Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Sebelum kelahiran (pranatal) ..Selepas kelahiran (posnatal) .Semasa kelahiran (perinatal) .

.

Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. . anak mungkin akan mewarisi sifat cacat. .Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua..Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur. . masing-masing dalam 23 pasangan kromosom. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. .Pada peringkat ini.

Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat..Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya. Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. . E.Oleh itu. jantung dan organ-organ lainnya. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. . D. .

Kebiasaannya.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki. Jepun. mereka menerima dos yang tinggi iaitu. . iaitu 5 rad . Hal ini kerana. 10 rad sehingga 150 rad. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr. . pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid.. . Zubaidi bin Ahmad) .Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X.Walaupun begitu. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan.

Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria. . kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat. .Apabila seseorang wanita hamil. Zubaidi bin Ahmad) . .Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan.. protozoa dan virus. (Dr. Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan.Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi.

. telur dan kekacang.Laura Wilson.. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein.roti. pasta. kering dan sebagai jus. bertin.Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . ~ Makanan tenusu – susu. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. ayam.Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. nasi dan kentang. ~ Makanan berkanji . seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg. . Makan yang segar. beku. ~ Makanan berprotein . . .sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari.daging tanpa lemak. ikan.

hati. edisi Khamis) .Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. . Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. (New English Journal of Medicine. ekstasi. (Persatuan Kesihatan Amerika) ..Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. morfain. dan buah pinggang. ganja. kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak. .Misalnya.Kokain.

. kehamilan berkembang terus tanpa disedari. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai..Ada kalanya. akar-akar kayu. jamu. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. nanas muda.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku.Jika percubaan tersebut gagal. . Namun. .

Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. . . ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin. kekurangan bilangan telur.. ~ kesukaran untuk bersalin.Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. . . Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya. ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan.Kejadian bayi cacat.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda.

.

maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi.Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. .satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung. Hjh Azizah binti Ridzuan) . ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. Lebih pramatang.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak. kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan.Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) . .. .

Penggunaan forcep. .Masalah tumpah darah.. .Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak. vakum dan induce. .

.

. (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) .Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka.Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis.. meningitis dan demam panas.

tertekan.. Selain itu. .Emosi ibu: Ibu murung. . gila dan meroyan. dipukul dan sebagainya. udara tercemar. terhantuk. . makanan yang kotor. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. dan asap rokok. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. radiasi.

.

Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham. . .Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat. . suka bersendirian dan tidak suka bercakap. .Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .. .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas.keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru. .Berasa rendah diri .tidak diperlukan oleh kawan.Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan.Sukar membaca. lakonan dan sebagainya.Suka memencilkan diri.Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. . . bercerita. . .pembelajaran lisan.Sukar bertutur . .

• Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran. • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti).• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Katarak mata • Huruf-huruf Braille .

jenis permainan dan ideaidea.• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran. • Sukar faham konsep objek.verbalism . jarak dan warna. ruang. • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya. Hal ini boleh menjejaskan postur. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Masalah bahasa ketara . • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. .menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya.

menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan .Palsi serebral atau kecederaan otak .hadapi masalah komunikasi .perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir..mungkin juga terencat akal. .Masalah kesihatan . .Palsi serebral .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .

.Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama..Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) .Keseorangan dan kurang kawan .

Kekurangan motivasi .Bilangan ayat digunakan sedikit . pendengaran dan penglihatan .menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .selalu menangis. memori.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar . .Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .Kanak-kanak Sindrom down .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi . dan tidak dapat mengawal emosi .Pembelajaran berkesan .masalah jantung.bergantung kepada kemahiran metacognition. semakin ketara perbezaan) . sistem pernafasan.Kadar kuasai bahasa lebih lambat . senang kecewa.saiz lidah atau otot muka .Perasaan harga diri rendah .Masalah pertuturan dan artikulasi .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti ..Perbendaharaan kata terhad .Masalah berkomunikasi. tumpuan perhatian dan generalisasi. urus diri dan menyelesaikan masalah .Hadapi masalah bersosialisasi .Tahap kecerdasan rendah .Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan .

com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi. Marc H.youtube.html http://www. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.Linda L.slideshare.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah. Deborah Lowe Vandell. Wodsworth Cengage Learning .Mohd Sharani Ahmad (2006).moh. Bornstein (2011).gov.Laurence Steinberg.blogspot.blogspot.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety.com. Pearson Education Ltd . Dunlap (2009). International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene.babycenter. An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.com/2010/03/drugs-during-pregnacy.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www.Buku: .html http://hklg.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful