SEJARAH PERMAINAN TENIS Tenis ternyata merupakan olahraga yang sudah sangat tua.

Terekam pada pahatan yang dibuat sekitar 1500 tahun sebelum masehi di dinding sebuah kuil di mesir yang menunjukan representasi dari permainan bola tenis dan dimainkan pada saat upacara keagamaan. Permainan ini kemudian meluas ke seluruh daratan eropa pada abad ke-8 Pada awal perkembangannya tenis dimainkan dengan memakai tangan atau sebuah tongkat yang dipukulkan bergantian menggunakan sebuah bola dari kayu yang padat. Permainan ini kemudian berkembang lagi menjadi permainan bola dengan bahawa pengawalan bola lebih selesa menggunakan tangan, maka media yang berkembang pada waktu itu adalah dengan menggunakan sarung tangan kulit yang kemudian berevolusi kembali dengan menambahkan gagang. Inilah cikal bakal lahirnya sebuah raket tenis. Bola pun berevolusi daripada sebuah bola kayu padat menjadi bola daripada kulit yang diisi dengan dedak kulit padi. Olahraga ini sangat berkembang di Perancis waktu itu. Pada abad 16-18 telah mula dimonopolikan oleh kalangan raja-raja dan para bangsawan dengan nama „Jeu de Palme‟ atau olah raga kepalan tangan. Perkataan Tenis sendiri dipercayai berasal daripada seorang pemain Perancis yang sering menyebut perkataan „Tenez‟ yang ertinya “Main!” pada saat akan memulai permainan dan hingga sekarang kata tersebut dipakai sebagai nama olahraga ini. Tenis kemudian berkembang hingga ke Dataran Inggeris dan juga tersebar ke Spanyol, Itali, Belanda, Swiss dan Jerman. Namun tenis mengalami kemunduran ketika berlakunya revolusi Perancis dan berkuasanya Napoleon Bonaparte di Eropah. Pada abad 19, tenis dimunculkan kembali oleh para bangsawan Inggeris dengan membangunkan fasiliti-fasiliti country club atau lapangan tenis di rumahnya yang besar. Kerana pada waktu itu tenis popular dimainkan di halaman rumput, maka permainan ini terkenal dengan sebutan „Lawn Tennis‟ atau tenis lapangan rumput. Pada masa ini juga mulai muncul bola daripada karet vulkanisir yang pada waktu itu dianggap dapat

Bukan hanya di Inggeris dan Amerika. Sejak penemuan lawn tennis. All England Croquet Club. yang membuat peraturan tenis di Amerika. Turnamen-turnamen mula banyak diadakan di daerah-daerah dan muncullah pemain-pemain terhebat tempatan di daerah masing-masing. Oleh sebab itu kelab telah mengadakan turnamen tenis pertama di Wimbledon dengan membentuk sebuah panitia untuk mengadakan pertandingan dan membuat peraturan dalam permainan ini. Peraturan-peraturan bermain tenis pun berkembang seiring dengan evolusi teknologi peralatan tenis dan pengalaman semasa menjalankan turnamen-turnamen. orang mula mengkaji dengan memainkan permainan ini di permukaan lain seperti clay court (tanah liat) dan hard court (semen). Seiring dengan perkembangan ini. Pertandingan Internasional tahunan pertama diselenggara pada tahun 1900 yang diberi nama Davis Cup dan masih dimainkan hingga saat ini. Turnamen tersebut diikuti oleh 20 orang peserta dengan penonton sekitar 200 orang dan ini merupakan salah satu turnamen grand slam tenis gengsi di dunia. Pada tahun 1881. bola dan raket tenis.mengurangi kerosakan rumput di lapangan tanpa mengurangkan keanjalan bola itu sendiri. Pada tahun 1877. Sejarah ini berlanjutan ketika lokasi kelab yang berlokasi di Wimbledon mengalami kenaikan sewa tanah yang memaksa kelab untuk mendapatkan dana lebih daripada biasanya. kasut . United States National Lawn Tennis Association (sekarang United States Tennis Association). Fabrik-fabrik mula menghasilkan net. zaman revolusi industri yang memacu tenis turut menjadi sebuab industri olahraga baru. tidak berhasil menarik ramai peminat dan cuba untuk memasukan tenis sebagai olahraga lainnya. Hasilnya. kelab ini telah berjaya menarik ramai peminat. terbentuklah federasi tenis Amerika. Tenis juga popular di Perancis dan turut . Sebutan Lawn Tennis berasal daripada seorang Inggeris bernama Arthur Balfour. permainan tenis ternyata mampu menggeser permainan Croquet sebagai olahraga musim panas. Kemuncaknya berlaku pada tahun 1869 ketika salah sebuah kelab croquet ternama di Inggeris. Keputusannya. namanya diganti menjadi „All Engand Croquet and Lawn Tennis Club‟.

Sekiranya dirujuk pada peraturan lengkap yang dikeluarkan oleh ITF (International Tennis Federation).Berkat jasa media massa telah menjadikan Tenis sebagai olahraga sedunia. PERATURAN PERMAINAN TENIS Setiap permainan mempunyai peraturan-peraturan tersendiri. Olahraga tenis mula mengalami kemunduran kembali ketika kemuncak Perang Dunia II. Semasa pertandingan tenis mula muncul kembali. pemain tidak hanya berkompetisi tenis untuk mengejar ketenangan sahaja. Sebelum ini pemain hanya mengenakan pakaian bewarna putih dengan celana panjang ala bangsawan berganti dengan celana olahraga pendek yang lebih berkesan sporty. Ketika itu. Turnamen-turnamen akbar di empat negara (Grand Slam-red) tidak dipertandingkan sehingga tahun 1946 iaitu ketika perang telah berakhir.mengadakan turnamen pertamanya pada tahun 1891 yang dinamakan French Open. Teknologi peralatan tenis pula berkembang dengan pesat dan begitu juga dengan teknik permainan tenis. Hingga ke saat ini kita lihat betapa pesatnya kemajuan teknologi tenis serta kualiti permainan yang semakin tinggi. pakaian yang dipakai oleh pemain turut mengalami evolusi. Dunia Tenis profesional mulai muncul pada tahun 1926 ketika seorang promotor bernama CC Pyle mengadakan pertandingan eksibisi yang diikuti dengan pemain dari Amerika dan Perancis dengan penonton yang ditarik bayaran. terdapat banyak sekali perkara-perkara yang perlu dipatuhi oleh setiap . Ini ditambah dengan kemajuan teknologi penyiaran media massa dengan menyiarkan siaran langsung dengan radio transistor pada tahun 1927 hingga siaran langsung turnamen Wimbledon tahun 1968 yang disiarkan pertama kali dalam full colour. tetapi juga mengejar bayaran yang sangat lumayan. Generasi seterusnya semakin menjadikan Tenis sebagai olahraga yang dinamis. Peraturan berfungsi sebagai titik tolak bagaimana bermain tenis serta batasan-batasan mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam sebuah permainan tenis.

Untuk double. . maka penerima berganti menjadi pemegang servis kemudian berotasi kembali untuk pemain kedua dari kumpulan servis pertama memegang kendali servis. pemain yang melakukan servis ditentukan sebelum permainan dimulakan dan begitu juga penerimanya. Setelah permainan selesai. daerah permainannya adalah zon dalam minus daerah alley. Antara peraturan-peraturan permainan tersebut ialah: 1. Servis dilakukan di belakang garis baseline. Pemain yang memijak garis baseline atau masuk ke daerah permainan tenis semasa tangan mengayun raket untuk melakukan servis dianggap melakukan kesalahan (foot fault) dan poin untuk pihak penerima. manakala untuk game double atau ganda garis permainannya meliputi seluruh lapangan didalam garis baseline. Pemain diberi peluang sebanyak dua kali untuk melakukan servis. Sesungguhnya permainan tenis merupakan antara permainan yang memerlukan tahap disiplin yang cukup tinggi.pemain tenis. Pemain yang melakukan service perlu memukul bola ke arah deuce court pemain lawan pada daerah service line. 2. maka servis diulang menurut jatah servisnya (contohnya apabila servis kedua bola terkena net. Daerah dan garis Permainan Untuk game single atau perorangan. di sisi kanan lapangan (deuce court) menuju digonal ke arah kawasan servis lawan. Namun apabila servis terkena net dan jatuh pada daerah di dalam daerah servis lawan. Servis dan Penerima Servis adalah pukulan pembuka suatu mata yang dilakukan pemain di sisi deuce court dan penerima adalah pemain yang menerima pukulan serve di sisi diagonal dari pemain serve atau sama-sama pada sisi deuce court. maka servis diulang sebagai servis kedua dan mendapat kesempatan 1 kali servis lagi).

o Pemain yang menerima servis memukul bola sebelum bola memantul. o Seorang pemain menyentuh bahagian net dengan raketnya atau dengan bagian badannya saat bola masih dimainkan. o Bola menyentuh bahagian tubuh atau apapun yang melekat pada tubuhnya selain raket tenis. peralatan pemain juga harus disediakan. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkat umur lelaki dan wanita secara perseorangan. PERALATAN PERMAINAN TENIS Tenis ialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan tertutup. Apabila seluruh bahagian atau sebagian dari bola menyentuh garis permainan maka bola dinyatakan masuk kerana bola menyentuh lapangan yang dibatasi oleh suatu garis. Selain itu. o Bola menyentuh raket namun pemain tidak memegangnya. 3.Garis merupakan batas daerah permainan. o Pada permainan ganda. Antara peralatan yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang. . o Memukul bola namun bola jatuh di luar garis permainan (out). kedua pemain menyentuh bola dengan raketnya sekaligus. Poin atau mata Seorang pemain kehilangan poin apabila: o Melakukan dua kali kesalahan pada servis o Tidak dapat memukul bola setelah lebih dari satu kali bola menyentuh tanah. o Pemain dengan sengaja memukul bola lebih dari 2 kali sentuhan. raket dan bola. o Pemain memukul bola sebelum bola melintasi net. beregu dan beregu campuran.

Gelanggang Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. Berat raket hendaklah di antara 282. Raket Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain.91 meter tinggi daripada titik tengahnya dan 1.5 gram.65 cm diameter.7 hingga 396.7 hingga 58. Ukuran gelanngang tenis ialah 23. Jaring hendaklah dipasang tegang semasa permainan dijalankan. Antara gangguan ialah gelanggang berumput atau doperbuat daripada kayu dan simen.I.98 meter untuk keseluruhan gelanggang. keluli.9 gram.35 hingga 6.07 meter pada kedua-dua bahagian tiangnya. Berat sebiji bola tenis antara 56.77 meter (78 kaki) panjang dan 8. Bahagian bawah jaring hendaklah menyentuh tanah dan bahagian atasnya mesti 0. aluminium. . Manakala bagi wanita pula. Semua garisan atau tanda di dalamnya hendaklah jelas dan sebaik-baiknya dengan garisan berwarna putih. Bola Bola tenis biasanya hijau kekuningan. Bola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering. Jaring Jaring untuk permainan tenis diperbuat daripada dawai keluli kapas atau rami yang dipintal dan digantungkan kepada kabel yang tahan karat dan dilitupi dengan pita putih. Terdapat raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu. Saiznya pula di antara 6. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya terutamanya dari segi keselesaan pegangannya IV. III. peratnya hendaklah antara 368 hingga 382 gram.23 meter ( 27 kaki) lebar untuk perorangan dan 10. plastik dan besi. II.

Pengadil akan dibantu oleh beberapa orang pegawai permainan. terdapat juga dua orang pencatat mata dan pemungut bola dalam permainan yang bertaraf kebangsaan atau antarabangsa CARA BERMAIN PERMAINAN TENIS 1. Terdapat dua cara memegang raket tenis iaitu cekak hadapan dan cekak kilas. Bagi sukan berseorangan. Bagi sukan berpasukan. mengira pungutan mata dan memulakan serta menamatkan permainan. pakainan seragam hendaklah dipakai. Pengadil akan menentukan peratur dan undang-undang permainan dan perlu dipatuhi oleh setiap pemain. Pembantu terdiri daripada seorang pengadil jaring dan beberapa orang penjaga garisan dan pengadil servis.V. Pegawai permainan Pegawai utama dalam sesuatu perlawanan tenis adalah pengadil. Biasanya semua peralatan berwarna putih. baju-T berkolar atau tanpa kolar. Pakaian pemain tenis terdiri daripada seluar pendek atau seluar trek panjang. Cara memegang raket tenis Cara memegang raket bergantung kepada jenis pukulan. Pengadil akan berada di tepi bahagian tengah gelanggang iaitu diluar tempat jaring yang dipasang. skirt atau seluar panjang sukan digunakan. Biasanya tempat duduk khas disediakan untuk pengadil. Pakaian pemain Setiap ahli digalakkan mengenakan pakaian yang bersesuaian dengan permainan yang disertai. Selain itu. VI. Pakaian tersebut hendaklah tidak menjadi penghalang yang boleh mengganggu perjalanan sesuatu permainan. Dalam permainan. pemakaian pakaian seragam juga perlu walaupun mareka bermain secara perseorangan atau beregu. Untuk pemain wanita pula. seseorang pemain . stoking dan kasut getah.

Rasa selesa semasa pegangan raket perlulah diutamakan. Tiada had masa dihadkan bagi sesuatu set. Apabila kedua-dua pemain mencapai tiga mata sama. Ia juga boleh dimainkan dalam tiga set dengan kemenangan dua set dikira sebagai pemenang. Seseorang pemain harus memperolah enam mata dahulu untuk memenangi sasuatu set. yang pastinya pemain yang menamatkan permainan lebih dahulu daripada lawannya dikira pemenang. Mana-mana pemain yang berjayaa memungut mata pertama . jika kedudukan terikat pada 5-5. Permainan dimulakan pada kedudukan 0-0. maka mata dikira 40-0. permula servis perlu mendahului lawannya dengan satu mata Untuk mendapatkan mata kedua. Dengan demikian. mata untuk pembuat servis dikira dahulu. Sepanjang permainan. 2.boleh menukarkan cara memegang raket dari masa ke semasa bagi menyesuaikan pukulan yang dibuat. 3. Tempoh permainan Sesuatu permainan tenis mempunyai maksimum lima set dan kemenangan untuk tiga set dikira pemenang.matanya dikira 15-0. pemain akan membuat servis disebelah kiri gelanggangnya pula dan pungutan mata akan dikira seperti yang diterangkan tadi. Masa 10 minit diperuntukan kepada pemain untuk berehat selepas set ketiga bagi lelaki dan pusingan kedua bagi wanita. Mata seterusnya yang diperolehi oleh pemain berkenaan menamatkan permainan dan kemenangan berpihak kepadanya. Dalam sesuatu . Untuk mencapai kemenangan. permainan diteruskan sehingga salah seorang pemain mencapai dua mata melebi lawannya. salah seorang pemain harus mendapatkan dua mata melebihi lawannya. mata kedua yang dipungut dikira 30-0 dan jika mata ketiga berjaya dipungutnya. Bagaimanapun. matanya dikira 40-40 dan ini memaksa dius. Dalam satu set ada sekurang-kurangnya enam permainan dan dalam satu permainan sekurang-kurangnya ada empat kali servis. Cara pengiraan mata Kiraan mata dalam permainan tenis agak berbeza daripada permainan badminton.

