101933373-Amali-1-9

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

tolok skru mikrometer. 2. neraca elektronik. Ulangi ukuran anda. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. angkup vernier. 3. (4 markah) 2 . Alat & Bahan: Pembaris meter.32 cm. neraca tuas. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. pensil. rambut dan satu sudu teh pasir. Gunakan pembaris meter. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Jelaskan? (3 markah) 3. dawai tembaga. Jadualkan keputusan anda. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan.

Jadualkan keputusan anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. (6 markah) 3 . (6 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (2 markah) 3. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. 2. 2. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. 3. ia tidak persis.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1.

4 . Petik dawai di bahagian tengah. dawai. Rekod pemerhatian anda 6. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 5. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 4. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan blok kayu di atas lantai. Bahan: Sebuah blok kayu. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. Prosedur: 1. Baling bola ping-pong ke udara. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2. Rekod pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 3.

bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. jangka masa detik. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. pemberat jisim 20 g. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. pek kuasa. Bagi setiap kes. (6 markah) 4. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. dawai penyambung. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. pita detik. (6 markah) 2. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 6. 2.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Bahan: Pengepit. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 4. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Letakkan kerusi di atas meja. 5.

Bahan: 3 botol kaca yang sama. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Dengar bunyi yang anda hasilkan. 6. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. 6 . Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Prosedur: 1. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. 9. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Rekodkan pemerhatian anda. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan .Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. 7. Rekodkan ukuran anda. tala bunyi. Bagi setiap botol. 5. Apa yang anda dengar? 3. Pada botol A. Ramalkan apa yang berlaku. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 8. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. pembaris meter. mangkuk. Ketuk tala bunyi lagi. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Dekatkan ke telinga anda. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Beri alasan bagi ramalan anda itu. anda menghasilkan bunyi yang lain.Praktikal 3: Membuat muzik . air. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Botol A diisi ¼ penuh air. sederhana atau tinggi. Isi mangkuk dengan air.rendah. Apa yang anda memerhatikan? 2. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. 4. bongkah kayu dan pensil. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dalam prosedur 6.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.(4 markah) 4. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 3. pemegang kanta.5 D. Tentukan pembesaran teleskop anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. 7 D.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Bahan: Pembaris meter. 14 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. 2. plastisin. (4 markah) 2. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . kanta cembung (2. 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1.

9 . Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Tutup suis. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Perhatikan kecerahan kedua mentol. ameter. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 4. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. (3 markah) 3. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Lakukan juga untuk litar B. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. 6. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Litar A Litar B 2. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. 5. (3 markah) 2. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. dawai bersalut. 2 bateri. bateri. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. beberapa dawai. Pasang suis. Bahan: Pemegang bateri.

(3 markah) 10 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 3. bateri. Perhatikan kecerahan baki mentol. 2. Sekarang keluarkan mentol 1. suis. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 2.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 5. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 4. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 3. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol.

Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. galvanometer. 5. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. (2 markah) 2. (2 markah) 5. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. tabung didih dan 2 magnet bar. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. 2. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. (2 markah) 3. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Prosedur: 1. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. 4.20 lilitan. Bahan: Dawai kuprum bersalut. (2 markah) 4.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan.

voltmeter AU dan pengapit teras C. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. ameter AU. suis. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. bekalan kuasa AU. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Prosedur: 1.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Apakah nama nisbah ini? 12 . Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 5. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 3. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. 2. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. 2 teras besi lembut C. Dalam transformer di atas. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. mentol. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. 4.

Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 6. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.(2 markah) 4. (2 markah) 13 . Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

pemberat 500 g. pembaris setengah meter. 15 . 200 g. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. A Objek berat B benang 2. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 400 g dan 500 g. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 1 kg. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Sediakan dua bekas A dan B. 300 g. batang lidi. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Bahan: Neraca mampat spring. (ii) benang B direntap ke bawah.

menguji hipotesis anda .Kaedah : 1. Kaedah: 1. Yang manakah lebih mudah. 16 . membentuk hipotesis. neraca spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 5. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Bahan: Landasan. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Rekod bacaan di pembaris. 3. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 4. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 3. menguji hipotesis anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. membentuk hipotesis. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 2. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. 4.

satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). PPIK 2: Julangan. 3. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 4. 2. Soalan: 1. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. mangkok. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. membentuk hipotesis. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 2 biji telur. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Rekod pemerhatian anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 5. 6. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 3.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. menguji hipotesis anda. Isikan dua silinder bersenggat. larutan garam. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Di akhir aktiviti ini.

jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda. habuk kayu. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. serkam kelapa. Buat model anda. Soalan: 1. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Prosedur: 1. lembaran polisterin (1 m X 1m). 4. kapas. gam. Di akhir aktiviti ini. Pertamanya. 2. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. kertas perang. Menguji rekaan anda. membentuk hipotesis. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. tali. 5. 6. Jelaskan pelan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. kotak kadbod. beg plastik. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. ais. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. 3. dan pita selofan. Lukiskan pelan anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful