P. 1
Kertas Kerja Program Lepas Upsr

Kertas Kerja Program Lepas Upsr

|Views: 241|Likes:
Published by Di En

More info:

Published by: Di En on Feb 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2015

pdf

text

original

PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Akhir kalam. Sekian. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. 2 .Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan samasama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktivitiaktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktiviti-aktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Bahagian Pendidikan Islam. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. wassalam. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. Sehubungan itu. penghulu para anbiya’ wal mursalin.

Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka.(HJ ABDULLAH BIN MD. iii. 3 . 3. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. OBJEKTIF i. DIN ) PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. ii. 2.

Perkahwinan ii. Amali haji iv. Lukisan mural 9. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. Khemah Ibadat 3.Pertandingan mencipta buku skrap 8. Pertandingan tilawah 5. Ceramah awal remaja 7. Gotong-royong perdana 6. Perundangan syarak ii. v. iii. Kursus/ seminar . Solat ketika peperangan (Khauf) 7. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Lukisan mural 9. Pertandingan tilawah 5. Pertandingan mencipta buku skrap 8. Qiyamullail 2. iv. Qiyamullail 2. PELAPORAN PMR 4 . KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. i.4. Pengurusan jenazah vi. Gotong-royong perdana 6. 7. iii. Khemah Ibadat 3. 5. Sembelihan v. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.

gov. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 . PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut.my (Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8.noor@moe.

3. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 1. 2. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. 5. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. 6. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu.Lampiran 1 1. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. 2. 4. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. 2. 3. 2. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. 6 . 3. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 7. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan.

30 pg 9.Pendaftaran .45 pg 12.15 mlm 11.Riadah .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .15 pg 10.Bengkel 2 (Amali wuduk) .Latihan Malam Kesenian Islam .45 tgh 2.15 pg 8.30 ptg 5.00 pg 8.Muhasabah diri .Makan tengahari/ Solat Zuhur .Riadah . 2.Minum pagi .15 ptg .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .Solat Zuhur/ Kuliah 7 .Persembahan Malam Kesenian Islam .00 ptg 3.Minum pagi .45 pg 11. Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.00 ptg 6.Kaedah Pelaksanaan : 1.00 ptg 7.00 pg 10.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .10 mlm 9.Solat sunat Dhuha .Tidur HARI KEDUA 4.30 ptg 4.30 pg 11.30 pg 10.30 pg 10.Bengkel 3 (amali Tayammum) .Ice Breaking . Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di mana-mana kawasan rekreasi.00 mlm .Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .15 mlm 12.Bengkel 5 (Amali solat) .Bengkel 1(Amali Istinjak) . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.00 pg 8.45 tgh 1.45 pg 12.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .30 pg 7.Makan tengahari .Minum petang/ Solat Asar .Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .Solat Maghrib/ Kuliah .30 pg 9.

30 ptg 4. 3.Majlis penutup . 2. 1. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . 1. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut.30 ptg .2. 2.Bersurai 3. rumah orang-orang tua.Khidmat masyarakat . rumah anak yatim dan sebagainya. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. 4. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. Kaedah Pelaksanaan : 1. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut.00 ptg 3. Masa : 1 hari Objektif : PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran.

5. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. kertas 9 . kepentingan. Alatan : alat tulis. Kaedah Pelaksanaan : Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. 2. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. 6. 3. 2. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. 1. 1. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Masa : 1 hari Objektif : 1. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. tuntutan dan cabaran alaf akan datang.

Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 1. Alatan : alat tulis. 1. 10 .Kaedah Pelaksanaan : 1. 7. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. Masa : 1 minggu Objektif : Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. kertas Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 1. 2. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP 8. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). 1. Masa : 2 minggu Objektif : PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar.

9. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. 11 . TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. 1. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.

.............................................................................................................................................................................................. 12 ........................ : ......................................................................................... Tandatangan Guru Besar/Pengetua .... : .................................... E-mail Sekolah : .................... ( ) Cop sekolah Tarikh : ..................... Alamat Sekolah 3................................................... : ..................................................... No.......................................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1.............. Nama Sekolah 2................................. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ............................................ Telefon 4........ ........................

gov.my 13 .noor@moe. Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri.Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. Bahagian Pendidikan Islam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->