Seperti pastel dan kapur, arang juga berhabuk dan mudah melekat pada tangan. Ianya juga perlu dikemaskan dengan fixative bagi mengelakkan warnanya tertanggal. Seperti soft pastel arang ada jenis batang dan pensel.

Kesimpulan
• • • • Terdapat pelbagai media kering yang boleh didapati di pasaran. Bergantung kepada seseorang individu untuk memilih media yang paling sesuai dengan gaya lukisan mereka. Sesebuah lukisan juga boleh menggunakan pelbagai atau campuran media (mix media) bagi menampakkan kesan yang lebih menarik. Kemasan paling baik untuk media yang berhabuk ialah dengan melapiskannya dengan pemati warna. Sekiranya tidak mahu, anda boleh terus membingkaikan karya ini untuk mengelakkan karya ini rosak terkena sentuhan.