P. 1
PRA 3109_Faktor Penyebab Kecacatan

PRA 3109_Faktor Penyebab Kecacatan

|Views: 35|Likes:
Published by Faikha Munirah
cp yang okay je kalau nak ^^
cp yang okay je kalau nak ^^

More info:

Published by: Faikha Munirah on Feb 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

.Semasa kelahiran (perinatal) .Sebelum kelahiran (pranatal) .Selepas kelahiran (posnatal) .

.

.Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. . . .Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua.Pada peringkat ini. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. anak mungkin akan mewarisi sifat cacat..Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur. masing-masing dalam 23 pasangan kromosom.

wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya.Oleh itu. Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. D. . E. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. . jantung dan organ-organ lainnya. . mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A..Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan.

iaitu 5 rad . Zubaidi bin Ahmad) . mereka menerima dos yang tinggi iaitu. . 10 rad sehingga 150 rad. Jepun.Walaupun begitu. iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid..Kebiasaannya. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki. pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. Hal ini kerana.Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan. . . persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X.

Zubaidi bin Ahmad) . . protozoa dan virus.Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan.Apabila seseorang wanita hamil. (Dr. .Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria. Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan. . kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat..

. ikan. telur dan kekacang.Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . pasta.roti.Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. Makan yang segar. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. ~ Makanan tenusu – susu. kering dan sebagai jus. .sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari.Laura Wilson. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein. ayam. . ~ Makanan berkanji .. bertin. beku. ~ Makanan berprotein . seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg.daging tanpa lemak. nasi dan kentang. .

. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. dan buah pinggang. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal.. edisi Khamis) .Misalnya. ekstasi.Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal. kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak. . ganja. morfain. (New English Journal of Medicine. hati. (Persatuan Kesihatan Amerika) .Kokain.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain.

Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. jamu. nanas muda.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku. . Namun. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor.Ada kalanya. kehamilan berkembang terus tanpa disedari. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. akar-akar kayu.. . .Jika percubaan tersebut gagal.

Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. ~ kesukaran untuk bersalin. ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda. .. . ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya. . . kekurangan bilangan telur. ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin.Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis.Kejadian bayi cacat.

.

. .satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan. Hjh Azizah binti Ridzuan) . . kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan. Lebih pramatang.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak.Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. . maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) .Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung.

.Masalah tumpah darah. . ..Penggunaan forcep.Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak. vakum dan induce.

.

(Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) . meningitis dan demam panas.Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka.Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis. ..

dipukul dan sebagainya.. gila dan meroyan.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. Selain itu. dan asap rokok. terhantuk.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. udara tercemar. . tertekan. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam. . Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. . Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. radiasi. makanan yang kotor.Emosi ibu: Ibu murung.

.

. .Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan.Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat. . . . . lakonan dan sebagainya.keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.Suka memencilkan diri.Berasa rendah diri .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. bercerita. suka bersendirian dan tidak suka bercakap..Sukar bertutur . . .Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.pembelajaran lisan. .Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham.Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. . .Sukar membaca.tidak diperlukan oleh kawan.

• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti). • Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran.

gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran.menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). • Sukar faham konsep objek.• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. • Masalah bahasa ketara . • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. jenis permainan dan ideaidea. jarak dan warna. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. Hal ini boleh menjejaskan postur. . ruang.verbalism . • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya.

Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .Palsi serebral ..Masalah kesihatan . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.Palsi serebral atau kecederaan otak . . .mungkin juga terencat akal.hadapi masalah komunikasi .perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan .

Keseorangan dan kurang kawan .Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) ..Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama. .

semakin ketara perbezaan) . tumpuan perhatian dan generalisasi.Pembelajaran berkesan . memori.Masalah berkomunikasi.Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan .Kadar kuasai bahasa lebih lambat .Masalah pertuturan dan artikulasi . pendengaran dan penglihatan .Kanak-kanak Sindrom down .Tahap kecerdasan rendah .sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar . senang kecewa.menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .masalah jantung..saiz lidah atau otot muka .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi . sistem pernafasan.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.bergantung kepada kemahiran metacognition. urus diri dan menyelesaikan masalah .Hadapi masalah bersosialisasi .Perbendaharaan kata terhad .Perasaan harga diri rendah .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti . dan tidak dapat mengawal emosi .Kekurangan motivasi . .Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .Bilangan ayat digunakan sedikit .selalu menangis.

com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.blogspot.Linda L.youtube.Buku: .html http://www.slideshare.com/2010/03/drugs-during-pregnacy. Marc H.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety.my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. Deborah Lowe Vandell.com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .gov.moh. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.Laurence Steinberg. Bornstein (2011). Wodsworth Cengage Learning . An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.html http://hklg. Pearson Education Ltd .com. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.babycenter.Mohd Sharani Ahmad (2006). International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene. Dunlap (2009).blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->