P. 1
RPH MATH Penolakan Pecahan Tahun 5 _2

RPH MATH Penolakan Pecahan Tahun 5 _2

|Views: 389|Likes:
Published by Edward Chiong

More info:

Published by: Edward Chiong on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/16/2014

pdf

text

original

Subjek : Matematik Tahun : 5 Perdana Tarikh : 22 Mac 2012 Masa : 60 minit (8.10 a.m – 9.10 a.

m) Bilangan murid : Tajuk : Pecahan Bidang pembelajaran : Penolakan pecahan Objektif pembelajaran : Murid diajar untuk menolak nombor bercampur. Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran, murid harus dapat :1. Melakukan penolakan melibatkan dua nombor bercampur yang mempunyai penyebut yang berbeza sehingga nombor 10. orang

Pengetahuan sedia ada : i) murid sudah boleh menyelesaikan penolakan nombor Bercampur dengan penyebut yang sama. ii) murid boleh menukarkan nombor bercampur kepada bentuk pecahan tak wajar. . Sumber : Roda pecahan Kemahiran berfikir : membuat perbandingan : menerangkan sebab

Nilai Murni : menjaga kebersihan, bekerjasama, saling bantu-membantu, berani.

adakah terdapat sampah atau kertas buangan.bangun. pusingkan badan kamu ke arah kanan. sila kutip dan letakkan di atas meja. cuba kamu perhatikan di lantai sekeliling kamu.Langkah/Masa Set induksi (5 minit) Kandungan Bertanya meminta membersihkan dengan bersenam. Guru berkata : .angkat tangan ke atas. Jika ada. kelas teknik Guru berkata : Apa khabar semua? Adakah semua sihat? Kamu semua sudah sarapan? Jika belum. Nilai murni : menjaga kebersihan Guru meminta murid untuk berdiri di tempat masing-masing dan memberi arahan untuk senaman ringkas. dan bengkokkan badan ke bawah. dan regangkan tangan kamu. Langkah-langkah Catatan Kecerdasan pelbagai : kinestatik khabar dan Guru memulakan kelas dengan murid bertanya khabar murid. Dalam posisi ini. -kemudian. . waktu rehat nanti sila makan untuk mengelakkan perut kosong. dan bongkokkan .

verballinguistik. logical matematik.pula badan ke sebelah kiri kamu. Guru melekatkan roda pecahan pada papan putih dan meminta murid memerhatikannya. Guru menyatakan rasional mengapa murid disuruh bersenam iaitu untuk kecergasan badan serta mengutip sampah untuk menjaga kebersihan kelas. Kecerdasan pelbagai : Guru bertanya murid berapakah bilangan bahagian yang ada pada roda tersebut. KBKK padan. Guru membahagikan murid kepada empat kumpulan. -ambil sampah tersebut dan sila buang ke dalam tong sampah kelas dengan segera. Guru memanggil wakil daripada setiap kumpulan untuk tampil ke hadapan dan melengkapkan bahagian roda dengan menampal potongan kad berwarna berpandukan nombor bercampur . Pengenalan konsep Menggunakan roda pecahan untuk mewaikili nombor bercampur dalam operasi penolakan. audio saling bantumembantu. kinestatik. : menyuai Nilai : berkerjasama. dan ulangi perbuatan sebentar tadi.

Guru kemudiannya meminta murid menanggalkan kad berwarna mengikut bilangan yang ditolak. Guru menggunakan konsep kuiz atau pertandingan untuk aktiviti kali ini. Setiap soalan yang dijawab dengan betul akan memberikan 5 mata untuk kumpulan yang menjawab. rakan yang lemah. Murid bekerja dalam kumpulan dan saling bantu-membantu untuk membentuk persamaan.yang disebut oleh guru. Guru kemudian mengeluarkan roda yang mempunyai bilangan bahagian yang berbeza. Perkembangan Menentukan hasil tolak Konsep nombor bercampur yang mempunyai penyebut yang berbeza. Guru memanggil pula wakil yang kedua bagi setiap kumpulan untuk menampal kad berwarna mengikut nombor bulat yang disebut oleh guru. Bilangan kad berwarna yang tinggal pada roda pecahan adalah jawapan bagi soalan yang diberi. Kecerdasan pelbagai : . Guru menggalakkan murid untuk membantu Guru mengemukakan soalan di papan putih satu demi satu sehingga 4 soalan. Pelajar dikekalkan di dalam kumpulan.

Arahan guru : Sekarang. Perkembangan Menggunakan (10 minit) algoritma penolakan untuk menyelesaikan operasi tolak nombor bercampur melibatkan proses menyamakan penyebut. mari kita menjawab soalan ini dengan menggunakan algoritma penolakan Pertama sekali. Kemudian. - Jawapan kamu mestilah memaparkan roda pecahan yang mempunyai bilangan pecahan kad warna yang tinggal. ABM : roda pecahan - Sila selesaikan soalan yang ini dengan menggunakan bantuan roda pecahan. Nilai : saling bantumembantu. pertama secara lisan.Arahan guru : - Kinestetik. samakan keduadua penyebut dengan mendarabkan dengan nombor yang sesuai. murid cuba menyelesaikan operasi tolak nombor bercampur menggunakan kaedah menyamakan penyebut Guru menghubungkaitkan operasi tambah dengan operasi darab. murid hanya perlu menolak nombor pengangka sahaja dengan mengekalkan penyebut yang sama. . dan murid dikehendaki mendengar dengan teliti. kerjasama. Dengan bimbingan guru. verbal- Guru mengemukakan soalan linguistik.

Saya gembira dengan penyertaan anda dalam pelajaran hari ini. Teruskan ! Kita akan membuat lebih banyak aktiviti yang menarik pada pelajaran akan datang. Penutup (5 minit) Rumusan Murid menyatakan persamaan antara operasi tambah dan tolak melibatkan nombor bercampur. Guru memberi pujian nombor bercampur perlu ditukarkan dan galakan dahulu kepada bentuk pecahan tak wajar. Kecerdasan Pelbagai : Verbal-linguistik. tepat sekali. Kelas membincangkan jawapan.Ya. Penilaian (15 minit) Latihan 1 Guru memberi latihan berpandukan buku teks matematik tahun 5 kepada murid untuk bekerja dalam kumpulan. kecerdasan pelbagai : verbal-linguistik. Buku teks tahun 5 Guru juga menegaskan kepentingan kerjasama dan saling bantu-membantu dalam kumpulan. matematik. Murid merumuskan bahawa untuk menyelesaikan operasi tolak. logical Guru memantau dan membantu murid yang bermasalah. interpersonal. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->