Disediakan oleh

:

1. Faikha Munirah binti Mohd Taher (911227-01-6208) 2. Nazian binti Bujang (891230-13-5704)

- Kanak-kanak kurang upaya adalah kanak-kanak yang memerlukan keperluan khas dan juga disebut sebagai kanak-kanak istimewa. - Mereka berbeza daripada kanak-kanak normal yang lain dari segi fizikal, mental, keupayaan sensori, kebolehan berkomunikasi, tingkah laku sosial dan sebagainya.

Semasa kelahiran (perinatal) ..Sebelum kelahiran (pranatal) .Selepas kelahiran (posnatal) .

.

Kecacatan ini boleh dibahagikan kepada dua. . iaitu: autosomal dominant dan autosomal excessive.Suami menghasilkan sperma manakala isteri menghasilkan telur.Setiap pasangan kromosom itu akan membentuk empat pencantuman apabila berlaku persenyawaan. . . masing-masing dalam 23 pasangan kromosom.Pada peringkat ini. .. anak mungkin akan mewarisi sifat cacat.

.Segala pendedahan kepada bahan asing dapat memberi kesan kepada janin terutama pada peringkat 1 sehingga 3 bulan kandungan. dan K dapat berkumpul di dalam badan bayi dan mengakibatkan kesan buruk kepadanya. . mengganggu pernafasan dan fungsi jantung bayi dan kemungkinan mati ketika dalam kandungan. D. E. wanita yang hamil harus mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil apa-apa ubat. . Hal ini kerana ia boleh mengganggu perkembangan normal otak. . ~ Penggunaan aspirin yang tinggi boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat badan. jantung dan organ-organ lainnya.Contoh kesan pengambilan ubat secara sembarangan: ~ Vitamin jenis larut lemak seperti A.Oleh itu.

iaitu pada hari yang ke-14 selepas hari pertama haid. iaitu 5 rad . Hal ini kerana.Sekiranya pemeriksaan sinar-X dilakukan selepas hari ke-14 dan jika kandungan berlaku. mereka menerima dos yang tinggi iaitu. persenyawaan benih berlaku di pertengahan pusingan haid. janin tersebut berkemungkinan terdedah kepada pancaran sinar-X dan ia boleh mencacatkan bayi. . Jepun. 10 rad sehingga 150 rad.Berbeza dengan keadaan mangsa ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki.Walaupun begitu. pada usia kandungan antara 10 hingga 17 minggu.Wanita yang hamil ketika itu kemudian melahirkan anak yang mempunyai otak yang kecil (microcephaly) dan otak terencat (mental retardation) (Dr. . .. Zubaidi bin Ahmad) . wanita yang hamil sebenarnya boleh menerima ujian X-ray sehingga menjangkau maksima dos yang dibenarkan.Kebiasaannya. sistem saraf bayi amat sensitif terhadap pancaran sinar-X.

Kuman yang menjangkiti wanita yang hamil dalam peringkat awal kandungan dapat menimbulkan kecacatan. Zubaidi bin Ahmad) . . (Dr.Penyakit berjangkit adalah disebabkan oleh pelbagai organisma halus seperti bakteria.Apabila seseorang wanita hamil. Ia boleh aktif dalam darah tanpa menimbulkan tanda pada badan. kuman sifilis dalam darah boleh menjangkiti janin dan merosakkannya lalu menyebabkan janin itu gugur atau mati dalam kandungan atau dilahirkan cacat.. . .Kuman sifilis misalnya sangat membahayakan bayi. protozoa dan virus.

ikan. ayam.sekurang-kurangnya 5 hidangan setiap hari. kering dan sebagai jus. beku. ~ Makanan berprotein . ~ Makanan tenusu – susu. janin boleh mengalami masalah kekurangan zat protein.Diet yang sesuai semasa hamil: ~ Buahan & sayuran . bertin. pasta. seorang pesakit aneroksia yang hampir kehilangan bayi yang dikandungnya kerana masalah gangguan makan yang begitu teruk sehingga berat badannya menjunam kepada hanya 38 kg. .Laura Wilson. Makan yang segar. nasi dan kentang.roti. yogurt dan keju yang mengandungi kalsium.Wanita yang hamil mungkin rasa sihat dan kelihatan sihat tetapi jika pemakanannya berkurangan sedangkan kandungannya sedang membesar. . . .Badan wanita menjadi efisyen sewaktu hamil di mana dia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang diambilnya dengan lebih baik.. telur dan kekacang. ~ Makanan berkanji .daging tanpa lemak.

. Ganja pula boleh menyebabkan wanita yang hamil melahirkan bayi yang bersaiz lebih kecil daripada bayi normal. dan buah pinggang.Kokain.Ibu-ibu yang merokok semasa mengandung adalah lebih cenderung untuk mendapat bayi yang dilahirkan pramatang dan mempunyai bentuk muka yang abnormal serta kecacatan lain. hati. kokain boleh mengganggu kitaran tidur biasa bayi dan menyebabkan kerosakan pada otak..Misalnya. (Persatuan Kesihatan Amerika) . morfain.Alkohol boleh mengakibatkan bayi menjadi terencat akal. . ganja. edisi Khamis) . ekstasi. dan heroin adalah di antara dadah yang boleh merbahayakan janin di dalam kandungan. (New English Journal of Medicine.

ibu berkenaan menggunakan cara seperti memakan tapai. kehamilan berkembang terus tanpa disedari.Jika percubaan tersebut gagal. Namun.. ubat singse dan pil hormon serta mendapatkan suntikan daripada doktor. ia mungkin merosakkan pertumbuhan janin atau mendatangkan kecacatan pada anggota badannya. akar-akar kayu. .Amalan menggugurkan bayi sangat meluas berlaku.Ada kalanya. jamu. . . Hal ini bagi memaksa haid keluar atau menggugurkan kandungan. nanas muda.

Komplikasi kehamilan pada wanita yang lebih tua adalah tinggi berbanding wanita yang lebih muda. . ~ meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan. . . ~ risiko bayi dilahirkan pramatang dan dilahirkan kurang berat badan.. ~ komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. kekurangan bilangan telur. .Antara risiko wanita yang hamil di lewat usia: ~ risiko keguguran. ~ pendarahan yang banyak sewaktu bersalin. Sindrom Down misalnya hanya meningkat selepas ibu itu berumur 45 tahun di mana kadarnya lebih kurang satu ataupun dua dalam 100 kelahiran.Hal ini mungkin disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. ~ kesukaran untuk bersalin.Kejadian bayi cacat. telur yang tidak berkualiti dan sebagainya.

.

satu keadaan pertumbuhan salur darah di dalam mata yang tidak matang. Hjh Azizah binti Ridzuan) ..Komplikasi lewat : ~ Serebral palsi ~ Kecacatan otak ~ Sawan (Epilepsy) ~ Buta ~ Ketidakupayaan untuk belajar (Dr. ~ Inguinal hernia di mana disebabkan kelemahan otot-otot di pelipat paha. ~ Pendarahan di dalam otak yang melibatkan kapilari darah di sekitar ventrikel di dalam otak. dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung.Antara sebab kelahiran pramatang ialah kandungan yang mempunyai komplikasi seperti tekanan darah tinggi dan pengambilan alkohol.Pra matang adalah berkaitan dengan komplikasi yang mungkin berlaku. Antaranya: ~ Sindrom kesesakan nafas di sebabkan kekurangan cecair yang dipanggil serakan di dalam paru-paru. . ~ Penyakit retina yang tidak matang (Retinopathy of prematurity) . Lebih pramatang. . .Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan. maka lebih tinggi risiko untuk setiap komplikasi. kurang berat badan dan kekurangan oksigen semasa proses dilahirkan.

Masalah tumpah darah.Penggunaan forcep. .. vakum dan induce. . .Pemberian ubat penenang kepada ibu semasa kontraksi bersalin memberi kesan kepada bayi terutama kecerdasan otak.

.

.Pemakanan: Pengambilan makanan untuk bayi yang tidak berkhasiat dan seimbang untuk tumbesaran mereka. (Pemakanan ibu yang diserapkan kepada bayi melalui susu juga perlu mengandungi nutrien yang secukupnya) . meningitis dan demam panas. .Penyakit: Mendapat penyakit seperti jaundis.

Kemurungan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam rahim mengecut sehingga menyebabkan aliran darah ke situ berkurangan lalu menyebabkan aliran darah ke janin juga berkurang dan ia akan menerima lebih sedikit oksigen dan nutrisi. gila dan meroyan. . . makanan yang kotor..Pencemaran: Bunyi persekitaran yang bising. radiasi. tertekan. udara tercemar. dipukul dan sebagainya. . dan asap rokok. ibu hamil yang murung juga akan menyebabkan anak yang lahir turut menunjukkan gejala tersebut misalnya hiperaktif ataupun lebih banyak meragam. terhantuk. Menimang bayi atau shaking juga boleh menyebabkan gegaran otak yang serius terhadap bayi.Kemalangan atau kecederaan: Bayi mengalami kecederaan otak atau fizikal akibat jatuh dari tempat tinggi. Selain itu.Emosi ibu: Ibu murung.

.

.pembelajaran lisan.Guru sukar faham pertuturan dan ambil masa lama untuk faham. .Tidak boleh menyebut perkataan atau ayat dengan terang dan jelas. . . .keadaan pertuturan tidak sama seperti rakan-rakan lain.. . lakonan dan sebagainya. .Tidak berminat dan tidak memberi perhatian dalam pelajaran tertentu seperti pembacaan. . .Sukar bertutur . bercerita. .Suka memencilkan diri.Enggan dan malu untuk menjawab soalan yang ditanya oleh guru.tidak diperlukan oleh kawan.Berasa rendah diri . . suka bersendirian dan tidak suka bercakap.Sukar terima bimbingan untuk latihan sebut perkataan dan ayat.Tersisih dalam pembelajaran yang memerlukan kumpulan kecil .Menjadi pasif atau agresif kerana ejekan rakan.Sukar membaca.

• Mengurangkan “range and variety” pengalaman. • Katarak mata • Huruf-huruf Braille . • Kurang kebolehan bergerak secara berdikari (mobiliti). • Mengurangkan daya mengawal persekitaran dan perhubungan antara diri dengan persekitaran.

menggunakan konsep tanpa mengetahui maksudnya. • Nilai kendiri rendah jika ibu bapa kurang positif terhadap anak kerana kurang senyuman dan eye-contact dan sebaliknya. • Kurang menarik bagi rakan sebaya kerana terhad dalam hobi. • Lebih kerap guna bahasa yang lebih tertumpu pada diri mereka. gait dan koordinasi mobiliti • Kurang maklumat visual dari persekitaran. • Sukar faham konsep objek. • Kurang tahu mengambil inisiatif dalam interaksi sosial. • Kurang tingkah laku yang sesuai seperti eye-gaze.verbalism . .• Lambat peroleh kemahiran motor kerana kurang motivasi untuk bergerak disebabkan kurang rangsangan visual. jenis permainan dan ideaidea. • Banyak bergantung kepada modeling dan imitation (meniru). Hal ini boleh menjejaskan postur. • Kurang tahu melibatkan diri dalam ahli kumpulan. jarak dan warna. • Masalah bahasa ketara . ruang.

. .Palsi serebral atau kecederaan otak .perlu rawatan atau terapi yang kerap di hospital lalu menjejaskan prestasi akademik kerana tidak hadir.mungkin juga terencat akal.Kanak-kanak yang masih boleh berkomunikasi dengan baik tidak akan menghadapi masalah dalam perkembangan kognitif .menjejaskan kebolehan kognitif dan tempoh penumpuan . Konsentrasi dan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti pembelajaran terjejas..hadapi masalah komunikasi .Palsi serebral .Masalah kesihatan .Interaksi melalui komunikasi dan pergerakan dengan persekitaran dan orang lain terbatas .

Susah menerima hakikat mereka perlu bergantung seumur hidup kepada orang lain untuk keperluan tertentu malah sesetengah terpaksa terima hakikat bahawa mereka tidak akan hidup lama. .Diejek atau menghadapi situasi-situasi yang memalukan kepadanya ( sama ada dapat membina satu imej yang positif bergantung kepada penerimaannya sendiri terhadap masalah yang dialaminya ) .Keseorangan dan kurang kawan ..

memori.Kadar kuasai bahasa lebih lambat .Perbendaharaan kata terhad .sukar fahami konsep dan apa-apa juga yang diajar .masalah jantung.selalu menangis.Pembelajaran berkesan . urus diri dan menyelesaikan masalah . tumpuan perhatian dan generalisasi. pendengaran dan penglihatan .Tidak sekuat kanak-kanak normal di mana mereka sukar menjalankan aktiviti . sistem pernafasan.menjejaskan interaksi dengan kanak-kanak normal . senang kecewa.berbeza dari segi saiz dan berat badan serta kemahiran motor dan kesihatan (semakin teruk kerencatan akal.Kekurangan motivasi . .bergantung kepada kemahiran metacognition.Tahap kecerdasan rendah .Perasaan harga diri rendah .Bilangan ayat digunakan sedikit .Kanak-kanak Sindrom down .Masalah pertuturan dan artikulasi . semakin ketara perbezaan) .Tingkah laku kurang matang dan kebudak-budakan .Lambat kuasai kemahiran berkomunikasi .saiz lidah atau otot muka .Hadapi masalah bersosialisasi ..Tingkah laku pelik dan kurang dapat diterima dalam situasi sosial .Masalah berkomunikasi. dan tidak dapat mengawal emosi .

com/blog/?p=2166 http://ipgmkdriprasekolah.babycenter. Pearson Education Ltd .com/watch?v=cVmLq9bLDj8 .my/a3561/diet-for-a-healthy-pregnancy http://drugssociety.blogspot.com.Buku: .Laurence Steinberg.html http://hklg.my/info-kesihatan/110-bayi-pramatang Video (Youtube): http://www. Dunlap (2009). An Introduction to Early Childhood Special Education: Birth to age 5. Wodsworth Cengage Learning .youtube.Linda L. Marc H.gov. Bornstein (2011).com/2011/06/pra-3109-faktor-faktor-penyebab.net/daybeut/definisi-pend-khas http://drzubaidi.com/2010/03/drugs-during-pregnacy. International Student Edition Development: Infancy Through Adolescene. Mengurus Kanak Yang Susah Belajar.blogspot. Deborah Lowe Vandell.moh.html http://www.slideshare.Mohd Sharani Ahmad (2006). PTS Profesional Publishing Sdn Bhd Sumber internet: http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful