P. 1
Amali Fizik Sce 3105interaksi2

Amali Fizik Sce 3105interaksi2

|Views: 131|Likes:
Published by anneani
SCE 3105 FIZIK
SCE 3105 FIZIK

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: anneani on Mar 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2013

pdf

text

original

LAMPIRAN 1

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN Aktiviti Praktikal

KANDUNGAN

Praktikal 1 2 3 4 5 6 Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan Gerakan Membuat muzik – kualiti suara Mikroskop dan Teleskop Litar Elektrik

Topik

Penjanaan dan penghantaran arus elektrik.

Ulang pengukuran anda. ukur jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. (4 markah) Mengukur jisim 2. Terangkan mengapa? (3 markah) Apakah alat penugkur yang akan anda guna untuk mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. angkup vernier. Jadualkan keputusan anda. 2. dawai kuprum dan sehelai rambut anda. Aktiviti 2: Prosedur: 1. adalah tidak realistik untuk dia merekod bacaan sebagai 4. Aktiviti 1: Prosedur: 1. yang manakah lebih persis? Yang manakah lebih jitu. . 2. Ulang pengukuran anda. pensel. (4 markah) Jika pelajar menggunakan pembaris meter untuk mengukur ketebalan objek. Dengan menggunakan pembaris meter. 3. neraca bim. ukur diameter pensel. neraca elektronik. tolok skru mikrometer. Mengukur panjang Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran: 1. Bahan dan alat pengukur: Pembari meter.LAMPIRAN 1 Praktikal 1: Hasil Pembelajaran: Pengukuran dalam kehidupan harian (4 jam) Untuk mengambil dan membanding pengukuran-pengukuran menggunakan pelbagai jenis alat penugukur (instrumen). sedikit dawai kuprum. Jadualkan keputusan anda. 3. 3. Dengan menggunkan neraca bim dan neraca elekttronik. angkup vernier dan tolok skru mikro-meter. Diantara ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. rambut dan satu sudu teh pasir.32 cm.

Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 3. yang manakah lebih persis? Yang manakah lebih jitu? Terangkan. Diantara alat-alat pengukur untuk mengukur jisim. .e. (6 markah) 2. (6 markah) Namakan neraca lain yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan harian. 2. Satu jam tangan digital yang murah yang menyatakan masa ialah 9:34:45am adalah lebih persis (masa diberikan dalam saat) tetapi jika jam tersebut berjalan lebih lambat beberapa minit. NOTA: 1. maka ia tidak lebih persis. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti ini.LAMPIRAN 1 Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Satu jam (grandfather clock) boleh menjadi lebih jitu (i. nilainya dikatakan tidak jitu. (2 markah) 3. jika ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam itu tidak mempuyai jarum saat. Kejituan nilai yang diukur: berapa hampirnya dengan nilai sebenar.

Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. pita detik. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Blok kayu. dawai penyambung. 3.Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. 450 g dan 600 g dan selotape Letakkan satu bangku di atas meja. . Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 450 g dan 600 g.LAMPIRAN 1 Praktikal 2: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti 1: Prosedure: 1. Nyatakan inferens-inferens bagi setiap pemerhatian yang dibuat. Rekodkan pemerhatian anda. Daya dan Gerakan (4 jam). 6. bikar dan buku Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Sentuh dawai itu. Letak satu blok kayu di atas lantai. 6. 5. pemberat 300 g. 4. 3. Jangka masa detik. pengapit.Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g . bekalan kuasa. 2. binakan carta pita dan tentukan pecutannya. Untuk setiap jisim yang digunakan. 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Apitkan jangka masa detik di atas bangku. 2. 4. bola ping pong. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Aktiviti 2: Baha-bahan: Prosedur: 1. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 5. Rekodkan pemerhatian anda. dawai yang diregangkan atas blok kayu. Potong pita detik setiap 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita. Baling sebiji bola ping pong keatas ke udara. Rekodkan pemerhatian anda. Rekodkan pemerhatian anda.

Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan gravity bumi)?Terangkan. (6 markah) Nyatakan apa yang telah anda pelajari daripada dua aktiviti-aktiviti ini. 4. (6 markah) Apakah keismpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3.LAMPIRAN 1 Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. . adakah nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda. Jika eksperimen ini di jalankan di bulan. (8 markah) 2.

Ukur jarak daripada atas botol ke permukaan air. Rekodkan kelangsingan setiap bunyi. 2. 4. 5. Kualiti bunyi (4 jam). rendah. Selepas itu. ketinggian air dalam setiap botol. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Berikan sebab bagi ramalan anda. Rekodkan kelangsingan setiap bunyi tersebut. botol B adalah ½ penuh and botol C adalah ¾ penuh. Dalam prosedur 6. besen. Uji ramalan anda dengn mengetuk sisi setiap botol dengan sebatang pensil. Ketuk satu tala bunyi pada tapak kasut anda.LAMPIRAN 1 Praktikal 3: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti : Prosedur: 1. 6. Apakah yang anda perhatikan? Ketuk tala bunyi sekali lagi. pembaris meter dan pensil. tala bunyi. Demonstrasikan penghasilan kualiti bunyi yang berbeza. Terangkan mengenai bunyi dari segi kelangsngannya. 3 botol gelas yang serupa. Isikan sebuah besen dengan air. Bila anda ketuk sisi botol dengan sebatang pensil. Sentuhkan satu hujung tala bunyi pada permukaan air. Uji ramalan anda dengan meniup merentasi hujung atas setiap botol. Apa yang anda dengar? Letakkan air ke dalam tiga botol gelas yang berbeza supaya paras air pada botol A adalah ¼ penuh. anda akan hasilkan satu lagi bunyi. botol manakah yang menghasilkan kelangsingan yang paling tinggi? (4 markah) Terangkan bagaimana bunyi dihasilkan dalam prosedur 8. 3. Ramalkan apa yang akan berlaku bila anda letakkan tala bunyi tersebut berhampiran telinga anda. sederhana atau tinggi. Adalah anda fikir bunyi yang dihasilkan itu sama atau berbeza dengan bunyi yang dihasilkan bila anda meniup merentasi hujung atas botol? Terangkan jawapan anda. 2. air. 7. Botol manakan menghasilkan kenyaringan yang paling tinggi? Apakah yang menyebabkan perbezaan dari boto ke botol yang lain? (6 markah) . Dengarkan bunyi yang anda hasilkan. 8. Ramalkan perbezaan pada kelangsingan (pitch)bunyi yang anda akan dengar sekiranya anda tiup merentasi hujung atas setiap botol. Untuk demonstrasikan dan menerangkan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza di hasilkan. Rekodkan pengukuran anda.

. 6. 5.LAMPIRAN 1 3. Apakah persamaan yang ada pada setiap alat musik ini? (4 markah) 4. Seruling dan klarinet mempunyai turus udara. (4 markah) Dengan merujuk pada jadua data anda. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan melalui meniup merentasi hujung atas botol-botol dengan bunyi yang dihasilkan dengan mengetuk botol-botol tersebut. Apakah perbezaan kelangsingan pada setiap botol? Terangkan pemerhatian anda. dan trumpet adalah instrument brass. bagaimanakan ketinggian turus udara mempengaruhi kelangsingan? Bagaimana ketinggian turus air mempengaruhi kelangsingan? (4 markah) Apakah kesimpulan yang anda boleh buat tentang perkaitan antara bunyi-bunyi yang dihasilkan dengan medium di mana bunyi bergerak? (3 markah) FIKIRKAN: Biola adalah instrument yang bertali.

3. skrin lutcahaya. Bina mikroskop majmuk anda dan ujikannya dengan mengfokuskannya pada satu objek yang kecil. +7 D. Bagaimana anda tingkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmk anda? Uji idea anda. + 20 D). 3. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran teleskop anda? Uji idea anda. 4. pembaris meter Aktiviti 1: Prosedur: 1. Anda diberi kanta-kanta penumpu yang mempunyai panjang-panjang fokus yang berbeza. +14 D. Bina teleskop astronomi anda dan cubakannya dengan mengfokuskan kepada satu objek yang jauh. kanta cembung (+2. 2.LAMPIRAN 1 Praktikal 4: Hasil Pembelajaran: Bahan-bahan: Pemegang kanta. Anda diberi kanta-kanta penumpu dari panjang-panjang fokus yang berbeza-beza. 2. 2. Nyatakan fungsi-fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata dalam satu teleskop astronomi. 3. Tentukan pembesaran teleskop yang anda hasikan. Membina sebuah mikroskop majmuk Membina satu teleskop astronomi ringkas Mikroskop dan teleskop (4 jam) Untuk menentukan keadaan-keadaan yang sesuai untuk meningkatkan kuasa pembesaran teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Prosedur: 1. (4 markah) Bagaimana anda boleh tingkatkan kuasa pembesaran bagi teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 marks) Apakah langkah berjaga-jaga yang telah anda ambil semasa menjalankan projek ini? Mengapa? (8 markah) Apa yang telah anda pelajari daripada dua aktiviti-aktiviti di atas? (8 markah) . Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. plastisin. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda hasilkan satu mikroskop majmuk. bagaimana anda hasilkan satu teleskop astronomi yang ringkas. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda.5 D. lampu. pemegang kanta. Terangkan dengan bantuan gambarajah.

ammeter. Membina litar sesiri dan litar selari ringkas. beberapa dawai penebat. 2. Bina kedua-dua litar di bawah menggunakan pemegang bateri. Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar sesiri jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan.: 1. beberapa dawai penebat dan dua buah lampu mentol. (3 markah) Anda membina se jalur (string) lampu menggunakan pelbagai mentol. 6. Bagaimanakah kecerahan lampu berhubung dengan sama ada anda sambung secara sesiri atau selari. Sekarang longgarkan skru satu lampu mentol di dalam setiap litar. (4 markah) . . Perhati kecerahan mentol dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. (3 markah) Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar selari jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan. 3. Sekarang sambungkan mentol lampu yang lain secara sesiri dalam litar A.LAMPIRAN 1 Praktikal 5: Hasil Pembelajaran : Bahan: Aktiviti 1: Prosedur: 1. 3. Sambung semua dawai dan perhatikan cahaya lampu. Litar litar elektrik (4 jam). Perhati kecerahan mentol lampu yang sedia ada dan rekodkan juga bacaan kedua dua ammeter dan voltmeter dalam setiap litar. Buat jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sekarang sambungkan ammeter dan voltmeter dalam kedua-dua litar. 2. voltmeter dan mentol lampu. Untuk menentukan kebaikan dan keburukan litar selari dan litar sesiri. Perhati kecerahan mentol mentol lampu dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. Sekarang sambungkan mentolo lampu yang lain secara selari dalam litar B. 4. bateri. Pemegang bateri. Soalan Penguasaan Pegetahuan dan Kemahiran. 5.

(3 markah . Bina litar seperti ditunjukkan di bawah menggunakan pemegang bateri. Apakah terjadi kepada mentol mentol lampu dalam litar sesiri jika ada satu mentol lain disambung secara sesiri didalam litar itu? Terangkan. (3 markah) Apakah terjadi kepada lain-lain mentol jika mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Sambung suis dan perhatikan kecerahan mentol lampu. Aktiviti 2: Prosedur: 1. 5. (3 markah) Membina gabungan litar sesiri dan selari. Sekarang sambung ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan melalui setiap mentol. (3 markah) Adakah anda mahu litar litar di rumah anda di pasang secara sesiri atau selari atau gabungan keduaduanya? Terangkan alasan anda. (3 markah) Apakah terjadi kepada mentol mentol didalam litar selari jika ada satu mentol lain disambung secara selari di dalam litar itu? Terangkan. beberapa dawai penyambung dan tiga mentol lampu. 3. suis. Sekarang keluarkan mentol 1. 4. 2. Apakah terjadi kepada kecerahan lain-lain mentol di dalam litar jika mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. 5. 3.LAMPIRAN 1 4. Sekarang keluarkan mentol 2. Buat jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiaran: 1. bateri. 2. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter.

Lilitkan dawai kuprum sebanyak 10-20 lilitan di dua jari anda. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. galvanometer dan magnet. Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud arus yang dijana. 2. . 5. Apakah terjadi bila magnet di biarrrkan kekal di tengah tengah gelung? Terangkan. Ulang langkah langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub Utara magnet. (2 markah) 3. Apakah terjadi bila magnet digerakkan ke dalam gelung? Terangkan. Apa yang mesti anda buat untuk meningkatkan magnitud arus yang dijana? (1 markah) . Sekarang. Apakah terjadi bila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gelung? Terangkan. Sambungkan hujung bebas kepada galvanometer yang peka. Sambung hujung bebas kepada galvanometer yang peka. Siasat apa yang berlaku bila: (a) (b) (c) (d) (e) 3. . 4. Menyiasat arus yang dijana. Dawai kuprum. Kutub utara magnet digerakkan ke dalam gelung? Kutub utara magnet digerakkan keluar dari gelung? Kutub utara digerakkan dengan cepat ke dalam gelung? Gelung digerakkan kearah magnet? Magnet di biarkan kekal di tengah tengah gelunbg? Penjanaan dan penghantaran arus elektrik (4 jam). Ulang langkah2 (a) hingga (e) dengan magnet magnet yang lebih kuat.LAMPIRAN 1 Praktikal 6: Hasil Pembelajaran: Bahan: Aktiviti 1: Prosedur: 1. 5. (2 markah) Apakah terjadi bila magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gelung? Terangkan. lingkarkan 40 lilitan gelung kuprum sekitar dua jari anda. 4. (2 markah) 6. Ulang alngkah langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub selatan magnet. 2. (2 markah) (2 markah) Apakah terjadi bila magnet yang mempunyai banyak lilitan di masukkan ke dalam gelung? Terangkan. Buat magnet yang lebih kuat dengan menggunakan dua atau tiga magnet yang dilekat bersama-sama dengan kesemua kutub utara berada pada penghujung yang sama.

LAMPIRAN 1 .

mentol. 2. Lilitkan 10 lilitan dawai kuprum bersalut PVC pada teras-C besi lembut dan sambungkan gelung itu ke bekalan kuasa AC dan suis. Prosedur: 1. . bekalan kuasa AC. Hasil Pembelajaran: Bahan: Dawai kuprum bersalut PVC. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana meter-meter disambung untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gelung primer.LAMPIRAN 1 Aktiviti 2: Membina transformer injak turun dan injak naik. Lilitkan 25 lilitan dawai kuprum pada teras-C besi lembut yang lain dan sambungkan kedua dua hujung gelung ke mentol. Sekarang sambungkan meter-meter untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. teras-C besi lembut. ammeter AC. voltmeter AC. suis. Untuk mendemonstrasikan peggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Gelung ini dipanggil gelung primer. dan pengapit G. 3.

Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder adalah lebih kecil berbanding gelung primer. Kuasa hilang dalam setiap kabel = I2 R di mana I adalah arus dan R adalah rintangan kabel.LAMPIRAN 1 3. (2 markah) 2. arus yang manakah yang anda jangka lebih besar – arus primer atau arus sekunder? (1 markah) Bagaimana anda mengukur kuasa input dan kuasa output untuk transformer injak naik dan apakah nilai nilainya (2 markah) Kira nisbah kuasa output kepada kuasa input. Terangkan peranan transformer injak naik di dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran leketrik (2 markah) Untuk transformer injak turun. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda. . Bagaimana kehilangan kuasa boleh dikurangkan? 5. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Di dalam transformer di atas. 5. bilangan lilitan gegelung sekunder adalah lebih besar daripada gelung primer. 3. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. Untuk transformer injak naik. Dalam penghantaran elektrik. arus yang manakah yang anda jangka lebih besar – arus primer atau arus sekunder? (1 markah) 6. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gelung primer dan sekunder. kehilangan kuasa dalam setiap kabel dikira dengan menggunakan formula.

(2 markah) (2 markah) .LAMPIRAN 1 7. 8. Apakah nilai-nilai kuasa input dan kuasa output untuk transformer injak turun? Terangkan peranan transformer injak turun di dalam penghantaran elektrik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->