P. 1
Kit Permainan Bahasa

Kit Permainan Bahasa

|Views: 15|Likes:
Published by Mohd Asmadi
for
for

More info:

Published by: Mohd Asmadi on Mar 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

Belajar sambil Bermain

Murid-Murid KIA2M 2007

Kit Pengayaan dan Pengukuhan ini disediakan khas untuk murid-murid Tahun Satu, Kelas Intervensi Awal Membaca dan Menulis, Pemulihan Khas dan Prasekolah. Mengandungi pelbagai bahan aktiviti permainan bahasa dan bacaan bergred. Disediakan secara sistematik dan mengikut tatatingkat mengajar dan membina kemahiran membaca. Kemahiran mengikut Huraian Sukatan Pelajaran Bahasa Malaysia KBSR.

PENGENALAN

RASIONAL  KBSR mula dilupakan  Konsep 5P tidak dilaksanakan  Kaedah kumpulan mula dipinggirkan .

 Dapat mewujudkan suasana P&P lebih menarik dan menyeronokkan.  Pelbagai aktiviti berdasarkan kemampuan murid dapat dilaksanakan.  P&P berpusatkan murid dapat dilaksanakan. yang cerdas dapat pengayaan dan pengukuhan .  Murid lemah tidak ketinggalan.OBJEKTIF  Kit ini dapat membantu para guru mengendalikan P&P secara kumpulan.

.CIRI-CIRI BAHAN DALAM KIT  Bercorak belajar sendiri. minat dan bakat murid-murid.  Ada pemeringkatan.  Dapat membantu murid meluaskan pengetahuan dan pengalaman. mencabar dan sesuai dengan kebolehan.  Menarik.  Boleh dijalankan secara kumpulan atau perseorangan.  Mempunyai perkaitan dengan kemahiran yang telah dikuasai.

KANDUNGAN KIT Permainan :  Mari buka dan Pasang ( 1 set )  Kembalikan Ke Rumah Saya ( 4 set )  Lengkapkan Silang Kata  Roda Perkataan  Roda Impian  Permainan Domino  Kad Selak  Seronoknya Bermain Colet  Permainan Hantu  Mari Bermain Sorong Tarik ( perkataan )  Mari Bermain Sorong Tarik ( ayat )  Saya Pandai Menulis Ayat .

.KANDUNGAN KIT Bacaan :  Buku Bacaan Bergred bertajuk “Bacalah Saya” Buku 1 hingga 12.

CARA MENGENDALIKAN BAHAN .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

EMPAT MODEL PENGAJARAN & PEMBELAJARAN .

MODEL 1 KUMPULAN A KUMPULAN B KUMPULAN C PENGUKUHAN/ PENGAYAAN KEMAHIRAN BARU (SECARA KELAS) .

MODEL 2 KUMPULAN A KUMPULAN B KUMPULAN C PENGUKUHAN/ PENGAYAAN KEMAHIRAN BARU KEMAHIRAN BARU (SECARA KELAS) .

MODEL 3 KUMPULAN A KUMPULAN B KUMPULAN C PENGUKUHAN/ PENGAYAAN KEMAHIRAN BARU (SECARA KELAS) PENGUKUHAN/ PENGAYAAN .

MODEL 4 KUMPULAN A KUMPULAN B KUMPULAN C PENGUKUHAN/ PENGAYAAN SEPARUH MASA PERTAMA KUMPULAN A MENJADI SASARAN KEMAHIRAN BARU (SECARA KELAS) SEPARUH MASA KEDUA KUMPULAN B MENJADI SASARAN SEPARUH MASA KETIGA KUMPULAN C MENJADI SASARAN .

Sekian Terima Kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->