SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Jadualkan keputusan anda. Gunakan pembaris meter. neraca elektronik. dawai tembaga.32 cm. angkup vernier. rambut dan satu sudu teh pasir. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. tolok skru mikrometer. 2. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Jelaskan? (3 markah) 3. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Ulangi ukuran anda. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. neraca tuas. (4 markah) 2 . 3. Alat & Bahan: Pembaris meter. pensil. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1.

Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Ulangi ukuran anda. (6 markah) 2. (2 markah) 3. ia tidak persis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Jadualkan keputusan anda. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (6 markah) 3 . 3. 2. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Kepersisan tidak sama dengan kejituan.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.

Prosedur: 1.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 5. Rekod pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 3. dawai. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. Bahan: Sebuah blok kayu. Baling bola ping-pong ke udara. 2. Rekod pemerhatian anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. bola ping-pong. 4 . bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda 6. 4. Cuba tolak bola ke dalam air. Petik dawai di bahagian tengah. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

3.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Bagi setiap kes. 5. pita detik. Bahan: Pengepit. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Letakkan kerusi di atas meja. 6. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . jangka masa detik. (6 markah) 2. 2. dawai penyambung. pek kuasa. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. pemberat jisim 20 g. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. (6 markah) 4. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf.

Apa yang anda memerhatikan? 2. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring.rendah. 6 . pembaris meter. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. tala bunyi. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Dengar bunyi yang anda hasilkan. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. air. 5. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Pada botol A. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Botol A diisi ¼ penuh air. Ramalkan apa yang berlaku. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Isi mangkuk dengan air. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. 4. 8. Prosedur: 1. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. bongkah kayu dan pensil. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. 6. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Apa yang anda dengar? 3. Dekatkan ke telinga anda. Ketuk tala bunyi lagi. mangkuk. anda menghasilkan bunyi yang lain. Dalam prosedur 6. Rekodkan ukuran anda. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. 7. sederhana atau tinggi. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Bagi setiap botol.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. 9.Praktikal 3: Membuat muzik . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekodkan pemerhatian anda.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.(4 markah) 4. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda.

Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. (4 markah) 2. pemegang kanta. 2. 3. 14 D. 2.5 D. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. plastisin. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tentukan pembesaran teleskop anda. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . kanta cembung (2. 7 D. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bahan: Pembaris meter. 3. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1.

Litar A Litar B 2. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 6. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 3. Perhatikan kecerahan kedua mentol. dawai bersalut. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Tutup suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. beberapa dawai. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. 2 bateri. 5. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 4. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. ameter. 9 . suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. (3 markah) 2.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Lakukan juga untuk litar B. Pasang suis. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. bateri. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan.

Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. bateri. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. suis. 5. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 10 . 4. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sekarang keluarkan mentol 1. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 3. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. (3 markah) 2. 2.

Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .20 lilitan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Prosedur: 1. (2 markah) 6. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . (2 markah) 5. galvanometer. Bahan: Dawai kuprum bersalut. tabung didih dan 2 magnet bar. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. (2 markah) 3. 5. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 4. 2. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. 4. (2 markah) 2. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. 3. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . bekalan kuasa AU. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. ameter AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 4. 2. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. mentol. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. suis. 5. 2 teras besi lembut C. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. voltmeter AU dan pengapit teras C. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Prosedur: 1. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer.

(2 markah) 4. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 13 .

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. pemberat 500 g. 1 kg. Bahan: Neraca mampat spring. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. batang lidi. 15 . Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 300 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. (ii) benang B direntap ke bawah.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. A Objek berat B benang 2. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 200 g. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. pembaris setengah meter. Sediakan dua bekas A dan B. 400 g dan 500 g. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah.

5. Rekod bacaan di pembaris. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 4. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. menguji hipotesis anda . Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 16 . neraca spring. Kaedah: 1. membentuk hipotesis.Kaedah : 1. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Yang manakah lebih mudah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Bahan: Landasan.

Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 2. 4. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Di akhir aktiviti ini. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. membentuk hipotesis. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. menguji hipotesis anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 .

Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 5. menguji hipotesis anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. larutan garam. PPIK 2: Julangan. 2 biji telur. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 4. 2. 6. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Rekod pemerhatian anda. mangkok. Isikan dua silinder bersenggat. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 3. Rekod pemerhatian anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Soalan: 1. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 3. membentuk hipotesis. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing.

serkam kelapa. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. tali. Jelaskan pelan anda. ais. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). dan pita selofan. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 3. habuk kayu. 2. gam. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Buat model anda. menguji hipotesis anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Menguji rekaan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 4. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Di akhir aktiviti ini. Lukiskan pelan anda. membentuk hipotesis. lembaran polisterin (1 m X 1m). Soalan: 1. 6. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. kapas. kotak kadbod. Pertamanya. kertas perang. 5. beg plastik. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Prosedur: 1.