LAPORAN BINA INSAN GURU FASA II

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT & KECEMERLANGAN MATEMATIK SEKOLAH RENDAH

ANJURAN : KUMPULAN PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) AMBILAN NOVEMBER 2011 TARIKH :10 JUN 2011 HARI :JUMAAT TEMPAT :

RUMAH AMAL PERMATA KASIH 2, LORONG PAUH JAYA 2/3, TAMAN PAUH JAYA, 13500 PERMATANG PAUH, PULAU PINANG.
PENSYARAH :

EN. ROSLI BIN AB. RAZAK PENYELARAS PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) PN. JAFIZAH BINTI JAAFAR PENSYARAH TUTOR

DISEDIAKAN OLEH : TAN YEIT FONG NO K/P : 710325-07-5008

ISI KANDUNGAN
1

BIL
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0

PERKARA
BIODATA DIRI SEKAPUR SIREH PENDAHULUAN MATLAMAT OBJEKTIF LAPORAN REFLEKSI 6.1 6.2 LAPORAN AKTIVITI CADANGAN PENAMBAHBAIKAN ( SWOT )

HALAMAN
1 2 3 4 5

6-9 9-10

7.0 8.0 9.0

PENILAIAN KENDIRI LAPORAN BERGAMBAR LAMPIRAN
9.1 9.2 9.3 9.4

11-13 14-19

SENARAI NAMA PESERTA PROGRAM ORGANINSASI PORGRAM JADUAL PERLAKSANAAN PROGRAM SENARAI NAMA ANAK-ANAK RUMAH AMAL PERMATA KASIH

20 21-23 24-25 26-30

2

BIODATA DIRI

NAMA

PENUH : : : : :

:

TAN YEIT FONG

TARIKH LAHIR NO.KAD PENGENALAN E-MAIL NO. TELEFON TEMPAT BERTUGAS

25/03/1971 710325-07-5008 tanyeitfong33@gmail.com 012-4257186 , 05-7162285 SK PERMATANG TOK MAHAT, 14300 NIBONG TEBAL

KURSUS

:

PGSR-MATEMATIK COHORT 2 NOVEMBER 2009

3

Akhir kata. program ini dapat Sekian terima kasih. Dengan kerjasama dan sokongan dari semua pihak maka dilaksanakan dengan sempurnanya. Saya memohon sejuta kemaafan sekiranya terdapat sebarang kekasaran bahasa atau kesilapan yang telah saya lakukan sepanjang program ini. Saya juga ingin merakam ribuan terima kasih khas kepada Puan Jafizah bt Jaafar selaku penasihat dan pensyarah tutor kami kerana beliau banyak meluangkan masa dan tenaga dalam membimbing kami dalam semua aktiviti yang telah kami jalankan. 4 . gemilang dan terbilang kelak.Bersyukur kepada Tuhan kerana telah melindungi saya dan semua rakan seperjuang yang terlibat dalam Program Bina Insan Guru Fasa ll sehingga berjaya. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam perlaksanaan program BIG ini. Saya berharap kita semua akan dapat memanfaatkan pengalaman yang diperoleh pada program ini agar kita dapat melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu sehingga dapat melahirkan anak Malaysia yang cemerlang.

semangat kerjasama. 5 . Program ini merupakan salah satu komponen latihan yang penting dan perlu didedahkan kepada guru pelatih dalam membentuk jati diri. Kementerian Pelajaran Malaysia. Program ini diwajibkan kepada semua guru pelatih yang terpilih untuk mengikuti kursus perguruan dan telah mula diolaksanakan sejak 2001.Program Bina Insan Guru (BIG) merupakan program yang dirangka oleh Bahagian Pendidikan Guru (BPG). nilai dan akhlak murni serta memberi pengetahuan selaras dengan pelaksanaan dan perkembangan program.

 Menjalankan aktiviti khidmat masyarakat termasuklah gotong-royong membersihkan kawasan kediaman.Matlamat program ini diadakan adalah untuk :-  Memberikan motivasi khususnya kepada murid-murid yang akan menduduki UPSR pada tahun 2011  Menberikan khidmat kepakaran khususnya bagi mata pelajaran Matematik kepada murid-murid yang akan menduduki UPSR pada tahun 2011. 6 .  Memperkasakan jati diri dan perbadi guru yang lebih mantap dan jitu.

3.1 LAPORAN AKTIVITI 7 .Melalui Program Bina Insan Guru ini pelajar dapat: 1. 6. Menunjukkan ciri-ciri insan yang berakhlak mulia dan patuh kepada ajaran agama. Meningkatkan kemahiran mengurus diri. 4. bekerjasama dan bertanggungjawab kepada pasukan. dan masa dengan berkesan . emosi. Meningkatkan daya ketahanan dan kekuatan individu dari aspek fizikal. 2. mental. 5. Meningkatkan sifat kepimpinan dengan kemahiran menguruskan dan mengendalikan sesuatu program dengan baik. Meningkatkan pengembangan potensi diri sebagai insane berakhlak mulia melalui amalan refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek kehidupan seharian. Meningkatkan dan menguasai kemahiran interpersonal dan intrapersonal serta perpaduan masyarakat. kumpulan.0 LAPORAN REFLEKSI 6. Meningkatkan semangat berpasukan dan mengamalkan hidup bersepakat. 7. dan 6. rohani dan sosial.

iv. kicap dan sebagainya. Oleh kerana masalah kekangan masa.30 malam di Blok Akademik. SEMASA PERLAKSANAAN 8 . Pemilihan tempat masa Program BIG Fasa ll Penentuan tarikh perlaksanaan Penentuan organisasi program Briefing tentang tugasan setiap jawantankuasa kerja Jadual perlaksanaan ii. IPG Kampus Pulau Pinang untuk membincangkan tentang aktivitiaktiviti yang akan dilaksanakan bagi Program Bina Insan Guru ( BIG ) Fasa ll. 8. Mesyuarat ini telah dihadiri oleh semua peserta kursus PGSR bersama-sama dengan Puan Jafizah bt Jaafar selaku pensyarah mentor dan penasihat program kali ini. kami telah membuat perbincangan berkaitan dengan:i. sos. gula. kami membuat keputusan untuk memberi sumbangan dalam bentuk wang tunai dan barangan dapur seperti beras. setiap jawatankuasa diminta menjalankan tugas yang diamanahkan tanpa mesyuarat kali kedua. v. tepung gandum. Sepanjang mesyuarat ini. minyak masak. Aktiviti bagi Program BIG kali ini meliputi aktivti-aktiviti kemasyarakatan dan kursus yang mengambil masa selama 10 jam. Setelah berbincang dengan AJK bahagian cenderamata dan hadiah. iii.A. B. Saya selaku bendahari bagi program ini diberi tanggungjawab untuk mengumpul wang untuk memberi sumbangan kepada kanak-kanak di rumah amal terasebut. PRA PERLAKSANAAN Satu mesyuarat telah diadakan pada 28 Mei 2011.

Tajuk – tajuk utama seperti nombor bulat dan pecahan diterangkan secara teliti kepada mereka agar dapat menguasai kemahiran tersebut. Slot motivasi yang diketuai oleh Puan Sarveswari memberi semangat dan dorongan kepada anak-anak agar mereka lebih bersedia untuk pembelajaran di sekolah dan seterusnya untuk menghadapi cabaran hidup yang akan mereka tempuhi kelak. 9 bahasa Inggeris serta rekreasi matematik dijalankan serentak mengikut stesen. anak-anak rumah amal tersebiut juga diajar untuk membentuk bentuk 3 matra seperti kubus.Anak-anak didedahkan tentang format kertas Matematik UPSR secara umum dan cara pengiraan untuk mendapatkan jawapan. Kami sampai di destinasi pada pukul 8.00 pagi. Para . aktiviti-aktiviti dijalankan seperti yang dirancangkan.Kami berkumpul di Gelanggara IPG KPP dan bertolak ke Rumah Amal Permata Kasih di Permatang Pauh pada pukul 7. Pada pukul 9. Setiba di sana. Puan Azmah bt Awang Ahmad dan Puan Wahida bt Ibrahim. Puan Jafizah bt Jaafar merupakan pensyarah iringan bagi program ini. Tip-tip penukaran unit yang melibatkan hari. slot kecemerlangan UPSR Matematik.45 pagi dengan bas institut.jam. Majlis dimulakan dengan ucapan dari pengacara majlis. Encik Muhammad Shukri untuk memberi penerangan secara ringkas tentang aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan.tahun.minggu.bulan. Selain daripada itu. Bengkel Peningkatan Matematik UPSR dikendalikan oleh Puan Norhayati bt Otkman.km diberi dengan harapan mereka dapat menggunapakai tip-tip tersebut semasa menduduki peperiksaan UPSR.45 pagi. Puan Suhain bt Shaharuddini.kg. kelihatan anak-anak rumah amal tersebut telah bersedia menunggu ketibaan kami dengan penuh ceria dan bergaya. kuboid dan piramid daripada bentangan yang sediakan oleh mereka. Kemudian disusuli dengan ucapan dari Puan Jafizah bt Jaafar sebagai penasihat serta pensyarah iringan . Slot motivasi. slot kecemerlangan penceramah bagi setiap slot akan dibantu oleh fasilitator-fasilitator.

Kerjakerja seperti mengikis berkas-berkas cat yang mengelupas dan membersihkan dinding perlu dibuat sebelum mengecat. iaitu bahagian depan termasuk bahagian pintu masuk. Puan Chanderalekha a/p Kalaimutho dan Encik Mohd Izham Abd Hamid. Di samping itu slot inimembawa konsep bahawa Matematik merupakan satu mata pelajaran yang menyenorokkan ( Matematik Is Fun ).Bengkel Peningkatan Bahasa Inggeris UPSR dikendalikan oleh Puan komathy a/p Raja Mogan. Aktiviti ini dijalankan di luar kawasan rumah amal iaitu di padang permainan yang berdekatan. Ilmuilmu yang disampaikan diharap dapat membantu mereka untuk menghadapi peperiksaan UPSR dengan lebih yakin. Rosilawati bt. berani dan yakin pada diri sendiri. Objektif utama pelaksanaan program ini ialah untuk membina jati diri peserta agar lebih bersikap positif. Rabiyah bt. Program Rekreasi Matematik ini dikendalikan oleh tiga orang fasilitator iaitu Pn. kami dapat menyiapkan tugasan yang diberi dengan sempurna. kuat semangat. Sebelum bermula mengecat kami berbincang untuk menentukan bahagian rumah yang akan dicat semula. Walaupun terpaksa bekerja kuat di bawah kepanasan namum dengan kerjasama dan semangat bekerja yang tinggi dalam diri setiap individu. Aktiviti gotong-royong untuk mengecat rumah amal turut dijalankan serentak. Idris. semua kerja mengecat dalam tempoh masa lebih kurang 3 jam . Muhammad dan Pn. Para penceramah member penerangan secara terperinci dengan contoh soalan peperiksaan supaya mereka memahami kehendak soalan-soalan tersebut. Saya juga turut membantu AJK Gotong royong dalam aktiviti mengecat ini. Semua peserta kursus yang tidak terlibat dalam program motivasi dan kecemerlangan UPSR melibatkan dirti dalam aktiviti gotong royong.. Aktivti nyanyian dan permainan yang dijalankan ternyata berjaya membentuk keyakinan diri . Rosmawati bt. Pn.bersifat positif dan berani berhadapan dengan orang lain. Ibrahim. Objektif perlaksanaan bengkel ini adalah untuk membuka minda pelajar untuk mengenali diri dan memahami teknik menjawab soalan soalan berasaskan UPSR bagi matapelajaran Bahasa Inggeris / kertas 2 / bahagian B. 10 .

kami berkumpul semula di perkarangan surau Al Falah di IPG KPP.Jamuan ringkas diadakan pada penghujung majlis. Weakness (Kelemahan) Masalah kekangan masa merupakan kelemahan bagi program BIG kali ini.Majlis dimulakan dengan persembahan nasyid oleh anakanak rumah amal. Mereka dapat memberi pendedahan yang menyeluruh kepada anak-anak yang bakal menghadapi peperiksaan UPSR tahun ini. Ketua bagi setiap slot memberi laporan ringkas dan membuat rumusan bagi aktiviti-aktiviti yang dijalankan . kami juga mempunyai dua orang guru kaunseling yang telah menjalankan sesi motivasi dengan jayanya. kami semua berkumpul untuk mengadakan majlis penutupan dan penyampaian hadiah dan cenderamata kepada anakanak rumah amal.2 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN ( SWOT ) Strength (Kekuatan) Para peserta kursus PGSR merupakan guru yang berpengalaman dalam mengajar dan berurusan dengan murid-murid sekolah. Jadual waktu kuliah yang padat 11 dan peperiksaan akhir semester . Majlis bersurai.Setelah selesai semua aktiviti.Majlis tamat dengan ucapan penutup dari Puan Jafizah dan penasihat rumah amal . Mereka dapat menyemarakkan semangat anak-anak berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam pelajaran. Kami membahagikan tugas untuk aktiviti seterusnya iaitu menjalankan aktiviti gotong royong di kawasan suaru Al Falah dan kawasan pra sekolah IPG KPP. Program Bina Insan Guru Fasa ll ini tamat pada pukul 6. Kepakarana ini dapat digunakan dengan baik dalam melaksanakan slot motivasi dan slot kecemerlangan UPSR khususnya subjek Matematik. Pada pukul 3.00 petang. Selain itu.30 tengah hari.00 petang . 6. Kami bertolak balik ke institut pada pukul 12.

Threat (Halangan) Halangan program ini adalah kesuntukan masa. 12 . Program Bina Insan Guru ini dijalankan untuk memupuk kesedaran para guru tentang kepentingan khidmat kemasyarakatan.0 REFLEKSI KENDIRI Saya berasa bersyukur kepada Tahan kerana berpeluang mengikuti Program Bina Insan Guru fasa ll ini. pada masa akan 7.Masalah ruang rumah yang agak sempit menimbulkan sedikit masalah semasa menjalani lot motivasi dan slot kecemerlangan UPSR. Bilangan peserta program yang tidak ramai dan kurang berpengalaman dalam aktiviti mengecat hanya sempat mengecat bahagian hadapan rumah amal tersebut. Teknik-teknik menjawab soalan Matematik tidak sempat dijalankan. AJK gotong royong mengecat hanya sempat mengecat semula bahagian depan ruamh amal tersebut kerana kesuntukan masa. Opportunity (Peluang) Pengalaman melaksanakan program ini telah membuka peluang kepada kami untuk menganjurkan program khidmat masyarakat dan kursus berbentuk akademik yang lebih menarik dan mencabar datang. Aktivitiaktiviti ini dijalankan serentak di ruang tamu rumah amal tersebut menyebabkan murid tidak dapat member tumpuan sepenuhnya kerana gangguan suara dari kumpulan yang lain.menyebabkan kami tidak sempat membuat perancangan yanglebih baik lagi. Input-input yang diberi hanya meliputi kemahiran asas sahaja.