maka mata diberikan kepada pemain lawan (B). pemain tidak dibenarkan meninggalkan gelanggang kecuali atas persetujuan pengadil. Jika boal juga terkeluar. maka kedua-dua pemain berusaha meamtikan kawasan lawannya. Permulaan servis akan berdiri di belakang garisan belakang iaitu ditempat membuat servis yang disediakan di sebelah kanan gelanggnagnya. Jika bola pertama terkeluar daripada kawasan servis lawan. kedua-dua pemain akan melakukan servis secara bergilir-gilir sehingga salah seorang daripada mencapai kemenangan.permainan. pembuat servis masih berpeluang membuat servis untuk kali yang kedua. Semasa permainan dan tamat permainan Bola dikira dalam permainan selagi pengadil belum membuat keputusan bola mati. mana-mana pemain boleh memukul bola kecuali semasa membuat servis kerana servis yang berhak sahaja dibenarkan. Pengadil utama yang mengawasi permainan akan memberi isyarat jika permainan ditamatkan. Bagi permainan beregu. Setelah penentuan dibuat dan para pegawai permainan sudah bersedia. Bergantung pada jumlah set yang dimainkan. terdapat lima set maksimum untuk menentukan kemenangan. 5. seseorang pemain dikira pemenang apabila dia mendahului tiga set daripada lawannya. Pemain lawan akan berada di bahagian kanan gelanggangnya. Selepas itu. . Memulakan permainan Permulaan permainan ditentukan secara undian iaitu bagi menentukan pemain mana yang akan memulakan permainan. Dalam hal ini. Pembuat servis (A) hendaklah membuat servis dengan memukul bola ke kawasan servis lawan. Setelah servis bersih dibuat. pemain berkenaan akan membuat servis di sebelah kiri gelanggang pula untuk mata kedua. maka permainan boleh dimulakan. Selepas membuat servis pertama di sebelah kanan gelanggang. 4.

Posisi kaki kiri di depan dan kaki kanan di belakang dengan arah kaki paralel dengan garis baseline. .Permainan ditamatkan setelah pemenang ditentukan. Anda dapat melatihnya dengan menggambarkan lingkaran di lantai dan melakukan toss hingga tempat jatuhnya bola selalu berada pada tempat yang sama. Oleh karena itu. Sebenarnya terdapat beberapa teknik servis. pukulan pionir ini sangat penting bagi kita untuk dapat menguasainya. Anda harus dapat melempar bola (toss) secara konsisten pada satu tempat yang sama. Pertama kali yang harus dilatih adalah koordinasi tangan ketika akan melemparkan bola untuk memulai serve. Namun yang akan saya paparkan di sini hanya dasarnya saja dan tentunya disertai oleh ilustrasi agar mudah untuk dimengerti. Apabila permainan tamat. kedua-dua pemain bersalaman sesama sendiri dan dengan pengadil. Toss yang baik untuk servis adalah agak di depan kepala anda dan lemparkan bola lurus ke atas. Grip yang dipakai untuk melakukan servis dalam hal ini adalah grip continental. Adapun tahap untuk melakukan servis adalah: Berdirilah di belakang garis baseline dan pusatkan pikiran anda untuk mengarahkan bola pada daerah servis lawan. permainan dimainkan dalam dua set terbaik. TEKNIK PUKULAN Servis merupakan pukulan pembuka permainan. Bahagian lelaki pertandingan yang diiktiraf ialah dalam tiga set terbaik dan bagi wanita.

Lemparkan bola ke atas kira-kira agak di depan kepala anda setinggi kurang lebih 2030 cm. Pada saat ini transfer berat badan anda ke kaki belakang. Bola telah melambung dan anda mulai mengayunkan raket ke belakang. . Pada saat ini buang berat badan anda dari kaki belakang ke kaki depan untuk memberikan tenaga pada pukulan servis anda. Kunci toss yang baik adalah tangan anda yang melempar bola harus lurus ke atas sehingga trayek bola pun lurus. Pada saat bola sudah sampai pada titik kontaknya. raket diayunkan ke depan. Selalu fokuskan mata anda pada bola dan gunakanlah tangan yang melempar sebagai patokan dalam memukul bola.

Karena itu berlatihlah yang baik untuk pukulan yang satu ini. . dengan latihan dan pengalaman anda akan terbiasa melakukan pukulan servis.Setelah kontak dengan bola lakukan followthrough dan bersiap kembali pada posisi untuk melakukan pukulan berikutnya. Untuk level pemain rekreasional seringkali kita jumpai servis malah merupakan kerugian dan seringkali poin terbuang percuma karena dua kali membuat kesalahan ( double fault ). pemegang servis merupakan sebuah keuntungan karena pemain tersebut dapat mengontrol permainan melalui servis yang keras dan akurat. Di dunia tenis profesional. Untuk melakukan servis yang konsisten dan terarah memang agak sulit bagi pemula. Namun.

Terdapat pelbagai jenis pukulan bola dalam permainan tenis antaranya ialah forehand. backhand dan overhead. Forehand ialah pukulan di mana hayunannya dari belakang badan menuju ke hadapan. i. Teknik pukulan forehand Merupakan pukulan paling asas dan sangat mudah ketika mempelajari permainan tenis. Bahagian hadapan raket atau telapak tangan pemain bertentangan dengan bola. PUKULAN FOREHAND .

Kaki kiri bergerak ke hadapan dan badan hendaklah tegak bertentangan dengan garis baseline atau net untuk melakukan closed stance (gambar 2 dan 3) 3 Ketika bola telah masuk pada zon pukulan yang dikehendaki. lakukan followthrough dengan cara raket tetap dihayunkan hingga melintasi badan ke arah kira-kira jam 11. bola mesti dipukul dan berada pada sweetpot dari raket. (gambar6) .1 Pergerakan dimulakan dengan mengerakkan badan menuju arah bola dan zon bola yang akan dipukul turut ditetapkan. raket dihayunkan ke belakang selari dengan bahu tangan yang tidak memegang raket. raket hendaklah dihayunkan ke hadapan menuju ke titik sentuh antara bola dengan raket (gambar 4) 4 Apabila raket bersentuh dengan bola tenis.(gambar 5) 5 Setelah raket bersentuh. Hal ini penting bagi membuat satu pukulan yang sempurna. (kawasan hadapan badan atau di sekitar bawah perut) 2 Kemudian. Zon yang baik untuk memukul bola adalah dengan grip continental atau eastern.

Teknik pukulan backhand Backhand merupakan pukulan asas yang kedua selepas forehand. Biasanya pemain yang menggunakan backhand satu tangan lebih mahir dalam melakukan voli berbanding dengan pemain yang menggunakan backhand dua tangan. pukulan backhand dua tangan lebih bayak digunapakai oleh pemain-pemain. o Backhand satu tangan Terdapat beberapa kelebihan sekiranya backhand satu tangan digunakan antaranya lebih mudah untuk melakukan voli daripada grip satu tangan. Terdapat dua jenis pukulan backhand iaitu backhand menggunakan satu tangan dan backhand menggunakan dua tangan. Backhand adalah pukulan yand dihayun dari seberang badan dan menuju ke depan atau dengan menggunakan bahagian belakang raket untuk memukul bola dan telapak tangan hendaklah membelakangi bola. Namun pada masa sekarang.ii. Terdapat dua jenis grip yang boleh digunakan ketika melakukan backhand iaitu eastern dan full-eastern. Pergerakan backhand satu tangan adalah seperti berikut: . Setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful