P. 1
Contoh Penulisan Rph Pj Kssr

Contoh Penulisan Rph Pj Kssr

|Views: 112|Likes:
Published by Trevor Campbell
PENULISAN RPH KSSR
PENULISAN RPH KSSR

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Trevor Campbell on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2013

pdf

text

original

Tarikh : 22.02.2012 Hari : Jumaat Masa : 8.15 -8.

45pagi Tahun : 2 Ixora Bilangan Murid: 24 orang / 12 lelaki dan 12 perempuan Matapelajaran : Pendidikan Jasmani Unit : 37 Rekreasi dan Kesenggangan Tajuk/ Fokus : “Galah Panjang” , berkebolehan bermain permainan tradisional. Standard Kandungan : 1.11, 2.10, 5.2, 5.4 Standard Pembelajaran: 1.11.2, 2.10.3, 5.2.3, 5.4.3 EMK : Kreativiti dan Inovasi Pentaksiran : Pemerhatian / Lembaran Kerja Alatan : Skitel

Kesungguhan .Keseimbangan . kaki.Memahami Arahan Alatan: Kon = nilai/afektif pingang.Kesungguhan .BIL. murid = guru = -Meningkatkan kadar nadi -Meningkatkan suhu badan . .(perlahan kepada laju) Regangan Membuat regangan secara berpasangan. Regangan kepala. tangan. Buat sehingga maksimum. Bahagian masa Aktiviti Butiran Mengajar/Fokus Pembelajaran Organisasi Alatan/catatan -Sistem kardiovaskular \ Permulaan (5 minit) Memanaskan badan dan regangan Aktiviti lari setempat dengan arahan guru.

Nilai/afektif Murid lain akan menjadi anak ayam. tangan dan kaki. .Kelembutan . Anak ayam akan berada dibelakang ibu ayam sambil memegang bahu. Psikomotor Seorang murid lagi akan dipilih menjadi ibu ayam dari setiap kumpulan.Persefahaman .Kepantasan Ibu ayam = ..Koordinasi mata. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan(L/P) Seorang murid dipilih untuk menjadi musang dari setiap kumpulan.Kecekapan Anak ayam = -Pergerakan Lokomotor dan Bukan Lokomotor . Perkembangan (8 minit) Permainan Kecil Musang dan Ayam.Ketepatan . Musang akan cuba untuk menangkap anak ayam yang berada dibelakang ibu ayam.Keyakinan . 2.Koordinasi Musang = .Kepantasan .Kerjasama .

- Ibu ayam akan mendepakan tangan untuk cuba menghalang musang menangkap anaknya. mereka boleh berada di luar kawasan permainan untuk memberi sokongan kepada rakan. - Mana-mana anak ayam yang lambat bergerak akan ditangkap musang - Anak ayam yang telah ditangkap dikira mati. - Anak ayam akan bergerak mengikut pergerakan ibu ayam. .

Memindah . kumpulan yang bertahan akan menjaga gelanggang dengan berpijak di atas garisan yang dilukis.Ketepatan 3 Kemuncak. b. Undian akan dilakukan untuk menentukan pasukan yang akan memulakan permainan. 2. Murid dibahagikan dalam kumpulan kecil.- . Peraturan permainan dalam galah panjang : a.Semangat berpasukan ..Ketangkasan .Mengaplikasi .keseronokan -Elakkan daripada mengasari pihak lawan semasa bermain galah panjang. 12 minit Permainan Galah Panjang 1. Selepas undian. Mula dan tamat Mula dan tamat . Nilai/afektif -kerjasama . c.koordinasi mata dan kaki. Permainan dimainkan dalam kawasan gelanggang yang disediakan. Sebelum permainan dimulakan ketua pasukan penyerang akan menepuk tangan ketua pasukan bertahan di petak kepala gelanggang (mula dan tamat). d.

akan menjaga garisan tengah dan bebas bergerak ke mana-mana garisan. i.e. pasukan itu akan dikira mati dan pasukan bertukar peranan. Setiap pemain penyerang hendaklah melepasi kesemua garisan hingga garisan belakang dan kembali semula ke garisan hadapan. Jika salah seorang ahli pasukan penyerang dicuit. f. Jika salah seorang ahli pasukan penyerang berundur ke belakang setelah melepasi garisan dan keluar gelanggang. Ketua bertahan. pasukan itu dikira mati dan bertukar peranan. h. Pemain boleh mula menyerang secara individu atau beramai-ramai. . g.

k. . Jika salah seorang ahli pasukan penyerang berjaya melepasi kesemua garisan hingga kembali ke garisan permulaan.j. Pasukan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. satu mata akan diberikan.

guru mengarahkan murid supaya bergerak seperti burung didalam bulatan mengikut arah jam dan dengan arahan guru mengikut lawan jam.(3 kali.Elak .Kelegaan -tarik nafas dan hembus nafas.) . Nilai afektif .4 Penutup (5 minit ) Aktiviti menyejukkan badan. kecederaan otot. murid diminta membuat satu bulatan.Bahagian badan dikendurkan dengan digoyangkan dalam kiraan 4 bagi setiap anggota badan.Menstabilkan semula suhu badan .Keseronokan .Menurunkan kadar nadi . Guru= Murid = .

................ Tarikh : ........PENTAKSIRAN Nama : .............................. GALAH PANJANG Warnakan kotak perkataaan pergerakan yang terlibat dalam permainan galah panjang......... Kelas : ....... Mengayun Berlari Mengelak Menari Mengacah Membaling Menggolek Mengawal Melompat Melangkah Menendang Menangkap .........

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->