Program BIG kali ini kami telah pergi ke Rumah Amal Permata Kasih yang terletak di Permatang Pauh Tujuan kami ke sana adalah untuk memberikan khidmat kepakaran khususnya bagi mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris kepada murid-murid yang akan menduduki UPSR pada tahun ini serta menjalani aktivti gotong royong mengecat rumah amal tersebut. kelihatan semua ahli dalam setiap jawatankuasa kerja telah menunjukkan semangat bekerjasama dan member komitmen yang sungguh tinggi membuat persiapan.sikap bekerjasama antara satu dengan lain di samping memberi sumbangan sama ada dalam bentuk tenaga mahupun wang kepada pihak yang memerlukan dan memupuk nilai komuniti dalam diri individu. Saya berasa terharu kerana menurut penaung rumah amal tersebut kebanyakan daripada anak-anak itu telah balik ke pangkuan keluarga masingmasing semasa cuti sekolah. Walaupun kami menghadapi masalah kekangan masa namun segala tugasan serta tanggungjawab yang diamanahkan dapat dilaksanakan dengan sempurna. Dari awal perancangan hingga ke hari perlaksanaan program . Pada ketika 13 . Oleh kerana kunjungan kami. Mereka megenakan pakaian yang cantik dan senyuman yang manis. Saya selaku bendahari program bergabung tenaga dengan AJK hadiah dan cenderamata untuk memutuskan jenis sumbangan yang patut disumbangkan. Ini merupakan kali pertama saya mengikutiprogram sebegini dan saya berharap program ini boleh memberi satu pengalaman yang sukar dilupakan dalam kehidupan saya. mereka sanggup balik ke rumah amal ini untuk member sokongan bagi program ini. kelihatan anak-anak rumah amal tersebut sedang menunggu ketibaan kami di halaman rumah mereka dengan penuh sabar dan penuh ceria. Kami mencuba sedaya upaya untuk memaksimumkan pembelian dengan jumlah budget di tangan agar dapat memenuhi cadangan barangan keperluan dari pihak penaung rumah amal tersebut. Setiba di rumah amal. Kami hanya berpeluang membeli barangan sumbangan selepas peperiksaan semester tiga.

Pengalaman ini boleh saya pratikkan kelak untuk mengecat bilik darjah atau rumah sendiri. Walau bagaimanapun. Dengan kerjasama setiap pasukan kerja. Kerjasama antara guru dengan pihak pentadbir . Ini menunjukkan bahawa saya dan rakan-rakan begitu prihatin dalam menjalankan tanggungjawab yang dpikul. Atas bimbingan dan tunjuk ajar oleh rakan yang berpengalaman. Daripada aspek ini. Ini adalah kerana saya tidak menpunyai pengalaman dalam mengecat. Oleh sebab itu cat baru yang disapu telah mengelupas. saya mendapati bahawa betapa pentingnya semangat bekerjasama antara satu pasukan kerja. Sifat-sifat ini sebenarnya amat penting bagi seorang guru kerana banyak tugasan yang diberikan oleh pihak pentadbirdi sekolah yang perlu dilaksanakan dengan penuh ikhlas dan tanggungjawab. ibu bapa para pelajar dan masyarakat setempat amat diperlukan. Dari pengalaman ini. kami berjaya menghabiskan semua aktiviti yang telah dirancangkan. Semangat ini amat diperlukan ketika para guru bertugas di sekolah. rakan sekerja.kelihatan mereka menjalankan tugas yang telah diagihkan dengan penuh semangat.dalam hati saya masih terasa kemahiran pada diri saya masih tidak mencukupi kerana baju kesayangan penuh dengan bintik-bintik putih ( kesan cat ). saya sebenarnya belajar betapa besarnya tanggungjawab seorang pemimpin dan rasa tanggungjawab seorang ahli biasa dalam melaksanakan amanah yang diberi oleh ketua.dalam tempoh masa lebih kurang 4 jam. Saya juga menghadapi cabaran ketika melakukan aktiviti mengecat pada hari tersebut.itu. 14 . saya mampu menolong menjalankan tugas ini dengan baik. Saya merasa gembira kerana mampu melakukan tugasan ini dengan baik.saya tersa untuk membantu mereka sedaya upaya dengan menyumbangkan tenaga saya dengan sebaik mungkin bagi menjayakan program ini. Begitu juga dengan rakan-rakan yang lain. Pada permulaannya saya tidak mempunyai pengetahuan bahawa cat kapur di permukaan di dinding perlu dikikis sebelum aktiviti mengecat dibuat.

Keadaan ini akan membawa mereka berjumpa dengan kita jika mereka menghadapi masalah. Kesimpulannya. saya rasa guru-guru di sekolah perlu lebih prihatin kepada anak murid mereka dan memahami mereka sama ada dari segi latar belakang atau segi emosi. Tan Yeit Fong PGSR Matematik Kohort 2 Ambilan Nov. 2009 8. Program ini sebenarnya memberi saya peluang untuk membina sifat-sifat pendidik dan pemimpin yang penting dalam diri untuk menjadi seorang guru berdedikasi pada masa akan datang Disediakan oleh.Saya sempat bersembang dengan beberapa orang kanak-kanak tentang keluarga mereka dan pencapaian mereka dalam pelajaran.Guru perlu lebih sabar dan bersifat penyayang ketika berurusan dengan mereka agar perasaan mereka tidak tersinggung dan terasa selamat.0 LAPORAN BERGAMBAR Sebelum program BIG Fasa ll 15 .banyak pengalaman dan cabaran telah saya hadapi sepanjang program ini dijalankan. Ini adalah kerana pencapaian dalam pelajaran berkaitan rapat dengan latar belakang keluarga . Seacara tidak langsung melalui perbualan kami.

IPG Kampus Pulau Pinang. kami dapat “ seat VIP “ ! Siap sedia bertolak ke Permatang Pauh Program BIG Di Rumah Amal Permata Kasih 16 .Semua peserta kursus tunggu bas institut dengan penuh kesabaran di Gelanggara. Yeh.

Selamat tiba di destinasi Anak-anak sedang menunggu… Membawa barangan sumbangan dan alatan keperluan Bersalaman dengan anak-anak Rumah Amal Permata Kasih 17 .

Azlan Shah… Bengkel Peningkatan Matematik Slot Motivasi 18 .Pintu masuk utama… Pengacara majlis member penerangan Ucapan dari Puan Jafizah Bacaan doa oleh Utz.

Bengkel Peningkatan bahasa Inggeris Program Rekreasi Matematik Sibuk mengisi maklumat Macam ni baru betul. susah juga nak buka tin ini! 19 . ok ? Bersedia untuk mengecat Eh.

Apa yang penting ? kerjasama… Em.. kerja kami bertaraf profesional… Kemas juga hasil kerja saya Pegang kuat-kuat kerusi tu. nanti jatuh… Pemberian cenderamata kepada Pn Subiha dan anak-anak Rumah Amal Permata Kasih 20 .

Sumbangan ikhlas daripada kami…… Anak-anak menjamu selera Gambar kenangan-kenangan Gotong royong di Surau Al Falah Rehat sejenak selepas penat bekerja Pasti surau persekitaran surau bersih 21 .

LAMPIRAN 9.1 SENARAI NAMA PESERTA KURSUS PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT BINA INSAN GURU FASA II 9.2 22 .

ORGANISASI PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT BINA INSAN GURU FASA II KUMPULAN PGSR MATEMATIK ( AMBILAN NOVEMBER 2009 ) PENAUNG TN HAJI KHALID BIN HAJI AHMAD PENYELARAS ENCIK ROSLI BIN AB RAZAK PENASIHAT / PENSYARAH TUTOR PUAN JAFIZAH BINTI JAAFAR PENGERUSI MIOR AZHAR BIN ABD HALIT NAIB PENGERUSI NORIHAN BINTI AWANG CHA SETIAUSAHA SARIMA BINTI ISHAK BENDAHARI TAN YEIT FONG AHLI JAWATANKUASA 23 .

PENGANGKUTAN NOR ATIZAH BINTI JAP KESELAMATAN AZLAN SHAH BIN LUCKMAN KU ABD FITRI BIN KU ABDUL HALIM DOKUMENTASI ZAITY AKHTAR BINTI DIN SITI HAMIDAH BINTI SHAHARUDDIN MOHD SHAHNON BIN YUSOFF ROSLAN BIN YAAKUB MAKANAN ZARINA BINTI ABDUL WAHAB PERALATAN ZARINA BINTI ZAKARIA CENDERAMATA / HADIAH CHANDRALEKHA A/P KALAIMUTHO WAN ZARAINEE BINTI WAN JUSOH TUGASAN KHAS MOHD IZHAM BIN ABD HAMID PENGACARA MAJLIS / WAKIL MOHD SHUKRI BIN SAMSU 24 .

3 JADUAL PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 : 10 JUN 2011 25 .PENCERAMAH SLOT MOTIVASI SARVESWARI A/P SINNASAMY SALINA BINTI SAMINGON PENCERAMAH SLOT MATEMATIK NORHAYATI BINTI OTHMAN AZMAH BINTI AWANG AHMAD SUHAINI BINTI SAMSUDIN FASILITATOR KOMATHY A/P RAJA MOGAN RABIYAH BINTI IBRAHIM ROSILAWATI BINTI IDRIS ROSMAWATI BINTI MUHAMMAD GOTONG-ROYONG DI KAWASAN KEDIAMAN SALWA BINTI ISMAIL NORIHAN BINTI AWANG CHA 9.

7 dan 8 tahun.Permatang Pauh. Komathy Pn. Permatang Pauh. 6) Jamuan makan tengahari 7) Sesi bergambar 8) Taklimat akhir aktiviti di rumah amal AKTIVITI Bertolak pulang ke IPGKPP 26 TINDAKAN 8.MASA 7. Majlis bermula : . Azlan Shah 9. 2) Program Kecemerlangan UPSR Matematik untuk murid tahun 6. Rabiah Semua 12. 3) Ucapan pensyarah tutor. 4) Program Rekreasi Matematik untuk murid berumur 6. 3) Program Kecemerlangan Bahasa Inggeris untuk murid tahun 5. Syukri En.40 pagi En. 4) Ucapan penaung rumah amal 5) Penyampaian sumbangan dan cenderamata. Jafizah Program bermula : 1) Program Motivasi (Mengenal diri) untuk murid tahun 3 dan 4. Sarveswari Pn.30 TINDAKAN .00 tengahari MASA 12.45 pagi AKTIVITI Bertolak dari IPGKPP ke Rumah Amal Permata Kasih. Norhayati Pn.45 pagi 8. 5) Gotong royong mengecat luar rumah.Ucapan pengerusi . Majlis penutup : 1) Laporan setiap program 2) Persembahan nasyid dari anak-anak Rumah Amal Permata Kasih.Bacaan doa . Sampai di Rumah Amal Permata Kasih .Ucapan Pn.00 pagi Pn.

00 petang Berkumpul di perkarangan Surau Al Falah IPGKPP Gotong royong membersihkan kawasan surau IPGKPP dan pra sekolah IPGKPP Program berakhir dan bersurai.4 SENARAI NAMA ANAK-ANAK YATIM RUMAH AMAL PERMATA KASIH PENAUNG : 27 .00 petang 9.10 petang 6. 3.tengahari - Solat jumaat Makan tengahari 3.

ENCIK WAN MUHD SHAHRUN BIN WAN MUHD NASIR 2. NAJMUDIN MUHAMAD ZAHID B. FAIDZ UMMU ATIYYAH BT MOHD SOKERI MUHD ATHIR B. FAUZI MOHD GHOLIB B. ROSLI FAKHRUL ROZI BIN ROSLI SAFWATUL AISYAH BT. MOHD ANUAR NOR AQILAH BT MOHD ROSLAN NOR ADAWIAH BT NOR AZMAN MUHD MIQDAD B. NAJMUDDIN AHMAD ZIYAN B. PUAN SUBIHA BINTI SAFAR BIL. AHMAD ABDUSSYAKIR BIN FADHIL UMMU HABIBAH BT NAJMUDDIN NOR AZWANI BT AZMAN SITI AISYAH YATIMI BT MOHD ANUAR SALIMAH BT.1. JALIL MOHD JUNDULLAH B FAUZI OTHMAN B AHMAD ULFAH BT ROSLI ALFATIH B ISMAIL SHAMIMI BT JALIL UMUR 8 7 8 8 8 7 6 6 9 7 7 7 10 10 10 9 9 11 11 11 12 12 12 12 12 12 9 10 10 10 11 12 12 CATATAN SENARAI NAMA ANAK-ANAK YATIM RUMAH AMAL PERMATA KASIH AKTIVITI : PROGRAM MENGENALI DIRI 28 . ROSLAN MOHD USAMAH B. FAUZI SAFWATUL KHODIJAH BT. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 NAMA MURID MURSYIDAH BT AHMAD FATHAYAH BT ROSLAN DURRATUN NAFISAH BT FAIZ NURUL AJIBAH BT NAJMUDIN WARDATUL ASMAYATIMI BT MOHD ANUAR MUHAMAD ATUF SYAHMI B ANUAR MOHD RAFIQ B. FAUZI MOHD JAFNI B. ROSLI MUJAHID B.ROSLI MUHD RAFIQ B. MOHD SYUKRI MOHD AMRULLAH B.

4. 5. 6.(MOTIVASI TAHUN 3 DAN 4) KUMPULAN 1 NAMA FASILITATOR : • PN. NAJMUDDIN AHMAD ZIYAN B. 2. MUJAHID B. MOHD ANUAR NOR AQILAH BT MOHD ROSLAN NOR ADAWIAH BT NOR AZMAN SENARAI NAMA ANAK-ANAK YATIM RUMAH AMAL PERMATA KASIH 29 .SALINA BINTI SAMINGON AHLI-AHLI KUMPULAN: 1.SARVESWARI A/P SINNASAMY • PN. 3. ROSLI MOHD GHOLIB B. MOHD SYUKRI MOHD AMRULLAH B.

ROSLAN MOHD USAMAH B. 6. 5. MUHD ATHIR B.AKTIVITI : PROGRAM KECEMERLANGAN MATEMATIK SEKOLAH RENDAH ( MOTIVASI TAHUN 6 ) KUMPULAN 2 NAMA FASILITATOR : • PN.ROSLAN UMMU HABIBAH BT NAJMUDDIN NOR AZWANI BT AZMAN SITI AISYAH YATIMI BT MOHD ANUAR SENARAI NAMA ANAK-ANAK YATIM 30 .NORHAYATI BT OTHMAN • PN.SUHAINI BT SAMSUDIN • PN. 4. 3.WAHIDA BT IBRAHIM AHLI-AHLI KUMPULAN: 1. AHMAD MUHD ATHIR B. 2.AZMAH BT AWANG AHMAD • PN.

3. MUHD MIQDAD B.MOHD IZHAM B.RUMAH AMAL PERMATA KASIH AKTIVITI : PROGRAM KECEMERLANGAN BAHASA INGGERIS SEKOLAH RENDAH KUMPULAN 3 NAMA FASILITATOR : • PN.CHANDRALEKHA A/P KALAIMUTHO • EN. 2. ABD HAMID AHLI-AHLI KUMPULAN: 1.KOMATY A/P RAJA MOGAN • PN.ROSLI MUHD RAFIQ B. FAIDZ UMMU ATIYYAH BT MOHD SOKERI SENARAI NAMA ANAK-ANAK YATIM RUMAH AMAL PERMATA KASIH 31 .

ROSMAWATI BT MUHAMAD PN. ROSLI 32 .AKTIVITI : PROGRAM REKREASI MATEMATIK KUMPULAN 4 • • • • NAMA FASILITATOR : PN. MUHAMAD AYUF SYAHMI B ANUAR MARFID B. ROSILAWATI BT IDRIS AHLI-AHLI KUMPULAN: 1. 7. WARDATUL ASMAYATIMI BT MOHD ANUAR 6. MURSYIDAH BT AHMAD FATHAYAH BT ROSLAN DURRATUN NAFISAH BT FAIZ NURUL AJIBAH BT NAJMUDIN 5. 3. NAJMUDIN MUHAMAD ZAHID B. 8. 4. 2.RABIAH BT IBRAHIM PN.