SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. rambut dan satu sudu teh pasir. neraca elektronik.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. angkup vernier. (4 markah) 2 . Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. pensil. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Jelaskan? (3 markah) 3. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. 3. Gunakan pembaris meter.32 cm. Jadualkan keputusan anda. Alat & Bahan: Pembaris meter. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. tolok skru mikrometer. neraca tuas. Ulangi ukuran anda. dawai tembaga.

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. (6 markah) 2. Jadualkan keputusan anda. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Ulangi ukuran anda. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 3 . (2 markah) 3.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. ia tidak persis. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 2.

Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. dawai. Baling bola ping-pong ke udara. Prosedur: 1. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Bahan: Sebuah blok kayu. 2. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 4. Letakkan blok kayu di atas lantai. 5. 4 . Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda 6. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 3. Petik dawai di bahagian tengah. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 6. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. jangka masa detik. dawai penyambung. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 2. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 5. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pita detik. Bagi setiap kes. 3. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Bahan: Pengepit. Letakkan kerusi di atas meja. (6 markah) 2. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. pek kuasa. (6 markah) 4. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 4. pemberat jisim 20 g.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g.

Rekodkan pemerhatian anda. 8. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Ketuk tala bunyi lagi. air. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. 6. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Dekatkan ke telinga anda. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Prosedur: 1. Pada botol A. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. 7. Ramalkan apa yang berlaku. Sentuhkan hujung tala ke atas air. anda menghasilkan bunyi yang lain. Rekodkan ukuran anda. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama .Praktikal 3: Membuat muzik . Dengar bunyi yang anda hasilkan.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. bongkah kayu dan pensil. 5. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. pembaris meter. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Isi mangkuk dengan air. 9. Apa yang anda dengar? 3. tala bunyi. Bagi setiap botol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. mangkuk. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. 4. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Botol A diisi ¼ penuh air.rendah. Beri alasan bagi ramalan anda itu. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Apa yang anda memerhatikan? 2. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. 6 . Rekod kelangsingan setiap bunyi. sederhana atau tinggi. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Dalam prosedur 6.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Dengan melihat data di jadual anda.

Bahan: Pembaris meter. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. 7 D. 3. (4 markah) 2. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. Tentukan pembesaran teleskop anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 14 D. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. pemegang kanta. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. plastisin. kanta cembung (2.5 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4.

Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. bateri.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Pasang suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. (3 markah) 3. dawai bersalut. ameter. 4. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. 5. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. 6. 9 . Litar A Litar B 2. Lakukan juga untuk litar B. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. beberapa dawai. Tutup suis. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar.

Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. (3 markah) 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 3. (3 markah) 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 4. Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. suis.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. (3 markah) 10 . Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. bateri. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri.

Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 3. 2. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai.20 lilitan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . 4. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Bahan: Dawai kuprum bersalut. 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. tabung didih dan 2 magnet bar. (2 markah) 4. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Prosedur: 1. (2 markah) 5. (2 markah) 6. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. galvanometer. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 4. 2. 5.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Prosedur: 1. voltmeter AU dan pengapit teras C. Apakah nama nisbah ini? 12 . Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 2 teras besi lembut C. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. mentol. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. 3. bekalan kuasa AU. ameter AU.

Dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.(2 markah) 4. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 6. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Sediakan dua bekas A dan B. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. 400 g dan 500 g. pemberat 500 g. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 15 . Perhatikan pergerakan keduadua bekas. A Objek berat B benang 2. batang lidi.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 200 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. (ii) benang B direntap ke bawah. 300 g. 1 kg. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Bahan: Neraca mampat spring. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. pembaris setengah meter. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B.

Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 5. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1. Rekod bacaan di pembaris. Bahan: Landasan. Yang manakah lebih mudah. menguji hipotesis anda . merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 3. membentuk hipotesis. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 4. neraca spring. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 16 . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun.Kaedah : 1.

Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. membentuk hipotesis. 4. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Di akhir aktiviti ini. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 2. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. menguji hipotesis anda. 3. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong.

keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. mangkok. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Isikan dua silinder bersenggat. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 3. Rekod pemerhatian anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . 4. membentuk hipotesis. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Rekod pemerhatian anda. Di akhir aktiviti ini. 2. 6. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. menguji hipotesis anda. 3. larutan garam. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 2 biji telur. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. PPIK 2: Julangan. 5. Soalan: 1.

kertas perang. 6. Pertamanya. Jelaskan pelan anda. Di akhir aktiviti ini. ais. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Soalan: 1. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. dan pita selofan. kotak kadbod. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). 5. membentuk hipotesis. Prosedur: 1. 3. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. beg plastik. Lukiskan pelan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. tali. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. habuk kayu. Buat model anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Menguji rekaan anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). menguji hipotesis anda. 2. serkam kelapa. gam. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . kapas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful