GALAH PANJANG

Galah Panjang Ukuran padang untuk galah panjang

9 meter

Cara bermain Permainan ini melibatkan dua kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pemain atau lebih. Ketua dari kedua-dua kumpulan akan bermain wan to som untuk menentukan pasukan penyerang dan pasukan bertahan. Pasukan yang menang akan menjadi penyerang. Awak-awak dalam kumpulan akan mengawal garisan daripada dirempuh oleh penyerang. Penyerang yang terkena tangkap atau dicuit akan dikira mati. Setiap penyerang hendaklah melepasi garisan belakang sekali dan kembali semula ke garisan hadapan tanpa dapat dicuit oleh pasukan bertahan.

Undang-undang Untuk peringkat pertandingan ini, kami telah mengubahsuai sedikit undang-undang permainan ini agar ia bersesuaian dengan pertandingan yang melibatkan beberapa buah kumpulan.
i.

Pemain penyerang tidak boleh berundur ke belakang setelah melepasi garisan gelanggang, ia dikira mati.

ii. iii.

Pemain dikira mati jika terkeluar dari garisan gelanggang. Pasukan penyerang akan mendapat satu mata jika salah salah seorang daripada mereka dapat melepasi semua garisan hingga kembali semula ke garisan permulaan.

iv.

Pemenang dikira berdasarkan bilangan mata tertinggi yang terkumpul.

v.

Masa hanya diberikan 5 minit kepada setiap kumpulan sebelum pertukaran peranan.

vi.

Jika didapati pemain menipu dalam pertandingan tersebut, 1 mata akan ditolak dalam kiraan mata terkumpul.

Pemberian mata
i.

Kumpulan yang berjaya melepasi halangan paling banyak dikira pemenang untuk peringkat awal permainan iaitu perlawanan 1 dan 2. Mata masih diberikan bagi menentukan kumpulan yang menang dalam perlawanan tersebut tetapi tidak dikira untuk menentukan jumlah mata terkumpul.

ii.

Dalam perlawanan 3 dan 4 iaitu perlawanan bagi penentuan kedudukan 1,2,3 dan 4, skema mata ditetapkan oleh pihak penganjur berdasarkan kedudukan dalam perlawanan 3 dan 4.

iii.

Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang; Mata 5 3 2 1

Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat

BATAK LAMPUNG Batak Lampung TAPAK PERMAINAN 5meter Sempadan Permulaan Kedudukan Pengadil KEDUDUKAN PERMAIN SIMPANAN ATAU PEMAINAN BERIKUTNYA KEDUDUKAN PERMAIN Kedudukan Pemain 5 METER .

Permain yang menanti giliran hendaklah duduk dan mengunggu di tempat yang disediakan 4.Penerangan : 1. Tapak kawasan permainan 5 X 5 meter 2. Hanya 2 orang permainan sahaja dibenarkan masuk dalam tapak permianan dalam satu masa. Pemain hendaklah menurut setiap arahan pengadil bagi tujuan keselamatan SKEMA PERMAKAHAN . 3.

3. 2. Apabila permainan dimulakan setiap peserta haruslah bertahan selama yang mungkin untuk mempertahankan kedudukannya. Mana-mana peserta yang terangkat dari kedudukan asal atau berganjak atau menyerah kalah akan dikira kalah. SYARAT PERMAINAN 1. Kedua-dua peserta hendaklah berada dalam keadaan yang selesa dan sedia. 2. 3. maka pusingan ketiga akan dibuka untuk menentukan pemenang keseluruhan. Sekiranya kedua-dua peserta tersebut mendapat mata yang sama. akan dikira sebagai . Sebaik sahaja permainan dimulakan peserta haruslah berusaha mempertahankan kedudukan asalnya. 3. Peserta yang berjaya mengekalkan kedudukan pemenang bagi pusingan pertama dan diberi satu mata. Peserta yang berjaya mengekalkan kedudukan pemenang. Setiap peserta haruslah bersedia dan berani untuk menerima cabaran. terangkat dari kedudukan asal atau menyerah kalah peserta tersebut dikira kalah dan yang berjaya mengekalkan kedudukan akan dikira sebagai pemenang. akan dikira sebagai 2. Sekiranya peserta tersebut berjaya mengekalkan kedudukan pada pusingan kedua dan akan dikira sebagai pemenang keseluruhan. Sekira salah seorang dari perserta berganjak.1. PERATURAN PERMAINAN 1.

Setiap peserta akan diberi sepuluh gelang getah.GELANG GETAH Gelang Getah SYARAT PERMAINAN 1. .

2. 4. Contoh penipuan yang dilakukan oleh peserta : ● Didapati cubaan membawa gelang getah sendiri tanpa pengetahuan pihak penganjur. Permainan berjalan selama 10 minit dan peserta yang kehabisan gelang getah dikira kalah dan keluar daripada permainan. Peserta yang menggangu semasa peserta lain sedang meontar getah akan diberi amaran pertama dan jikalau masih lagi mengganggu akan dikeluarkan terus daripada permainan tersebut. PERATURAN PERMAINAN 1. Peserta hendaklah berada pada jarak yang telah disediakan dan hanya melontar getah ke kawasan yang telah disediakan. SKEMA PERMAKAHAN 1. Gelung getah yang tidak mengenai sasaran tidak akan dikira markah. ● Cubaan mencuri gelang getah peserta lain. Jikalau peserta didapati menipu semasa permainan berlangsung. 5. Peserta yang melontar gelang getah tidak boleh berdiri melebihi garisan yang telah ditetapkan dan sekiranya peserta melebihi garisan semasa melontar gelang getah akan dikira kalah dan terkeluar daripada permaianan.2. Setiap gelung getah yang diperolehi dikira satu markah. 4. 3. Setiap gelang getah yang diperolehi oleh peserta dikira satu markah manakala gelang getah yang dibaling tadi tidak mengena pada sasaran gelung getah lain tidak akan dikira markah. 2. Peserta hendaklah mengikut giliran yang telah ditetapkan oleh penganjur. Setiap peserta akan melontar gelang getah mengikut giliran. 6. secara tidak langsung akan dikeluarkan daripada permainan. 5. Gelang getah yang dilontar ke dalam kawasan yang telah ditetapkan haruslah berada di atas salah satu gelung getang atau saling bertindih antara satu sama lain yang diletakkan secara rawak di dalam kawasan tersebut untuk mendapatkan markah. 3. .

TIKAM GULI .

Tikam Guli Ukuran Padang untuk Permainan Guli i. ii. Pemain pertama akan menikam gulinya kepada semua guli yang berada di dalam kawasan bulatan agar terkeluar. iii. Bulatan tersebut dinamakan rumah guli. Satu bulatan gelung diletakkan di atas tilam gimnastik. Satu garisan lurus dibina dengan jarak 2m daripada bulatan besar tersebut. iii. . Cara Bermain i. Setiap pasukan hendaklah meletakkan beberapa biji guli di dalam gelung mengikut jumlah yang ditetapkan. ii. Sekiranya tikaman tidak mengena atau guli tidak terkeluar ia dikira mati dan pasukan lawan akan membuat tikaman kepada guli-guli yang ada.

Begitulah seterusnya sehingga semua pemain dalam pasukan selesai membuat tikaman ke atas guli di dalam gelung. Undang-undang i. Keputusan pengadil adalah muktamad. Pihak penganjur berhak menukar cara bermain mengikut keadaan permainan. Kedua-dua kaki tidak boleh melepasi garisan penanda untuk menikam.iv. seperti mencungkil. maka peserta tersebut akan ‘mati’ dan memberi peluang kepada peserta lain untuk mengambil giliran.Serak Lidi iii. menarik atau menyorong lidi. ii. v. iii. Kiraan mata berdasarkan banyaknya jumlah guli yang dikeluarkan daripada bulatan yang dibuat oleh setiap pasukan. ii. Kedua-dua kaki tidak boleh diangkat dan melangkah ke hadapan ketika membuat tikaman. Pemberian Mata i. ■ Peserta dibenarkan menggunakan apa-apa cara untuk mengambil lidi. Sebarang bantahan tidak akan dilayan. iv. Cara bermain ■ ■ ■ Permainan ini dimainkan sebanyak 2 orang atau lebih Lidi akan ditaburkan secara berselerak Peserta dikehendaki mengambil sebatang lidi tanpa menggerakkan lidi yang lain ■ Sekiranya terdapat lidi lain yang tergerak. Peraturan Permainan ■ Permainan dimulakan dengan lambungan duit syiling untuk memilih peserta yang memulakan permainan ■ Peserta dikehendaki mengambil lidi sebanyak yang mungkin tanpa menggerakkan lidi yang lain ■ Tempoh masa yang dikenakan adalah selama 2 minit . Tikaman hanya boleh menggunakan “striker” yang telah disediakan Kedudukan tikaman hanya boleh pada kedudukan berdiri.

■ Sesiapa yang memperolehi kutipan lidi yang paling banyak akan menjadi pemenang GUSTI LENGAN .

iii. ii.Gusti Lengan CARA BERMAIN Perlawanan gusti lengan ialah satu pertandingan bermain di mana 2 orang meletakkan salah satu sebelah kiri atau kanan siku mereka pada sebuah meja. ibu jari mesti dapat dilihat semasa memulakan perlawanan. Sebelum membuat genggaman. PERATURAN PERMAINAN i. Pertandingan mengunakan format kalah dua kali atau double elimination iaitu pemain yang kalah untuk kali keDUA akan terkeluar dari pertandingan dan pemain yang menang mara ke pusingan yang seterusnya. siku hendaklah sentiasa berada di atas pelapik siku sepanjang perlawanan. Pertandingan hanya menggunakan tangan kanan sahaja. tangan mencengkam antara satu sama lain kemudian . dan cuba merebahkan tangan pada permukaan meja. . Cengkaman bererti pemain mengenggam tangan lawan secara merapatkan dan mempertemukan tapak tangannya kepada tapak tangan lawan.

Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat 5 3 2 1 Mata . Pengadil akan menggunakan perkataan "Stop" untuk memberhentikan perlawanan. Perlawanan diadakan sebanyak DUA kali jika pemain menang kedua- dua perlawanan dan perlawanan ke tiga jika pemain seri dalam dua perlawanan awal. Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang. viii. Sebaik pengadil menyebut perkataan "Stop" pemain mesti menghentikan perlawanan serta merta. Pemain dianggap MENANG apabila pemain berjaya menjatuhkan tangan lawan sehingga belakang tangan atau lengan lawan menyentuh pelapik sentuhan atau sebaris dengan pelapik sentuhan xi. vi. Pengadil kemudian akan memegang tangan kedua pemain dan mengumumkan pemenang dengan mengangkat tangan pemain yang menang. Sekiranya pemain mengalami kecederaan semasa perlawanan berlangsung. x. ianya masih tidak dianggap kalah melainkan pemain mengaku kalah dalam perlawanan berkenaan. xii. Perlawanan akan dimulakan semula. Tindakan berkenaan dianggap sebagai tidak sah.. pemain tidak dibenarkan memakai jam tangan atau cincin atau apa juga perhiasan pada tangan yang digunakan untuk perlawanan. Pemain DILARANG menarik tangan lawannya sehingga melepasi garis tengah. v.iv.. ix. Semasa perlawanan. Go!! vii.. Pengadil akan memberi isyarat memulakan perlawanan dengan menyebut "Ready .

BALING SELIPAR .

Selipar yang telah disusun oleh pasukan A tidak boleh diserakkan oleh pasukan B semasa permainan. Setiap ahli kumpulan A diberi peluang untuk membaling selipar ke arah piramid. Pasukan B hanya akan boleh mematikan pasukan lawan selepas selipar diserakkan dalam bulatan. Pemain B yang membawa selipar tidak dibenarkan untuk bergerak. Pemain yang terkena balingan dikira mati dan keluar dari kawasan permainan. Hanya seorang daripada wakil kumpulan B dibenarkan untuk membatalkan ahli kumpulan A semasa balingan dibuat. 2. 4. 5. 9. 8. Pemain tidak dibenarkan untuk berlari di luar daripada kawasan permainan. 10. 6. keluar selipar yang digunakan untuk 11. Pemain daripada pasukan A tidak dibenarkan untuk membaling membaling. .Baling Selipar Undang-undang 1. 3. 7. Pemain A tidak dibenarkan untuk memegang selipar yang digunakan untuk membaling. Pemain yang memegang selipar akan dikira batal. Balingan hanya dibuat pada paras bawah lutut sahaja Balingan yang melebihi paras yang dibenarkan dikira batal.

. pemenang hanya dikira berdasarkan bilangan pihak lawan yang berjaya dimatikan. Kumpulan yang berjaya menyusun semula piramid selipar akan diberi 10 markah. Jumlah markah hanya akan dikira selepas 2 kumpulan telah habis bermain. Jika markah seri. Kumpulan yang berjaya mengumpul markah tertinggi dikira sebagai pemenang. 3. 5. 4.Pemberian mata 2.

GULI ROKET .

5. 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan 30 guli oleh penganjur. Apabila guli pertama berjaya dikeluarkan peserta bukan sahaja akan memperolehi guli yang berjaya dikeluarkan tetapi juga memperolehi guli yang berada dibelakang bermula dari guli yang telah berjaya dikeluarkan. Penentuan giliran.Guli Roket Cara bermain 1. Setiap peserta akan berusaha mengeluar guli dari kotak roket. Guli disusun mengikut budi bicara penganjur pada satu garisan lurus dalam kotak roket. ditentukan berdasarkan kepada jarak hampir lontaran guli peserta digarisan permulaan yang dilontar dari arah kotak roket. . 4. 3. 2. Setiap kumpulan diminta menghantar seorang wakil untuk setiap pusingan. Mata diambil berdasarkan kepada jumlah guli yang diperolehi pada setiap pusingan. Bagaimana cara untuk mengumpul jumlah guli yang banyak? 1. 6. Jumlah guli yang dipertaruhkan ditentukan berdasarkan persetujuan dari setiap kumpulan.

Guli yang digunakan untuk melontar mestilah berada diluar kawasan kotak roket bagi membenarkan peserta mengambil guli selebihnya. 6. 3. Setiap kumpulan besar diminta untuk menghantar 3 orang wakil untuk pertandingan permainan Guli Roket. 5. 4. 6. Kuputusan akhir juri adalah muktamad. Undang-undang Syarat-syarat permainan 1. 7. segala surat-menyurat bantahan tidak akan dilayan. Mana-mana kumpulan yang cuba untuk melakukan sebarang provokasi atau kelakuan dianggap menganggu permainan akan disingkirkan dari permainan mengikut budi bicara juri. 2. Pusingan akan tamat apabila jumlah guli dalam kotak roket kurang dari 4. Setiap pusingan hanya dibenarkan seorang wakil kumpulan sahaja untuk berada diatas gelanggan pertandingan. Ahli kumpulan yang lain hanya dibenarkan berada diluar gelanggang yang telah ditetapkan oleh penganjur. 4. 5. Semakin dekat guli yang berjaya dikeluarkan dari puncak roket semakin banyak jumlah guli yang dikumpulkan. Terdapat 3 pusingan yang perlu diharungi oleh setiap kumpulan. Giliran peserta akan sentiasa ditentukan apabila setiap pusingan dimulakan.3. Jumlah mata akan dikumpulkan setelah selesai 3 pusingan. .

LASTIK GETAH .

2. Semasa melastik. Pemain tidak boleh membaling atau melontar lastik. 4.Lastik Getah Syarat dan Peraturan Lastik Getah 1. pemain tidak boleh melepasi had garisan yang telah ditetapkan. 3. Pemain bermain secara berpasangan. Pemain akan bermain secara bergilir-gilir. .

5. Pemain tidak boleh merampas gelang getah pemain yang lain. 6. . Pemain hendaklah menyimpan gelang getah yang telah dimenanginya di dalam kotak yang disediakan. Pemain tidak boleh provokasi pemain lain. 8. 7. Keputusan pengadil adalah muktamad.

ZERO TARZAN .

getah dipegang pada paras tapak kaki. Kedua-dua hujung getah akan dipegang seluas/selebar bahu (seperti yang telah ditetapkan). Pada awal permainan.Zero Tarzan Ukuran Padang 60 cm Cara Bermain 1. (Rujuk Rajah 1) . 2. Kemudian. 3. 4. Jika tidak. diikuti oleh ‘ibu’. 5. kaedah lai lai li tam plom akan digunakan dan diikuti oleh ow som. Pemain tidak boleh menyentuh tali. kesemua ahli pasukan akan ‘mati’ dan pasukan lawan akan bermain. pemain itu akan ‘mati’. Bagi menentukan giliran. getah dipegang pada paras tapak kaki. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut „Zero-Tarzan‟. ‘Anak’ akan memulakan permainan. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah mengikut langkah-langkah yang telah ditetapkan. Jika ‘ibu’ melanggar giliran dan peraturan/syarat permainan.

pinggang. dan seterusnya paras kepala mengikut langkah-langkah tadi. bahu. maka mereka akan meneruskan pusingan seterusnya dengan mengulang langkah permainan (Langkah 3-6) tetapi dengan menyebut seterusnya. KETINGTING . Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah selepas melepasi paras pinggang. „One-Tarzan‟ dan begitulah 8.6. Permainan diteruskan dengan paras berikutnya iaitu pada paras lutut. Pasukan lawan akan meneruskan permainan jika pasukan tersebut tadi ‘mati’. Jika semua langkah di atas berjaya dilepasi oleh pemain. 7.

Ketingting Ukuran padang untuk ketingting 9 7 6 4 3 2 1 8 5 Cara bermain .

samada kepunyaan sendiri atau pihak lawan. Pemain lain mengambil giliran pula. kecuali di petak Sembilan pada awal pusingan. Membina Rumah Untuk mendapatkan rumah. kami telah mengubahsuai sedikit undang-undang permainan ini agar ia bersesuaian dengan pertandingan yang melibatkan beberapa buah kumpulan. tanpa memijak di petak kedua. kedua dan seterusnya cara mencampakkan gundu adalah sama. giliran pemain seterusnya mengambil alih permainan. Jika gundu tidak masuk ke dalam petak yang ditentukan atau terkeluar ia di anggap mati dan hilang giliran. Sekiranya gundu jatuh terkena gaisan atau terkeluar maka ia dikira mati. Setelah itu pemain dikehendaki melompat ke petak ketiga pula dengan hanya sebelah kaki dan seterusnya gundu hendaklah dikutip di petak pertama lalu melompat ke petak pertama dan terus ke garisan penamat. pemain dengan berdiri membelakangkan kesemua petak di garisan permulaan dan mencampakkan ke dalam mana-mana petak gelanggang dan disitulah kedudukan rumahnya. Setiap pemain tidak dibenarkan memijak petak dimana gundu berada di dalamnya. begitu juga jika pemain telah berjaya melepasi pusingan pertama. seandainya pemain terpijak garisan ia dianggap mati dan giliran pemain lain mengambil alih permainan. jika ini berlaku ia dikira mati. Pemain dikehendaki melompat kedalam kesemua petak dengan sebelah kaki. Bagi memulakan permainan. . Begitu juga dengan lompatan disetiap petak. maka pemain hendaklah melompat terus ke petak ketiga. setibanya di petak kedua dan keempat.Permainan ini melibatkan dua kumpulan yang terdiri daripada 1 orang pemain atau lebih. Setelah pemain melompat kembali ke garisan permulaan. Tetapi bagi pemain yang baru sahaja memulakan permainan dimana gundu berada di petak pertama. pemain hendaklah memijak dengan kaki kanan di petak kedua dan kaki kiri di petak keempat. Sekiranya pemain lain memijaknya atau tuan rumah lupa memijak dengan kedua belah kakinya ia dikira mati. Undang-undang Untuk peringkat pertandingan ini. Setiap pemain hendaklah memijak dengan kedua belah kaki di petak rumah dan pemain lain tidak dibenarkan berbuat demikian. Pemain akan bermain Lai tali lai tam plong dan wan o sum untuk menentukan giliran. pemain hendaklah mencampakkan gundu ke dalam petak pertama.

gundu terkeluar garisan. jatuh dan tangan terpegang lantai atau terpijak rumah orang lain. viii. Kesemua pemain dikira mati sekiranya salah kaki yang melompat. v. Pemain akan bermain sampai habis satu pusingan sehingga membina rumah sendir dan sesiapa yang memiliki rumah terbanyak dikiran pemenang. ix. kaki terkeluar petak. Pemberian mata iv. dikira menang. Mata 4 3 2 1 Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat . tertukar kaki semasa lompat. Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang. Pemain yang berjaya memiliki paling banyak rumah dan tidak kalah sehingga petak banyak dimilikinya ( rumah ).vii. Pemain yang kalah pada pusingan tertentu akan kehilangan kesemua rumah atau hak miliknya dan pusingan tersebut dikira batal.

SERAK LIDI Serak Lidi Cara bermain 1. 2. Permainan ini dimainkan sebanyak 2 orang atau lebih Lidi akan ditaburkan secara berselerak .

Peserta dikehendaki mengambil sebatang lidi tanpa menggerakkan lidi yang lain 4. seperti mencungkil. Peserta dikehendaki mengambil lidi sebanyak yang mungkin tanpa menggerakkan lidi yang lain 8. Tempoh masa yang dikenakan adalah selama 2 minit Sesiapa yang memperolehi kutipan lidi yang paling banyak akan menjadi pemenang BATU SEREMBAN . maka peserta tersebut akan ‘mati’ dan memberi peluang kepada peserta lain untuk mengambil giliran. 9. 5. menarik atau menyorong lidi. Peserta dibenarkan menggunakan apa-apa cara untuk mengambil lidi. Sekiranya terdapat lidi lain yang tergerak. Peraturan Permainan 6.3. Permainan dimulakan dengan lambungan duit syiling untuk memilih peserta yang memulakan permainan 7.

2. . Jumlah mata yang dikumpul melebihi had masa permainan berlansung tidak akan dikira. 4. 6. Bagi pemain yang dikenalpasti menipu dalam permainan. 5. 3.Batu Seremban PERATURAN DAN SYARAT PERMAINAN 1. Pemain yang dikira mati hanya mendapat 2 peluang sahaja untuk meneruskan permainannya. 2 orang wakil bagi setiap kumpulan sebagai pemain. jumlah mata yang dikumpul oleh nya akan dibatalkan atau tidak disahkan. Kumpulan yang mendapat mata tertinggi dalam 10 minit permainan akan dinobatkan sebagai pemenang. Pemain dikira mati semasa mengutip buah di atas lantai dimana tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful