Soalan 2 : Anda bertugas di ibu pejabat di Putrajaya telah diarahkan untuk menghadiri kursus Induksi Umum di Hotel Selesa

, Johor Bahru selama 2 minggu .Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . Huraikan perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan yang berkaitan.

Menggunakan kenderaan sendiri b. Perkara –perkara penting Mendapat Elaun Perjalanan Kenderaan: -Menggunakan kenderaan sendiri untuk menjalankan tugas rasmi di dalam/luar ibu pejabat -Kadar kelayakan seperti dalam pekeliling -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan -Tidak layak – tempat yang boleh dihubungi terus dengan kapalterbang atau keretapi. Jarak tempat bertugas dengan ibu pejabat melebihi 240 km c. Kelayakan tambang gantian adalah bersamaan dengan kadar kapalterbang atau keretapi mengikut mana yang berkenaan .Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . iv. perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan ialah : 1. ii. Kecuali dalam keadaan berikut : i. iii.Tambang Gantian a. Terdapat perkhidmatan terus kapalterbang atau keretapi d. Jarak antara dua tempat adalah kurang dari 240 km Perlu bertugas di beberapa tempat di sepanjang perjalanan Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri dan Terdapat pegawai lain bersama dalam perjalanan tersebut yang juga menjalankan tugas rasmi .JAWAPAN: Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.

54 sbln Kurang dari RM1.193.Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri .30 sbln Tidak Kurang dari RM1.400 ss & atas 1.795.54 sbln Kurang dari RM1.193.36 sbln Tidak kurang dari RM1.000 ss & atas Di bawah 1000 ss Tidak kurang 175ss Di bawah 175 ss .020.193. Tambang gantian boleh digunakan kerana menggunakan kenderaan sendiri dengan alasan kesibukan tugas . Jika pegawai menggunakan pengangkutan awam.54 sbln Sukatan Selinder 1.Teksi/Kereta Sewa/Bas/Motobot dan sebagainya. Syarat menuntut perjalanan ini adalah -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan tetapi layak menuntut dalam keadaan berikut iaitu dengan syarat –syarat : 1. beliau layak menuntut : i.Dalam perkara ini . oleh kerana pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas. Tambang Lazim yang dikenakan bagi sesuatu perjalanan Keretapi/Kapal Laut/Jenis Pengangkutan Lain dalam Kategori ini Gred 27 dan ke atas 1 – 26 Kelas Kelas Satu Kelas Dua Kelas Ditentukan Seperti Berikut: Kelas A B C D E Gaji Tidak kurang dari RM2. ii.

tol dan tambang feri (Resit) . (iii) dan (iv) kelulusan khas Ketua Jabatan perlu dilampirkan semasa membuat tuntutan .PERHATIAN: Bagi (ii). Jarak Perjalanan Bertugas Rasmi KELAS A KELAS B KELAS C KELAS D KELAS E Bagi 500 km Pertama 501-1000km 1001-1700km 1701 km dan seterusnya 70 Sen 60 Sen 50 Sen 45 Sen 40 Sen 65 Sen 55 Sen 50 Sen 55 Sen 50 Sen 45 Sen 45 Sen 40 Sen 35 Sen 40 Sen 35 Sen 30 Sen 35 Sen 30 Sen 25Sen Belanja Pelbagai a) Bayaran telefon/telegram/pos/faks atas urusan rasmi b) Bayaran cukai kapal terbang (Resit) c) Bayaran “Excess Baggage” – Urusan Rasmi (Resit) d) 3% kerugian pertukaran matawang asing e) Bayaran letak kereta.

Surat Arahan Bertugas Luar Pejabat 2.Dokumen-dokumen Sokongan Yang Lain * Borang Tuntutan boleh dimuat turun dari Laman Web KPKT ** Sekiranya resit asal yang telah disahkan atas urusan rasmi kerajaan tidak disertakan.Resit Teksi** 4.Kenyataan Tuntutan  3.Resit Tempat Letak Kereta 7. Kebenaran Menggunakan Kenderaan Sendiri 3. Bahagian Kewangan dan Perolehan BERHAK menolak / meminda amaun yang dituntut kepada amaun yang lebih munasabah ATAU meminda tuntutan tersebut berdasarkan tuntutan perbatuan (km) .Pengiraan Tuntutan  4.Resit Dobi 6.Mengikut perkara diatas . kami boleh menuntut perjalanan dan kemudahan dengan mengikut syarat dan boleh mengisi borang yang berkaitan semasa ingin menuntut perjalanan : SENARAI SEMAK PERMOHONAN TUNTUTAN PERJALANAN PEGAWAI AWAM: Borang Tuntutan* Permohonan  1.Pengakuan Pegawai Yang Menuntut  5.Pengesahan Ketua Jabatan /Setiausaha Bahagian Dokumen Sokongan disertakan 1.Maklumat Pegawai  2.Resit Hotel 5.

.Syarat-syarat membuat tuntutan elaun. Elaun Gantian Makan dan Bayaran Sewa Hotel sahaja yang boleh diambil kira. . bayaran tambahan atau kemudahan yang layak dituntut bersabit dengan pertukaran tersebut. 3. Baki tuntutan ini seterusnya boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agens tempat bertugas. 2. umpamanya perbelanjaan bagi menghantar barang-barang persendirian ke tempat lain. Tiada perbelanjaan. kemudahan dan bayaran adalah seperti berikut: 1. Tuntutan elaun pertukaran yang dibuat sebelum pegawai bertukar secara Pendahuluan Diri boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agenstie mpat bertugas lama. Bagi tuntutan Pendahuluan Diri ini hanya unsur-unsur Pemberian Pindahan. Seterusnya tuntutan tersebut hendaklah diselaraskan dengan tuntutan sebenar. Tuntutan elaun hendaklah dibuat dengan menggunakan borang seperti di Lampiran B-1. 4. Pegawai layak menuntut perbelanjaan bagi mengangkut kenderaannya yang disokong dengan resit sebagai tambahan kepada tuntutan bayaran pertukaran tersebut apabila bertukar ke tempat-tempat yang tidak boleh dihubungi dengan cara berkereta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful