P. 1
Amali Fizik Sce 3105interaksi2

Amali Fizik Sce 3105interaksi2

|Views: 131|Likes:
Published by anneani
SCE 3105 FIZIK
SCE 3105 FIZIK

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: anneani on Mar 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2013

pdf

text

original

LAMPIRAN 1

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN Aktiviti Praktikal

KANDUNGAN

Praktikal 1 2 3 4 5 6 Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan Gerakan Membuat muzik – kualiti suara Mikroskop dan Teleskop Litar Elektrik

Topik

Penjanaan dan penghantaran arus elektrik.

Diantara ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Ulang pengukuran anda. Aktiviti 2: Prosedur: 1. 3. (4 markah) Mengukur jisim 2. 3. rambut dan satu sudu teh pasir. Ulang pengukuran anda. Dengan menggunkan neraca bim dan neraca elekttronik. Bahan dan alat pengukur: Pembari meter. adalah tidak realistik untuk dia merekod bacaan sebagai 4. 2. sedikit dawai kuprum. Jadualkan keputusan anda. Aktiviti 1: Prosedur: 1. 3.32 cm. Terangkan mengapa? (3 markah) Apakah alat penugkur yang akan anda guna untuk mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. . dawai kuprum dan sehelai rambut anda. tolok skru mikrometer. neraca bim.LAMPIRAN 1 Praktikal 1: Hasil Pembelajaran: Pengukuran dalam kehidupan harian (4 jam) Untuk mengambil dan membanding pengukuran-pengukuran menggunakan pelbagai jenis alat penugukur (instrumen). angkup vernier dan tolok skru mikro-meter. angkup vernier. neraca elektronik. Mengukur panjang Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran: 1. 2. yang manakah lebih persis? Yang manakah lebih jitu. ukur jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. pensel. ukur diameter pensel. Dengan menggunakan pembaris meter. (4 markah) Jika pelajar menggunakan pembaris meter untuk mengukur ketebalan objek. Jadualkan keputusan anda.

Satu jam (grandfather clock) boleh menjadi lebih jitu (i. (6 markah) 2. 2. Diantara alat-alat pengukur untuk mengukur jisim. Kejituan nilai yang diukur: berapa hampirnya dengan nilai sebenar. jika ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam itu tidak mempuyai jarum saat. (6 markah) Namakan neraca lain yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan harian. 3. NOTA: 1. (2 markah) 3. Satu jam tangan digital yang murah yang menyatakan masa ialah 9:34:45am adalah lebih persis (masa diberikan dalam saat) tetapi jika jam tersebut berjalan lebih lambat beberapa minit.e. nilainya dikatakan tidak jitu.LAMPIRAN 1 Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. maka ia tidak lebih persis. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti ini. . yang manakah lebih persis? Yang manakah lebih jitu? Terangkan. Kepersisan tidak sama dengan kejituan.

Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. dawai penyambung. pemberat 300 g. 5. Rekodkan pemerhatian anda. 6. Jangka masa detik. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g .Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. 5. . binakan carta pita dan tentukan pecutannya. 450 g dan 600 g dan selotape Letakkan satu bangku di atas meja. Potong pita detik setiap 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita. 2. pita detik. Letak satu blok kayu di atas lantai. 4. Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. bikar dan buku Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan.LAMPIRAN 1 Praktikal 2: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti 1: Prosedure: 1. Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 450 g dan 600 g. Rekodkan pemerhatian anda. Nyatakan inferens-inferens bagi setiap pemerhatian yang dibuat. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. Daya dan Gerakan (4 jam). Baling sebiji bola ping pong keatas ke udara. dawai yang diregangkan atas blok kayu. pengapit. Apitkan jangka masa detik di atas bangku. 2. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Rekodkan pemerhatian anda. bekalan kuasa. Sentuh dawai itu. Aktiviti 2: Baha-bahan: Prosedur: 1. 3. Rekodkan pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 6. Blok kayu. 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Untuk setiap jisim yang digunakan. bola ping pong. 4.Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. 3.

LAMPIRAN 1 Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan gravity bumi)?Terangkan. 4. (6 markah) Apakah keismpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. (6 markah) Nyatakan apa yang telah anda pelajari daripada dua aktiviti-aktiviti ini. (8 markah) 2. Jika eksperimen ini di jalankan di bulan. . adakah nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda.

Demonstrasikan penghasilan kualiti bunyi yang berbeza. Rekodkan pengukuran anda. sederhana atau tinggi. Isikan sebuah besen dengan air. anda akan hasilkan satu lagi bunyi. Adalah anda fikir bunyi yang dihasilkan itu sama atau berbeza dengan bunyi yang dihasilkan bila anda meniup merentasi hujung atas botol? Terangkan jawapan anda. Ramalkan perbezaan pada kelangsingan (pitch)bunyi yang anda akan dengar sekiranya anda tiup merentasi hujung atas setiap botol. Untuk demonstrasikan dan menerangkan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza di hasilkan. Ramalkan apa yang akan berlaku bila anda letakkan tala bunyi tersebut berhampiran telinga anda. Kualiti bunyi (4 jam). 6. tala bunyi. ketinggian air dalam setiap botol. 3. Bila anda ketuk sisi botol dengan sebatang pensil. Rekodkan kelangsingan setiap bunyi tersebut. 8. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Ukur jarak daripada atas botol ke permukaan air. Rekodkan kelangsingan setiap bunyi. 2. 2. Terangkan mengenai bunyi dari segi kelangsngannya. Apa yang anda dengar? Letakkan air ke dalam tiga botol gelas yang berbeza supaya paras air pada botol A adalah ¼ penuh. Uji ramalan anda dengan meniup merentasi hujung atas setiap botol. Dalam prosedur 6. Ketuk satu tala bunyi pada tapak kasut anda. Botol manakan menghasilkan kenyaringan yang paling tinggi? Apakah yang menyebabkan perbezaan dari boto ke botol yang lain? (6 markah) . 4. pembaris meter dan pensil. Uji ramalan anda dengn mengetuk sisi setiap botol dengan sebatang pensil. botol manakah yang menghasilkan kelangsingan yang paling tinggi? (4 markah) Terangkan bagaimana bunyi dihasilkan dalam prosedur 8. air. besen. 3 botol gelas yang serupa. Apakah yang anda perhatikan? Ketuk tala bunyi sekali lagi. 7. botol B adalah ½ penuh and botol C adalah ¾ penuh. 5. Selepas itu. rendah.LAMPIRAN 1 Praktikal 3: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti : Prosedur: 1. Berikan sebab bagi ramalan anda. Sentuhkan satu hujung tala bunyi pada permukaan air. Dengarkan bunyi yang anda hasilkan.

bagaimanakan ketinggian turus udara mempengaruhi kelangsingan? Bagaimana ketinggian turus air mempengaruhi kelangsingan? (4 markah) Apakah kesimpulan yang anda boleh buat tentang perkaitan antara bunyi-bunyi yang dihasilkan dengan medium di mana bunyi bergerak? (3 markah) FIKIRKAN: Biola adalah instrument yang bertali. Apakah persamaan yang ada pada setiap alat musik ini? (4 markah) 4.LAMPIRAN 1 3. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan melalui meniup merentasi hujung atas botol-botol dengan bunyi yang dihasilkan dengan mengetuk botol-botol tersebut. Apakah perbezaan kelangsingan pada setiap botol? Terangkan pemerhatian anda. 6. Seruling dan klarinet mempunyai turus udara. . (4 markah) Dengan merujuk pada jadua data anda. dan trumpet adalah instrument brass. 5.

bagaimana anda hasilkan satu teleskop astronomi yang ringkas. Membina sebuah mikroskop majmuk Membina satu teleskop astronomi ringkas Mikroskop dan teleskop (4 jam) Untuk menentukan keadaan-keadaan yang sesuai untuk meningkatkan kuasa pembesaran teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. skrin lutcahaya. 3. +7 D. (4 markah) Bagaimana anda boleh tingkatkan kuasa pembesaran bagi teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 marks) Apakah langkah berjaga-jaga yang telah anda ambil semasa menjalankan projek ini? Mengapa? (8 markah) Apa yang telah anda pelajari daripada dua aktiviti-aktiviti di atas? (8 markah) . Bagaimana anda tingkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmk anda? Uji idea anda. 4. pemegang kanta.5 D. plastisin. Bina mikroskop majmuk anda dan ujikannya dengan mengfokuskannya pada satu objek yang kecil. +14 D. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Tentukan pembesaran teleskop yang anda hasikan. Terangkan dengan bantuan gambarajah. + 20 D). pembaris meter Aktiviti 1: Prosedur: 1. 3.LAMPIRAN 1 Praktikal 4: Hasil Pembelajaran: Bahan-bahan: Pemegang kanta. Anda diberi kanta-kanta penumpu yang mempunyai panjang-panjang fokus yang berbeza. 2. Bina teleskop astronomi anda dan cubakannya dengan mengfokuskan kepada satu objek yang jauh. kanta cembung (+2. 2. 2. 3. Anda diberi kanta-kanta penumpu dari panjang-panjang fokus yang berbeza-beza. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. lampu. Nyatakan fungsi-fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata dalam satu teleskop astronomi. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran teleskop anda? Uji idea anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda hasilkan satu mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Prosedur: 1.

ammeter.LAMPIRAN 1 Praktikal 5: Hasil Pembelajaran : Bahan: Aktiviti 1: Prosedur: 1. Sekarang sambungkan mentolo lampu yang lain secara selari dalam litar B. Buat jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 3. Pemegang bateri. . bateri. Perhati kecerahan mentol lampu yang sedia ada dan rekodkan juga bacaan kedua dua ammeter dan voltmeter dalam setiap litar. beberapa dawai penebat dan dua buah lampu mentol. 4. 6. Sekarang sambungkan mentol lampu yang lain secara sesiri dalam litar A. Bina kedua-dua litar di bawah menggunakan pemegang bateri. (4 markah) . 5. Sekarang sambungkan ammeter dan voltmeter dalam kedua-dua litar. 2. Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar sesiri jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan. 3. beberapa dawai penebat. voltmeter dan mentol lampu. Bagaimanakah kecerahan lampu berhubung dengan sama ada anda sambung secara sesiri atau selari.: 1. 2. Perhati kecerahan mentol dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. Perhati kecerahan mentol mentol lampu dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. Sambung semua dawai dan perhatikan cahaya lampu. Sekarang longgarkan skru satu lampu mentol di dalam setiap litar. (3 markah) Anda membina se jalur (string) lampu menggunakan pelbagai mentol. Untuk menentukan kebaikan dan keburukan litar selari dan litar sesiri. Membina litar sesiri dan litar selari ringkas. Soalan Penguasaan Pegetahuan dan Kemahiran. Litar litar elektrik (4 jam). (3 markah) Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar selari jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan.

Sekarang keluarkan mentol 1. Buat jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Apakah terjadi kepada kecerahan lain-lain mentol di dalam litar jika mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. 3.LAMPIRAN 1 4. Sekarang sambung ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan melalui setiap mentol. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. 2. bateri. (3 markah) Adakah anda mahu litar litar di rumah anda di pasang secara sesiri atau selari atau gabungan keduaduanya? Terangkan alasan anda. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. Sambung suis dan perhatikan kecerahan mentol lampu. (3 markah) Apakah terjadi kepada lain-lain mentol jika mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 4. (3 markah) Membina gabungan litar sesiri dan selari. (3 markah . Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiaran: 1. 3. beberapa dawai penyambung dan tiga mentol lampu. Sekarang keluarkan mentol 2. 5. Aktiviti 2: Prosedur: 1. 5. suis. 2. Apakah terjadi kepada mentol mentol lampu dalam litar sesiri jika ada satu mentol lain disambung secara sesiri didalam litar itu? Terangkan. Bina litar seperti ditunjukkan di bawah menggunakan pemegang bateri. (3 markah) Apakah terjadi kepada mentol mentol didalam litar selari jika ada satu mentol lain disambung secara selari di dalam litar itu? Terangkan.

(2 markah) 3. Apa yang mesti anda buat untuk meningkatkan magnitud arus yang dijana? (1 markah) . Lilitkan dawai kuprum sebanyak 10-20 lilitan di dua jari anda. Menyiasat arus yang dijana. Apakah terjadi bila magnet di biarrrkan kekal di tengah tengah gelung? Terangkan. Kutub utara magnet digerakkan ke dalam gelung? Kutub utara magnet digerakkan keluar dari gelung? Kutub utara digerakkan dengan cepat ke dalam gelung? Gelung digerakkan kearah magnet? Magnet di biarkan kekal di tengah tengah gelunbg? Penjanaan dan penghantaran arus elektrik (4 jam). (2 markah) Apakah terjadi bila magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gelung? Terangkan.LAMPIRAN 1 Praktikal 6: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti 1: Prosedur: 1. 5. Apakah terjadi bila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gelung? Terangkan. 2. Dawai kuprum. . (2 markah) 6. Siasat apa yang berlaku bila: (a) (b) (c) (d) (e) 3. Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud arus yang dijana. Sambung hujung bebas kepada galvanometer yang peka. . Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Buat magnet yang lebih kuat dengan menggunakan dua atau tiga magnet yang dilekat bersama-sama dengan kesemua kutub utara berada pada penghujung yang sama. 5. Sambungkan hujung bebas kepada galvanometer yang peka. 2. Apakah terjadi bila magnet digerakkan ke dalam gelung? Terangkan. lingkarkan 40 lilitan gelung kuprum sekitar dua jari anda. Sekarang. Ulang alngkah langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub selatan magnet. 4. Ulang langkah2 (a) hingga (e) dengan magnet magnet yang lebih kuat. 4. galvanometer dan magnet. Ulang langkah langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub Utara magnet. (2 markah) (2 markah) Apakah terjadi bila magnet yang mempunyai banyak lilitan di masukkan ke dalam gelung? Terangkan.

LAMPIRAN 1 .

suis. Prosedur: 1.LAMPIRAN 1 Aktiviti 2: Membina transformer injak turun dan injak naik. Hasil Pembelajaran: Bahan: Dawai kuprum bersalut PVC. Sekarang sambungkan meter-meter untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. dan pengapit G. Lilitkan 25 lilitan dawai kuprum pada teras-C besi lembut yang lain dan sambungkan kedua dua hujung gelung ke mentol. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana meter-meter disambung untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gelung primer. ammeter AC. bekalan kuasa AC. Gelung ini dipanggil gelung primer. voltmeter AC. mentol. Lilitkan 10 lilitan dawai kuprum bersalut PVC pada teras-C besi lembut dan sambungkan gelung itu ke bekalan kuasa AC dan suis. . 3. Untuk mendemonstrasikan peggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 2. teras-C besi lembut.

Bilangan lilitan dalam gelung sekunder adalah lebih kecil berbanding gelung primer.LAMPIRAN 1 3. Dalam penghantaran elektrik. Terangkan peranan transformer injak naik di dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran leketrik (2 markah) Untuk transformer injak turun. Kuasa hilang dalam setiap kabel = I2 R di mana I adalah arus dan R adalah rintangan kabel. Bagaimana kehilangan kuasa boleh dikurangkan? 5. kehilangan kuasa dalam setiap kabel dikira dengan menggunakan formula. (2 markah) 2. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. 5. 3. bilangan lilitan gegelung sekunder adalah lebih besar daripada gelung primer. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda. arus yang manakah yang anda jangka lebih besar – arus primer atau arus sekunder? (1 markah) 6. . Untuk transformer injak naik. Di dalam transformer di atas. arus yang manakah yang anda jangka lebih besar – arus primer atau arus sekunder? (1 markah) Bagaimana anda mengukur kuasa input dan kuasa output untuk transformer injak naik dan apakah nilai nilainya (2 markah) Kira nisbah kuasa output kepada kuasa input. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gelung primer dan sekunder. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda.

(2 markah) (2 markah) .LAMPIRAN 1 7. Apakah nilai-nilai kuasa input dan kuasa output untuk transformer injak turun? Terangkan peranan transformer injak turun di dalam penghantaran elektrik. 8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->