APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. gangguan saraf dan membahayakan otak. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak. barah kolon dan barah payu dara. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. alergi dan selesema. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. eg. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. sakit kerongkong. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. Merosakkan cat kereta. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini.  . Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. tulang. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. kesuburan tanah dan tumbuhan. batuk. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah.

Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. kadmium. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan.. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5). hidrokarbon. merkuri. berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ.   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Memusnahkan fungsi daun. nitrous oksida (NOx).   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2. Meluntur dan merosakkan cat kereta. Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. burung laut). 1.? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. plumbum. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. sulfur dioksida (SO2). zink dan logam toksid. arsenik. Hujan asid terdiri daripada dua jenis. nikel.

Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida. pH tasik ini 5. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. eg. Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida. Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida.7. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik. nitrogen dioksida. asid sulfurik.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.   . karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bukan itu sahaja. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. asid nitrus dan asid nitrik). tasik-tasik di West Wales.0.5 .

nitrous oksida(NOx). Dari segi perundangan.sulfur dioksida (SO2). Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan. pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera.zink dan logam toksid.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius.Kegiatan industri. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan.plumbum. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera.hidrokarbon. kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya .Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain. contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur. perlu adakan kempen. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur. dengan ini. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.proses peleburan bijih timah. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar.merkuri. Sebagai individu. Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat.kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).

sakit tulang.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.batuk.Ini boleh dilihatkan melalui.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.Pada masa kini.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.Sebagai contohnya. Kesimpulanya.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.alergi dan selesema.Disamping itu.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun.kempen kesedaran diri.Justeru.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.Selain itu.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh.Selain itu.Oleh itu.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.peleburan timah kuprum.Selain itu.sakit batuk.Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.

Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.Punca-punca Di negara kita. penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Bagaimanapun. Lembah Klang yang paling teruk. Antara 3 kawasan ini. Pulau Pinang dan Johor Bharu. terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang. disebabkan pada masa kini.

Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. . Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara.

.

kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. Di samping itu. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. Kedua. .Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. Melalui kegiatan manusia. binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen.Ketiga. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida.

Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. kesuburan tanah dan tumbuhan. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. alergi dan selsema. Ketiga. Dari segi kesihatan. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan.Keempat. tulang. Hujan asid juga berlaku secara semulajadi. sakit kerongkong. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. batuk. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. . keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. Selain itu. barah kolon dan barah payu dara. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. Kedua. nitrogen dioksida dan karbon monoksida.

Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia.Kesannya pokok akan layu dan mati. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka. Contohnya di Czechslosvakia. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati. Di Jerman. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting. . 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna.

Selain itu. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid.Di bandar. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid .

kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi.Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. Dari segi perundangan. Ketiga. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. Tumbuh-tumbuhan . Selain itu. Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara.5 hingga 7. A.menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis . Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar.Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan . menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan.mengancam mikro organisma dalam tanah .Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . beberapa langkah selamat boleh dijalankan. tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales. Kedua. Kesan 1. Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. Antaranya ialah pertama.Kerosakan bangunan .0 .menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2.

4. . stanum dan plumbum yang tinggi. Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah . . Cth: alimunium. bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik.. Mengancam Kesihatan manusia . .Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik.Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai. Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.minuman tercemar kerana mengandungi antimoni.bila keasidan air meningkat.Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3.penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas . bahan-bahan logam akan larut dalam air. zink dan raksa . Mengancam hidupan akuatik .hujan asid merosakkan bangunan lama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful