SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

rambut dan satu sudu teh pasir. (4 markah) 2 . angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. tolok skru mikrometer. angkup vernier. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Jadualkan keputusan anda. pensil. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. neraca elektronik.32 cm. 3. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. dawai tembaga. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Jelaskan? (3 markah) 3. Gunakan pembaris meter. neraca tuas. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Alat & Bahan: Pembaris meter. 2.

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 3 . ia tidak persis. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Ulangi ukuran anda. Jadualkan keputusan anda. (6 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. 3.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. 2. 2. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (2 markah) 3. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu.

5. 2. Prosedur: 1. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Letakkan blok kayu di atas lantai. Petik dawai di bahagian tengah. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. 3. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. dawai. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4. bola ping-pong. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda 6. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 4 . Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda.

pita detik. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . jangka masa detik. 4. Bagi setiap kes. 6. Letakkan kerusi di atas meja. Bahan: Pengepit. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. pemberat jisim 20 g. (6 markah) 2. 2. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pek kuasa. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 3. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 5. (6 markah) 4. dawai penyambung. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi.

Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. 8. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Apa yang anda dengar? 3. air. 7. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Pada botol A. Bagi setiap botol. tala bunyi. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. 6. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Apa yang anda memerhatikan? 2. anda menghasilkan bunyi yang lain. sederhana atau tinggi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air.rendah. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekod kelangsingan setiap bunyi. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Dalam prosedur 6. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . mangkuk. Rekodkan pemerhatian anda. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Rekod kelangsingan setiap bunyi. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan.Praktikal 3: Membuat muzik . Prosedur: 1. pembaris meter. bongkah kayu dan pensil. Isi mangkuk dengan air. 6 . Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Ketuk tala bunyi lagi. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Dekatkan ke telinga anda.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Rekodkan ukuran anda. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Botol A diisi ¼ penuh air. 9. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 5. Ramalkan apa yang berlaku. 4.

Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4.

plastisin. pemegang kanta. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Tentukan pembesaran teleskop anda. 7 D. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 2. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. kanta cembung (2. 2. 3. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Bahan: Pembaris meter. (4 markah) 2. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.5 D. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 14 D. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. ameter. 9 . Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. (3 markah) 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Lakukan juga untuk litar B. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. 4. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Bahan: Pemegang bateri. Litar A Litar B 2. Tutup suis. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. beberapa dawai. 6. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Pasang suis. 5. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. dawai bersalut. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. 2 bateri. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. bateri.

Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. bateri. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. (3 markah) 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Perhatikan kecerahan baki mentol. 3. suis. (3 markah) 2. (3 markah) 10 . Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 5. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Sekarang keluarkan mentol 1.

(2 markah) 4. 5. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan.20 lilitan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. (2 markah) 2. (2 markah) 3. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. tabung didih dan 2 magnet bar. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. (2 markah) 5. (2 markah) 6. 4. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. galvanometer. Prosedur: 1. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. 2. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. mentol. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Prosedur: 1. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 2 teras besi lembut C. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bekalan kuasa AU. suis. Dalam transformer di atas. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. ameter AU. 2. Apakah nama nisbah ini? 12 . voltmeter AU dan pengapit teras C. 4. 5. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 3. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa.

Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik.(2 markah) 4. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. batang lidi. Bahan: Neraca mampat spring. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Sediakan dua bekas A dan B. pemberat 500 g. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. pembaris setengah meter. (ii) benang B direntap ke bawah. 15 . 400 g dan 500 g. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 200 g. 1 kg. 300 g. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. A Objek berat B benang 2.

Kaedah: 1. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Bahan: Landasan. 4.Kaedah : 1. 16 . Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Yang manakah lebih mudah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rekod bacaan di pembaris. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. menguji hipotesis anda . Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. neraca spring. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. membentuk hipotesis. 5. 3.

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 2. 4. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. 3. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini. menguji hipotesis anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini.

PPIK 2: Julangan. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Di akhir aktiviti ini. membentuk hipotesis. larutan garam. Rekod pemerhatian anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Isikan dua silinder bersenggat. 2 biji telur. 3. 5. 6. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rekod pemerhatian anda. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Soalan: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. mangkok. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. 3. 4. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). menguji hipotesis anda. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam.

Jelaskan pelan anda. Menguji rekaan anda. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. tali.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. kotak kadbod. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Prosedur: 1. Pertamanya. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Lukiskan pelan anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). habuk kayu. membentuk hipotesis. kapas. Buat model anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. dan pita selofan. serkam kelapa. 4. kertas perang. beg plastik. Di akhir aktiviti ini. 2. menguji hipotesis anda. ais. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 6. gam. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. 5. Soalan: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful