P. 1
Teori Perkembangan Sosio-Emosi

Teori Perkembangan Sosio-Emosi

|Views: 58|Likes:
Published by Ting Siong Poh
free
free

More info:

Published by: Ting Siong Poh on Feb 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2013

pdf

text

original

• Mengikut beliau, setiap peringkat akan menimbul tingkah laku positif dan negatif yang membawa masalah psikologikal

kerana konflik emosinya.

• Teori Psikososial Erikson mempunyai 5 prinsip utama : • Setiap individu mempunyai keperluan asas yang sama • Pekembangan individu bergantung kepada tindakbalas individu terhadap keperluan-keperluan asasnya • Perkembangan individu mengikut tahap-tahap tertentu • Setiap tahap mempunyai konflik dan konflik ini mesti diatasi supaya individu dapat berfungsi dengan baik • Kegagalan mengatasi konflik pada seuatu tahap akan menjejaskan perkembangan tahap berikutnya

• Ketidakpercayaan akan membentuk tingkah laku negatif. Membina rasa ketidakkepercayaan jika keperluannya tidak dapat dipenuhi.• • • • Ciri-ciri perkembangan emosi: Rasa kepercayaan dibina pada tahun pertama Membina rasa kepercayaan secara peringkat. .

• Keinginan memiliki kuasa dan membuat sesuatu dengan usaha sendiri • Berasa malu jika tidak diberi kuasa • Malu di depan orang • Berasa takut melakukan kesalahan .

• • • • • Belajar cepat Bergerak cepat Peka terhadap Yang betul dan yang salah Berasa serba salah jika diketawa Membina sikap negatif jika merasa serba salah .

• Keinginan menguasai sesuatu dan berjaya • Menguasai kemahiran asas fizikal dan sosial • Memerlukan peneguhan positif dan penghargaan terhadap tugas yang disempurnakan • Merasa kompleks rendah diri jika dikritik. .

Bowlby mendapati hubungan antara bayi dengan penjaga mempunyai tarikan semulajadi.PERLEKATAN ‘ATTACHMENT’ Perlekatan merupakan satu hubungan yang rapat dan mesra dengan orang-orang istimewa dalam kehidupan kita. . mengaplikasikan idea hubungan antara bayi dengan penjaga. 2003). John Bowlby(Berk.

tangisan atau renungan kepada individu yang menjaga atau yang berada dekat dengannya. Fasa I (dari lahir hingga enam minggu)  Bayi membina hubungan dengan senyuman. i. Perlekatan mempunyai empat fasa.Terdapat implikasi yang jelas daripada hubungan ini terhadap perasaan selamat dan kepercayaan seseorang kanak-kanak. gapaian. .

ii. . oleh itu mereka tidak kisah sekiranya ditinggalkan dengan orang yang tidak dikenali. Fasa II (6 minggu hingga 6-8 bulan) Mula memberi tindakbalas yang berbeza terhadap penjaga berbanding dengan orang yang tidak dikenali.Perlekatan masih belum terbentuk. Bayi masih tidak protes apabila dipisahkan daripada penjaga.

iv. Keresahan ini bergantung pada keadaan. tabiat dan tingkahlaku orang di sekeliling.iii. Fasa III (6-8 bulan hingga 18 bulan-2 tahun) Bayi menunjukkan kebimbangan apabila dipisahkan. Fasa III (18 bulan-2 tahun ke atas) Penguasaan kemahiran berbahasa menolong kanakkanak memahami situasi antara mereka dengan penjaga. .

kanak-kanak mula membentuk satu hubungan mesra dengan penjaga. Hubungan ini memberi mereka asas perlindungan dan harapan apabila ketiadaan penjaga tersebut. selepas melalui empat fasa ini.Mereka sudah pandai bertolak ansur dengan penjaga apabila ingin ditinggalkan. . Menurut John Bowlby.

Empat variasi perlekatan. i. Perlekatan yang membawa kepada rasa selamat dan yakin (secure attachment)  Bayi menggunakan ibubapa/penjaga sebagai asas untuk rasa selamat.  Pilihan mereka lebih kepada penjaga berbanding dengan orang yang tidak dikenali. .

. Ibubapa sebagai asas untuk merasa selamat apabila melalui pengalaman yang menakutkan.Jadual 2 : Ciri-ciri individu yang mempunyai perlekatan selamat dan yakin Kanak-kanak Boleh dipisahkan daripada ibubapa. Menunjukkan kecenderungan kepada ibubapa berbanding dengan orang luar. Boleh berkongsi perasaan dengan teman dan rakan. Memerlukan sokongan sosial. Dewasa Berupaya menjalin hubungan yang berkekalan dan boleh dipercayai. Menunjukkan emosi yang positif apabila bertemu semula dengan ibubapa. Mempunyai konsep kendiri yang baik.

 Mereka tidak menunjukkan kecenderungan untuk bersama dengan ibubapa atau orang luar. Perlekatan penghindaran (Avoidant attachment)  Bayi menunjukkan kurang tindakbalas dengan penjaga.  Kelakuan ini berlaku mungkin disebabkan mereka diabaikan atau ditinggalkan dalam dalam jangkamasa yang lama. .ii.

Menjadi sangat murung apabila sesuatu hubungan berakhir Jadual 4: Ciri-ciri individu yang mempunyai perlekatan menolak .iii. Perlekatan menolak (Resistant attachment) Kanak-kanak mempunyai perasaan cemas yang sangat tinggi terhadap orang luar. Kanak-kanak Dewasa Takut dengan orang luar Menolak untuk rapat dengan orang lain Menjadi sangat resah apabila ditinggalkan Sukar untuk dipujuk walaupun dengan kehadiran ibubapa Mempunyai perasaan bimbang dan takut tidak disayangi oleh pasangan.

.  Tingkahlaku ini terhasil akibat daripada jagaan dan tingkahlaku yang tidak konsisten yang ditunjukkan oleh ibubapa. Perlekatan yang kucar-kacir (Disorganized attachment)  Kanak-kanak selalunya menunjukkan tingkahlaku yang berbeza-beza.iv.

cemas dan bingung Akhir kanak-kanak Mengambil alih tugas ibubapa Mereka yang menjaga ibubapa Jadual 5 : Ciri-ciri individu yang mempunyai perlekatan kucar kacir .Awal kanak-kanak Menunjukkan campuran antara tingkahlaku penolakan dan penghindaran Kelihatan keliru.

dengan jagaan yang konsisten dan sesuai dengan keperluan bayi boleh membawa kepada perasaan selamat dan yakin diri. Peluang untuk perlekatan o Kehadiran penjaga yang tetap dan memberi sepenuh perhatian memberi kesan yang baik terhadap perlekatan. 2.FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERLEKATAN 1. . Kualiti asuhan o Bayi yang dijaga oleh ibu yang prihatin.

. 4. oKeluarga yang bermasalah akan memberi tekanan dan kesan kepada bayi.3. Situasi keluarga oKeluarga yang berpendapatan rendah dan tertekan boleh membawa kepada rasa tidak selamat bayi. Kelakuan bayi o Bayi pramatang. mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan penjagaan rapi boleh mengakibatkan perlekatan sukar dijalinkan.

Pengalaman ibubapa o Ibubapa yang mempunyai sejarah perkembangan yang baik dengan ibubapa mereka akan memberi layanan yang sama kepada bayi mereka.5. .

Beliau telah merangka satu eksperimen yang digelar ‘Strange Situation’. Eksperimen ini sesuai untuk kanak-kanak yang berusia antara 11 bulan hingga 2 tahun yang sudah memahami tentang erti takut atau stress. .Mary Ainsworth(Berk. 2003) mendefinisikan perlekatan sebagai kemesraan yang terjalin antara ibu atau penjaga dengan bayi. bayi diletak dalam beberapa keadaan yang boleh menimbulkan stress kepada bayi tersebut.

sekiranya perkembangan perlekatan berlaku dengan baik. .Menurut beliau. bayi dan kanak-kanak akan menjadikan ibubapa atau penjaganya sebagai asas untuk merasa selamat dan yakin dalam sesuatu situasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->