SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

2. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. neraca tuas. 3. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. angkup vernier. tolok skru mikrometer. dawai tembaga. Alat & Bahan: Pembaris meter. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. pensil. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Jadualkan keputusan anda. Jelaskan? (3 markah) 3. (4 markah) 2 . neraca elektronik. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Ulangi ukuran anda. Gunakan pembaris meter.32 cm. rambut dan satu sudu teh pasir.

3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. (2 markah) 3. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 3. 2. (6 markah) 3 . Kepersisan tidak sama dengan kejituan. ia tidak persis. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. (6 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Jadualkan keputusan anda.

bola ping-pong. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Rekod pemerhatian anda 6. Petik dawai di bahagian tengah. 3. Baling bola ping-pong ke udara. Bahan: Sebuah blok kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 4 . 4. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Cuba tolak bola ke dalam air. Rekod pemerhatian anda. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Rekod pemerhatian anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Letakkan blok kayu di atas lantai. dawai. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 5. Prosedur: 1. Rekod pemerhatian anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2.

5. (6 markah) 4. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Letakkan kerusi di atas meja. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. pita detik. Bahan: Pengepit. 6. 3. jangka masa detik. 2.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. dawai penyambung. 4. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. (6 markah) 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Bagi setiap kes. pemberat jisim 20 g. pek kuasa.

sederhana atau tinggi. 5. 9. air. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. anda menghasilkan bunyi yang lain. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan .rendah. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Dalam prosedur 6. 6. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. bongkah kayu dan pensil. Bagi setiap botol. 6 . botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Isi mangkuk dengan air. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. 4. Ramalkan apa yang berlaku.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Dekatkan ke telinga anda. Ketuk tala bunyi lagi. 7. mangkuk. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. Rekodkan ukuran anda. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 8. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Rekod kelangsingan setiap bunyi. tala bunyi. Prosedur: 1. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol.Praktikal 3: Membuat muzik . Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Apa yang anda dengar? 3. Rekodkan pemerhatian anda. Rekod kelangsingan setiap bunyi. pembaris meter. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Botol A diisi ¼ penuh air. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Pada botol A. Dengar bunyi yang anda hasilkan. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air.

Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .

Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. plastisin. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.5 D. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. pemegang kanta. 14 D. 7 D. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Tentukan pembesaran teleskop anda. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. 3. Bahan: Pembaris meter. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. 3. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. kanta cembung (2. (4 markah) 2.

Tutup suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Pasang suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Litar A Litar B 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. dawai bersalut. 6. 9 . Lakukan juga untuk litar B. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. (3 markah) 3. ameter. Bahan: Pemegang bateri. 4. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. beberapa dawai. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 2. 5. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. bateri. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 2 bateri. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas.

Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. bateri. (3 markah) 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 3. (3 markah) 10 . dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Perhatikan kecerahan baki mentol. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. 5. (3 markah) 3. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 4. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. suis.

Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. (2 markah) 5. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. (2 markah) 6. (2 markah) 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. tabung didih dan 2 magnet bar. Prosedur: 1. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . (2 markah) 2. (2 markah) 4. galvanometer. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.20 lilitan. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. 4. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. 2. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet.

Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. 2. Prosedur: 1. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. voltmeter AU dan pengapit teras C. mentol. bekalan kuasa AU. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. ameter AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. suis. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Dalam transformer di atas. 2 teras besi lembut C. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Apakah nama nisbah ini? 12 .Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 5. 4.

Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6.(2 markah) 4. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 13 . Dalam penghantaran elektrik.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

pemberat 500 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 400 g dan 500 g. Sediakan dua bekas A dan B. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 200 g. 1 kg. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. batang lidi. 15 . Bahan: Neraca mampat spring. pembaris setengah meter. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 300 g. (ii) benang B direntap ke bawah. A Objek berat B benang 2. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Perhatikan pergerakan keduadua bekas.

Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. neraca spring. 5. Rekod bacaan di pembaris. 16 . Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. membentuk hipotesis. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 4.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Yang manakah lebih mudah. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. menguji hipotesis anda . 3. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Kaedah: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Kaedah : 1. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Bahan: Landasan.

Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Di akhir aktiviti ini.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 2. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. menguji hipotesis anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 3. membentuk hipotesis.

Rekod pemerhatian anda. PPIK 2: Julangan. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 4. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 2. larutan garam. 6. membentuk hipotesis. Isikan dua silinder bersenggat. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. menguji hipotesis anda. Rekod pemerhatian anda. mangkok. Di akhir aktiviti ini. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3. 5. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Soalan: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. 2 biji telur. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 3. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan.

gam. 2. Lukiskan pelan anda. kotak kadbod. 4. 3. tali. dan pita selofan. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. lembaran polisterin (1 m X 1m). ais. habuk kayu. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . kapas. 5. beg plastik. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. serkam kelapa.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Menguji rekaan anda. membentuk hipotesis. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Buat model anda. kertas perang. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Pertamanya. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Jelaskan pelan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 6. Prosedur: 1. Di akhir aktiviti ini. Soalan: 1. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. menguji hipotesis anda.