Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

.Selepas kelahiran (posnatal) .Semasa kelahiran (perinatal) .Sebelum kelahiran (pranatal) .

.

Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan.Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur.. . anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive. . masing-masing dalam 23 pasangan kromosom. .Pada peringkat ini. .

dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya. ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat. D. jantung dan organ-organ lainnya.. mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan.Oleh itu. . Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. . . E.Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A.

. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. . wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki. iaitu 5 rad .Kebiasaannya. mereka menerima dos yang tinggi iaitu.Walaupun begitu. .Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku.. iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid. Jepun. 10 rad sehingga 150 rad. Zubaidi bin Ahmad) . Hal ini kerana. pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu.

kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat.Apabila seseorang wanita hamil.Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi. .Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan. . (Dr.. Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan. Zubaidi bin Ahmad) .Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria. . protozoa dan virus.

Laura Wilson. ayam. pasta.daging tanpa lemak. beku. seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg.. . yogurt dan keju yang mengandungi kalsium. kering dan sebagai jus. . ~ Makanan tenusu – susu. ~ Makanan berkanji .Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. ~ Makanan berprotein . janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein. . ikan. telur dan kekacang.sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari. .Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . bertin. nasi dan kentang.Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.roti. Makan yang segar.

ganja.. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. hati. .Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal.Kokain. . dan buah pinggang.Misalnya.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. edisi Khamis) . morfain. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. (New English Journal of Medicine. ekstasi. (Persatuan Kesihatan Amerika) . kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak.

. jamu. . nanas muda.. kehamilan berkembang terus tanpa disedari.Ada kalanya. . Namun.Jika percubaan tersebut gagal. akar-akar kayu. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai.Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku.

Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. . ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin.Kejadian bayi cacat.Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya. . ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan.. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran. kekurangan bilangan telur. . ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. ~ kesukaran untuk bersalin.Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda. .

.

~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru. kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan.. . Hjh Azizah binti Ridzuan) . ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak. . Lebih pramatang.Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan.Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi.satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. .Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) .

Penggunaan forcep. .Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak. .. .Masalah tumpah darah. vakum dan induce.

.

Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis. . (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) ..Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka. meningitis dan demam panas.

dipukul dan sebagainya.Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam.Emosi ibu: Ibu murung. . .Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. tertekan.. . udara tercemar. Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. gila dan meroyan. radiasi. makanan yang kotor. Selain itu. terhantuk. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi. dan asap rokok.

.

keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.pembelajaran lisan. . . lakonan dan sebagainya. .Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat.Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas..Sukar membaca. . bercerita. .Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan. . .Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham. .Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan. .Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .Sukar bertutur .Berasa rendah diri . suka bersendirian dan tidak suka bercakap.tidak diperlukan oleh kawan. .Suka memencilkan diri. .

• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran. • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti).

• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. Hal ini boleh menjejaskan postur. jarak dan warna. • Sukar faham konsep objek. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. ruang. • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru).verbalism . • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran.menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. jenis permainan dan ideaidea. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. • Masalah bahasa ketara . .

Masalah kesihatan . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas.Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .. .mungkin juga terencat akal.perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.hadapi masalah komunikasi . .Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .Palsi serebral .Palsi serebral atau kecederaan otak .menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan .

.Keseorangan dan kurang kawan . .Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama.Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) .

dan tidak dapat mengawal emosi . tumpuan perhatian dan generalisasi.bergantung kepada kemahiran metacognition. .Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan . semakin ketara perbezaan) . sistem pernafasan..Masalah pertuturan dan artikulasi .Pembelajaran berkesan . senang kecewa.Perasaan harga diri rendah .Hadapi masalah bersosialisasi .Tahap kecerdasan rendah .selalu menangis.masalah jantung.Kanak-kanak Sindrom down .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti .Kekurangan motivasi .saiz lidah atau otot muka .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .Masalah berkomunikasi.Kadar kuasai bahasa lebih lambat . pendengaran dan penglihatan .Bilangan ayat digunakan sedikit .Perbendaharaan kata terhad . memori.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar .menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal . urus diri dan menyelesaikan masalah .Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .

Bornstein (2011).html http://hklg.youtube. Dunlap (2009). An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5.Mohd Sharani Ahmad (2006).moh. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene.babycenter. Marc H.Laurence Steinberg.com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.slideshare. PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.blogspot.com/2010/03/drugs-during-pregnacy. Wodsworth Cengage Learning .com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. Deborah Lowe Vandell. Pearson Education Ltd .html http://www.com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .com.gov.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.Linda L.blogspot.my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.Buku: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful