P. 1
J4125_Automasi Perindustrian Dan Robotik_UNIT1

J4125_Automasi Perindustrian Dan Robotik_UNIT1

|Views: 148|Likes:
Published by Frank D Franc

More info:

Published by: Frank D Franc on Feb 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

J4125 / UNIT 1 / 1 JENIS-JENIS ROBOT

UNIT 1

JENIS-JENIS ROBOT

OBJEKTIF
OBJEKTIF AM : Memahami istilah dalam robot perindustrian dan kategori robot pungut -letak, robot gelung terbuka dan gelung tertutup.

OBJEKTIF KHUSUS : Di akhir unit ini, anda sepatutnya akan dapat : Mendefinisikan robot perindustrian.  Menerangkan terminologi yang digunakan dalam penggunaan robot industri.  Menerangkan ciri-ciri robot pengelolaan komponen, robot pengelolaan perkakasan dan sistem kawalam robot iaitu sistem kawalan gelung terbuka dan sistem kawalan gelung tertutup.  Melakar dan menerangkan rajah robot pungut letak, sistem gelung terbuka dan sistem gelung tertutup.

Ia merupakan satu generasi pekerja kolar besi yang boleh bekerja tiga giliran dalam sehari tanpa memerlukan rehat. Ia direkabentuk untuk menggerakkan serta mengolah bahagian-bahagian. alat-alat atau alat khusus dalam kerja-kerja pembuatan melalui pergerakan yang boleh diubah-ubah untuk melakukan tugas-tugas di dalam proses pembuatan. 1.J4125 / UNIT 1 / 2 JENIS-JENIS ROBOT INPUT 1. Pengelolaan Pergerakan yang dilakukan oleh tangan robot untuk membawa objek melalui satu ruang (jarak) dari satu tempat ke tempat yang lain. .2 TERMINOLOGI ASAS YANG DIGUNAKAN DI DALAM SATU SISTEM PENGAUTOMATAN ISTILAH 1. Robot perindustrian adalah robot yang digunakan secara meluas di dalam sesuatu sistem pengautomatan yang menghasilkan pelbagai jenis produk. 1. Ketepatan PENERANGAN Darjah kemampuan yang boleh dibuat oleh lengan robot untuk digerakkan ke satu titik tertentu dalam sel kerja apabila kita memasukkan koordinat-koordinat daripada stesen pemprograman di luar talian (off-line programming). Robot perindustrian juga merupakan satu alat yang amat diperlukan dan dapat memangkinkan perkembangan teknologi masa kini dan masa akan datang. 3. Gerakan antaramuka Penggunaan komponen-komponen perkakasan untuk menyambung dua alat atau sebahagian dari storan atau pendaftar supaya boleh digunakan oleh dua atau lebih aturcara (program).1 DEFINISI ROBOT YANG DIBERIKAN OLEH PERSATUAN ROBOT BRITISH Robot perindustrian adalah sebuah peranti atau alat pelbagai fungsi yang boleh diprogramkan berulang-ulangkali. 2.0 PENGENALAN Di dalam unit ini anda akan mempelajari tentang istilah. ciri-ciri robot pengelolaan komponen dan pengelolaan perkakasan serta sistem kawalan robot.

7. Titik-titik yang diprogramkan dalam sel kerja dikenalpasti kedudukannya dengan menggunakan nilai-nilai koordinatkoordinat x. ‘shoulder’ dan ‘elbow’ serta ‘minor axis’ yang terdiri dari ‘ wrist pitch’. Pada amnya robot mempunyai tiga darjah kebebasan utama iaitu paksi x. Titik tengah matalat Ia adalah titik tindakan untuk matalat yang dipasang pada pelit matalat robot. Kebolehulangan Darjah kemampuan lengan robot untuk mengesan sasaran yang telah disetkan dengan tepat dan kemudian kembali semula ke titik asalnya dalam sel kerja itu. Darjah kebebasan Bilangan pergerakan hakiki dan tahap kompleksnya tugas yang boleh dilakukan oleh sebuah robot ditentukan oleh darjah kebebasan yang ada pada sesuatu robot. Persendian Sendi atau paksi yang terdapat pada pengolah (lengan robot). ‘wrist roll’ dan ‘wrist yaw’. 12. Koordinatkoordinat sel kerja .J4125 / UNIT 1 / 3 JENIS-JENIS ROBOT 4. polar dan lengan bersambung (jointed arm). Terdiri dari dua jenis axis iaitu ‘major axis’ yang terdiri dari ‘base’. Tatarajah Rekabentuk robot mengikut pandangan geometrinya contohnya kartesian.y dan z. 5.’roll’ dan ‘yaw’. 8. 11. selinder. Peralihan Pergerakan robot melalui satu garislurus yang melibatkan pengawalan lebih dari satu paksi. 6. 10. Titik tengah matalat ialah titik rujukan pada matalat yang dikawal oleh robot. Robot yang mempunyai kebolehulangan yang tinggi akan mampu mengulangi semula tugas itu dengan tepat berulang-ulang kali tanpa ralat. Liputan kerja Isipadu/luas kawasan di mana lengan robot boleh melakukan tugasnya/kerjanya. y dan z bagi titik tengah matalat serta sudutsudut penyambungan paksi pada pergelangan lengan robot iaitu ‘pitch’. Penghalaan 9. Pergerakan ‘end effector’ robot ataupun ‘minor axis’ untuk pergi ke tempat yang di arahkan. Robot-robot yang lebih canggih mempunyai paksi gerakan yang lebih banyak.

peranti suapbalik dan struktur penyokong untuk memegang serta menggabungkan semula alat-alat tersebut. 15. pemacu penggerak. 14. motor-motor berputar pneumatik atau hidraulik dan motor-motor elektrik. hasil dari gabungan pergerakaan paksi-paksi. ia juga terdiri dari bahagian-bahagian seperti alas. Kelajuan Kadar pergerakan titik-tengah matalat yang dilakukan oleh robot di bawah kawalan program. Robot-robot yang mempunyai sistem penggerak yang mudah digerakkan secara mekanikal dengan menggunakan sesondol (cam).J4125 / UNIT 1 / 4 JENIS-JENIS ROBOT 13. Ia dapat membawa alat pengesan hujung (end effector) ke destinasi-destinasi yang diperlukan. Kedudukan robot juga ditentukan dengan gabungan komponen-komponen ini. 16. Semasa menggangkat beban ini lengan robot masih lagi dapat mengekalkan spesifikasi kebolehulangan dan keboleharapannya. Pengesan hujung ( endeffector) Perkakasan yang dipasang pada plet hujung lengan pengolah yang berfungsi mengikut tugas yang akan dilakukan. Beban maksimum Beban maksima yang boleh digerakkan/dipindahkan oleh robot semasa di bawah kawalan program. Ia adalah ukuran kelajuan alat tersebut. Ia terdiri dari komponen-komponen seperi lengan manusia iaitu lengan atas dan lengan bawah yang disambung dengan ‘base’. ‘elbow’ dan ‘wrist’. Ia meliputi berat pencengkam dan produk/komponen yang diangkat. Penggerak Mekanisma yang digunakan untuk memacu pengolah bagi membolehkannya bergerak ke titik yang telah ditentukan. Selain dari komponen-komponen di atas. Pengolah Bahagian mekanikal sistem robot yang boleh digerakkan ke pelbagai arah. . 17. ‘shoulder’. Ia terdiri daripada komponen-komponen seperti selinder pneumatik atau hidraulik. Ia terdiri dari dua bentuk utama iaitu pencengkam ataupun perkakasan ( tools).

Sila semak jawapan anda di halaman maklum balas. Soalan 1a.2 Sistem robot yang mengandungi elemen-elemen seperti :a) b) c) d) Pengolah dan pengesan hujung Unit Kawalan robot Punca kuasa Penderia Lakarkan sambungan bagi setiap elemen ini.J4125 / UNIT 1 / 5 JENIS-JENIS ROBOT AKTIVITI 1a Untuk menguji kefahaman anda. Mereka perlu membuat lakaran dan seterusnya menerangkan tentang komponen-komponen di bawah :a) Penggerak (actuator) b) Pengesan hujung (end effector) c) Pengolah (manipulator) .3 Komponen-komponen yang terdapat pada pengolah dalam sistem robot. Soalan 1a.1 Takrifkan perkara-perkara berikut :a) b) c) d) e) Ketepatan Liputan kerja Kebolehulangan Beban maksimum Darjah kebebasan Pelajar-pelajar diarahkan ke makmal untuk membuat pemerhatian. sila jawab soalan aktiviti di bawah. Soalan 1a.

Ia meliputi berat pencengkam dan produk/komponen yang diangkat. b) Liputan kerja Isipadu/luas kawasan di mana lengan robot boleh melakukan tugasnya/kerjanya. Robot-robot yang lebih canggih mempunyai paksi gerakan yang lebih banyak. . c) Kebolehulangan Darjah kemampuan lengan robot untuk mengesan sasaran yang telah disetkan dengan tepat dan kemudian kembali semula ke titik asalnya dalam sel kerja itu. Semasa menggangkat beban ini lengan robot masih lagi dapat mengekalkan spesifikasi kebolehulangan dan keboleharapannya. Jawapan 1a.Sila semak jawapan anda……….y dan z. Pada amnya robot mempunyai tiga darjah kebebasan utama iaitu paksi x.1 a) Ketepatan Darjah kemampuan yang boleh dibuat oleh lengan robot untuk digerakkan ke satu titik tertentu dalam sel kerja apabila kita memasukkan koordinat-koordinat daripada stesen pemprograman di luar talian (off-line programming). Robot yang mempunyai kebolehulangan yang tinggi akan mampu mengulangi semula tugas itu dengan tepat berulang-ulang kali tanpa ralat... e) Darjah kebebasan Bilangan pergerakan hakiki dan tahap kompleksnya tugas yang boleh dilakukan oleh sebuah robot ditentukan oleh darjah kebebasan yang ada pada sesuatu robot.J4125 / UNIT 1 / 6 JENIS-JENIS ROBOT MAKLUM BALAS AKTIVITI 1a ……. d) Beban maksimum Beban maksima yang boleh digerakkan/dipindahkan oleh robot semasa di bawah kawalan program.

Penggerak ( actuator) Penggerak adalah mekanisma yang digunakan untuk memacu pengolah bagi membolehkannya bergerak ke titik yang telah ditentukan. Kedudukan robot juga ditentukan dengan gabungan komponen-komponen ini.2 Sambungan elemen dalam sistem robot adalah seperti di bawah : penderia Unit kawalan pengolah Punca kuasa Pengesan hujung kuasa Jawapan 1a. Robot-robot yang mempunyai sistem penggerak yang mudah digerakkan secara mekanikal dengan menggunakan sesondol (cam). . Ia terdiri daripada komponen-komponen seperti selinder pneumatik atau hidraulik.J4125 / UNIT 1 / 7 JENIS-JENIS ROBOT Jawapan 1a.3 Komponen-komponen yang terdapat pada pengolah adalah : 1. motor-motor berputar pneumatik atau hidraulik dan motor-motor elektrik.

Selain dari komponen-komponen di atas. . Pengesan Hujung (end effector) Perkakasan yang dipasang pada plet hujung lengan pengolah yang berfungsi mengikut tugas yang akan dilakukan.J4125 / UNIT 1 / 8 JENIS-JENIS ROBOT 2. Ia dapat membawa alat pengesan hujung (end effector) ke destinasidestinasi yang diperlukan. Pengolah (manipulator) Bahagian mekanikal sistem robot yang boleh digerakkan ke pelbagai arah. peranti suapbalik dan struktur penyokong untuk memegang serta menggabungkan semula alat-alat tersebut. Ia terdiri dari dua bentuk utama iaitu pencengkam ataupun perkakasan ( tools). pemacu penggerak. ‘shoulder’. hasil dari gabungan pergerakaan paksi-paksi. ia juga terdiri dari bahagian-bahagian seperti alas. 3. ‘elbow’ dan ‘wrist’. Ia terdiri dari komponen-komponen seperi lengan manusia iaitu lengan atas dan lengan bawah yang disambung dengan ‘base’.

Pencengkam yang digunakan perlulah disesuaikan dengan tugas yang akan di jalankan. Rajah 1.3 JENIS ROBOT 1. Ia digunakan dengan meluas di dalam industri pembuatan di mana ia memainkan peranan yang amat penting dalam kerja-kerja mengangkat dan meletakkan komponen atau produk dalam kerja-kerja sepeti pemasangan. pemunggahan dan penyusunan (palletising). dapat di lihat bahawa pengesan hujung (end effector) bagi robot jenis ini adalah merupakan dari jenis pencengkam.1 : Robot Pungut Letak (Pick and Place Robot) Merujuk kepada rajah 1.1 Robot pungut-letak adalah merupakan robot jenis pengelolaan komponen.3. Merujuk kepada rajah di atas. Teknik kawalan bagi robot jenis ini adalah bergantung kepada tahap kesukaran kerja yang boleh dilakukan. Ia mungkin menggunakan teknik kawalan Gelung Tertutup ataupun kawalan Gelung Terbuka.1 Robot Pungut Letak (Robot Pengelolaan Komponen) Sumber : Fundamental of Industrial Robots and Robotics. .J4125 / UNIT 1 / 9 JENIS-JENIS ROBOT INPUT 1.

2(a) : Robot Pengelolaan Pekakasan ( semburan cat ) Sumber : Fundamental of Industrial Robots and Robotics. Merujuk kepada rajah 1.3. Rajah 1. alat penyembur. Oleh kerana ia selalunya melakukan kerja yang agak kompleks.J4125 / UNIT 1 / 10 JENIS-JENIS ROBOT 1.2 Robot Pengelolaan Perkakasan Sumber : Fundamental of Industrial Robots and Robotics.2(b) : Robot Pengelolaan Pekakasan ( kimpalan ) Robot pengelolaan perkakasan adalah dari jenis robot yang menjalankan kerja-kerja pembuatan seperti kerja-kerja kimpalan. .2(b) di atas. dan sebagainya. Sistem kawalan robot ini juga bergantung kepada tahap kesukaran kerja yang dilakukan. gerudi.2(a) dan rajah 1. Rajah 1. sistem kawalan gelung tertutup lebih sesuai digunakan untuk robot jenis ini. kerja penyemburan cat/penyalut dan kerja penggerudian. anda boleh lihat bahawa pengesan hujungnya (end effector) terdiri dari perkakasan pembuatan seperti alat-alat kimpalan.

Kelajuan bagi pengolah pula ditentukan oleh jenis penggerak yang digunakan.3. Kedudukan lengan robot hanya boleh ditentukan oleh alat-alat pemberhenti seperti suis had (limit switch) yang dipasang pada penghujung laluannya. Namun begitu. Antara kebaikan robot jenis ini adalah ia lebih mudah dan murah disenggarakan. sekiranya ia melakukan kerja kimpalan. sistem akan mengalami keadaan melahu. perlulah dipasang dengan suis yang akan memberhentikan pergerakan lengan robot (pengolah). Ini disebabkan ia tidak memerlukan penderia-penderia yang mahal. kelemahan robot jenis ini ialah kebolehannya terhad dari segi kedudukan dan aturcara. .1 Sistem Kawalan Gelung Terbuka Robot yang menggunakan sistem kawalan gelung terbuka juga dikenali sebagai Robot Non-Servo. Biasanya kelajuan penggerak adalah pada tahap maksima. Ia juga mempunyai kebolehulangan yang rendah iaitu + 0. kedudukan kerja pengolah tidak dapat diubahsuai kecuali dengan mengubah kedudukan suis penghad. Apabila masa kendalian yang sebenar lebih cepat dari masa yang dijangkakan. robot jenis ini selalunya diberhentikan secara tiba-tiba menyebabkan berlaku perlanggaran kecil antara penggerak dengan suis had. Selain dari itu. Contohnya. Akibat dari pergerakan pengolah bergantung kepada kelajuan penggerak. ia juga memerlukan masa yang lama untuk menyudahkan setiap tugas.J4125 / UNIT 1 / 11 JENIS-JENIS ROBOT 1. Maksudnya ialah. Robot jenis ini tidak mempunyai penderia kedudukan dan penderia kadar perubahan yang dipasang pada paksi-paksi lengannya.01 inci. Aturcaranya adalah terhad dan ia tidak dapat menjalankan tugas-tugas yang agak rumit. Ini menyebabkan ia juga dikenali sebagai robot bang-bang.3 SISTEM KAWALAN ROBOT 1. pada kedudukan hujung kimpalan yang dibuat. Sesetengah sistem pula menggunakan penderia had untuk menentukan bahawa sesuatu paksi pengolah telah mencapai kedudukan akhirnya.

ia memerlukan kos yang tinggi kerana menggunakan penderia-penderia dan alatan sokongan yang lebih canggih. .4.J4125 / UNIT 1 / 12 JENIS-JENIS ROBOT Pengawal Robot Penggerak hidraulik/ elektrik Isyarat kepada pemacu penggerak Unit kawalan bagi penggerak (II) Sudut sendi yang dikehendaki (III)  Penderia dalaman (I) Data bagi kedudukan seterusnya -sudut ingatan sambungan Rajah 1. kedudukan dan kelajuan titik tengah matalatnya boleh diawasi secara berterusan dengan menggunakan penderia kedudukan dan penderia kelajuan (tachometer). Ini berlaku pada kedudukan (I). Antara kelemahannya pula ialah. Robot jenis ini adalah lebih fleksibel dalam tugasnya dan memberi ketepatan yang tinggi. Penggerak akan menggerakkan pengolah ke titik yang diarahkan oleh unit kawalan robot. unit kawalan robot akan membaca data bagi titik yang seterusnya.3 di atas adalah merupakan rajah sistem Gelung Terbuka. Kaedah gelung tertutup juga lebih cepat berbanding dengan kaedah gelung terbuka kerana ia dapat mengetahui kedudukan terakhir titik tengah matalat. Apabila pengesan hujung tiba di sesuatu titik tertentu. Langkah seterusnya berlaku di titik (II).3 : Sistem Kawalan Gelung Terbuka Rajah 1. Ia merupakan robot yang pergerakannya dikawal dengan kaedah gelung tertutup iaitu. Kebaikannya system ini adalah ia dapat memastikan bahawa langkah-langkah terdahulu telah diselesaikan sebelum robot itu memulakan langkah yang seterusnya yang terdapat di dalam turutan operasi. 1. Dengan itu ia dapat meneruskan operasi yang seterusnya tanpa menunggu isyarat dari penderia luaran. Unit kawalan robot seterusnya akan menentukan ‘joint angle’ () yang sesuai untuk paksi pengolah bergerak ke titik yang seterusnya.2 Sistem Kawalan Gelung Tertutup Sistem kawalan gelung tertutup juga dikenali sebagai Robot Servo atau sistem berkadaran terus. di mana unit kawalan robot akan memberi isyarat kepada ‘actuator driver’ supaya menghantarkan data-data mengenai kedudukan seterusnya kepada penggerak (actuator) yang letaknya di sendi setiap pengolah di titik (III).

J4125 / UNIT 1 / 13 JENIS-JENIS ROBOT Pengawal robot (III) (VI) Pembanding kelajuan Unit kawalan bagi penggerak (V) Penggerak hidraulik/ elektrik (IV) Pembanding kedudukan (II) Penderia dalaman Data bagi kedudukan seterusnya -kelajuan dan kedudukan sendi (I) Rajah 1. Apabila sampai di satu-satu kedudukan.4 di atas adalah menunjukkan sistem gelung tetutup.2 : Rajah Sistem Kawalan Gelung Tertutup Rajah 1. ‘Actuator driver’ seterunya menghantar isyarat kepada penggerak (actuator) (VI) yang terdapat di setiap sendi atau sambungan pada pengolah (manipulator). Data bagi kedudukan–kedudukan yang perlu dilalui oleh robot telah dimasukkan ke dalam unit kawalan (robot controller) semasa pengaturcaraan dibuat.4. pembanding kelajuan (velocity comperator) (III) dan pembanding kedudukan (position comparator) (IV) akan membandingkan data bagi kedudukan tersebut dengan kedudukan yang seterusnya. Pengolah seterusnya akan bergerak ke sasaran dengan tepat dan dengan kelajuan yang ditetapkan oleh aturcara. Arah pergerakan pengolah boleh dikawal setiap masa dan boleh diubah haluan mengikut sasaran. Ianya tersimpan di dalam ingatan (memory) untuk data bagi kedudukan (I). Di dalam unit kawalan. Maklumat mengenai kedudukan dan kelajuan lengan diawasi secara berterusan oleh unit kawalan robot. Bekalan kuasa kepada penggerak juga boleh dilaraskan secara berterusan supaya pergerakan yang dialami oleh pengolah sesuai dari segi haluan dan kelajuan yang dikehendaki. penderia dalaman yang terdiri dari penderia kedudukan dan penderia kelajuan yang berada pada sendi pengolah (lI) akan menghantar data mengenai kedudukan tersebut kepada unit kawalan. . Maklumat ini akan diproses oleh pembanding kelajuan (velocity comperator) dan pembanding kedudukan (position comperator) dan seterusnya disalurkan kepada unit kawalan bagi penggerak (actuator driver) (V). Kelajuan penolah pula boleh dipercepatkan atau diperlahankan mengikut keperluan operasi.

2 Sebutkan DUA (2) jenis sistem kawalan yang digunakan pada robot dan nyatakan kebaikan dan keburukan bagi setiap sistem yang dinyatakan.J4125 / UNIT 1 / 14 JENIS-JENIS ROBOT AKTIVITI 1b Untuk menguji kefahaman anda. Sila semak jawapan anda di halaman maklum balas. . sila jawab soalan aktiviti di bawah.1 Sebutkan DUA (2) jenis robot dan senaraikan DUA (2) kegunaannya. Soalan 1b. Soalan 1b.

Ia memerlukan masa yang lama untuk menyudahkan setiap langkah.2 1.Sila semak jawapan anda………. Penyusunan palet ( palletising ) 2. Robot pengelolaan perkakasan Kegunaannya : i. sistem akan mengalami keadaan melahu.1 1..J4125 / UNIT 1 / 15 JENIS-JENIS ROBOT MAKLUM BALAS AKTIVITI 1b ……. kedudukan kerja pengolah tidak dapat diubahsuai kecuali dengan mengubah kedudukan suis penghad. c. Maksudnya ialah. Kebolehannya terhad dari segi kedudukan dan aturcara. Semboran cat ii. Ia lebih mudah dan murah disenggarakan. Apabila masa kendalian yang sebenar lebih cepat dari masa yang dijangkakan. Jawapan 1b. Ini disebabkan ia tidak memerlukan penderia-penderia yang mahal. Kimpalan Jawapan 1b. Aturcaranya adalah terhad dan ia tidak dapat menjalankan tugas-tugas yang agak rumit.sedangkan dalam keadaan sebenar. b. b.01 inci iaitu ia mampu kembali ke satu-satu kedudukan pada jarak 1/100 inci dari kedudukan tersebut bagi pergerakan yang sebelumnya. setiap langkah masa yang diperlukan untuk menyiapkannya mungkin berubah-ubah.. Robot Gelung Terbuka Kebaikan : a. . Robot pengelolaan komponen Kegunaannya : i. Pemunggahan ii. Keburukan : a. Ia selalunya mempunyai kebolehulangan + 0.

J4125 / UNIT 1 / 16 JENIS-JENIS ROBOT 2. d. b. Dengan itu ia dapat meneruskan operasi yang seterusnya tanpa menunggu isyarat dari penderia luaran. Ia dapat memastikan bahawa langkah-langkah terdahulu telah diselesaikan sebelum robot itu memulakan langkah yang seterusnya yang terdapat di dalam turutan operasi. c. . Robot jenis ini adalah lebih fleksibel dalam tugasnya Ia memberi ketepatan yang tinggi. Keburukan : a. Robot Gelung Tertutup Kebaikan : a. Ia mahal kerana memerlukan penderia-penderia dan alatan sokongan yang lebih canggih. Lebih cepat berbanding dengan kaedah gelung terbuka kerana ia dapat mengetahui kedudukan terakhir titik tengah matalat.

sila berbincang dengan pensyarah anda. Jika ada sebarang masalah yang timbul. Selamat mencuba semoga berjaya!!!! Soalan 1.J4125 / UNIT 1 / 17 JENIS-JENIS ROBOT PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan. terangkan :a) Sistem Kawalan Gelung Terbuka ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- b) Sistem Kawalan Gelung Tertutup --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- . Berdasarkan kepada rajah skematik. Sila cuba menjawab soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklum balas yang disediakan.

Jawapan Soalan 1(a) Pengawal Robot Penggerak hidraulik/ elektrik Isyarat kepada pemacu penggerak Unit kawalan bagi penggerak (II) Sudut sendi yang dikehendaki (III)  Penderia dalaman (I) Data bagi kedudukan seterusnya -sudut ingatan sambungan Rajah Sistem Kawalan Gelung Terbuka Rajah di atas adalah merupakan rajah sistem Gelung Terbuka. . Apabila pengesan hujung tiba di sesuatu titik tertentu. Unit kawalan robot seterusnya akan menentukan ‘joint angle’ () yang sesuai untuk paksi pengolah bergerak ke titik yang seterusnya. unit kawalan robot akan membaca data bagi titik yang seterusnya. Sila Semak jawapan anda.J4125 / UNIT 1 / 18 JENIS-JENIS ROBOT MAKLUM BALAS PENILAIAN KENDIRI Adakah anda telah mencuba dahulu? Jika “ YA” . di mana unit kawalan robot akan memberi isyarat kepada ‘actuator driver’ supaya menghantarkan data-data mengenai kedudukan seterusnya kepada penggerak (actuator) yang letaknya di sendi setiap pengolah di titik (III). Ini berlaku pada kedudukan (I). Langkah seterusnya berlaku di titik (II). Penggerak akan menggerakkan pengolah ke titik yang diarahkan oleh unit kawalan robot.

Ianya tersimpan di dalam ingatan (memory) untuk data bagi kedudukan (I). Apabila sampai di satu-satu kedudukan. Maklumat ini akan diproses oleh ‘velocity comperator’ dan ‘position comperator’ dan seterusnya disalurkan kepada ‘actuator driver’ (V). Maklumat mengenai kedudukan dan kelajuan lengan diawasi secara berterusan oleh unit kawalan robot.J4125 / UNIT 1 / 19 JENIS-JENIS ROBOT Jawapan Soalan 1(b) Unit kawalan robot Penggerak hidraulik/ elektrik (III) (VI) Pembanding kelajuan Unit kawalan bagi penggerak (V) (IV) Pembanding kedudukan (II) Penderia dalaman Data bagi kedudukan seterusnya -kelajuan dan kedudukan sendi (I) Rajah Sistem Kawalan Gelung Tertutup Rajah di atas adalah menunjukkan sistem gelung tetutup. ‘velocity comperator’ (III) dan ‘position comparator’ (IV) akan membandingkan data bagi kedudukan tersebut dengan kedudukan yang seterusnya. ‘Actuator driver’ seterunya menghantar isyarat kepada penggerak (actuator) (VI) yang terdapat di setiap sendi atau sambungan pada pengolah (manipulator). Kelajuan penolah pula boleh dipercepatkan atau diperlahankan mengikut keperluan operasi. Arah pergerakan pengolah boleh dikawal setiap masa dan boleh diubah haluan mengikut sasaran. Data bagi kedudukan–kedudukan yang perlu dilalui oleh robot telah dimasukkan ke dalam unit kawalan (robot controller) semasa pengaturcaraan dibuat. Bekalan kuasa kepada penggerak juga boleh dilaraskan secara berterusan supaya pergerakan yang dialami oleh pengolah sesuai dari segi haluan dan kelajuan yang dikehendaki. . Pengolah seterusnya akan bergerak ke sasaran dengan tepat dan dengan kelajuan yang ditetapkan oleh aturcara. penderia dalaman yang terdiri dari penderia kedudukan dan penderia kelajuan (lI) akan menghantar data mengenai kedudukan tersebut kepada unit kawalan. Di dalam unit kawalan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->