APAKAH ITU HUJAN ASID?

Hujan asid merupakan fenomena di mana hujan yang turun mengandungi kandungan asid yang lemah dengan nilai pHnya kurang daripada 5.6. Hujan asid berlaku apabila udara di sesebuah kawasan tercemar dengan teruk terutamanya di kawasan perindustrian. Akibat daripada pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan petroleum oleh kenderaan , stesen jana kuasa terma serta kilang , gas-gas seperti sulfur dioksida , karbon dioksida dan nitrogen oksida telah dibebaskan ke atmosfera.

Gas-gas yang terbentuk ini akan bertindak balas dengan wap air dan membentuk asid lemah. Wap-wap air yang berasid lemah ini akan bertukar menjadi titisan-titisan air yang akhirnya membentuk hujan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan asid. Hujan asid ini akan memberikan kesan seperti : 1. memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan tanaman 2. menghakis ukiran bersejarah di bangunan lama 3. menyebabkan kepupusan hidupan air 4. menjejaskan kualiti air 5. mengancam kesihatan manusia seperti sakit dada , sakit buah pinggang dan penyakit Alzheimer

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Hujan Asid dan Kesannya · SEBAB:

Sulfur dioksida dan nitrogen oksida dalam atmosfera bertindak balas dengan wap air dan menghasilkan asid sulfurik dan asid nitrik. Wap air akan membentuk awan dan. apabila terpelowap hujan akan turun sebagai hujan asid. Pelepasan gas sulfur dioksida daripada kilang. Pembakaran bahan api dan fosil seperti bahan oleh kenderaan yang menghasilkan nitrogen oksida contohnya asap. Penggunaan baja dalam pertanian yang menghasilkan nitrogen oksida.

 

· KESAN:
 

Penyakit kepada manusia. - sakit dada atau batuk, tulang, buah pinggang Air sungai dan laut berasid membunuh hidupan akuatik seperti ikan.

alergi dan selesema. Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan)    Terhadap tanah dan tumbuhan  Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. kesuburan tanah dan tumbuhan.     Kesan Hujan Asid Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. Kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. barah kolon dan barah payu dara. Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. batuk. eg. gangguan saraf dan membahayakan otak. Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah -rnengurangkan kesuburan tanih. 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini. Ikan bahaya kepada manusia kerana kandungan raksa yang tinggi. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum. Mempercepatkan kadar hakisan atau pengaratan barangan besi. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum. bagi kanakkanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk. Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Mempercepatkan hakisan bangunan seperti cat bangunan. tulang. Merosakkan cat kereta. kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanakkanak.    Binatang yang bergantung kepada ikan akan mati.  . sakit kerongkong. Kesihatan  Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit athsma. Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum.

Hujan asid kering (mendapan kering) Hujan Asid Lembap . zink dan logam toksid.   Ekosistem akuatik  Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5).. Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati. Hujan asid lembap (mendapan basah) 2. Hujan asid terdiri daripada dua jenis.   Proses Pembentukan Hujan Asid Bagaimanakah hujan asid terhasil. nikel. hidrokarbon. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. 1.   Bangunan dan peralatan bangunan  Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid. Meluntur dan merosakkan cat kereta. Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. arsenik. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. kadmium. Memusnahkan fungsi daun. burung laut). berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. plumbum. nitrous oksida (NOx). Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini. sulfur dioksida (SO2). Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. merkuri. Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan.? Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen-komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).

sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. beberapa langkah selamat boleh dijalankan. tasik-tasik di West Wales. karbon dioksida dan kerbon monoksida bertindak balas dengan air hujan menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. Memperkenalkan pemasangan 'scrubbers' di cerobong asap di kilang-kilang untuk menapis gas sulfur dioksida.5 . Antara contoh proses : letupan gunung berapi di mana gas sulfur dioksida.  Tasik yang tercemar boleh dipulih melalui proses liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan. asid nitrus dan asid nitrik). Bukan itu sahaja. Canada telah menjalankan proses membaik pulih tasik-tasik yang telah tercemar. bangunan dan tumbuhan dan ini menyebabkan berlakunya pemendapan kering berasid. Langkah-langkah Mengatasi Hujan Asid Bagi menangani masalah hujan asid yang kian hangan melanda dunia. Bahan-bahan ini kemudiannya disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. asid sulfurik. Nitrogen + Oksigen → Nitrous oksida → Nitrogen dioksida (NO2) + air hujan (H2O) → Asid nitrik dan asid nitrus Hujan Asid Kering Gas sulfur dioksida. tanah dan bahan lain dalam keadaan cuaca baik.7. pH tasik ini 5. eg. Gas berasid ini bertindak balas dengan oksigen di atmosfera membentuk pelbagai jenis asid (asid sulfur trioksida.   .0. nitrogen dioksida. Hujan akan menunjukkan keasidan yang tinggi apabila kepekatan asidnya tinggi. Menghadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida. nitrogen oksida dan asid nitrik serta aerosol asid juga termendap apabila tersentuh dan terlekat pada permukaan tumbuhan. Hujan asid jenis ini aktif berlaku semasa hujan yang disertai dengan kilat. asid-asid tersebut melekat pada zarah-zarah terampai di udara dan akan termendap ke permukaan tanah.Fenomena ini berlaku apabila pebakaran bahan api fosil dibakar dalam jumlah yang banyak sehingga membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara.

Hujan asid secara semulajadi adalah berasid.zink dan logam toksid. kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik memandangkan bilangan kenderaan berdaftar di Malaysia adalah semakin meningkat.plumbum.merkuri.Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. perlu adakan kempen.sulfur dioksida (SO2). pembebasan sulfur dioksida global dapat dikurangkan 5-10 ton setahun.kegiatan ekonomi sesebuah negara menyebabkan manusia tidak mengambil berat tentang masalah – masalah alam sekitar yang timbul akibat pelaksanaan aktiviti ekonomi dan projek pembangunan negara. ceramah atau pun aktiviti kemasyarakatan bagi memastikan setiap individu dalam sesuatu masyarakat memainkan peranan untuk memelihara alam sekitar      HUJAN ASID Dalam usaha mengejar kemajuan negara dan meningkatkan taraf hidup penduduk. Penggunaan sistem denitrifikasi dan dinyahsulfur. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar. Sebagai individu.Kesan – kesan negatif akibat proses pembangunan secara terburu – terburu mengakibatkan kesan pencemaran alam yang serius. Dari segi perundangan.nitrous oksida(NOx).Proses pelaburan bijih timah pula membebaskan banyak gas sulfur dioksida terutamanya . Antara pencemaran alam yang mencemarkan alam sekitar ialah hujan asid. contohnya arang batu direnyukkan dan dicampurkan dengan batu kapur. Bagi meningkatkan kesedaran dalam masyarakat.proses peleburan bijih timah.Hujan asid terbentuk hasil gabungan air hujan dengan komponen – komponen tertentu seperti karbon dioksida (CO2).Kegiatan industri mengasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang – kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. dengan ini.hidrokarbon. Terdapat 2 punca untuk kejadian hujan asid iaitu aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi. kandungan sulfur dalam arang batu akan bertingdak balas dengan kalsium karbonat dan menghasilkan kalsium sulfat dan gypsum sebagai hasil sampingan.Hal ini semakin menggugat kesihatn manusia dan juga kehidupan – kehidupan yang lain. ini dapat mengurangkan gas NOx sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. Menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin (catalytic converter) pada enjin kenderaan. Mempertingkatkan lagi teknologi 'flash smelting' yang sering digunakan oleh pelebur kuprum. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos.aktiviti sistem pengangkutan dan kegiatan pertanian merupakan aktiviti yang berpunca untuk kejadian hujan asid.Kegiatan industri.

Selain itu.sakit batuk.Disamping itu hujan asid juga berpunca daripada kegiatan pertanian seperti penggunaan baja nitrogen akan menghasilkan gas nitrogen pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan gas metena dan oksida nitrus menyebabkan hujan asid nitrik.Jika kita lihat dari segi kesihatan manusia.Selain itu.kesan terhadap hidupan ataupun di air dan juga kesan terhadap bangunan dan peralatan bangunan.Oleh itu.Kegiatan ini merupakan salah satu punca semulajadi.peleburan timah kuprum.sebagai individu kita perlu sentiasa memastikan kenderaan kita dalam keadaan yang baik dan harus mengamalkan sifat berkongsi kereta bagi menangani pencemaran udara dan juga menghalang kejadian hujan asid.Pada masa kini.sakit kerongkong dan aluminium pula boleh menyebabkan penyakit Alzheimer(berkait dengan hilang ingatan).Asap ekzos membebaskan berjuta – juta gas nitrik oksida ke udara semasa pembakaran ini dan menyebabkan hujan asid.bangunan dan peralatan bangunan juga salah satu kesan hujan asid.Mereka harus meningkatkan pengawalan terhadap alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar.batuk.Hal ini telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan juga hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.alergi dan selesema.Justeru.Ini boleh dilihatkan melalui.tidak kira tua mahu pun muda dan kanak – kanak cepat boleh menghidap penyakit seperti athsma.warna bangunan dan kereta menjadi pudar dan mudah rosak serta barang – barang besi juga cepat berkarat. Seterusnya ialah kebakaran hutan secara bebas.kesan terhadap hidupan air dapat dilihat melalui kematian tumbuh – tumbuhan dan hidupan di dalam tasik kerana asid yang terlalu pekat yang berasil daripada hujan asid.bangunan dan batu menjadi lemah dan rapuh.banyak hutan telah dibakar untuk membina bangunan di seluruh dunia.Banyak pokok – pokok telah musnah kerana terkena hujan asid dan juga memusnahkan fungsi daun.kempen kesedaran diri.Gas – gas seperti sulfur dioksida adalah penyebab pertama yang menyebabkan penyakit kepada manusia seperti sakit dada.aktiviti sistem pengangkutan juga salah satu punca kejadian hujan asid.Antara kesan – kesannya ialah menjejaskan kesihatan manusia dari segi fizikal dan mental.Selain itu.Sebagai contohnya.Terutamanya ialah dari segi perundangan dan agensi – agensi yang tertentu haruslah mengenakan denda terhadap orang yang memusnahkan alam sekitar.ceramah ataupun aktiviti kemasyarakatan dan pameran pencemaran alam juga salah satu langkah yang baik kerana ini dapat menjadikan setiap masyarakat memainkan peranan demi kesejahteraan .Hal ini kerana asid bertindak balas dengan nutrian dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah.Aktiviti ini telah membebaskan gas – gas pencemar seperti gas nitrogen dioksida.terdapat beberapa langkah bagi menangani masalah hujan asid yang melanda dunia.Kesan seterusnya ialah kesan terhadap tanah dan tumbuh – tumbuhan.gas – gas yang keluar daripada kegiatan – kegiatan di atas bertindak balas dengan air hujan dan mula mengasilkan hujan asid. Kesimpulanya. Kesannya ialah alam sekitar sedang mengalami kemusnahan yang sangat teruk.pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pengeluarkan asap ekzos.sakit tulang.Disamping itu.

Lembah Klang yang paling teruk. Antara punca-puncanya adalah : Kenderaan bermotor Pembakaran sampah secara terbuka Pembebasan asap kilang HUJAN ASID Konsep Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. terdapat kawasan yang mengalami hujan asid seperti Lembah Kalang.Punca-punca Di negara kita. Pulau Pinang dan Johor Bharu. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. disebabkan pada masa kini.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. Bagaimanapun. Antara 3 kawasan ini. penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan .

Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. .bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak.

.

binatang ternakan seprti lembu akan membebaskan gas metana dan oksida nitrus melalui pereputan najisnya dan akan menghasilkan hujan asid nitrik. Melalui kegiatan manusia. Manakala pembakaran terbuka yang dilakukan oleh petani-petani untuk membakar plastik baja dan sisa kayu akan membebaskan sulfur dioksida.Ketiga. . kegiatan pertanian juga punca berlakunya hujan asid iaitu melalui penggunaan baja nitrogen yang akan menghasilkan gas nitrogen. Kedua. Di samping itu. kegiatan industri yang dilakukan menghasilkan sulfur dioksida dan nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida yang banyak ke atmosfera. proses peleburan biji timah yang banyak akan membebaskan gas sulfur dioksida terutamanya peleburan timah kuprum.Faktor Kejadian hujan asid boleh berpunca daripada aktiviti manusia ataupun berlaku secara semulajadi.

Bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan batuk. batuk. ia memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit asma. Kedua. Selain itu ia menyebabkan berlakunya penyakit kulit. barah kolon dan barah payu dara. tulang. Selain itu. Dari segi kesihatan. Kesan Hujan asid mendatangkan pelbagai kemudaratan terhadap beberapa aspek tertentu iaitu dari aspek kesihatan. kesuburan tanah dan tumbuhan. aktiviti sistem pangangkutan juga merupakan salah satu penyumbang berlakunya hujan asid melalui pembebasan asap ekzos pada suhu tinggi di silinder kereta menyebabkan pembebasan gas nitrogen dioksida dan nitrik oksida. nitrogen dioksida dan karbon monoksida. Gas sulfur dioksida pula adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit seperti sakit dada. sakit kerongkong. penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan penurunan sulfur seperti desulfovibrio di mana ianya menukarkan sulfat kepada nitrogen sulfida. kebakaran hutan secara semuladi akibat cuaca terlalu panas iaitu kejadian el-nino mengakibatkan gas-gas pencemar seperti gas nitrogen terbebas. alergi dan selsema. Pertama melalui letupan gunung berapi yang membebaskan gas sulfur dioksida.Keempat. penguraian bahan organik melalui aktiviti bakteria dalam tanah menukarkan nitrat kepada nitrat dan menghasilkan gas nitrogen semasa hujan kilat. Ketiga. tasik dan empangan yang terdedah kepada hujan asid. keroskan tisu badan manusia yang menggunakan bekalan air dari sungai. ekosistem akuatik dan bangunan serta peralatan bangunan. . Hujan asid juga berlaku secara semulajadi.

Selain itu hujan asid juga memberi kesan terhadap tanah dan tumbuhan. Ekosistem akuatik juga terganggu disebabkan oleh hujan asid ini. Contohnya di Czechslosvakia.Kesan lain ialah pokok akan mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah. Contohnya di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik situ. Hujan ini menyebabkan kemusanahan hutan kerana terkena hujan asid.Kesannya pokok akan layu dan mati. . 70% daripada hutannya musnah diseababkan hujan asid ini. Air sungai dan laut yang menjadi berasid pada pH 5 akan membunuh hidupan akuatik dan memutuskan rantaian makanan. Nilai pH yang kurang daripada 6 akan menyebabkan organik tanah mati. Fenomena ini dinamakan sebagai hutan berangka. Kesannya ia akan menjejaskan produktiviti pertanian khususnya pengeluaran hasil tanaman makanan. fenomena hujan asid berupaya menggugurkan daun-daun pokok meninggalkan dahan dan ranting.Hujan asid yang terkena pada daun pokok akan memusnahkan fungsi daun.Manakala ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandunagan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan. Ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia. Apabila manusia memakan haiwan ini akan menyebabkan penyakit barah kolon. Di Jerman. Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Ini kerana bahagian daun yang terkena hujan asid ini tidak dapat melakukan proses fotosintesis dengan sempurna. Hujan asid menyebabkan kandungan asid dan alkali menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah.

Selain itu. hujan asid yang turun akan memberi kesan kepada bangunan dan peralatan bangunan.Di bandar. ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi. ia akan melunturkan cat kereta dan membocorkan bumbung-bumbung zink. Manakala batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan. Langkah mengurangkan kejadian hujan asid . Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid.

menyebabkan kerosakan hutan dan hasil tanaman 2. pemasangan ’scrubbers’ di cerobong asap di kilang-kilang patut dilakukan untuk menapis gas sulfur dioksida. Canada yang telah dijalankan proses membaikpulih tasik-tasik yang telah tercemar dengan pHnya ialah antara 5. Selain itu. Bincangkan kesan hujan asid terhadap kehidupan dan alam sekitar. beberapa langkah selamat boleh dijalankan.0 . Kedua. menggalakkan pemasangan pengubah bermangkin pada enjin kenderan. Kesan 1. Ketiga. ini dapat mengurangkan gas nitrogen oksida sebanyak 90% di mana gas pencemar dapat diubah sebelum dilepaskan ke atmosfera. sejajar dengan perkembangan sains dan teknologi. boleh ditingkatkan lagi mengenai pengawalan pencemaran alam sekitar hujan asid Kawasan perindustrian yang pesat dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai keasidan air hujan yang tinggi disebabkan ruang udara yang mengandungi gas beracun. Ini bertujuan untuk mengurangkan gas karbon monoksida dan nitrogen oksida asap ekzos. Pengenalan Hujan asid terjadi apabila kandungan sulfur dioksida dan nitrogen oksida meningkat dalam udara. Antaranya ialah pertama.musnahkan tisu daun dan mereputkan akar tumbuh-tumbuhan .Kerosakan bangunan . A.Jejaskan proses pereputan dan penguraian bangkai haiwan dan tumbuh-tumbuhan .menyebabkan perubahan komposisi bahan organik dalam tanah kerana kandungan nutrien yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan akan terhakis .5 hingga 7. Dari segi perundangan. tasik yang tercemar boleh dipulih melalui liming di mana batu kapur merupakan bahan utama dan diletakkan ke dalam air tasik yang berasid untuk dineutralkan contohnya di West Wales.mengancam mikro organisma dalam tanah .Pertambahan kedua-dua sebatian adalah diakibatkan oleh sumber-sumber pencemaran seperti asap industri dan bahan cemar kenderaan bermotor. kilang-kilang patut mengehadkan pelepasan gas pencemar udara ke atmosfera dengan menggunakan bahan api yang rendah kandungan sulfur dan secara tidak langsung boleh mengurangkan gas sulfur dioksida.Bagi menangani masalah hujan asid yang kian melanda dunia. Tumbuh-tumbuhan .

4. zink dan raksa .minuman tercemar kerana mengandungi antimoni. Cth: Tugu Peringatan dan artifak-artifak bersejarah . Cth: alimunium. . Semua pihak harus bertanggungjawab mengurangkan kesan hujan asid kerana implikasi kepada kehidupan akan memberi kesan yang berpanjangan . Kesimpulan: Hujan asid boleh dielakkan sekira aktiviti manusia dalam bidang perindustrian dan pembangunan ekonomi dikurangkan.hujan asid merosakkan bangunan lama. Mengancam hidupan akuatik . bahan logam dalam tanah akan bertindakbalas dengan air berasid untuk menghasilkan pelbagai logam dan sebatian asid bertoksik. .Hujan asid yang menyerap ke dalam batu bata dan gangsa alami tindak balas kimia – batu jadi reput dan gangsa terurai. bahan-bahan logam akan larut dalam air.Hujan asid juga akan merosakkan telur-telur ikan dan jejaskan perkembangan embrionya. .Bila hujan asid berlaku di kawasan sungai atau tasik.penyakit yang boleh diakibatkan oleh pencemaran air hujan asid ialah leukemia.bila keasidan air meningkat.Menjejaskan kekuatan dan kekukuhan konkrit dan cat bangunan 3. Mengancam Kesihatan manusia . stanum dan plumbum yang tinggi.Pertambahan logam –logam beracun beracun ini mengurangkan aktiviti mikrobiologi seperti zooplankton dan fitoplankton. Akibatnya bekalan makanan untuk ikan terjejas ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful