P. 1
PRA 3109_Faktor Penyebab Kecacatan

PRA 3109_Faktor Penyebab Kecacatan

|Views: 35|Likes:
Published by Faikha Munirah
cp yang okay je kalau nak ^^
cp yang okay je kalau nak ^^

More info:

Published by: Faikha Munirah on Feb 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Selepas kelahiran (posnatal) ..Semasa kelahiran (perinatal) .Sebelum kelahiran (pranatal) .

.

anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur.Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. .Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. masing-masing dalam 23 pasangan kromosom.Pada peringkat ini. . . ..

. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat. E. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. D. jantung dan organ-organ lainnya.Oleh itu.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A.Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. . Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. .. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya.

janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan.Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X. . 10 rad sehingga 150 rad. . iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid.Walaupun begitu. iaitu 5 rad . pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. Zubaidi bin Ahmad) .Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr. Jepun. Hal ini kerana. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. mereka menerima dos yang tinggi iaitu. ..Kebiasaannya.

Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan.Apabila seseorang wanita hamil. kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat. Zubaidi bin Ahmad) .Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi. Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan. . . .. (Dr. protozoa dan virus.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria.

seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg. Makan yang segar.Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar..Laura Wilson. kering dan sebagai jus. . telur dan kekacang. pasta. . . . ~ Makanan berkanji . bertin. ikan. ~ Makanan berprotein .Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . nasi dan kentang. ~ Makanan tenusu – susu. ayam. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein.roti. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium.Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari.daging tanpa lemak. beku.

morfain. ganja.Misalnya. . edisi Khamis) . ekstasi. . dan buah pinggang.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal.Kokain. kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak. (Persatuan Kesihatan Amerika) .Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal. hati. (New English Journal of Medicine..

Namun. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai. .Ada kalanya. jamu. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. . . akar-akar kayu.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku.. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. kehamilan berkembang terus tanpa disedari. nanas muda.Jika percubaan tersebut gagal.

~ kesukaran untuk bersalin.Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. kekurangan bilangan telur. ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda.Kejadian bayi cacat. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya.Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. .. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran. ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. . ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin. . .

.

. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) .Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. . dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi.satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. Hjh Azizah binti Ridzuan) . kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan.Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. . Lebih pramatang. ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha.Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr..

Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak.Masalah tumpah darah. . vakum dan induce. ..Penggunaan forcep. .

.

. (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) .. meningitis dan demam panas.Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka.Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis.

dipukul dan sebagainya.Emosi ibu: Ibu murung. makanan yang kotor.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. tertekan. terhantuk. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam. . Selain itu.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. . udara tercemar. radiasi.. . dan asap rokok. gila dan meroyan.

.

Sukar bertutur . .Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan.Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat..Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham.keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.Sukar membaca.Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan.tidak diperlukan oleh kawan. . . .Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.Suka memencilkan diri. . . .Berasa rendah diri .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. .pembelajaran lisan. lakonan dan sebagainya. bercerita. . suka bersendirian dan tidak suka bercakap. . .

• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti). • Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran.

• Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. . • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). jenis permainan dan ideaidea.verbalism .• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. jarak dan warna.menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. • Sukar faham konsep objek. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Masalah bahasa ketara . ruang. Hal ini boleh menjejaskan postur. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran.

.Masalah kesihatan . . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan . .hadapi masalah komunikasi .Palsi serebral atau kecederaan otak .mungkin juga terencat akal.perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.Palsi serebral .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .

Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) . .Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama.Keseorangan dan kurang kawan ..

Kanak-kanak Sindrom down .Masalah berkomunikasi.Kadar kuasai bahasa lebih lambat .Tahap kecerdasan rendah .. semakin ketara perbezaan) .sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar .Bilangan ayat digunakan sedikit . urus diri dan menyelesaikan masalah .masalah jantung.Perasaan harga diri rendah .Pembelajaran berkesan . memori. senang kecewa. pendengaran dan penglihatan . tumpuan perhatian dan generalisasi.bergantung kepada kemahiran metacognition.Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti .Hadapi masalah bersosialisasi .berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.saiz lidah atau otot muka .Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial . sistem pernafasan.Masalah pertuturan dan artikulasi . dan tidak dapat mengawal emosi .Perbendaharaan kata terhad . .selalu menangis.Kekurangan motivasi .menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .

Bornstein (2011).my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. Marc H.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety. Dunlap (2009).Buku: . Pearson Education Ltd . An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene.babycenter.slideshare. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.youtube.com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.com/2010/03/drugs-during-pregnacy.Linda L.Laurence Steinberg.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.html http://hklg. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.Mohd Sharani Ahmad (2006).html http://www.gov.blogspot.moh. Wodsworth Cengage Learning . Deborah Lowe Vandell.com.blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->