P. 1
Kertas Kerja Program Lepas Upsr

Kertas Kerja Program Lepas Upsr

|Views: 241|Likes:
Published by Di En

More info:

Published by: Di En on Feb 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2015

pdf

text

original

PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. Melalui kepelbagaian pengisian rohani. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan samasama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktivitiaktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktiviti-aktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. pemilik dan penguasa alam seluruhnya. Bahagian Pendidikan Islam. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. Akhir kalam. 2 . penghulu para anbiya’ wal mursalin. wassalam. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. Sekian. Sehubungan itu.

PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. ii. DIN ) PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. 2. SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah).(HJ ABDULLAH BIN MD. iii. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian. 3. OBJEKTIF i. 3 .

Pertandingan tilawah 5. Sembelihan v. 5. PELAPORAN PMR 4 . Perkahwinan ii. Kursus/ seminar . Gotong-royong perdana 6. Pengurusan jenazah vi. Solat ketika peperangan (Khauf) 7. v.4. Pertandingan mencipta buku skrap 8. Qiyamullail 2. Lukisan mural 9. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. Pertandingan tilawah 5. Perundangan syarak ii. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Khemah Ibadat 3. Amali haji iv.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. Lukisan mural 9. i. Khemah Ibadat 3. TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian.Pertandingan mencipta buku skrap 8. iv.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. iii. Ceramah awal remaja 7. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. 7. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Gotong-royong perdana 6. Qiyamullail 2. iii.

noor@moe.gov.Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .my (Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8.

3. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 2. 1. 3. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. 6. 2. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. 4. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan. 7. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. 3. 6 . 2. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. 5. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam.Lampiran 1 1. 2. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat.

Solat sunat Dhuha .45 tgh 1.Persembahan Malam Kesenian Islam .Latihan Malam Kesenian Islam .Riadah .Bengkel 1(Amali Istinjak) .15 pg 8.45 pg 12.30 ptg 5.Muhasabah diri .00 ptg 3.Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .Minum pagi .Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .Minum pagi . Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.15 mlm 11.Bengkel 5 (Amali solat) .Riadah .Ice Breaking .30 pg 10.30 pg 9.00 ptg 7.Tidur HARI KEDUA 4. Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .Bengkel 6 (Amali mandi wajib) . 2.Pendaftaran .00 pg 10.30 pg 7.Solat Maghrib/ Kuliah .30 pg 11.Minum petang/ Solat Asar .15 mlm 12.30 ptg 4.00 pg 8.Bengkel 3 (amali Tayammum) .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .15 pg 10.Makan tengahari .00 mlm .30 pg 9. Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di mana-mana kawasan rekreasi.45 pg 11.10 mlm 9.45 pg 12.30 pg 10.00 ptg 6.00 pg 8.Kaedah Pelaksanaan : 1.Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .Bengkel 2 (Amali wuduk) .Makan tengahari/ Solat Zuhur .Solat Zuhur/ Kuliah 7 .15 ptg .45 tgh 2.

Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Kaedah Pelaksanaan : 1. rumah anak yatim dan sebagainya. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat. 2.00 ptg 3.Khidmat masyarakat .2. Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. 2. 3. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar.Bersurai 3.30 ptg 4. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1. 1. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan.30 ptg . rumah orang-orang tua. Masa : 1 hari Objektif : PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. 1.Majlis penutup . Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . 4. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital.

Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. 2. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. kepentingan. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. 3. 6. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Masa : 1 hari Objektif : 1. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar.5. Alatan : alat tulis. kertas 9 . 2. 1. Kaedah Pelaksanaan : Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. 1.

7. 1. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. 1. Masa : 2 minggu Objektif : PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP 8. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah.Kaedah Pelaksanaan : 1. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. kertas Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. Masa : 1 minggu Objektif : Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. 1. 2. 1. 2. 2. Alatan : alat tulis. 10 .

9. 11 . 1. Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.

.................. ( ) Cop sekolah Tarikh : .......................................................................................................................................... E-mail Sekolah : ................................ Telefon 4... : .............................................................. 12 ........................................... Nama Sekolah 2....... ..................................................... No. : ............................ Alamat Sekolah 3.............................................................................. : ......... Tandatangan Guru Besar/Pengetua .........................................................................................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1................. Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ........................................................................

Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak.gov. Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri. Bahagian Pendidikan Islam.my 13 .noor@moe. Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->