SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

neraca tuas. Alat & Bahan: Pembaris meter. 3. neraca elektronik. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. (4 markah) 2 . Ulangi ukuran anda.32 cm. tolok skru mikrometer.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Jelaskan? (3 markah) 3. pensil. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. dawai tembaga. 2. rambut dan satu sudu teh pasir. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. angkup vernier. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Gunakan pembaris meter. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Jadualkan keputusan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (2 markah) 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. ia tidak persis. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. 3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jadualkan keputusan anda. Ulangi ukuran anda. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 2. (6 markah) 3 . Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 2. 3. 2.

bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. bola ping-pong. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 4 . Petik dawai di bahagian tengah.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 3. Rekod pemerhatian anda. 5. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Rekod pemerhatian anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Letakkan blok kayu di atas lantai. 4. Rekod pemerhatian anda 6. Rekod pemerhatian anda. dawai. 2. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. Bahan: Sebuah blok kayu. Baling bola ping-pong ke udara. Prosedur: 1.

4. pek kuasa. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bahan: Pengepit. pemberat jisim 20 g. 6. 2. (6 markah) 2. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Letakkan kerusi di atas meja.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. jangka masa detik. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. (6 markah) 4. 3. dawai penyambung. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 5. Bagi setiap kes. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. pita detik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf.

Ramalkan apa yang berlaku. Bahan: 3 botol kaca yang sama. 7. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 6. 6 . tala bunyi. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Ketuk tala bunyi lagi. Rekodkan pemerhatian anda. Dalam prosedur 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 8. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Apa yang anda memerhatikan? 2. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Dekatkan ke telinga anda. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . bongkah kayu dan pensil. Bagi setiap botol. Apa yang anda dengar? 3. pembaris meter. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Prosedur: 1. sederhana atau tinggi. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Botol A diisi ¼ penuh air. Pada botol A.Praktikal 3: Membuat muzik . air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 4. Beri alasan bagi ramalan anda itu. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2.rendah. Rekodkan ukuran anda. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. 5. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. mangkuk. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Dengar bunyi yang anda hasilkan. 9. anda menghasilkan bunyi yang lain. Isi mangkuk dengan air.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.(4 markah) 4. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.

Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. pemegang kanta. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Tentukan pembesaran teleskop anda. 3. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. plastisin. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. kanta cembung (2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3. Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. 7 D. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 14 D. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. (4 markah) 2. 2.5 D. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3.

9 . Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. dawai bersalut. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Tutup suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. ameter. 4. Litar A Litar B 2. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Lakukan juga untuk litar B. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. (3 markah) 3. Bahan: Pemegang bateri. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan kedua mentol. bateri. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. beberapa dawai. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Pasang suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. (3 markah) 2.

(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. suis. 5. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 2. bateri. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 . Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 2. (3 markah) 3. Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 3.

Prosedur: 1. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . (2 markah) 2. 2. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . 4. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. (2 markah) 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. galvanometer. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 4. tabung didih dan 2 magnet bar. 5. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Bahan: Dawai kuprum bersalut.20 lilitan. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama.

Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. ameter AU. Dalam transformer di atas. 2 teras besi lembut C. 5. 4. 3. Prosedur: 1. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. 2. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . voltmeter AU dan pengapit teras C. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. mentol. bekalan kuasa AU. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda.

Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.(2 markah) 4. Dalam penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 13 . (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Bahan: Neraca mampat spring. 300 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. A Objek berat B benang 2. 15 . Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. pemberat 500 g. 200 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. 1 kg. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 400 g dan 500 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. (ii) benang B direntap ke bawah. Sediakan dua bekas A dan B. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. pembaris setengah meter. batang lidi.

Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 16 . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. membentuk hipotesis. neraca spring. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Rekod bacaan di pembaris. Bahan: Landasan. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. menguji hipotesis anda . 3. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Yang manakah lebih mudah. Kaedah: 1.Kaedah : 1. 5.

2. menguji hipotesis anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 3. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini.

Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Soalan: 1. 5. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. membentuk hipotesis.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. mangkok. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 6. Rekod pemerhatian anda. 3. Isikan dua silinder bersenggat. larutan garam. Rekod pemerhatian anda. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 2. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. 4. PPIK 2: Julangan. menguji hipotesis anda. 2 biji telur. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Di akhir aktiviti ini. 3. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Soalan: 1. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. menguji hipotesis anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). habuk kayu. gam. Prosedur: 1. kotak kadbod. dan pita selofan. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2. tali. Menguji rekaan anda. 5. 6. 3. Pertamanya. kertas perang. ais. membentuk hipotesis. kapas. 4. Di akhir aktiviti ini. Buat model anda. Jelaskan pelan anda. beg plastik. Lukiskan pelan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. serkam kelapa. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful