P. 1
lompat-tinggi

lompat-tinggi

|Views: 214|Likes:
Published by Yoon Lai
high jump
high jump

More info:

Published by: Yoon Lai on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2015

pdf

text

original

Isi Kandungan

No 1 2 3 4 5 8 6 7 8 9 14 10 23 11 12 Rumusan Lampiran 25 26 Latiha-latihan Persediaan Prinsip Aksi Reaksi Hukum-hukum Newton Fasa Lompatan Gaya Lompat Tinggi 14 12 12 Tajuk Pengenalan Sejarah Peralatan Ukuran Ciri-ciri Umun Lompatan 7 2 5 M/s 2

1

1. PENGENALAN Acara lompat tinggi secara amnya dikuasai oleh atlit-atlit yang bertubuh tinggi dengan kualiti lonjakan yang baik. Kelajuan memecut tidak dianggap sebagai kriteria yang penting seperti dalam acara lompat jauh atau lompat kijang. Namun begitu, terdapat juga atlit yang bertubuh rendah tetapi telah mencapai kejayaan kerana kualiti lonjakan yang istimewa. atlit-atlit yang bertubuh rendah dengan kualiti lonjakan yang baik biasanya akan lebih berjaya dalam acara lompat jauh atau lompat kijang berbanding dengan acara lompat tinggi. 2. SEJARAH Lompat tinggi merupakan acara padang dalam sukan olahraga. Atlet lompat tinggi bebas memilih gaya lompatan yang sesuai dengan keupayaan mereka sendiri. Lompat tinggi telah dipertandingkan di Sukan Olimpik sebagai acara individu dan termasuk sekali dalam acara Lelaki Decathlon dan Perempuan Heptathlon. Mengikut sejarah, acara lompat tinggi telah bermula seawal Olimpik pada zaman Greece. Rekod pertama bagi acara lompat tinggi bermula pada abad ke-19 di Scotland, dengan pencapaian atas 1.68 m oleh peserta ketika itu. Pada abad ini peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting, iaitu dengan cara lunjakkan kaki yang jauh dari palang. Gaya ini mengkehendaki kaki bersilang diatas palang dan badan menyeberang palang dalam lakuan “duduk berlunjur”. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta.

2

inilah gaya pertama diguna oleh Sweeney yang mendorong kebanyakan orang Pantai Timur Amerika menggunakannya. Horine. pada tahun 1912. gaya barat diperkenalkan oleh seorang lagi warga Amerika. Sebenarnya. pada Sukan Olimpik 1968. Ini merupakan satu gaya lompat tinggi yang cukup popular dan dari segi mekanik pergerakan gaya ini sungguh beruntung dan berkesan dari gaya-gaya lompatan yang lain. Gaya ini telah popular dan dikenali sebagai 3 . Kemudian. pelompat Amerika dan Rusia telah menggunakan gaya pelana yang menjadi ikutan pelompat-pelompat yang lain. dalam pertandingan Olimpik di Rome dalam tahun 1960. Kemudian. M. Gaya ini seakan-akan gaya Gunting.F. Kemudian. M. Gaya yang dimodenkan ini dikenali sebagai gaya timur.F. 17 orang peserta memasuki pertandingan akhir dan dari 17 orang peserta itu 14 orang menggunakan gaya pelana. Gaya Timur ini tidak ada kena mengena dengan orang Timur atau Asia. Sweeney. Gaya ini dikatakan lebih efisyen berbanding sebelumnya. tetapi bahagian belakang mendatar semasa melompat melepasi palang. Buktinya.F.97 m.Namun pada sekitar abad ke-20 gaya gunting telah dimodenkan oleh warga IrishAmerica. Sweeney telah berjaya mencipta teknik yang bekesan dan mensipta rekod pada 1895 dengan ketinggian 1. Menerusi gaya ini. di Mexico Dick Fosbury dari Amerika Syarikat telah memperkenalkan satu teknik lompatan gaya baru dalam bidang lompat tinggi yang membolehkannya memenangi pingat emas. Horine berjaya melompat setinggi 6 kaki 7 inci dalam tahun 1912 dan gayanya pula ditiru oleh semua peserta-peserta Amerika Barat. M.

Bagi rekod dunia acara lompat tinggi.09m pada 30 Ogos 1981 di Rome.45 m pada 27 Julai 1993 di Salamanca. rekod tertinggi bagi atlet lelaki dipegang oleh Javier Sotomayor dari Cuba dengan ketinggian 2. tilam pendaratan yang mencukupi digunakan semasa atlet melakukan latihan mahupun ketika pertandingan dilangsungkan. Berdasarkan sejarah di atas. Oleh itu. Oleh sebab itu. Bagi rekod kebangsaan acara lompat tinggi kategori lelaki dipegang olehLoh Kum Zee dengan 4 . Untuk tujuan keselamatan. Sepanyol manakala wanita pula dipegang oleh Stefka Konstadinova dari Bulgaria dengan ketinggian 2.gaya Fosbury (atau gaya lentang) di mana pelepasan palang di buat dengan bahagian belakang (bahu) dahulu dan pendaratan dibuat di belakang badan hampir dengan bahagian tengkuk. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi. jelas menunjukkan bahawa cara dan teknik lompat tinggi mengalami perubahan daripada gaya lompatan. atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi kebanyakannya mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. Itali. Ketinggian atlet dan penguasaan teknik lompatan adalah faktor utama untuk menghasilkan lompatan yang baik. pusingan dan flop. Walau bagaimanapun gaya yang sering menjadi pilihan atlet ialah gaya pelana (straddle) dan gaya Fosbury. Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang.

logam ataupun bahan yang sesuai dengan berbentuk bulat atau segitiga. Palang lompat tinggi hendaklah diperbuat sama ada daripada kayu. Ho Yon Wah. Kedua-dua tiang ini hendaklah mempunyai alat bantuan khusus bagi membolehkan tiang ditegakkan tanpa mudah dijatuhkan. 3. Penganjur sesuatu kejohanan olahraga hendaklah memastikan semua ini disediakan sebelum pertandingan dimulakan. hendaklah dilakukan selepas tamat satu pusingan yang melibatkan semua peserta.77 m pada 15 Julai 1990 di Kuala Lumpur. Antara jaguh-jaguh lompat tinggi Malaysia yang lain adalah seperti Arifin Rahmat.ketinggian 2. Dua batang tiang diperlukan dan tiang-tiang ini tidak boleh diubah-ubah semasa pertandingan sedang dijalankan.24 m pada 14 Disember 1995 di Chiang Mai. Jika perlu diubah umpamanya kedudukan. Panjang palang hendaklah 5 .1 Tiang Lompat Tinggi. Thailand manakala bagi kategori wanita pula dipegang oleh Nor Aishah Ismail dengan ketinggian 1. Baljit Singh Sidhu.2 Palang Lompat Tinggi. Glady Chai Ng Mei dan Shabana Khanum. PERALATAN Dalam acara lompat tinggi ini memerlukan kawasan dan peralatan khusus untuk membolehkan lompatan diadakan sebagai salah satu acara olahraga. Antara peralatan-peralatan yang diperlukan adalah seperti berikut :3. 3.

Lama kelamaan dengan adanya beberapa teknik lompatan dan pendaratan tertentu. 3.4 Pita Pengukur Pita pengukur adalah untuk mengukur ketinggian lompatan yang berjaya dilakukan oleh setiap peserta. kawasan pendaratan hanya terdiri daripada satu kawasan khas yang diisikan dengan pasir lembut yang lembap. Tilam atau pengalas lembut ini hendaklah ditempatkan betul-betul selepas kedua-dua tiang lompat tinggi. Sokongan ini hendaklah mudah dinaikkan atau diturunkan pada tiang. adalah perlu disediakan tempat pendaratan yang sewajarnya. pihak penganjur kurang memberi perhatian kepada kawasan mendarat.sesuai dengan jarak kedua-dua tiang yang dipasangkan. Tilam berspring atau bergetah boleh digunakan asalkan sesuai untuk pendaratan peserta. Kini. Sebelum beberapa teknik atau gaya lompatan diperkenalkan. Kini. 6 .3 Kawsan Mendarat Pada peringkat awal acara lompat tinggi dijalankan. kawasan mendarat bagi acara lompat tinggi ini digunakan tilam atau pengalas lembut bergetah dan hendaklah berbentuk segiempat. Ukuran hanya dibuat sekali sebelum lompatan dimulakan selepas palang dinaikkan. dalam acara lompat tinggi alat pengukur elektronik digunakan bagi menjadikan proses pengukuran dapat dilakukan dengan cepat dan tepat. Palang ini akan diletakkan pada tiang menerusi alat sokongan khas. 3.

Palang ini diletakkan pada tiang menerusi alat sokongan khas.UKURAN 4. Pengukuran ketinggian hendaklah dibuat sebelum acara lompatan. Alat sokongan ini hendaklah berbentuk segi empat rata dan berukuran 4 cm lebar dan 6 cm panjang. Berat maksimum palang ini ialah 2 kg. Pegawai pertandingan terlebih dahulu akan memulakan acara ini pada suatu ketinggian tertentu 7 . 3.2 Palang Lompat Tinggi. 3. 3.4 Pita Pengukur Pita pengukur digunakan untuk mengukur ketinggian lompatan yang dilakukan oleh peserta.1 Tiang Lompat Tinggi Tiang Lompat Tinggi ini hendaklah dijarakkan pada jarak minimum 4 meter atau maksimum 4.3 Kawasan Mendarat Kawasan mendarat dalam acara lompat tinggi ini adalah tilam atau pengalas lembut bergetah dan berbentuk segiempat dengan saiz 5 meter panjang dan 4 meter lebar dan 1 meter tebal. Panjang palang lompat tinggi ini hendaklah sesuai dengan jarak kedua-dua tiang yang dipasangkan.04 meter dari bahagian dalam.

Prinsip-prinsip mekanik yang terlibat dalam acara lompat tinggi ini dibincang dengan ringkas :5. Kita dapat lihat banyak kes mengenai manusia genius dengan pemberian tuhan adalah lebih baik daripada orang yang mengambil bahagian. latihannya berpusatkan kekuatan latihan yang digunakan. Tiada atlit yang tidak berpengetahuan tentang faktor sainstifik mengenai pergerakan manusia. penukaran kelajuan secara mendatar kepada kelajuan menegak dan pendaratan.1 Pergerakan Terdapat dua jenis pergerakan iaitu :8 .Setiap lompatan mengandungi fasa penujuan larian.Menurut Dick Fosbury . pengasas gaya Fosbury dalam lompat tinggi. ia akan mudah digunakan untuk acara yang lain. Jika sesuatu konsep mekanikal difahami.mengikut keupayaan para peserta dan ketinggian lompatan akan diukur daripada bahagian tengah palang ke aras tanah. 4. yang sekarang dikenali sebagai satu bidang biomekanik. menjadi kawan baik dengan jurulatih dan menanamkan semangat untuk memecahkan rekod dunia dan akhirnya dia mendapat pingat emas dalam Olimpik. Perkara ini mempunyai banyak kesinambungan daripada satu acara ke acara yang lain. CIRI-CIRI UMUM ACARA LOMPATAN Kejayaan suatu kejurulatihan adalah gabungan daripada aspek seni dan sains.

seseorang atlit perlu meminda pergerakan mendatar kepada pergerakan menegak. A – Pergerakan Mendatar. Lonjakan dari lari landas di point X menghasilkan pergerakan menegak B. maka momentum jasad itu akan bertambah. Momentum adalah hasil darab jisim dan halaju ialah kuantiti pergerakan yang dikandung oleh sesuatu jasad. Hasil gabungan pergerakan mendatar dan pergerakan menegak mengakibatkan layangan dalam bentuk parabola C. 3. B – Pergerakan Menegak. 2. Ia juga boleh dipindahkan dari sebahagian badan ke seluruh badan misalnya hayunan atau kilasan kaki bebas dengan kuat pada fasa lonjakan dalam lompat tinggi supaya 9 . C – Vektor Resultant 1. Lari landas menghasilkan pergerakan mendatar A. 5. Lebih meningkat halaju atau lebih berat jisim.i) ii) Pergerakan mendatar (Linear Motion) Pergerakan menegak (Vertical Motion) Dengan ringkas.2 Momentum Halaju dan momentum adalah konsep-konsep penting dalam kemahiran sukan.

3. Daya Sentrifugal 2. 5. Daya Sentripetal. pada hakikatnya terdapat satu jenis daya yang bertindak ke arah pusat bulatan itu dan satu lagi daya yang sama wujud dalam arah yang bertentangan. Daya yang bertindak ke luar dikenali sebagai Daya Sentripetal. Sekiranya terdapat suatu daya sentrifugal sebagai bertindak kepada pusat bulatan dan tidak terdapat geseran pada pusat itu. maka daya ini akan dilepaskan pada titik bulatan yang tertentu dan memecut dalam bentuk tangen pada pusat bulatan itu.dapat menghasilkan momentum yang lebih untuk membawa badan pada takat yang lebih tinggi. Putaran direct dicapai semasa atlit ada kontrak 10 . Daya Ikut Tangen Selain daripada pergerakan mendatar dan menegak terdapat juga daya sentrifugal.3 Daya Sentrifugal 1.4 Putaran Pergerakan-pergerakan putaran bertujuan mendapat layangan merentasi palang adalah dua jenis iaitu ‘direct’ dan I’indirect’. Untuk mencapai lonjakan yang tinggi. Apabila sesuatu jasad melakukan pergerakan dalam bentuk sesuatu bulatan. Pergerakan lengan dan bahu juga menolong melonjakkan badan ke atas. 5. Kedua-duanya dilaksanakan hanya apabila ada geseran pada bumi di pusat bulatan. seseorang atlit itu haruslah menggabungkan konsep-konsep pergerakan dengan daya sentrifugal seperti rajah di atas.

Konsep di atas digambarkan oleh Gambarajah 4.dengan bumi manakala putaran indirect semasa atlit tidak mempunyai kontrak dengan bumi. Putaran indirect dicapai dengan membawa masuk dengan kuat kaki bebas setelah lonjakan untuk menambah lagi daya sentrifugal. Ketinggian yang lebih boleh dicapai dengan jumlah daya yang sama sekiranya pusat graviti ditempatkan rapat kepada bahagian atas palang. 5. Jasad-jasad a dan b yang kedudukannya menegak dapati pusat graviti masing-masing agak jauh di atas palang. Gambarajah-gambarajah di bawah menunjukkan beberapa gaya dalam acara lompat tinggi yang tidak sempurna dari segi pemindahan pusat supaya mendapat satu lompatan yang tinggi. terdapat kedudukannya yang leper membolehkan pusat graviti adalah sangat hampir pada palang.5 Graviti Dan Pusat Graviti Satu daripada prinsip yang sangat penting adalah daya graviti bumi yang berkesan pada atlit dan bagaimana atlit itu boleh memindahkan pusat graviti pada badannya supaya memperolehi lompatan yang paling berjaya. Manakala dalam jasad c. Walau bagaimanapun gayagaya yang membolehkan penempatan pusat graviti seperti ini juga melibatkan atlit-atlit mendarat dalam posisi yang mencemaskan. 11 . Tanda x menunjukkan pusat graviti atlit yang tinggi di atas palang.

tumit kaki hadapan di tanam dengan kuat. HUKUM-HUKUM NEWTON Prinsip-prinsip mekanik juga melibatkan hukum-hukum seperti di bawah : 7.1 Hukum Inertia (Hukum Pertama) 12 . Prinsip-prinsip yang telah dibicangkan ini adalah mustahak bagi seseorang atlit untuk mencapai tahap pencapaian lompatan yang tinggi. Semasa lari landas dilakukan. Apabila kedua belah tangan atlit di hayun dengan kuat semasa lonjakan seluruh badan akan turut terangkat. maka kita akan mendapat satu pergerakan di bahagian badan yang lain.PRINSIP AKSI – REAKSI Konsep : Walaupun arus jalan pusat graviti tidak boleh diubah setelah kaki meninggalkan bumi dengan mengubahsuaikan segmen-segeman tertentu dalam badan secara mengaplikasikan hukum reaksi membolehkan segmen-segmen badan mengikuti itu di angkat. Konsep menerangkan bahawa apabila sesuatu bahagian badan dikenakan sesuatu gerakan tertentu. reaksi dari tindakan ini akan memindahkan pergerakan mendatar kepada pergerakan menegak. Ketika bahagian pinggang melepasi palang. Pergerakan inilah mengangkat kedua tangan dan kedua kaki melepasi palang dengan mudah. Dengan ini kedua belah kaki akan dapat melepasi palang. pinggang dilenturkan. Setelah lonjakan seluruh kaki bebas ditarik masuk dengan kuat untuk menghasilkan putaran badan.

2 Hukum Pecutan (Hukum Kedua) Kadar penurunan momentum adalah secara terus dengan daya yang digunakan dan pertukaran ini berlaku pada arah yang sama dengan arah tindakan daya.Setiap jasad akan terus berada dalam keadaan rehat atau terus bergerak dengan halaju yang sekata pada satu arah lurus sehingga terdapat satu daya yang mengubah keadaannya.3 Hukum Tindakbalas (Hukum Ketiga) Untuk sebarang tindakan selalu terdapat suatu tindakbalas yang sama magnitutnya tetapi pada arah yang bertentangan. 7. 13 . 7.

FASA LOMPATAN TINGGI Semua gaya lompatan boleh dibahagikan kepada empat fasa Pergerakan iaitu : a) Penujuan – larian menghala ke palang b) Lonjakan – tindakan kaki untuk menaikkan badan c) Layangan – gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang. iaitu gaya gunting. gaya pelana dan gaya Fosbury Flop. gaya guling barat. Semasa melepasi palang.5. pelompat berada dalam keadaan duduk berlunjur.1 Gaya gunting pelompat menuju ke palang secara bersudut dan melonjak dengan kaki yang berada di luar dari palang. gaya timur. d) Pendaratan – sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat 6. 9. 14 . GAYA LOMPAT TINGGI Terdapat beberapa gaya lompat tinggi.

Lonjakan 1. Kaki bebas dihayun kuat ke atas. 4. 3. Semasa melonjak. kaki melonjak di depan pinggul dan pinggul di hadapan bahu untuk mencondongkan badan semasa membuat lonjakan. Layangan 1. Kaki lonjak dihayun ke atas. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. 2. selari dengan palang. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan.FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI Penujuan 1. Pelonjak melonjak dengan kaki luar. 2. Bahu berhampiran palang dikekal tinggi dan tidak condong ke arah palang. Pelompat menuju ke palang secara bersudut kira-kira 30 darjah. 15 . 3. memulakan larian dengan kaki kiri. Pelompat menggunakan 7-9 langkah. memulakan larian dengan kaki kanan. 2.

16 . kaki bebas dihayun secara tegak ke hadapan badannya dan pelompat melepasi palang secara mengiring. 9. Pelompat melonjak dengan kaki yang lebih dekat dengan palang.Pendaratan 1.2 Gaya timur pelompat menuju ke palang secara lurus dari hadapan (90%). Semasa melonjak. Pelompat melompat di atas punggung atau dengan dua belah kaki. 9. Kaki lonjakan berada dalam keadaan bengkok semasa pelompat “berguling” selari dengan palang untuk membuat pelepasan.3 Gaya guling barat penujuan ke palang adalah secara bersudut seperti dalam gaya gunting.

Pelompat menuju ke palang secara bersudut.4 Gaya pelana Gaya ini adalah hampir sama dengan gaya guling barat. FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI a) Penujuan Biasanya pelompat akan berlari sebanyak tujuh hingga sembilan langkah menuju ke palang dari sudut 30-45 darjah.9. Tiga langkah terakhir dibuat secara pantas dan 17 . Ketika melepasi palang. muka pelompat memandang ke bawah dan keadaan badannya seolah-olah meniarap di atas palang.

Kaki lonjak mestilah menyusuli pergerakan badan tanpa diluruskan. badan dan kaki bebas pelompat berpusing seolah-olah hendak membalut palang. badan dan kaki bebas pelompat berada dalam keadaan hampir selari dengan palang yang berada di bawahnya. 18 . b) Lonjakan Sebaik sahaja kaki lonjak mencecah tandaan melonjak. Badan pelompat dicondongkan sedikit ke belakang dan kaki lonjak dibengkokkan sebagai persediaan untuk melompat pada langkah yang terakhir. pelompat memusingkan badannya dan mendarat di atas bahagian belikat atau bahagian belakang badan. pelompat hendaklah melompat dengan kuat.terkawal. kaki bebas dihayun dengan kencang ke atas paras palang. Bahu dan kepala pelompat direndahkan sebaik sahaja pelompat melepasi palang. Fasa lonjakan ini juga dibantu dengan menghayunkan kedua-dua belah tangan ke atas. c) Layangan Setelah membuat lonjakan. Ketika ini. Ini adalah untuk membantu pelompat membuat persediaan untuk mendarat. Tindakan melonjak ini bermula dengan bahagian tumit dan disusuli dengan bahagian hujung kaki. Serentak dengan tolakann ini. d) Pendaratan Ketika di fasa pendaratan.

9.5 Gaya Fosbury Flop Penujuan ke palang sebelum pelompat melonjak adalah secara melengkung. b) Badan ke hadapan semasa bahagian tumit kaki lonjak mencecah tanah. d) Badan dikilas terlalu awal sebelum bahagian kepala dan bahu kanan melepasi palang.KESALAHAN YANG BIASA DILAKUKAN DALAM LOMPAT TINGGI GAYA PELANA a) Larian menuju palang terlalu pantas hingga tidak terkawal. c) Kaki bebas tidak dihayun secara maksimum ke atas. Gaya yang paling popular dan berkesan pada masa kini ialah gaya pelana dan gaya Fosbury Flop. Walau bagaimanapun masih ada guru yang mengajar gaya gunting 19 . Pelompat melepasi palang dengan membelakangi palang.

1 FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI Dalam acara Lompat Tinggi (gaya flop) seseorang atlit akan melalui empat fasa iaitu : a) b) c) d) Fasa Lari Landas.kepada murid-muridnya meskipun gaya ini mempunyai banyak kekurangan. Fasa Mendarat. Bagi gaya Fosbury Flop pulapelompat yang nahir dalam penujuannya akan dapat melepasi palang dengan mudah. Meskipun demikian. Fasa Layangan. 9. Fasa Lonjakan.5. a) FASA LARI LANDAS 20 . gaya gunting masih boleh diajar di atas sebab-sebab yang lain. gaya ini kurang berkesan kerana seluruh berat badan pelompat terpaksa dibawa lebih tinggi dari paras palang sebelum pelepasan dapat dilakukan dalam keadaan berlunjur. Gaya pelana adalah suatu gaya lompatan yang sesuai untuk pelompat yang mempunyai kaki lompatan yang kuat. Mengikut prinsip mekanikal. Murid yang telah biasa dengan gaya gunting tidak akan menemui kesulitan apabila diajar teknik lompatan Fosbury Flop. Cara membuat lonjakan bagi gaya gunting mempunyai banyak persamaan dengan cara membuat lonjakan bagi gaya Fosbury Flop.

Secara lari atas garisan lurus menuju ke palang. Dalam gaya flop ini di bahagian akhir lari landas atlit perlu mengubah arahnya pada satu lengkungan. Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk melintasi palang kerana tinggi palang.Terdapat dua faktor yang mempengaruhi lari landas yang akan membawa seseorang atlit lompat tinggi pada suatu tahap yang paling sesuai untuk melakukan fasa lonjakan seterusnya. Terdapat tiga gaya lari landas yang sering digunakan dalam gaya flop seperti berikut : 1. Kelajuan : Atlit dikehendaki berlari secepat mungkin tetapi dengan halaju yang terkawal. 3. 2. Bermula lari secara lurus kemudian melencong pada empat langkah terakhir. 21 . Lari landas melibatkan di antara 7. Faktor-faktor itu adalah :1. 2.9 atau 11 langkah yang laju. Ini dilakukan untuk mendapatkan daya sentrifugal yang sangat penting bagi gaya flop. Arah : Atlit hendaklah menuju ke arah palang pada sudut 20° hingga 30° dari satah tegak palang. Tempat mula lari landas adalah 70° hingga 80° dari permukaan satah palang seperti digunakan oleh beberapa atlit ternama. Lari lengkung dari mula lari landas untuk mendapat kepantasan yang optima seperti Dick Fosbury. Untuk mendapat daya sentrifugal yang unik dalam gaya flop empat langkah terakhir hendaklah dilakukan dalam garisan satu lengkungan seperti di bawah.

tujuannya adalah untuk membawa pusat graviti melepaskan palang secara ekonomikal dan mudah. 22 . Atlit yang melonjak dengan kaki kiri melompat dari sebelah kanan palang manakala atlit yang melonjak dengan kaki kanan mula lari landasannya dan melompat dari sebelah kiri palang lompat tinggi. Dalam fasa layangan ini. Badan di condong sedikit ke belakang sambil kedua tangan dihayun ke atas. Pada akhir lari landas kaki lonjakan dihentak pada bumi dengan tumit untuk mendapat daya tindakbalas yang akan mengangkat badan. Kemudian kaki lonjakan diguling dari tumit ke tengah kaki ke jari kaki sambil menekan bumi. Pada masa ini kepala dihalakan ke palang dan atlit mesti melihat palang. atlit akan mencapai fasa layangan yang diingini.b) FASA LONJAKAN Tujuan lonjakan adalah untuk mengubah pergerakan mendatar kepada pergerakan menengak dan untuk mengangkat pusat graviti atlit ke atas palang. c) FASA LAYANGAN Sekiranya fasa lari landas dan fasa lonjakan adalah semurna. Putaran yang dihasilkan oleh kaki bebas dalam fasa lonjakan tadi akan membawa badannya secara belakang atlit menghadap palang. Serentak dengan ini sejurus sahaja badan terangkat dari bumi. Perkara yang perlu diingati adalah semasa lonjakan dibuat pusat graviti hendaklah berada di atas kaki lonjakan. kaki bebas di angkat sambil dipusing ke dalam untuk mendapat daya putaran supaya badan mencapai layangan istimewa flop.

2 Latihan Pergerakan Kaki. Jenis daya yang dihasilkan adalah daya kinetik yang makin jatuh makin bertambah. Gerakan ini akan bertindakbalas secara kakinya akan melurus sambil melintas atas palang. Seseorang atlit ketika ini mesti menyediakan dirinya dengan mengadakan kedua lutut jauh dan dagunya rapat pada dada. Kakinya hendaklah dikangkang sedikit. Kesesuaian latihan ini adalah untuk peserta yang baru mempelajari gaya ini. Sekiranya tenaga kinetik terlampau ia dikehendaki melakukan gulingan ke belakang untuk menyerap hentakan impact. 10. Atlit akan mengangkat kepalanya dan ini akan mengangkat bahagian bahu. LATIHAN –LATIHAN PERSEDIAAN 10.1 Latihan Garisan Palang lompatan diletakkan di atas lantai gelanggang. Pendekatan melompat pada sudut 45° digunakan.Ketika ini kaki masih belum melepasi palang dan pusat graviti masih berada di belakang dan rendah dari palang. Mulutnya mesti ditutup supaya tidak tergigit lidah. Untuk mengurangkan hentakan maka atlit mesti cuba mendarat pada bahunya. 23 . Kaki dihayunkan ke hadapan dan lompatan dibuat melintasi palang dengan pendaratan kaki yang sama. d) FASA MENDARAT Dalam fasa ini badan atlit setelah melepasi palang sedang jatuh dari tinggi ke bumi.

2 Latihan Kepantasan Dan Kekuatan Kaki Larian boleh dibuat beberapa langkah dan melompat aerta menendang sesuatu objek yang digantungkan. 10. Keadaan ini akan membolehkan pelompat memebuat gulingan badan pada aras yang lebih tinggi. 24 . Pergerakan badan akan mendahului pergerakan kaki yang berpusing di atas palang. pelompat dapat menguji keupayaan kakinya untuk membuat lonjakan yang lebih bertenaga.3 Latihan Melonjak Palang diletakkan lebih tinggi di bahagian kaki dan direndahkan di bahagian kepala pelompat. Perlakuan dalam latihan ini hendaklah dilakukan dengan berhatihati kerana ia agak merbahaya. Dengan cara ini.4 Latihan Gulingan Badan Kedudukan palang adalah lebih tinggi di bahagian kepala dan direndahkan di bahagian kaki pelompat. Sudut 45° digunakan untuk melompat dengan tiga langkah larian. Cara mendarat yang betul boleh dicapai melalui latihan ini. (Latihan pendaratan juga boleh dilakukan serentak dengan latihan menaikkan palang dan tilam digunakan untuk mendarat). 10.Palang lompatan diletakkan kira-kira satu meter tinggi dari lantai. Latihan melompat melepasi palang dilakukan dan pendaratan masih dilakukan dengan menggunakan kaki hadapan. 10.

Semua kejurulatihan dan kerja teknikal mesti memusatkan keseluruhan asas mekanikal. Kelajuan ketika lonjakan akan memberi kesan kepada arah layangan. ketinggian. sudut dan keseimbangan adalah empat elemen utama untuk semuaacara lompatan. RUMUSAN Kelajuan.7. Kesimbangan pula mestilah tetap semasa layangan ketika atlit melakukan pergerakan parabola. Setiap pelepasan daripada setiap elemen ini akan menentang kesan perlaksanaan lompatan 25 . Ketinggian pinggang ketika lonjakan penting kerana tarikan graviti keatas atlit ketika dia di udara.

8. LAMPIRAN 26 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->