P. 1
APAKAH ITU HUJAN ASID.docx

APAKAH ITU HUJAN ASID.docx

|Views: 532|Likes:
Published by Sebestiammal Selvam
Environmental
Environmental

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Sebestiammal Selvam on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2015

pdf

text

original

APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. alergi dan selesema. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. Merosakkan cat kereta. barah kolon dan barah payu dara. eg. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada.  . gangguan saraf dan membahayakan otak. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. kesuburan tanah dan tumbuhan. sakit kerongkong. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. tulang. batuk.

sulfur dioksida (SO2). Memusnahkan fungsi daun. burung laut). Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . kadmium. 1. plumbum.. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2. hidrokarbon.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5).   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil. arsenik. Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. nikel. zink dan logam toksid. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. nitrous oksida (NOx).? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. merkuri. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. Hujan asid terdiri daripada dua jenis. Meluntur dan merosakkan cat kereta. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan.

5 . Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik. asid sulfurik. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida. asid nitrus dan asid nitrik). Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida. pH tasik ini 5. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida. Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah.   . Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Bukan itu sahaja.7. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. nitrogen dioksida. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan.0. beberapa langkah selamat boleh dijalankan.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi. eg. tasik-tasik di West Wales.

Sebagai individu. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum.plumbum.zink dan logam toksid. Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat.Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain. perlu adakan kempen. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan.proses peleburan bijih timah. dengan ini.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. Dari segi perundangan.merkuri. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara. Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan.Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya . contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid.hidrokarbon. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.sulfur dioksida (SO2).nitrous oksida(NOx).Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).Kegiatan industri.

Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.sakit tulang.sakit batuk.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.batuk.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.peleburan timah kuprum.Oleh itu.alergi dan selesema.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid. Kesimpulanya.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .Justeru.Selain itu.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia.Pada masa kini.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.kempen kesedaran diri.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.Selain itu.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.Disamping itu.Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.Selain itu. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).Ini boleh dilihatkan melalui.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.Sebagai contohnya.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.

penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang. Antara 3 kawasan ini. disebabkan pada masa kini. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Pulau Pinang dan Johor Bharu. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.Punca-punca Di negara kita. Lembah Klang yang paling teruk.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. Bagaimanapun.

Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. .

.

proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. Melalui kegiatan manusia. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. . Kedua.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.Ketiga. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen. binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. Di samping itu. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida.

penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. sakit kerongkong. kesuburan tanah dan tumbuhan. barah kolon dan barah payu dara. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. alergi dan selsema. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. . batuk. Kedua. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. nitrogen dioksida dan karbon monoksida. Selain itu. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan.Keempat. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. Dari segi kesihatan. Ketiga. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. Hujan asid juga berlaku secara semulajadi. tulang.

Di Jerman.Kesannya pokok akan layu dan mati. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia.Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. . Contohnya di Czechslosvakia. Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik.

Selain itu. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid . ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi.Di bandar. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid.

Kedua. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera.Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar. Antaranya ialah pertama.Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5. tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales.0 .mengancam mikro organisma dalam tanah .Kerosakan bangunan . pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida. menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan.5 hingga 7. A. Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan . Dari segi perundangan. kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2.Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Tumbuh-tumbuhan . beberapa langkah selamat boleh dijalankan. Kesan 1. Ketiga. Selain itu.menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis .

Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton. zink dan raksa .Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3. Mengancam hidupan akuatik .penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia.minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. . bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik. Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan. Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan . .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik.hujan asid merosakkan bangunan lama. stanum dan plumbum yang tinggi. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas .bila keasidan air meningkat. Cth: alimunium. bahan-bahan logam akan larut dalam air. 4..Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. . Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah . Mengancam Kesihatan manusia .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->