P. 1
Laras Bahasa

Laras Bahasa

|Views: 70|Likes:
Published by Kseven Hv
Laras Bahasa
Laras Bahasa

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Kseven Hv on Feb 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

Dikaitkan dengan kesesuaian dengan bidang dan situasi bahasa atau konteks pengucapan Laras bahasa boleh ditakrifkan

sebagai ciri-ciri khusus penggunaan bahasa mengikut bidangs esuatu wacana digunakan. Contohnya, laras bahasa doa, khutbah dan upacara Laras bahasa boleh ditakrifkan sebagai ciri-ciri khusus penggunaan bahasa mengikut bidangs esuatu wacana digunakan. Contohnya, laras bahasa doa, khutbah dan upacara Terdapat tokoh bahasa yang membahagikan laras kepada beberapa bahagian lagi. Misalnya Halliday melihat laras daripada tiga dimensi, iitu tajuk wacana, cara penyampaian, dan gaya penyampaian.

LARAS BAHASA UNDANGUNDANG

LARAS BAHASA KHUSUS

JENIS-JENIS LARAS BAHASA

kegunaan untuk khalayak khusus

LARAS BAHASA PERNIAGAAN

LARAS BAHASA BIASA
Tidak melibatkan bidang tertentu, mudah difahami, tiada istilah teknikal, kurang kata pinjaman

Pembeza utama

kosa kata tatabahasa gaya

LARAS BAHASA AKADEMIK

Formal/Rasmi

Tak Formal Berlaku proses pengguguran dalam ayat-ayat yang diucapkan sama ada pengguguran subjek, predikat, objek.

LARAS BAHASA MEDIA LARAS BAHASA SASTERA LARAS BAHASA AGAMA

Digunakan dalam majlis rasmi, surat kiriman dan sebagainya.

Dalam penulisan ilmiah. Percuma Satu Mesra: Keutamaan Kami Adalah Pelanggan. Laras Bahasa Undang-Undang . nota kaki di bawah muka surat atau nota hujungan di penghujung setiap bab. disokong pula oleh gambar. Laras Bahasa Akademik Meliputi pelbagai bidang seperti sains. atau mengubah sikap dan melakukan tindkan. pendebungaan dan sebagainya. Menggunaka istilah-istilah yang khusus kepada bidang. penulis perlu mengikut fornmati tertentu seperti perlu ada cattan bibiliografi (rujukan). Bandingan: Bateri X Lebih Berkuasa dan Tahan Lama Gesaan: Cepat! Cepat! Datanglah Beramai-ramai Pertanyaan: Sakit Pinggang? Sapulah Dengan Minyak Angin Z. Digunakan dalam iklan. teknologi.Laras Bahasa Perniagaan Mempengaruhi penguna untuk membentuk tanggapan tertentu . grafik. mengawan. pecutan. Contohnya ialah fotosintesis. misalnya penulisan thesis. komunikasi. Iklan dapat dihasilkan dengan beberapa cara seperti berikut: slogan: Kami Ada Cara Kaedah Pernyataan: Rumah Untuk Dijual/Disewa Perkaitan Konsep: Artis X dengan Tilam Jenama Y (D) Perisytihran: Waja dengan Aksesori Lengkap Kaedah Umpan: Beli Satu. laporan dan sebagainya . Bersifat teknikal. lukisan. matematik dan sebagainya yang terletak dalam ruang lingkup pendidikan. ilustrasi dansebagainya. dan biasanya perlu dihafal. tender.

puitis dan hidup. ilusi. perbandingan. gaya tulisan yang jelas danketuiga. ambiguiti dan sebagainya. habeas corpus dan sebagainya. peribahasa.Tiada gambar. kedua. laind aripada struktur teks cereka. simile. kiasan dan sebagainya. metafora. deskriptif. e. Tiga ciri penting yang harus ada dalam berita akhbar yang baikialah. mempunyai istilah sendiri seperti Argumantum ad baculum.: monolog. simili. Wartawan atau pengarang akhbar menggunakan bahasa untuk menjelaskan sesuatu menurut cara yang paling mudah diterima sesuai dengan selera sebilanganbesar pemvbaca akhbar. peribahasa. . dramatik dan puitis. isi tulisan mestilah tepat. dialog. menggunakan petikan. maka bahasa akhbar haruslah sesuai dengan bahasa kegunaan orangr amai. personifikasi. Laras bahasa media Berita sebagai satu wacana mempunyais truktur teks yang tersnediri. preskriptif. Oleh sebab akhbar diterbitkan untuk orang ramai. mementingkan penyusunan. menggunakan bahas tersirat: perlambangan. kiasan. d. bunga-bunga bahasadan sebagainya. terdapat penyimpangan tatabahasa atau manipulasi bahasa. istilah teknik. pengulangan. baasa yang digunakan mudah. kisan. graf. metafora. dan sebagainya haruslah dielakkan. pemilihan kata c. mengandungi beberapa klaausa. Beberapa ciri bahasa sastera: a kreatif dan imaginatif: kabur mesej b. Bahasanya boleh dalam bentuk naratif. metafora. pertama. Laras Bahasa Sastera Memperlihatkan gaya bahasa yang menarik dan kreatif. Ayat yang panjang. dan lain pula daripada struktur teks esei dan karya ilmiah.

Laras Bahasa Agama Mengandungi istilah agama daripada bahasa Arab Struktur ayatnya banyak dipengaruhi struktur bahasa Arab Diselitkan dengan petikan daripada al-Quran dan hadis. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->