P. 1
RPH MATH Penolakan Pecahan Tahun 5 _2

RPH MATH Penolakan Pecahan Tahun 5 _2

|Views: 389|Likes:
Published by Edward Chiong

More info:

Published by: Edward Chiong on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/16/2014

pdf

text

original

Subjek : Matematik Tahun : 5 Perdana Tarikh : 22 Mac 2012 Masa : 60 minit (8.10 a.m – 9.10 a.

m) Bilangan murid : Tajuk : Pecahan Bidang pembelajaran : Penolakan pecahan Objektif pembelajaran : Murid diajar untuk menolak nombor bercampur. Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran, murid harus dapat :1. Melakukan penolakan melibatkan dua nombor bercampur yang mempunyai penyebut yang berbeza sehingga nombor 10. orang

Pengetahuan sedia ada : i) murid sudah boleh menyelesaikan penolakan nombor Bercampur dengan penyebut yang sama. ii) murid boleh menukarkan nombor bercampur kepada bentuk pecahan tak wajar. . Sumber : Roda pecahan Kemahiran berfikir : membuat perbandingan : menerangkan sebab

Nilai Murni : menjaga kebersihan, bekerjasama, saling bantu-membantu, berani.

. Jika ada. dan bongkokkan . Nilai murni : menjaga kebersihan Guru meminta murid untuk berdiri di tempat masing-masing dan memberi arahan untuk senaman ringkas. waktu rehat nanti sila makan untuk mengelakkan perut kosong. dan bengkokkan badan ke bawah. cuba kamu perhatikan di lantai sekeliling kamu. pusingkan badan kamu ke arah kanan. Langkah-langkah Catatan Kecerdasan pelbagai : kinestatik khabar dan Guru memulakan kelas dengan murid bertanya khabar murid.Langkah/Masa Set induksi (5 minit) Kandungan Bertanya meminta membersihkan dengan bersenam. Guru berkata : . -kemudian.angkat tangan ke atas. adakah terdapat sampah atau kertas buangan. sila kutip dan letakkan di atas meja.bangun. Dalam posisi ini. dan regangkan tangan kamu. kelas teknik Guru berkata : Apa khabar semua? Adakah semua sihat? Kamu semua sudah sarapan? Jika belum.

logical matematik. Guru melekatkan roda pecahan pada papan putih dan meminta murid memerhatikannya. Guru menyatakan rasional mengapa murid disuruh bersenam iaitu untuk kecergasan badan serta mengutip sampah untuk menjaga kebersihan kelas. Guru membahagikan murid kepada empat kumpulan. Kecerdasan pelbagai : Guru bertanya murid berapakah bilangan bahagian yang ada pada roda tersebut. : menyuai Nilai : berkerjasama.pula badan ke sebelah kiri kamu. KBKK padan. Guru memanggil wakil daripada setiap kumpulan untuk tampil ke hadapan dan melengkapkan bahagian roda dengan menampal potongan kad berwarna berpandukan nombor bercampur . kinestatik. dan ulangi perbuatan sebentar tadi. Pengenalan konsep Menggunakan roda pecahan untuk mewaikili nombor bercampur dalam operasi penolakan. audio saling bantumembantu. verballinguistik. -ambil sampah tersebut dan sila buang ke dalam tong sampah kelas dengan segera.

rakan yang lemah. Murid bekerja dalam kumpulan dan saling bantu-membantu untuk membentuk persamaan. Kecerdasan pelbagai : . Bilangan kad berwarna yang tinggal pada roda pecahan adalah jawapan bagi soalan yang diberi. Guru kemudian mengeluarkan roda yang mempunyai bilangan bahagian yang berbeza. Guru kemudiannya meminta murid menanggalkan kad berwarna mengikut bilangan yang ditolak. Guru menggalakkan murid untuk membantu Guru mengemukakan soalan di papan putih satu demi satu sehingga 4 soalan.yang disebut oleh guru. Guru memanggil pula wakil yang kedua bagi setiap kumpulan untuk menampal kad berwarna mengikut nombor bulat yang disebut oleh guru. Pelajar dikekalkan di dalam kumpulan. Guru menggunakan konsep kuiz atau pertandingan untuk aktiviti kali ini. Perkembangan Menentukan hasil tolak Konsep nombor bercampur yang mempunyai penyebut yang berbeza. Setiap soalan yang dijawab dengan betul akan memberikan 5 mata untuk kumpulan yang menjawab.

Arahan guru : Sekarang. Perkembangan Menggunakan (10 minit) algoritma penolakan untuk menyelesaikan operasi tolak nombor bercampur melibatkan proses menyamakan penyebut. murid hanya perlu menolak nombor pengangka sahaja dengan mengekalkan penyebut yang sama. mari kita menjawab soalan ini dengan menggunakan algoritma penolakan Pertama sekali. dan murid dikehendaki mendengar dengan teliti. kerjasama. Nilai : saling bantumembantu. samakan keduadua penyebut dengan mendarabkan dengan nombor yang sesuai. ABM : roda pecahan - Sila selesaikan soalan yang ini dengan menggunakan bantuan roda pecahan. verbal- Guru mengemukakan soalan linguistik. murid cuba menyelesaikan operasi tolak nombor bercampur menggunakan kaedah menyamakan penyebut Guru menghubungkaitkan operasi tambah dengan operasi darab. . Kemudian. Dengan bimbingan guru. - Jawapan kamu mestilah memaparkan roda pecahan yang mempunyai bilangan pecahan kad warna yang tinggal. pertama secara lisan.Arahan guru : - Kinestetik.

Kelas membincangkan jawapan. Kecerdasan Pelbagai : Verbal-linguistik. Teruskan ! Kita akan membuat lebih banyak aktiviti yang menarik pada pelajaran akan datang. Penilaian (15 minit) Latihan 1 Guru memberi latihan berpandukan buku teks matematik tahun 5 kepada murid untuk bekerja dalam kumpulan.Ya. Guru memberi pujian nombor bercampur perlu ditukarkan dan galakan dahulu kepada bentuk pecahan tak wajar. Murid merumuskan bahawa untuk menyelesaikan operasi tolak. logical Guru memantau dan membantu murid yang bermasalah. Saya gembira dengan penyertaan anda dalam pelajaran hari ini. matematik. kecerdasan pelbagai : verbal-linguistik. . tepat sekali. Buku teks tahun 5 Guru juga menegaskan kepentingan kerjasama dan saling bantu-membantu dalam kumpulan. interpersonal. Penutup (5 minit) Rumusan Murid menyatakan persamaan antara operasi tambah dan tolak melibatkan nombor bercampur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->