Pendidikan Seni Visual

Pandangan Tokoh-Tokoh Seni Terhadap Seni
Tokoh Malaysia Tokoh Barat Tokoh Islam

NUR SYAZWANI BINTI SANUSI
• PPISMP PSV • AMBILAN JULAI 2009

Tokoh-Tokoh Seni Malaysia
Abdul Latiff Mohidin Mohd. Hoessin Enas Syed Ahmad Jamal Ahmad Khalid Yusof

Harun Mokhtar

NAMA SEBENAR : Abdul Latiff bin Haji Mohidin NAMA PENA : A. Latiff Mohidin dan Alma LAHIR : 20 Ogos 1938 di Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus

KARYA : Puisi Sungai Mekong Pesisir Waktu Lagu Kehidupan Kembara Malam Wayang Pak Dalang

Terjemahan Bantai Impian Gitanjali Lukisan Pago-Pago Mindscape Langkawi

Anugerah : Anugerah Puisi Putra Ι Anugerah Penulis Asia Tenggara Anugerah Menteri Kebudayaan Perancis

dan kesegaran berkarya” . tetapi yang lebih penting ialah bagaimana memperlihatkan keaslian. kesungguhan.Beliau pernah menyebut bahawa: “Umumnya seniman moden dari Asia memang mempunyai kebolehan untuk mempelajari pengolahan teknik dari Barat.

Indonesia pada 1924 MENINGGAL : 14 Julai 1995 Hijrah ke Malaysia pada tahun 1947 KARYA : Morning Mist ΙΙ Pengantin Perempuan Iban Menegur ANUGERAH : Anugerah Pelukis Potret Diraja Selangor .NAMA : Mohammed Hossein Enas LAHIR : Bogor.

 Figuratif yang berhubung dengan identiti kebangsaan dan kehidupan masyarakat Malaysia. .

Johor TARIKH LAHIR : 19 September 1929 KARYA : Catan Pohon Nipah Umpan Gunung Ledang Sirih Penang Arca Pertumbuhan Perhubungan Anugerah : Anugerah Pingat Ahli Mangku Negara Anugerah Kesatria Mangku Negara Anugerah Seniman Negara .TEMPAT LAHIR : Di Bandar Maharani.

. mistik dan makna tersendiri.Beliau berpendapat sesebuah karya perlu dilihat sebagai sesuatu yang memiliki kewujudan.

TEMPAT LAHIR : Kuala Lumpur KARYA : Alif Ba Ta Surat Cinta Bisikan Hati ANUGARAH : Anugerah Kecemerlangan bagi Kakitangan Akademik Institut Teknologi Mara 750 Hadiah Pertama dalam Painting Of All Art-Colleges Competition. Great Britain oleh Sons & Reeves .

 Penggunaan warna –warna kontra dan garang yang mampu menimbulkan kedudukan ruang dan ketegangan permukaan. Menyatukan seni lukis dan sastera. .

Selangor pada tahun 1963 KARYA : Mosque off Jalan Dato Keramat 1 Merah Saga Little India ANUGEARH : Anugerah Utama. Institut Teknologi Mara . Bakat Muda Sezaman.LAHIR : Di Sungai Besar. Balai Seni Lukis Negara Anugerah Utama. Art & Design Competition.

. Banyak meggambarkan tentang manusia dan kebudayaan yang diwarisi melalui media catan.  Nilai-nilai murni yang ditonjolkan diwakili oleh watak-watak dalam keluarga dan jiran tetangga.

Tokoh-Tokoh Seni Barat Plato Aristotle John Dewey Laura Chapman Leonardo da Vinci .

TARIKH LAHIR : 29 Mei 427SM MENINGGAL : Pada usia 82 tahun pada 347SM KARYA : Apology Crito Euthyphro Protagoras Republic .

.  Lukisan bukanlah objek yang sebenar tetapi hanya gambaran seperti dalam cermin.  Lukisan adalah sesuatu yang tidak betul atau tidak benar. Mengatakan seni itu satu peniruan.  Pelukis atau penyair meniru rupa bentuk objek- objek yang merupakan peniruan yang abadi.

Greek pada 384SM MENIGGAL : Pada tahun 322SM ketika berusia 62 tahun KARYA : Organon Rhetoric .LAHIR : Di Stagria.

 Melihat seni sebagai satu imitasi kehidupan.  Satu kesedaran dalam bentuk luaran idea yang benar lagi nyata dan sikap menyukai imitasi yang semula jadi dapat dikesan kembali pada karektor manusia yang gembira apabila dapat mengenali apa yang mereka tidak sukai atau sebaliknya. .  Bagi beliau keaslian sesuatu idea itu sepatutnya menjadi pertimbangan dalam merit menilai seni.

TEMPAT LAHIR : Burlington. Vermont TARIKH LAHIR : 20 Oktober 1859 MENINGGAL : 1 Jun 1952 pada usia 92 .

 Teori Pengalaman Estetika  Tradisi pramitas yang menekankan komuniti. .  Pelajaran tentang benda seni sebagai individu tertanam dalam pengalaman budaya tempatan.

.

.

.

.

Tokoh-Tokoh Seni Islam Al-Faruqi Al-Ghazali Ibnu Khaldun Abdullah Mohammad .

Nama Sebenar : Ismail Raji Al-Faruqi Tempat Lahir : Jaffa . Palestin Tahun Lahir : 1921 .

 Teori : Penerokaan  Aspek kehidupan dan kebudayaan  Konsep .