P. 1
APAKAH ITU HUJAN ASID.docx

APAKAH ITU HUJAN ASID.docx

|Views: 519|Likes:
Published by Anne Selvam
Environmental
Environmental

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Anne Selvam on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2015

pdf

text

original

APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. sakit kerongkong. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. gangguan saraf dan membahayakan otak. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. Merosakkan cat kereta. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak. kesuburan tanah dan tumbuhan. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. alergi dan selesema. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. batuk. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini.  . kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid.    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. eg. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi. barah kolon dan barah payu dara. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. tulang.

Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. burung laut). Meluntur dan merosakkan cat kereta. Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . arsenik. Hujan asid terdiri daripada dua jenis. Memusnahkan fungsi daun. ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg.   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil.   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. hidrokarbon. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. merkuri. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi.? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2). sulfur dioksida (SO2). Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. nitrous oksida (NOx). nikel. kadmium..   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5). plumbum. 1. zink dan logam toksid. berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2.

karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. pH tasik ini 5.   .  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah. tasik-tasik di West Wales. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Bukan itu sahaja.7. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida.0. Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat.5 . Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan. asid sulfurik. nitrogen dioksida. asid nitrus dan asid nitrik). Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida. eg. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik.

boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar.merkuri. Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan.Kegiatan industri.Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. Dari segi perundangan.kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara.hidrokarbon.proses peleburan bijih timah.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya . Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur. Sebagai individu.zink dan logam toksid. pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan. Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. perlu adakan kempen.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum. kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.sulfur dioksida (SO2). Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.plumbum. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk. dengan ini.nitrous oksida(NOx).Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain.

bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh.Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia.peleburan timah kuprum. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.Pada masa kini.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.Disamping itu.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.Selain itu.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.sakit batuk.Ini boleh dilihatkan melalui.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.Selain itu.Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.Sebagai contohnya.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.Selain itu.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.sakit tulang.batuk. Kesimpulanya.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .alergi dan selesema.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.Justeru.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.kempen kesedaran diri.Oleh itu.

Punca-punca Di negara kita. Antara 3 kawasan ini. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Lembah Klang yang paling teruk. disebabkan pada masa kini. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang. Pulau Pinang dan Johor Bharu. penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan . Bagaimanapun.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.

bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. .

.

Melalui kegiatan manusia. . Di samping itu.Ketiga. binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida. Kedua. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum.

Hujan asid juga berlaku secara semulajadi. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida.Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. Selain itu. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. batuk. Kedua. Dari segi kesihatan. nitrogen dioksida dan karbon monoksida. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. tulang. . alergi dan selsema. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. barah kolon dan barah payu dara. sakit kerongkong. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada. kesuburan tanah dan tumbuhan.Keempat. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. Ketiga.

Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini.Kesannya pokok akan layu dan mati.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting. Di Jerman. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Contohnya di Czechslosvakia. 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan. Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati.Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. .

Di bandar. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. Selain itu. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid .

beberapa langkah selamat boleh dijalankan.Kerosakan bangunan .menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2. Antaranya ialah pertama. Tumbuh-tumbuhan . Ketiga. Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara.Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. Selain itu. pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida.5 hingga 7. Kesan 1. tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales. menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan. Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan . kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera.0 .Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. Kedua.mengancam mikro organisma dalam tanah . A. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis . Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5.Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan . Dari segi perundangan.

. bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik.. 4. Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton. Cth: alimunium. Mengancam hidupan akuatik .minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. stanum dan plumbum yang tinggi. Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas .Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai.Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. .hujan asid merosakkan bangunan lama. Mengancam Kesihatan manusia . Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah .Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3. bahan-bahan logam akan larut dalam air. .bila keasidan air meningkat. zink dan raksa .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->