Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Selepas kelahiran (posnatal) .Semasa kelahiran (perinatal) ..Sebelum kelahiran (pranatal) .

.

Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. .Pada peringkat ini.. masing-masing dalam 23 pasangan kromosom. .Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. . .Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur. anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.

. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat.. Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. jantung dan organ-organ lainnya. .Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A. D.Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. . E.Oleh itu. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya.

. iaitu 5 rad . iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid. Zubaidi bin Ahmad) .Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan. pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X. mereka menerima dos yang tinggi iaitu. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi. 10 rad sehingga 150 rad.Kebiasaannya. .Walaupun begitu..Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki. Hal ini kerana. . Jepun.

kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat. (Dr. Zubaidi bin Ahmad) ..Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi. .Apabila seseorang wanita hamil.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria. . protozoa dan virus.Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan. . Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan.

Makan yang segar.Laura Wilson. seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg. ayam. kering dan sebagai jus.. ~ Makanan tenusu – susu. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein. ~ Makanan berprotein . ~ Makanan berkanji . nasi dan kentang. . .Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. . . yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. telur dan kekacang.sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari.Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . pasta.Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.roti. ikan. beku. bertin.daging tanpa lemak.

Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. dan buah pinggang. (New English Journal of Medicine. hati.Misalnya.Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal.Kokain. ganja. (Persatuan Kesihatan Amerika) .. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. ekstasi. edisi Khamis) . . . kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak. morfain.

.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku. kehamilan berkembang terus tanpa disedari. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. . Namun. akar-akar kayu.. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan.Jika percubaan tersebut gagal. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai.Ada kalanya. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. . nanas muda. jamu.

Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis.. ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin. ~ kesukaran untuk bersalin. kekurangan bilangan telur.Kejadian bayi cacat. ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya. . .Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda. .Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. .

.

Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan.Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi. ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak. . . . Lebih pramatang. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru. kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) .satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang.Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. Hjh Azizah binti Ridzuan) ..

Masalah tumpah darah. .Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak. .. . vakum dan induce.Penggunaan forcep.

.

meningitis dan demam panas..Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis. . (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) .Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka.

. terhantuk. udara tercemar. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. dan asap rokok. makanan yang kotor. . radiasi. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. tertekan. . Selain itu.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi..Emosi ibu: Ibu murung.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. gila dan meroyan. dipukul dan sebagainya. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam.

.

pembelajaran lisan. .keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain. bercerita.Suka memencilkan diri.Sukar membaca.tidak diperlukan oleh kawan.Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham. .Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil . .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. .Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. . . lakonan dan sebagainya. ..Sukar bertutur .Berasa rendah diri . . .Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan. . suka bersendirian dan tidak suka bercakap.Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat. .

• Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran. • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti). • Katarak mata • Huruf-huruf Braille .• Mengurangkan “range and variety” pengalaman.

menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). Hal ini boleh menjejaskan postur. ruang. • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya.verbalism . jarak dan warna. jenis permainan dan ideaidea. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka.• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. . • Masalah bahasa ketara . • Sukar faham konsep objek. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan.

menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan .. . .perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.Palsi serebral .Palsi serebral atau kecederaan otak . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.Masalah kesihatan .Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .mungkin juga terencat akal.hadapi masalah komunikasi .

Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) ..Keseorangan dan kurang kawan .Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama. .

Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti .Masalah pertuturan dan artikulasi .Hadapi masalah bersosialisasi .Masalah berkomunikasi.Bilangan ayat digunakan sedikit .masalah jantung.menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .Kekurangan motivasi .Kanak-kanak Sindrom down .Perasaan harga diri rendah .Pembelajaran berkesan . semakin ketara perbezaan) . memori.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.saiz lidah atau otot muka . urus diri dan menyelesaikan masalah .Kadar kuasai bahasa lebih lambat . .Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan . senang kecewa.selalu menangis.bergantung kepada kemahiran metacognition.Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial . pendengaran dan penglihatan .Perbendaharaan kata terhad . sistem pernafasan. dan tidak dapat mengawal emosi . tumpuan perhatian dan generalisasi.Tahap kecerdasan rendah .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar ..

net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .Laurence Steinberg.Mohd Sharani Ahmad (2006).com/2010/03/drugs-during-pregnacy.slideshare. Wodsworth Cengage Learning . PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.Linda L.moh. Dunlap (2009). An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www.Buku: .blogspot. Marc H. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene. Bornstein (2011).blogspot.gov.youtube.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah. Deborah Lowe Vandell. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.com.babycenter.html http://www.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety. Pearson Education Ltd .html http://hklg.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful