Soalan 2 : Anda bertugas di ibu pejabat di Putrajaya telah diarahkan untuk menghadiri kursus Induksi Umum di Hotel Selesa

, Johor Bahru selama 2 minggu .Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . Huraikan perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan yang berkaitan.

iv. Jarak antara dua tempat adalah kurang dari 240 km Perlu bertugas di beberapa tempat di sepanjang perjalanan Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri dan Terdapat pegawai lain bersama dalam perjalanan tersebut yang juga menjalankan tugas rasmi . perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan ialah : 1. ii. Perkara –perkara penting Mendapat Elaun Perjalanan Kenderaan: -Menggunakan kenderaan sendiri untuk menjalankan tugas rasmi di dalam/luar ibu pejabat -Kadar kelayakan seperti dalam pekeliling -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan -Tidak layak – tempat yang boleh dihubungi terus dengan kapalterbang atau keretapi. Terdapat perkhidmatan terus kapalterbang atau keretapi d.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . iii.Tambang Gantian a.JAWAPAN: Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas. Kecuali dalam keadaan berikut : i. Menggunakan kenderaan sendiri b. Jarak tempat bertugas dengan ibu pejabat melebihi 240 km c. Kelayakan tambang gantian adalah bersamaan dengan kadar kapalterbang atau keretapi mengikut mana yang berkenaan .

795.400 ss & atas 1.193.54 sbln Sukatan Selinder 1. oleh kerana pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.54 sbln Kurang dari RM1.193.000 ss & atas Di bawah 1000 ss Tidak kurang 175ss Di bawah 175 ss .Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri . Tambang Lazim yang dikenakan bagi sesuatu perjalanan Keretapi/Kapal Laut/Jenis Pengangkutan Lain dalam Kategori ini Gred 27 dan ke atas 1 – 26 Kelas Kelas Satu Kelas Dua Kelas Ditentukan Seperti Berikut: Kelas A B C D E Gaji Tidak kurang dari RM2.54 sbln Kurang dari RM1. ii.Dalam perkara ini .36 sbln Tidak kurang dari RM1. Tambang gantian boleh digunakan kerana menggunakan kenderaan sendiri dengan alasan kesibukan tugas .193.Teksi/Kereta Sewa/Bas/Motobot dan sebagainya. Syarat menuntut perjalanan ini adalah -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan tetapi layak menuntut dalam keadaan berikut iaitu dengan syarat –syarat : 1.30 sbln Tidak Kurang dari RM1. beliau layak menuntut : i. Jika pegawai menggunakan pengangkutan awam.020.

tol dan tambang feri (Resit) .PERHATIAN: Bagi (ii). Jarak Perjalanan Bertugas Rasmi KELAS A KELAS B KELAS C KELAS D KELAS E Bagi 500 km Pertama 501-1000km 1001-1700km 1701 km dan seterusnya 70 Sen 60 Sen 50 Sen 45 Sen 40 Sen 65 Sen 55 Sen 50 Sen 55 Sen 50 Sen 45 Sen 45 Sen 40 Sen 35 Sen 40 Sen 35 Sen 30 Sen 35 Sen 30 Sen 25Sen Belanja Pelbagai a) Bayaran telefon/telegram/pos/faks atas urusan rasmi b) Bayaran cukai kapal terbang (Resit) c) Bayaran “Excess Baggage” – Urusan Rasmi (Resit) d) 3% kerugian pertukaran matawang asing e) Bayaran letak kereta. (iii) dan (iv) kelulusan khas Ketua Jabatan perlu dilampirkan semasa membuat tuntutan .

Pengesahan Ketua Jabatan /Setiausaha Bahagian Dokumen Sokongan disertakan 1.Dokumen-dokumen Sokongan Yang Lain * Borang Tuntutan boleh dimuat turun dari Laman Web KPKT ** Sekiranya resit asal yang telah disahkan atas urusan rasmi kerajaan tidak disertakan. kami boleh menuntut perjalanan dan kemudahan dengan mengikut syarat dan boleh mengisi borang yang berkaitan semasa ingin menuntut perjalanan : SENARAI SEMAK PERMOHONAN TUNTUTAN PERJALANAN PEGAWAI AWAM: Borang Tuntutan* Permohonan  1.Resit Teksi** 4.Resit Dobi 6.Kenyataan Tuntutan  3.Pengakuan Pegawai Yang Menuntut  5.Resit Tempat Letak Kereta 7.Mengikut perkara diatas .Pengiraan Tuntutan  4.Surat Arahan Bertugas Luar Pejabat 2.Resit Hotel 5. Bahagian Kewangan dan Perolehan BERHAK menolak / meminda amaun yang dituntut kepada amaun yang lebih munasabah ATAU meminda tuntutan tersebut berdasarkan tuntutan perbatuan (km) . Kebenaran Menggunakan Kenderaan Sendiri 3.Maklumat Pegawai  2.

Syarat-syarat membuat tuntutan elaun. Seterusnya tuntutan tersebut hendaklah diselaraskan dengan tuntutan sebenar. kemudahan dan bayaran adalah seperti berikut: 1. Elaun Gantian Makan dan Bayaran Sewa Hotel sahaja yang boleh diambil kira. 4. 2. . Pegawai layak menuntut perbelanjaan bagi mengangkut kenderaannya yang disokong dengan resit sebagai tambahan kepada tuntutan bayaran pertukaran tersebut apabila bertukar ke tempat-tempat yang tidak boleh dihubungi dengan cara berkereta. 3. bayaran tambahan atau kemudahan yang layak dituntut bersabit dengan pertukaran tersebut. Bagi tuntutan Pendahuluan Diri ini hanya unsur-unsur Pemberian Pindahan. Baki tuntutan ini seterusnya boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agens tempat bertugas. umpamanya perbelanjaan bagi menghantar barang-barang persendirian ke tempat lain. Tuntutan elaun pertukaran yang dibuat sebelum pegawai bertukar secara Pendahuluan Diri boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agenstie mpat bertugas lama. Tuntutan elaun hendaklah dibuat dengan menggunakan borang seperti di Lampiran B-1.. Tiada perbelanjaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful