P. 1
Anda Bertugas Di Ibu Pejabat Di Putrajaya Telah Diarahkan Untuk Menghadiri Kursus Induksi Umum Di Hotel Selesa

Anda Bertugas Di Ibu Pejabat Di Putrajaya Telah Diarahkan Untuk Menghadiri Kursus Induksi Umum Di Hotel Selesa

|Views: 6|Likes:
Published by Yat_Hong_5674
m
m

More info:

Published by: Yat_Hong_5674 on Feb 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2014

pdf

text

original

Soalan 2 : Anda bertugas di ibu pejabat di Putrajaya telah diarahkan untuk menghadiri kursus Induksi Umum di Hotel Selesa

, Johor Bahru selama 2 minggu .Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . Huraikan perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan yang berkaitan.

ii. Jarak antara dua tempat adalah kurang dari 240 km Perlu bertugas di beberapa tempat di sepanjang perjalanan Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri dan Terdapat pegawai lain bersama dalam perjalanan tersebut yang juga menjalankan tugas rasmi .JAWAPAN: Pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas. Perkara –perkara penting Mendapat Elaun Perjalanan Kenderaan: -Menggunakan kenderaan sendiri untuk menjalankan tugas rasmi di dalam/luar ibu pejabat -Kadar kelayakan seperti dalam pekeliling -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan -Tidak layak – tempat yang boleh dihubungi terus dengan kapalterbang atau keretapi. Terdapat perkhidmatan terus kapalterbang atau keretapi d. Kelayakan tambang gantian adalah bersamaan dengan kadar kapalterbang atau keretapi mengikut mana yang berkenaan .Tambang Gantian a. iii. Jarak tempat bertugas dengan ibu pejabat melebihi 240 km c. Menggunakan kenderaan sendiri b. iv.Sebaliknya pergi dengan kenderaan sendiri . Kecuali dalam keadaan berikut : i. perkara-perkara penting yang perlu anda beri perhatian ketika menyediakan tuntutan perjalanan dan kemudahan ialah : 1.

54 sbln Kurang dari RM1.400 ss & atas 1.193.36 sbln Tidak kurang dari RM1. Jika pegawai menggunakan pengangkutan awam.54 sbln Kurang dari RM1. Tambang Lazim yang dikenakan bagi sesuatu perjalanan Keretapi/Kapal Laut/Jenis Pengangkutan Lain dalam Kategori ini Gred 27 dan ke atas 1 – 26 Kelas Kelas Satu Kelas Dua Kelas Ditentukan Seperti Berikut: Kelas A B C D E Gaji Tidak kurang dari RM2.30 sbln Tidak Kurang dari RM1. beliau layak menuntut : i.193. Syarat menuntut perjalanan ini adalah -Tidak layak jika kenderaan/kemudahan pengangkutan disediakan tetapi layak menuntut dalam keadaan berikut iaitu dengan syarat –syarat : 1. oleh kerana pengakutan telah disediakan tetapi anda tidak menaikinya kerana kesibukan tugas.193.Teksi/Kereta Sewa/Bas/Motobot dan sebagainya. ii.000 ss & atas Di bawah 1000 ss Tidak kurang 175ss Di bawah 175 ss .795.54 sbln Sukatan Selinder 1.020.Dalam perkara ini .Mustahak dan terpaksa mengguna kenderaan sendiri . Tambang gantian boleh digunakan kerana menggunakan kenderaan sendiri dengan alasan kesibukan tugas .

(iii) dan (iv) kelulusan khas Ketua Jabatan perlu dilampirkan semasa membuat tuntutan .PERHATIAN: Bagi (ii). tol dan tambang feri (Resit) . Jarak Perjalanan Bertugas Rasmi KELAS A KELAS B KELAS C KELAS D KELAS E Bagi 500 km Pertama 501-1000km 1001-1700km 1701 km dan seterusnya 70 Sen 60 Sen 50 Sen 45 Sen 40 Sen 65 Sen 55 Sen 50 Sen 55 Sen 50 Sen 45 Sen 45 Sen 40 Sen 35 Sen 40 Sen 35 Sen 30 Sen 35 Sen 30 Sen 25Sen Belanja Pelbagai a) Bayaran telefon/telegram/pos/faks atas urusan rasmi b) Bayaran cukai kapal terbang (Resit) c) Bayaran “Excess Baggage” – Urusan Rasmi (Resit) d) 3% kerugian pertukaran matawang asing e) Bayaran letak kereta.

Pengakuan Pegawai Yang Menuntut  5.Pengiraan Tuntutan  4.Resit Dobi 6. kami boleh menuntut perjalanan dan kemudahan dengan mengikut syarat dan boleh mengisi borang yang berkaitan semasa ingin menuntut perjalanan : SENARAI SEMAK PERMOHONAN TUNTUTAN PERJALANAN PEGAWAI AWAM: Borang Tuntutan* Permohonan  1.Mengikut perkara diatas . Kebenaran Menggunakan Kenderaan Sendiri 3.Dokumen-dokumen Sokongan Yang Lain * Borang Tuntutan boleh dimuat turun dari Laman Web KPKT ** Sekiranya resit asal yang telah disahkan atas urusan rasmi kerajaan tidak disertakan.Resit Hotel 5.Kenyataan Tuntutan  3.Resit Tempat Letak Kereta 7.Resit Teksi** 4.Pengesahan Ketua Jabatan /Setiausaha Bahagian Dokumen Sokongan disertakan 1.Surat Arahan Bertugas Luar Pejabat 2.Maklumat Pegawai  2. Bahagian Kewangan dan Perolehan BERHAK menolak / meminda amaun yang dituntut kepada amaun yang lebih munasabah ATAU meminda tuntutan tersebut berdasarkan tuntutan perbatuan (km) .

4.. . Elaun Gantian Makan dan Bayaran Sewa Hotel sahaja yang boleh diambil kira.Syarat-syarat membuat tuntutan elaun. 3. Seterusnya tuntutan tersebut hendaklah diselaraskan dengan tuntutan sebenar. Bagi tuntutan Pendahuluan Diri ini hanya unsur-unsur Pemberian Pindahan. 2. Tuntutan elaun hendaklah dibuat dengan menggunakan borang seperti di Lampiran B-1. Baki tuntutan ini seterusnya boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agens tempat bertugas. kemudahan dan bayaran adalah seperti berikut: 1. bayaran tambahan atau kemudahan yang layak dituntut bersabit dengan pertukaran tersebut. Tiada perbelanjaan. Tuntutan elaun pertukaran yang dibuat sebelum pegawai bertukar secara Pendahuluan Diri boleh dibayar oleh Kementerian/Jabatan/Agenstie mpat bertugas lama. umpamanya perbelanjaan bagi menghantar barang-barang persendirian ke tempat lain. Pegawai layak menuntut perbelanjaan bagi mengangkut kenderaannya yang disokong dengan resit sebagai tambahan kepada tuntutan bayaran pertukaran tersebut apabila bertukar ke tempat-tempat yang tidak boleh dihubungi dengan cara berkereta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->