SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Ulangi ukuran anda. neraca elektronik. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Gunakan pembaris meter. Jadualkan keputusan anda. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Alat & Bahan: Pembaris meter. 2. rambut dan satu sudu teh pasir. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. (4 markah) 2 . 3.32 cm. neraca tuas. tolok skru mikrometer. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. angkup vernier. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. dawai tembaga. Jelaskan? (3 markah) 3. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. pensil.

3. (2 markah) 3. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (6 markah) 2. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Ulangi ukuran anda. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. (6 markah) 3 . sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. ia tidak persis. Jadualkan keputusan anda. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 3.

4 . Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. dawai. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 2. Rekod pemerhatian anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. bola ping-pong. Letakkan blok kayu di atas lantai. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Prosedur: 1. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 4.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda 6. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. 3. Rekod pemerhatian anda. 5. Petik dawai di bahagian tengah. Baling bola ping-pong ke udara.

Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bahan: Pengepit. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. 4.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. jangka masa detik. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Letakkan kerusi di atas meja. 6. pita detik. pemberat jisim 20 g. 3. dawai penyambung. pek kuasa. (6 markah) 4. (6 markah) 2. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Bagi setiap kes. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 5. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita.

Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. pembaris meter. Sentuhkan hujung tala ke atas air. bongkah kayu dan pensil. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Ketuk tala bunyi lagi. Prosedur: 1. Isi mangkuk dengan air. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Rekodkan ukuran anda. Pada botol A. 6 . air. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Bahan: 3 botol kaca yang sama. 7. 5. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Dalam prosedur 6.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ramalkan apa yang berlaku. Botol A diisi ¼ penuh air. 6. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Apa yang anda dengar? 3. anda menghasilkan bunyi yang lain. tala bunyi. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Apa yang anda memerhatikan? 2. 4. 8. mangkuk. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . 9. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil.Praktikal 3: Membuat muzik . Bagi setiap botol. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan .rendah. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Dekatkan ke telinga anda. Rekodkan pemerhatian anda. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. sederhana atau tinggi.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .(4 markah) 4. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Dengan melihat data di jadual anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang.

Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3.5 D. (4 markah) 2. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. pemegang kanta. 14 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Bahan: Pembaris meter. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 7 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. plastisin. 2. Tentukan pembesaran teleskop anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. kanta cembung (2.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 2. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. 3. 3.

Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. ameter. Lakukan juga untuk litar B. 6. bateri. Bahan: Pemegang bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. (3 markah) 3. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Tutup suis. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. dawai bersalut. Litar A Litar B 2. beberapa dawai. 4. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Pasang suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. 5. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. 9 . suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A.

Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. (3 markah) 3. 3. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 5. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 4. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 . Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. suis. 2.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 2. bateri. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya.

Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. (2 markah) 2. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. (2 markah) 6. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. 5. Prosedur: 1. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. tabung didih dan 2 magnet bar.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. 4.20 lilitan. (2 markah) 4. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. 2.

ameter AU. 2. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. suis. 2 teras besi lembut C. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. voltmeter AU dan pengapit teras C. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Apakah nama nisbah ini? 12 . Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Prosedur: 1. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 3. bekalan kuasa AU. Dalam transformer di atas. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. 5. 4.

Dalam penghantaran elektrik.(2 markah) 4. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. (2 markah) 6. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Sediakan dua bekas A dan B. pembaris setengah meter. (ii) benang B direntap ke bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 1 kg. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. 200 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. pemberat 500 g. 300 g. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. batang lidi.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 400 g dan 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. 15 . A Objek berat B benang 2.

menguji hipotesis anda . 5.Kaedah : 1. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. 3. 16 . Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. neraca spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. 4. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Yang manakah lebih mudah. Bahan: Landasan. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Rekod bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. membentuk hipotesis. Kaedah: 1. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . menguji hipotesis anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Di akhir aktiviti ini. membentuk hipotesis. 4. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 3. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. 2.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

Rekod pemerhatian anda. mangkok. menguji hipotesis anda. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . larutan garam. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 2 biji telur. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. 4. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 2. Di akhir aktiviti ini. 6.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. membentuk hipotesis. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 3. Isikan dua silinder bersenggat. Soalan: 1. 5. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. PPIK 2: Julangan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 3.

4. 6. 2. membentuk hipotesis. Soalan: 1. Lukiskan pelan anda. Buat model anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. beg plastik. Pertamanya. ais. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Di akhir aktiviti ini. Prosedur: 1. habuk kayu. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. gam. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. lembaran polisterin (1 m X 1m). kapas. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 5. menguji hipotesis anda. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). kertas perang. kotak kadbod. Jelaskan pelan anda. tali. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. 3. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Menguji rekaan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . dan pita selofan. serkam kelapa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful