P. 1
TEKS CERAMAH

TEKS CERAMAH

|Views: 1,445|Likes:
Published by avecenix
koo
koo

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: avecenix on Feb 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/12/2015

pdf

text

original

1

TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR

TEKS CERAMAH : ALAM SEKITAR DAN PENCEMARAN KEPENTINGAN PERSEKITARAN YANG SIHAT Salam Satu Malaysia kepada seluruh warga sekolah dan juga para pelajar. Bersempena dengan sambutan Hari Alam Sekitar, Cikgu ingin menyampaikan satu ceramah yang bertajuk “Sayangi Alam Sekitar”. Saya akan mulakan dengan betapa pentingnya persekitaran yang sihat. Alam sekitar merupakan kurnian Ilahi yang tidak tergambar nilainya kepada kesejahteraan kehidupan. Persekitaran yang bersih akan member keselesaan kepada kita. Akan tetapi jika tidak dijaga dengan baik, ia akan menjejaskan kesihatan, ekonomi dan kesejahteraan manusia dan juga Negara. Penanaman pokok-pokok dapat membantu kita mendapat bekalan mencukupi selain daripada kita dapat menghirup udara

oksigen yang

yang bersih dan segar kerana

tumbuhan hijau membebaskan oksigen. Tumbuh-tumbuhan juga dapat memberikan persekitaran yang sejuk

dan nyaman dan mengurangkan kesan pemanasan global kerana

tumbuh-tumbuhan menyerap karbon dioksida.Tambahan pula, persekitaran yang bersih dan nyaman dapat menggalakkan kita melakukan aktiviti riadah bersama keluarga dengan selesa dan meningkatkan

tahap kesihatan kita.

Air merupakan komponen yang terpenting yang diperlukan dalam tubuh dan kehidupan manusia. Manusia boleh hidup beberapa hari tanpa makanan tetapi tidak tanpa air. Tubuh badan manusia mengandungi lebih kurang 70% air. Tanpa air, manusia tidak mempunyai tenaga untuk menjalankan kehidupan seharian.Air juga penting kepada hidupan lain seperti haiwan dan tumbuhan.Oleh itu, marilah kita bersama-sama berganding bahu bekerjasama menjaga kebersihan air dan alam sekitar daripada sebarang pencemaran.

DEFINISI PENCEMARAN

pencemaran merupakan sebarang perubahan sama ada secara langsung atau tidak langsung kepada sifat-sifat fizik. yang menimbulkan sesuatu keadaan berbahaya atau mungkin berbahaya kepada kesihatan. jentera dan kenderaan merupakan antara punca berlakunya pencemaran bunyi. Pembangunan di kawasan perindustrian dimana bunyi bising dikeluarkan melalui pemprosesan material. Ini kerana pembangunan Negara yang pesat yang menggunakan banyak jentera yang mengeluarkan bunyi bising dan pembinaan lapangan terbang adalah antara penyumbang kepada pencemaran bunyi. Manakala menurut Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. . kimia.Pencemaran BUNYI Pencemaran bunyi ialah bunyi bising yang keterlaluan sehingga menyakitkan telinga dan biasanya bunyi tersebut melebihi 80 dB(A)[desibel]. JENIS-JENIS PENCEMARAN Para pelajar yang dikasihi sekalian. biologi atau aras sinaran mana-mana bahagian alam sekeliling dengan melepaskan. Pencemaran bunyi kurang diberi perhatian.2 TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR Para pelajar dan warga sekolah yang dikasihi sekalian. pencemaran bermaksud suatu perbuatan yang mencemarkan kebersihan atau mengotorkan alam sekeliling dengan sampah sarap . mengeluarkan atau meletakkan buangan hingga menjejaskan keguanaan-kegunaan berfaedah. Apa itu pencemaran? Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) edisi keempat. keselamatan atau kebajikan awam atau organisma lain seperti haiwan dan tumbuhan. Terdapat pelbagai jenis pencemaran: 1. sekarang mari kita lihat jenis-jenis pencemaran.

Pulau Pinang yang menunjukkan warna air sungai yang tercemar berwarna hitam pekat apabila sampai ke laut. tasik dan semua tempat-tempat berair menjadi lokasi dimana pencemaran sering berlaku. pembakaran secara terbuka. 3. . laut.Pencemaran udara menyebabkan terjadinya pemanasan global dimana suhu sekitar akan menjadi terlalu panas dan akan mengakibatkan bencana alam. Sungai. Selain itu.Pencemaran AIR Definisi pencemaran air ialah perubahan yang berlaku dari segi keadaan.Ini mengakibatkan banyak sungai tercemar seperti Sungai Juru yang terletak di Seberang Perai. pembakaran hutan akibat panas matahari dan juga letusan gunung berapi juga menyebabkan udara tercemar akibat pengeluaran asap dan debu yang sangat banyak. Terdapat beberapa punca berlakunya pencemaran air iaitu pembuangan sisa toksik dan bahan kimia dari kilang-kilang ke dalam sungai tanpa dirawat. Seluruh dunia termasuklah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi tumpuan untuk mengawal dan mengurangkan pencemaran udara.3 TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR 2. kilang-kilang yang melepaskan bahan pencemar dan asap berbahaya dan pembakaran arang batu yang tidak terkawal. komposisi kandungan dan warna dimana tidak boleh diminum dan digunakan dan akan memberi kesan buruk terhadap kesihatan manusia apabila digunakan.Pencemaran UDARA Pencemaran udara adalah pencemaran yang memberi kesan terbesar kepada manusia sejagat dan alam sekitar. Diantara punca-punca pencemaran udara ialah asap yang dilepaskan dari eksos kenderaan.

1-MASALAH KESIHATAN DISEBABKAN PENCEMARAN BUNYI Pencemaran bunyi boleh menyebabkan manusia menjadi pekak kerana kerosakan yang kronik akibat bunyi yang terlalu bising.MASALAH KESIHATAN DISEBABKAN PENCEMARAN UDARA Di era globalisasi yang semakin maju dan pesat dan ekonomi kian bertambah baik. Asap dari eksos kereta dan kilang akan menyebabkan masalah pernafasan kepada manusia. pencemaran udara memburukkan lagi individu yang menghidap penyakit asma dan menyebabkan penyakit alergi. 2. Tetapi sebagai langkah berjagajaga. Pencemaran udara yang cukup berat akan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius seperti kanser dan boleh menyebabkan toksin dihirup kesaluran pernafasan dari udara yang tercemar.Tambahan lagi. Akan tetapi inilah yang akan menjadi masalah besar kepada kita. Selaput tympanum di dalam telinga akan pecah dan kerosakan tulang kecil pada telinga akan menyebabkan manusia kehilangan pendengaran secara kekal. kita hendaklah menghindarkan diri daripada mendengar bunyi yang kuat secara terus dari telinga. koklia pada telinga akan rosak dan menjadikan manusia pekak secara perlahan-lahan. semua orang mampu memiliki dan memandu kereta.4 TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR SIMPTOM-SIMPTOM / MASALAH KESIHATAN BERKAITAN PENCEMARAN Sekarang para pelajar. Apabila kita terdedah kepada bunyi kuat melebihi 85 dB dalam masa 8 jam sehari. Kita mungkin tidak mengetahui berapakah ukuran kekuatan sesuatu bunyi. . Ini akan mengancam nyawa dan keselamatan sesetengah individu. mari kita lihat apakah kesan dan masalah kesihatan yang akan timbul akibat pencemaran. Contoh Negara yang mempunyai masalah pencemaran udara paling utama ialah Bandaraya Mexico.

penyakit kulit dan sebagainya. Antara barangan yang boleh dikitar semula ialah tin kosong.Program kitar semula Salah satu cara yang terbaik untuk mengatasi masalah pencemaran ialah kitar semula. akhir sekali mari kita lihat bagaimanakah cara bagi kita mencegah dan mengawal pencemaran. Nitrat merupakan darah dan sejenis toksid yang melarut dalam air akibat sisa pembuangan dari kilang. Air yang tercemar dengan sampah sarap juga apabila diminum dan digunakan oleh manusia akan menyebabkan pelbagai penyakit seperti penyakit taun. Bahan toksid yang dibuang oleh kilang ke dalam air akan di makan oleh ikan dan organism akuatik lain. Apabila bayi kecil terminum air yang mengandungi nitrat ini. ini akan mendatangkan keracunan dan penyakit yang serius kepada manusia jika memakan sumber makanan yang tercemar. 1-Penggunaan petrol tanpa plumbum Dengan menggunakan petrol tanpa plumbum. ia akan mengurangkan masalah jerebu dan juga dapat mengelakkan masalah kesihatan seperti batuk dan selsema yang berpanjangan. LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN. PENGAWALAN DAN PENCEGAHAN PENCEMARAN Para pelajar sekalian. surat . ia akan menyebabkan keracunan barah kepada orang dewasa. Sekiranya manusia termakan ikan yang bertoksid.. Kita boleh menjana pendapatan dengan menjual barang-barang yang terpakai kepada peniaga barang terpakai. botol kaca kosong.5 TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR 3-MASALAH KESIHATAN DISEBABKAN PENCEMARAN AIR Masalah pencemaran air mendatangkan banyak kesan buruk kepada manusia. 2. Ia juga dapat mengurangkan pelepasan kandungan plumbum dari asap kenderaan.

Sayangi alam sekitar bermakna anda menyayangi diri dan keluarga anda. botol dan kertas yang baru dan boleh dipakai semula. Ia dapat mengurangkan penggunaan minyak kenderaan bermotor dan juga mengekalkan kecekapan enjin. Kesimpulannya.way Catalytic Converters) pula boleh mengoksidakan oksida-oksida Nitrogen tertentu. Ia dapat mengurangkan pencemaran udara kerana ia mesra alam. marilah kita semua berganding bahu menyayangi alam sekitar kita daripada pupus akibat pencemaran. majalah lama. kertas terpakai dan kotak kertas.Sekian terima kasih.6 TEKS CERAMAH: HARI ALAM SEKITAR khabar. 98% unsur-unsur pencemaran dapat dikurangkan dengan menggunakan Penukar bermangkin dua hala (Two -way Catalytic Converters). 3-Catalytic converter Catalytic converter ialah penukar bermangkin terhadap kereta dan kenderaan lain. Barang-barang ini boleh diproses semula untuk menghasilkan tin. Penukar bermangkin tiga hala (three.170 Patah Perkataan) . Ia boleh mengurangkan pencemaran asap dari enjin dengan cara menukarkan Hidro Karbon dan Karbon Monoksida kepada Karbon Dioksida dan Wap. Hindarilah daripada membakar barang-barang yang kita tidak gunakan secara terbuka. ( 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->