APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak. eg. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Merosakkan cat kereta. sakit kerongkong. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini.  . kesuburan tanah dan tumbuhan. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. tulang. barah kolon dan barah payu dara. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. batuk. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi.    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. gangguan saraf dan membahayakan otak. alergi dan selesema.

ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . sulfur dioksida (SO2). Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. merkuri. Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. nikel. arsenik.   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5).? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. hidrokarbon. nitrous oksida (NOx).   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. Hujan asid terdiri daripada dua jenis. kadmium. Meluntur dan merosakkan cat kereta. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. burung laut). plumbum. Memusnahkan fungsi daun. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2.. 1. Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. zink dan logam toksid. berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ.

asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah. tasik-tasik di West Wales. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik. asid nitrus dan asid nitrik). bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan. Bukan itu sahaja. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida.7.5 . pH tasik ini 5. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara.   . eg. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. asid sulfurik.0. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida. nitrogen dioksida.

Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.sulfur dioksida (SO2).kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur.Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya . pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.merkuri. perlu adakan kempen. Dari segi perundangan. Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat.zink dan logam toksid.Kegiatan industri.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Sebagai individu. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk.proses peleburan bijih timah. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain. contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan.plumbum.nitrous oksida(NOx). kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid.hidrokarbon. dengan ini. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius.

Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.Pada masa kini.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat.Selain itu.Ini boleh dilihatkan melalui.sakit batuk.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.Selain itu.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.kempen kesedaran diri.bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.alergi dan selesema. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.Selain itu.peleburan timah kuprum.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.Oleh itu.batuk. Kesimpulanya.Sebagai contohnya.Justeru.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.sakit tulang.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.Disamping itu.

penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . Bagaimanapun. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Pulau Pinang dan Johor Bharu. disebabkan pada masa kini. Antara 3 kawasan ini. terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Lembah Klang yang paling teruk.Punca-punca Di negara kita.

Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. .bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.

.

binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. . Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida. Di samping itu. Melalui kegiatan manusia.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. Kedua.Ketiga. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera.

ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. sakit kerongkong. kesuburan tanah dan tumbuhan. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. Kedua. tulang. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. barah kolon dan barah payu dara. Ketiga. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. alergi dan selsema. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. Selain itu. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada. Dari segi kesihatan. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat.Keempat. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. Hujan asid juga berlaku secara semulajadi.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. nitrogen dioksida dan karbon monoksida. batuk. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. .

Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. Contohnya di Czechslosvakia. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik.Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. Di Jerman. . fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting.Kesannya pokok akan layu dan mati. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun.

Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid.Di bandar. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid . ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. Selain itu.

0 . Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5.mengancam mikro organisma dalam tanah . tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales. Antaranya ialah pertama.Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor.Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. Dari segi perundangan. Selain itu. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida. Tumbuh-tumbuhan . Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara.Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan . kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.5 hingga 7. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. Kesan 1.menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis . A. Ketiga. Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2.Kerosakan bangunan . Kedua. menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera.

Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah . bahan-bahan logam akan larut dalam air. zink dan raksa . . Cth: alimunium. .bila keasidan air meningkat. bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas . Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan .Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya.Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik..hujan asid merosakkan bangunan lama.penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia. 4. Mengancam hidupan akuatik . .Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai. Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton.minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. Mengancam Kesihatan manusia . stanum dan plumbum yang tinggi.