Soalan 2 : Anda bertugas di ibu pejabat di Putrajaya telah diarahkan untuk menghadiri kursus Induksi Umum di Hotel Selesa

, Johor Bahru selama 2 minggu .Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . Huraikan perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan yang berkaitan.

Perkara –perkara penting Mendapat Elaun Perjalanan Kenderaan: -Menggunakan kenderaan sendiri untuk menjalankan tugas rasmi di dalam/luar ibu pejabat -Kadar kelayakan seperti dalam pekeliling -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan -Tidak layak – tempat yang boleh dihubungi terus dengan kapalterbang atau keretapi. Terdapat perkhidmatan terus kapalterbang atau keretapi d. perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan ialah : 1. iv. ii. iii. Jarak tempat bertugas dengan ibu pejabat melebihi 240 km c. Kelayakan tambang gantian adalah bersamaan dengan kadar kapalterbang atau keretapi mengikut mana yang berkenaan .Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri .Tambang Gantian a. Kecuali dalam keadaan berikut : i. Jarak antara dua tempat adalah kurang dari 240 km Perlu bertugas di beberapa tempat di sepanjang perjalanan Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri dan Terdapat pegawai lain bersama dalam perjalanan tersebut yang juga menjalankan tugas rasmi . Menggunakan kenderaan sendiri b.JAWAPAN: Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.

beliau layak menuntut : i. Tambang Lazim yang dikenakan bagi sesuatu perjalanan Keretapi/Kapal Laut/Jenis Pengangkutan Lain dalam Kategori ini Gred 27 dan ke atas 1 – 26 Kelas Kelas Satu Kelas Dua Kelas Ditentukan Seperti Berikut: Kelas A B C D E Gaji Tidak kurang dari RM2. oleh kerana pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.193.30 sbln Tidak Kurang dari RM1.36 sbln Tidak kurang dari RM1.54 sbln Kurang dari RM1.Dalam perkara ini .54 sbln Kurang dari RM1. Syarat menuntut perjalanan ini adalah -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan tetapi layak menuntut dalam keadaan berikut iaitu dengan syarat –syarat : 1. Jika pegawai menggunakan pengangkutan awam.Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri .193.795.193.Teksi/Kereta Sewa/Bas/Motobot dan sebagainya. Tambang gantian boleh digunakan kerana menggunakan kenderaan sendiri dengan alasan kesibukan tugas .000 ss & atas Di bawah 1000 ss Tidak kurang 175ss Di bawah 175 ss .020. ii.54 sbln Sukatan Selinder 1.400 ss & atas 1.

(iii) dan (iv) kelulusan khas Ketua Jabatan perlu dilampirkan semasa membuat tuntutan . tol dan tambang feri (Resit) . Jarak Perjalanan Bertugas Rasmi KELAS A KELAS B KELAS C KELAS D KELAS E Bagi 500 km Pertama 501-1000km 1001-1700km 1701 km dan seterusnya 70 Sen 60 Sen 50 Sen 45 Sen 40 Sen 65 Sen 55 Sen 50 Sen 55 Sen 50 Sen 45 Sen 45 Sen 40 Sen 35 Sen 40 Sen 35 Sen 30 Sen 35 Sen 30 Sen 25Sen Belanja Pelbagai a) Bayaran telefon/telegram/pos/faks atas urusan rasmi b) Bayaran cukai kapal terbang (Resit) c) Bayaran “Excess Baggage” – Urusan Rasmi (Resit) d) 3% kerugian pertukaran matawang asing e) Bayaran letak kereta.PERHATIAN: Bagi (ii).

Mengikut perkara diatas . Kebenaran Menggunakan Kenderaan Sendiri 3.Surat Arahan Bertugas Luar Pejabat 2.Resit Dobi 6.Resit Hotel 5.Pengakuan Pegawai Yang Menuntut  5. Bahagian Kewangan dan Perolehan BERHAK menolak / meminda amaun yang dituntut kepada amaun yang lebih munasabah ATAU meminda tuntutan tersebut berdasarkan tuntutan perbatuan (km) .Resit Tempat Letak Kereta 7.Dokumen-dokumen Sokongan Yang Lain * Borang Tuntutan boleh dimuat turun dari Laman Web KPKT ** Sekiranya resit asal yang telah disahkan atas urusan rasmi kerajaan tidak disertakan.Maklumat Pegawai  2.Pengesahan Ketua Jabatan /Setiausaha Bahagian Dokumen Sokongan disertakan 1.Resit Teksi** 4.Kenyataan Tuntutan  3. kami boleh menuntut perjalanan dan kemudahan dengan mengikut syarat dan boleh mengisi borang yang berkaitan semasa ingin menuntut perjalanan : SENARAI SEMAK PERMOHONAN TUNTUTAN PERJALANAN PEGAWAI AWAM: Borang Tuntutan* Permohonan  1.Pengiraan Tuntutan  4.

Seterusnya tuntutan tersebut hendaklah diselaraskan dengan tuntutan sebenar. . 2.. Baki tuntutan ini seterusnya boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agens tempat bertugas. kemudahan dan bayaran adalah seperti berikut: 1. 3. Pegawai layak menuntut perbelanjaan bagi mengangkut kenderaannya yang disokong dengan resit sebagai tambahan kepada tuntutan bayaran pertukaran tersebut apabila bertukar ke tempat-tempat yang tidak boleh dihubungi dengan cara berkereta. Elaun Gantian Makan dan Bayaran Sewa Hotel sahaja yang boleh diambil kira. Tiada perbelanjaan. bayaran tambahan atau kemudahan yang layak dituntut bersabit dengan pertukaran tersebut. Tuntutan elaun hendaklah dibuat dengan menggunakan borang seperti di Lampiran B-1. Tuntutan elaun pertukaran yang dibuat sebelum pegawai bertukar secara Pendahuluan Diri boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agenstie mpat bertugas lama. umpamanya perbelanjaan bagi menghantar barang-barang persendirian ke tempat lain.Syarat-syarat membuat tuntutan elaun. Bagi tuntutan Pendahuluan Diri ini hanya unsur-unsur Pemberian Pindahan. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful