APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

    Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. alergi dan selesema. Merosakkan cat kereta. sakit kerongkong.    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. barah kolon dan barah payu dara. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. batuk. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. tulang. kesuburan tanah dan tumbuhan. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi.  . gangguan saraf dan membahayakan otak. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. eg. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma.

  Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil. plumbum. ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Hujan asid terdiri daripada dua jenis.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5). zink dan logam toksid. Memusnahkan fungsi daun. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya.. Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. merkuri. hidrokarbon. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. 1.   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. burung laut). berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2. Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. nikel.? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). sulfur dioksida (SO2). nitrous oksida (NOx). arsenik. kadmium. Meluntur dan merosakkan cat kereta.

sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.   . Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat.0. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan.7. karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. asid sulfurik. Bukan itu sahaja. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.5 . tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah. Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. tasik-tasik di West Wales. asid nitrus dan asid nitrik). nitrogen dioksida. eg. pH tasik ini 5. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida.

Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. perlu adakan kempen. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan. Dari segi perundangan. Sebagai individu. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid.hidrokarbon.kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara. dengan ini. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid.merkuri. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).proses peleburan bijih timah. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan.zink dan logam toksid. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar.Kegiatan industri. pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun.Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius.sulfur dioksida (SO2). ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk.Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya . contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur.plumbum.nitrous oksida(NOx). kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.

ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.sakit tulang.Disamping itu.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.kempen kesedaran diri.peleburan timah kuprum.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.Sebagai contohnya.Selain itu.Pada masa kini.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.batuk.Selain itu.sakit batuk.Selain itu.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh. Kesimpulanya.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.Justeru.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.alergi dan selesema.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).Oleh itu.Ini boleh dilihatkan melalui.

terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.Punca-punca Di negara kita. Lembah Klang yang paling teruk. penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . Antara 3 kawasan ini. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. disebabkan pada masa kini. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Bagaimanapun. Pulau Pinang dan Johor Bharu.

. Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara.bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.

.

. binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen. Melalui kegiatan manusia. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. Kedua. Di samping itu. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida.Ketiga.

aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. barah kolon dan barah payu dara. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. Kedua. Selain itu. Ketiga. batuk. Dari segi kesihatan. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. kesuburan tanah dan tumbuhan. . tulang. nitrogen dioksida dan karbon monoksida. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma.Keempat. sakit kerongkong. Hujan asid juga berlaku secara semulajadi. alergi dan selsema.

Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna. Contohnya di Czechslosvakia. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. Di Jerman. 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini.Kesannya pokok akan layu dan mati. . Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini. Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik.

Selain itu. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi.Di bandar. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid .

Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara. Kesan 1. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Antaranya ialah pertama. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. A. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. Kedua. Selain itu. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. Ketiga. Tumbuh-tumbuhan .Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida.mengancam mikro organisma dalam tanah .Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar.menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2. kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.Kerosakan bangunan . menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan .Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales. Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. Dari segi perundangan.5 hingga 7.0 .menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis .

. stanum dan plumbum yang tinggi. .Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. zink dan raksa .Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik. Mengancam hidupan akuatik . Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.bila keasidan air meningkat. Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan ..hujan asid merosakkan bangunan lama. 4.Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3. Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah . . Mengancam Kesihatan manusia . bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik.penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia.minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. bahan-bahan logam akan larut dalam air.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton. Cth: alimunium.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful