P. 1
101933373-Amali-1-9

101933373-Amali-1-9

|Views: 26|Likes:
Published by Jessiee Yeo
sce 3105-Amali-1-9
sce 3105-Amali-1-9

More info:

Published by: Jessiee Yeo on Feb 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2013

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Jelaskan? (3 markah) 3. Ulangi ukuran anda. 3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Jadualkan keputusan anda. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter. Gunakan pembaris meter. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. angkup vernier. 2. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. rambut dan satu sudu teh pasir. tolok skru mikrometer. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri.32 cm. neraca tuas. (4 markah) 2 . neraca elektronik. dawai tembaga. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. pensil. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (6 markah) 2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 3. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 3 . ia tidak persis. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 2. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Ulangi ukuran anda. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Jadualkan keputusan anda. 3. 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.

Rekod pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 2. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 5. Petik dawai di bahagian tengah. bola ping-pong. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Letakkan blok kayu di atas lantai. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda. 4. dawai. 3. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4 . Prosedur: 1. Cuba tolak bola ke dalam air. Rekod pemerhatian anda 6.

6. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. jangka masa detik. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 3. pemberat jisim 20 g. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. (6 markah) 2. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 5. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Bagi setiap kes. dawai penyambung. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. pek kuasa. 4. (6 markah) 4. Letakkan kerusi di atas meja. Bahan: Pengepit. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. pita detik.

Apa yang anda memerhatikan? 2. Apa yang anda dengar? 3. Bahan: 3 botol kaca yang sama. mangkuk. 6. tala bunyi. bongkah kayu dan pensil. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Dekatkan ke telinga anda. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 6 . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Pada botol A. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. 5. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Beri alasan bagi ramalan anda itu.Praktikal 3: Membuat muzik . Ramalkan apa yang berlaku. Bagi setiap botol. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. 4. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Dalam prosedur 6. Isi mangkuk dengan air. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. 9. 8.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. 7. Prosedur: 1. pembaris meter. Botol A diisi ¼ penuh air. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Rekodkan ukuran anda. Rekodkan pemerhatian anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. anda menghasilkan bunyi yang lain. air. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. sederhana atau tinggi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Ketuk tala bunyi lagi.rendah.

(4 markah) 4. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda.

kanta cembung (2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. 7 D. 3. 14 D. (4 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.5 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Tentukan pembesaran teleskop anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. 2. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. plastisin. pemegang kanta. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1.

Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Bahan: Pemegang bateri. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. ameter. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. 4. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. (3 markah) 2. beberapa dawai. 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 5. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. 2 bateri. bateri. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Lakukan juga untuk litar B. Tutup suis. Pasang suis. (3 markah) 3. dawai bersalut. Litar A Litar B 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 9 .

5. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Sekarang keluarkan mentol 1. suis. 2. (3 markah) 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 3. (3 markah) 10 .(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 4. Perhatikan kecerahan baki mentol. bateri. 3. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda.

Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. (2 markah) 6. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. (2 markah) 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. 4. galvanometer. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Prosedur: 1. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. tabung didih dan 2 magnet bar. (2 markah) 5. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Bahan: Dawai kuprum bersalut. (2 markah) 2. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. 2. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif.20 lilitan.

Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. suis.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 5. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Prosedur: 1. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 2. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. voltmeter AU dan pengapit teras C. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 4. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. ameter AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. mentol. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bekalan kuasa AU. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. 2 teras besi lembut C. Apakah nama nisbah ini? 12 . Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C.

Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.(2 markah) 4. (2 markah) 6. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. A Objek berat B benang 2. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 400 g dan 500 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 15 . pemberat 500 g. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Bahan: Neraca mampat spring. 300 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 1 kg. batang lidi. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Perhatikan pergerakan keduadua bekas.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 200 g. pembaris setengah meter. Sediakan dua bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. (ii) benang B direntap ke bawah.

4. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 3.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. neraca spring. menguji hipotesis anda . 5. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Yang manakah lebih mudah. Kaedah: 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Rekod bacaan di pembaris. 16 . Bahan: Landasan. membentuk hipotesis. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Kaedah : 1. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.

Di akhir aktiviti ini. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. membentuk hipotesis. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 2. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. menguji hipotesis anda. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 4.

Rekod pemerhatian anda. 6. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Di akhir aktiviti ini. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. menguji hipotesis anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Isikan dua silinder bersenggat. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Soalan: 1. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 3. 2. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. 2 biji telur. 3. 5. larutan garam. 4. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. membentuk hipotesis. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. mangkok. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. PPIK 2: Julangan. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Rekod pemerhatian anda.

Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 5. serkam kelapa. tali. Buat model anda. 4. 6. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. 3. beg plastik. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. lembaran polisterin (1 m X 1m). kapas. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Di akhir aktiviti ini. Prosedur: 1. ais. kertas perang. Menguji rekaan anda. membentuk hipotesis. Pertamanya. dan pita selofan. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. 2. menguji hipotesis anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . kotak kadbod. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Jelaskan pelan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. gam. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Lukiskan pelan anda. habuk kayu. Soalan: 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->