Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Sebelum kelahiran (pranatal) .Semasa kelahiran (perinatal) .Selepas kelahiran (posnatal) ..

.

.Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. .Pada peringkat ini. . .. masing-masing dalam 23 pasangan kromosom.Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive.Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.

. .Oleh itu. D.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A. jantung dan organ-organ lainnya. .Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat.. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya. Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. E.

Hal ini kerana. ..Walaupun begitu.Kebiasaannya.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr.Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. iaitu 5 rad . iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid. 10 rad sehingga 150 rad. . Zubaidi bin Ahmad) . pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. . mereka menerima dos yang tinggi iaitu. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan. Jepun. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi.

Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan. . ..Apabila seseorang wanita hamil.Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi. (Dr. . protozoa dan virus.Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan. Zubaidi bin Ahmad) . kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria.

janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein.Laura Wilson. ayam..Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. ~ Makanan berprotein .roti. ikan. ~ Makanan berkanji .Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik. .Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . Makan yang segar. . telur dan kekacang. seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg. kering dan sebagai jus. beku. nasi dan kentang. bertin.daging tanpa lemak. . pasta. ~ Makanan tenusu – susu. .sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari.

hati. ekstasi.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. morfain. (New English Journal of Medicine. kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak. ganja.Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan.. (Persatuan Kesihatan Amerika) .Misalnya. edisi Khamis) .Kokain. . Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. dan buah pinggang. .

nanas muda. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai. .Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. jamu. Namun. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. akar-akar kayu.Ada kalanya.Jika percubaan tersebut gagal. . .. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. kehamilan berkembang terus tanpa disedari.

Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran.. . ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. kekurangan bilangan telur.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda.Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran. ~ kesukaran untuk bersalin. ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. . .Kejadian bayi cacat. ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin. . telur yang tidak berkualiti dan sebagainya.

.

~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) .Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. . kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan.. .Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung.satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi. Hjh Azizah binti Ridzuan) .Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. . Lebih pramatang. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru.

.Penggunaan forcep. vakum dan induce.Masalah tumpah darah. . ..Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak.

.

Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka. (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) . meningitis dan demam panas.Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis. ..

. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam. tertekan. makanan yang kotor. udara tercemar. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi.Emosi ibu: Ibu murung. radiasi. . dipukul dan sebagainya. Selain itu. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. . gila dan meroyan..Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. terhantuk. dan asap rokok.

.

keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan. .Suka memencilkan diri.Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. . ..tidak diperlukan oleh kawan.Sukar bertutur .pembelajaran lisan.Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham. . suka bersendirian dan tidak suka bercakap. .Sukar membaca.Berasa rendah diri . .Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru. lakonan dan sebagainya. . bercerita.Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. . .Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat. . .

• Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran. • Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti).• Mengurangkan “range and variety” pengalaman.

• Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya.verbalism . • Masalah bahasa ketara . gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. ruang. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze.menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. . • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru).• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. jarak dan warna. Hal ini boleh menjejaskan postur. • Sukar faham konsep objek. jenis permainan dan ideaidea.

menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan . .perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.hadapi masalah komunikasi .Palsi serebral atau kecederaan otak .Masalah kesihatan . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.. .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .Palsi serebral .mungkin juga terencat akal.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .

Keseorangan dan kurang kawan .Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama. ..Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) .

Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .bergantung kepada kemahiran metacognition.Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan . senang kecewa.menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .Perbendaharaan kata terhad .berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal. sistem pernafasan.Hadapi masalah bersosialisasi .Perasaan harga diri rendah .Bilangan ayat digunakan sedikit .Masalah pertuturan dan artikulasi .Pembelajaran berkesan . . dan tidak dapat mengawal emosi .saiz lidah atau otot muka .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti .selalu menangis. memori. pendengaran dan penglihatan ..Kanak-kanak Sindrom down .Tahap kecerdasan rendah . semakin ketara perbezaan) .masalah jantung.Kadar kuasai bahasa lebih lambat . urus diri dan menyelesaikan masalah .Masalah berkomunikasi. tumpuan perhatian dan generalisasi.sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar .Kekurangan motivasi .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .

Buku: .com/watch?v=cVmLq9bLDj8 . Wodsworth Cengage Learning . An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.Mohd Sharani Ahmad (2006).com. Dunlap (2009). Deborah Lowe Vandell.youtube.my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety. Pearson Education Ltd .com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab. Bornstein (2011).moh.babycenter.blogspot.Laurence Steinberg.Linda L.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.slideshare.html http://hklg.gov. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.blogspot.html http://www. Marc H. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene.com/2010/03/drugs-during-pregnacy.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful