P. 1
101933373-Amali-1-9

101933373-Amali-1-9

|Views: 26|Likes:
Published by Jessiee Yeo
sce 3105-Amali-1-9
sce 3105-Amali-1-9

More info:

Published by: Jessiee Yeo on Feb 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2013

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Jelaskan? (3 markah) 3. (4 markah) 2 . Jadualkan keputusan anda. 2. Alat & Bahan: Pembaris meter. pensil. tolok skru mikrometer.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. 3. Gunakan pembaris meter. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1.32 cm. Ulangi ukuran anda. neraca elektronik. angkup vernier. neraca tuas. dawai tembaga. rambut dan satu sudu teh pasir. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. (6 markah) 3 . 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. (2 markah) 3. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. (6 markah) 2. 3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. ia tidak persis. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Jadualkan keputusan anda. 2. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Ulangi ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 3. Cuba tolak bola ke dalam air. Bahan: Sebuah blok kayu. Petik dawai di bahagian tengah. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda 6. 5. 4. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda. 2. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. 4 . Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Prosedur: 1. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai.

4. Bagi setiap kes. 5. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 3. dawai penyambung. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. (6 markah) 4. jangka masa detik. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 6. 2. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. pita detik. (6 markah) 2. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Bahan: Pengepit. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. pek kuasa. Letakkan kerusi di atas meja. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pemberat jisim 20 g.

6. 5. Rekodkan ukuran anda. 6 . Pada botol A. sederhana atau tinggi. Ramalkan apa yang berlaku. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. 4. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Ketuk tala bunyi lagi. Bagi setiap botol. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Prosedur: 1. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Rekodkan pemerhatian anda. 8. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Apa yang anda dengar? 3. pembaris meter. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. tala bunyi. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Botol A diisi ¼ penuh air.Praktikal 3: Membuat muzik . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 7.rendah. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Beri alasan bagi ramalan anda itu. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Bahan: 3 botol kaca yang sama. air.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Dekatkan ke telinga anda. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. mangkuk. Apa yang anda memerhatikan? 2. anda menghasilkan bunyi yang lain. bongkah kayu dan pensil. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Isi mangkuk dengan air. Dalam prosedur 6. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3.

Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.

Tentukan pembesaran teleskop anda. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 3. 14 D. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. 2. plastisin. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bahan: Pembaris meter. pemegang kanta. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. kanta cembung (2. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda.5 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. 7 D. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (4 markah) 2. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4.

dawai bersalut. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. ameter. beberapa dawai. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. 4. (3 markah) 2. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. (3 markah) 3.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Pasang suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bahan: Pemegang bateri. 6. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Tutup suis. 2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 9 . Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Lakukan juga untuk litar B. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Litar A Litar B 2. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. bateri. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A.

3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. (3 markah) 10 . Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. suis. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. bateri. (3 markah) 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 2. (3 markah) 3. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. 5.

Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . galvanometer. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh.20 lilitan. (2 markah) 5. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 4. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. 5. tabung didih dan 2 magnet bar. 2. Prosedur: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 3. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. (2 markah) 2. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer.

3. ameter AU. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 2 teras besi lembut C. 2. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. mentol. suis. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama nisbah ini? 12 . Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. voltmeter AU dan pengapit teras C. Prosedur: 1. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Dalam transformer di atas. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 4. 5. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. bekalan kuasa AU.

kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. (2 markah) 6. Dalam penghantaran elektrik.(2 markah) 4. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 300 g. pemberat 500 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. (ii) benang B direntap ke bawah. Bahan: Neraca mampat spring. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 200 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Sediakan dua bekas A dan B. 1 kg. 400 g dan 500 g.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. batang lidi. A Objek berat B benang 2. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. pembaris setengah meter. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 15 . B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B.

5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 5. 4. 3. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. 16 .Kaedah : 1. Bahan: Landasan. neraca spring. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Kaedah: 1. menguji hipotesis anda . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Rekod bacaan di pembaris. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Yang manakah lebih mudah. membentuk hipotesis. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun.

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Di akhir aktiviti ini. menguji hipotesis anda. 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 4. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. 3. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. membentuk hipotesis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

6. Isikan dua silinder bersenggat. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 3. 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Soalan: 1. Di akhir aktiviti ini. 3. 4. membentuk hipotesis. Rekod pemerhatian anda. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 2 biji telur. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . mangkok. PPIK 2: Julangan. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 5. larutan garam. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan.

senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Lukiskan pelan anda. dan pita selofan. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). 5. tali. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini. beg plastik. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. kapas. gam. habuk kayu. 2. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Prosedur: 1. Soalan: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. ais. kertas perang. kotak kadbod. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. serkam kelapa. Pertamanya. menguji hipotesis anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). Buat model anda. Menguji rekaan anda. 6. 4. Jelaskan pelan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->