APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

eg. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. gangguan saraf dan membahayakan otak. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi.  . Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. kesuburan tanah dan tumbuhan. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Merosakkan cat kereta. batuk. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak. alergi dan selesema. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. barah kolon dan barah payu dara. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini.    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. tulang. sakit kerongkong.

arsenik. burung laut). kadmium. plumbum. berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg.   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Hujan asid terdiri daripada dua jenis. ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. zink dan logam toksid.? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). nikel. nitrous oksida (NOx). sulfur dioksida (SO2). Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. merkuri. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. Meluntur dan merosakkan cat kereta. Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . Memusnahkan fungsi daun. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya.   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5).. 1. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2. hidrokarbon.

0. karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat. Bukan itu sahaja.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik. Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. tasik-tasik di West Wales. nitrogen dioksida. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi.5 .Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. asid nitrus dan asid nitrik). eg. Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida.7. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida. asid sulfurik.   . nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. pH tasik ini 5. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida.

kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. Sebagai individu.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk.nitrous oksida(NOx). Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan. Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar. Dari segi perundangan.proses peleburan bijih timah. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.Kegiatan industri.merkuri. contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur.zink dan logam toksid.hidrokarbon. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid. perlu adakan kempen.Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya .Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan. dengan ini. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum.sulfur dioksida (SO2).plumbum.

pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.Pada masa kini.bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh. Kesimpulanya.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.Ini boleh dilihatkan melalui.sakit batuk.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.sakit tulang.kempen kesedaran diri.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun.alergi dan selesema.Disamping itu.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.Sebagai contohnya.Selain itu.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.Justeru.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.Selain itu.batuk.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.Selain itu.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.Oleh itu.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.peleburan timah kuprum.

Lembah Klang yang paling teruk.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang. Bagaimanapun. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Antara 3 kawasan ini. disebabkan pada masa kini. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . Pulau Pinang dan Johor Bharu.Punca-punca Di negara kita.

. Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak.

.

. Kedua. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.Ketiga. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida. Melalui kegiatan manusia. Di samping itu. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera.

Ketiga. Kedua. Dari segi kesihatan. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. batuk. kesuburan tanah dan tumbuhan. alergi dan selsema. tulang. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. Hujan asid juga berlaku secara semulajadi.Keempat. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. Selain itu. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. sakit kerongkong. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. . nitrogen dioksida dan karbon monoksida. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. barah kolon dan barah payu dara. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk.

Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini. 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ.Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. . Contohnya di Czechslosvakia. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati.Kesannya pokok akan layu dan mati. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna. Di Jerman.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.

Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid. Selain itu. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi.Di bandar. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid .

pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida.Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.0 .Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. Selain itu. Kedua. beberapa langkah selamat boleh dijalankan.menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis . Tumbuh-tumbuhan .musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan . A.menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2. Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar. menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan. Dari segi perundangan.Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Kesan 1.Kerosakan bangunan .mengancam mikro organisma dalam tanah . Antaranya ialah pertama. Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara. tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun.5 hingga 7. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. Ketiga. Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5.

Cth: alimunium. .bila keasidan air meningkat.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton.Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. . bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik. Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai. zink dan raksa . 4.. stanum dan plumbum yang tinggi.hujan asid merosakkan bangunan lama. Mengancam Kesihatan manusia .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik. Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah .minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas .Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3. Mengancam hidupan akuatik . Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan .penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia. . bahan-bahan logam akan larut dalam air.