P. 1
sains 2

sains 2

|Views: 1,683|Likes:
Published by Sangary Raveendran
science
science

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Sangary Raveendran on Mar 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

``

Alat-alat teknologi untuk mengatasi masalah.

Had deria penglihatan

Had deria pendengaran

Satu pelan tindakan aktiviti pengumpulan maklumat dicadangkan di bawah.
Peringkat Aktiviti Mengumpul maklumat tentang alat-alat teknologi yang dapat mengatasi had deria penglihatan. Mengumpul maklumat tentang alat-alat teknologi yang dapat mengatasi had deria pengdengaran. Menulis dan menyediakan buku skrap. Pembentangan buku skrap. Tempoh masa (tarikh) Tindakan

1

2

3 4

Kalau mempunyai kecacatan dalam organ yang tersebut kita sukar mejalankan kehidupan.telinga.lidah. Folio ini membantu kita untuk mengatasi masalh had deria penglihatan dan had deria pengdengaran. dan telinga. .Saya Sivaprasad a/l Raveendran telah membuat suatu kajian tentang alat-alat teknologi untuk mengatasi masalah had deria penglihatan dan had deria pendengaran.kulit.Had deria penglihatan ialah penglihatan ialah benda-benda yang sukar dilihat oleh mata kasar walaupun mata kita tidak mengalami rabun jauh ataupun rabun dekat. Tambahan pula.hidung.Daripada ini yang pentingnya ialah mata.had deria pendengaran merujuk kepada bunyibunyi yang sukar didengar oleh telinga kita.Manusia dikurniahi Tuhan dengan mata.

---Dapat mengetahuai fungsi-fungsi alat-alat teknologi tersebut. ---Hendak menambah pengetahuan tentang had deria pendenggaran dan had deria penglihatan.menambah pengetahuan tentang alat-alat teknologi yang membantu untuk mengatasi masalah had deria pendengaran dan had deria penglihatan. .Objektif saya menghasialkan folio ini adalah untuk: --.

Alat-alat untuk mengatasi masalah had deria penglihatan mikroskop Periskop Binokular Kanta pembesar Alat-alat untuk mengatasi masalah had deria pendengaran Headset Mikrofon stetoskop Pembesar suara .

2008).Masalah pendengaran merupakan sesuatu kecacatan saraf yang paling kerap berlaku di dalam suatu populasi manusia. Pendidikan Khas masalah pendengaran di Malaysia bermula di Pulau Pinang pada tahun 1954. Masalah pendengaran merujuk kepada individu yang mengalami masalah pendengaran yang diperoleh sama ada semenjak lahir atau selepas dilahirkan. Pendengaran merupakan salah satu deria yang amat penting bagi setiap manusia bagi menerima maklumat dan ilmu. Melalui World Health Organisation (1999). dan rasa. Pada waktu itu Malaysia masih lagi di bawah jajahan takluk British. Individu yang mengalami masalah biasanya akan mengalami kesukaran atau tidak dapat mendengar bunyi perbualan ataupun . Oleh kerana itu bahasa penghantar yang digunakan di semua sekolah ialah bahasa Inggeris dan kaedah komunikasi yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran murid-murid bermasalah pendengaran ialah kaedah lisan (oral method). pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan hampir 250 juta penduduk dunia mengalami masalah pendengaran (Che Ismail bin Che Lah. sentuhan. Walaupun manusia masih boleh menerima maklumat serta belajar melalui deria-deria yang lain daripada deria pendengaran seperti deria lihat bau. Sekolah pertama yang diwujudkan untuk pendidikan murid-murid bermasalah pendengaran ialah Sekolah Persekutuan Kanak-kanak Pekak Pulau Pinang. Menurut Salena Yahya (1989). Kaedah ini digunakan sehinggalah ke akhir tahun 1960an. Sekolah ini adalah sepenuhnya dibiayai oleh pertubuhan sukarela dengan bantuan kewangan yang diperoleh melalui derma orang ramai. selepas tahun 1963 kaedah komunikasi seluruh telah digunakan dalam sistem pendidikan murid-murid bermasalah pendengaran di Malaysia (Safani Bari et al). namun deria pendengaran adalah merupakan salah satu deria yang amat penting bagi memudahkan dan menyempurnakan sesuatu proses menerima maklumat ataupun pelajaran.

bunyi persekitaran. kanak-kanak pekak boleh dikatakan lebih tepat sebagai seorang yang rosak pendengaran dalam kebanyakan keadaan. kanak-kanak bermasalah pendengaran ini sering tercicir dalam pelajaran walaupun sebenarnya mereka tidak mengalami kecacatan dari segi intelek (Dr. Menurut Chua Tee Tee (1992). (1995). dan Wiliam L. matlamat menyampaikan fakta atau maklumat menjadi tidak bermakna. kanak-kanak bermasalah pendengaran adalah mereka yang menghadapi kesukaran mendengar atau kekurangan pendengaran yang jelas. adalah luar biasa kerana memang ia tidak dapat bertindak ke aras bunyi-bunyi sekeliling. Dalam perlaksanaan intervensi . Disebabkan masalah pendengaran yang dialami dan kelemahan penguasaan asas kemahiran bahasa. tanpa deria pendengaran ini. Manakala menurut Bee H. Oleh ini intervensi awal dapat mengelakkan perkara yang lebih teruk berlaku. tidak dapat mendengar perbualan orang lain dan tidak dapat mengalami serta menghayati pemikiran dan budaya melalui bahasa. mentakrifkan pekak sebagai seorang yang dilahirkan dengan kecacatan pada deria pendengaran yang tidak dapat mengenal bunyi bahasa. Menurut Paul dan Quigley (1990). Masalah pendengaran berpunca daripada faktor sebelum lahir. Intervensi awal adalh penting bagi mengelakkan masalah yang lebih teruk dihadapi dan berlanjutan menjadi lebih teruk. Aznan Che Ahmad. contoh ia mempunyai pendengaran yang separa. Bil.semasa lahir dan selepas lahir.Heward (1996). kanak-kanak dalam kategori ini ialah kanak-kanak yang tidak boleh menggunakan pendengaran untuk memahami pertuturan walaupun boleh mendengar bunyi atau menggunakan alat bantu dengar. Asmah Haji Omar (1984). Pengesanan awal bagi golongan yang bermasalah pendengaran ini adalah sangat penting supaya intervensi awal dapat dilaksanakan untuk membantu mereka mengatasi masalah yang dialami. Selain itu juga deria pendengaran merupakan salah satu agen penyampai maklumat dalam berkomunikasi.2/2010).

dan tahap pekak iaitu teruk (serve) d yang dialami oleh setiap tahap kehilangan pendengaran : an sangat teruk (profound). sederhana (moderate). b. Kurang pendengaran Ringan (mild) . penglibatan dari pelbagai pihak dalam merancang dan menyediakan intervensi awal adalah amat penting. sederhana teruk (moderate-serve). a. Sederhana teruk (moderate – severe) – Tahap kehilangan pendengaran bagi mereka yang mengalami masalah pendengaran adalah antara 56 – 70 dB. a. Mereka yang mengalami tahap ini mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi perlahan dan jauh namun masih mampu memahami perbualan. Mereka juga menghadapi masalah pertuturan . bertukar maklumat dan merancang menyadiakan intervensi awal yang memenuhi keperluan disamping meningkatkan pencapaian kanak-kanak bermasalah pendengaran. Sederhana (moderate) – Bagi tahap ini pula. Pekak Teruk (severe) – Pada tahap ini kehilangan pendengaran adalah antara 71 sehingga 90 dB dan hanya mampu mendengar bunyi apada jarak 0 – 30.awal ini.Tahap kehilangan pendengaran antara 27 – 40 dB.5 meter sahaja disamping menghadapi masalah dalam melibatkan diri di dalam perbincangan di dalam kelas c.5 meter sahaja. Masih mampu mendengar bunyi antara 1 hingga 1. Menurut Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (1997) mendapati tahap kecacatan atau tahap kehilangan pendengaran bagi kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran boleh dibahagikan kepada 2 tahap iaitu kurang pendengaran terdiri daripada sedikit (mild). mereka mengalami kehilangan pendengaran antara 41 – 70 dB. Orang yang ingin berhubung dengan mereka perlu bercakap dengan kuat 2. Oleh itu penubuhan kumpulan pelbagai disiplin dapat membantu berkongsi. Berikut merupakan antara ciri yang mewakili setiap jenis kecacatan 1.

. Mereka juga amat sukar mendengar walaupun bunyi yang kuat. Sangat teruk (profound) – Tahap kehilangan pendengaran pada kategori ini ialah lebih daripada 90 dB.b.

Masalah tahap teruk menyebabkan kanak-kanak mungkin memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti malam mengalami kesukaran melakukan aktiviti berkaitan penglihatan termasuk mobiliti. dan penglihatan yang terhad kurang daripada 20 peratus. Kaedah penyampaian pembelajaran dan bahan bantu mengajar perlu diadaptasikan dengan keperluan kanak-kanak ini supaya dapat mengoptimakan pembelajaran dan pencapaian mereka. mengendalikan kemahiran motor dan untuk tujuan aktiviti sosial. Menurut Heward (1996). masalah penglihatan ialah sekumpulan kanakkanak yang memerlukan pendidikan khas kerana masalah penglihatan. Masalah pada tahap sederhana masih membolehkan kanak-kanak melihat cahaya dan menjalankan aktiviti melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta. tak kira tua dan muda. mereka yang mempunyai masalah penglihatan ialah seseorang yang mempunyai ketajaman penglihatan 20/200 atau kurang daripada mata yang sihat dengan pembetulan (kaca mata) atau mempunyai medan penglihatan yang sempit kurang daripada 20 darjah. Definisi yang dikemukakan oleh The World Council For Welfare of the Blind dalam Hajah Hasnah (1988) tentang masalah penglihatan adalah tidak dapat melihat langsung. Mata juga digunakan untuk aktiviti pengurusan diri. Manakala masalah penglihatan ialah ketidakupayaan melihat. mengenali sesuatu. Terdapat beberapa tahap masalah penglihatan yang membezakan antara buta dengan penglihatan terhad ataupun low vision berdasarkan ujian visual acuity dan juga adaptasi pendidikan khas. Dari segi pendidikan. kebolehan melihat tidak lebih daripada 6/60 atau 20/200 iaitu melalui Ujian Snellen.Mata merupakan antara deria yang penting dalam menjalani hidup sehari-hari. untuk belajar. walaupun dengan bantuan . Mata merupakan deria penglihatan yang digunakan untuk mendapat dan menerima maklumat.

Mereka yang berisiko tinggi menghidapi masalah penglihatan ini ialah pesakit kencing manis. Masalah pada tahap sangat teruk mengakibatkan kesukaran melakukan aktiviti visual serti membaca dan mobiliti serta perlu bergantung kepada deriaderia lain.1 KATARAK Sejenis kerosakan mata di mana kanta semula jadi menjadi berselaput dan rabun.2. ke luar. 3. Seseorang akan mengalami buta jika keadaan ini tidak dirawat. Masalah ini adalah ketidakbolehan untuk memfokuskan objek yang sama pada kedua-dua belah mata kerana . ke atas atau ke bawah.2 STRABISMUS (JULING) Suatu keadaan di mana kedua-dua mata tidak searah dan memandang pada titik yang berbeza. Sara Begun (2003) memberi lapan kategori untuk kanak-kanak bermasalah penglihatan. golongan usia 60-an. Kanak-kanak ini hanya mempunyai 20/70 visual ketajaman. Kanta mata menjadi keruh dan caha tidak dapat menembusinya. Antara lain masalah penglihatan iaitu : 3. Dengan itu paksi penglihatannya tidak lagi selari. Lencongan mata pada salah satu atau kedua – dua mata sama ada juling ke dalam.khas. kandungan gula yang tinggi. Kanak-kanak yang mengalami masalah penglihatan mempunyai ketidaknormalan mata iaitu saraf optik atau pusat visual untuk otak mengakibatkan kurang ketajaman penglihatan. kanak-kanak yang lahir dalam komplikasi dan penyakit jangkitan daripada ibu mengandung.2.

Down Syndrome.4 GLUKOMA Glaukoma adalah sejenis kerosakan mata yang disebabkan oleh tekanan cecair yang terlalu tinggi di dalam bebola mata. Kesemua jenis Glaukoma adalah disebabkan gangguan atau dihalang oleh bendalir yang mengedarkan ke dalam mata. Mata juling adalah lebih lazim di kalangan kanak-kanak yang mengalami masalah otak seperti Cerebral Palsy. Glukoma merupakankerosakan mata yang disebabkan oleh tekanan Intraokular Tinggi (IOP) iaitu tekanan cecair yang terlalu tinggi di dalam bebola mata.2. tiada sebab yang diketahui Ia boleh disebabkan oleh otot-otot mata yang tidak berfungsi dengan baik pada mata yang juling itu atau kelumpuhan otot-otot mata itu sendiri. Kehilangan penglihatan kekal boleh berlaku sekiranya tidak dirawat. Pusat atau sempadan penglihatan akan rosak atau hilang keseluruhannya apabila tekanan meningkat dan merosakkan saraf optik. Mendapan cecair yang terdapat di dalam bebola mata akan terkumpul dan meningkatkan sel saraf optik akan termampat dan akhirnya akan rosak.penyimpangan ke dalam atau ke luar pada sebelah atau kedua-dua belah mata. Rabun jauh juga boleh menyebabkan mata bergerak ke dalam. 3. . Tekanan yang tinggi ini akan merosakkan sel retina dan serabut saraf sehingga ruang penglihatan sekitar seseorang itu menjadi semakin sempit dan akhirnya akan terus menjadi buta. Sebabsebab mata juling : Dalam kebanyakan kes. hydrocephalus dan barah otak.

7 ALBINISME Masalah penglihatan bagi kategori ini berlaku disebabkan kurangnya ataupun tidak adanya pigmen melanin pada mata dan pewarisan alel gen resesif sehingga mengakibatkan keterbatasan fizikal yakni sensitif terhadap sumber cahaya yang kuat. seperti lampu yang terang.6 DIPLOPIA Diplopia atau penglihatan ganda adalah suatu gangguan penglihatan yang mana objek terlihat double atau ganda. Mata malas merupakan gangguan yang terjadi pada masa perkembangan penglihatan. Selain itu juga mereka memiliki keterbatasan pada jarak penglihatan.8 MYOPIA (RABUN JAUH) Keadaan dimana ketidakupayaan untuk melihat objek jauh dengan jelas dan hanya boleh melihat pada jarak dekat sahaja. 3.3. Diplopia berasal dari bahasa Yunani. diplo iaitu ganda dan opia sebagai penglihatan. Ini akan menyebabkan cahaya difokuskan ke bahagian hadapan retina dan bukannya ke atas retina seperti yang sepatutnya. . mata menjadi malas melakukan fungsinya.2. Oleh sebab ketajaman penglihatan berkurang.2. Ini adalah penyakit rabun mata yang paling lazim di kalangan kanak-kanak dan remaja dan boleh disebabkan oleh keturunan.5 AMBIPLIA (MATA MALAS) Dikenali sebagai lazy eye / mata malas Suatu keadaan di mana salah satu mata tidak berfungsi dan perlu bergantung pada sebelah mata yang sihat. Kanak-kanak yang rabun dekat memiliki bentuk kornea yang terlalu melengkung atau bola mata yang terlalu panjang. 3. sinar matahari.2. saraf mata yang seharusnya berkembang menjadi terhenti. 3.2.

Pada peringkat tang lebih tua yakni 40 tahun ke atas. endapan pigmen di dalam mokular. Jika kita melihat warna merah menyala. kanta mata akan hilang kekenyalannya. AMD basah pula ialah saluran darah di bawah retina pecah dan membocorkan darah dan . 3.2. Ia terbahagi kepada dua iaitu Degenerasi Makular Kering dan Degenerasi Makular Basah.9 HYPEROPIA (RABUN DEKAT) Pada peringkat kanak-kanak. satu keadaan di mana bola mata lebih pendek daripada biasa.2.3. 3.10 RABUN WARNA Rabun warna atau colour blindness sebenarnya mengalami persepsi warna sahaja yang berbeza dengan orang yang mempunyai penglihatan normal dan bukanlah penglihatan televisyen hitam putih. seseorang yang mempunyai defeksi warna merah akan melihat warna tersebut seperti warna merah gelap. dan sebagai pusat penglihatan untuk membaca atau memandu semakin merosot.2. Jenis rabun warna adalah pelbagai dan tahap keterukan rabun warna itu sendiri berbeza. Segelintir individu yang mempunyai Defek warna yang sangat teruk di mana ia boleh menyebabkan mereka ‘buta’ terhadap semua warna. AMD adalah penyebab utama kehilangan penglihatan dan kerabunan (Mason 2001).11 AGE RELATED MASCULAR DEGENERATION (AMD) AMD Basah AMD Kering Makular merupakan sebahagian dari retina yang berfungsi untuk ketajaman. AMD kering disebabkan penuaan dan penjarangan tisu-tisu mokular.

cecair sehingga menyebabkan kerosakan kekal kepada sel-sel retina yang sensiti pada cahaya dan mewujudkan titik buta pada pusat penglihatan.12 NYSTAGMUS Pergerakan yang abadi dan tidak sengaja bola-bola mata yang disebabkan oleh gangguan aculomotor. 3. Bola mata akan bergoyang sehingga fokus melihat terganggu .2.

Mikroskop dan Periskop. iaitu untuk mengamati benda-benda yang jauh jaraknya.Teleskop adalh alat optik untuk mengamati benda-benda di bumi atau di angkasa luar agar tampak lebih dekat dan jelas. Periskop yang canggih biasa ditemukan pada kendaraan tempur lapis baja dan kapalselam.Ada beberapa alat-alat teknologi untuk mengatasi masalah had deria penglihatan seperti.Periskop merupakan alat optik untuk mengamati dari posisi tersembunyi. Lup dan mikroskop adalah alat optik pandang jauh.  Binokuler  Kanta mata  Periskop  Mikroskop dan lain-lain Tetapi saya hanya pilih dua daripada senarai tersebut iaitu. Periskop sederhana dapat dibuat dengan menggunakan tabung yang diberikan cermin paralel yang saling berhadapan dengan sudut 45° pada setiap sisinya. Periskop adalah teropong . Periskop sederhana sering digunakan sebagai alat untuk melihat ketika dihalangi kerumunan orang.

.yang digunakan oleh kapalselam yang pada umumnya digunakan untuk melihat keadaan sekitar diluar kapalselamBerkas cahaya yang berasal dari benda-benda di permukaan laut setelah melewati lensa objektif dipantulkan sempurna oleh sisi-sisi miring kedua prisma.Perhatikan gambar di bawah ini! Periskop dapat diputar 360° sehingga dapat digunakan untuk mengamati seluruh medan di permukaan laut.

Bagaimana pembentukan bayangan pada mikroskop? Perhatikan gambar berikut ini! . Lensa objektif berada di dekat objek atau benda.Mikroskop banyak digunakan sebagai alat penelitian.Para ilmuwan memakai mikroskop untuk mempelajari struktur Kristal suatu logam atau campuran logam . Sebuah mikroskop terdiri atas dua lensa positif iaitu lensa objektif dan lensa okuler.misalnya virus dan bakteri.mikroskop juga digunakan untuk mengamati rangkaian dalam chip computer dan komponen elektronik yang sangat kecil.Mikroskop untuk melihat benda-benda renik. sedangkan lensa okuler berada di depan mata pengamt.

Ada beberapa alat-alat teknologi untuk mengatasi masalah had deria pendengaran seperti.  Stetoskop  Alat pembantu pendengaran  Pembesar suara  Headset dan lain-lain Tetapi saya hanya pilih dua daripada senarai tersebut iaitu. dan beroperasi dengan menyalurkan suara dari bahagian dada. Bila diaphgram diletakkan di pasien. sebuaah diaphgram (disk plastik) atau "bell" (mangkok kosong). lazimnya bunyi degupan jantung dan bunyi pernafasan. Ia juga boleh digunakan untuk mendengar bunyi dari usus dan aliran darah. ke telinga pendengar. suara tubuh menggetarkan diaphgram. melalui tabung kosong berisi-udara. Stetoskop ialah sebuah alat perubatan yang digunakan untuk mendengar bunyi dari dalam tubuh manusia.Stetoskop dan alat pembantu pendendengaran. Bahagian "chestpiece" biasanya terdiri dari dua sisi yang dapat diletakaan di badan pasien untuk memperjelas suara. Stetoskop akustik yang paling umum digunakan. menciptakan tekanan .

gelombang akustik yang berjalan sampai ke tube ke telinga pendengar. stetoskop elektronik akan menjadi lebih umum dari stetoskop akustik. Bell menyalurkan suara frekuensi rendah. Sebelum stetoskop ditemukan. membuat diagnosis sulit. Stetoskop elektronik mengatasi tingkatan suara yang rendah dengan cara memperkuat suara tubuh.Stetoskop digunakan sebagai alat untuk mendiagnosa penyakit tertentu. karena dokter sering dilihat .Stetoskop seringkali dianggap sebagai simbol pekerjaan doktor. Bila "bell" diletakkan di tubuh pasien getarakn kulit secara langsung memproduksi gelombang tekanan akustik yang berjalan ke telinga pendengar. telah ada beberapa perusahaan menawarkan stetoskop elektronik. Sekarang ini. sedangkan diaphgram menyalurkan frekuensi suara yang lebih tinggi. Stetoskop dua sisi ini diciptakan oleh Rappaport dan Sprague pada awal abad ke-20. dan mungkin dalam beberapa tahun lagi. Permasalahan dengan akustik stetoskop adalah tingkatan suara sangat rendah. Stetoskop dapat menyalurkan suara tertentu dan menghilangkan suara yang lain. doktor meletakkan telinganya ke dekat badan pasien dengan harapan untuk mendengarkan sesuatu.

Alat bantu dengar tersebut dibuat untuk memperkuat rangsangan bahagian sel-sel sensorik telinga bagian dalam yang rusak terhadap rangsangan suara dan bunyi-bunyian dari luar. Setelah itu barulah dapat ditentukan . Jika ingin menggunakan alat Bantu dengar ini maka terlebih dahulu harus memeriksakan ambang pendengaran dengan alat yang dinamakan audiogram.Stetoskop juga digunakan oleh mekanik untuk mengisolasi suara tertentu dari mesin untuk diagnosa.atau digambarkan dengan sebuah stetoskop yang tergantung di sekitar lehernya. Alat bantu dengar merupakan suatu alat akustik listrik yang dapat digunakan oleh manusia dengan gangguan fungsi pendengaran pada telinga. Alat Bantu dengar tersebut merupakan sebuah alat elektronik yang menggunakan batere dimana dalam pemakaiannya terdapat mikrofon yang mengubah gelombang dari suara tersebut menjadi energi listrik yang kemudian diterima amplifier yang dapat memperbesar volume suara dan mengirimkannya pada speaker yang ada pada bagian dalam telinga. Biasanya alat ini dapat dipasang pada bahagian dalam telinga manusia ataupun pada bagian sekitar telinga.

Alat ini memberikan kenyamanan yang lebih kepada pemakainya .jenis dan model apa yang cocok digunakan untuk kasus kerusakan pendengaran yang dialami. Bentuk dasar alat bantu dengar Ilustrasi berbagai alat bantu dengar Model dalam telinga ( ITE ) Alat bantu dengan Model dalam telinga (In the ear aids (ITC) dapat digunakan untuk penderita gangguan pendengaran kategori ringan sampai dengan kategori sedang.

Alat ini kurang dianjurkan untuk penderita dengan . Alat Bantu dengar jenis ITC bentuk dan ukurannya dapat disesuaikan dengan penggunanya. alat ini menggunakan komponen cetakan teliga yang berfungsi sebagai penjernih suara.karena terletak pada bagian dalam dan tidak tampak dari luar. Jenis lain adalah ICC. Kedua alat ini memang sangat nyaman digunakan karena ukurannya yang kecil.dapat digunakan pada kondisi kerusakan telinga kategori ringan sampai berat. Alat ini terletak di dalam saluran telinga. Bentuk canal Bentuk Canal tersebut terdiri atas dua jenis yaitu ITC dan ICC. Model belakang telinga (BTE) Jenis ini dipasang pada bagian belakang telinga. Namun untuk kedua macam lat bantu ini hanya memiliki ruang sedikit yang dapat digunakan untuk menyimpan cadangan batere dan mikrofon yang terpasang di dalamnya. Alat bantu jenis ini relatif berukuran kecil. Didalam komponen alat ini terpasang telecoil yang merupakan suatu kumparan magnet kecil yang dapat memungkinkan pengguna alat bantu dengar tersebut untuk lebih nyaman dalam bertelpon.

Kemungkinan adanya feedback terhadap suara dapat terjadi jika cetakan telinga tidak sesuai dengan ukuran OTE Memiliki kemampuan untuk memebedakan arah suara karena memiliki alat pengolah suara yang cukup baik. Cenderung lebih ekonomis dibandingkan model sekelasnya. Alat ini memiliki kekurangan pada penerimaan suara yang sama antara telinga kiri dan kanan. Memiliki pengaturan yang dapat disesuaikan dengan kebutuhan dengar balita yang . Mudah untuk digunakan karena mempunyai kemampuan penggeseran pada mikrofon yang digunakan. Alat bantu dengar untuk bayi Body Aids Merupakan alat bantu dengar yang dipergunakan untuk anak dalam usia balita. alat ini tidak mudah hilang.gangguan pendengaran yang cukup berat dan juga kurang disarankan untuk dipakai oleh anak anak. Anak yang menggunakan alat ini juga tidak mampu mengetahui sumber suara karena hanya memiliki satu pengeras suara dan penerima. pasalnya penggunaan mirip dengan radio ukuran kecil atau walkman. jadi tidak harus mendekatkan telinga ke sumber suara.

. Alat ini dapat memebedakan arah sumber suara baik kanan. depan. kenyamanan alat ini juga sudah diakui. dan belakang. kiri.menggunakannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->