P. 1
ETNIK-1

ETNIK-1

|Views: 111|Likes:
Published by Prakash Thevar

More info:

Published by: Prakash Thevar on Mar 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2013

pdf

text

original

Kategori:Kelompok etnik di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan: Kelompok etnik di Malaysia

Subkategori
Yang berikut ialah 8 daripada 8 buah subkategori dalam kategori ini.

[+] Orang Malaysia mengikut keturunan etnik atau bangsa (3 K, 1 L)

K
[+] Kadazan-Dusun (1 K, 6 L) [×] Kelompok etnik di Sarawak (1 L)

A
 [×] Orang Aceh Malaysia (1 L)

 

M
 [×] Minangkabau (16 L)

B
 [×] Bugis (13 L)

Laman-laman dalam kategori "Kelompok etnik di Malaysia"
Yang berikut ialah 63 daripada 63 buah laman dalam kategori ini.

*
 Kaum-kaum di Malaysia

I samb.
  Orang India Malaysia Iranun

A
 Orang Aceh

J B
        Baba dan Nyonya Bagahak Bajau Suku Bidayuh Bisaya Bugis di Sabah Bumiputra di Sabah Bumiputra di Sarawak      Kadazan Kadazan-Dusun Kaum Dusun Kelabit Kenyah    Jah Hut Jakun Jawi Peranakan

K

C
    Chetty Orang Cina Malaysia Cina Melaka Cina Terengganu

  

Kimaragang Kuijau Kwijau

L
 Lotud

D
     Dusun Labuk Dusun Liwan Dusun Lotud Dusun Pahu Dusun Tindal

M
      Mandailing Masyarakat Indonesia Di Sabah Melanau Etnik Melayu Momogun Murut

I
  Iban Idahan

O
 Orang Cham

Kaum-kaum di Malaysia
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Adalah disarankan bahawa rencana atau bahagian ini digabungkan dengan Daftar kaum di Malaysia. (bincangkan)

Malaysia merupakan salah satu negara berbilang kaum yang dapat hidup dengan harmoni. Antara tiga kaum utama di Malaysia Cina, Melayu dan India telahpun menetap di tanah ini selama 5 abad. Selain itu, Malaysia juga merupakan tanah air kepada sebanyak kira kira 80 kaum etnik, terutamanya di Malaysia Timur. Antaranya termasuklah Baba dan Nyonya, Kadazandusun dan Iban.

Orang Melayu
Pakaian : baju melayu, kebaya, kurung songkok, kain pelikat.. Makanan : laksa, kuih koci, buah melaka, kuih lapis, nasi lemak.. Permainan : congkak, gasing, wau.. Alat muzik : kompang, gong, rebana, gambus.. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa), Hari Raya Haji Tarian : tarian keris, tarian inai, tarian Piring, tarian lilin.. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu

Orang Cina

Pakaian : Cheongsam, Sam Fu.. Suku kaum : Teochew, Hakka, Hokkien.. Makanan : Kuih bakul, kuih bulan, pulut nasi, dimsum. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan, dram, Perayaan : Tahun Baru Cina, Chap Goh Mei, Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas, tarian singa, tarian payung.. Kepercayaan : Agama Buddha, Taoisme, Kristian Bahasa : Mandarin, Hokkien, Hakka, Kantonis, Teochew..

Orang India
Pakaian : Sari, serban, kurta, dhoti, sarung.. Makanan : tosai, idli, muruku, apam, kesari, ladu, Permainan : kaudi Alat muzik : veena, sitar, ukulele, sapei.. Perayaan : Hari Deepavali, Thaipusam, Ponggal, Vaigunda Ekadashi, Christmas, Onam, Hari Raya Tarian : tarian serimpi, Shobana Chanarakumar, Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu, Kristian, Islam Bahasa : Bahasa Telugu, Tamil, Hindi, dan Malayalam

Baba dan Nyonya
Baba dan Nyonya adalah segolongan keturunan kaum Cina yang terdapat di Negeri-negeri Selat, Tanah Melayu (kini sebahagian Malaysia), khususnya di negeri Melaka. Bagaimanapun, sebahagian mereka enggan mengakui bahawa mereka adalah orang Cina tetapi rakyat British dan berbangga dengan kedudukan ini. Tambahan pula, mereka mengeji pendatang-pendatang Cina yang baru, [1] dan mempunyai kelab tersendiri yang tidak membenarkan pendatang-pendatang Cina masuk. Mereka memanggil diri mereka sebagai "Baba" atau "Peranakan" kerana kebudayaan mereka, yang berasal daripada warisan tradisi Cina, mempunyai unsur-unsur pengaruh kebudayaan Melayu. Penyesuaian dan resapan budaya mereka terhadap suasana sosio-budaya di persekitaran mereka di zaman silam, iaitu melalui perkahwinan campur yang berlaku di antara kaum-kaum Cina dan Melayu, adalah punca utama mengapa generasi-generasi seterusnya memanggil mereka sebagai "Baba".

Suku Kadazandusun Suku Bajau
Suku kaum Bajau banyak terdapat di negeri Sabah. Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya, atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara. Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan, dengan kepadatan tertinggi di Semporna, Lahad Datu dan Kudat. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia.

Aki Rungsud adalah tokoh bangsa Momogun Rungus yang telah membuka Teluk Bandau sebagai Pusat Perdagangan Sistem Barter pada zaman lampau.sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama. Dayak Dusun. Suku Murut Suku Momogun Rungus Rungus juga di kenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. Suku kaum Bajau sangat menekankan hubungan kekeluargaan dan "le'od" iaitu kelompok sedaerah. Bahasa orang Bajau dikenali sebagai sinama. Perkataan ini terhasil dari doktrin agama tradisi bangsa Momogun Rungus iaitu Agama Labus. Dayak Laut.Seratus persen suku kaum Bajau menganut agama Islam. Suku kaum Rungus adalah penduduk asli kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Paitan. Suku kaum Bajau sebenarnya bukanlah merupakan satu suku tetapi ia merupakan satu bangsa yang lebih besar. Momogun Rungus. Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama. bangsa Bajau juga turut mewarganegarai negara-negara seperti Indonesia. Teluk Marudu. Melobong Rungus. Kata Momogun adalah kata terbitan daripada kata akar "pogun" dengan menyambungkan sebutan -mom. dengan kepadatan tertinggi di kawasan Kudat. Pitas. Pitas hingga ke Beluran dan juga kepulauan sekitar Kudat. Filipina dan Brunei Darussalam. Momogun Laut atau Dusun Laut. India dan suku-suku kaum tempatan di Malaysia. Suku Rungus juga dikenali sebagai Momogun. kira 20% adalah penganut Agama Labus (Lzabvus) iaitu agama nenek moyang Momogun Rungus dan kira-kira 1% Momogun Rungus yang beragama Islam hasil perkawinan campur. "Agama Labus" adalah terhasil dari 2 perkataan dari bahasa Momogun Rungus iaitu "AGAMA" dan "LABUS".sehingga membentuk kata "momogun" yang bermaksud "pemilik tanah". Telupid. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang di bentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British di semenanjung Kudat dan Teluk Marudu dan Pitas. Suku kaum Momogun Rungus mendiami kawasan pesisir pantai barat Kudat. Pada hari ini kira-Kira 79% suku kaum Momogun Rungus adalah menganut agama Kristian. pantai timur Kudat. hukum-hukum agama labus serta hubungan kekeluargaan. Arab. . Kinabatangan dan Beluran. Juga didapati bahawa suku kaum Bajau adalah bangsa Melayu [perlu rujukan] yang sebenar (Melayu Asli). Sesuai dengan perkembangan masa kini. kini ramai masyarakat Bajau dikahwini dan/atau mengahwini bangsa-bangsa lain termasuk Cina. Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in. Kota Marudu. Bahasa Momogun Rungus dikenali sebagai Boros Momogun atau Bahasa Rungus. Selain di Malaysia. Suku kaum Momogun Rungus sangat menekankan adat-adat nenek moyang. Suku kaum Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. Rungus merupakan nama nenek moyang mereka yang di kenali sebagai Aki Rungsud.

Tetapi kini coraknya telah berubah dan wujudlah pembentukan masayarakat majmuk. Apa yang jelas bangsa Momogun merupakan penduduk asli kepulauan Borneo iaitu kepulauan ketiga terbesar di dunia. kepercayaan. warna kulit. Malaysia pada hari ini didiami oleh pelbagai bangsa. semenanjung Tahan Melayu ketika itu didiami oleh orang Melayu dan Orang Asli bersama sebilangan kecil bangsa atau kaum lain. bangsa Momogun juga turut di temui di negara-negara jiran seperti Indonesia dari rumpun Dayak Uud Danum dan Brunei iaitu Dusun Brunei di dapati bahawa bahasa mereka juga mempunyai kesamaan dengan bahasa Momogun. seni arkitektur. amalan-amalan dan peraturan-peraturan moral dari bangsa Momogun Rungus yang mampu mengelakkan atau mengeluarkan masyarakat mereka dari hukuman-hukuman Kinoringan iaitu Tuhan bangsa Momogun Rungus".AGAMA dalam bahasa Momogun Rungus adalah berasal dari kata asas iaitu "A" dan "Gama". . Masyarakat majmuk mempunyai konsepnya dan sejarah yang tersendiri di Malaysia. Tidak hairanlah Momogun Rungus ini sering kali juga di kenali sebagai Dayak Laut atau Dayak Dusun. Ia merupakan satu-satunya negara masyarakat plural yang paling berjaya di alaf baru ini dalam mengekalkan keamanan dan perpaduan. bahasa. Ini berikutan berdasarkan kesamaan dari segi bahasa. Selain di Malaysia. Corak masyarakat Malaysia seperti ini berlaku disebabkan oleh perubahan masa dan keadaan. Suku kaum Momogun Rungus sebenarnya bukanlah merupakan satu suku tetapi ia merupakan satu bangsa yang lebih besar. etnik. HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA PENGENALAN Malaysia merupakan salah sebuah negara yang masyarakatnya terdiri daripada pelbagai keturunan. LABUS (bunyi sebutan ialah Lzabvus) dalam bahasa Momogun Rungus adalah dari kata asas "Labus" yang bermakna "keluar". Sebaliknya boleh dikatakan bahawa. Jadi Agama Labus bermakna "satu set atau satu himpunan Hukum-Hukum. Sebelum abad ke-18 dan ke-19. bahasa kebudayaan dan adat resam yang tersendiri. Manakala "gama" bermakna "lakukan". masyarakat Malaysia tidak begini coraknya. agama. "buat" atau "amalkan". "A" merujuk kepada "boleh". Kepelbagaian kaum dan etnik inilah maka wujud pula kepelbagaian budaya. agama dan adat resam. Dayak Sarawak dan Kadazan Dusun di Sabah. kaum dan etnik dari Perlis hingga ke Sabah. pandangan alam serta segi etnologinya Momogun Rungus di dapati mempunyai persamaan dengan rumpun Dayak Kalimantan. seperti yang berlaku terhadap perubahan struktur politiknya.

tidak hairanlah beberapa kritikan mengenai idea atau teori masyarakat majmuk juga datang daripada ahli fungsional. Selain daripada Furnivall dan Smith. ANALISIS SEJARAH PENDUDUK MALAYSIA .S. Walaupun pelbagai kaum berganding bahu di bawah sistem politik yang sama tetapi kehidupan mereka adalah berasingan dan interaksi sosial dalam kalangan mereka amat berkurangan dan hubungan mereka hanya terbatas kepada hal ekonomi dalam jual beli. perpecahan sosial dan perselisihan. Van Den Berghe juga memberikan sumbangan terhadap perbincangan mengenai konsep masyarakat majmuk. Idea Furnivall mengenai masyarakat majmuk telah banyak dibincangkan oleh tokohtokoh sosiologi yang terkemudian. bahasa dan adat resam yang tersendiri. Ketiga-tiga tokoh ini menekankan konflik dan perpecahan sebagai unsur ketara dalam masyarakat majmuk. masyarakat majmuk dikuasai oleh satu kelompok minoriti yang mempunyai kebudayaan yang tersendiri. agama.J. Oleh yang demikian. P.Furnivall merupakan orang pertama yang mengemukakan konsep masyarakat majmuk berdasarkan kajiannya di Indonesia dan Burma.G. M. masyarakat majmuk terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai kebudayaan. Menurut Furnivall (1967:54). Smith juga berpendapat bahawa masyarakat wujud atas dasar konflik dan paksaan. Pendirian ini amat bertentangan dengan pendekatan fungsional yang mendakwa bahawa masyarakat majmuk wujud atas dasar konsensus dan nilai bersama. Smith merupakan salah seorang yang telah memberikan satu analisis yang panjang lebar mengenai konsep ini.G. Dari segi politik pula. M. Smith juga menganggap masyarakat majmuk sebagai masyarakat yang mempunyai pelbagai budaya. teori ini mempunyai kelebihannya iaitu salah satu percubaan untuk membentuk satu teori secara umum mengenai hubungan ras.L. bukannya atas dasar nilai bersama. Teori ini cuba memasukkan pentingnya unsur ras dan etnik ke dalam satu rangka dasar berbentuk konseptual dan merupakan satu syarat asas untuk memahami sifat hubungan ras. Pembahagian tugasan dilakukan atas garis-garis ras. Walau bagaimanapun. Beliau membezakan kemajmukkan sosial iaitu masyarakat dipecahkan kepada kelompok korporat dan bukannya budaya daripada kemajmukkan budaya iaitu wujud daripada beberapa kelompok etnik.

W. Pengaruh masyarakat Cina ke Tanah Melayu telah mengubah corak dan sistem sosial Alam Melayu dan juga masyarakat Melayu ketika itu. Migrasi daripada luar juga berlaku tetapi jumlahnya terhad. orang Melayu dan kaum bumiputera Sabah dan Sarawak. bilangan buruh Cina yang berhijrah memang ramai dan sentiasa bertambah dari semasa ke semasa.L. terdapat juga kaum pendatang daripada Sumatera. mereka terpaksa keluar berhijrah sehingga ke Tanah Melayu. Tetapi tidak menjejaskan corak masyarakat ketika itu kerana kaum pendatang ini adalah daripada rumpun bangsa yang sama (James P. Selain itu. Pada awal abad ke-18. Struktur masyarakat di Malaysia berubah adalah disebabkan migrasi daripada luar dan juga faktor penolak dan penarik. Oleh itu. Wujudnya golongan baru ini membawa kepelbagaian atau kemajmukkan masyarakat di Malaysia dan mengambarkan keunikannya pada pandangan masyarakat luar. Aktiviti ekonomi dan perladangan menjadi faktor utama dalam aktiviti migrasi daripada luar terutamanya daripada China dan India. Menurut W. Menurut B. Andaya dan L. Kemasukan buruh-buruh Cina ke Tanah Melayu melalui beberapa cara yang dikenalpasti diusahakan oleh orang Cina sendiri yang telah menetap lama di Tanah Melayu melalui sistem tiket yang sangat popular. Migrasi ini berlaku sedikit demi sedikit sebelum penjajahan barat. Kemasukkan masyarakat Cina ke Tanah Melayu menunjukkan bermulanya proses pembentukan masyarakat majmuk daripada pengaruh masyarakat Cina yang semakin bertambah. Blythe (1953:3). Kedatangan masyarakat Melayu ke Tanah Melayu akhirnya telah membentuk satu masyarakat baru iaitu Baba Nyonya dan Cina Muslim. perubahan dalam struktur masyarakat berlaku di Malaysia disebabkan oleh fenomena migrasi dari luar yang berlaku akibat faktor penarik yang ada di bumi mahupun faktor penolak di negara asal masing-masing yang bertanggungjawab mencernakan perubahan yang berkekalan sehingga ke hari ini. . Namun angka yang tepat sukar ditentukan kerana ketiadaan dokumen yang sah dan kemasukan secara haram ke Tanah Melayu. Ongkili.Sebelum abad ke-18. penduduk di Tanah Melayu dan kepulauan borneo ketika itu didominasi oleh orang Asli. 1985:4). Indonesia. masyarakat Cina daripada negara China sebenarnya ingin keluar daripada hidup penuh dengan kemiskinan dan penderitaan. tetapi berleluasa setelah penjajahan berlaku.Y Andaya (1983:159).

Bugis. 1990:143). Selain migran daripada negara China dan India. . Sabah dan Sarawak juga menjadi tumpuan daripada masyarakat luar seperti dari Indonesia dan Ceylon. konflik berkenaan mengikut garisan pemisah ras. Kedatangan berterusan ini disebabkan penjajahan British di Ceylon. Arseculeratne (1991:8). Menurut S. India juga mengalami masalahnya tersendiri yang menyebabkan penduduknya berhijrah ke luar. amalan.N. Migran India datang sejak pembukaan Pulau Pinang oleh Inggeris. Setelah kemasukan migran daripada luar. Mereka datang dari kawasan pantai selatan negara tersebut. Pendatang daripada Indonesia juga berbilang suku kaum dan etnik antaranya orang Jawa. Mereka datang dengan jumlah yang agak ramai selepas abad ke-19 berterusan hingga abad ke-20. Banyak konflik yang berlaku dalam proses pembentukan ini seperti peristiwa 13 mei 1969.1991:10). Arseculeratne. Faktor ekomoni adalah bukan faktor utama penghijrahan mereka. Minang dan Banjar. bermulalah proses pembentukan masyarakat majmuk yang berbilang kaum seperti sekarang.Migran kedua terbesar selepas China adalah kelompok daripada India. bukan garisan kelas. Proses pembentukan masyarakat pada mulanya sukar kerana berbeza fahaman. Pada waktu itu bilangan mereka masih kecil dan bertambah setelah Inggeris berjaya benguasai negeri-negeri Melayu. Apabila konflik berlaku dalam masyarakat majmuk. Namun.N. Tanah Melayu. pendatang dari Ceylon kebanyakannya terdiri daripada kaum Sinhalese. bilangan mereka jauh lebih rendah berbanding dengan buruh daripada China dan India. Kalimantan (Banjarmasin). Pengambilan pekerja buruh daripada luar di buat secara tetap sudah pasti akan menimbulkan masalah sosio-ekonomi dan politik yang lebih membimbangkan dan bagi mengelak pembentukan masyarakat majmuk pelbagai etnik atau heterogeneous seperti mana yang cuba dielak oleh negara-negara Eropah Barat dan Telok (Weiner. Kebanyakan mereka berasal daripada India Selatan iaitu dari Negapatam dan Madras. sebaliknya mereka ingin mencari rezeki yang lebih berbanding apa yang mereka dapat di negara asal mereka (S. Celebes.. Suasana di negara itu yang dilanda kemiskinan dan kebuluran yang mendorong penduduknya berhijrah keluar ke negara-negara lain termasuk ke Tanah Melayu ketika itu. Timor dan Sulawesi serta beberapa bahagain kepulauan yang berhampiran dengan Selat Melaka. Kebanyakan pendatang Indonesia berasal daripada Jawa. ras dan etnik serta kehidupan seharian.

ras. kelompok Syed dan lain-lain. Proses ini berterusan sehingga penjajahan British di Tanah Melayu. Malaysia telah diduduki oleh Jepun semasa perang dunia kedua. Dalam jangka masa yang panjang semasa pemerintahan kolonial British di Malaysia iaitu selama lebih satu ratus lima puluh tahun bermula 1786 hingga 1957. etnik dan bangsa di Malaysia. Melayu-India. adab resam. maka wujud beberapa sub-kategori penduduk berdarah campuran seperti kelompok Peranakan. Oleh itu. Setelah kemasukan migran dari luar akhirnya lahirnya kelompok dari keturunan Cina dan India yang berasimilasi dengan budaya tempatan seperti kelompok Baba-Nyonya yang berketurunan Cina dan kelompok Chitty yang berketurunan India. . Kemajmukan masyarakat Malaysia menjadikan negara ini menjadi tarikan masyarakat luar. Masyarakat homogenis Melayu Tanah Melayu telah mengalami transformasi kepada masyarakat heterogenios Malaysia yang mengandungi etnik-etnik Melayu. Kesimpulannya. Melayu-Cina dan lain-lain. wujud masyarakat berbilang kaum. Asimilasi bangsa juga turut berlaku apabila perkahwinan antara orang asing dengan penduduk tempatan. Walau bagaimanapun.Campur tangan Inggeris di Tanah Melayu bermula apabila Francis Light menduduki Pulau Pinang pada Ogos 1786. Cina dan India sebagai komponen utamanya. pembentukan masyarakat majmuk di Malaysia bermula apabila kemasukan migran daripada luar. bahasa dan latar berlakang kebudayaan yang berlainan. Antara tahun itu. Kini kebanyakan penduduk Malaysia mempunyai darah kacukan Melayu-Arab. menyebabkan kemasukkan migran secara besar-besaran daripada luar. jangka masa singkat itu dianggap tidak mempunyai signifikan yang besar kepada komposisi dan mobiliti penduduk. Kehadiran kelompokkelompok ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang kaya dengan budaya.

ADLI MUQMIN BIN AZHAR Etnik Kenyah Kaum Kenyah ialah kaum terbesar(Bumiputera)yang mendiami di kawasan pedalam daerah Baram dan Belaga di Sarawak.Mengamalkan adat Matrilineal iaitu harta diwariskan dari ibu kepada anak perempuan. Kalimantan dan Borneo sejak abad ke-16.Indonesia. NURSALFARINA MUHAMAD Etnik Minangkabau Orang Minangkabau berasal daripada Sumatra Barat di Indonesia.Asal usul masyarakat Kenyah adalah di Dataran Tinggi Usun Apau sekitar 1400-1700 masihi. Semenanjung Malaysia. kaum lelaki dalam kalangan masyarakat ini terkenal sebagai penunggang kuda yang mahir.Malaysia serta Kalimantan.yang merupakan jalan perhubungan mereka dari satu tempat ke satu tempat yang lain menggunakan sampan. kepercayaan dan adat resam. Muhamad Izmal Bin Zainal Abidin Kaum Pribumi Bisaya kaum pribumi bisaya berasal dari barat laut borneo di Sabah dan Timur Sarawak. Masyarakat Melanau mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri contoh nya dalam aspek kehidupan seperti kelahiran. adat resam berkaitan kelahiran.melalui perbandingan bahasa mereka menunjukkan persamaan lebih dekat dengan bahasa Melayu dari bahasa suku Bisaya di Filipina.Negeri Sembilan berada di bawah naungan kerajaan Melayu Johor.Masyarakat Kenyah membina rumah panjang berdekatan dengan sungai.Dari suku inilah lahirnya pembesar-pembesar Negeri Sembilan yang dipanggil 'Penghulu' kemudiannya 'Undang' dan akhir sekali Yang diPertuan Besar. Sumatera. Dari segi sejarahnye. Populasinya adalah kedua terbesar selepas kaum Kadazan. Ameer Miftah Bin Ramly Etnik Melanau Melanau terdapat di Sarawak. Umumnya masyarakat ini mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu dari segi kebudayaan . Muhammad Faiz Asyraf Bin Wahi Etnik Bajau Masyarakat Bajau merupakan masyarakat pribumi Sabah. suku Bisaya hanya terdapat di Borneo sahaja.Mula menetap di Negeri Sembilan pada abad ke-14.Suku kaum Bugis Suku kaum Bugis merupakan salah satu etnik yang terdapat di dalam kelompok ras berbilang bangsa di negeri Sabah. Sejarah kedatangan Bugis dipercayai telah meninggalkan Kepulauan Sulawesi menuju ke Pulau Jawa. Dalam kehidupan mereka.kaum bisaya dikaitkan dengan kaum bisaya(Visayan) di Filipina tetapi secara dasarnya. Kunak dan Lahad Datu. Semporna. Kebanyakan masyarakat Bajau mendiami kawasan samporna dan kota Belud. Oleh itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. perkahwinan dan kematian begitu dititikberatkan. Kebanyakan suku kaum ini telah menetap di pantai Timur Sabah iaitu di daerah Tawau. . perkahwinan dan kematian.tetapi Visaya yang terdapat di Filipina langsung tidak mempunyai perkaitan rapat dengan Bisaya di Borneo.

melanau.dan banyak lagi. Suku kaum . Bidayuh.kelabit. prof. Muhammad Akbar Bin Affandi Sarawak yang terkenal dengan nama Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum.ADIL MUIZZ BIN AZHAR Suku Kaum Tidung sebenarnya berasal dari kata "Tideng" yang artinya "Gunung". adat dianggap sebagai sebuah tradisi lisan yang tinggi sekali martabatnya dalam kehidupan mereka.. adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian. contohnya.kenyah. agama dan tingkah laku. pekara yang membezakan sesuatu etnik adalah seperti budaya. Suku Semai mengamalkan bercucuk tanam dan amalan ekonomi bertukar hadiah. etnik ialah kelompok manusia yang anggotanya mengaitkan diri melalui sesuatu warisan sepunya. AHMAD ASYRAF BIN KAMARUDIN pandangan saya. Bagi masyarakat Sarawak. bagi saya etnik bermaksud kumpulan manusia yang anggota nya mengaitkan sesuatu warisan sepunya. dan tingkah laku. Tideng Pale adalah ibukota kecamatan Sesayap Ulu masuk dalam wilayah Kabupaten Bulungan dan sebentar lagi akan diresmikan menjadi Ibukota Kabupaten Tana Tidung.Bagi masyarakat minangkabau sebagai contoh. Kata Tideng Pale berasal dari Bahasa Tidung yang artinya "Gunung Hambar" artinya daerah tersebut terdapat Gunung yang dibawahnya mengalir Sungai sesayap yang apabila pada musim Kemarau adalah merupakan perbatasan antara air Tawar dan air Asin/Laut.Minangkabau dan Sikh. agama. Nor Hashim Bin Jamaludin Pada pendapat saya adat bagi setiap kaum di Malaysia pastinya dilihat dari sistem nilai yang berbeza. AmEiRuL MuSTaQIm salam 1 Malaysia. di Malaysia terdapat beratus etnik antaranya Bugis. diikuti oleh kaum Cina. Martabat adat itu sendiri berbeza kedudukanya bagi masyarakat Malaysia pada hari ini.. baik warisan yang benar mahupun yang dianggap.Identiti etnik dipupuk dengan membezakan kelompok diri daripada kelompok yang lain menerusi sifatsifat seperti budaya. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak. Mereka terkenal sebagai suku kaum yang aman. Amir Syukri Bin Zainal Kaum Semai adalah kumpulan penduduk separuh kekal yang terdapat di tengah semenanjung Malaysia di Asia Tenggara.Contoh etnik-etnik yang ada di malaysia ialah iban. bahasa. bahasa.. Melanau. Abdul Hafiz Bin Hashim Suku Momogun Rungus Rungus juga dikenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. Mereka antara suku kaum asli yang berundur ke kawasan hutan dan gunung dengan ketibaan penduduk yang memiliki teknologi lebih tinggi. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang dibentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British.kebanyakan kaum etnik di malaysia tinggal di sabah dan sarawak. Melayu.

. Dayak Laut. Muhammad Khairul Anwar bin Abdullah Rungus Rungus juga dikenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. Etnik ini kaya dengan kraftangan.Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. Dayak Dusun. Momogun Laut atau Dusun Laut NUR HAZMI BIN IBRAHIM Etnik Lun Bawang Etnik Lun Bawang di Sabah dikenali sebagai Lun Dayeh yang bermaksud Orang hulu atau pedalaman. Suku Rungus juga dikenali sebagai Momogun. Melobong Rungus. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang di bentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British di semenanjung Kudat dan Teluk Marudu dan Pitas. Momogun Rungus.Suku kaum Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. Mereka menanaman padi bukit dan sawah padi. Suku kaum Rungus adalah penduduk asli kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. pada 1hb jun setiap tahun diadakan satu pesta yang dinamakan Irau Aco Lun Bawang dirayakan di bandar Lawas sempena perayaan hari Gawai Dayak.

Kemboja. [sunting]Kumpulan Masyarakat Melayu di Malaysia boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan yang berbeza:ANAK JATI Anak Jati ialah satu istilah yang merujuk kepada sekumpulan orang Melayu yang merupakan penduduk pribumi Malaysia. Austro-Asiatic dan Austronesia dengan pengaruh dari bangsa-bangsa dari luar Asia Tenggara. Mereka adalah salah satu dari tiga kumpulan yang membentuk masyarakat Melayu di Malaysia.Sejarah Masyarakat Melayu di Malaysia wujud hasil dari percampuran di antara tiga rumpun bangsa yang berbeza. Kumpulan ini merangkumi suku-suku pribumi seperti:                 Orang Melayu Kedah Orang Melayu Beruas Orang Melayu Manjung Orang Melayu Grik Orang Kelang Orang Melayu Melaka Orang Melayu Kelantan Orang Melayu Terengganu Pantai Orang Melayu Ulu Terengganu Orang Melayu Bentong Orang Melayu Lipis Orang Melayu Temerloh Orang Melayu Johor Orang Melayu Brunei Orang Melayu Kedayan Orang Melayu Cocos Orang Melayu Sarawak ANAK DAGANG Anak Dagang ialah satu istilah yang merujuk kepada orang Melayu di Malaysia yang mana nenekmoyang mereka berasal dari Kepulauan Indonesia. Mereka terdiri daripada rumpun bangsa Austronesia dan terdiri daripada berpuluh-puluh suku yang berbeza iaitu:     Aceh Ambon Banjar Batak (tidak termasuk Mandailing) Bawean (Boyan) . Vietnam. iaitu Negrito. Thailand dan Pulau Hainan (China).

Melayu Patani Melayu Riau Melayu Siak      Minangkabau Nias Ocu (Kampar) Rao (Rawa) Utsul PERANAKAN Peranakan ialah satu istilah yang merujuk kepada sekumpulan orang Melayu di Malaysia yang wujud hasil dari perkahwinan campur di antara orang Melayu (Anak Jati atau Anak Dagang) dengan bangsabangsa asing dari luar Asia Tenggara. Ada di antara pakaian tersebut mendapat pengaruh daripada budaya bangsa asing seperti Arab. Berikut adalah senarai pakaian tradisional Melayu di Malaysia:- . Melayu Jambi Melayu Palembang. Cina. Mereka adalah:       Peranakan Parsi Peranakan Arab Jawi Peranakan / Jawi Pekan / Peranakan Kling Peranakan Cina Peranakan Turki Peranakan Siam / Samsam Peranakan Eropah [sunting]Budaya [sunting]Pakaian Orang Melayu Malaysia Tradisional Masyarakat Melayu di Malaysia mempunyai pelbagai jenis pakaian tradisional yang telah pun dipakai sebelum zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Melayu Bengkulu. India dan juga dari Kepulauan Indonesia. Melayu Deli. Semua pakaian ini masih lagi mengekalkan ciri-ciri keasliannya seperti mana ia mula dipakai pada zaman dahulu.      Bugis Cham Jawa Kerinci Mandailing (dianggap sebagai ) Melayu         Melayu Asahan (Batubara).

Roti Jala. Gendang Sembilan serulingdan sebagainya. Wayang Kulit Siam merupakan sejenis wayang kulit yang berasal dari negeri Kelantan. Nasi Kandar. Wajik.         Baju Kurung Baju Takwa Baju Sikap Pakaian Kehormatan Barat Pakaian Putera Perak Pakaian Puteri Perak Pakaian Zarith Gangga Pakaian Cik Siti Wan Kembang Baju Riau Pahang [sunting]Alat Muzik Tradisional Antara alat muzik tradisional bagi masyarakat Melayu di Malaysia adalah seperti Serunai. Tetawak. Sata. Kesi. Otak-otak. Kedah. Belacan dan sebagainya. Lontong. Nasi Dagang. Burasak. Dodol. Kedah dan Perlis. Pahang. Mek Mulung adalah sejenis teater tradisional yang berasal dari Kampung Wang Tepus di Jitra. Keropok Keping. Kesenian ini dikatakan dicipta oleh seorang puteri kepada Raja Ligor yang telah buang negeri oleh ayahandanya. Nasi Tumpang. kesenian ini telah berkembang ke negeri Kelantan. Gedumbak. Kesenian ini hanya boleh ditemui di negeri Kedah sahaja dan kini diancam kepupusan. Patani. Tempoyak. Kesenian ini dahulunya sangat terkenal di negeri Kelantan. Nasi Ulam. Budu. [sunting]Teater Tradisional Kesenian teater tradisional merupakan sebahagian daripada budaya masyarakat Melayu di Malaysia. . Dari daerah tersebut. Keropok Lekor. Ketupat. Makyong adalah diantara teater tradisional tertua di Malaysia dan sering dikaitkan dengan kepercayaan animisme Melayu. Terengganu. Sate. Pecal. Canang. Terengganu. Nasi Kerabu. [sunting]Makanan Tradisi Makanan tradisi masyarakat Melayu di Malaysia adalah seperti Nasi Lemak. Makyong adalah sejenis teater tradisional yang dipercayai berasal dari daerah Besut. Ia juga merupakan jenis wayang kulit yang paling terkenal di Malaysia sejak dahulu hingga ke hari ini. Lemang. Kecerek. Perak dan Patani. Nasi Berlauk.Keropok Gote. Nasi Tomato. Kedah. Geduk.

Sejarah dan Asal Usul Orang Melayu 12:47 PG PENERBIT IBNU AL-MANHAR NO COMMENTS Gambar dipetik daripada filem Hang Tuah yang telah dialih suara (loghat Kedah). Sumatera. dari segi etimologi. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" di Jambi. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. Pengenalan Melayu (‫ )مالي و‬merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu (‫ )مالي و ب هاس‬dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. Hang Tuah merupakan sebuah epik Melayu yang sangat popular di Nusantara. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. . Sehubungan itu.

warga Indonesia yang dilahirkan selepas kewujudan negara Indonesia lebih suka mengenali diri mereka sebagai orang Indonesia dan mengenali bahasa mereka sebagai bahasa Indonesia. Indonesia. secara amnya terdapat dua jenis penakrifan untuk menentukan sama ada seseorang itu orang Melayu. iaitu setelah adanya Kesultanan Melayu Melaka. 3. G. Menurut perkara ini. orang Melayu ditakrifkan sebagai: 1. Geographike Sintaxis.Etimologi Istilah "Melayu" ditakrifkan oleh UNESCO pada tahun 1972 sebagai suku bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia. istilah "Melayu" hanya merujuk kepada seseorang yang berketurunan Melayu yang menganut agama Islam. Thailand. tidaklah sehingga abad ke-17 bahawa istilah "Melayu" yang merujuk kepada bangsa semakin digunakan secara meluas. istilah "Melayu" hanya merujuk kepada keturunan raja Melayu dari Sumatera sahaja. para pengkaji beranggapan bahawa Malaya dvipaialah Pulau Sumatera. Dengan kata yang lain. 2. E. Seorang yang beragama Islam Bertutur bahasa Melayu Mengamalkan adat istiadat Melayu . Iaitu:   Penakrifan undang-undang Penakrifan antropologi Penakrifan undang-undang Di Malaysia. Penakrifan orang Melayu merupakan satu pekerjaan yang sukar. yang menggunakan istilah"maleu-kolon". Walaupun demikian. dan Madagaskar. Filipina. serta juga Sriwijaya yang terletak di daerah Palembang. Para pengkaji bersependapat bahawa perkataan "Mo-lo-yo" yang dimaksudkan itu ialah kerajaan yang terletak di Jambi di Pulau Sumatera. sebuah kitab Hindu purba. Roland Bradell menganggap tempat itu merujuk kepada Tanjung Penyabung. Istilah Malaya dvipa muncul dalam kitab Purana. bukan semua orang yang berketurunan daripada nenek moyang Melayu adalah orang Melayu. penakrifan ini merangkumi kebanyakan orang di Malaysia. Lebih-lebih lagi. Istilah "Melayu" untuk merujuk kepada nama bangsa atau bahasa adalah suatu perkembangan yang agak baru dari segi sejarah. Sebaliknya. iaitu malayakom atau malaikurram. Gerini menganggap istilah itu berasal daripada perkataan Sanskrit. orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Sebelum itu. Istilah "Mo-lo-yu" juga dicatat dalam buku catatan perjalanan pengembara Cina pada sekitar tahun 644-645 Masihi semasa zaman Dinasti Tang. Sekiranya menurut penakrifan orang Melayu sebagai orang yang bertutur dalam Bahasa Melayu. orang Melayu ditakrifkan hanya sebagai salah satu daripada beratus-ratus kaum/suku di negara itu. yang merujuk kepada Tanjung Kuantan di Semenanjung Malaysia. Indonesia. Walaupun demikian. dan sebahagian dari negeri Thai dan Filipina. di Indonesia moden. Dvipabermaksud "tanah yang dikelilingi air" dan berdasarkan maklumat-maklumat yang lain dalam kitab itu. Penggunaan istilah "Melayu" muncul buat pertama pada kira-kira 100-150 Masihi dalam karya Ptolemy. Bagaimanapun menurut Perlembagaan Malaysia. Tetapi. yang ditulis sebelum zaman Gautama Buddha sehingga 500 Masihi.

alasan-alasan yang menyokong teori ini adalah seperti berikut: 1. Perhubungan bangsa Melayu dengan bangsa Kemboja sekaligus menandakan pertaliannya dengan dataran Yunan.H Geldern. . orang Melayu itu dari segi zahirnya. Melayu bermakna kelompok masyarakat yang mengamalkan sistem kemasyarakatan dwisisi dan kegenerasian yang termasuk dalam bangsaMongoloid. J.R Logen. Secara keseluruhannya. Dengan lebih lanjut lagi. Bahasa Melayu adalah serumpun dengan bahasa di Kemboja.R Foster.H. Maka dengan itu. 3.[15] adapun menyatakan "nenek moyang" orang Melayu itu berasal dari Yunan. Kapak Tua yang mirip kepada Kapak Tua di Asia Tengah ditemui di Kepulauan Melayu. Berikut adalah huraiannya. lazimnya berkulit sawo matang. yang ditandai dengan perpindahan Orang Negrito. semasa banjir besar berlaku di bumi. Berdasarkan teori ini. Tetapi pendapat ini masih belum mendapat bukti yang kukuh. J. Penakfifan ini tidak sesuai untuk takrifan kaum Cina yang berbeza pertuturannya sebaliknya berkongsi tulisan dan adab resam yang sama dikalangan suku kaum-suku kaum yang berlainan. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) atau di Singapura atau pada hari merdeka. dikatakan orang Melayu datang dari Yunan ke Kepulauan Melayu menerusi tiga gelombang yang utama. Teori ini disokong oleh beberapa sarjana seperti R. Teori ini merupakan teori yang popular yakni diterima umum. iaitu bangsa Ark yang mendarat di muara Sungai Jambi dan Palembang. Secara amnya terdapat 2 teori mengenai asal-usul bangsa Melayu iaitu:   Bangsa Melayu berasal dari Yunnan (Teori Yunnan) Bangsa Melayu berasal dari Nusantara (Teori Nusantara) Selain itu ada juga pendapat yang mengusulkan bahawa orang Minangkabau itu berasal daripada pengikut Nabi Nuh. Dari segi etnologi.C Kern. ia adalah tidak menepati hakikat di mana sebenarnya terdapat juga orang Melayu yang bermastautin di luar Persekutuan Malaysia. Melayu Proto. Contohnya. dalam buku Teks Pengajian Malaysia. Penakrifan antropologi Menurut Syed Husin Ali yang merupakan ahli antropologi di negara Malaysia. dan juga Melayu Deutro. Slametmuljana dan juga Asmah Haji Omar. dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura. Contohnya di selatan Thailand terdapat juga kelompok manusia yang bertutur dalam Bahasa Melayu dan mengamalkan budaya orang Melayu.4. tetapi kata sepakat antara para sarjana belum dicapai. Perkara ini menunjukkan adanya migrasi penduduk dari Asia Tengah ke Kepulauan Melayu. Asal usul bangsa MelayuAsal usul bangsa Melayu merupakan sesuatu yang sukar ditentukan. J. Walaupun terdapat beberapa kajian dilakukan untuk menjelaskan perkara ini. 2. penduduk di Kemboja mungkin berasal dari dataran Yunnan dengan menyusuri Sungai Mekong. Adat resam bangsa Melayu mirip kepada suku Naga di daerah Assam (berhampiran dengan sempadan India dengan Myanmar). berbadan sederhana besar serta tegap dan selalu berlemah lembut serta berbudi bahasa. Takrifan undang-undang ini adalah ditetapkan demi keperluan politik di negara Malaysia.

Daripada orang Negrito telah diperturunkan orang Semangyang mempunyai ciri-ciri fizikal berkulit gelap. Mereka diperkirakan ada di sini sejak 1000 SM berdasarkan penerokaan arkeologi di Gua Cha. Bangsa Melayu dan bangsa Jawa mempunyai tamadun yang tinggi pada abad ke-19. tetapi berasal dan berkembang di Nusantara. Manusia kuno Homo Soloinensis dan Homo Wajakensis terdapat di Pulau Jawa. Bahasa di Nusantara (Bahasa Austronesia) mempunyai perbezaan yang ketara dengan bahasa di Asia Tengah (Bahasa Indo-Eropah). berhidung lebar. serta saiz badan yang pendek. .Orang Negrito Orang Negrito merupakan penduduk paling awal di Kepulauan Melayu.500 SM. Baginya. Melayu Deutro Perpindahan orang Melayu Deutro merupakan gelombang perpindahan orang Melayu kuno yang kedua yang berlaku pada 1.Himly. K. 2. K. Melayu Proto Perpindahan orang Melayu Proto ke Kepulauan Melayu diperkirakan berlaku pada 2.500 SM. Penemuan manusia kuno ini di Pulau Jawa menunjukkan adanya kemungkinan orang Melayu itu keturunan daripada manusia kuno tersebut yakni berasal daripada Jawa dan mewujudkan tamadun bersendirian. bermata bundar. ditandai dengan kemahiran bercucuk tanam. Sutan Takdir Alisjahbana dan juga Gorys Keraf. persamaan yang berlaku di kedua-dua bahasa adalah satu fenomena "ambilan". Mereka merupakan manusia yang hidup di pantai dan mempunyai kemahiran berlayar. Teori ini adalah disokong dengan alasan-alasan seperti di bawah: 1. Perkara ini menunjukkan orang Melayu tidak berasal dari mana-mana. berambut keriting.Himly tidak bersetuju dengan pendapat yang mengatakan bahawa Bahasa Melayu serumpun dengan Bahasa Champa.Crawfurd. 3. Melayu Negosiddek ini mahir dalam bidang lautan tetapi tidak pandai berenang. berbibir penuh. Taraf ini hanya dapat dicapai setelah perkembangan budaya yang lama. 4. Kelantan. Terdapat satu lagi persamaan antara Melayu Proto dimana dikenali sebagai Melayu Negosiddek dimana kebanyakan terdapat disebuah pulau yang dikenali sebagai Pinang. Teori Nusantara Teori ini didukung oleh sarjana-sarjana seperti J. Mereka mempunyai peradaban yang lebih maju daripada orang Negrito.

A History of Malaysia and Singapore. yang dikatakan sebagai Melayu Proto ialah Melayu Asli ataupun Melayu Purba yang berhijrah daripada Tanah Besar Asia atau Yunnan ke Semenanjung Malaysia dan Kepulauan Melayu pada sekitar tahun 2500 sebelum masihi. . Berdasarkan catatan oleh Neil Joseph Ryan (1976). Mereka dikatakan mempunyai kemahiran dalam bidang pertanian. Asal Usul Bangsa Melayu Menurut beberapa sumber. dikatakan Melayu itu berasal daripada Melayu Proto dan Deutero.Asal-usul Melayu Dari Mana Kita Datang Dalam membicarakan pasal Melayu ni. Bangsa Melayu merujuk kepada masyarakat Melayu di Malaysia. Manakala Kumpulan Etnik Melayu merujuk kepada masyarakat Melayu secara khusus kepada Semenanjung Malaysia dan Kepulauan Sumatera. kita kena faham yang Bangsa Melayu dan Kumpulan Etnik Melayu adalah dua benda yang berlainan.

Singapore: Institute of Southeast Asian Studies. Melayu Yunan di Terengganu iii. India dan Thai. Ini menyokong fakta sejarah yang pernah menyebut Kerajaan Melayu Melaka satu ketika dulu adalah kerajaan yang gemilang dan kedatangan pedagang dari China. menurut Alan Collins (2003). Dikatakan terdapat 14 sub etnik Melayu yang mendiami Semenanjung iaitu: i .Manakala Melayu Deutero pula. Universiti Sains Malaysia yang dimulakan sejak Januari 2006 bertajuk Menjejak Asal-usul Melayu di Semenanjung Malaysia. ia cukup luas kerana wujudnya pelbagai jenis bangsa Melayu di Malaysia berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Pusat Sains Kesihatan. India dan Arab menyebabkan berlakunya perkahwinan campur. Orang Melayu terdahulu telah kemudian diganti oleh Melayu Deutero dalam gelombang kedua penghijrahan dari tanah besar Asia di sekitar 300 Sebelum Masihi. Melayu Aceh di Perak . Melayu Minang di Negeri Sembilan iv. and global issues. regional. Jikalau kita ingin berkata mengenai asal-usul orang Melayu. Kajian mereka mendapati wujudnya kepelbagaian corak DNA yang terdapat dalam Masyarakat Melayu moden hari ini yang mungkin berlaku kerana percampuran dengan orang Arab. Security and Southeast Asia: domestic. Melayu Kelantan (Melayu yang masih asli) di Kelantan ii. Cina.

Melayu Jawa di Johor dan Selangor xii. Melayu Riau di Johor viii. Ini kerana Melayu Kelantan masih memelihara keturunan mereka tanpa banyak berlaku perkahwinan campur. Melayu Champa di Perak. Melayu Jambi di Johor. Selain itu. Kedah dan Kelantan xi. Melayu Mandailing di Perak vi. .v. Melayu Batak di Perak dan Pulau Pinang xiv. Selangor dan Perak Hasil awal yang diperolehi mencadangkan suku Melayu Kelantan adalah suku Melayu yang masih tulen. Melayu Kerinci di Selangor x. Melayu Rawa di Perak vii. Selangor dan Perak xiii. Melayu Banjar di Johor. Melayu Bugis di Johor ix. suku Melayu Kelantan juga dikatakan suku pertama yang membuat petempatan di Semenanjung.

Malah melalui ujian DNA. dikatakan ada satu penanda di dalamnya yang hanya biasa ditemukan dalam populasi di India.Budaya melayu juga dikatakan ada persamaan dengan suku Naga yang menetap di perbatasan Myanmar/India. Jadi walau daripada mana pun kita datang. sebenarnya .

Pada bulan-bulan tertentu mereka mengadakan acara ibadat tertentu seperti bulan Muharam dengan sambutan Awal Muharam. Teras budaya hidup orang Melayu adalah mengerjakan sembahyang lima waktu iaitu sembahyang Subuh. Justeru. Zohor. Adat resam masyarakat Melayu adalah berasaskan kepada ajaran agama Islam dan warisan kebudayaan mereka. Kepada orang bukan Islam selalu mengucapkan "selamat pagi" atau sebagainya mengikut masa atau pun "apa khabar" saja. Pada setiap tengah hari Jumaat mereka mengadakan sembahyang Jumaat beramai-ramai di tempat ibadat bernama "masjid". Mereka biasanya menunjukkan wajah yang mesra dan suara yang lembut. Malahan masyarakat asli Sabah dan Sarawak juga penduduk lebih awal daripada Cina dan India dan merupakan masyarakat utama seperti melayu dan termakub dalam perlembagaan.kita adalah penghuni kepulauan Melayu sebelum kehadiran bangsa-bangsa lain seperti Cina dan India. Zulhijjah dengan menunaikan haji di Mekah serta merayakan Hari Raya Haji. 4." 3. sekurang-kurangnya seminggu. Ibu juga berdiang iaitu memanaskan badan . kita perlu pandai membezakan adat melayu dan budaya melayu dengan tuntutan agama. bayi tersebut akan disambut oleh seorang lelaki dewasa yang menyerukan "azan" perlahan=lahan di telinganya. Bagi bayi perempuan pula ia diserukan dengan "iqamat". sebagai Orang Islam. pengaruh Cina dan India serta agama Budha dan Hindu dalam masyarakat Melayu tidak dinafikan. Dari segi adar istiadat dan upacara pula terdapat beberapa jenis adat dalam edaran hidup orang Melayu menyambut kelahiran bayi. Rabi'ulawal dengan Maulidur Rasul. 6. Biasanya setelah beberapa hari. Namun. Orang Melayu biasanya saling menyapa dengan ucapan "salam" dan berjabat tangan. ADAT RESAM KAUM-KAUM DI MALAYSIA ADAT RESAM ORANG MELAYU 1. Syaaban dengan Nisfu Syaaban. Asar. Maghrib dan Isyak. Ramadhan dengan berpuasa selama sebulan. gerak badan dan tidak mengambil beberapa jenis makanan yang "sejuk". seorang anak itu diberi nama dan dicukurkan rambutnya dalam satu kenduri dan bacaan "berzanji" serta doa selamat. sebaik sahaja siap dibersihkan dan dibedungkan. 5. supaya yang menjadi suruhan Allah kita laksanakan dan yang ditegah kita jauhi. Syawal dengan Hari Raya Puasa. 2. Kepada sesama Islam diucapkan "Assalammualaikum. secara tradisi ibu Melayu "berpantang" selama 40 hari dengan menggunakan makanan. Ketika lahir seorang bayi lelaki.

belanja hantaran dan pelbagai keperluan lain. isteri dijaga oleh seorang bidan kampung. Bagi anak pertama secara tradisi diadakan upacara "lenggang perut" untuk menjaga keselamatan kelahiran bayi. pasangan muda boleh tinggal bersama keluarga lelaki atau keluarga perempuan atau pun di rumah sendiri. 7. Pada ketika hampir kematian. diwangikan tubuhnya dengan geharu. Ada juga kepercayaan tradisi berkaitan hantu dan kejadian alam yang mempunyai pantang larang tetapi banyak daripadanya telah dilupakan dan tidak lagi diamalkan kini. 40 serta 100 hari) dan juga kenduri arwah pada setiap tahun kematian. kanak-kanak lelaki dikhatankan (circumcision) dan mula diajar membaca kitab suci Islam Al-Quran sampai tamat (khatam) 8. Ketika mati. Waktu kelahiran. menaangkap ikan dan juga membina rumah.di tepi unggun api ataupun "bertungku". Dia akan dimandikan. Setelah berkahwin. Dia juga diurut oleh tukang urut dan memakan jamu serta dibengkung badannya dengan balutan kain panjang selama tempoh pantang itu. . Katika sakit. Apakala isteri hamil maka beberapa upacara dan pantang larang diikuti. Disamping upacara-upacara tadi terdapat juga upacara dalam sistem pertanian seperti pertanian padi. mayatnya ditutup dan dibaringkan di ruang tamu dengan mengiring menghadap kiblat atau Mekah. dikafankan. Perkahwinan berlaku pada zaman belia kira-kira pada umur 20 tahun atau lebih. semua anggota keluarga sentiasa menjaga si sakit dan jiran-jiran digalakkan berkunjung serta mendoakan supaya selamat. disembahyangkan dan kemudian dikebumikan di kawasan perkuburan oleh ketua agama seperti Imam secepat yang mungkin. Selepas sehari keluarganya akan mengadakan doa selamat selamatiga hari dan tujuh hari (dan secara tradisi kenduri 14. 9. 12. seseorang itu diajar "mengucap dua kalimah syahadah". 11. 10. setelah remaja kecil. Apakala seseorang lelaki telah menemui jodoh dengan seorang wanita maka ibu bapa atau wakilnya masuk meminang untuk menetapkan tarikh perkahwinan dan bayaran-bayaran tertentu seperti mas kahwin. Sekarang urusan kelahiran dilakukan di hospital atau pun diuruskan oleh bidan yang terlatih dari Pusat Kesihatan.

masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun.Adat Resam Melayu (bab 1) December 22. Dalam aspek kelahiran ini. jangan mati adat. Peralatan untuk upacara ini termasuk:- . Adat resam perkahwinan 3. Sewaktu mengandung Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. Adat resam kelahiran 2. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. 2009 Oleh Anak Waris Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak. Adat ini dapat dilihat pada tiga aspek kehidupan iaitu:1. Adat resam kematian Adat resam Kelahiran Pengenalan Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. bersalin dan selepas lahir. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam.

Mengikut adatnya. Adalah dipercayai adat ini mengandungi unsur-unsur budaya Hindu.25 Pada permulaannya bidan akan membacakan jampi mentera dan mengandam wanita hamil tadi. . Wanita itu didudukkan di atas kerusi di mana pada kaki kerusi itu ditambat seekor ayam. Setelah membersihkan badan. 6. 7.1. 5. Ibu yang hamil dibaringkan di atas lapisan kain-kain tersebut. 2. Seterusnya adat mandi sintuk limau dan air buyung dilakukan. kenduri doa selamat akan diadakan dan ibu yang menjalani upacara ini dipakaikan dengan pakaian baru. Sebiji telur diselitkan di kain basahan iaitu di bahagian perutnya dan sebuah cermin kecil dibawa bersama. Bidan mengambil buah kelapa yang telah dibersihkan lalu menggulingkannya perlahan-lahan di atas perut terus ke hujung kakinya sebanyak tujuh kali. Adalah dipercayai sekiranya kelapa berhenti bergolek dengan matanya ke atas. 4. kain yang di bawah sekali diberikan kepada bidan beserta dengan peralatan upacara tadi. wanita itu bercermin muka dengan harapan anak yang bakal lahir nanti mempunyai rupa paras yang cantik. Akhirnya bidan akan melenggangkan setiap helai kain tersebut pada perut wanita hamil itu. Setelah acara itu selesai bidan akan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berbentuk melintang sehelai di atas sehelai yang lain. Lazimnya pada hari tersebut. anak yang dikandungnya adalah lelaki dan perempuan jika sebaliknya. 9. 3. Bidan akan mengurut ibu yang yang hamil dengan menggunakan minyak kelapa atau minyak urut. 8. Tepung tawar dicalit ke mukanya dan beras kunyit ditabur. Kemudian air buyung dijiruskan ke badannya manakala telur tadi dilepaskan atau dijatuhkan dengan kepercayaan ia akan memudahkan wanita tadi bersalin. Tujuh helai kain dengan tujuh warna berlainan Segantang beras Sebiji kelapa Beberapa urat benang mentah Damar Minyak kelapa atau minyak urut Lilin Tepak sirih yang lengkap isinya Pengeras sebanyak RM1.

Adat resam merupakan kebiasaan cara hidup yang diamalkan oleh sesuatu masyarakat yang dapat menggambarkan corak budaya masyarakat tersebut. masyarakat merujuk kepada sekumpulan manusia yang berkongsi budaya yang sama.Tajuk: Adat Resam Masyarakat Majmuk di Malaysia Konsep asas mengenai setiap disiplin dalam pengetahuan sains sosial perlu difahami oleh setipa lapisan masyarakat. Masyarakat ialah satu konsep yang penting yang perlu difahami dalam hubungan etnik. saya akan mendefinisikan dahulu maksud masyarakat. ini bermakna institusi dalam masyarakat adalah saling berkait dan saling bergantung antara satu sama lain. ritual keagamaan dan kerajaan. Hal ini penting dalam masyarakat Malaysia kerana negara kita adalah negara yang majmuk. Adat yang merangkumi seluruh aspek bermula dari kelahiran. Namun begitu masyarakat di Negara kita masih boleh hidup dalam keadaan yang aman dan damai. Secara umumnya. Cara yang paling baik dalam memahami konsep masyarakat adalah dengan menganalisis aspek-aspek penting di dalamnya. Sebelum mengupas lebih lanjut mengenai adat resam masyarakat Malaysia ini. perkahwinan sehinggalah kematian terdapat di dalam hidup semua masyarakat di Malaysia. Bagi memahami fenomena hubungan etnik. menduduki satu kawasan yang khas dan merasai kewujudan mereka sebagai satu entity yang bersatu padu dan berbeza dengan yang lain. sama ada pada peringkat Malaysia ataupun global. adat resam masyarakat etnik Sarawak dan adat resam masyarakat orang Asli. Adat resam masyarakat di Malaysia boleh dilihat berasaskan ras-ras seperti adar resam masyarakat Melayu. kurikulum pendidikan. Kehidupan di Malaysia sememangnya terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Setiap masyarakat . Masyarakat ialah satu masyarakat yang kompleks yang merupakan praktis yang mantap untuk mengawal pelbagai aktiviti sosial dan membentuk kehidupan sosial. adat resam masyarakat Cina. Contoh institusi ialah perkahwinan. Apabila masyarakat dilihat sebagai satu institusi yang kompleks . Kepentingan adat resam di dalam hidup masyarakat tidak kira apa bangsa sekalipun tidak dapat dinafikan.adapt resam masyarakat India. adat resam masyarakat etnik Sabah.

Dalam aspek kelahiran ini. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak. Baki tali pusat di perut bayi akan dibubuh kunyit dan kapur lalu dibungkus dengan daun sirih yang telah dilayukan di atas bara api sehinggalah tali pusat itu tanggal sendiri. Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. jangan mati adat. Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. Tempoh . Terdapat adat pantang selepas melahirkan anak. Ketika mengandung tedapat adat melenggang perut. terdapat pula adapt memotong tali pusat. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam. Selain itu. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. Di sesetengah tempat tali pusat dipotong menggunakan cincin emas. tali pusatnya akan dipotong dengan menggunakan sembilu buluh dan dialas di atas sekeping wang perak satu ringgit. kelahiran dan kematian. bidan akan menyambutnya dengan jampi dan serapah lalu disemburkan dengan daun sirih. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. Adat ini dapat dilihat pada tiga aspek kehidupan iaitu adat resam perkahwinan. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Mereka akan terkena bentan atau perkara sampingan jika melanggar pantang. Selepas bayi dibersihkan. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. bersalin dan selepas lahir.di Malaysiamempunyai adat resam yang tersendiri yang diamalkan oleh setiap lapisan masyarakat tersebut. Selepas bersalin.

perkahwinan dan kematian. wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka. tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab . Di samping itu juga. kebanyakan kanakkanak perempuan akan menjalani upacara ini sekurang-kurangnya ketika berumur setahun atau lebih. Akhirnya kelapa tersebut di tanam di sekitar halaman.berpantang lazimnya berlangsung selama empat puluh empat hari dikira dari hari mula bersalin dan ada juga yang berpantang selama seratus hari. Di dalam ajaran Islam. Dalam adat masyarakat Melayu.ia baik dari segi kesihatan. Dalam masyarakat Cina. bersunat atau berkhatan adalah wajib kerana Islam menitikberatkan kesucian lahir dan batin. Si bayi seterusnya dibawa ke tengah majlis dan disambut oleh hadirin lelaki sambil berselawat. Apabila bayi sudah melepasi hari ketujuh adat cukur rambut atau potong jambul akan dilakukan. Dalam pelbagai perkara. Selepas bertungku terdapat amalan berbengkung. adapt bersunat juga dilakukan. Kesemua rambut yang dicukur akan dimasukkan ke dalam kelapa. mereka akan menjalani adat bersunat atau juga dipanggil berkhatan ketika umur mereka dalam lingkungan 8 hingga 12 tahun. Kehidupan mereka bnayak dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling. Amalan berbengkung ini bertujuan untuk mengatasi perut buncit atau pinggul yang turun selepas bersalin di samping memberi keselesaan kepada wanita selepas bersalin. Adat berkhatan akan dijalankan oleh Tok Mudim. namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. Sewaktu mengandung. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina. bayi dipakaikan dengan pakaian cantik dan diletakkan di atas talam yang dialas dengan tilam kecil atau didukung oleh bapa atau datuknya. mereka mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Namun demikian. Bagi kanak-kanak lelaki. Pada hari itu. Selama berpantang mereka diberi makan ubat-ubat tradisi dan bertungku. Adat bersunat bagi bayi perempuan lazimnya dilakukan ketika bayi itu masih kecil iaitu beberapa hari selepas dilahirkan.

Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak . kemudiannya digoreng. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin disamping menguatkan semula tenaga. Masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Dari segi pemakanan. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. samada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. halia dan lada. Seperti masyarakat Melayu. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Pangkal nama tersebut ialah nama bagi keturunan mereka. . Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. . Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai.menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Mereka juga mementingkan anak lelaki. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. Wanita mengandung juga tidak dibenarkan melakukan kerja terutamanya memaku khuatiri bayi yang dikandung kam mengalami kecacatan. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang.

Khidmat tukang tilik digunakan untuk penetapan tarikh tersebut berpandukan kepada sebuah buku iaitu Toong-Su. . cincin disarung di jari manis kiri oleh kedua-dua bakal pengantin sehingga hari perkahwinan. Sebahagian masyarakat Cina lebih gemar mengadakan perbincangan tersebut di restoran-restoran dengan disertai saudara mara lain. gadis berkenaan akan menyerahkan sekeping kertas merah atau nyen-sang yang tertulis nama gadis. keturunan. . Selepas kedua-dua belah phak bersetuju ketika amalan merisik dijalankan. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. Mengikut kepercayaan mereka juga. Hari pertunangan dilakukan berdasarkan kalendar Cina dan ia hendaklah bersesuaian dengan bintang kelahiran kedua pasangan tersebut. Dalam perkahwinan masyarakat Cina. Nyen-sang kepunyaan si gadis pula akan diberi kepada tukang tilik bersama-sama maklumat yang sama tentang dirinya. perkahwinan penting untuk mengekalkan institusi keluarga dan melaluinya keturunan nenek moyang dapat diteruskan daripada satu generasi kepada generasi yang lain. Perbincangan ketika merisik adalah berkenaan perkara-perkara umum terutama tentang latar belakang keluarga dan asal keturunan. watak dan tingkah laku si gadis. Setelah nyen-sang diterima. Adat ini penting bagi mengenali wanita yang hendak dikahwini dan perkahwinan yang akan berlangsung berkekalan sepanjang hayat mereka. Ini penting kerana jika dilakukan pada waktu yang tidak sesuai dipercayai akan ditimpa bencana dan perkahwinan akan menghalami kegagalan. pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. Adat merisik dijalankan untuk mengetahui latar belakang gadis yang dihajati. peribadi. bertunang dan majlis perkahwinan. meminang. pihak lelaki akan mengadakan persediaan. Upacara bertukar cincin dilakukan mengikut masa yang ditetapkan . Bagi membukitkan persetujuan.lama. Masyarakat Cina terlalu mengambil berat tentang nama . umur dan tarikh lahirnya yang didapati daripada tukang tilik. Pada asasnya adat resam perkahwiwan masyarakat Cina merangkumi peringkat merisik. Tradisi makan bersama ini amat penting dalam masyarakat Cina kerana ia dapat mengeratkan perhubungan di antara kedua belah keluarga. Majlis pertunangan kan dilakukan.

Hantaran dan mas kahwin lazimnya diberi semasa upacara bertukar cincin perkahwinan atau pada hari lain seperti hari istiadat perkahwinan yang diadakan di Pejabat Pendaftaran Perkahwinan. Di antara hantarannya ialah sebentuk cincin emas, sepersalinan pakaian, kain dan wang tunai. Sekiranya pihak lelaki tidak menyediakan barang hantaran yang cukup kepada pengantin perempuan, sejumlah besar wang tunai akan diberi. Beserta dengan penghantaran mas kahwin, keluarga pengantin perempuan diberitahu tarikh perkahwinan dan rundingan akan dibuat dengan pengantin perempuan. Dalam masyarkat Cina, semakin besar mas kahwin yang diberikan, semakin tinggi martabat dan kedudukan pihak lelaki. Hari perkahwinan akan dilangsungkan setelah setahun bertunang atau mengikut tempoh yang dipersetujui oleh kedua belah pihak. Sebelum tiba hari perkahwinan sekiranya terdapat kematian di kalangan ahli keluarga bakal pengantin, perkahwinan itu mesti ditangguhkan pada tahun hadapan ataupun selama seratus hari. Hal ini bagi menghormati si mati. Baju pengantin sebaik-baiknya bewarna putih, merah atau kuning. Adalah dilarang memakai baju hitam, biru dan kelabu kerana dipercayai warnawarna tersebut melambangkan kematian dan kesedihan. Seterusnya pengantin lelaki akan bertandang ke rumah pengantin perempuan dan pada masa itulah pengantin lelaki dan perempuan akan duduk bersama buat kali pertama. Selepas acara bersanding, pasangan pengantin akan dibawa bertemu ahli keluarga masing-masing. Pengantin lelaki akan memperkenalkan keluarga dan sauadara maranya kepada isterinya dan ini begitulah sebaliknya di samping itu juga kedua pengantin akan meminta restu daripada keluarga mertua masing-masing. Dalam masyarakat Cina juga, upacara meminum teh sangat penting dan masih diamalkan. Ia merupakan tradisi masyarakat Cina yang mempunyai maksud yang tersendiri. Adat ini melambangkan penerimaan pasangan pengantin terutamanya si isteri dalam keluarga si suami di samping bertujuan untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. Dalam upacara ini pasangan pengantin akan memberi teh yang disediakan kepada saudara mara pihak lelaki. Walau bagaimanapun adat bersanding dan upacara minum teh ini sudah kurang diamalkan oleh masyarakat Cina hari ini.

Kemuncak upacara perkahwinan masyarakat Cina ialah pada sebelah malam iaitu jamuan makan. Jamuan makan ini diadakan secara besar-besaran samada di rumah, dewan, atau restoran. Tetamu-tetamu yang datang akan membawa ang-pau sebagai hadiah kepada pasangan pengantin. Pada masa yang sama kedua pengantin akan cuba mengenali dan beramah mesra dengan ahli keluarga kedua belah pihak. Akhir sekali, sebagai bukti perkahwinan, pasangan pengantin akan menandatangani dua pucuk surat perkahwinan iaitu Keat Foon Ching Su di hadapan beberapa orang saksi. Pada hari ini masyarakat Cina kurang mengamalkan adat perkahwinan secara tradisi sebaliknya menjalankan perkahwinan secara sivil iaitu dengan mendaftarkan perkahwinan di gereja, terutamanya di kalangan mereka yang beragama Kristian. Masyarakat India merupakan etnik ketiga terbesar di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Seperti masyarakat lain, masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Seperti juga masyarakat lain, masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum, justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum Bagi masyarakat India, Adat Valaikaappu adalah adat yang dilakukan ketika kandungan sulung wanita hamil menjangkau usia tujuh hingga sembilan bulan. Wanita hamil tersebut akan dipakaikan sebentuk gelang tangan baru yang dikenali sebagai Suulkaappu.ndia, sewaktu wanita India mengandung Adat Valaikaappu dilakukan. Adat Valaikaappu diadakan pada hari dan masa yang baik menurut kalendar India. Upacara ini akan diadakan di rumah suami atau ibu bapa dan disertai oleh kaum wanita yang telah bersuami dan mempunyai anak yang dipanggil cumanggali. Pada hari upacara dilakukan, hadiah kepada wanita hamil tersebut yang dikenali sebagai ciirdiatur ke dalam dulang yang mempunyai bilangan ganjil. Hadiah ini termasuk barang kemas, sari, gelang tangan, serbuk kumkum, kunyit, buah-buahan, sirih pinang, sikat dan cermin serta pelbagai manisan.

Wanita hamil tersebut didudukkan di bilik mandi dan dimandikan dengan air seperti air susu, air kunyit, air kelapa muda, air mawar dan bungabungaan. Setelah mandi, wanita hamil tersebut akan dihias seperti pengantin dan seterusnya akan dikalungkan dengan kalungan bunga oleh suaminya. Waktu kelahiran adalah penting bagi masyarakat India dimana ia akan dicatat dengan tepat bagi menentukan bintang bayi mengikut almanak Hindu. Bintang bayi ini akan menentukan mental, fizikal dan rohani bayi sehingga dewasa. Sebaik sahaja bayi dilahirkan, sami atau sesiapa sahaja yang berpengetahuan tinggi mengenai agama Hindu akan membisikkan Gayatri Mantiram iaitu sejenis mantera Tuhan di telinga bayi sebelum tali pusat dipotong. Namun begitu adat ini disesuaikan dengan hanya membisikkannya sebaik sahaja melihat bayi tersebut kerana perubatan moden tidak membenarkan sesiapa memasuki bilik bersalin. Tali pusat yang dipotong akan ditanam bersama uri dan tembuni di sekitar kawasan rumah bersama duit tembaga, serbuk kunyit, garam dan pinang. Bahan-bahan ini dimasukkan bersama untuk mengelak dari dikorek oleh binatang liar dan tidak digunakan oleh ahli sihir. Bayi yang baru dilahirkan juga akan di sapu madu pada lidah bayi yang baru dilahirkan. Air gula juga boleh digunakan. Madu digunakan untuk melebutkan lidah untuk memudahkan pertuturan bayi. Bayi juga akan dibawa pulang pada hari ganjil seperti hari pertama, hari kedua dan hari ketiga. Sebelum bayi dibawa masuk ke rumah upacara aalati dilakukan. Ia bertujuan untuk mengelakkan bala atau sebarang malapetaka dariapada berlaku. Apabila bayi dan ibu kembali ke rumah, mereka diasingkan dari ahli keluarga yang lain di sebuah bilik khas yang sentiasa dijaga kebersihannya. Bagi dua minggu pertama, orang luar dilarang melawat mereka kecuali untuk tujuan perubatan. Bayi pula kebiasaanya dimandikan pada waktu petang oleh seorang wanita yang berpengalaman. Mandian ini dilakukan dengan menyiram ke seluruh badan bayi dengan menggunakan air suam yang kadangkala dicampur dengan bahan-bahan herba. Ia bertujuan untuk mengelak penyakit sawan atau kuning. Susu juga digunakan sebagai bahan utama untuk melembutkan kulit bayi. Ketika bayi dimandikan, urutan perlahan dilakukan pada tubuh bayi dan tulang belakang bayi supaya tidak bengkok. Bagi tujuan kecantikan,

hidung, kening dan telinga turut diurut. Beberapa bahan seperti serbuk kunyit, minyak bijan, kas-kas dan kacang hijau yang ditumbuk digunakan sebagai pembersih badan bayi bertujuan untuk mengelakkan penyakit kulit dan melicinkan kulit bayi. Sebaik sahaja bayi berusia enam belas hari, upacara pemberian nama dilakukan. Ia dilakukan dengan memasukkan bayi ke dalam buaian dan dikendalikan oleh ahli keluarga yang tertua yang arif tentang agama dan perkara yang berkaitan dengan dewadewa. Nama-nama yang dipilih lazimnya berdasarkan almanak dengan mengikut tarikh kelahiran bayi. Nama-nama tokoh sejarawan, nenek moyang serta yang berkaitan dengan agama Hindu juga dipilih bagi bayi tersebut kerana nama yang dipilih ini akan mempengaruhi perwatakannya kelak. Dalam adat perkahwinan masyarakat India, terdapat juga amalan merisik. Dalam peringkat merisik, beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik, sub etnik, kasta dan agama. Selain itu, faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur, tahap pendidikan, jenis pekerjaan, etika dan moral, rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Dalam adat kunjungan ke rumah, bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. Adat ini dikenali sebagai pen paarttal atau dalam bahasa Melayu dipanggil sebagai melihat bakal isteri. Selepas itu, Ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa, sirih pinang, bunga-bungaan, buah-buahan, cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Sebaik sahaja sampai ke rumah bakal pengantin perempuan, bapa kedua-dua belah pihak akan berbincang mengenai perkahwinan tersebut. Sekiranya bapa salah seorang bakal pengantin telah meninggal dunia, perbincangan akan diadakan dengan saudara-mara. Sekiranya kedua-dua belah pihak pengantin bersetuju, mereka akan mengikat janji. Majlis perkahwinan dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Kad undangan disapu dengan

air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Selepas majlis perkahwinan, pengantin perempuan akan menziarahi rumah pengantin lelaki sebagai tanda menghormati keluarga pengantin lelaki. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. Jamuan perkahwinan tidak ketinggalan diadakan selepas upacara perkahwinan dijalankan. Sekiranya perkahwinan dilakukan di kuil, sayur-sayuran akan dihidangkan kepada para tetamu. Sekiranya jamuan diadakan di dewan, makanan selain dari sayursayuran dihidangkan, kecuali daging kerana daging amat dilarang dalam agama Hindu. Jamuan tersebut akan turut disertai oleh saudara mara serta sahabat handai. Dalam masyarakat India, mereka mempercayai kelahiran semula selepas kematian. Dalam masyarakat India, mayat akan dibakar atau dikebumikan. Untuk melaksanakan upacara ini, pelbagai adat tertentu akan dilakukan. Sekiranya seseorang itu telah meninggal dunia, mayat akan diletakkan di ruang tamu. Kepala mayat dihadapkan ke arah selatan dan sebuah lampu minyak atau kaamaatci amman vilakku dipasang dinyalakan. Kemudian sebiji kelapa terbelah dua dan sirih pinang diletakkan berhampiran si mati. Kemenyan dan kapur barus diasap sebagai simbol ketenangan jiwa si mati. Serbuk suci atau tiruniiru disapu pada dahi si mati sebelum disembahyang. Mayat orang India akan diusung ke tanah perkuburan dengan menggunakan pengusung. Apabila tiba di tanah perkuburan, pengusung perlu membayar duit kepada penyelenggara sebagai upah mengorek liang lahad. Keranda akan digerakkan beberapa kali sebelum menghampiri liang lahad. Pergerakan dimulakan dengan dengan mengubah bahagaian kaki ke kubur dan kemudian bahagian kepala. Ini adalah seperti pergerakan bayi yang berada di dalam kandungan. Oleh itu si mati dipercayai berada di dalam perut Dewi

abu mayat akan dikumpulkan keesokan harinya. Bagi mayat yang dibakar. mengumpulkan abu mayat dan berkabung. Kemudian diikuti oleh pengurus mayat yang akan menebuk kollic catti dengan menyebut 'sorkam seer. iaitu samada abu mayat ditanam atau dimasukkan ke dalam kain kuning dan dilepaskan ke laut.Bumi. Duit syiling dimasukkan ke dalam dhoti dan diletakkan di antara kaki mayat. Kemudian upacara sembahyang dimulakan dengan meminta Tuhan supaya melindungi si mati. pembawa kollic cattiberada di hadapan mayat dan duduk melutut tetapi tidak menghadap mayat. Terdapat dua cara dalam pengurusan abu mayat di kalangan masyarakat India. lalu diambil oleh pengurus kubur sebagai tanda keizinan mayat dikebumikan. Pembawa Kollic catti atau buyung dikehendaki mengelilingi mayat sebanyak tiga kali menurut arah jam. Abu yang telah dimasukkan ke dalam periuk akan disembahyangkan oleh ahli keluarga. Selepas upacara pengebumian berlangsung. . masyarakat India kan melakukan adat membersihkan rumah. Gambar atau potret si mati diletakkan di atas almari atau dinding dan kemudian dikalungkan dengan bunga yang menarik. lampu minyak dinyalakan dibekas tempat pembaringan mayat dan selepas itu ahliahli keluarga dikehendaki mandi untuk membersihkan diri selepas upacara pengebumian dijalankan. Susu terlebih dahulu disiram pada abu mayat untuk menyejukkan bara api. Kemudian keranda diletakkan bersebelahan dengan kubur bagi mayat yang dikebumikan atau diletakkan di atas kayu api unyuk dibakar. Masyarakat India seperti juga masyarakat lain akan berkabung selepas berlakunya sesebuah kematian. pada masa yang sama nyanyian lagulagu suci . Upacara ini dilakukan untuk mengurangkan kesedihan keluarga si mati. Di sisi gambar tersebut pula dinyalakan lampu minyak dan bunga ditabur. kaiulaasam seer' berulang kali. manakala abu yang lain dimasukkan ke dalam periuk yang berasingan. pada pusingan ketiga. Kemudian tiga batang kayu yang menyala dibakar dan disusun ke tanah satu persatu. Pembawa kollic catti hendaklah mandi di sungai atau kolam dan kemudian barulah boleh masuk ke rumah. Tempoh mula berkabung samada lapan atau enam belas hari selepas kematian. Kemudian abu bahagian kepala dimasukkan ke dalam sebuah periuk . Ini adalah menunjukkan tamatnya upacara kollic catti. Rumah perlu dibersihkan sebaik sahaja mayat dibawa ke kubur.

si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. Berkabung pada hari keenam belas pula dipanggil sebagaikarumaati iaitu hari bersembahyang. Manakala bagi yang berdarjat lebih tinggi. tempohnya ialah 44 hari. Berikut hanya dipaparkan maklumat berkaitan amalan dan adat resam dua suku kaum utama di Sabah iaitu masyarakat Kadazan dan Bajau. Bidan merupakan orang yang bertanggungjawab tentang kelahiran seorang anak. Dengan ini. Biasanya jampi mantera digunakan untuk mengusir .dimainkan. Ciri-ciri kebudayaan negeri Sabah amat unik kerana kepelbagaian suku kaum di sini. Terdapat kira-kira 2. Rungus dan lainlain. tempoh pantangnya ialah 21 hari. setelah itu makanan dihidangkan kepada para tetamu. Masyarakat Kadazan dahulunya dikenali sebagai Orang Dusun dan mereka begitu berpegang teguh terhadap adat resam warisan nenek moyang mereka. sayursayuran dan buah-buahan. Bagaimanapun bilangan hari berpantang bergantung kepada unsur kasta. Ini jelas terlihat melalui adat resam dan kepercayaan yang diamalkan dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Biasanya ibu yang bersalin dikenakan pantang. Potret si mati dihias dengan cantik dan seorang pedanda dijemput untuk upacara sembahyang. Sabah yang dikenali dengan nama Negeri Di Bawah Bayu merupakan sebuah negara yang unik dan terkenal dengan kepelbagaian kebudayaan suku kaumnya. Bagi orang kebanyakan tempoh berpantang ialah tujuh hari. Murut. Tugas bidan meluas iaitu sejak bayi di dalam kandungan sehinggalah selamat dilahirkan. Bagi orang yang berdarjat. Masyarakat Kadazan merupakan penduduk majoriti negeri Sabah yang juga dikenali sebagai 'negeri di bawah bayu'. Keunikan masyarakat ini terserlah melalui kebudayaan dan adat resam yang diamalkan. Bajau. berakhirlah upacara karumaati. Sejak hari kelahiran hingga tamat tempoh berpantang. Penduduknya terdiri daripada kaum Kadazan atau Dusun. pedanda akan dibayar dengan upah berbentuk wang ringgit. Kebanyakan daripada amalan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan animisme. Selesai upacara bersembahyang. Kelabit. Sepanjang tempoh berpantang.5 juta penduduk Sabah merangkumi lebih daripada 30 suku kaum dan kirakira 80 dialek bahasa. Sebuah khemah yang lengkap dengan kerusi didirikan. ibu dan anak yang baru lahir diberi kawalan secara mistik oleh bidan agar tidak diganggu oleh makhluk halus.

Segala urusan merisik dan juga pinangmeminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. Ini untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiya. pihak lelaki melantik seorang tua yang bukan terdiri daripada keluarga terdekat lelaki berkenaan. digantung dengan daun-daun limau. keluarga kedua-dua pihak akan mengatur segala persiapan yang diperlukan. Binatang tersebut diberikan kepada pihak perempuan dua atau tiga hari sebelum berlangsungnya hari perkahwinan. Jumlahnya menurut darjat orang yang berkahwin itu. bayi tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah. Tasor ini dibawa sendiri oleh pengantin pada hari perkahwinan. nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur. ikan yang berduri. gong dan tajau (tempayan). Tasor ialah tempat pinang yang diperbuat daripada tembaga atau perak. Cincin ini menjadi tanda peminangan daripada pihak lelaki. lni . Hantaran kahwin biasanya terdiri daripada pelbagai jenis makanan. Tempat darah yang mengalir ketika ibu itu bersalin. Jenis makanan pula ialah babi atau kerbau dan jumlahnya bergantung kepada kemampuan keluarga tersebut. Dalam perkahwinan pula kebanyakan orang Kadazan lazimnya berkahwin ketika umur mereka meningkat 16 tahun atau selepas 21 tahun. Antara pantang yang mesti diikuti oleh ibu yang bersalin ialah dia tidak boleh makan ikan yang bertulang keras. Dalam hal ini perkara yang diutamakan adalah tentang pemberian sebentuk cincin. Ada juga yang berkahwin melalui perjanjian yang dipersetujui oleh ibu bapa keduadua pihak semasa mereka masih kecil lagi. Sebelum sesuatu upacara perkahwinan dilangsungkan. Wakil pihak lelaki pergi merisik kepada ibu bapa perempuan yang hendak dipinang itu atau pengganti ibu bapa jika ibu bapa perempuan itu sudah tidak ada. Alat untuk adat istiadat pula dinamakan 'tinokol' iaitu terdiri daripada canang. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali.makhluk halus di sekitar tanah. Barang hantaran untuk memperteguhkan semangat ini dikenali sebagai tasor. Barangan ini juga dibawa pada hari perkahwinan. alat untuk adat istiadat dan barang untuk memperteguhkan semangat. Manakala bagi bayi yang baru lahir terutamanya dari hari pertama hingga hari ke tujuh. Sebelum peminangan dibuat. umpamanya ke halaman rumah.

Pasangan pengantin tersebut dikehendaki makan di dalam pinggan dan mangkuk yang sama. Ini terserah kepada janji yang dibuat semasa majlis pertunangan. pemujaan agama. Sebuah tajau berisi tapai beras yang dinamakan lihing. Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu. Paling cepat mereka hanya boleh bersatu pada malam kedua.kerana binatang itu akan disembelih dan dimasak untuk upacara makan di rumah pengantin perempuan nanti. Untuk memulakan upacara ini. Bagi mereka yang berkemampuan. mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama. majlis dibuat selama tujuh hingga empat belas hari. Untuk membolehkan pengantin ni bersatu. Lihing ialah tapai yang sudah menjadi arak. Sesingkat-singkat pesta pula adalah antara dua atau tiga hari di rumah pengantin perempuan. Lihing diminum beramairamai dalam pesta kahwin di rumah pengantin perempuan. pengantin lelaki dan perempuan duduk berhadapan di tengah-tengah bulatan gadis-gadis yang berpakaian tradisional berwarna hitam. Serendah-rendah darjat perkahwinan itu mesti dibuat dengan upacara adat. malah ada yang mengambil masa selama seminggu atau dua minggu berikutnya. Selain daripada empat hantaran yang menjadi asas bagi orang Kadazan. Kesemuanya ini bergantung kepada besar atau lamanya majlis perkahwinan itu diadakan. terdapat beberapa barangan lain yang turut dibawa untuk memperlengkap dan memperindahkan majlis hantaran itu. Terdapat pelbagai . Upacara ini dihadiri oleh keluarga kedua-dua pihak. mesti dibawa pada hari perkahwinan. Azmah Abdul Manaf (2001) berpendapat bahawa majlis perkahwinan orang Kadazan memakan masa selama tiga hari. Masyarakat Bajau merupakan masyarakat pribumi Sabah dan dari segi populasinya adalah kedua terbesar selepas kaum Kadazan. pesta bersukaria dan makan minum. Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan. juga berdasarkan kemampuan kedua-dua belah pihak. satu upacara khas dibuat. Perkara yang paling penting dalam upacara perkahwinan ialah miohon pinisi iaitu upacara menukar gumpalan nasi.

bidan akan segera dipanggil dan beberapa peralatan tertentu disediakan. Sebelum perkahwinan berlangsung. Sulu dan sebagainya. dan menanam tembuni. Untuk mengelakkan bahaya sewaktu mengandung.suku kaum di kalangan masyarakat Bajau seperti Ilanun. Dalam masyarakat Bajau. masyarakat Bajau juga terkenal dengan adat resam mereka yang pelbagai dan unik. Ini kerana rata-rata masyarakat Bajau di Sabah beragama Islam. Terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat Bajau ketika seseorang wanita itu mengandung. kaum lelaki di kalangan masyarakat ini terkenal sebagai penunggang kuda yang mahir. Dalam perkahwinan adatnya tidak banyak bezanya daripada adat masyarakat Melayu. wanita tersebut perlu menjalani beberapa pantang larang tertentu. menyediakan kelapa tua sebagai tanda kelahiran dan melenggang perut. adat resam berkaitan kelahiran. kehamilan dan kelahiran dilihat sebagi krisis hidup yang paling penting dalam edaran hidup seseorang dan dengan itu harus diberi perhatian yang sepenuhnya. Kebanyakan masyarakat Bajau mendiami kawasan Samporna dan Kota Belud. Apabila sudah tiba masanya. perkahwinan dan kematian begitu dititikberatkan. Terdapat persamaan ketara dalam adat resam kelahiran antara masyarakat Bajau dengan masyarakat Melayu di Semenanjung. azan. Ia bertujuan untuk menjaga keselamatan dirinya serta kandungan. budi bahasa serta martabat . upacara merisik terlebih dahulu dilakukan terhadap gadis yang menjadi calon. menempah bidan. antaranya ialah berpantang. Seperti masyarakat etnik Sabah yang lain. di samping memudahkan proses kelahiran kelak. Setelah mendapat kepastian bahawa gadis itu belum ada ikatan apa-apa dan secocok dengan keinginan pihak lelaki tentang rupa paras. Caranya hampir sama dengan cara yang diamalkan oleh suku kaum yang lain iaitu dengan melantik wakil bagi menemui keluarga gadis. Di samping itu terdapat beberapa adat lain yang dilakukan semasa menyambut kelahiran bayi tersebut iaitu adat potong tali pusat. Dalam kehidupan mereka. Dari segi sejarahnya. duri dan benda-benda tajam seperti besi atau parang diletakkan untuk mengelakkan atau menjauhkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi. Adakalanya di bawah rumah tersebut.

Dalam majlis itu. bakal pengantin lelaki dan perempuan akan didandan oleh beberapa orang mak andam.keluarganya. alat persolekan dan sebagainya akan diberikan dalam majlis perkahwinan nanti. bebandil dan gendang di tempat kediaman kedua-dua belah pihak. pihak lelaki membawa sebentuk cincin. Tujuh ekor bagi keluarga yang berada. Majlis ini mungkin berlangsung hingga larut malam. Upacara meminang dilakukan dalam satu majlis yang dinamakan seruan. Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan. Majlis perkahwinan dibuat sebelum hari perkahwinan. pengantin dihias dengan pakaian yang baru. tiga ekor bagi keluarga yang sederhana dan seekor bagi keluarga biasa. Sepanjang hari tersebut. Pada hari perkahwinan. selalunya berwarna kuning dan hijau yang . Apabila tempoh yang ditentukan tiba. pihak lelaki menghantar semua barang yang dijanjikan dalam majlis seruan itu kepada pihak perempuan. Dandanan ini termasuklah mandi bedak dengan ramuan bedak tepung beras yang bercampur bungabungaan pada sebelah malam. tiga hari bagi keluarga sederhana dan sehari bagi keluarga miskin. Pihak keluarga perempuan menentukan jumlah kerbau yang akan dihadiahkan untuk majlis perkahwinan. sirih pinang. gong. Tarian ini menjadi bertambah meriah apabila diserikan dengan kalang iaitu pantun dua kerat yang dijual dan dibeli oleh penari lelaki dan perempuan. pada sebelah malamnya majlis titik diadakan yakni memainkan alat muzik yang terdiri daripada kulintangan. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil. Masa pertunangan biasanya berlangsung selama setahun untuk membolehkan pihak lelaki membuat persediaan. Tarian ini memerlukan antara enam hingga lapan onang penari termasuk dua orang wanita. sepersalinan pakaian dan wang tunai sebanyak RM100. Keluarga yang berada mengadakan majlis tujuh hari sebelumnya. kemudian diikuti dengan tarian tradisional yang dikenal sebagai runsai. Mas kahwin dan hadiah lain seperti sepersalinan pakaian yang lengkap. barulah diikuti dengan upacara seruan yakni menyimpul tali pertunangan. tarikh perkahwinan ditentukan. dua orang pemukul gendang. Sehari sebelum hari perkahwinan.00 sebagai pengikat tali pertunangan. Dalam majlis penyerahan barang-barang tersebut.

Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. 2005:1). Lemanak dan lain-lain. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat Sarawak akan difokuskan kepada kaum Iban. adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Bidayuh. Peranan bidan juga sangat penting semasa membuat persiapan menyambut kelahiran dan juga selepas bersalin. diikuti oleh kaum Cina. Melayu. Pengantin lelaki yang berpakaian serba kuning lengkap dengan tanjak dan bersenjatakan sebilah keris diusung dengan tandu oleh beberapa orang ahli keluarganya. Terdapat pelbagai suku kaum masyarakat Iban seperti Balau. pengantin lelaki menunggu majlis akad nikah. Masyarakat Iban merupakan golongan majoriti di negeri Sarawak. Dia kemudiannya dipersilakan duduk di tempat yang dikhaskan untuknya dan bunyi gong pun diberhentikan. Bagi masyarakat Sarawak. Melanau dan Bidayuh. Kaum Iban banyak mengamalkan pantang larang dan adat-adat tertentu dalam aspek kelahiran. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Masyarakat Iban masih kuat berpegang dengan identiti tradisi mereka di samping mengamalkan pelbagai jenis adat resam yang unik. bersalin dan selepas lahir. Rambut pengantin perempuan dihiasi dengan 'serempak' iaitu sejenis mahkota. . Pengantin lelaki yang turun dari tandu atau kudanya dijulang di atas bahu anggota rombongan atau didukung masuk ke rumah pengantin perempuan. Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak.diperbuat daripada sutera. Kesenian dan Warisan. Beberapa das tembakan dilepaskan sebagai tanda hormat dan alu-aluan akan ketibaan rombongan pengantin lelaki di halaman rumah pengantin perempuan. Adat-adat tersebut dapat dilihat dari peringkat sewaktu mengandung. atau menunggang kuda ketika menuju ke ke diaman pengantin perempuan dengan diiringi pukulan gong berirama tigad-tigadsemasa melalui jalan yang dihias dengan bendera yang berwarna-warni (Kementerian Kebudayaan. Di situ. Sebuyau.

Perkahwinan yang sempurna bagi masyarakat Iban ialah perkahwinan yang mematuhi kehendak adat. anakanak mereka akan dikahwinkan secepat mungkin dengan harapan menantu dapat membantu keluarga membuat kerja-kerja tertentu. Sungguhpun mereka telah sah sebagai pasangan suami isteri. Sebaliknya. Semua makanan tersebut pula perlu dicampurkan dengan halia atau air rebusan halia supaya dapat memanaskan badan. mereka tidak boleh tidur bersama. Keluarga perempuan juga membuat pelbagai persiapan termasuk memburu binatang untuk disembelih pada hari perkahwinan. Sebarang bunyi-bunyian yang didengar sepanjang berada di situ akan mempunyai maksud yang tersendiri samada baik atau sebaliknya. Usaha mencari pasangan bergantung pada keadaan di rumah itu. Si suami masih tidur di ruai iaitu di bilik tetamu. Pihak yang melanggar mana-mana adat perkahwinan dikehendaki membayar denda untuk mengelakkan pasangan suami isteri ditimpa kesusahan. Perkahwinan dalam masyarakat Iban agak unik kerana terdapat beberapa peraturan yang dilakukan sebelum seseorang itu layak menjadi suami isteri. apabila anggota keluarga di rumah itu kecil. usia pengantin lelaki perlu melebihi dua puluh dua tahun. rombongan lelaki biasanya berarak ke rumah panjang pengantin perempuan dengan menaiki perahu yang dihiasi kain pua kumbu sekiranya pengantin melalui jalan sungai. Perkara . Bagi pihak keluarga lelaki mereka akan menyediakan perbelanjaan serta barang yang harus diberikan kepada keluarga perempuan. Apabila ada kematian. Pada hari perkahwinan. sekali lagi majlis diadakan di rumah pengantin perempuan. semua saudara mara dan sahabat handai menghadirinya. Bagi pihak si gadis pula. Pelbagai persiapan akan dibuat untuk majlis perkahwinan yang bakal tiba. Orang Iban menguruskan mayat dengan penuh kemuliaan. anak-anak mereka lambat dikahwinkan. kalau keluarga itu besar. pengantin akan berjalan kaki mengikut jalan darat.Wanita Iban akan berpantang selama tiga puluh hari selepas melahirkan anak. Selepas mengadakan majlis di rumah pengantin lelaki. Ada pasangan yang terpaksa dipisahkan buat sementara waktu kerana mendapat petanda buruk. Dalam tempoh berpantang itu. Dalam masyarakat Iban. ibu akan diberi makan nasi dan ikan salai atau ikan kering yang kadang-kadang dicampur dengan pucuk paku dan buah pulur. Jika tidak. tiada umur khusus yang ditetapkan.

disikat dan dikenakan pakaian yang sebaik-baiknya. hantu si mati akan membawa pulang roh si mati. mayat itu disuakan makanan menggunakan pinggan. Seterusnya. Kedua-dua pintu rumah panjang juga perlu digalang dengan dua batang alu. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan. Ini dilakukan oleh ahli keluarganya. Doa itu akan dibaca berterusan sehinggalah mayat dibawa keluar dari rumah panjang. Kemudian mayat dimandikan. namun begitu mereka juga terikat daripada mengamalkan pantang larang. Mayat itu juga tidak boleh ditinggalkan bersendirian. Kemudian pinggan itu dipecahkan dan dibuang ke tanah melalui celahan lantai. kebudayaan dan adat resam. Tiada sebarang adat khusus yang diamalkan oleh wanita hamil di kalangan masyarakat Melanau.A (1994). seorang wanita yang mahir ditugaskan membaca doa. Mayat itu kemudiannya ditaburi beras supaya petara tidak menyiksa mayat itu. Semua barang yang mahu dibekalkan bersama-sama mayat disediakan. Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucukpucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam. Kemudia mayat diletakkan di tengah-tengah rumah panjang dan dilingkungi dengan pua kumbu yang dipanggil sapat. Barangbarang itu dianggap sebagai bekalan si mati di dunia keduanya. Kebanyakan larangan yang dikenakan banyak bergantung kepada faktor pemakanan seperti tidak boleh memakan buahbuahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam seperti petai kerana badan akan menjadi busuk. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam yang tersendiri. Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. Apabila mayat itu dimasukkan ke dalam keranda. Mereka percaya. jika perkara ini tidak dilakukan. si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan . Bagi pandangan Chater W. Sepanjang malam sebelum pengebumian dijalankan. orang tua-tua akan berbincang tentang jangkamasa berkabung dan berpantang.pertama yang dilakukan sebaik sahaja mendapati seseorang itu mati ialah merapatkan mulutnya. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu.

Proses ini sudah menjadi identiti khas di kalangan masyarakat Melanau. semasa kecilnya dahinya dipipihkan dengan sejenis alat iaitu jak. Mereka lazimnya akan membawa hadiah bersama. Namun demikian. Sebaliknya mereka lebih senang jika bayi itu dikatakan hodoh dan sebagainya. si ayah tidak dibenarkan memegang anak itu selepas balik dari hutan atau balik dari laut kerana bau laut dan hutan masih melekat di badannya sehingga boleh menjejaskan kesihatan anak tersebut. Setelah si ibu melahirkan anak. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak. makanan dan barang-barang di dalam rumah tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar. Sekiranya terdapat sebarang kematian. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah . Bagi masyarakat Bidayuh. Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab. Ini bertujuan untuk mencantikkan dahinya. orang kampung dan saudara mara akan datang melawat.menjadi sumbing. jika tidak anak akan jatuh sakit atau meninggal. ibu tersebut dikehendaki mengeringkan badannya di puyan dan tidak boleh makan sembarangan. Masyarakat Melanau juga dilarang daripada memuji bayi yang baru dilahirkan. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. Sesiapa yang ingin bermalam di dalam rumah tersebut hendaklah bermalam selama tiga hari. Dalam tempoh berpantang juga. Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching. Selepas bersalin. Bagi bayi perempuan. Semasa mengandung juga wanita tersebut tidak boleh ditakuttakutkan kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak dalam kandungan cacat ataupun gugur. Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsurunsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu.

Pihak suami yang berada dan berkedudukan boleh mempengaruhi pihak isteri untuk tinggal bersama-sama keluarganya (amalan virilokal) dan begitulah sebaliknya . Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong. mendapati bahawa kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka. Sebagai petani. masyarakat Bidayuh bersikap terbuka terhadap pilihan anakanak mereka. Dalam masyarakat Bidayuh. Lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin. Majlis perkahwinan yang diadakan sangat bergantung pada kemampuan ekonomi keluarga pengantin. Datu Nillie Tangai (2004).peraturan penting dalam masyarakat tersebut. bakal mentua inginkan calon suami yang boleh bekerja di kebun lada mahupun bertanam padi. Lebih baik hasil yang diperolehi. maka larangan tersebut mansuh. mereka dibenarkan untuk memilih pasangan yang disukainya tanpa mengira asal kaum. Kecuali perkahwinan yang terlarang. pertunangan atau pertunangan juga akan berkurangan. orang ramai akan mencemuh pengantin lelaki. Kerana itulah apabila hasil padi berkurangan. lebih banyak perkahwinan dapat dilangsungkan. Terdapat perhubungan antara menuai padi dan peristiwa perkahwinan. Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. Sekiranya mereka gagal mengadakan kenduri pertunangan dan perkahwinan. Dalam masyarakat ini. Dalam kumpulan Bukar-Sadong dan kumpulan Selako. tidak ada upacara merisik. pilihan tempat tinggal selepas berkahwin bergantung pada banyak faktor. Perkahwinan biasa berlaku apabila seseorang sudah cukup dewasa dan memilih pasangan hidup. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. Ini adalah kerana majlis pertunangan dan perkahwinan melibatkan majlis kenduri yang besar dan mewah terutama bagi anak sulung lelaki atau anak tunggal. Mereka juga mengharapkan calon menantu lelakinya berpekerjaan tetap dengan kerajaan atau swasta supaya kehidupan anak dan keturunannya terjamin. Faktor utama ialah kedudukan ekonomi pasangan yang berkahwin.

Mayat dimandikan dan disapukan minyak serta dipakaikan pakaian yang indah dan dibalut dengan kain putih yang baru. peranan dan perancangan oleh ibu bapa kedua-dua belah pihak. Kumpulan Dayak Selako melarang pengaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Ini merupakan amalan apabila pasangan lelaki dan perempuan yang kerap dilihat berdua-duaan boleh dihadapkan kepada para pemimpin kampung supaya tindakan dapat diambil. Setelah semua pihak bersetuju. Mereka yang ditangkap bersetuju untuk berkahwin setelah dibicarakan oleh pemimpin serta penduduk kampung supaya hubungan mereka sebagai suami isteri boleh disahkan dengan mengadakan sedikit upacara setelah denda atas kesalahan rnereka telah dijelaskan. . Kaum wanita segera menyanyikan lagu sedih yang disebut mpesan iaitu kata-kata terakhir kepada si mati. Amalan batangkap dilakukan atas pasangan yang menghadapi tentangan daripada ibu bapa. Jagoi dan Lara ialah perkahwinan yang melibatkan pengetahuan. Perkahwinan boleh berlaku secara 'terpaksa' melalui amalan yang dikenal sebagai 'batangkap'. mereka boleh duduk di rumah sendiri (amalan neolokal). Mayat seterusnya diletakkan di atas tikar pandan. Dalam keadaan perkahwinan suami isteri sudah stabil. Pengebumian atau pembakaran mayat dilakukan oleh seorang penduduk kampung yang memang ditugaskan itu menjalankan kerja-kerja tersebut. Bagi kematian pula. Pengebumian akan dijalankan apabila semua ahli keluarga dan saudara-mara si mati sudah berkumpul. Perkahwinan yang sempurna mengikut pandangan suku Selako.(uksorilokal). hari dan masa yang sesuai akan ditetapkan. satu lagi cara melangsungkan perkahwinan adalah melalui amalan 'nyagam'. apabila berlaku kematian. Perkahwinan juga mungkin melibatkan peranan orang perantaraan atau dikenal sebagai picara di kalangan masyarakat Selako untuk mewakili pihak lelaki. apabila bakal suami dihantar bersama-sama segala tikar bantalnya ke kediaman bakal isteri setelah mendapat persetujuan daripada pihak perempuan. Biasanya lelaki yang memilih untuk berkahwin cara demikian ialah seorang duda atau balu. ahli keluarga dan sahabat si mati akan segera menziarahinya. Menurut Datu Nillie Tangai (2004). Ketika ini seorang lelaki diarahkan menggali kubur dan ditugaskan mengusung mayat ke kubur.

Senoi dan Melayu Asli. Masyarakat Orang Asli merupakan komuniti terkecil di Malaysia dan adalah penduduk pri bumi di negara ini. Ketika kandungan berusia tujuh bulan . Upacara itu akan dijalankan oleh mak bidan yang akan menjampi wanita yang mengandung itu bertujuan untuk mengusir sebarang semangat jahat . Ini adalah sebagai upacara berkabung untuk si mati. semasa bersalin dan selepas lahir secara ringkas. Oleh kerana terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Orang Asli. ini dilakukan semasa mayat dibawa ke tanah perkuburan. adat resam semasa hamil amat dititikberatkan. Sementara penduduk kampungnya pula tidak dibenarkan turun ke sawah selama dua hari. Suku Senoi dan Negrito pula diklasifikasikan kepada enam suku kecil. bidan yang dipilih itu perlu melakukan upacara melenggang perut. maka terdapat banyak perbezaan dari segi cara hidup dan pertuturan bahasa yang digunakan. Bagi masyarakat Orang Asli. Terdapat sedikit persamaan dengan adat resam masyarakat Melayu terutamanya dalam beberapa adat kelahiran tertentu di kalangan masyarakat Orang Asli dari suku kaum Melayu Asli. Berikut dipaparkan adat resam kelahiran yang diamalkan oleh masyarakat Orang Asli secara ringkas yang merangkumi peringkat sewaktu mengandung. Tikar tempat mayat dibaringkan akan dikemas serta lantainya dicuci untuk menghilangkan bau mayat. ahli keluarga si mati tidak dibenarkan meninggalkan rumah si mati selama empat hari. Suku Melayu Asli dipecahkan kepada tujuh suku kecil. Orang Asli merupakan masyarakat yang mempunyai beberapa suku kaum yang berbeza-beza. Selepas pengebumian. Di kalangan masyarakat Orang Asli terutamanya dari suku kaum Melayu Asli. Kebudayaan dan adat resam mereka juga berbezabeza dan mempunyai keunikan yang tersendiri. Secara rasminya masyarakat Orang asli terbahagi kepada tiga kumpulan yang terbesar iaitu Negrito. Ia juga bertujuan untuk mengelak semangat si mati masuk ke dalam bilik tersebut. Mayat masyarakat Bidayuh akan dibakar atau ditanam dengan menjalankan beberapa adat-adat tertentu.Segala makanan yang diletakkan berdekatan mayat tersebut akan dibuang. wanita yang mengandung akan menempah seorang bidan yang akan membantu wanita berkenaan ketika bersalin. seperti juga adat-adat berkaitan aspek kehidupan yang lain.

♦ Wanita mengandung juga dilarang bekerja pada waktu subuh dan maghrib kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan kelihatan tidak bermaya kerana semangatnya telah terganggu. tali pusatnya akan dipotong dengan menggunakan serpih buluh yang tajam dan bayi dimandikan dengan air suam. Bagi masyarakat Orang Asli. Seterusnya uri bayi ditanam berdekatan rumahnya. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga . Bayi akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya selepas selamat dilahirkan. lengkuas. garam. mereka menganggap uri tersebut sebagai abang atau kakak kepada bayi itu dan justeru ia hendaklah ditanam dengan sempurna.dan gangguan lain bagi menjamin keselamatan ibu serta bayi. Selain adat tersebut. digaul dengan serbuk kunyit. Selama tujuh hari lampu akan dipasang di tempat uri tersebut ditanam. adat ini juga penting untuk menentukan kandungan berada di kedudukan yang betul agar memudahkan proses bersalin kelak. lada putih. Kelazimannya adat ini akan disertai dengan sedikit jamuan makan. tumbuhtumbuhan. ♦ Mereka dilarang mengetuk paku pada kayu di sebelah petang kerana dikhuatiri bayi atau ibu akan sakit atau mati. Uri tersebut akan dicuci. kemenyan dan arang sebelum ditanam ke dalam lubang setinggi satu kaki. terdapat beberapa perkara yang perlu dihindari oleh wanita mengandung dan berikut adalah beberapa pantang larang yang masih diamalkan oleh masyarakat Orang Asli:♦ Wanita mengandung tidak boleh mentertawakan binatang seperti monyet kerana dikhuatiri muka dan perlakuan bayi akan menyamai haiwan berkenaan. Di samping itu. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. Semasa bayi dilahirkan. ♦ Mereka dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi.

usia 18 tahun merupakan usia yang paling sesuai untuk mendirikan rumahtangga. Kadang kala pulut kuning akan diberi kepada jiran-jiran. ibu kandung akan pulang ke rumah. tali pusat tadi akan diberikan kepadanya untuk dijadikan permainan. bermula daripada upacara merisik sehinggalah seseorang telah menjadi pasangan suami isteri secara sah. Sama seperti adat yang dilakukan oleh masyarakat Melayu. Perkahwinan dilakukan oleh ibu bapa bakal pengantin. Sekiranya tali pusat tadi hilang. Ada juga di kalangan masyarakat Orang Asli yang telah bertunang sejak kecil lagi. iaitu ibu bapa barunya. Jika bayi itu sakit. ibu bapa tadi akan 'menjualkan' bayinya kepada orang lain. masyarakat Orang Asli juga akan menguruskan tali pusat tersebut dengan sebaik-baiknya. Tetapi tidak lama selepas itu ibu bapa baru akan menyerahkan kembali bayi tersebut kepada ibu bapa kandungnya. Kebiasaannya pengantin lelaki dan perempuan mempunyai hubungan saudara seperti sepupu atau dua pupu atau mempunyai suku kaum yang . Biasanya tali pusat akan tanggal dalam tempoh seminggu selepas bayi dilahirkan. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. Kebanyakan masyarakat Orang Asli berkahwin ketika usia masih muda. Dipercayai penyakit bayi adalah disebabkan ketidaksesuaian antara bayi dan ibunya. Adakalanya nama bayi perlu diubah kerana tidak sesuai. Kemudian tali pusat itu digantung di atas api bertujuan untuk memelihara kesihatan bayi. tali pusat tadi akan direndam di dalam air dan diberi minum kepada bayi supaya sembuh. Jika ini berlaku. Kaum perempuan pula ketika berusia 16 tahun dan hendaklah tidak lebih daripada usia kaum lelaki. Bagi kaum lelaki. Setelah bayaran dibuat kepada ibu bapa baru. ini bermakna bayi akan bekerja di tempat yang jauh apabila dewasa nanti kerana kononnya tali pusat tersebut merupakan sebahagian daripada 'adik beradiknya'. Jamuan kecilkecilan akan dibuat sempena pertukaran nama bayi tersebut. Ini dengan cara membungkusnya dengan kain putih bersama-sama sebiji atau tiga biji lada hitam. Apabila bayi sudah pandai merangkak.menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. Oleh itu jodoh ditentukan oleh ibu bapa. Bidan pula akan menjalankan upacara pembersihan yang menyerupai adat menepung tawar di kalangan masyarakat Melayu supaya bayi berada dalam keadaan selamat dan sihat.

majlis tari menari hingga ke pagi akan diadakan. lapan bulan atau setahun dari upacara meminang. Ada juga yang menyatakan asah gigi ini adalah untuk membuktikan bakal pengantin telah benar-benar dewasa dan boleh memikul tanggungjawab masing-masing. Jari kedua-dua pengantin akan dimerahkan dengan daun inai yang ditumbuh lumat. Sebelum itu kedua-dua belah pihak telah bertemu untuk mendapat persetujuan tentang hari penghantaran cincin tanda. Upacara ini dimulakan dengan mengasah gigi kedua-dua mempelai yang bertujuan membuang sial. Sekiranya suku kaum yang mendiami rumah panjang. Sehari sebelum upacara persandingan dilakukan. Pelamin pula diperbuat daripada anyaman daun kelapa atau rumbia. upacara meminang dijalankan oleh keduadua belah pihak yang akan diwakili oleh Tok Batin / Jenang / Penghuhu / Jungkerah dan Penggawa sekiranya berlainan suku kaum. manakala tiangnya diperbuat daripada anak-anak kayu yang direka bentuk seperti rumah yang kecil. Hari menghantar tanda atau menghantar cincin diketuai oleh seorang wakil ketua kampung untuk menetapkan hari meminang. Mereka mengadakan perbincangan di sebuah rumah besar atau kini balai raya. Pada masa yang sama. Upacara berinai ini dijalankan hingga ke pagi. Namun apa yang pasti bakal pengantin perempuan perlu mengikut suami.sama. Setelah itu barulah penghantaran cincin tanda dilakukan. Menurut Azmah Abdul Manaf (2001). dengan kata lain bakal isteri perlu memasuki suku kaum suami. Pelamin ini dibuat di hadapan rumah pengantin. mereka akan bersanding di tengah-tengah ruang untuk dilihat oleh ahli keluarga yang lain. Apabila selesai upacara meminang satu tarikh untuk hari melangsungkan perkahwinan ditetapkan iaitu kira-kira tujuh bulan. Ini adalah penting supaya segala masalah yang dihadapi oheh bakal pengantin ketika bujang tidak dibawa selepas berkahwin. Biasanya menghantar cincin tanda ini dilakukan oleh ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih tua. pasangan pengantin dikehendaki melakukan upacara berinai. . Adalah tidak menjadi kesalahan sekiranya bakal pengantin lelaki berkahwin dengan perempuan daripada suku lain.

Kemudian si mati akan diletakkan di tengahtengah rumah untuk dilihat oleh ahli saudara-mara. Ini adalah penting supaya pasangan pengantin akan cepat mesra dengan keluarga kedua-dua belah pihak‛ (Kementerian Kebudayaan. Pengantin akan dihias dengan pelbagai aksesori yang dibuat sendiri. Dalam menguruskan hal kematian. pengantin perempuan akan mendiami rumah pengantin lelaki beberapa hari sebelum pulang ke rumah pengantin perempuan. Setelah itu barulah pasangan itu layak digelar suami isteri.. Sekiranya semasa hidupnya si mati menghisap rokok. akan diletakkan di bibir mereka sebagai syarat. ‚. Kebanyakan pakaian pengantin mengikut pakaian tradisional masingmasing. kalung yang diperbuat daripada manik-manik yang beraneka warna. Masyarakat Orang Asli terdiri daripada pelbagai suku kaum. Kemudian lilitan kepala pula diperbuat daripada daun-daun untuk mencantikkan lagi pasangan tersebut. Kunjungan dari rumah pengantin lelaki dan perempuan adalah sebagai mendekatkan lagi tali kekeluargaan antara saudara terdekat dan sahabat-handai pasangan tersebut. Pada hari persandingan. Pada masa . Bagi suku Negrito dan Senoi. terdapat beberapa adat yang dilakukan. Selepas itu upacara persandingan dijalankan dan diakhiri dengan upacara memandikan kedua-dua mempelai sebagai tanda mereka selamat dikahwinkan. Kemudian ahli keluarga yang paling rapat akan menangis. Pakaian pengantin adalah sederhana. justeru itu adat serta kebudayaan antara suku kaum mereka juga berlainan. Kesenian dan Warisan. Aksesori yang dipakai oleh pengantin perempuan ialah gelang. semua ahli keluarga akan menepung tawar pengantin dengan merenjis air mawar dan pulut sebagai merestui perkahwinan tersebut.. 2005:3).Semasa upacara persandingan dilakukan. pelbagai juadah yang lazat disediakan oleh keduadua belah wakil. Makanan yang lazat itu kemudian diagih-agihkan kepada para tetamu untuk disantap bersama-sama wakil kedua-dua belah pihak. bibir si mati akan dikepilkan dengan rokok sebagai tanda menghormati si mati. Lazimnya masyararakat orang asli akan membersihkan si mati terlebih dahulu. tetapi tangisan tersebut haruslah perlahan supaya tidak mengganggu si mati. Begitu juga dengan mereka yang suka memakan sirih. kematian yang dilakukan berlainan mengikut suku kaum sendiri.

Suatu ketika dahulu suku Negrito mengebumikan mayat di kawasan tertentu seperti di bawah pokok besar. Berasaskan dari perbincangan yang telah kami kemukakan. tolong menolong dan ziarah menziarahi antara satu sama lain. upacara ini melambangkan perpaduan kaum yang mempunyai latarbelakang budaya dan adat resam yang berbeza. Setiap kaum mempunyai amalan adat resam yang berbeza. mayat mereka akan dikebumikan di kawasan petempatan mereka. Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja. gua. Kita sebagai pendudukan yang berbilang kaum di Malaysia perlulah menghormati serta memahami segala kepercayaan yang diamali oleh setiap kaum. Pemakaian baju yang menarik adalah sebagai penghormatan terakhir kepada si mati. Ada juga di kalangan mereka yang mengenakan si mati dengan pakaian yang cantik terutama pakaian ketika perkahwinan. Kebanyakan mayat akan dikebumikan di kawasan yang khas. Bahkan ada pula yang mengenakan pakaian biasa kepada si mati. Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Upacara perkahwinan terutamanya. terdapat beberapa rumusan yang dapat disimpulkan. selalu mendapat perhatian penuh dari semua golongan di Malaysia. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. perkahwinan dan pengebumian yang diadakan oleh setiap kaum secara tidak langsung dapat menyatupadukan kesemua kaum di Malaysia jika kita mempunyai sifat kunjung mengunjung. Kepelbagaian yang wujud tidak . batu besar atau diletakkan sebelah busut. Oleh itu mereka akan berpindah ke kawasan lain kerana dipercayai si mati akan menjadi hantu dan akan mengacau ahli keluarga yang lain. Secara keseluruhan setiap bangsa yang terdapat di Malaysia ini mempunyai adat resam yang tersendiri dan masih diamalkan.yang sama ahli keluarga membaca beberapa mantera untuk dijadikan bekalan si mati. Setelah itu si mati akan dibawa ke kawasan perkuburan. Masyarakat yang mempunyai sifat semula jadi yang pelbagai yang memiliki pelbagai kelainan dan perbezaan sama ada dari segi cara hidup mahupun penghayatan budaya dan sistem nilai. Bagi kebanyakan suku kaum yang mengamalkan kehidupan secara berpindah-randah. Namun amalan tersebut semakin berkurangan. Upacara majlis seperti kelahiran. Di sebalik keramaian yang penuh warna warni.

Perpaduan antara kaum tidak mungkin akan tercapai dari perspektif dan kepentingan satu kaum tertentu kerana setiap kaum sememangnya mempunyai peranan masing-masing dalam usaha membentuk bangsa Malaysia yang bersatu. Oleh demikian.seharusnya menjadi kekangan bagi masyarakat negara ini berinteraksi dan memahami antara satu sama lain. Ia memberi pemahaman tentang darjah pluralisme sosial dan kebudayaan. Kekuatan budaya dan sistem nilai dalam kalangan rakyat yang berbilang kaum dalam negara ini berupaya membina satu jalinan sosial yang kukuh dan utuh. Dalam usaha membina personaliti unggul seperti yang dihasratkan. rakyat Malaysia dengan latar belakang pluraliti sedemikian rupa perlu mempunyai kekuatan budaya dan sistem nilai. malahan dari segi amalan dan tatacara kehidupan. khususnya nilainilai baik yang boleh dikongsi oleh anggota masyarakat berbilang kaum di Malaysia bagi mewujudkan suasana masyarakat yang damai. Ting Chew Peh (1987). Cabaran dalam menerap budaya dan sistem nilai yang dapat dihayati dalam kehidupan masyrakat dan juga bukan sesuatu yang mudah. kita dapat menggambarkan faktor personaliti dalam menentukan tingkah laku ahli masyarakat. harmoni dan sejahtera. semua rakyat Malaysia seharusnya dapat memhami dan menghayati Dasar Kebudayaan Kebangsaan yang telah digubal berteraskan semangat kerjasama. Harapan kita ialah segala perubahan dan perkembangan yang berlaku dalam masyarakat berinteraksi yang bersepadu dengan memberi penekanan terhadap aspek modal insan secara menyeluruh. Di samping itu juga. . menjelaskan bahawa hubungan etnik mencerminkan keadaan sosial dan ikatan sosial dalam keseluruhan masyarakat. persefahaman dan kesalingan antara kaum di Malaysia. Seseungguhnya. terdapat banyak persamaan dalam kehidupan manusia. Terdapat banyak persamaan yang boleh dijadikan landasan bagi memungkinkan masyarakat berkongsi bukan sahaja dari segi nilai. Hubungan etnik di Malaysia wajar dimantapkan dari semasa ke semasa untuk mencapai satu tahap intergasi sosial yang lebih bersepadu. punca konflik dan lebih penting sejauh mana stuktur masyarakat bersifat kolonial. Oleh itu setiap kaum perlu saling melengkapi dan saling membantu antara satu sama lain.

isu perhubungan kaum masih merupakan satu isu yang sensitif dan boleh menimbulkan keadaan yang tidak harmoni sekiranya tidak ditangani secara bijaksana. Kuala Lmpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Diperoleh pada Mac 3.UKM. Azharuddin Mohamed Dali (2003). Chater W. Sarawak Zaman Dahulu. Kesenian dan Warisan (2005).31. Bhd. Hubungan Ras dan Etnik: Satu Pengantar. Bangi : Fakulti Pengajian Islam . 4: 12-30. Diperoleh pada Mac 2. bil. Adat Resam. Adat Perkahwinan Masyarakat Malaysia. Masyarakat negara ini perlu belajar daripada sejarah peristiwa ketegangan antara kaum yang berlaku sebelum ini.Malaysia sebagai sebuah negara majmuk masih perlu melakukan pelbagai usaha bagi menggalakkan intergraksi antara kaum memandangkan masih terdapat banyak cabaran yang perlu dihadapi dalam menangani dan menguruskan masalah perpaduan kaum.2007 daripada .pnm. hlm. Sejarah Sosial Masyarakat Malaysia. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. penganjaran daripada sejarah dan pandangan para sarjana serta ilmuan harus dijadikan panduan dan landasan dalam menguruskan perpaduankaum di negara ini. Ting Chew Peh (1976). Pada ketika ini.A (1994). Azmah Abdul Manaf (2001). Ting Chew Peh (1987). BIBLIOGRAFI Ahmad Sunawari Long. Sejarah Masyarakat India sebelum dan selepas Merdeka: Satu Penelitian Umum. Banyak iktibar dan pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa ketegangan kaum yang pernah berlaku di negara ini dan juga di tempat lain. Oleh demikian. Perpustakaan Negara Malaysia (2000).) (2003). Perpaduan Ummah: Realiti dan Cabaran. 227244.htm Kementerian Kebudayaan. semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing bagi mewujudkan intergrasi antara kaum yang lebih erat. Jurnal Antropologi dan Sosiologi. ‘Struktur Masyarakat Malaya dalam Zaman Penjajahan’. Selain itu.Malaysia dari segi Sejarah. Siti Saudah Hassan dan Ismail Ab. 2007 daripada http://malaysiana. Rahman (eds. Kuala Lumpur: Pustaka Dimensi.my/01/01pgenln_adatresam.

heritage. Malis Adat Istiadat Sarawak.php?bahan=viewbudaya.gov.html . Diperoleh pada Mac 4.my/web/ketua.http://www.php?id= 720& PHPSESSID=ad5d3fceb02eeeaae98e58d2aa06d8e1 Datu Nillie Tangai (2004).nativecustoms. 2007 daripada http://www.sarawak.gov.my/kekkwa/index.

Pada masa dulu.5 %). beragama Islam.18 MASYARAKAT MELAYU DI MALAYSIA Definisi Melayu Pemerintah Malaysia mendefinisikan Melayu sebagai penduduk pribumi yang bertutur dalam bahasa Melayu. dll) berjumlah 2. Tetapi dari segi definisi budaya (cultural definition). bahasa. yaitu orang Tionghoa (5. penduduk pribumi dari keturunan Minang.2 juta (48. Mandailing. Aceh. satu unit genealogi. Murut. Di Malaysia. semuanya dianggap sebagai orang Melayu. Bidayuh. yaitu penduduk serumpun tidak kira agama.1 juta – 14. Penduduk pribumi lain (termasuk Iban.7%).Bahagian II: Sejarah Masyarakat Majmuk Di Malaysia Terbitan Bujang Senang di 10. dan yang menjalani tradisi dan adat-istiadat Melayu. dan satu unit keagamaan.2 juta (10. Penyebaran penduduk Melayu di Malaysia Mengikut 1997 Vital Statistics Malaysia Report. Melanau. Serani dll (3. penduduk Melayu ialah 10. dan adat istiadat masing-masing yang diikuti oleh masing-masing kelompok serumpun tersebut. Kini.997. Sistem ekonomi . dan orang India. kewujudan kampong Melayu tidak sepenuhnya memenuhi keempat-empat ciri di atas.4 juta – 25. Melayu itu merangkumi seluruh penduduk pribumi di Dunia Melayu (Nusantara). dll. Bugis. Selebihnya terdiri daripada penduduk bukan pribumi. di kampungkampung. sebuah kampung Melayu merupakan satu unit politik. Bahkan orang bukan pribumi yang berkawin dengan orang Melayu dan memeluk agama Islam juga diterima sebagai orang Melayu. Sebagian besar daripada penduduk Melayu (kurang lebih 65%) tinggal di kawasan desa. penduduk Malaysia semuanya berjumlah hampir 21 juta (jumlah sebenar 20. Walau begaimana pun jua. dan daripada jumlah tersebut. beragama Islam dan mengikuti adat istiadat Melayu. Kadazan. dalam artikel ini.7%). definisi Melayu mengikuti definisi Pemerintah Malaysia.5 %).220). satu unit ekonomi. Jawa. yang bertutur dalam bahasa Melayu.

dan lain-lain. sebagai pekerja di sektor perindustrian. Orang Melayu yang tinggal di kota kebanyakannya bekerja dalam sektor dinas. Hancurnya sistem tanah adat berakibat kepada hilangnya musyawarah dalam kehidupan masyarakat melayu. Musyawarah juga merupakan sarana dimana rakyat dapat diposisikan untuk membangun aturan-aturan dasar dalam kehidupannya baik pada tatanan nilai maupun pada tatanan norma yang bersumber kepada hukum adat setempat. dan Barat ke Alam Melayu. Melalui ―principle of co-existence‖ . Sehingga. sisa-sisa unsur agama Hindu dan animisme masih dapat dilihat dalam sistem kepercayaan mereka. Islam tidak dapat menghapuskan seluruh unsur kepercayaan tersebut. dan dalam beberapa upacara adat. Proses sinkretisme terjadi di mana unsur kepercayaan sebelum Islam ada secara laten atau disesuaikan dengan unsur Islam. mayoritasnya menjalankan aktivitas pertanian dan menangkap ikan. Hal ini diperparah dengan dipecah belahnya suku melayu yang berada di wilayah Kalimantan Utara dengan kalimantan selatan dengan pendirian federasi malaysia yang dibentuk atas bantuan militer inggris. maka. unsurunsur adat yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam dibenarkan. Islam. kelapa.Bagi orang Melayu yang tinggal di desa. Selain itu itu juga. samada universitas di dalam maupun di luar negara. Penguasaan ekonomi di kalangan orang Melayu perkotaan relatif masih rendah dibandingkan dengan penguasaan ekonomi oleh penduduk non-pribumi. Tetapi kini telah ramai orang Melayu yang telah berjaya dalam bidang perniagaan dan menjadi ahli korporat. perdagangan. Aktivitas pertanian termasuk mengusahakan tanaman padi. karet. tidak mengherankan bahwa suku melayu mempunyai ikatan persaudaraan yang kuat. dan tanaman campuran (mixed farming). Lumbung disini bukan hanya tempat penyimpanan padi atau hasil bumi lainnya. namun juga berfungsi sebagai wadah untuk menyimpan segala aset masyarakat setempat baik yang bergerak maupun yang diam yang ditujukan untuk mengangkat harkat dan martabat hidup pribumi setempat. Proses ini jelas dapat ditemukan dalam ilmu perbomohan Melayu (pengobatan tradisional). musyawarah yang dijalankan biasanya membahas mengenai pengelolaan sistem tanah adat berdasarkan budaya dan adat setempat. Disini dapat dilihat bahwa suku melayu telah mengenal sistem politik yang egaliter dan mengakar kepada budayanya. terutamanya orang Tionghoa. sistem musyawarah yang dijalankan akan memiliki corak dan karakter yang berbeda antara daerah yang satu dengan yang lainnya. Agama dan kepercayaan Orang Melayu hampir seluruhnya beragama Islam. Namun demikian. musyawarah dijalankan didalam lumbung yang dipimpin oleh ketua atau pemangku adat setempat. kelapa sawit. Adat istiadat Adat istiadat Melayu banyak memperlihatkan campuran unsur lokal dan unsur luar selaras dengan kedatangan pengaruh Hindu. ramai orang Melayu yang mempunyai pendidikan yang tinggi. Sistem politik Sistem politik Melayu adalah musyawarah. sebab musyawarah memaknakan adanya tolong-menolong dan kesetiakawanan sosial sebagai suatu permufakatan. Dalam pemerintahan Malaysia. Sistem musyawarah ini lambat laun hilang diakibatkan hancurnya sistem tanah adat melalui culture stelsel yang diberlakukan oleh kaum penjajah. pengangkutan. Ramai yang tinggal di bandar-bandar besar dan mampu memiliki kereta mewah dan rumah banglo.

seni hias. seni bina. enggang sama enggang). nyanyian. Semasa penjajahan. peluang pendidikan sekular adalah terbatas. Permainan tradisi seperti gasing. eksogami juga terjadi. . juga termasuk dalam kategori seni persembahan. Pendidikan Sebelum penjajahan. maka sistem kekeluargaan Melayu itu banyak dipengaruhi oleh sistem kekeluargaan Islam. wau. Kegiatan seni Melayu mempunyai identitas tersendiri yang juga memperlihatkan gabungan berbaga-bagai unsur tempatan dan luar. pendidikan sekular menjadi saluran mobilitas sosial yang utama di kalangan orang Melayu. persembahan pentas seperti makyong. wayang kulit. malah di sebagian tempat diutamakan. pertukangan tangan. congkak. masyarakat Melayu dibagikan kepada dua kelompok: yang mengamalkan sistem kekeluargaan dwisisi (bilateral) yang mengamalkan sistem kekeluargaan nasab ibu (matrilineal system) Tetapi disebabkan kedua-dua kelompok tersebut menganut agama Islam. dan lebih terpusat di daerah perkotaan. Sistem kekeluargaan dan perkawinan Dari segi kekeluargaan. Kini. anyaman dll). Perkawinan campur juga ada. walaupun ada aspek-aspek tertentu yang bertentangan tapi terus diamalkan. Orang Melayu melakukan perkawinan monogami dan poligami. Kesenian Dalam masyarakat Melayu seni dapat dibagi menjadi dua: seni persembahan (tarian. Bahasa Melayu Bahasa Melayu menjadi bahasa kebangsaan dan bahasa pengantar di semua institusi pengajian awam di Malaysia. kuda kepang) dan seni tampak (seni ukir. Kewujudan kelas menengah Melayu di Malaysia paling utamanya melalui saluran pendidikan. Bahasa Melayu yang menjadi lingua franca penduduk Dunia Melayu (Nusantara) sejak sekian lama juga telah dipilih oleh pemerintah Indonesia menjadi bahasa resmi negara tersebut. hadrah. Pendidikan sekular hanya dikembangkan selepas merdeka. ghazal. Bentuk perkawinan endogami (pipit sama pipit. Semua perkawinan Melayu dijalankan mengikut peraturan dan undang-undang perkawinan Islam (Mazhab Shafie). tenunan. orang Melayu mendapat pendidikan agama.ini orang Melayu dapat menyesuaikan adat dan agama secara harmonis.

dan perdagangan. K. Menjelang 1931. Kumpulan-kumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda.000. dan banduan yang melibatkan diri dalam bidang pembinaan. Bagaimanapun. Sejarah Orang-orang India telah berhijrah ke Malaysia sejak 2. Penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura sebelum kemerdekaan terdiri terutamanya daripada orang dewasa lelaki yang meninggalkan keluarga mereka di India and Sri Lanka. pedagang. Sebastian. bilangan penduduk India di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu ialah lebih kurang 120. Hamilton merekod bahawa Tamil merupakan bahasa yang digunakan dalam perdagangan di Malaysia dan Indonesia semasa zaman dahulu. bilangan ini telah bertambah menjadi 640.8 juta). Pada tahun 2005.000 di Tanah Melayu dan Singapura. dengan kedatangan dan kepulangan mereka. pertanian dagangan.V.W. bilangan mereka melebihi orang Melayu pada tahun itu.MASYARAKAT INDIA DI MALAYSIA Orang India Malaysia ialah satu kaum di Malaysia yang berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. Bilangan penduduk India hampir-hampir tidak berubah sehingga 1947 disebabkan mereka pergi ke Myanmar semasa pendudukan Jepun sebagai rekrut untuk Angkatan Tentera Kebangsaan India. orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1. Oleh itu. pertahanan.[1] . Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu Elemen budaya penting dalam menjalankan perdagangan pada zaman dahulu. dan pertumbuhan ekonomi perladangan getah yang kemudian. Melaka dan Singapura — oleh pihak British antara tahun 1786 hingga 1824 memulakan satu aliran masuk tidak putus-putus yang terdiri daripada buruh. supai. dan kuli untuk Landasan Kematian. Pada tahun 1901. Sejarahwan J. dan A. Thirunavukkarasu. Perolehan Negeri-negeri Selat — Pulau Pinang. dan di negeri Selangor. bilangan penduduk India naik turun dengan kerap.000 tahun yang lalu. penghijrahan orang India secara beramai-ramai dari subbenua India ke Tanah Melayu menyusul: peluasan pemerintahan British ke negeri-negeri Melayu yang terletak di pantai barat sejak dekad 1870an.T.

Orang Sikh biasanya bertugas sebagai polis atau pemgawal. Umpamaya. dan baki komuniti India terdiri daripada orang India Utara. Bengali. Umpamanya. lalu menceburkan diri dalam kegiatan jenayah kecil dan sederhana.Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Kerjaya setiap kaum dari India dan Ceylon (Sri Lanka)telahpun dipra-tentu oleh Kerajaan British yang menjajah Malaya dulu. keperluan pelbagai tenaga kerja akan diperolehi dari suku kaum yang sudahpun dipratententu. terutamanya orang Punjabi. terutamanya di ladang getah. Maka. sedangkan komuniti Malayalee pula dibahagikan kepada mereka yang bertugas sebagai pekerja pentadbir di ladang-ladang serta sebagai pekerja kolar putih pentadbiran di bandar. telah bersusah payah bekerja di bandar dan kini sempat meningkatkan taraf hidupan mereka. Orang India Selatan yang lain. terdiri terutamanya daripada pedagang dan peniaga. Orang India Utara. walaupun sebahagian kecil juga bertugas di jabatan-jabatan perkhidmatan awam. kebanyakan orang Tamil India bekerja sebagai buruh ladang. merupakan lagi 14% pada tahun 1947. Bahasa Tamil Bahasa Melayu akka kakak kadai kedai kappal kapal katikam ketika muthu mutiara nagaram negara purva purba suniyam sunyi udayam budaya vakai bagai bhumi bumi Surya Suria Penghijrahan Tamil Sebahagian penghijrah India yang amat besar terdiri daripada penutur bahasa Tamil dari negeri Tamil Nadu. Ada yang lain pula menggotai kumpulan samseng ia itu hasil . mereka merupakan 77% daripada jumlah penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura. Gurjarati. Pekerja estet kaum Tamil dan Telugu sudah mula berhijrah ke bandar. yang secara signifikan. kecuali orang Sikh. ada pula telah sesat di bandar serta tidak dapat menyesuaikan dengan kehidupan bandar. Gujarati dan Sindhi memiliki sebilangan syarikat tekstil yang penting di Tanah Melayu. Walaupun sedemikian. Kaum Tamil Ceylon pula dibawa bertugas dalam kerajaan kebanyakannya pada taraf kerani dan keatas. dan Sindhi. 'Pada masa kini. tak dapat sesuaikan diri kehidupan bandar. hidup tak tentu . Ramai daripada mereka. Kebanyakan orang Telegu juga bekerja sebagai buruh ladang. khususnya orang Malayalee dan Telugu. Anak-anak lelaki keluarga seperti inilah. Pada tahun 1947.selepas tahun 70an. Pembahagian pekerjaan Pembahagian etnik lebih kurang mengikuti pengkhususan pekerjaan.

beberapa bahagian di Negri Sembilan. sedangkan orang Malayalee tinggal terutamanya di Perak Bawah. Oleh kerana kerajaan menghargai dan mengiktiraf sumbangan kaum India terhadap asas ekonomi negara Fasa 1 (Getah sebelum 1975)dan Fasa kedua (Kelapa Sawit 1975 hingga 1990).Sejarah Melayu juga mengunakan perkataan keling. dan Muslim Tamil. Kerajaan nampak turut bersimpati dengan keadaan kaun India terutama sekali dalam bidang ekonomi. Taburan geografi Kesepadanan yang rapat antara pembahagian etnik dan pekerjaan komuniti India dibayangkan dalam taburan geografi kaum India di Tanah Melayu. dan Negeri Sembilan. Perkataan keling telah pun digunakan sejak zaman silam. iaitu: chettiar Tamil yang merupakan kasta pedagang dari Tamil Nadu. Pulau Pinang. Chettiar. terdapat juga tiga kumpulan etnik dan agama yang mempunyai kepentingan politik dan ekonomi yang jauh melebihi bilanganya. Orang Tamil India Selatan bertumpu. Sindhi.tetapi tidak dengan nada menghina. iaitu orang Moplah dari Kerala dan orang Marakkayar dari Tamil Nadu yang kebanyakannya merupakan pemborong. ia didapati tidak mencukupi. Selangor. Kumpulan ketiga ialah Tamil Sri Lanka yang kebanyakannya bertugas dalam Perkhidmatan Awam dan bidang-bidang profesional.Perkataan ini mungkin akar-umbinya berasal dari perkataan "KALINGA" satu kerajaan india purba yang mendominasi budaya dan ekonomi di Asia tenggara. Kerajaan sejak dulu lagi telah memberi banyak sokongan kepada kaum India Malaysia. terutamanya Kuala Lumpur. walaupun sebilangan mereka juga tinggal di kawasan-kawasan luar bandar sebagai kakitangan ladang. Komuniti-komuniti perniagaan. Orang Telugu banyak terdapat di ladang-ladang getah Perak Bawah dan beberapa bahagian di Selangor. Dua daripadanya ialah komuniti perniagaan yang penting. Slanga yang menghina untuk orang India Malaysia Pandangan bahawa Keling ialah slanga yang menghina bagi orang India atau Hindu adalah tidak benar. dan orang Muslim India Selatan. walaupun sebilangan mereka juga bekerja di limbungan Pulau Pinang. Akan tetapi. . keadaan ini hanyalah dijangka melibatkan generasi pertama India Malaysia yang berhijrah ke bandar. Tamil Sri Langka pada umumnya juga merupakan komuniti bandar. Kuala Lumpur. iaitu komuniti Gujarati. dan Ipoh. Walau bagaimanapun. khususnya di ladang getah dan landasan kereta api Perak. bertumpu di kawasan bandar. sosial serta pelajaran.kesan filem filem Tamil (hampir 80% daripadanya bertemakan samseng dan kongsi gelap. serta di Johor Bahru. Kelompok etnik yang lain Selain daripada kumpulan orang India yang tersebut di atas.

Bahasa Mandarin. Atheisme. pinyin: Mǎláixīyà Tángrén) ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Selangor. Iktikad Baha'i. dan Singapura kini akan rasa terhina dengan panggilan ini. menyeluruh di Melaka). Bahasa Malaysia. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh (新客. Di Malaysia. Penggunaannya kini tidak digalakkan dan tidak digunakan dalam saluran rasmi. MASYARAKAT CINA DI MALAYSIA Kawasan dengan jumlah penduduk yang besar: Pulau Pinang. Freethinker Kelompok etnik terdekat Peranakan Orang Cina Malaysia (Cina Ringkas: 马来西亚华人. Kebanyakan .Namun begitu rata-rata orang india di Malaysia. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Bahasa Kantonis. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. Bahasa Hakka. sebagai menghormati perasan kaum India di Malaysia. Islam. Baru-baru ini. Bahasa Teochew. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. Di bawah undang-undang Malaysia. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Cina Tradisional: 馬來西亞唐人. "tetamu baru"). berbahasa Melayu. Sebaliknya pula. Johor Bahasa: Bahasa Hokkien. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. Hindu. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. Bahasa Kwongsai. Kuala Lumpur. Perak. Bahasa Hokchiu. Sarawak. Taoisme. istilah "Keling" pernah digunakan oleh Ahli-ahli Parlimen Malaysia yang mengakibatkan kegemparan di kalangan orang India yang menuduh ahli-ahli parlimen untuk rasisme. Kristian. Konfucianisme. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Bahasa Hainan. Bahasa Inggeris Agama Agama Buddha. Cina Tradisional: 馬來西亞華人. Sabah. pinyin: Mǎláixīyà Huárén atau Cina Ringkas: 马来西亚唐人. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. Melaka.

Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. Hainan dan Hokchiu. Melaka. Selangor -. Sabah. Kebelakangan ini saluran televisyen Malaysia menampilkan rancangan berbahasa Hokkien dari Taiwan untuk mengimbangkan kandungan dialek-dialek Cina dalam media Malaysia. bahagianbahagian di Johor terutamanya Kulai. "kuasa susah-payah"). di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Hokkien. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Orang Cina Malaysia sejak sekian lama mendominasi ekonomi Malaysia. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. terdapat 7-7. Yang selainnya datang secara bebas untuk bekerja.5 juta orang Cina di Malaysia.orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Sungguhpun demikian. Sementara itu. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. tetapi semenjak adanya Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia untuk memberi kesamarataan dalam kek ekonomi negara. Hingga 2004. dominasi mereka dalam ekonomi menyusut. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. Kuala Lumpur. Pada tahun 2006. Terengganu. dan didukung oleh Persatuan Suku Kaum. mereka menjadi bangsa terkaya di Malaysia dengan penguasaan 40. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. kebanyakan mereka datang untuk bekerja sebagai "buruh terikat" melalui perjanjian bertulis (indentured labour). iaitu Kuching. budaya dan politik. Populasi orang Cina di Tanah Melayu mencecah 269. . dikenali sebagai kuli (苦力. terutamanya wilayah Fujian dan Guangdong. mereka masih membentuk majoriti golongan berpendapatan sederhana dan tinggi di Malaysia. Sejarah Kebanyakan pendatang Cina di Tanah Melayu berasal dari China selatan. Pahang.9 peratus jumlah ekuiti hak milik ekonomi negara. dan kira-kira sejuta sekitar tahun 1949. Pada abad ke-19. Media bahasa Kantonis juga disiarkan dalam saluran televisyen Malaysia. Kantonis.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat.854 pada tahun 1911. Kedah. terutamanya RTM2 dan 8TV. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Teochew. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Kelantan.

Ini telah menyebabkan ramai orang. untuk menyisihkan penggunaan dialek-dialek Cina yang lain seperti Teochew dan Kantonis. Seremban dan Ipoh kebanyakannya berbahasa Kantonis dan Hakka. terutamanya Johor. bahasa Mandarin paling banyak ditutur oleh masyarakat Cina di sana. . kecuali Sibu yang cenderung kepada bahasa Foochow serta Sandakan dengan bahasa Kantonis. secara amnya terdapat tiga kumpulan sub-linguistik orang Cina Malaysia yang selari dengan tiga pusat metropolitan. sebagai kesan daripada pengaruh media berbahasa Mandarin dari Singapura. terutama generasi muda. Di selatan semenanjung Malaysia.Maka. Kumpulan Pulau Pinang dan Melaka kebanyakannay bertutur dalam bahasa Hokkien manakala kumpulan Kuala Lumpur. bahasa Hakka and Mandarin laris ditutur. Singapura dan Indonesia memperkenalkan Bahasa Mandarin Baku sebagai bahasa nasionalisme etnik diaspora. Di Malaysia Timur pula. serta penggunaan bahasa Mandarin dalam pendidikan formal. Pergerakan terkini untuk menyatukan dan menyusun masyarakat-masyarakat Cina Malaysia.

Tujuan penghijrahan mereka ke Tanah Melayu ialah mensasarkan tujuan perniagaan atau perdagangan.Pada tahun 2005.Adat resam yang di amalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat melayu.8 juta rakyat.Seperti juga masyarakat lain. Orang india telah berhijrah ke Malaysia sejak 2000 tahun yang lalu.MASYARAKAT INDIA-207294 pengenalan Masyarakat India meruapakan etnik ketiga terbesar di Malaysia.masyarakat India juga terdiri daripada pelbagai suku kaum.orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1.justeru itu maklumat berikut hanyamemaparkan adat resam masyarakat India secara umum.dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sesebuah masyarakat majmuk di negara kita. Perkahwinan masyarakat India .Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan.Kedatangan mereka secara berkumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak semasa kesultanan Melaka dan semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda.masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini.separti masyarakat lain. Sejarah Orang india Malaysia ialah satu kaum di Malaysia yang berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu.

Kollic catti. Kollic catti bermaksud periuk tanah liat yang mengadungi api.tetapi kembali ke alam barzakh. mencium tapak kaki kedua ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa.Kollic catti dibawa oleh ahli keluarga si mati samada anak ataupun bapa.Dalam masyarakat India. dan diya thirumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. .tamil thirumanam. menuang air susu kedalamnya.Ini menunjukkan bahawa mereka akan hidup lebih bahagia seperti rambut yang baru tumbuh. Kematian.Saudara mara akan member penghormatan yang terakhir kepada si mati dan mendoakan agar roh si mati akan tenang.Thaali iaitu rantai suci perkahwunan hanya boleh ditanggalkan oleh isteri setelah suaminya meninggal dunia.Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan.Thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat.seseorang yang membawa kollic catti mengiringi mayat.Sebelum itu kollic catti.Pada masa yang sama.Ahli-ahli keluarga akan mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali sebagai tanda penghormatan.Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri . Bagi masyarakat India.Periuk tersebut di angkat dengan menggunakan pelepah kelapa yang dibelah tiga di bahagian hujung dan diikat pada periuk.ucapan tenna adudaiya shinanee pottri disebut beberapa kali sebagai menandakan upacara tersebut telah direstui oleh tuhan.iaitu kematian adalah ibarat tidur dan mereka akan bangun selepas tidur.mereka mempercayai konsep kelahiran semula.mayat akan dimasukkan ke dalam keranda. Thaali vaangutal merupakan upacara menanggalkan thaali semasa berlakunya sesebuah kematian dalam sesebuah keluarga. Upacara vaikkarasi Setelah dimandi dan dihias cantik.Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas.dimana jasad akan hancur .memberi sireh. Upacara menanggalkan thaali.Anak sulung melakukan untuk bapa apa yang telah meninggal dunia dan anak bongsu untuk ibu.Sebelum itu pembawa kollic catti dikehendaki mencukur rambut.Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat india iaitu vaitikat thirumanam.memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua)dan wang.Untuk melaksanakan upacara ini pelbagai adat di tentukan.Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan di bahagian atasnya.Sarjana India juga menyatakan kematian adalah perpisahan roh dan jasad.mayat akan dibakar atau di kebumikan.

bertujuan untuk menandakan masa mereka menuai hasil tanaman.merupakan perayaan menghapuskan dosa-dosa yang telah dilakukan di atas muka bumi.thaipusam.maka satu acara tertentu diadakan sebagai tanda kesyukuran.Nazar yang membawa maksud memohon sesuatu hajat kepada dewa Murugandan jika permohonan dikabulkan.dimana patung dewa hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.dan ponggal bagi setiap tahun.Bagi kaum india mereka merayakan perayaan mereka seperti deepavali.penganut hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat.Ia membawa muhibbah dan persaudaraan kepada mereka yang lama terpisah.Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru.Perayaan bagi kaum india Setiap bangsa dalam Negara Malaysia mempunyai perayaan yang tersendiri bagi kaum mereka tersendiri. Bagi thaipusam pula.Iaitu dengan memasak menggunakan periuk yang kebanyakannya diperbuat daripada tanah liat.penganut hindu akan mengunjungi kuil. .Tidak semua penganut hindumelakukan Nazar.Perayaan ponggal ini bolehlah dianggap sebagai hari masyarakat hindu mengukuhkan ikatan sesama mereka.Bagiponggal pula.perayaan ini diraikan secara beramai-ramai.Bagi perayaan Deepavali.

bersalin dan selepas lahir. perkahwinan sehinggalah kematian terdapat di dalam hidup semua masyarakat di Malaysia. Dalam aspek kelahiran ini. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung.ADAT RESAM KELAHIRAN MASYARAKAT MALAYSIA Kepentingan adat resam di dalam hidup masyarakat tidak kira apa bangsa sekalipun tidak dapat dinafikan. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam. Sewaktu Mengandung Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. jangan mati adat. Adat yang merangkumi seluruh aspek bermula dari kelahiran. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. Adat resam merupakan kebiasaan cara hidup yang diamalkan oleh sesuatu masyarakat yang dapat menggambarkan corak budaya masyarakat tersebut. Peralatan untuk upacara ini termasuk . adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. Pengenalan Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. ADAM RESAM KELAHIRAN MASYARAKAT MELAYU Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak.

.

000 orang dan berasal dari wilayah India Utara. komuniti Sikh merupakan sub-golongan etnik India yang dianggarkan sekitar 70. Malaysia dan Singapura merupakan dua buah negara yang menjadi tumpuan petempatan awal komuniti minoriti Sikh semasa pemerintahan kolonial British di Tanah Melayu. Agama Sikh yang diasaskan oleh Sri Guru Nanak Dev Ji (14691539) juga tersebar dan berkembang luas ke rantau Asia Tenggara. Ada empat faktor utama berlakunya penghijrahan orang Sikh dari Punjab ke Malaysia.sikh Di Malaysia. .

Dipercayai ada dua orang banduan politik Sikh yang tiba di Negeri-negeri Selat pada tahun 1850. Tanah Melayu merupakan salah satu daripada pusat kedatangan tentera Sikh. Manakala banduan Sikh yang telah tamat tempoh hukuman. tidak pulang semula ke India. New Zealand. Singapura. banduan-banduan dari India telah dipindahkan ke Andaman. Sebaliknya mereka menetap di Negeri-negeri Selat. Pemerintah British yang menyediakan bukan sahaja peluang untuk berkhidmat sebagai tentera malah memberi peluang berhijrah ke seluruh Empayar British. Kedatangan mereka ini pula diikuti dengan banduan Sikh yang lain. dan lainnya termasuklah di negara seperti Fiji.Pemindahan para banduan politik Sikh dari India ke Negeri-negeri Selat merupakan faktor utama permulaan proses diaspora Sikh di Tanah Melayu. Hong Kong. Mereka bernama Nihal Singh (dikenali umum sebagai Bhai Maharaj Singh) dan Kharak Singh yang dibuang negeri seumur hidup kerana terlibat dalam perang menentang penjajah British dalam tahun-tahun 1840-an. Pada 8 Mei 1873. Bhai Maharaj Singh meninggal dunia pada 5 Julai 1856 di penjara Outram Road. Pada 1865 bermula satu lagi proses migrasi tetapi dalam bentuk yang lain iaitu penglibatan orang Sikh dalam bidang pekerjaan pasukan keselamatan dalam empayar British. Ramai orang Sikh yang kurang senang dengan faktor pertama ini mungkin kerana mereka kurang arif dengan pengajian sejarah. . Australia dan Kanada.

Kapten Speedy bersama pasukannya berjaya menyelesaikan masalah pertelingkahan orang-orang Cina di Larut. Pada awal tahun 1877. MSG adalah sebuah pasukan keselamatan yang penting di Tanah Melayu bertujuan menangani sebarang masalah jika berlaku kekacauan di antara Kerajaan British dengan sebarang kuasa lain. Pada akhir tahun 1877. iaitu nukleus cadangan Pasukan Polis Perak. William Jervois memilih Leftenan Swinburne sebagai Pesuruhjaya Polis PAP yang berpusat di Taiping. dan markas utamanya masih di Taiping. Dalam tahun 1896 Malay States Guides (MSG) ditubuhkan oleh Kolonel R. boleh berbahasa Hindi dan Melayu. sebuah pasukan polis bersenjata yang pertama ditubuhkan yang dikenali sebagai Perak Armed Police (PAP) berpusat di Taiping. Mereka kini dianggap sebagai sebahagian daripada pasukan bersenjata dengan pemeriksaan tahunan oleh Pegawai Pemerintah Negeri-negeri Selat. Nisbah anggota Sikh dan Melayu dalam pasukan ini ialah 3:1. Pasukan Meriam (artillery) dan Tentera Darat yang menjalankan tugas-tugas sebagai tentera dan polis. Pasukan Sikh Perak berjaya memerangi jenayah dan membantu dari segi keanggotaan kepada mana-mana tempat yang mempunyai masalah di Tanah Melayu termasuk mengambil bahagian dalam peperangan di Pahang dalam tahun 1889 hingga 1894. terdapat lebih kurang 300 orang Sikh yang menganggotai pasukan PAP. Ia ditubuhkan selepas negeri-negeri Melayu iaitu Perak. Majoriti anggotanya terdiri dari orang-orang Sikh. Inilah faktor yang menyebabkan Gabenor Negeri-negeri Selat. Pathan dan Punjabi-Muslim untuk menyelesaikan pertelingkahan kongsi gelap Cina pada 1870an mengenai masalah perlombongan bijih timah di Larut juga menandakan satu permulaan awal kemasukan komuniti Sikh di Tanah Melayu. .Peranan Kapten James Speedy di Perak. Pesuruhjaya Polis bagi pasukan ini ialah Leftenan Paul Swinburne. Antara tahun 1884 hingga 1896. Pasukan Polis Bersenjata Negeri Perak yang mempunyai ciri-ciri tentera. seorang pegawai polis yang berkaliber. Selangor Pahang dan Negeri Sembilan disatukan pentadbirannya dalam Persekutuan pada tahun 1896. Tentera Sikh Perak mengandungi tiga pasukan iaitu Pasukan Berjalan Kaki (infantry). Pathan dan Hindu. Pada 15 Mei 1884. Walker menggantikan pasukan FBPS. Pada 29 September 1873. Kapten Speedy dilantik menjadi Penolong Residen di Perak dan diarahkan untuk mengerah kembali seramai mungkin tentera Menteri (Ngah Ibrahim) untuk menjadi pengawal Residensi.F. Kemudian. yang membawa 95 orang Sikh.S. Pada peringkat awal penghijrahan orang Sikh ke Perak. Perak. Jawatan Pesuruhjaya ditukarkan kepada Komandan. Orang Sikh yang dibawa masuk dari Punjab sejak akhir tahun 1873 juga telah membawa agama mereka yang tidak boleh dipisahkan dalam kehidupan mereka. Perak. agama Sikh menjadi elemen penting yang menyatupadukan orang Sikh dalam pasukan PAP. Pengambilan seterusnya telah dilakukan oleh Kerajaan British pada tahun 1880an untuk berkhidmat di Jelebu dan sungai Ujung. yang dianggotai oleh sebahagian besar orang-orang Sikh yang menganggap diri mereka lebih sebagai askar dari anggota polis. telah ditukarkan nama kepada First Battalion Perak Sikhs (FBPS).

Gurdwara awal di Malaysia telah dibina mengikut keperluan sesuatu kelompok pekerjaan. Burma dan kawasan jajahan British yang lain. perkhidmatan keselamatan di pelbagai jabatan kerajaan dan pegawai teknikal di stesen keretapi. Pemerintah British membenarkan orang Sikh mendirikan gurdwara sebagai pusat penyatuan komuniti Sikh.Kekuatan MSG terdiri dari enam kompeni bahagian infanteri dan dua kompeni bahagian meriam dengan jumlah keanggotaan seramai 900 orang. maka orang-orang Sikh yang lain juga tertarik dan berminat dengan tempat dan pelbagai sektor pekerjaan di Tanah Melayu dan menceburkan diri dalam bidang keselamatan seperti polis. . gurdwara pertama didirikan pada tahun 1890 oleh anggota polis Sikh. Rejimen ini boleh dikerah dan digunakan untuk membantu memperkuatkan garrison di Negeri-negeri Selat jika peperangan berlaku. Misalnya di negeri Selangor. Ada juga beberapa gurdwara polis yang lain dibina di Tanah Melayu seperti Gurdwara Polis Pulau Pinang. Komuniti Sikh yang menganggotai MSG telah mendirikan gurdwara tempat bersembahyang untuk memenuhi keperluan kerohanian dan penyatuan penganut Sikh. Ringkasnya. Mereka juga telah dihantar berkhidmat ke Aden selama lima tahun dan mengambil bahagian di dalam peperangan dengan tentera Turki! MSG telah dibubarkan pada penghujung tahun 1919. penglibatan anggota Sikh dalam pasukan MSG secara tidak langsung telah banyak menyumbang dalam bidang sosial seperti pendidikan dan keagamaan serta politik komuniti Sikh di Tanah Melayu. Gurdwara Polis Ipoh. Pusat petempatan komuniti Sikh yang terawal di Tanah Melayu adalah di kawasan berek polis dan kawasan lombong bijih timah. Ramai anggotanya diserapkan ke dalam Pasukan Polis Negeri-negeri Melayu Bersekutu (FMS) dan ada sebahagian yang lain menceburi bidang pekerjaan yang lain. dimana beberapa pasukan Sikh telah diberi ―penghormatan peperangan‖. Migrasi komuniti Sikh pada awalnya juga dipengaruhi oleh faktor peribadi di mana pegawai-pegawai British yang berkhidmat di Punjab dan Jajahan Bersatu yang lain berhasrat untuk mendapatkan khidmat anggota Sikh di Tanah Melayu. Apabila migrasi bermula. sementara pada tahun 1898 didirikan sebuah lagi gurdwara di Kelang dan sebuah lagi di Ibu pejabat Polis High Street pada tahun 1904. Sebahagian dari rejimen ini telah dihantar ke Singapura semasa Perang Dunia Pertama. Keberanian orang Sikh terbukti kerana mereka bukan sahaja telah berkhidmat di negeri India malah juga telah berkhidmat dalam pasukan tentera British di China. Gurdwara Polis Depot dan Gurdwara Sahib Parlimen di Kuala Lumpur. Kejayaan mereka di China dapat dilihat iaitu selepas Perjanjian Tienstin ditandatangani. Gurdwara yang pertama di Tanah Melayu telah didirikan oleh anggota polis Sikh berhampiran dengan berek-berek polis.

pada 11 November setiap tahun satu perbarisan hormat akan diadakan sempena mengingati jasa-jasa pahlawan yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918). Penglibatan mereka dalam bidang keselamatan di Tanah Melayu secara tidak langsung telah mendapat pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia. orang Sikh dikenal pasti berkhidmat sebagai warder penjara yang terletak di bawah penguasaan Komandan CBBU. Hasil pendapatan yang diperolehi daripada tanah tersebut tidak mencukupi ditambah pula dengan malapetaka seperti banjir dan kemarau mengakibatkan kehidupan rakyat semakin terhimpit. Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua. Justeru. Oleh sebab itu. tujuan asal kedatangan orang Sikh ke Tanah Melayu adalah bersifat sementara. contohnya. Selain bidang kepolisan. Jesselton (kini Kota Kinabalu). penduduk yang padat dari semasa ke semasa telah menyebabkan negara menghadapi masalah ekonomi yang genting kerana tanah yang tidak mencukupi untuk menampung keperluan rakyat dan sering berlaku pergaduhan antara keluarga kerana soal pembahagian tanah pusaka. Secara keseluruhannya. tekanan politik dan sosio-ekonomi yang berlaku di negara Asia juga telah menyebabkan migrasi secara besar-besaran masyarakat India dan Cina dari negara asal mereka ke Tanah Melayu.Di antara pasukan yang mendapat penghargaan ini ialah The First Sikh Cavalry dan dua rejimen infantri dari Punjab. Perang Dunia Kedua (1935-1942) dan semasa Darurat (1948-1960). Pada 1906. Orang Sikh telah datang ke Sabah sejak tertubuhnya pasukan polis pada tahun 1882 ketika Syarikat Berpiagam Borneo Utara British menubuhkan Constabulari Bersenjata Borneo Utara (CBBU) yang dianggotai oleh majoriti keturunan Sikh dan Punjabi Muslim. kedatangan mereka menyaksikan pembinaan sebuah gurdwara dalam kawasan berek Ibu Pejabat Pasukan Bersenjata Constabulari di Batu Tiga. Komuniti Sikh juga tidak terlepas daripada masalah ini yang memaksa mereka berhijrah ke Tanah Melayu. orang Sikh telah memonopoli bidang pekerjaan dalam pasukan keselamatan sejak tahun 1870an hingga tahun Perang Dunia Kedua di Tanah Melayu. Faktor ini telah menyumbang kepada pertambahan semula jadi dalam kalangan orang Sikh yang sedia ada menetap di negara ini. Keadaan ini menyebabkan ramai di kalangan orang Sikh yang sanggup meninggalkan tanah air mereka untuk berhijrah ke Tanah Melayu dengan harapan mengumpul wang untuk dibawa pulang. Buktinya. peluang pekerjaan yang luas dan dasar imigrasi yang liberal juga telah mendorong penghijrahan orang Sikh ke Tanah Melayu. Terdapat lebih kurang 232 nama orang yang tersemadi di Tugu Negara dan 33 dari jumlah tersebut terdiri daripada orang Sikh. iaitu untuk mengumpulkan seberapa banyak wang untuk dibawa pulang. Tetapi lama-kelamaan .

perspektif mereka tentang kehidupan mulai berubah di mana mereka mahukan kehidupan yang lebih baik berbanding di Punjab. namun mereka masih mengekalkan hubungan kekeluargaan yang baik dengan sanak saudara di India. Sumbangan orang Sikh dalam pasukan keselamatan di Tanah Melayu dan kini Polis DiRaja Malaysia (PDRM) amat penting dikaji oleh masyarakat Malaysia. Hal ini kerana keunikan mereka mengekalkan identiti Sikh semasa berkhidmat dalam pasukan keselamatan merupakan satu aset sejarah yang diwarisi sejak sekian lama. Sungguhpun komuniti Sikh sudah lama menetap di Malaysia. .

Sejarah Awal Manusia12 Comments . 2006 Pembukaan Tanah Melayu .Pendatang-pendatang Hindu awal Telah terbit Disember 23.

sistem kerajaan. agama. makanan. adat resam. Ini termasuk di dalam penulisan Tun Sri Lanang – Sulalatus AsSalatin. Indonesia dan Singapura. Kisah Raja-Raja Pasaidan sebagainya. pendidikan moral dan banyak lagi kepada masyarakat setempat. Hikayat Merong Mahawangsa. Siam dan Khmer yang kemudiannya membentuk negara-negara moden Indo-China seperti Thailand. Kemboja dan sebagainya. tulisan. Vietnam. Bagaimanapun. Pada masa ini. Terdapat pelbagai versi kisah-kisah mengenai kedatangan pengaruh Hindu-Buddha ke alam Nusantara dicatitkan. Mereka ini mendirikan kerajaan Melayu tempatan pertama sendiri yang dikenali sebagai Srivijaya atau Vijayanaggar yang bertahan selama 1400 tahun. seni bina. Asia Tenggara atau Kepulauan Melayu telah terbahagi kepada dua bahagian. Hikayat Hang Tuah. . saya akan huraikan perkara ini kemudian. Pengaruh serta kuasa-kuasa Hindu-Buddha ini kemudian memperluaskan penggunaan bahasa serta penulisan mereka di sini.Kedatangan pengaruh Hindu-Buddha mula memasuki kawasan Nusantara hanya beberapa ratus tahun selepas itu. Mereka juga menggelarkan Asia Tenggara dengan nama ‘Suvarnabhumi’ yang bermaksud‘Tanah-Tanah Emas’. bahasa. Bahagian yang pertama adalah dari kerajaan Srivijaya yang mana kemudiannya pada era moden ini telah membentuk Malaysia. Mereka ini mula memperkenalkan kebudayaan. perkataan. Bahagian yang kedua pula adalah dari kerajaankerajaan kuno Burma.

India Malaysia Deborah Priya Henry. merupakan model fesyen Malaysia dan pemenang peraduan peragaan ratu cantik Miss Malaysia World 2007 dan Miss Universe Malaysia 2011 Jumlah penduduk Sekitar 1. yang berketurunan India. Singapura Bahasa . ensiklopedia bebas.800.000 Kawasan ramai penduduk Semenanjung Malaysia.Orang India Malaysia Daripada Wikipedia.

Kini. Melayu. sumber-sumber sejarah membuktikan bahawa kaum india tiba di Malaysia sejak zaman keagungan Dinasti Chola. [4]. Kitab Ramayana yang ditulis kurun ke lima atau empat sebelum masihi (2. . Sikh dan Bahá'í Kelompok etnik berkaitan India Singapura. Isi kandungan [sorokkan]  1 Sejarah o          1.000 tahun yang lalu berdasarkan kitab Ramayana yang menyebut mengenai cengkih. Malayalam. [5] (yang berasal dari kepulauan Indonesia).500 tahun dahulu).Tamil. Islam.Inggeris Agama Hindu. kaum ini merupakan kaum ketiga terbesar di Malaysia selepas kaum Melayu dan Cina. India Indonesia Orang India Malaysia ialah rakyat Malaysia yang berasal dari India.[1][2] menyebut mengenai cengkih[3]. Namun. Kebanyakan mereka datang ke Malaysia semasa zaman penjajahan British diMalaya.1 Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu 2 Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu 3 Penghijrahan Tamil 4 Pembahagian pekerjaan 5 Kelompok etnik yang lain 6 Taburan geografi 7 Agama 8 Lihat juga 9 Rujukan 10 Pautan luar [sunting]Sejarah Rencana utama:Senarai Orang India Malaysia Orang-orang India telah datang berniaga ke Malaysia sejak 2. Punjabi. Telugu. Kristian.

pedagang. Melaka dan Singapura— oleh pihak British antara tahun 1786 hingga 1824 memulakan satu aliran masuk tidak putus-putus yang terdiri daripada buruh. K. Penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura sebelum kemerdekaan terdiri terutamanya daripada orang dewasa lelaki yang meninggalkan keluarga mereka di India and Sri Lanka. penghijrahan orang India secara beramai-ramai dari subbenua India ke Tanah Melayu menyusul:  peluasan pemerintahan British ke negeri-negeri Melayu yang terletak di pantai barat sejak dekad 1870-an. bilangan penduduk India naik turun dengan kerap.Kumpulan-kumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda. dan A. Thirunavukkarasu. orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1. bilangan ini telah bertambah menjadi 640. dan banduan yang melibatkan diri dalam bidang pembinaan. Pada tahun1901. dan  pertumbuhan ekonomi perladangan getah yang kemudian. dan perdagangan. bilangan mereka melebihi orang Melayu pada tahun itu. Sebastian. pertanian dagangan. Bilangan penduduk India hampir-hampir tidak berubah sehingga 1947 disebabkan mereka pergi ke Myanmar semasa pendudukan Jepun sebagai rekrut untuk Angkatan Tentera Kebangsaan India. Menjelang 1931.000. Sejarahwan J.[6] [sunting]Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. [sunting]Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu Elemen budaya penting dalam menjalankan perdagangan pada zaman dahulu. bilangan penduduk India di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu ialah lebih kurang 120. dan kuli untuk Landasan Kematian. Bagaimanapun. dan di negeri Selangor. Perolehan Negeri-negeri Selat — Pulau Pinang.8 juta). Hamilton merekod bahawa Tamil merupakan bahasa yang digunakan dalam perdagangan di Malaysia dan Indonesia semasa zaman dahulu. supai.W. pertahanan.000 di Tanah Melayu dan Singapura. Oleh itu. Pada tahun 2005.T.[6] Bahasa Tamil Bahasa Melayu akka kakak kadai kedai .V. dengan kedatangan dan kepulangan mereka.

kappal kapal katikam ketika muthu mutiara nagaram negara purva purba raja raja suniyam sunyi tali tali udayam udaya vakai bagai bhumi bumi Surya Suria Kabalam Kepala Pustagam Pustaka Bahasa Bahasa .

terutamanya di ladang getah. Umpamanya ketika zaman kolonial British. Kerjaya setiap kaum dari India dan Ceylon (Sri Lanka) telahpun dipra-tentu oleh Kerajaan British yang menjajah Malaya ketika dahulu. Umpamaya.[7]. Pekerja estet kaum Tamil dan Telugu sudah mula berhijrah ke bandar akibat banyak ladang-ladang getah telah ditutup dan dimajukan untuk tujuan lain. mereka merupakan 77% daripada jumlah penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura. walaupun sebahagian kecil juga bertugas di jabatan-jabatan perkhidmatan awam. terutamanya orang India yang berkerja di ladang. Gujarati dan Sindhi memiliki sebilangan syarikat tekstil yang penting di Tanah Melayu. Kaum Tamil Ceylon pula dibawa bertugas dalam kerajaan kebanyakannya pada taraf kerani dan keatas. Menteri Sumber Manusia menyatakan bahawa kerajaan sedang mengambil langkah meningkatkan taraf hiidup pekerja ladang. terutamanya orang Punjabi. Terdapat pekerja yang telah bekerja berpuluh-puluh tahun telah diberhentikan begitu sahaja dan tidak diberikan apa-apa pampasan. khususnya orang Malayalee dan Telugu. Subramaniam. YB Dato Dr. Orang Sikh biasanya bertugas sebagai polis atau pemgawal. kecuali orang Sikh. terdiri terutamanya daripada pedagang dan peniaga. Selepas tahun 70-an. Bengali. sedangkan komuniti Malayalee pula dibahagikan kepada mereka yang bertugas sebagai pekerja pentadbir di ladang-ladang serta sebagai pekerja kolar putih pentadbiran di bandar.Sawapadi Sawah padi Bumiputeran Bumiputra [sunting]Penghijrahan Tamil Sebahagian penghijrah India yang amat besar terdiri daripada penutur bahasa Tamil dari negeri Tamil Nadu. S. dan Sindhi. Orang India Utara.[8] Kerajaan nampak turut bersimpati dengan keadaan kaun India terutama sekali dalam bidang ekonomi. Kerajaan sejak dulu lagi telah memberi banyak sokongan kepada kaum . kebanyakan orang Tamil India bekerja sebagai buruh ladang. sosial serta pelajaran. merupakan lagi 14% pada tahun 1947. Maka. Pada 22 Ogos 2009. keperluan pelbagai tenaga kerja akan diperolehi dari suku kaum yang sudahpun dipratententukan. Orang India Selatan yang lain. Pada tahun 1947. Kebanyakan orang Telegu juga bekerja sebagai buruh ladang. dan baki komuniti India terdiri daripada orang India Utara. [sunting]Pembahagian pekerjaan Pembahagian etnik lebih kurang mengikuti pengkhususan pekerjaan. Oleh kerana kerajaan menghargai dan mengiktiraf sumbangan kaum India terhadap asas ekonomi negara Fasa 1 (Getah sebelum 1975)dan Fasa kedua (Kelapa Sawit 1975 hingga 1990). Gurjarati.

bagi tujuan melatih belia-belia India yang gagal dalam pelajaran untuk mengikuti kursus jangka pendek di Kolej Industri dan Pendidikan Negeri Selangor (INPENS). Orang Telugu banyak terdapat di ladang-ladang getah Perak Bawah dan beberapa bahagian di Selangor. [sunting]Taburan geografi Kesepadanan yang rapat antara pembahagian etnik dan pekerjaan komuniti India dibayangkan dalam taburan geografi kaum India di Tanah Melayu. Manakala. iaitu:   chettiar Tamil yang merupakan kasta pedagang dari Tamil Nadu. Terdapat peruntukan RM1 juta pada tahun (2006) menerusi tabung bantuan pendidikan Pembangunan Insan Kemahiran Teknikal. serta di Johor Bahru. iaitu orang Moplah dari Kerala dan orang Marakkayar dari Tamil Nadu yang kebanyakannya merupakan pemborong. akauntan (5. Dua daripadanya ialah komuniti perniagaan yang penting. Kebanyakan golongan profesional terdiri daripada kaum Tamil Sri Lanka dan Kaum Malayalee. walaupun sebilangan mereka juga bekerja di limbungan Pulau Pinang. Kuala Lumpur. khususnya di ladang getah dan landasan kereta api Perak.India Malaysia. Kerajaan negeri Selangor turut mewujudkan Tabung Pendidikan Anak-anak Pekerja Estet negeri Selangor untuk membantu anak-anak ini melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dikendalikan oleh Yayasan Selangor dengan peruntukan sebanyak RM1 juta setahun. dan orang Muslim India Selatan. sedangkan orang Malayalee tinggal terutamanya di Perak Bawah.[perlu rujukan] [sunting]Kelompok etnik yang lain Selain daripada kumpulan orang India yang tersebut di atas. . doktor gigi (21%). kaum Sindhis. beberapa bahagian di Negri Sembilan.5%). jurutera (6. [9] Kini. hampir 16% pekerja profesional di Malaysia terdiri daripada kaum India.4%). Selangor. tetapi mereka juga diberikan bimbingan keagamaan setiap hari Jumaat oleh guru agama mereka. Gujaratis dan Punjab juga terlibat dalam perniagaan. Selain itu.5%). Orang Tamil India Selatan bertumpu. Peruntukan sebanyak RM3 juta setahun juga diberikan untuk rumah ibadat bukan Islam termasuk kuil-kuil berdaftar. terdapat juga tiga kumpulan etnik dan agama yang mempunyai kepentingan politik dan ekonomi yang jauh melebihi bilanganya. Belia India bukan sahaja diberi latihan dalam bidang kemahiran teknikal. Terdapat juga peningkatan jumlah perniagaan dalam masyarakat India.8%). juruukur (3. Ini termasuk doktor (28. dan Negeri Sembilan. Selain itu wang saku juga diberi sebenyak RM100 sebulan.8%). Kumpulan ketiga ialah Tamil Sri Lanka yang kebanyakannya bertugas dalam Perkhidmatan Awam dan bidang-bidang profesional.4%).0%) dan arkitek (1. peguam (26. doktor veterinar (28.

iaitu komuniti Gujarati.9 Melaka 6. Chettiar. bertumpu di kawasan bandar. walaupun sebilangan mereka juga tinggal di kawasan-kawasan luar bandar sebagai kakitangan ladang.5 Pahang 5.4 Selangor 13. Negeri Peratus kaum India(%) Perak 20 Negeri Sembilan 16 WP Kuala Lumpur 13. Tamil Sri Langka pada umumnya juga merupakan komuniti bandar. dan Ipoh. terutamanya Kuala Lumpur. dan Muslim Tamil.3 Pulau Pinang 13. Sindhi.3 .7 Perlis 1.0 WP Putrajaya 2. Pulau Pinang.1 Johor 6.3 WP Labuan 1.Komuniti-komuniti perniagaan.3 Kedah 7.

D. Penguin Group. the Ramayana. Jabatan Perangkaan Malaysia.3 Terengganu 0.   Statistik data Putrajaya pada tahun 2004. page xxiii: "The Indian epic.K.5 Kelantan 0. and later.C. 2006.2 Sarawak 0." 2." 3. Tiada agama atau lain-lain agama Islam Kebanyakan kaum india Malaysia beragama Hindu dan diikuti kristian dan sikh [sunting]Lihat juga Rencana utama: Diskriminasi Orang India Malaysia [sunting]Rujukan ↑ R. . ↑ [1] History of Ancient India: Earliest Times to 1000 A. Recent studies have brought it down to about the fourth century BC. Narayan. [sunting]Agama Rencana utama: Agama kaum India Malaysia Agama-agama anutan kaum India Malaysia Agama Hindu Sikh Kristian Jain. The Ramayana. while the more recent portion were not probably added till the 2nd century B. ↑ Archaeology and Language II: Archaeological Data and Linguistic Hypotheses By Roger Blench 1. 38:"the Kernel of the Ramayana was composed before 500 B. By Radhey Shyam Chaurasia p. dates back to 1500 BC according to certain early scholars. dan anggaran rasmi pada tahun 2010 ditambah kedalam populasi Selangor.2 Sumber: Statistik Bancian Negara Malaysia tahun 2000.C. Anggaran populasi dibundarkan dalam angka ratusan terdekat.Sabah 0.

6.1 Arokiaswamy. Manila s. [sunting]Pautan luar .M. Celine W. Oleh malaysiahadari. 8..n. ↑ Between East and West: The Moluccas and the Traffic in Spices Up to the . ↑ Kementerian Sumber Manusia akan Menukar Taraf Hidup Pekerja Ladang. 43. ↑ Kementerian Sumber Manusia akan Menukar Taraf Hidup Pekerja Ladang. 37. (2000). ↑ Hindraf – Pukul Anak Sindir Menantu. Indonesia.0 6.4. 45–49. Tamil Influences in Malaysia. 51–57. m/s. Panda ↑ 6.. Donkin 5. and the Philippines. By R. 7.. ↑ Medicinal Plants Cultivation & Their Uses By H. 9. 38. 41. A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->