GALAH PANJANG

Galah Panjang Ukuran padang untuk galah panjang

9 meter

Cara bermain Permainan ini melibatkan dua kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pemain atau lebih. Ketua dari kedua-dua kumpulan akan bermain wan to som untuk menentukan pasukan penyerang dan pasukan bertahan. Pasukan yang menang akan menjadi penyerang. Awak-awak dalam kumpulan akan mengawal garisan daripada dirempuh oleh penyerang. Penyerang yang terkena tangkap atau dicuit akan dikira mati. Setiap penyerang hendaklah melepasi garisan belakang sekali dan kembali semula ke garisan hadapan tanpa dapat dicuit oleh pasukan bertahan.

Undang-undang Untuk peringkat pertandingan ini, kami telah mengubahsuai sedikit undang-undang permainan ini agar ia bersesuaian dengan pertandingan yang melibatkan beberapa buah kumpulan.
i.

Pemain penyerang tidak boleh berundur ke belakang setelah melepasi garisan gelanggang, ia dikira mati.

ii. iii.

Pemain dikira mati jika terkeluar dari garisan gelanggang. Pasukan penyerang akan mendapat satu mata jika salah salah seorang daripada mereka dapat melepasi semua garisan hingga kembali semula ke garisan permulaan.

iv.

Pemenang dikira berdasarkan bilangan mata tertinggi yang terkumpul.

v.

Masa hanya diberikan 5 minit kepada setiap kumpulan sebelum pertukaran peranan.

vi.

Jika didapati pemain menipu dalam pertandingan tersebut, 1 mata akan ditolak dalam kiraan mata terkumpul.

Pemberian mata
i.

Kumpulan yang berjaya melepasi halangan paling banyak dikira pemenang untuk peringkat awal permainan iaitu perlawanan 1 dan 2. Mata masih diberikan bagi menentukan kumpulan yang menang dalam perlawanan tersebut tetapi tidak dikira untuk menentukan jumlah mata terkumpul.

ii.

Dalam perlawanan 3 dan 4 iaitu perlawanan bagi penentuan kedudukan 1,2,3 dan 4, skema mata ditetapkan oleh pihak penganjur berdasarkan kedudukan dalam perlawanan 3 dan 4.

iii.

Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang; Mata 5 3 2 1

Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat

BATAK LAMPUNG Batak Lampung TAPAK PERMAINAN 5meter Sempadan Permulaan Kedudukan Pengadil KEDUDUKAN PERMAIN SIMPANAN ATAU PEMAINAN BERIKUTNYA KEDUDUKAN PERMAIN Kedudukan Pemain 5 METER .

3. Pemain hendaklah menurut setiap arahan pengadil bagi tujuan keselamatan SKEMA PERMAKAHAN .Penerangan : 1. Hanya 2 orang permainan sahaja dibenarkan masuk dalam tapak permianan dalam satu masa. Tapak kawasan permainan 5 X 5 meter 2. Permain yang menanti giliran hendaklah duduk dan mengunggu di tempat yang disediakan 4.

terangkat dari kedudukan asal atau menyerah kalah peserta tersebut dikira kalah dan yang berjaya mengekalkan kedudukan akan dikira sebagai pemenang. SYARAT PERMAINAN 1. 2. Peserta yang berjaya mengekalkan kedudukan pemenang bagi pusingan pertama dan diberi satu mata.1. 2. 3. Sekiranya kedua-dua peserta tersebut mendapat mata yang sama. 3. Sebaik sahaja permainan dimulakan peserta haruslah berusaha mempertahankan kedudukan asalnya. akan dikira sebagai 2. Kedua-dua peserta hendaklah berada dalam keadaan yang selesa dan sedia. Mana-mana peserta yang terangkat dari kedudukan asal atau berganjak atau menyerah kalah akan dikira kalah. Setiap peserta haruslah bersedia dan berani untuk menerima cabaran. Apabila permainan dimulakan setiap peserta haruslah bertahan selama yang mungkin untuk mempertahankan kedudukannya. Peserta yang berjaya mengekalkan kedudukan pemenang. PERATURAN PERMAINAN 1. maka pusingan ketiga akan dibuka untuk menentukan pemenang keseluruhan. Sekiranya peserta tersebut berjaya mengekalkan kedudukan pada pusingan kedua dan akan dikira sebagai pemenang keseluruhan. akan dikira sebagai . 3. Sekira salah seorang dari perserta berganjak.

Setiap peserta akan diberi sepuluh gelang getah.GELANG GETAH Gelang Getah SYARAT PERMAINAN 1. .

2. Peserta yang melontar gelang getah tidak boleh berdiri melebihi garisan yang telah ditetapkan dan sekiranya peserta melebihi garisan semasa melontar gelang getah akan dikira kalah dan terkeluar daripada permaianan. Permainan berjalan selama 10 minit dan peserta yang kehabisan gelang getah dikira kalah dan keluar daripada permainan. 4. Setiap peserta akan melontar gelang getah mengikut giliran. Gelung getah yang tidak mengenai sasaran tidak akan dikira markah. SKEMA PERMAKAHAN 1.2. Contoh penipuan yang dilakukan oleh peserta : ● Didapati cubaan membawa gelang getah sendiri tanpa pengetahuan pihak penganjur. 3. 2. Peserta hendaklah berada pada jarak yang telah disediakan dan hanya melontar getah ke kawasan yang telah disediakan. 6. 5. Peserta hendaklah mengikut giliran yang telah ditetapkan oleh penganjur. . Jikalau peserta didapati menipu semasa permainan berlangsung. PERATURAN PERMAINAN 1. ● Cubaan mencuri gelang getah peserta lain. Setiap gelang getah yang diperolehi oleh peserta dikira satu markah manakala gelang getah yang dibaling tadi tidak mengena pada sasaran gelung getah lain tidak akan dikira markah. 4. Peserta yang menggangu semasa peserta lain sedang meontar getah akan diberi amaran pertama dan jikalau masih lagi mengganggu akan dikeluarkan terus daripada permainan tersebut. 5. Setiap gelung getah yang diperolehi dikira satu markah. 3. secara tidak langsung akan dikeluarkan daripada permainan. Gelang getah yang dilontar ke dalam kawasan yang telah ditetapkan haruslah berada di atas salah satu gelung getang atau saling bertindih antara satu sama lain yang diletakkan secara rawak di dalam kawasan tersebut untuk mendapatkan markah.

TIKAM GULI .

Setiap pasukan hendaklah meletakkan beberapa biji guli di dalam gelung mengikut jumlah yang ditetapkan. Pemain pertama akan menikam gulinya kepada semua guli yang berada di dalam kawasan bulatan agar terkeluar. iii.Tikam Guli Ukuran Padang untuk Permainan Guli i. Cara Bermain i. Satu garisan lurus dibina dengan jarak 2m daripada bulatan besar tersebut. Bulatan tersebut dinamakan rumah guli. iii. ii. Satu bulatan gelung diletakkan di atas tilam gimnastik. ii. . Sekiranya tikaman tidak mengena atau guli tidak terkeluar ia dikira mati dan pasukan lawan akan membuat tikaman kepada guli-guli yang ada.

Tikaman hanya boleh menggunakan “striker” yang telah disediakan Kedudukan tikaman hanya boleh pada kedudukan berdiri. Pihak penganjur berhak menukar cara bermain mengikut keadaan permainan. ii. Kiraan mata berdasarkan banyaknya jumlah guli yang dikeluarkan daripada bulatan yang dibuat oleh setiap pasukan. Sebarang bantahan tidak akan dilayan. menarik atau menyorong lidi. v. Kedua-dua kaki tidak boleh melepasi garisan penanda untuk menikam. iv. Keputusan pengadil adalah muktamad. Cara bermain ■ ■ ■ Permainan ini dimainkan sebanyak 2 orang atau lebih Lidi akan ditaburkan secara berselerak Peserta dikehendaki mengambil sebatang lidi tanpa menggerakkan lidi yang lain ■ Sekiranya terdapat lidi lain yang tergerak. Undang-undang i. seperti mencungkil.iv.Serak Lidi iii. Peraturan Permainan ■ Permainan dimulakan dengan lambungan duit syiling untuk memilih peserta yang memulakan permainan ■ Peserta dikehendaki mengambil lidi sebanyak yang mungkin tanpa menggerakkan lidi yang lain ■ Tempoh masa yang dikenakan adalah selama 2 minit . Begitulah seterusnya sehingga semua pemain dalam pasukan selesai membuat tikaman ke atas guli di dalam gelung. Kedua-dua kaki tidak boleh diangkat dan melangkah ke hadapan ketika membuat tikaman. ■ Peserta dibenarkan menggunakan apa-apa cara untuk mengambil lidi. Pemberian Mata i. ii. maka peserta tersebut akan ‘mati’ dan memberi peluang kepada peserta lain untuk mengambil giliran. iii.

■ Sesiapa yang memperolehi kutipan lidi yang paling banyak akan menjadi pemenang GUSTI LENGAN .

Pertandingan hanya menggunakan tangan kanan sahaja. tangan mencengkam antara satu sama lain kemudian . iii. siku hendaklah sentiasa berada di atas pelapik siku sepanjang perlawanan. Pertandingan mengunakan format kalah dua kali atau double elimination iaitu pemain yang kalah untuk kali keDUA akan terkeluar dari pertandingan dan pemain yang menang mara ke pusingan yang seterusnya. PERATURAN PERMAINAN i. ii. dan cuba merebahkan tangan pada permukaan meja.Gusti Lengan CARA BERMAIN Perlawanan gusti lengan ialah satu pertandingan bermain di mana 2 orang meletakkan salah satu sebelah kiri atau kanan siku mereka pada sebuah meja. . Cengkaman bererti pemain mengenggam tangan lawan secara merapatkan dan mempertemukan tapak tangannya kepada tapak tangan lawan. Sebelum membuat genggaman. ibu jari mesti dapat dilihat semasa memulakan perlawanan.

Semasa perlawanan. ix.. Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang. Pengadil kemudian akan memegang tangan kedua pemain dan mengumumkan pemenang dengan mengangkat tangan pemain yang menang. Pemain dianggap MENANG apabila pemain berjaya menjatuhkan tangan lawan sehingga belakang tangan atau lengan lawan menyentuh pelapik sentuhan atau sebaris dengan pelapik sentuhan xi. Sebaik pengadil menyebut perkataan "Stop" pemain mesti menghentikan perlawanan serta merta. Sekiranya pemain mengalami kecederaan semasa perlawanan berlangsung. x. Pengadil akan memberi isyarat memulakan perlawanan dengan menyebut "Ready . pemain tidak dibenarkan memakai jam tangan atau cincin atau apa juga perhiasan pada tangan yang digunakan untuk perlawanan...iv. viii. Perlawanan akan dimulakan semula. Go!! vii. Pemain DILARANG menarik tangan lawannya sehingga melepasi garis tengah. ianya masih tidak dianggap kalah melainkan pemain mengaku kalah dalam perlawanan berkenaan. vi. Tindakan berkenaan dianggap sebagai tidak sah. Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat 5 3 2 1 Mata . Pengadil akan menggunakan perkataan "Stop" untuk memberhentikan perlawanan. v. xii. Perlawanan diadakan sebanyak DUA kali jika pemain menang kedua- dua perlawanan dan perlawanan ke tiga jika pemain seri dalam dua perlawanan awal.

BALING SELIPAR .

Hanya seorang daripada wakil kumpulan B dibenarkan untuk membatalkan ahli kumpulan A semasa balingan dibuat. Pemain B yang membawa selipar tidak dibenarkan untuk bergerak. Pemain tidak dibenarkan untuk berlari di luar daripada kawasan permainan.Baling Selipar Undang-undang 1. Pasukan B hanya akan boleh mematikan pasukan lawan selepas selipar diserakkan dalam bulatan. 2. keluar selipar yang digunakan untuk 11. Pemain yang memegang selipar akan dikira batal. 10. 5. 6. Balingan hanya dibuat pada paras bawah lutut sahaja Balingan yang melebihi paras yang dibenarkan dikira batal. 3. 8. Pemain daripada pasukan A tidak dibenarkan untuk membaling membaling. . Selipar yang telah disusun oleh pasukan A tidak boleh diserakkan oleh pasukan B semasa permainan. 9. Setiap ahli kumpulan A diberi peluang untuk membaling selipar ke arah piramid. Pemain yang terkena balingan dikira mati dan keluar dari kawasan permainan. 4. 7. Pemain A tidak dibenarkan untuk memegang selipar yang digunakan untuk membaling.

5.Pemberian mata 2. Kumpulan yang berjaya menyusun semula piramid selipar akan diberi 10 markah. pemenang hanya dikira berdasarkan bilangan pihak lawan yang berjaya dimatikan. Kumpulan yang berjaya mengumpul markah tertinggi dikira sebagai pemenang. 3. Jika markah seri. . 4. Jumlah markah hanya akan dikira selepas 2 kumpulan telah habis bermain.

GULI ROKET .

2. . Guli disusun mengikut budi bicara penganjur pada satu garisan lurus dalam kotak roket. 6. Apabila guli pertama berjaya dikeluarkan peserta bukan sahaja akan memperolehi guli yang berjaya dikeluarkan tetapi juga memperolehi guli yang berada dibelakang bermula dari guli yang telah berjaya dikeluarkan. Mata diambil berdasarkan kepada jumlah guli yang diperolehi pada setiap pusingan. Jumlah guli yang dipertaruhkan ditentukan berdasarkan persetujuan dari setiap kumpulan. Setiap kumpulan diminta menghantar seorang wakil untuk setiap pusingan. 4. Penentuan giliran. 3. ditentukan berdasarkan kepada jarak hampir lontaran guli peserta digarisan permulaan yang dilontar dari arah kotak roket. Bagaimana cara untuk mengumpul jumlah guli yang banyak? 1. 5. Setiap kumpulan akan dibekalkan 30 guli oleh penganjur. 2. Setiap peserta akan berusaha mengeluar guli dari kotak roket.Guli Roket Cara bermain 1.

Jumlah mata akan dikumpulkan setelah selesai 3 pusingan.3. 7. 3. . 6. Ahli kumpulan yang lain hanya dibenarkan berada diluar gelanggang yang telah ditetapkan oleh penganjur. 2. Terdapat 3 pusingan yang perlu diharungi oleh setiap kumpulan. Semakin dekat guli yang berjaya dikeluarkan dari puncak roket semakin banyak jumlah guli yang dikumpulkan. Kuputusan akhir juri adalah muktamad. Undang-undang Syarat-syarat permainan 1. 5. segala surat-menyurat bantahan tidak akan dilayan. 6. 5. Setiap pusingan hanya dibenarkan seorang wakil kumpulan sahaja untuk berada diatas gelanggan pertandingan. Guli yang digunakan untuk melontar mestilah berada diluar kawasan kotak roket bagi membenarkan peserta mengambil guli selebihnya. 4. Mana-mana kumpulan yang cuba untuk melakukan sebarang provokasi atau kelakuan dianggap menganggu permainan akan disingkirkan dari permainan mengikut budi bicara juri. 4. Setiap kumpulan besar diminta untuk menghantar 3 orang wakil untuk pertandingan permainan Guli Roket. Giliran peserta akan sentiasa ditentukan apabila setiap pusingan dimulakan. Pusingan akan tamat apabila jumlah guli dalam kotak roket kurang dari 4.

LASTIK GETAH .

. 4. 2. 3. Semasa melastik. Pemain tidak boleh membaling atau melontar lastik.Lastik Getah Syarat dan Peraturan Lastik Getah 1. Pemain bermain secara berpasangan. pemain tidak boleh melepasi had garisan yang telah ditetapkan. Pemain akan bermain secara bergilir-gilir.

7.5. Pemain hendaklah menyimpan gelang getah yang telah dimenanginya di dalam kotak yang disediakan. 8. . Pemain tidak boleh provokasi pemain lain. Keputusan pengadil adalah muktamad. 6. Pemain tidak boleh merampas gelang getah pemain yang lain.

ZERO TARZAN .

kesemua ahli pasukan akan ‘mati’ dan pasukan lawan akan bermain. ‘Anak’ akan memulakan permainan. Bagi menentukan giliran. Pada awal permainan. (Rujuk Rajah 1) . Jika tidak. kaedah lai lai li tam plom akan digunakan dan diikuti oleh ow som. 2. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut „Zero-Tarzan‟.Zero Tarzan Ukuran Padang 60 cm Cara Bermain 1. getah dipegang pada paras tapak kaki. 5. 3. Jika ‘ibu’ melanggar giliran dan peraturan/syarat permainan. diikuti oleh ‘ibu’. Pemain tidak boleh menyentuh tali. getah dipegang pada paras tapak kaki. pemain itu akan ‘mati’. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah mengikut langkah-langkah yang telah ditetapkan. Kemudian. Kedua-dua hujung getah akan dipegang seluas/selebar bahu (seperti yang telah ditetapkan). 4.

maka mereka akan meneruskan pusingan seterusnya dengan mengulang langkah permainan (Langkah 3-6) tetapi dengan menyebut seterusnya.6. Permainan diteruskan dengan paras berikutnya iaitu pada paras lutut. KETINGTING . Pasukan lawan akan meneruskan permainan jika pasukan tersebut tadi ‘mati’. bahu. Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah selepas melepasi paras pinggang. „One-Tarzan‟ dan begitulah 8. dan seterusnya paras kepala mengikut langkah-langkah tadi. 7. Jika semua langkah di atas berjaya dilepasi oleh pemain. pinggang.

Ketingting Ukuran padang untuk ketingting 9 7 6 4 3 2 1 8 5 Cara bermain .

Pemain lain mengambil giliran pula. Undang-undang Untuk peringkat pertandingan ini. setibanya di petak kedua dan keempat. pemain hendaklah mencampakkan gundu ke dalam petak pertama. tanpa memijak di petak kedua. Pemain dikehendaki melompat kedalam kesemua petak dengan sebelah kaki. Setiap pemain hendaklah memijak dengan kedua belah kaki di petak rumah dan pemain lain tidak dibenarkan berbuat demikian. Setelah itu pemain dikehendaki melompat ke petak ketiga pula dengan hanya sebelah kaki dan seterusnya gundu hendaklah dikutip di petak pertama lalu melompat ke petak pertama dan terus ke garisan penamat. samada kepunyaan sendiri atau pihak lawan. . Setelah pemain melompat kembali ke garisan permulaan. Bagi memulakan permainan. Setiap pemain tidak dibenarkan memijak petak dimana gundu berada di dalamnya. Tetapi bagi pemain yang baru sahaja memulakan permainan dimana gundu berada di petak pertama.Permainan ini melibatkan dua kumpulan yang terdiri daripada 1 orang pemain atau lebih. Sekiranya pemain lain memijaknya atau tuan rumah lupa memijak dengan kedua belah kakinya ia dikira mati. jika ini berlaku ia dikira mati. pemain dengan berdiri membelakangkan kesemua petak di garisan permulaan dan mencampakkan ke dalam mana-mana petak gelanggang dan disitulah kedudukan rumahnya. Jika gundu tidak masuk ke dalam petak yang ditentukan atau terkeluar ia di anggap mati dan hilang giliran. begitu juga jika pemain telah berjaya melepasi pusingan pertama. Pemain akan bermain Lai tali lai tam plong dan wan o sum untuk menentukan giliran. Sekiranya gundu jatuh terkena gaisan atau terkeluar maka ia dikira mati. maka pemain hendaklah melompat terus ke petak ketiga. Membina Rumah Untuk mendapatkan rumah. kedua dan seterusnya cara mencampakkan gundu adalah sama. pemain hendaklah memijak dengan kaki kanan di petak kedua dan kaki kiri di petak keempat. seandainya pemain terpijak garisan ia dianggap mati dan giliran pemain lain mengambil alih permainan. giliran pemain seterusnya mengambil alih permainan. kecuali di petak Sembilan pada awal pusingan. kami telah mengubahsuai sedikit undang-undang permainan ini agar ia bersesuaian dengan pertandingan yang melibatkan beberapa buah kumpulan. Begitu juga dengan lompatan disetiap petak.

ix. gundu terkeluar garisan. dikira menang. Pemain akan bermain sampai habis satu pusingan sehingga membina rumah sendir dan sesiapa yang memiliki rumah terbanyak dikiran pemenang. kaki terkeluar petak. Pemain yang berjaya memiliki paling banyak rumah dan tidak kalah sehingga petak banyak dimilikinya ( rumah ). Mata 4 3 2 1 Kedudukan Pertama Kedua Ketiga Keempat . Pemain yang kalah pada pusingan tertentu akan kehilangan kesemua rumah atau hak miliknya dan pusingan tersebut dikira batal.vii. Kesemua pemain dikira mati sekiranya salah kaki yang melompat. viii. Berikut adalah skema pemberian mata bagi pemenang. jatuh dan tangan terpegang lantai atau terpijak rumah orang lain. v. Pemberian mata iv. tertukar kaki semasa lompat.

Permainan ini dimainkan sebanyak 2 orang atau lebih Lidi akan ditaburkan secara berselerak .SERAK LIDI Serak Lidi Cara bermain 1. 2.

Tempoh masa yang dikenakan adalah selama 2 minit Sesiapa yang memperolehi kutipan lidi yang paling banyak akan menjadi pemenang BATU SEREMBAN .3. 9. maka peserta tersebut akan ‘mati’ dan memberi peluang kepada peserta lain untuk mengambil giliran. Peserta dibenarkan menggunakan apa-apa cara untuk mengambil lidi. Peserta dikehendaki mengambil sebatang lidi tanpa menggerakkan lidi yang lain 4. Peserta dikehendaki mengambil lidi sebanyak yang mungkin tanpa menggerakkan lidi yang lain 8. Peraturan Permainan 6. Sekiranya terdapat lidi lain yang tergerak. 5. seperti mencungkil. Permainan dimulakan dengan lambungan duit syiling untuk memilih peserta yang memulakan permainan 7. menarik atau menyorong lidi.

2 orang wakil bagi setiap kumpulan sebagai pemain. 4. Bagi pemain yang dikenalpasti menipu dalam permainan. Jumlah mata yang dikumpul melebihi had masa permainan berlansung tidak akan dikira. 2. 3. Pemain yang dikira mati hanya mendapat 2 peluang sahaja untuk meneruskan permainannya. Kumpulan yang mendapat mata tertinggi dalam 10 minit permainan akan dinobatkan sebagai pemenang. 6. . Pemain dikira mati semasa mengutip buah di atas lantai dimana tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh. 5. jumlah mata yang dikumpul oleh nya akan dibatalkan atau tidak disahkan.Batu Seremban PERATURAN DAN SYARAT PERMAINAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful