Bina Blog Percuma Di Blogger.

Com Dalam 1 Minit
Perhatian: Panduan ini adalah diedarkan secara PERCUMA. Anda dilarang untuk menjual panduan ini. Anda digalakkan untuk menyebarkan panduan ini kepada orang ramai secara percuma.

Salam sejahtera. Saya Zaidi Razali, akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah untuk membina blog anda sendiri dengan mudah dan percuma dalam masa 1 minit sahaja. Sila ikuti langkah yang ditunjukkan seperti yang berikut: 1) buka laman web https://www.blogger.com/start

Anda akan melihat paparan laman web dibawah:

Sila klik perkataan ”CREATE A BLOG”

2) Selepas anda klik, anda akan dibawa ke paparan seperti dibawah:

Tugas anda adalah isikan borang diatas dengan lengkap. Berikut adalah contoh borang yang telah saya isikan sebagai petunjuk.

Selepas anda isi borang dengan lengkap, sila klik perkataan ”CONTINUE” 3) Selepas anda klik, anda akan dibawa ke paparan seperti dibawah:

Sila isikan borang tersebut dengan lengkap. Sila masukkan blog title dan nama blog anda dengan lengkap. Contoh, anda mahu nama blog anda sebagai ”matcuba”. Jadi anda perlu isikan seperti berikut:

Selepas isi lengkap, sila klik perkataan ”CONTINUE” 4)Selepas anda klik, anda akan lihat paparan seperti dibawah.

Tugas anda Cuma pilih design paparan blog yang anda suka, kemudian klik perkataan ”CONTINUE”

Apabila anda lihat paparan ini, bermakna anda sudah berjaya memiliki blog anda sendiri secara percuma :) MENULIS BLOG Untuk menulis blog, anda Cuma perlu klik sahaja perkataan ”START BLOGGING” Anda boleh tuliskan apa yang anda ingin tulis dalam blog anda diruangan ini. berikut adalah apa yang telah saya tulis dalam blog ini :)

Selepas tamat penulisan anda, anda hanya perlu klik perkataan ”PUBLISH POST”

Sekiranya anda melihat paparan diatas, bermakna penulisan anda telah dipamerkan di blog anda. Berikut adalah contoh paparan tulisan yang saya tulis dalam blog ini.

Anda boleh mempromosikan blog anda kepada kawan-kawan, saudara mara dan orang ramai dengan memberikan url blog anda.

url blog yang perlu anda promosikan perlu lengkap. Contonhnya blog saya adalah ”matcuba”, jadi saya perlu promosikan url blog seperti dibawah: http://matcuba.blogspot.com

Sekian, itu sahaja cara untuk anda memiliki blog dengan mudah dan percuma. Mudah kan :) yang tak mahir IT pun dah boleh miliki blog dengan ikuti panduan ini. Jadi, selamat menjadi seorang penulis blog yang berjaya :)

Salam Kejayaan,

Zaidi Razali a.k.a Edyanie

http://zaidirazali.com/blog http://www.duitkacang.com http://www.prepaid4all.net

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.