Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Selepas kelahiran (posnatal) .Semasa kelahiran (perinatal) ..Sebelum kelahiran (pranatal) .

.

.Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan.Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur. . iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. .Pada peringkat ini. . anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. masing-masing dalam 23 pasangan kromosom..

. Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak.. jantung dan organ-organ lainnya.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A. E. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya. .Oleh itu.Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. . D. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat.

iaitu 5 rad . Jepun. mereka menerima dos yang tinggi iaitu.Walaupun begitu. wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan. iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid. . . pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X. Hal ini kerana.Kebiasaannya.. Zubaidi bin Ahmad) . janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. .Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki. 10 rad sehingga 150 rad.

Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan.Apabila seseorang wanita hamil.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria. kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat. . (Dr.Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi..Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan. protozoa dan virus. Zubaidi bin Ahmad) . . .

bertin. pasta. . . nasi dan kentang. .Laura Wilson.roti. ~ Makanan tenusu – susu.Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. ikan.Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . ..daging tanpa lemak. telur dan kekacang. kering dan sebagai jus. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein. ayam. ~ Makanan berprotein . ~ Makanan berkanji .Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik. beku. Makan yang segar.sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg.

dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. (New English Journal of Medicine. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. ganja. . (Persatuan Kesihatan Amerika) . morfain.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. hati.Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal.Misalnya. edisi Khamis) . dan buah pinggang. ekstasi. . kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak.Kokain..

. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. jamu.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku.. . Namun. kehamilan berkembang terus tanpa disedari. nanas muda. akar-akar kayu. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. .Ada kalanya.Jika percubaan tersebut gagal.

telur yang tidak berkualiti dan sebagainya. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran..Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. . ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan. . ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda. kekurangan bilangan telur. . ~ kesukaran untuk bersalin.Kejadian bayi cacat. . ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin.Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan.

.

~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. . .Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku..satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi.Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. Hjh Azizah binti Ridzuan) . ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) . Lebih pramatang. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru. .

. .Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak. . . vakum dan induce.Penggunaan forcep.Masalah tumpah darah.

.

. (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) .Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka. .Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis. meningitis dan demam panas.

. udara tercemar. . . Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. tertekan. Selain itu.Emosi ibu: Ibu murung.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. terhantuk. dan asap rokok. dipukul dan sebagainya. makanan yang kotor.. radiasi.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. gila dan meroyan. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam.

.

keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.pembelajaran lisan.tidak diperlukan oleh kawan. . ..Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil . bercerita.Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.Suka memencilkan diri.Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham.Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan.Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat. . lakonan dan sebagainya. suka bersendirian dan tidak suka bercakap. .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. . .Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. . . .Sukar bertutur . . .Berasa rendah diri .Sukar membaca.

• Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti).• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran.

jenis permainan dan ideaidea. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya. Hal ini boleh menjejaskan postur.menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. • Masalah bahasa ketara . jarak dan warna. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). • Sukar faham konsep objek. .• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual.verbalism . ruang.

mungkin juga terencat akal.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .Masalah kesihatan .hadapi masalah komunikasi . .menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas . ..Palsi serebral . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.Palsi serebral atau kecederaan otak .

.Keseorangan dan kurang kawan ..Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama.Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) .

selalu menangis. memori.Perasaan harga diri rendah .Hadapi masalah bersosialisasi .Tahap kecerdasan rendah . sistem pernafasan. pendengaran dan penglihatan .. urus diri dan menyelesaikan masalah .bergantung kepada kemahiran metacognition.Kadar kuasai bahasa lebih lambat . senang kecewa.Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .Kanak-kanak Sindrom down .Masalah berkomunikasi.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.Perbendaharaan kata terhad . tumpuan perhatian dan generalisasi. .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti .Pembelajaran berkesan . semakin ketara perbezaan) .saiz lidah atau otot muka .Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .Bilangan ayat digunakan sedikit .masalah jantung.Kekurangan motivasi .menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal .Masalah pertuturan dan artikulasi .sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar . dan tidak dapat mengawal emosi .

babycenter. Pearson Education Ltd . Marc H. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.moh. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene.com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.com.gov.com/2010/03/drugs-during-pregnacy. An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.Laurence Steinberg.html http://www.Mohd Sharani Ahmad (2006).html http://hklg. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.blogspot.blogspot.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .youtube. Dunlap (2009).my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. Bornstein (2011).Linda L. Deborah Lowe Vandell.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety.slideshare.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi. Wodsworth Cengage Learning .Buku: .