P. 1
ETNIK-1

ETNIK-1

|Views: 109|Likes:
Published by Prakash Thevar

More info:

Published by: Prakash Thevar on Mar 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2013

pdf

text

original

Kategori:Kelompok etnik di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan: Kelompok etnik di Malaysia

Subkategori
Yang berikut ialah 8 daripada 8 buah subkategori dalam kategori ini.

[+] Orang Malaysia mengikut keturunan etnik atau bangsa (3 K, 1 L)

K
[+] Kadazan-Dusun (1 K, 6 L) [×] Kelompok etnik di Sarawak (1 L)

A
 [×] Orang Aceh Malaysia (1 L)

 

M
 [×] Minangkabau (16 L)

B
 [×] Bugis (13 L)

Laman-laman dalam kategori "Kelompok etnik di Malaysia"
Yang berikut ialah 63 daripada 63 buah laman dalam kategori ini.

*
 Kaum-kaum di Malaysia

I samb.
  Orang India Malaysia Iranun

A
 Orang Aceh

J B
        Baba dan Nyonya Bagahak Bajau Suku Bidayuh Bisaya Bugis di Sabah Bumiputra di Sabah Bumiputra di Sarawak      Kadazan Kadazan-Dusun Kaum Dusun Kelabit Kenyah    Jah Hut Jakun Jawi Peranakan

K

C
    Chetty Orang Cina Malaysia Cina Melaka Cina Terengganu

  

Kimaragang Kuijau Kwijau

L
 Lotud

D
     Dusun Labuk Dusun Liwan Dusun Lotud Dusun Pahu Dusun Tindal

M
      Mandailing Masyarakat Indonesia Di Sabah Melanau Etnik Melayu Momogun Murut

I
  Iban Idahan

O
 Orang Cham

Kaum-kaum di Malaysia
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Adalah disarankan bahawa rencana atau bahagian ini digabungkan dengan Daftar kaum di Malaysia. (bincangkan)

Malaysia merupakan salah satu negara berbilang kaum yang dapat hidup dengan harmoni. Antara tiga kaum utama di Malaysia Cina, Melayu dan India telahpun menetap di tanah ini selama 5 abad. Selain itu, Malaysia juga merupakan tanah air kepada sebanyak kira kira 80 kaum etnik, terutamanya di Malaysia Timur. Antaranya termasuklah Baba dan Nyonya, Kadazandusun dan Iban.

Orang Melayu
Pakaian : baju melayu, kebaya, kurung songkok, kain pelikat.. Makanan : laksa, kuih koci, buah melaka, kuih lapis, nasi lemak.. Permainan : congkak, gasing, wau.. Alat muzik : kompang, gong, rebana, gambus.. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa), Hari Raya Haji Tarian : tarian keris, tarian inai, tarian Piring, tarian lilin.. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu

Orang Cina

Pakaian : Cheongsam, Sam Fu.. Suku kaum : Teochew, Hakka, Hokkien.. Makanan : Kuih bakul, kuih bulan, pulut nasi, dimsum. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan, dram, Perayaan : Tahun Baru Cina, Chap Goh Mei, Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas, tarian singa, tarian payung.. Kepercayaan : Agama Buddha, Taoisme, Kristian Bahasa : Mandarin, Hokkien, Hakka, Kantonis, Teochew..

Orang India
Pakaian : Sari, serban, kurta, dhoti, sarung.. Makanan : tosai, idli, muruku, apam, kesari, ladu, Permainan : kaudi Alat muzik : veena, sitar, ukulele, sapei.. Perayaan : Hari Deepavali, Thaipusam, Ponggal, Vaigunda Ekadashi, Christmas, Onam, Hari Raya Tarian : tarian serimpi, Shobana Chanarakumar, Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu, Kristian, Islam Bahasa : Bahasa Telugu, Tamil, Hindi, dan Malayalam

Baba dan Nyonya
Baba dan Nyonya adalah segolongan keturunan kaum Cina yang terdapat di Negeri-negeri Selat, Tanah Melayu (kini sebahagian Malaysia), khususnya di negeri Melaka. Bagaimanapun, sebahagian mereka enggan mengakui bahawa mereka adalah orang Cina tetapi rakyat British dan berbangga dengan kedudukan ini. Tambahan pula, mereka mengeji pendatang-pendatang Cina yang baru, [1] dan mempunyai kelab tersendiri yang tidak membenarkan pendatang-pendatang Cina masuk. Mereka memanggil diri mereka sebagai "Baba" atau "Peranakan" kerana kebudayaan mereka, yang berasal daripada warisan tradisi Cina, mempunyai unsur-unsur pengaruh kebudayaan Melayu. Penyesuaian dan resapan budaya mereka terhadap suasana sosio-budaya di persekitaran mereka di zaman silam, iaitu melalui perkahwinan campur yang berlaku di antara kaum-kaum Cina dan Melayu, adalah punca utama mengapa generasi-generasi seterusnya memanggil mereka sebagai "Baba".

Suku Kadazandusun Suku Bajau
Suku kaum Bajau banyak terdapat di negeri Sabah. Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya, atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara. Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan, dengan kepadatan tertinggi di Semporna, Lahad Datu dan Kudat. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia.

Seratus persen suku kaum Bajau menganut agama Islam. Suku Rungus juga dikenali sebagai Momogun. Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in. Suku kaum Rungus adalah penduduk asli kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Pada hari ini kira-Kira 79% suku kaum Momogun Rungus adalah menganut agama Kristian.sehingga membentuk kata "momogun" yang bermaksud "pemilik tanah". Kinabatangan dan Beluran. Momogun Laut atau Dusun Laut. Bahasa orang Bajau dikenali sebagai sinama. Pitas. Dayak Dusun. Paitan. Suku kaum Bajau sebenarnya bukanlah merupakan satu suku tetapi ia merupakan satu bangsa yang lebih besar. Suku kaum Momogun Rungus sangat menekankan adat-adat nenek moyang. hukum-hukum agama labus serta hubungan kekeluargaan. Perkataan ini terhasil dari doktrin agama tradisi bangsa Momogun Rungus iaitu Agama Labus. Kata Momogun adalah kata terbitan daripada kata akar "pogun" dengan menyambungkan sebutan -mom. India dan suku-suku kaum tempatan di Malaysia. kini ramai masyarakat Bajau dikahwini dan/atau mengahwini bangsa-bangsa lain termasuk Cina. dengan kepadatan tertinggi di kawasan Kudat. Pitas hingga ke Beluran dan juga kepulauan sekitar Kudat. Aki Rungsud adalah tokoh bangsa Momogun Rungus yang telah membuka Teluk Bandau sebagai Pusat Perdagangan Sistem Barter pada zaman lampau. bangsa Bajau juga turut mewarganegarai negara-negara seperti Indonesia. Sesuai dengan perkembangan masa kini. Kota Marudu. Bahasa Momogun Rungus dikenali sebagai Boros Momogun atau Bahasa Rungus. Selain di Malaysia. Momogun Rungus. Arab. Juga didapati bahawa suku kaum Bajau adalah bangsa Melayu [perlu rujukan] yang sebenar (Melayu Asli). Rungus merupakan nama nenek moyang mereka yang di kenali sebagai Aki Rungsud. Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama. .sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama. Teluk Marudu. Dayak Laut. Suku Murut Suku Momogun Rungus Rungus juga di kenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. "Agama Labus" adalah terhasil dari 2 perkataan dari bahasa Momogun Rungus iaitu "AGAMA" dan "LABUS". Telupid. Suku kaum Momogun Rungus mendiami kawasan pesisir pantai barat Kudat. Filipina dan Brunei Darussalam. Suku kaum Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. Suku kaum Bajau sangat menekankan hubungan kekeluargaan dan "le'od" iaitu kelompok sedaerah. kira 20% adalah penganut Agama Labus (Lzabvus) iaitu agama nenek moyang Momogun Rungus dan kira-kira 1% Momogun Rungus yang beragama Islam hasil perkawinan campur. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang di bentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British di semenanjung Kudat dan Teluk Marudu dan Pitas. Melobong Rungus. pantai timur Kudat.

Corak masyarakat Malaysia seperti ini berlaku disebabkan oleh perubahan masa dan keadaan. amalan-amalan dan peraturan-peraturan moral dari bangsa Momogun Rungus yang mampu mengelakkan atau mengeluarkan masyarakat mereka dari hukuman-hukuman Kinoringan iaitu Tuhan bangsa Momogun Rungus". semenanjung Tahan Melayu ketika itu didiami oleh orang Melayu dan Orang Asli bersama sebilangan kecil bangsa atau kaum lain. bahasa. Sebaliknya boleh dikatakan bahawa. Ia merupakan satu-satunya negara masyarakat plural yang paling berjaya di alaf baru ini dalam mengekalkan keamanan dan perpaduan. kepercayaan. Ini berikutan berdasarkan kesamaan dari segi bahasa. etnik. LABUS (bunyi sebutan ialah Lzabvus) dalam bahasa Momogun Rungus adalah dari kata asas "Labus" yang bermakna "keluar". agama. Jadi Agama Labus bermakna "satu set atau satu himpunan Hukum-Hukum. Masyarakat majmuk mempunyai konsepnya dan sejarah yang tersendiri di Malaysia. "A" merujuk kepada "boleh". warna kulit. Tetapi kini coraknya telah berubah dan wujudlah pembentukan masayarakat majmuk. pandangan alam serta segi etnologinya Momogun Rungus di dapati mempunyai persamaan dengan rumpun Dayak Kalimantan. seni arkitektur. bahasa kebudayaan dan adat resam yang tersendiri. Selain di Malaysia. agama dan adat resam. Sebelum abad ke-18 dan ke-19. Suku kaum Momogun Rungus sebenarnya bukanlah merupakan satu suku tetapi ia merupakan satu bangsa yang lebih besar. kaum dan etnik dari Perlis hingga ke Sabah. "buat" atau "amalkan". Kepelbagaian kaum dan etnik inilah maka wujud pula kepelbagaian budaya. Apa yang jelas bangsa Momogun merupakan penduduk asli kepulauan Borneo iaitu kepulauan ketiga terbesar di dunia. Manakala "gama" bermakna "lakukan". seperti yang berlaku terhadap perubahan struktur politiknya. Tidak hairanlah Momogun Rungus ini sering kali juga di kenali sebagai Dayak Laut atau Dayak Dusun. . HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA PENGENALAN Malaysia merupakan salah sebuah negara yang masyarakatnya terdiri daripada pelbagai keturunan. Malaysia pada hari ini didiami oleh pelbagai bangsa.AGAMA dalam bahasa Momogun Rungus adalah berasal dari kata asas iaitu "A" dan "Gama". Dayak Sarawak dan Kadazan Dusun di Sabah. masyarakat Malaysia tidak begini coraknya. bangsa Momogun juga turut di temui di negara-negara jiran seperti Indonesia dari rumpun Dayak Uud Danum dan Brunei iaitu Dusun Brunei di dapati bahawa bahasa mereka juga mempunyai kesamaan dengan bahasa Momogun.

masyarakat majmuk dikuasai oleh satu kelompok minoriti yang mempunyai kebudayaan yang tersendiri. Van Den Berghe juga memberikan sumbangan terhadap perbincangan mengenai konsep masyarakat majmuk. teori ini mempunyai kelebihannya iaitu salah satu percubaan untuk membentuk satu teori secara umum mengenai hubungan ras. Dari segi politik pula. Smith juga menganggap masyarakat majmuk sebagai masyarakat yang mempunyai pelbagai budaya. bukannya atas dasar nilai bersama. Pembahagian tugasan dilakukan atas garis-garis ras. Smith juga berpendapat bahawa masyarakat wujud atas dasar konflik dan paksaan. Walau bagaimanapun. masyarakat majmuk terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai kebudayaan. ANALISIS SEJARAH PENDUDUK MALAYSIA . Beliau membezakan kemajmukkan sosial iaitu masyarakat dipecahkan kepada kelompok korporat dan bukannya budaya daripada kemajmukkan budaya iaitu wujud daripada beberapa kelompok etnik. tidak hairanlah beberapa kritikan mengenai idea atau teori masyarakat majmuk juga datang daripada ahli fungsional. Idea Furnivall mengenai masyarakat majmuk telah banyak dibincangkan oleh tokohtokoh sosiologi yang terkemudian. agama. M.Furnivall merupakan orang pertama yang mengemukakan konsep masyarakat majmuk berdasarkan kajiannya di Indonesia dan Burma.G. Menurut Furnivall (1967:54). Oleh yang demikian. bahasa dan adat resam yang tersendiri.G. Selain daripada Furnivall dan Smith. Ketiga-tiga tokoh ini menekankan konflik dan perpecahan sebagai unsur ketara dalam masyarakat majmuk.J. Walaupun pelbagai kaum berganding bahu di bawah sistem politik yang sama tetapi kehidupan mereka adalah berasingan dan interaksi sosial dalam kalangan mereka amat berkurangan dan hubungan mereka hanya terbatas kepada hal ekonomi dalam jual beli. Teori ini cuba memasukkan pentingnya unsur ras dan etnik ke dalam satu rangka dasar berbentuk konseptual dan merupakan satu syarat asas untuk memahami sifat hubungan ras. Pendirian ini amat bertentangan dengan pendekatan fungsional yang mendakwa bahawa masyarakat majmuk wujud atas dasar konsensus dan nilai bersama.L. P. perpecahan sosial dan perselisihan.S. Smith merupakan salah seorang yang telah memberikan satu analisis yang panjang lebar mengenai konsep ini. M.

Migrasi daripada luar juga berlaku tetapi jumlahnya terhad. Blythe (1953:3). 1985:4). Struktur masyarakat di Malaysia berubah adalah disebabkan migrasi daripada luar dan juga faktor penolak dan penarik. Tetapi tidak menjejaskan corak masyarakat ketika itu kerana kaum pendatang ini adalah daripada rumpun bangsa yang sama (James P. Indonesia.L. Namun angka yang tepat sukar ditentukan kerana ketiadaan dokumen yang sah dan kemasukan secara haram ke Tanah Melayu. Andaya dan L. Kemasukan buruh-buruh Cina ke Tanah Melayu melalui beberapa cara yang dikenalpasti diusahakan oleh orang Cina sendiri yang telah menetap lama di Tanah Melayu melalui sistem tiket yang sangat popular.W. Kedatangan masyarakat Melayu ke Tanah Melayu akhirnya telah membentuk satu masyarakat baru iaitu Baba Nyonya dan Cina Muslim.Y Andaya (1983:159). mereka terpaksa keluar berhijrah sehingga ke Tanah Melayu. perubahan dalam struktur masyarakat berlaku di Malaysia disebabkan oleh fenomena migrasi dari luar yang berlaku akibat faktor penarik yang ada di bumi mahupun faktor penolak di negara asal masing-masing yang bertanggungjawab mencernakan perubahan yang berkekalan sehingga ke hari ini. penduduk di Tanah Melayu dan kepulauan borneo ketika itu didominasi oleh orang Asli. Aktiviti ekonomi dan perladangan menjadi faktor utama dalam aktiviti migrasi daripada luar terutamanya daripada China dan India. Menurut W. Oleh itu. masyarakat Cina daripada negara China sebenarnya ingin keluar daripada hidup penuh dengan kemiskinan dan penderitaan. bilangan buruh Cina yang berhijrah memang ramai dan sentiasa bertambah dari semasa ke semasa.Sebelum abad ke-18. Pada awal abad ke-18. Menurut B. Ongkili. Pengaruh masyarakat Cina ke Tanah Melayu telah mengubah corak dan sistem sosial Alam Melayu dan juga masyarakat Melayu ketika itu. Migrasi ini berlaku sedikit demi sedikit sebelum penjajahan barat. Selain itu. Kemasukkan masyarakat Cina ke Tanah Melayu menunjukkan bermulanya proses pembentukan masyarakat majmuk daripada pengaruh masyarakat Cina yang semakin bertambah. Wujudnya golongan baru ini membawa kepelbagaian atau kemajmukkan masyarakat di Malaysia dan mengambarkan keunikannya pada pandangan masyarakat luar. orang Melayu dan kaum bumiputera Sabah dan Sarawak. tetapi berleluasa setelah penjajahan berlaku. . terdapat juga kaum pendatang daripada Sumatera.

Kalimantan (Banjarmasin). Setelah kemasukan migran daripada luar. Bugis.1991:10). Mereka datang dari kawasan pantai selatan negara tersebut. bermulalah proses pembentukan masyarakat majmuk yang berbilang kaum seperti sekarang. Minang dan Banjar.Migran kedua terbesar selepas China adalah kelompok daripada India. Celebes. Sabah dan Sarawak juga menjadi tumpuan daripada masyarakat luar seperti dari Indonesia dan Ceylon. Kebanyakan pendatang Indonesia berasal daripada Jawa.N. sebaliknya mereka ingin mencari rezeki yang lebih berbanding apa yang mereka dapat di negara asal mereka (S. Tanah Melayu. Menurut S. Mereka datang dengan jumlah yang agak ramai selepas abad ke-19 berterusan hingga abad ke-20. Apabila konflik berlaku dalam masyarakat majmuk. amalan. bilangan mereka jauh lebih rendah berbanding dengan buruh daripada China dan India. pendatang dari Ceylon kebanyakannya terdiri daripada kaum Sinhalese. Kebanyakan mereka berasal daripada India Selatan iaitu dari Negapatam dan Madras. Suasana di negara itu yang dilanda kemiskinan dan kebuluran yang mendorong penduduknya berhijrah keluar ke negara-negara lain termasuk ke Tanah Melayu ketika itu. Migran India datang sejak pembukaan Pulau Pinang oleh Inggeris. konflik berkenaan mengikut garisan pemisah ras. Pada waktu itu bilangan mereka masih kecil dan bertambah setelah Inggeris berjaya benguasai negeri-negeri Melayu. Kedatangan berterusan ini disebabkan penjajahan British di Ceylon. India juga mengalami masalahnya tersendiri yang menyebabkan penduduknya berhijrah ke luar. Arseculeratne (1991:8). Proses pembentukan masyarakat pada mulanya sukar kerana berbeza fahaman. Namun. Faktor ekomoni adalah bukan faktor utama penghijrahan mereka. Timor dan Sulawesi serta beberapa bahagain kepulauan yang berhampiran dengan Selat Melaka. Banyak konflik yang berlaku dalam proses pembentukan ini seperti peristiwa 13 mei 1969. Selain migran daripada negara China dan India. ras dan etnik serta kehidupan seharian. Pendatang daripada Indonesia juga berbilang suku kaum dan etnik antaranya orang Jawa. Arseculeratne.. bukan garisan kelas. Pengambilan pekerja buruh daripada luar di buat secara tetap sudah pasti akan menimbulkan masalah sosio-ekonomi dan politik yang lebih membimbangkan dan bagi mengelak pembentukan masyarakat majmuk pelbagai etnik atau heterogeneous seperti mana yang cuba dielak oleh negara-negara Eropah Barat dan Telok (Weiner. 1990:143). .N.

Kemajmukan masyarakat Malaysia menjadikan negara ini menjadi tarikan masyarakat luar. Antara tahun itu. Proses ini berterusan sehingga penjajahan British di Tanah Melayu. etnik dan bangsa di Malaysia. Walau bagaimanapun. kelompok Syed dan lain-lain. Oleh itu. bahasa dan latar berlakang kebudayaan yang berlainan. Asimilasi bangsa juga turut berlaku apabila perkahwinan antara orang asing dengan penduduk tempatan. menyebabkan kemasukkan migran secara besar-besaran daripada luar. Cina dan India sebagai komponen utamanya. pembentukan masyarakat majmuk di Malaysia bermula apabila kemasukan migran daripada luar. wujud masyarakat berbilang kaum. maka wujud beberapa sub-kategori penduduk berdarah campuran seperti kelompok Peranakan. . Dalam jangka masa yang panjang semasa pemerintahan kolonial British di Malaysia iaitu selama lebih satu ratus lima puluh tahun bermula 1786 hingga 1957. Melayu-Cina dan lain-lain. Melayu-India. Masyarakat homogenis Melayu Tanah Melayu telah mengalami transformasi kepada masyarakat heterogenios Malaysia yang mengandungi etnik-etnik Melayu. ras. Malaysia telah diduduki oleh Jepun semasa perang dunia kedua. adab resam. jangka masa singkat itu dianggap tidak mempunyai signifikan yang besar kepada komposisi dan mobiliti penduduk. Setelah kemasukan migran dari luar akhirnya lahirnya kelompok dari keturunan Cina dan India yang berasimilasi dengan budaya tempatan seperti kelompok Baba-Nyonya yang berketurunan Cina dan kelompok Chitty yang berketurunan India. Kehadiran kelompokkelompok ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang kaya dengan budaya. Kini kebanyakan penduduk Malaysia mempunyai darah kacukan Melayu-Arab.Campur tangan Inggeris di Tanah Melayu bermula apabila Francis Light menduduki Pulau Pinang pada Ogos 1786. Kesimpulannya.

Kalimantan dan Borneo sejak abad ke-16. Sejarah kedatangan Bugis dipercayai telah meninggalkan Kepulauan Sulawesi menuju ke Pulau Jawa. adat resam berkaitan kelahiran. NURSALFARINA MUHAMAD Etnik Minangkabau Orang Minangkabau berasal daripada Sumatra Barat di Indonesia. suku Bisaya hanya terdapat di Borneo sahaja. Masyarakat Melanau mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri contoh nya dalam aspek kehidupan seperti kelahiran.Mula menetap di Negeri Sembilan pada abad ke-14. Umumnya masyarakat ini mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu dari segi kebudayaan . kaum lelaki dalam kalangan masyarakat ini terkenal sebagai penunggang kuda yang mahir.Malaysia serta Kalimantan. Kebanyakan suku kaum ini telah menetap di pantai Timur Sabah iaitu di daerah Tawau.Indonesia.melalui perbandingan bahasa mereka menunjukkan persamaan lebih dekat dengan bahasa Melayu dari bahasa suku Bisaya di Filipina.Suku kaum Bugis Suku kaum Bugis merupakan salah satu etnik yang terdapat di dalam kelompok ras berbilang bangsa di negeri Sabah.kaum bisaya dikaitkan dengan kaum bisaya(Visayan) di Filipina tetapi secara dasarnya. Semporna. perkahwinan dan kematian begitu dititikberatkan. Muhamad Izmal Bin Zainal Abidin Kaum Pribumi Bisaya kaum pribumi bisaya berasal dari barat laut borneo di Sabah dan Timur Sarawak.Mengamalkan adat Matrilineal iaitu harta diwariskan dari ibu kepada anak perempuan. Ameer Miftah Bin Ramly Etnik Melanau Melanau terdapat di Sarawak. Semenanjung Malaysia. Dari segi sejarahnye. Populasinya adalah kedua terbesar selepas kaum Kadazan.tetapi Visaya yang terdapat di Filipina langsung tidak mempunyai perkaitan rapat dengan Bisaya di Borneo.Negeri Sembilan berada di bawah naungan kerajaan Melayu Johor. . Kunak dan Lahad Datu. Sumatera. Kebanyakan masyarakat Bajau mendiami kawasan samporna dan kota Belud. Oleh itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. ADLI MUQMIN BIN AZHAR Etnik Kenyah Kaum Kenyah ialah kaum terbesar(Bumiputera)yang mendiami di kawasan pedalam daerah Baram dan Belaga di Sarawak.Masyarakat Kenyah membina rumah panjang berdekatan dengan sungai. Dalam kehidupan mereka. Muhammad Faiz Asyraf Bin Wahi Etnik Bajau Masyarakat Bajau merupakan masyarakat pribumi Sabah. perkahwinan dan kematian.Dari suku inilah lahirnya pembesar-pembesar Negeri Sembilan yang dipanggil 'Penghulu' kemudiannya 'Undang' dan akhir sekali Yang diPertuan Besar. kepercayaan dan adat resam.yang merupakan jalan perhubungan mereka dari satu tempat ke satu tempat yang lain menggunakan sampan.Asal usul masyarakat Kenyah adalah di Dataran Tinggi Usun Apau sekitar 1400-1700 masihi.

Abdul Hafiz Bin Hashim Suku Momogun Rungus Rungus juga dikenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. diikuti oleh kaum Cina. Tideng Pale adalah ibukota kecamatan Sesayap Ulu masuk dalam wilayah Kabupaten Bulungan dan sebentar lagi akan diresmikan menjadi Ibukota Kabupaten Tana Tidung. AHMAD ASYRAF BIN KAMARUDIN pandangan saya. Martabat adat itu sendiri berbeza kedudukanya bagi masyarakat Malaysia pada hari ini. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang dibentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British.melanau. Suku Semai mengamalkan bercucuk tanam dan amalan ekonomi bertukar hadiah. Bidayuh. adat dianggap sebagai sebuah tradisi lisan yang tinggi sekali martabatnya dalam kehidupan mereka.kebanyakan kaum etnik di malaysia tinggal di sabah dan sarawak.ADIL MUIZZ BIN AZHAR Suku Kaum Tidung sebenarnya berasal dari kata "Tideng" yang artinya "Gunung". Mereka antara suku kaum asli yang berundur ke kawasan hutan dan gunung dengan ketibaan penduduk yang memiliki teknologi lebih tinggi. pekara yang membezakan sesuatu etnik adalah seperti budaya. bagi saya etnik bermaksud kumpulan manusia yang anggota nya mengaitkan sesuatu warisan sepunya. Nor Hashim Bin Jamaludin Pada pendapat saya adat bagi setiap kaum di Malaysia pastinya dilihat dari sistem nilai yang berbeza. dan tingkah laku. etnik ialah kelompok manusia yang anggotanya mengaitkan diri melalui sesuatu warisan sepunya.Bagi masyarakat minangkabau sebagai contoh.. bahasa. prof.dan banyak lagi. Melanau.Contoh etnik-etnik yang ada di malaysia ialah iban.Minangkabau dan Sikh. Kata Tideng Pale berasal dari Bahasa Tidung yang artinya "Gunung Hambar" artinya daerah tersebut terdapat Gunung yang dibawahnya mengalir Sungai sesayap yang apabila pada musim Kemarau adalah merupakan perbatasan antara air Tawar dan air Asin/Laut.kelabit. Melayu. Bagi masyarakat Sarawak. baik warisan yang benar mahupun yang dianggap. adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian.Identiti etnik dipupuk dengan membezakan kelompok diri daripada kelompok yang lain menerusi sifatsifat seperti budaya. Amir Syukri Bin Zainal Kaum Semai adalah kumpulan penduduk separuh kekal yang terdapat di tengah semenanjung Malaysia di Asia Tenggara. Muhammad Akbar Bin Affandi Sarawak yang terkenal dengan nama Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. AmEiRuL MuSTaQIm salam 1 Malaysia. agama dan tingkah laku. bahasa. contohnya. Suku kaum . agama.. Mereka terkenal sebagai suku kaum yang aman. di Malaysia terdapat beratus etnik antaranya Bugis. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak..kenyah.

Dayak Dusun. Secara tradisi suku Momogun Rungus adalah pengamal sistem pemerintahan kesukuan yang di bentuk oleh Kesatuan Bobolizan Rinovusan pada zaman lampau sebelum zaman penjajahan British di semenanjung Kudat dan Teluk Marudu dan Pitas. Mereka menanaman padi bukit dan sawah padi. Etnik ini kaya dengan kraftangan. Suku kaum Rungus adalah penduduk asli kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Muhammad Khairul Anwar bin Abdullah Rungus Rungus juga dikenali sebagai Dusun Laut atau Dayak Dusun. . Momogun Rungus. Momogun Laut atau Dusun Laut NUR HAZMI BIN IBRAHIM Etnik Lun Bawang Etnik Lun Bawang di Sabah dikenali sebagai Lun Dayeh yang bermaksud Orang hulu atau pedalaman.Suku kaum Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. Dayak Laut.Rungus merupakan penduduk terbesar di kawasan utara Sabah. pada 1hb jun setiap tahun diadakan satu pesta yang dinamakan Irau Aco Lun Bawang dirayakan di bandar Lawas sempena perayaan hari Gawai Dayak. Suku Rungus juga dikenali sebagai Momogun. Melobong Rungus.

Kumpulan ini merangkumi suku-suku pribumi seperti:                 Orang Melayu Kedah Orang Melayu Beruas Orang Melayu Manjung Orang Melayu Grik Orang Kelang Orang Melayu Melaka Orang Melayu Kelantan Orang Melayu Terengganu Pantai Orang Melayu Ulu Terengganu Orang Melayu Bentong Orang Melayu Lipis Orang Melayu Temerloh Orang Melayu Johor Orang Melayu Brunei Orang Melayu Kedayan Orang Melayu Cocos Orang Melayu Sarawak ANAK DAGANG Anak Dagang ialah satu istilah yang merujuk kepada orang Melayu di Malaysia yang mana nenekmoyang mereka berasal dari Kepulauan Indonesia. Kemboja. Thailand dan Pulau Hainan (China). Mereka adalah salah satu dari tiga kumpulan yang membentuk masyarakat Melayu di Malaysia. [sunting]Kumpulan Masyarakat Melayu di Malaysia boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan yang berbeza:ANAK JATI Anak Jati ialah satu istilah yang merujuk kepada sekumpulan orang Melayu yang merupakan penduduk pribumi Malaysia. Austro-Asiatic dan Austronesia dengan pengaruh dari bangsa-bangsa dari luar Asia Tenggara. Mereka terdiri daripada rumpun bangsa Austronesia dan terdiri daripada berpuluh-puluh suku yang berbeza iaitu:     Aceh Ambon Banjar Batak (tidak termasuk Mandailing) Bawean (Boyan) . iaitu Negrito.Sejarah Masyarakat Melayu di Malaysia wujud hasil dari percampuran di antara tiga rumpun bangsa yang berbeza. Vietnam.

Melayu Jambi Melayu Palembang. Semua pakaian ini masih lagi mengekalkan ciri-ciri keasliannya seperti mana ia mula dipakai pada zaman dahulu. Cina. Mereka adalah:       Peranakan Parsi Peranakan Arab Jawi Peranakan / Jawi Pekan / Peranakan Kling Peranakan Cina Peranakan Turki Peranakan Siam / Samsam Peranakan Eropah [sunting]Budaya [sunting]Pakaian Orang Melayu Malaysia Tradisional Masyarakat Melayu di Malaysia mempunyai pelbagai jenis pakaian tradisional yang telah pun dipakai sebelum zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.      Bugis Cham Jawa Kerinci Mandailing (dianggap sebagai ) Melayu         Melayu Asahan (Batubara). Melayu Deli. Ada di antara pakaian tersebut mendapat pengaruh daripada budaya bangsa asing seperti Arab. Melayu Patani Melayu Riau Melayu Siak      Minangkabau Nias Ocu (Kampar) Rao (Rawa) Utsul PERANAKAN Peranakan ialah satu istilah yang merujuk kepada sekumpulan orang Melayu di Malaysia yang wujud hasil dari perkahwinan campur di antara orang Melayu (Anak Jati atau Anak Dagang) dengan bangsabangsa asing dari luar Asia Tenggara. Berikut adalah senarai pakaian tradisional Melayu di Malaysia:- . Melayu Bengkulu. India dan juga dari Kepulauan Indonesia.

Pecal.         Baju Kurung Baju Takwa Baju Sikap Pakaian Kehormatan Barat Pakaian Putera Perak Pakaian Puteri Perak Pakaian Zarith Gangga Pakaian Cik Siti Wan Kembang Baju Riau Pahang [sunting]Alat Muzik Tradisional Antara alat muzik tradisional bagi masyarakat Melayu di Malaysia adalah seperti Serunai. Gedumbak. [sunting]Makanan Tradisi Makanan tradisi masyarakat Melayu di Malaysia adalah seperti Nasi Lemak. Makyong adalah diantara teater tradisional tertua di Malaysia dan sering dikaitkan dengan kepercayaan animisme Melayu. Otak-otak. Lontong. Canang.Keropok Gote. Wayang Kulit Siam merupakan sejenis wayang kulit yang berasal dari negeri Kelantan. Gendang Sembilan serulingdan sebagainya. Kecerek. Terengganu. Dodol. Kesenian ini dahulunya sangat terkenal di negeri Kelantan. Makyong adalah sejenis teater tradisional yang dipercayai berasal dari daerah Besut. Nasi Dagang. Kesi. Tetawak. . Pahang. Kedah. Nasi Berlauk. Kesenian ini dikatakan dicipta oleh seorang puteri kepada Raja Ligor yang telah buang negeri oleh ayahandanya. Mek Mulung adalah sejenis teater tradisional yang berasal dari Kampung Wang Tepus di Jitra. Perak dan Patani. Keropok Keping. Ketupat. Belacan dan sebagainya. Roti Jala. Geduk. Dari daerah tersebut. Kedah dan Perlis. Patani. Budu. Sata. Sate. Nasi Ulam. Nasi Tomato. Burasak. Wajik. kesenian ini telah berkembang ke negeri Kelantan. Nasi Tumpang. [sunting]Teater Tradisional Kesenian teater tradisional merupakan sebahagian daripada budaya masyarakat Melayu di Malaysia. Ia juga merupakan jenis wayang kulit yang paling terkenal di Malaysia sejak dahulu hingga ke hari ini. Nasi Kandar. Terengganu. Lemang. Keropok Lekor. Tempoyak. Nasi Kerabu. Kesenian ini hanya boleh ditemui di negeri Kedah sahaja dan kini diancam kepupusan. Kedah.

Hang Tuah merupakan sebuah epik Melayu yang sangat popular di Nusantara. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" di Jambi. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. dari segi etimologi. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari.Sejarah dan Asal Usul Orang Melayu 12:47 PG PENERBIT IBNU AL-MANHAR NO COMMENTS Gambar dipetik daripada filem Hang Tuah yang telah dialih suara (loghat Kedah). Sehubungan itu. Sumatera. . Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. Pengenalan Melayu (‫ )مالي و‬merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu (‫ )مالي و ب هاس‬dan mengamalkan adat resam orang Melayu.

di Indonesia moden. Para pengkaji bersependapat bahawa perkataan "Mo-lo-yo" yang dimaksudkan itu ialah kerajaan yang terletak di Jambi di Pulau Sumatera. warga Indonesia yang dilahirkan selepas kewujudan negara Indonesia lebih suka mengenali diri mereka sebagai orang Indonesia dan mengenali bahasa mereka sebagai bahasa Indonesia. Roland Bradell menganggap tempat itu merujuk kepada Tanjung Penyabung. Istilah Malaya dvipa muncul dalam kitab Purana. E. Gerini menganggap istilah itu berasal daripada perkataan Sanskrit. yang ditulis sebelum zaman Gautama Buddha sehingga 500 Masihi. serta juga Sriwijaya yang terletak di daerah Palembang. Sebelum itu. Sekiranya menurut penakrifan orang Melayu sebagai orang yang bertutur dalam Bahasa Melayu. dan sebahagian dari negeri Thai dan Filipina. Walaupun demikian. dan Madagaskar. Indonesia. Sebaliknya. iaitu malayakom atau malaikurram. yang merujuk kepada Tanjung Kuantan di Semenanjung Malaysia. Dengan kata yang lain. para pengkaji beranggapan bahawa Malaya dvipaialah Pulau Sumatera. Penggunaan istilah "Melayu" muncul buat pertama pada kira-kira 100-150 Masihi dalam karya Ptolemy. bukan semua orang yang berketurunan daripada nenek moyang Melayu adalah orang Melayu. Thailand. iaitu setelah adanya Kesultanan Melayu Melaka. Penakrifan orang Melayu merupakan satu pekerjaan yang sukar. orang Melayu ditakrifkan sebagai: 1. penakrifan ini merangkumi kebanyakan orang di Malaysia. G. Seorang yang beragama Islam Bertutur bahasa Melayu Mengamalkan adat istiadat Melayu . istilah "Melayu" hanya merujuk kepada seseorang yang berketurunan Melayu yang menganut agama Islam. Indonesia. 2. Lebih-lebih lagi. Geographike Sintaxis. Walaupun demikian. Bagaimanapun menurut Perlembagaan Malaysia. Filipina. orang Melayu ditakrifkan hanya sebagai salah satu daripada beratus-ratus kaum/suku di negara itu. Dvipabermaksud "tanah yang dikelilingi air" dan berdasarkan maklumat-maklumat yang lain dalam kitab itu. Tetapi. Menurut perkara ini. yang menggunakan istilah"maleu-kolon". istilah "Melayu" hanya merujuk kepada keturunan raja Melayu dari Sumatera sahaja. Iaitu:   Penakrifan undang-undang Penakrifan antropologi Penakrifan undang-undang Di Malaysia. secara amnya terdapat dua jenis penakrifan untuk menentukan sama ada seseorang itu orang Melayu. 3.Etimologi Istilah "Melayu" ditakrifkan oleh UNESCO pada tahun 1972 sebagai suku bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia. tidaklah sehingga abad ke-17 bahawa istilah "Melayu" yang merujuk kepada bangsa semakin digunakan secara meluas. sebuah kitab Hindu purba. orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Istilah "Melayu" untuk merujuk kepada nama bangsa atau bahasa adalah suatu perkembangan yang agak baru dari segi sejarah. Istilah "Mo-lo-yu" juga dicatat dalam buku catatan perjalanan pengembara Cina pada sekitar tahun 644-645 Masihi semasa zaman Dinasti Tang.

alasan-alasan yang menyokong teori ini adalah seperti berikut: 1. Takrifan undang-undang ini adalah ditetapkan demi keperluan politik di negara Malaysia. Perhubungan bangsa Melayu dengan bangsa Kemboja sekaligus menandakan pertaliannya dengan dataran Yunan. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) atau di Singapura atau pada hari merdeka. yang ditandai dengan perpindahan Orang Negrito.[15] adapun menyatakan "nenek moyang" orang Melayu itu berasal dari Yunan. Maka dengan itu. orang Melayu itu dari segi zahirnya. Berdasarkan teori ini. dalam buku Teks Pengajian Malaysia.R Logen. J. penduduk di Kemboja mungkin berasal dari dataran Yunnan dengan menyusuri Sungai Mekong. Kapak Tua yang mirip kepada Kapak Tua di Asia Tengah ditemui di Kepulauan Melayu. J.R Foster. dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura. Tetapi pendapat ini masih belum mendapat bukti yang kukuh. berbadan sederhana besar serta tegap dan selalu berlemah lembut serta berbudi bahasa. ia adalah tidak menepati hakikat di mana sebenarnya terdapat juga orang Melayu yang bermastautin di luar Persekutuan Malaysia. 3. Dari segi etnologi. 2. Dengan lebih lanjut lagi. Secara amnya terdapat 2 teori mengenai asal-usul bangsa Melayu iaitu:   Bangsa Melayu berasal dari Yunnan (Teori Yunnan) Bangsa Melayu berasal dari Nusantara (Teori Nusantara) Selain itu ada juga pendapat yang mengusulkan bahawa orang Minangkabau itu berasal daripada pengikut Nabi Nuh. Teori ini disokong oleh beberapa sarjana seperti R. Perkara ini menunjukkan adanya migrasi penduduk dari Asia Tengah ke Kepulauan Melayu. tetapi kata sepakat antara para sarjana belum dicapai. Berikut adalah huraiannya.H Geldern. Contohnya di selatan Thailand terdapat juga kelompok manusia yang bertutur dalam Bahasa Melayu dan mengamalkan budaya orang Melayu. Secara keseluruhannya.C Kern. Slametmuljana dan juga Asmah Haji Omar.H. dikatakan orang Melayu datang dari Yunan ke Kepulauan Melayu menerusi tiga gelombang yang utama. Melayu Proto. Contohnya. J. Teori ini merupakan teori yang popular yakni diterima umum. Asal usul bangsa MelayuAsal usul bangsa Melayu merupakan sesuatu yang sukar ditentukan. dan juga Melayu Deutro. Bahasa Melayu adalah serumpun dengan bahasa di Kemboja. . Penakrifan antropologi Menurut Syed Husin Ali yang merupakan ahli antropologi di negara Malaysia. iaitu bangsa Ark yang mendarat di muara Sungai Jambi dan Palembang.4. Adat resam bangsa Melayu mirip kepada suku Naga di daerah Assam (berhampiran dengan sempadan India dengan Myanmar). lazimnya berkulit sawo matang. Melayu bermakna kelompok masyarakat yang mengamalkan sistem kemasyarakatan dwisisi dan kegenerasian yang termasuk dalam bangsaMongoloid. semasa banjir besar berlaku di bumi. Penakfifan ini tidak sesuai untuk takrifan kaum Cina yang berbeza pertuturannya sebaliknya berkongsi tulisan dan adab resam yang sama dikalangan suku kaum-suku kaum yang berlainan. Walaupun terdapat beberapa kajian dilakukan untuk menjelaskan perkara ini.

K. Mereka mempunyai peradaban yang lebih maju daripada orang Negrito. Terdapat satu lagi persamaan antara Melayu Proto dimana dikenali sebagai Melayu Negosiddek dimana kebanyakan terdapat disebuah pulau yang dikenali sebagai Pinang. Kelantan. Melayu Proto Perpindahan orang Melayu Proto ke Kepulauan Melayu diperkirakan berlaku pada 2.Himly tidak bersetuju dengan pendapat yang mengatakan bahawa Bahasa Melayu serumpun dengan Bahasa Champa. Bangsa Melayu dan bangsa Jawa mempunyai tamadun yang tinggi pada abad ke-19. tetapi berasal dan berkembang di Nusantara. Manusia kuno Homo Soloinensis dan Homo Wajakensis terdapat di Pulau Jawa. berhidung lebar. 3. Daripada orang Negrito telah diperturunkan orang Semangyang mempunyai ciri-ciri fizikal berkulit gelap. Bahasa di Nusantara (Bahasa Austronesia) mempunyai perbezaan yang ketara dengan bahasa di Asia Tengah (Bahasa Indo-Eropah). Teori ini adalah disokong dengan alasan-alasan seperti di bawah: 1.Crawfurd. . Taraf ini hanya dapat dicapai setelah perkembangan budaya yang lama. berbibir penuh. Mereka diperkirakan ada di sini sejak 1000 SM berdasarkan penerokaan arkeologi di Gua Cha. 4. serta saiz badan yang pendek. berambut keriting. ditandai dengan kemahiran bercucuk tanam. 2. Sutan Takdir Alisjahbana dan juga Gorys Keraf.Himly.500 SM. persamaan yang berlaku di kedua-dua bahasa adalah satu fenomena "ambilan". Perkara ini menunjukkan orang Melayu tidak berasal dari mana-mana. Baginya.Orang Negrito Orang Negrito merupakan penduduk paling awal di Kepulauan Melayu.500 SM. Melayu Negosiddek ini mahir dalam bidang lautan tetapi tidak pandai berenang. Teori Nusantara Teori ini didukung oleh sarjana-sarjana seperti J. K. Penemuan manusia kuno ini di Pulau Jawa menunjukkan adanya kemungkinan orang Melayu itu keturunan daripada manusia kuno tersebut yakni berasal daripada Jawa dan mewujudkan tamadun bersendirian. Melayu Deutro Perpindahan orang Melayu Deutro merupakan gelombang perpindahan orang Melayu kuno yang kedua yang berlaku pada 1. bermata bundar. Mereka merupakan manusia yang hidup di pantai dan mempunyai kemahiran berlayar.

A History of Malaysia and Singapore. kita kena faham yang Bangsa Melayu dan Kumpulan Etnik Melayu adalah dua benda yang berlainan. Bangsa Melayu merujuk kepada masyarakat Melayu di Malaysia. yang dikatakan sebagai Melayu Proto ialah Melayu Asli ataupun Melayu Purba yang berhijrah daripada Tanah Besar Asia atau Yunnan ke Semenanjung Malaysia dan Kepulauan Melayu pada sekitar tahun 2500 sebelum masihi. Manakala Kumpulan Etnik Melayu merujuk kepada masyarakat Melayu secara khusus kepada Semenanjung Malaysia dan Kepulauan Sumatera. Asal Usul Bangsa Melayu Menurut beberapa sumber. Mereka dikatakan mempunyai kemahiran dalam bidang pertanian.Asal-usul Melayu Dari Mana Kita Datang Dalam membicarakan pasal Melayu ni. . Berdasarkan catatan oleh Neil Joseph Ryan (1976). dikatakan Melayu itu berasal daripada Melayu Proto dan Deutero.

Orang Melayu terdahulu telah kemudian diganti oleh Melayu Deutero dalam gelombang kedua penghijrahan dari tanah besar Asia di sekitar 300 Sebelum Masihi. India dan Thai. ia cukup luas kerana wujudnya pelbagai jenis bangsa Melayu di Malaysia berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Pusat Sains Kesihatan. Jikalau kita ingin berkata mengenai asal-usul orang Melayu. and global issues. regional. Singapore: Institute of Southeast Asian Studies. Cina. Security and Southeast Asia: domestic. Ini menyokong fakta sejarah yang pernah menyebut Kerajaan Melayu Melaka satu ketika dulu adalah kerajaan yang gemilang dan kedatangan pedagang dari China. Dikatakan terdapat 14 sub etnik Melayu yang mendiami Semenanjung iaitu: i . Kajian mereka mendapati wujudnya kepelbagaian corak DNA yang terdapat dalam Masyarakat Melayu moden hari ini yang mungkin berlaku kerana percampuran dengan orang Arab.Manakala Melayu Deutero pula. Universiti Sains Malaysia yang dimulakan sejak Januari 2006 bertajuk Menjejak Asal-usul Melayu di Semenanjung Malaysia. Melayu Kelantan (Melayu yang masih asli) di Kelantan ii. menurut Alan Collins (2003). Melayu Yunan di Terengganu iii. Melayu Minang di Negeri Sembilan iv. India dan Arab menyebabkan berlakunya perkahwinan campur. Melayu Aceh di Perak .

. Melayu Batak di Perak dan Pulau Pinang xiv. Ini kerana Melayu Kelantan masih memelihara keturunan mereka tanpa banyak berlaku perkahwinan campur. Melayu Jawa di Johor dan Selangor xii. Selangor dan Perak Hasil awal yang diperolehi mencadangkan suku Melayu Kelantan adalah suku Melayu yang masih tulen. Melayu Bugis di Johor ix. Melayu Kerinci di Selangor x. Selain itu. Melayu Banjar di Johor. Selangor dan Perak xiii. Melayu Mandailing di Perak vi. Melayu Jambi di Johor. Melayu Riau di Johor viii. Melayu Champa di Perak. Melayu Rawa di Perak vii.v. suku Melayu Kelantan juga dikatakan suku pertama yang membuat petempatan di Semenanjung. Kedah dan Kelantan xi.

sebenarnya . Malah melalui ujian DNA. dikatakan ada satu penanda di dalamnya yang hanya biasa ditemukan dalam populasi di India. Jadi walau daripada mana pun kita datang.Budaya melayu juga dikatakan ada persamaan dengan suku Naga yang menetap di perbatasan Myanmar/India.

Justeru. Syawal dengan Hari Raya Puasa. 4. Kepada sesama Islam diucapkan "Assalammualaikum. pengaruh Cina dan India serta agama Budha dan Hindu dalam masyarakat Melayu tidak dinafikan. 2. Syaaban dengan Nisfu Syaaban. Pada setiap tengah hari Jumaat mereka mengadakan sembahyang Jumaat beramai-ramai di tempat ibadat bernama "masjid". Orang Melayu biasanya saling menyapa dengan ucapan "salam" dan berjabat tangan. ADAT RESAM KAUM-KAUM DI MALAYSIA ADAT RESAM ORANG MELAYU 1. sebagai Orang Islam. secara tradisi ibu Melayu "berpantang" selama 40 hari dengan menggunakan makanan. Zohor. Bagi bayi perempuan pula ia diserukan dengan "iqamat". gerak badan dan tidak mengambil beberapa jenis makanan yang "sejuk". 5. Dari segi adar istiadat dan upacara pula terdapat beberapa jenis adat dalam edaran hidup orang Melayu menyambut kelahiran bayi. Asar. Ramadhan dengan berpuasa selama sebulan. supaya yang menjadi suruhan Allah kita laksanakan dan yang ditegah kita jauhi. sebaik sahaja siap dibersihkan dan dibedungkan. Mereka biasanya menunjukkan wajah yang mesra dan suara yang lembut. Biasanya setelah beberapa hari. kita perlu pandai membezakan adat melayu dan budaya melayu dengan tuntutan agama. seorang anak itu diberi nama dan dicukurkan rambutnya dalam satu kenduri dan bacaan "berzanji" serta doa selamat. 6. Malahan masyarakat asli Sabah dan Sarawak juga penduduk lebih awal daripada Cina dan India dan merupakan masyarakat utama seperti melayu dan termakub dalam perlembagaan." 3. Rabi'ulawal dengan Maulidur Rasul. Zulhijjah dengan menunaikan haji di Mekah serta merayakan Hari Raya Haji. Kepada orang bukan Islam selalu mengucapkan "selamat pagi" atau sebagainya mengikut masa atau pun "apa khabar" saja. Maghrib dan Isyak. Namun. bayi tersebut akan disambut oleh seorang lelaki dewasa yang menyerukan "azan" perlahan=lahan di telinganya. Teras budaya hidup orang Melayu adalah mengerjakan sembahyang lima waktu iaitu sembahyang Subuh. Pada bulan-bulan tertentu mereka mengadakan acara ibadat tertentu seperti bulan Muharam dengan sambutan Awal Muharam.kita adalah penghuni kepulauan Melayu sebelum kehadiran bangsa-bangsa lain seperti Cina dan India. Ibu juga berdiang iaitu memanaskan badan . Adat resam masyarakat Melayu adalah berasaskan kepada ajaran agama Islam dan warisan kebudayaan mereka. sekurang-kurangnya seminggu. Ketika lahir seorang bayi lelaki.

Dia akan dimandikan. Apakala isteri hamil maka beberapa upacara dan pantang larang diikuti. Sekarang urusan kelahiran dilakukan di hospital atau pun diuruskan oleh bidan yang terlatih dari Pusat Kesihatan. Perkahwinan berlaku pada zaman belia kira-kira pada umur 20 tahun atau lebih. 40 serta 100 hari) dan juga kenduri arwah pada setiap tahun kematian. semua anggota keluarga sentiasa menjaga si sakit dan jiran-jiran digalakkan berkunjung serta mendoakan supaya selamat. diwangikan tubuhnya dengan geharu. setelah remaja kecil. isteri dijaga oleh seorang bidan kampung. Dia juga diurut oleh tukang urut dan memakan jamu serta dibengkung badannya dengan balutan kain panjang selama tempoh pantang itu. menaangkap ikan dan juga membina rumah. 9. . Apakala seseorang lelaki telah menemui jodoh dengan seorang wanita maka ibu bapa atau wakilnya masuk meminang untuk menetapkan tarikh perkahwinan dan bayaran-bayaran tertentu seperti mas kahwin. Katika sakit. belanja hantaran dan pelbagai keperluan lain. 11. 7. Setelah berkahwin. 10. mayatnya ditutup dan dibaringkan di ruang tamu dengan mengiring menghadap kiblat atau Mekah. Ada juga kepercayaan tradisi berkaitan hantu dan kejadian alam yang mempunyai pantang larang tetapi banyak daripadanya telah dilupakan dan tidak lagi diamalkan kini. dikafankan. Bagi anak pertama secara tradisi diadakan upacara "lenggang perut" untuk menjaga keselamatan kelahiran bayi. Ketika mati. kanak-kanak lelaki dikhatankan (circumcision) dan mula diajar membaca kitab suci Islam Al-Quran sampai tamat (khatam) 8. Disamping upacara-upacara tadi terdapat juga upacara dalam sistem pertanian seperti pertanian padi. Pada ketika hampir kematian. seseorang itu diajar "mengucap dua kalimah syahadah". pasangan muda boleh tinggal bersama keluarga lelaki atau keluarga perempuan atau pun di rumah sendiri. disembahyangkan dan kemudian dikebumikan di kawasan perkuburan oleh ketua agama seperti Imam secepat yang mungkin.di tepi unggun api ataupun "bertungku". 12. Selepas sehari keluarganya akan mengadakan doa selamat selamatiga hari dan tujuh hari (dan secara tradisi kenduri 14. Waktu kelahiran.

Adat Resam Melayu (bab 1) December 22. Dalam aspek kelahiran ini. jangan mati adat. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Adat resam kelahiran 2. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. 2009 Oleh Anak Waris Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam. Sewaktu mengandung Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. Adat resam kematian Adat resam Kelahiran Pengenalan Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. bersalin dan selepas lahir. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. Adat resam perkahwinan 3. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Adat ini dapat dilihat pada tiga aspek kehidupan iaitu:1. Peralatan untuk upacara ini termasuk:- .

8. Bidan mengambil buah kelapa yang telah dibersihkan lalu menggulingkannya perlahan-lahan di atas perut terus ke hujung kakinya sebanyak tujuh kali. Tepung tawar dicalit ke mukanya dan beras kunyit ditabur. anak yang dikandungnya adalah lelaki dan perempuan jika sebaliknya. Seterusnya adat mandi sintuk limau dan air buyung dilakukan.25 Pada permulaannya bidan akan membacakan jampi mentera dan mengandam wanita hamil tadi. 2. kain yang di bawah sekali diberikan kepada bidan beserta dengan peralatan upacara tadi. Setelah acara itu selesai bidan akan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berbentuk melintang sehelai di atas sehelai yang lain. 3. Sebiji telur diselitkan di kain basahan iaitu di bahagian perutnya dan sebuah cermin kecil dibawa bersama. Bidan akan mengurut ibu yang yang hamil dengan menggunakan minyak kelapa atau minyak urut. Wanita itu didudukkan di atas kerusi di mana pada kaki kerusi itu ditambat seekor ayam. kenduri doa selamat akan diadakan dan ibu yang menjalani upacara ini dipakaikan dengan pakaian baru. wanita itu bercermin muka dengan harapan anak yang bakal lahir nanti mempunyai rupa paras yang cantik. Kemudian air buyung dijiruskan ke badannya manakala telur tadi dilepaskan atau dijatuhkan dengan kepercayaan ia akan memudahkan wanita tadi bersalin. . 6. 9. Akhirnya bidan akan melenggangkan setiap helai kain tersebut pada perut wanita hamil itu. 4. Ibu yang hamil dibaringkan di atas lapisan kain-kain tersebut. Adalah dipercayai adat ini mengandungi unsur-unsur budaya Hindu. 5. 7. Mengikut adatnya. Adalah dipercayai sekiranya kelapa berhenti bergolek dengan matanya ke atas. Lazimnya pada hari tersebut. Tujuh helai kain dengan tujuh warna berlainan Segantang beras Sebiji kelapa Beberapa urat benang mentah Damar Minyak kelapa atau minyak urut Lilin Tepak sirih yang lengkap isinya Pengeras sebanyak RM1.1. Setelah membersihkan badan.

Masyarakat ialah satu masyarakat yang kompleks yang merupakan praktis yang mantap untuk mengawal pelbagai aktiviti sosial dan membentuk kehidupan sosial. masyarakat merujuk kepada sekumpulan manusia yang berkongsi budaya yang sama. Kepentingan adat resam di dalam hidup masyarakat tidak kira apa bangsa sekalipun tidak dapat dinafikan. Namun begitu masyarakat di Negara kita masih boleh hidup dalam keadaan yang aman dan damai. menduduki satu kawasan yang khas dan merasai kewujudan mereka sebagai satu entity yang bersatu padu dan berbeza dengan yang lain. adat resam masyarakat etnik Sarawak dan adat resam masyarakat orang Asli. Adat resam masyarakat di Malaysia boleh dilihat berasaskan ras-ras seperti adar resam masyarakat Melayu. ini bermakna institusi dalam masyarakat adalah saling berkait dan saling bergantung antara satu sama lain. ritual keagamaan dan kerajaan. Masyarakat ialah satu konsep yang penting yang perlu difahami dalam hubungan etnik. Apabila masyarakat dilihat sebagai satu institusi yang kompleks . Hal ini penting dalam masyarakat Malaysia kerana negara kita adalah negara yang majmuk. perkahwinan sehinggalah kematian terdapat di dalam hidup semua masyarakat di Malaysia. Cara yang paling baik dalam memahami konsep masyarakat adalah dengan menganalisis aspek-aspek penting di dalamnya.Tajuk: Adat Resam Masyarakat Majmuk di Malaysia Konsep asas mengenai setiap disiplin dalam pengetahuan sains sosial perlu difahami oleh setipa lapisan masyarakat. Bagi memahami fenomena hubungan etnik. sama ada pada peringkat Malaysia ataupun global. Setiap masyarakat . Secara umumnya. Adat resam merupakan kebiasaan cara hidup yang diamalkan oleh sesuatu masyarakat yang dapat menggambarkan corak budaya masyarakat tersebut. kurikulum pendidikan. Contoh institusi ialah perkahwinan. saya akan mendefinisikan dahulu maksud masyarakat. Adat yang merangkumi seluruh aspek bermula dari kelahiran. adat resam masyarakat Cina. adat resam masyarakat etnik Sabah. Kehidupan di Malaysia sememangnya terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Sebelum mengupas lebih lanjut mengenai adat resam masyarakat Malaysia ini.adapt resam masyarakat India.

jangan mati adat. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. Ketika mengandung tedapat adat melenggang perut. kelahiran dan kematian. bidan akan menyambutnya dengan jampi dan serapah lalu disemburkan dengan daun sirih. Dalam aspek kelahiran ini. Terdapat adat pantang selepas melahirkan anak. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Tempoh . tali pusatnya akan dipotong dengan menggunakan sembilu buluh dan dialas di atas sekeping wang perak satu ringgit. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam.di Malaysiamempunyai adat resam yang tersendiri yang diamalkan oleh setiap lapisan masyarakat tersebut. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Baki tali pusat di perut bayi akan dibubuh kunyit dan kapur lalu dibungkus dengan daun sirih yang telah dilayukan di atas bara api sehinggalah tali pusat itu tanggal sendiri. Mereka akan terkena bentan atau perkara sampingan jika melanggar pantang. Selepas bersalin. Selain itu. Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak. Adat ini dapat dilihat pada tiga aspek kehidupan iaitu adat resam perkahwinan. Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. Selepas bayi dibersihkan. bersalin dan selepas lahir. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. Di sesetengah tempat tali pusat dipotong menggunakan cincin emas. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. terdapat pula adapt memotong tali pusat.

Adat berkhatan akan dijalankan oleh Tok Mudim. kebanyakan kanakkanak perempuan akan menjalani upacara ini sekurang-kurangnya ketika berumur setahun atau lebih. bayi dipakaikan dengan pakaian cantik dan diletakkan di atas talam yang dialas dengan tilam kecil atau didukung oleh bapa atau datuknya. Selepas bertungku terdapat amalan berbengkung. Pada hari itu. tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran. adapt bersunat juga dilakukan. Apabila bayi sudah melepasi hari ketujuh adat cukur rambut atau potong jambul akan dilakukan. Dalam masyarakat Cina. mereka akan menjalani adat bersunat atau juga dipanggil berkhatan ketika umur mereka dalam lingkungan 8 hingga 12 tahun. Akhirnya kelapa tersebut di tanam di sekitar halaman. Sewaktu mengandung. Di dalam ajaran Islam. bersunat atau berkhatan adalah wajib kerana Islam menitikberatkan kesucian lahir dan batin. Adat bersunat bagi bayi perempuan lazimnya dilakukan ketika bayi itu masih kecil iaitu beberapa hari selepas dilahirkan. Bagi kanak-kanak lelaki. Kesemua rambut yang dicukur akan dimasukkan ke dalam kelapa. Dalam adat masyarakat Melayu. Kehidupan mereka bnayak dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling.ia baik dari segi kesihatan. perkahwinan dan kematian. Si bayi seterusnya dibawa ke tengah majlis dan disambut oleh hadirin lelaki sambil berselawat. Amalan berbengkung ini bertujuan untuk mengatasi perut buncit atau pinggul yang turun selepas bersalin di samping memberi keselesaan kepada wanita selepas bersalin. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab .berpantang lazimnya berlangsung selama empat puluh empat hari dikira dari hari mula bersalin dan ada juga yang berpantang selama seratus hari. Selama berpantang mereka diberi makan ubat-ubat tradisi dan bertungku. namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. Di samping itu juga. mereka mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina. Dalam pelbagai perkara. Namun demikian. wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka.

Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Mereka juga mementingkan anak lelaki. Dari segi pemakanan. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Pangkal nama tersebut ialah nama bagi keturunan mereka. samada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. . Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin disamping menguatkan semula tenaga. Masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak . kemudiannya digoreng. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. Seperti masyarakat Melayu. . halia dan lada. Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Wanita mengandung juga tidak dibenarkan melakukan kerja terutamanya memaku khuatiri bayi yang dikandung kam mengalami kecacatan.menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan.

pihak lelaki akan mengadakan persediaan. Khidmat tukang tilik digunakan untuk penetapan tarikh tersebut berpandukan kepada sebuah buku iaitu Toong-Su. Tradisi makan bersama ini amat penting dalam masyarakat Cina kerana ia dapat mengeratkan perhubungan di antara kedua belah keluarga. Nyen-sang kepunyaan si gadis pula akan diberi kepada tukang tilik bersama-sama maklumat yang sama tentang dirinya. Sebahagian masyarakat Cina lebih gemar mengadakan perbincangan tersebut di restoran-restoran dengan disertai saudara mara lain. Majlis pertunangan kan dilakukan. Adat ini penting bagi mengenali wanita yang hendak dikahwini dan perkahwinan yang akan berlangsung berkekalan sepanjang hayat mereka. Setelah nyen-sang diterima. peribadi. Adat merisik dijalankan untuk mengetahui latar belakang gadis yang dihajati.lama. Hari pertunangan dilakukan berdasarkan kalendar Cina dan ia hendaklah bersesuaian dengan bintang kelahiran kedua pasangan tersebut. Pada asasnya adat resam perkahwiwan masyarakat Cina merangkumi peringkat merisik. pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. keturunan. umur dan tarikh lahirnya yang didapati daripada tukang tilik. Selepas kedua-dua belah phak bersetuju ketika amalan merisik dijalankan. Bagi membukitkan persetujuan. perkahwinan penting untuk mengekalkan institusi keluarga dan melaluinya keturunan nenek moyang dapat diteruskan daripada satu generasi kepada generasi yang lain. . bertunang dan majlis perkahwinan. meminang. watak dan tingkah laku si gadis. Perbincangan ketika merisik adalah berkenaan perkara-perkara umum terutama tentang latar belakang keluarga dan asal keturunan. Masyarakat Cina terlalu mengambil berat tentang nama . Mengikut kepercayaan mereka juga. Dalam perkahwinan masyarakat Cina. Ini penting kerana jika dilakukan pada waktu yang tidak sesuai dipercayai akan ditimpa bencana dan perkahwinan akan menghalami kegagalan. . gadis berkenaan akan menyerahkan sekeping kertas merah atau nyen-sang yang tertulis nama gadis. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. Upacara bertukar cincin dilakukan mengikut masa yang ditetapkan . cincin disarung di jari manis kiri oleh kedua-dua bakal pengantin sehingga hari perkahwinan.

Hantaran dan mas kahwin lazimnya diberi semasa upacara bertukar cincin perkahwinan atau pada hari lain seperti hari istiadat perkahwinan yang diadakan di Pejabat Pendaftaran Perkahwinan. Di antara hantarannya ialah sebentuk cincin emas, sepersalinan pakaian, kain dan wang tunai. Sekiranya pihak lelaki tidak menyediakan barang hantaran yang cukup kepada pengantin perempuan, sejumlah besar wang tunai akan diberi. Beserta dengan penghantaran mas kahwin, keluarga pengantin perempuan diberitahu tarikh perkahwinan dan rundingan akan dibuat dengan pengantin perempuan. Dalam masyarkat Cina, semakin besar mas kahwin yang diberikan, semakin tinggi martabat dan kedudukan pihak lelaki. Hari perkahwinan akan dilangsungkan setelah setahun bertunang atau mengikut tempoh yang dipersetujui oleh kedua belah pihak. Sebelum tiba hari perkahwinan sekiranya terdapat kematian di kalangan ahli keluarga bakal pengantin, perkahwinan itu mesti ditangguhkan pada tahun hadapan ataupun selama seratus hari. Hal ini bagi menghormati si mati. Baju pengantin sebaik-baiknya bewarna putih, merah atau kuning. Adalah dilarang memakai baju hitam, biru dan kelabu kerana dipercayai warnawarna tersebut melambangkan kematian dan kesedihan. Seterusnya pengantin lelaki akan bertandang ke rumah pengantin perempuan dan pada masa itulah pengantin lelaki dan perempuan akan duduk bersama buat kali pertama. Selepas acara bersanding, pasangan pengantin akan dibawa bertemu ahli keluarga masing-masing. Pengantin lelaki akan memperkenalkan keluarga dan sauadara maranya kepada isterinya dan ini begitulah sebaliknya di samping itu juga kedua pengantin akan meminta restu daripada keluarga mertua masing-masing. Dalam masyarakat Cina juga, upacara meminum teh sangat penting dan masih diamalkan. Ia merupakan tradisi masyarakat Cina yang mempunyai maksud yang tersendiri. Adat ini melambangkan penerimaan pasangan pengantin terutamanya si isteri dalam keluarga si suami di samping bertujuan untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. Dalam upacara ini pasangan pengantin akan memberi teh yang disediakan kepada saudara mara pihak lelaki. Walau bagaimanapun adat bersanding dan upacara minum teh ini sudah kurang diamalkan oleh masyarakat Cina hari ini.

Kemuncak upacara perkahwinan masyarakat Cina ialah pada sebelah malam iaitu jamuan makan. Jamuan makan ini diadakan secara besar-besaran samada di rumah, dewan, atau restoran. Tetamu-tetamu yang datang akan membawa ang-pau sebagai hadiah kepada pasangan pengantin. Pada masa yang sama kedua pengantin akan cuba mengenali dan beramah mesra dengan ahli keluarga kedua belah pihak. Akhir sekali, sebagai bukti perkahwinan, pasangan pengantin akan menandatangani dua pucuk surat perkahwinan iaitu Keat Foon Ching Su di hadapan beberapa orang saksi. Pada hari ini masyarakat Cina kurang mengamalkan adat perkahwinan secara tradisi sebaliknya menjalankan perkahwinan secara sivil iaitu dengan mendaftarkan perkahwinan di gereja, terutamanya di kalangan mereka yang beragama Kristian. Masyarakat India merupakan etnik ketiga terbesar di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Seperti masyarakat lain, masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Seperti juga masyarakat lain, masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum, justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum Bagi masyarakat India, Adat Valaikaappu adalah adat yang dilakukan ketika kandungan sulung wanita hamil menjangkau usia tujuh hingga sembilan bulan. Wanita hamil tersebut akan dipakaikan sebentuk gelang tangan baru yang dikenali sebagai Suulkaappu.ndia, sewaktu wanita India mengandung Adat Valaikaappu dilakukan. Adat Valaikaappu diadakan pada hari dan masa yang baik menurut kalendar India. Upacara ini akan diadakan di rumah suami atau ibu bapa dan disertai oleh kaum wanita yang telah bersuami dan mempunyai anak yang dipanggil cumanggali. Pada hari upacara dilakukan, hadiah kepada wanita hamil tersebut yang dikenali sebagai ciirdiatur ke dalam dulang yang mempunyai bilangan ganjil. Hadiah ini termasuk barang kemas, sari, gelang tangan, serbuk kumkum, kunyit, buah-buahan, sirih pinang, sikat dan cermin serta pelbagai manisan.

Wanita hamil tersebut didudukkan di bilik mandi dan dimandikan dengan air seperti air susu, air kunyit, air kelapa muda, air mawar dan bungabungaan. Setelah mandi, wanita hamil tersebut akan dihias seperti pengantin dan seterusnya akan dikalungkan dengan kalungan bunga oleh suaminya. Waktu kelahiran adalah penting bagi masyarakat India dimana ia akan dicatat dengan tepat bagi menentukan bintang bayi mengikut almanak Hindu. Bintang bayi ini akan menentukan mental, fizikal dan rohani bayi sehingga dewasa. Sebaik sahaja bayi dilahirkan, sami atau sesiapa sahaja yang berpengetahuan tinggi mengenai agama Hindu akan membisikkan Gayatri Mantiram iaitu sejenis mantera Tuhan di telinga bayi sebelum tali pusat dipotong. Namun begitu adat ini disesuaikan dengan hanya membisikkannya sebaik sahaja melihat bayi tersebut kerana perubatan moden tidak membenarkan sesiapa memasuki bilik bersalin. Tali pusat yang dipotong akan ditanam bersama uri dan tembuni di sekitar kawasan rumah bersama duit tembaga, serbuk kunyit, garam dan pinang. Bahan-bahan ini dimasukkan bersama untuk mengelak dari dikorek oleh binatang liar dan tidak digunakan oleh ahli sihir. Bayi yang baru dilahirkan juga akan di sapu madu pada lidah bayi yang baru dilahirkan. Air gula juga boleh digunakan. Madu digunakan untuk melebutkan lidah untuk memudahkan pertuturan bayi. Bayi juga akan dibawa pulang pada hari ganjil seperti hari pertama, hari kedua dan hari ketiga. Sebelum bayi dibawa masuk ke rumah upacara aalati dilakukan. Ia bertujuan untuk mengelakkan bala atau sebarang malapetaka dariapada berlaku. Apabila bayi dan ibu kembali ke rumah, mereka diasingkan dari ahli keluarga yang lain di sebuah bilik khas yang sentiasa dijaga kebersihannya. Bagi dua minggu pertama, orang luar dilarang melawat mereka kecuali untuk tujuan perubatan. Bayi pula kebiasaanya dimandikan pada waktu petang oleh seorang wanita yang berpengalaman. Mandian ini dilakukan dengan menyiram ke seluruh badan bayi dengan menggunakan air suam yang kadangkala dicampur dengan bahan-bahan herba. Ia bertujuan untuk mengelak penyakit sawan atau kuning. Susu juga digunakan sebagai bahan utama untuk melembutkan kulit bayi. Ketika bayi dimandikan, urutan perlahan dilakukan pada tubuh bayi dan tulang belakang bayi supaya tidak bengkok. Bagi tujuan kecantikan,

hidung, kening dan telinga turut diurut. Beberapa bahan seperti serbuk kunyit, minyak bijan, kas-kas dan kacang hijau yang ditumbuk digunakan sebagai pembersih badan bayi bertujuan untuk mengelakkan penyakit kulit dan melicinkan kulit bayi. Sebaik sahaja bayi berusia enam belas hari, upacara pemberian nama dilakukan. Ia dilakukan dengan memasukkan bayi ke dalam buaian dan dikendalikan oleh ahli keluarga yang tertua yang arif tentang agama dan perkara yang berkaitan dengan dewadewa. Nama-nama yang dipilih lazimnya berdasarkan almanak dengan mengikut tarikh kelahiran bayi. Nama-nama tokoh sejarawan, nenek moyang serta yang berkaitan dengan agama Hindu juga dipilih bagi bayi tersebut kerana nama yang dipilih ini akan mempengaruhi perwatakannya kelak. Dalam adat perkahwinan masyarakat India, terdapat juga amalan merisik. Dalam peringkat merisik, beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik, sub etnik, kasta dan agama. Selain itu, faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur, tahap pendidikan, jenis pekerjaan, etika dan moral, rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Dalam adat kunjungan ke rumah, bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. Adat ini dikenali sebagai pen paarttal atau dalam bahasa Melayu dipanggil sebagai melihat bakal isteri. Selepas itu, Ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa, sirih pinang, bunga-bungaan, buah-buahan, cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Sebaik sahaja sampai ke rumah bakal pengantin perempuan, bapa kedua-dua belah pihak akan berbincang mengenai perkahwinan tersebut. Sekiranya bapa salah seorang bakal pengantin telah meninggal dunia, perbincangan akan diadakan dengan saudara-mara. Sekiranya kedua-dua belah pihak pengantin bersetuju, mereka akan mengikat janji. Majlis perkahwinan dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Kad undangan disapu dengan

air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Selepas majlis perkahwinan, pengantin perempuan akan menziarahi rumah pengantin lelaki sebagai tanda menghormati keluarga pengantin lelaki. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. Jamuan perkahwinan tidak ketinggalan diadakan selepas upacara perkahwinan dijalankan. Sekiranya perkahwinan dilakukan di kuil, sayur-sayuran akan dihidangkan kepada para tetamu. Sekiranya jamuan diadakan di dewan, makanan selain dari sayursayuran dihidangkan, kecuali daging kerana daging amat dilarang dalam agama Hindu. Jamuan tersebut akan turut disertai oleh saudara mara serta sahabat handai. Dalam masyarakat India, mereka mempercayai kelahiran semula selepas kematian. Dalam masyarakat India, mayat akan dibakar atau dikebumikan. Untuk melaksanakan upacara ini, pelbagai adat tertentu akan dilakukan. Sekiranya seseorang itu telah meninggal dunia, mayat akan diletakkan di ruang tamu. Kepala mayat dihadapkan ke arah selatan dan sebuah lampu minyak atau kaamaatci amman vilakku dipasang dinyalakan. Kemudian sebiji kelapa terbelah dua dan sirih pinang diletakkan berhampiran si mati. Kemenyan dan kapur barus diasap sebagai simbol ketenangan jiwa si mati. Serbuk suci atau tiruniiru disapu pada dahi si mati sebelum disembahyang. Mayat orang India akan diusung ke tanah perkuburan dengan menggunakan pengusung. Apabila tiba di tanah perkuburan, pengusung perlu membayar duit kepada penyelenggara sebagai upah mengorek liang lahad. Keranda akan digerakkan beberapa kali sebelum menghampiri liang lahad. Pergerakan dimulakan dengan dengan mengubah bahagaian kaki ke kubur dan kemudian bahagian kepala. Ini adalah seperti pergerakan bayi yang berada di dalam kandungan. Oleh itu si mati dipercayai berada di dalam perut Dewi

. iaitu samada abu mayat ditanam atau dimasukkan ke dalam kain kuning dan dilepaskan ke laut. Gambar atau potret si mati diletakkan di atas almari atau dinding dan kemudian dikalungkan dengan bunga yang menarik. Upacara ini dilakukan untuk mengurangkan kesedihan keluarga si mati. lampu minyak dinyalakan dibekas tempat pembaringan mayat dan selepas itu ahliahli keluarga dikehendaki mandi untuk membersihkan diri selepas upacara pengebumian dijalankan. Kemudian keranda diletakkan bersebelahan dengan kubur bagi mayat yang dikebumikan atau diletakkan di atas kayu api unyuk dibakar. Ini adalah menunjukkan tamatnya upacara kollic catti. Susu terlebih dahulu disiram pada abu mayat untuk menyejukkan bara api. Kemudian abu bahagian kepala dimasukkan ke dalam sebuah periuk . kaiulaasam seer' berulang kali. mengumpulkan abu mayat dan berkabung. Tempoh mula berkabung samada lapan atau enam belas hari selepas kematian. lalu diambil oleh pengurus kubur sebagai tanda keizinan mayat dikebumikan. Rumah perlu dibersihkan sebaik sahaja mayat dibawa ke kubur. pada pusingan ketiga. masyarakat India kan melakukan adat membersihkan rumah. pembawa kollic cattiberada di hadapan mayat dan duduk melutut tetapi tidak menghadap mayat. pada masa yang sama nyanyian lagulagu suci . Duit syiling dimasukkan ke dalam dhoti dan diletakkan di antara kaki mayat. Kemudian tiga batang kayu yang menyala dibakar dan disusun ke tanah satu persatu. Kemudian diikuti oleh pengurus mayat yang akan menebuk kollic catti dengan menyebut 'sorkam seer. Pembawa kollic catti hendaklah mandi di sungai atau kolam dan kemudian barulah boleh masuk ke rumah. manakala abu yang lain dimasukkan ke dalam periuk yang berasingan. Terdapat dua cara dalam pengurusan abu mayat di kalangan masyarakat India.Bumi. Di sisi gambar tersebut pula dinyalakan lampu minyak dan bunga ditabur. Abu yang telah dimasukkan ke dalam periuk akan disembahyangkan oleh ahli keluarga. Pembawa Kollic catti atau buyung dikehendaki mengelilingi mayat sebanyak tiga kali menurut arah jam. Bagi mayat yang dibakar. abu mayat akan dikumpulkan keesokan harinya. Masyarakat India seperti juga masyarakat lain akan berkabung selepas berlakunya sesebuah kematian. Selepas upacara pengebumian berlangsung. Kemudian upacara sembahyang dimulakan dengan meminta Tuhan supaya melindungi si mati.

Bajau. Sabah yang dikenali dengan nama Negeri Di Bawah Bayu merupakan sebuah negara yang unik dan terkenal dengan kepelbagaian kebudayaan suku kaumnya. Rungus dan lainlain. tempoh pantangnya ialah 21 hari. Bagaimanapun bilangan hari berpantang bergantung kepada unsur kasta. Dengan ini. Selesai upacara bersembahyang. berakhirlah upacara karumaati. Tugas bidan meluas iaitu sejak bayi di dalam kandungan sehinggalah selamat dilahirkan. ibu dan anak yang baru lahir diberi kawalan secara mistik oleh bidan agar tidak diganggu oleh makhluk halus. tempohnya ialah 44 hari. pedanda akan dibayar dengan upah berbentuk wang ringgit. sayursayuran dan buah-buahan. Biasanya ibu yang bersalin dikenakan pantang. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. Ini jelas terlihat melalui adat resam dan kepercayaan yang diamalkan dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Berkabung pada hari keenam belas pula dipanggil sebagaikarumaati iaitu hari bersembahyang. Berikut hanya dipaparkan maklumat berkaitan amalan dan adat resam dua suku kaum utama di Sabah iaitu masyarakat Kadazan dan Bajau. setelah itu makanan dihidangkan kepada para tetamu. Penduduknya terdiri daripada kaum Kadazan atau Dusun.dimainkan. Kebanyakan daripada amalan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan animisme. Keunikan masyarakat ini terserlah melalui kebudayaan dan adat resam yang diamalkan. Ciri-ciri kebudayaan negeri Sabah amat unik kerana kepelbagaian suku kaum di sini. Bagi orang kebanyakan tempoh berpantang ialah tujuh hari. Bagi orang yang berdarjat. Sepanjang tempoh berpantang. Terdapat kira-kira 2. Potret si mati dihias dengan cantik dan seorang pedanda dijemput untuk upacara sembahyang. Sejak hari kelahiran hingga tamat tempoh berpantang. Sebuah khemah yang lengkap dengan kerusi didirikan. Masyarakat Kadazan dahulunya dikenali sebagai Orang Dusun dan mereka begitu berpegang teguh terhadap adat resam warisan nenek moyang mereka. Murut. Bidan merupakan orang yang bertanggungjawab tentang kelahiran seorang anak. Kelabit. Masyarakat Kadazan merupakan penduduk majoriti negeri Sabah yang juga dikenali sebagai 'negeri di bawah bayu'.5 juta penduduk Sabah merangkumi lebih daripada 30 suku kaum dan kirakira 80 dialek bahasa. Biasanya jampi mantera digunakan untuk mengusir . Manakala bagi yang berdarjat lebih tinggi.

nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur. pihak lelaki melantik seorang tua yang bukan terdiri daripada keluarga terdekat lelaki berkenaan. Sebelum sesuatu upacara perkahwinan dilangsungkan. Wakil pihak lelaki pergi merisik kepada ibu bapa perempuan yang hendak dipinang itu atau pengganti ibu bapa jika ibu bapa perempuan itu sudah tidak ada. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali. gong dan tajau (tempayan). Alat untuk adat istiadat pula dinamakan 'tinokol' iaitu terdiri daripada canang. Cincin ini menjadi tanda peminangan daripada pihak lelaki. Ada juga yang berkahwin melalui perjanjian yang dipersetujui oleh ibu bapa keduadua pihak semasa mereka masih kecil lagi. Dalam perkahwinan pula kebanyakan orang Kadazan lazimnya berkahwin ketika umur mereka meningkat 16 tahun atau selepas 21 tahun. keluarga kedua-dua pihak akan mengatur segala persiapan yang diperlukan. Jenis makanan pula ialah babi atau kerbau dan jumlahnya bergantung kepada kemampuan keluarga tersebut. Tasor ialah tempat pinang yang diperbuat daripada tembaga atau perak. Jumlahnya menurut darjat orang yang berkahwin itu. Segala urusan merisik dan juga pinangmeminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. Manakala bagi bayi yang baru lahir terutamanya dari hari pertama hingga hari ke tujuh. Tempat darah yang mengalir ketika ibu itu bersalin.makhluk halus di sekitar tanah. Ini untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiya. alat untuk adat istiadat dan barang untuk memperteguhkan semangat. ikan yang berduri. digantung dengan daun-daun limau. Hantaran kahwin biasanya terdiri daripada pelbagai jenis makanan. bayi tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah. Barang hantaran untuk memperteguhkan semangat ini dikenali sebagai tasor. Barangan ini juga dibawa pada hari perkahwinan. Tasor ini dibawa sendiri oleh pengantin pada hari perkahwinan. Antara pantang yang mesti diikuti oleh ibu yang bersalin ialah dia tidak boleh makan ikan yang bertulang keras. lni . Sebelum peminangan dibuat. Binatang tersebut diberikan kepada pihak perempuan dua atau tiga hari sebelum berlangsungnya hari perkahwinan. umpamanya ke halaman rumah. Dalam hal ini perkara yang diutamakan adalah tentang pemberian sebentuk cincin.

Terdapat pelbagai . mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama. mesti dibawa pada hari perkahwinan. pemujaan agama. Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan. Paling cepat mereka hanya boleh bersatu pada malam kedua. Untuk membolehkan pengantin ni bersatu.kerana binatang itu akan disembelih dan dimasak untuk upacara makan di rumah pengantin perempuan nanti. Selain daripada empat hantaran yang menjadi asas bagi orang Kadazan. Bagi mereka yang berkemampuan. Serendah-rendah darjat perkahwinan itu mesti dibuat dengan upacara adat. Ini terserah kepada janji yang dibuat semasa majlis pertunangan. Sebuah tajau berisi tapai beras yang dinamakan lihing. Kesemuanya ini bergantung kepada besar atau lamanya majlis perkahwinan itu diadakan. satu upacara khas dibuat. Masyarakat Bajau merupakan masyarakat pribumi Sabah dan dari segi populasinya adalah kedua terbesar selepas kaum Kadazan. Perkara yang paling penting dalam upacara perkahwinan ialah miohon pinisi iaitu upacara menukar gumpalan nasi. malah ada yang mengambil masa selama seminggu atau dua minggu berikutnya. Sesingkat-singkat pesta pula adalah antara dua atau tiga hari di rumah pengantin perempuan. Lihing diminum beramairamai dalam pesta kahwin di rumah pengantin perempuan. terdapat beberapa barangan lain yang turut dibawa untuk memperlengkap dan memperindahkan majlis hantaran itu. Lihing ialah tapai yang sudah menjadi arak. pengantin lelaki dan perempuan duduk berhadapan di tengah-tengah bulatan gadis-gadis yang berpakaian tradisional berwarna hitam. Untuk memulakan upacara ini. pesta bersukaria dan makan minum. Pasangan pengantin tersebut dikehendaki makan di dalam pinggan dan mangkuk yang sama. Upacara ini dihadiri oleh keluarga kedua-dua pihak. Azmah Abdul Manaf (2001) berpendapat bahawa majlis perkahwinan orang Kadazan memakan masa selama tiga hari. juga berdasarkan kemampuan kedua-dua belah pihak. majlis dibuat selama tujuh hingga empat belas hari. Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu.

Caranya hampir sama dengan cara yang diamalkan oleh suku kaum yang lain iaitu dengan melantik wakil bagi menemui keluarga gadis. azan. upacara merisik terlebih dahulu dilakukan terhadap gadis yang menjadi calon. bidan akan segera dipanggil dan beberapa peralatan tertentu disediakan.suku kaum di kalangan masyarakat Bajau seperti Ilanun. Dalam masyarakat Bajau. dan menanam tembuni. Ia bertujuan untuk menjaga keselamatan dirinya serta kandungan. Di samping itu terdapat beberapa adat lain yang dilakukan semasa menyambut kelahiran bayi tersebut iaitu adat potong tali pusat. perkahwinan dan kematian begitu dititikberatkan. di samping memudahkan proses kelahiran kelak. Kebanyakan masyarakat Bajau mendiami kawasan Samporna dan Kota Belud. Sulu dan sebagainya. masyarakat Bajau juga terkenal dengan adat resam mereka yang pelbagai dan unik. Terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat Bajau ketika seseorang wanita itu mengandung. menempah bidan. Sebelum perkahwinan berlangsung. kaum lelaki di kalangan masyarakat ini terkenal sebagai penunggang kuda yang mahir. Apabila sudah tiba masanya. Untuk mengelakkan bahaya sewaktu mengandung. antaranya ialah berpantang. adat resam berkaitan kelahiran. Ini kerana rata-rata masyarakat Bajau di Sabah beragama Islam. Seperti masyarakat etnik Sabah yang lain. Terdapat persamaan ketara dalam adat resam kelahiran antara masyarakat Bajau dengan masyarakat Melayu di Semenanjung. Dalam perkahwinan adatnya tidak banyak bezanya daripada adat masyarakat Melayu. budi bahasa serta martabat . Adakalanya di bawah rumah tersebut. Dalam kehidupan mereka. kehamilan dan kelahiran dilihat sebagi krisis hidup yang paling penting dalam edaran hidup seseorang dan dengan itu harus diberi perhatian yang sepenuhnya. Dari segi sejarahnya. Setelah mendapat kepastian bahawa gadis itu belum ada ikatan apa-apa dan secocok dengan keinginan pihak lelaki tentang rupa paras. menyediakan kelapa tua sebagai tanda kelahiran dan melenggang perut. wanita tersebut perlu menjalani beberapa pantang larang tertentu. duri dan benda-benda tajam seperti besi atau parang diletakkan untuk mengelakkan atau menjauhkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi.

pihak lelaki membawa sebentuk cincin. tarikh perkahwinan ditentukan. Dalam majlis penyerahan barang-barang tersebut. alat persolekan dan sebagainya akan diberikan dalam majlis perkahwinan nanti. Apabila tempoh yang ditentukan tiba. Dandanan ini termasuklah mandi bedak dengan ramuan bedak tepung beras yang bercampur bungabungaan pada sebelah malam. Dalam majlis itu. pada sebelah malamnya majlis titik diadakan yakni memainkan alat muzik yang terdiri daripada kulintangan. tiga ekor bagi keluarga yang sederhana dan seekor bagi keluarga biasa. Keluarga yang berada mengadakan majlis tujuh hari sebelumnya.keluarganya. Masa pertunangan biasanya berlangsung selama setahun untuk membolehkan pihak lelaki membuat persediaan. tiga hari bagi keluarga sederhana dan sehari bagi keluarga miskin. sepersalinan pakaian dan wang tunai sebanyak RM100. Mas kahwin dan hadiah lain seperti sepersalinan pakaian yang lengkap. bebandil dan gendang di tempat kediaman kedua-dua belah pihak. Tarian ini memerlukan antara enam hingga lapan onang penari termasuk dua orang wanita. Sepanjang hari tersebut. Upacara meminang dilakukan dalam satu majlis yang dinamakan seruan. Sehari sebelum hari perkahwinan. Tarian ini menjadi bertambah meriah apabila diserikan dengan kalang iaitu pantun dua kerat yang dijual dan dibeli oleh penari lelaki dan perempuan. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil. Majlis perkahwinan dibuat sebelum hari perkahwinan. kemudian diikuti dengan tarian tradisional yang dikenal sebagai runsai. Pihak keluarga perempuan menentukan jumlah kerbau yang akan dihadiahkan untuk majlis perkahwinan. Pada hari perkahwinan. dua orang pemukul gendang. pihak lelaki menghantar semua barang yang dijanjikan dalam majlis seruan itu kepada pihak perempuan. Tujuh ekor bagi keluarga yang berada. selalunya berwarna kuning dan hijau yang .00 sebagai pengikat tali pertunangan. sirih pinang. gong. barulah diikuti dengan upacara seruan yakni menyimpul tali pertunangan. bakal pengantin lelaki dan perempuan akan didandan oleh beberapa orang mak andam. Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan. Majlis ini mungkin berlangsung hingga larut malam. pengantin dihias dengan pakaian yang baru.

Peranan bidan juga sangat penting semasa membuat persiapan menyambut kelahiran dan juga selepas bersalin. Masyarakat Iban merupakan golongan majoriti di negeri Sarawak. pengantin lelaki menunggu majlis akad nikah. adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Bidayuh. Melanau dan Bidayuh. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Beberapa das tembakan dilepaskan sebagai tanda hormat dan alu-aluan akan ketibaan rombongan pengantin lelaki di halaman rumah pengantin perempuan. Melayu. Dia kemudiannya dipersilakan duduk di tempat yang dikhaskan untuknya dan bunyi gong pun diberhentikan. Pengantin lelaki yang berpakaian serba kuning lengkap dengan tanjak dan bersenjatakan sebilah keris diusung dengan tandu oleh beberapa orang ahli keluarganya. Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Kaum Iban banyak mengamalkan pantang larang dan adat-adat tertentu dalam aspek kelahiran. Terdapat pelbagai suku kaum masyarakat Iban seperti Balau. Rambut pengantin perempuan dihiasi dengan 'serempak' iaitu sejenis mahkota. bersalin dan selepas lahir. Di situ. Adat-adat tersebut dapat dilihat dari peringkat sewaktu mengandung. Pengantin lelaki yang turun dari tandu atau kudanya dijulang di atas bahu anggota rombongan atau didukung masuk ke rumah pengantin perempuan. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat Sarawak akan difokuskan kepada kaum Iban. Bagi masyarakat Sarawak. Kesenian dan Warisan. Masyarakat Iban masih kuat berpegang dengan identiti tradisi mereka di samping mengamalkan pelbagai jenis adat resam yang unik. 2005:1).diperbuat daripada sutera. diikuti oleh kaum Cina. Sebuyau. . atau menunggang kuda ketika menuju ke ke diaman pengantin perempuan dengan diiringi pukulan gong berirama tigad-tigadsemasa melalui jalan yang dihias dengan bendera yang berwarna-warni (Kementerian Kebudayaan. Lemanak dan lain-lain.

Bagi pihak keluarga lelaki mereka akan menyediakan perbelanjaan serta barang yang harus diberikan kepada keluarga perempuan. Dalam tempoh berpantang itu. Ada pasangan yang terpaksa dipisahkan buat sementara waktu kerana mendapat petanda buruk. Jika tidak. ibu akan diberi makan nasi dan ikan salai atau ikan kering yang kadang-kadang dicampur dengan pucuk paku dan buah pulur. kalau keluarga itu besar. Orang Iban menguruskan mayat dengan penuh kemuliaan. apabila anggota keluarga di rumah itu kecil. Perkara . Perkahwinan dalam masyarakat Iban agak unik kerana terdapat beberapa peraturan yang dilakukan sebelum seseorang itu layak menjadi suami isteri. Selepas mengadakan majlis di rumah pengantin lelaki. mereka tidak boleh tidur bersama. Sungguhpun mereka telah sah sebagai pasangan suami isteri. Pada hari perkahwinan. Apabila ada kematian. Pelbagai persiapan akan dibuat untuk majlis perkahwinan yang bakal tiba. Dalam masyarakat Iban. Bagi pihak si gadis pula. Semua makanan tersebut pula perlu dicampurkan dengan halia atau air rebusan halia supaya dapat memanaskan badan. Usaha mencari pasangan bergantung pada keadaan di rumah itu. Pihak yang melanggar mana-mana adat perkahwinan dikehendaki membayar denda untuk mengelakkan pasangan suami isteri ditimpa kesusahan. semua saudara mara dan sahabat handai menghadirinya. usia pengantin lelaki perlu melebihi dua puluh dua tahun. Keluarga perempuan juga membuat pelbagai persiapan termasuk memburu binatang untuk disembelih pada hari perkahwinan. anak-anak mereka lambat dikahwinkan. tiada umur khusus yang ditetapkan.Wanita Iban akan berpantang selama tiga puluh hari selepas melahirkan anak. Sebaliknya. Si suami masih tidur di ruai iaitu di bilik tetamu. Sebarang bunyi-bunyian yang didengar sepanjang berada di situ akan mempunyai maksud yang tersendiri samada baik atau sebaliknya. sekali lagi majlis diadakan di rumah pengantin perempuan. pengantin akan berjalan kaki mengikut jalan darat. rombongan lelaki biasanya berarak ke rumah panjang pengantin perempuan dengan menaiki perahu yang dihiasi kain pua kumbu sekiranya pengantin melalui jalan sungai. Perkahwinan yang sempurna bagi masyarakat Iban ialah perkahwinan yang mematuhi kehendak adat. anakanak mereka akan dikahwinkan secepat mungkin dengan harapan menantu dapat membantu keluarga membuat kerja-kerja tertentu.

mayat itu disuakan makanan menggunakan pinggan. Ini dilakukan oleh ahli keluarganya. hantu si mati akan membawa pulang roh si mati. Kebanyakan larangan yang dikenakan banyak bergantung kepada faktor pemakanan seperti tidak boleh memakan buahbuahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam seperti petai kerana badan akan menjadi busuk. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan. Kemudia mayat diletakkan di tengah-tengah rumah panjang dan dilingkungi dengan pua kumbu yang dipanggil sapat. orang tua-tua akan berbincang tentang jangkamasa berkabung dan berpantang. Barangbarang itu dianggap sebagai bekalan si mati di dunia keduanya. Kemudian pinggan itu dipecahkan dan dibuang ke tanah melalui celahan lantai. disikat dan dikenakan pakaian yang sebaik-baiknya. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam yang tersendiri. kebudayaan dan adat resam. Mayat itu kemudiannya ditaburi beras supaya petara tidak menyiksa mayat itu.A (1994). Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan . Doa itu akan dibaca berterusan sehinggalah mayat dibawa keluar dari rumah panjang. namun begitu mereka juga terikat daripada mengamalkan pantang larang. Kemudian mayat dimandikan.pertama yang dilakukan sebaik sahaja mendapati seseorang itu mati ialah merapatkan mulutnya. seorang wanita yang mahir ditugaskan membaca doa. Bagi pandangan Chater W. Seterusnya. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Apabila mayat itu dimasukkan ke dalam keranda. Mayat itu juga tidak boleh ditinggalkan bersendirian. Tiada sebarang adat khusus yang diamalkan oleh wanita hamil di kalangan masyarakat Melanau. Mereka percaya. jika perkara ini tidak dilakukan. Sepanjang malam sebelum pengebumian dijalankan. Kedua-dua pintu rumah panjang juga perlu digalang dengan dua batang alu. Semua barang yang mahu dibekalkan bersama-sama mayat disediakan. Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucukpucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam.

menjadi sumbing. Ini bertujuan untuk mencantikkan dahinya. Dalam tempoh berpantang juga. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit. ibu tersebut dikehendaki mengeringkan badannya di puyan dan tidak boleh makan sembarangan. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. Bagi masyarakat Bidayuh. Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. makanan dan barang-barang di dalam rumah tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar. Sesiapa yang ingin bermalam di dalam rumah tersebut hendaklah bermalam selama tiga hari. si ayah tidak dibenarkan memegang anak itu selepas balik dari hutan atau balik dari laut kerana bau laut dan hutan masih melekat di badannya sehingga boleh menjejaskan kesihatan anak tersebut. Masyarakat Melanau juga dilarang daripada memuji bayi yang baru dilahirkan. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. Sebaliknya mereka lebih senang jika bayi itu dikatakan hodoh dan sebagainya. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak. jika tidak anak akan jatuh sakit atau meninggal. Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsurunsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti. orang kampung dan saudara mara akan datang melawat. Bagi bayi perempuan. Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching. Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri. Proses ini sudah menjadi identiti khas di kalangan masyarakat Melanau. Sekiranya terdapat sebarang kematian. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah . Setelah si ibu melahirkan anak. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab. Selepas bersalin. Semasa mengandung juga wanita tersebut tidak boleh ditakuttakutkan kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak dalam kandungan cacat ataupun gugur. Mereka lazimnya akan membawa hadiah bersama. Namun demikian. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. semasa kecilnya dahinya dipipihkan dengan sejenis alat iaitu jak.

Majlis perkahwinan yang diadakan sangat bergantung pada kemampuan ekonomi keluarga pengantin. bakal mentua inginkan calon suami yang boleh bekerja di kebun lada mahupun bertanam padi. Dalam masyarakat ini. Mereka juga mengharapkan calon menantu lelakinya berpekerjaan tetap dengan kerajaan atau swasta supaya kehidupan anak dan keturunannya terjamin. Sebagai petani. Kecuali perkahwinan yang terlarang. mereka dibenarkan untuk memilih pasangan yang disukainya tanpa mengira asal kaum. Dalam masyarakat Bidayuh. mendapati bahawa kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka. masyarakat Bidayuh bersikap terbuka terhadap pilihan anakanak mereka. Lebih baik hasil yang diperolehi. Pihak suami yang berada dan berkedudukan boleh mempengaruhi pihak isteri untuk tinggal bersama-sama keluarganya (amalan virilokal) dan begitulah sebaliknya . Faktor utama ialah kedudukan ekonomi pasangan yang berkahwin.peraturan penting dalam masyarakat tersebut. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong. Dalam kumpulan Bukar-Sadong dan kumpulan Selako. Ini adalah kerana majlis pertunangan dan perkahwinan melibatkan majlis kenduri yang besar dan mewah terutama bagi anak sulung lelaki atau anak tunggal. Kerana itulah apabila hasil padi berkurangan. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. Datu Nillie Tangai (2004). Terdapat perhubungan antara menuai padi dan peristiwa perkahwinan. maka larangan tersebut mansuh. pilihan tempat tinggal selepas berkahwin bergantung pada banyak faktor. Sekiranya mereka gagal mengadakan kenduri pertunangan dan perkahwinan. Lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin. Perkahwinan biasa berlaku apabila seseorang sudah cukup dewasa dan memilih pasangan hidup. orang ramai akan mencemuh pengantin lelaki. lebih banyak perkahwinan dapat dilangsungkan. tidak ada upacara merisik. Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. pertunangan atau pertunangan juga akan berkurangan.

Mayat seterusnya diletakkan di atas tikar pandan. . Setelah semua pihak bersetuju. Ketika ini seorang lelaki diarahkan menggali kubur dan ditugaskan mengusung mayat ke kubur.(uksorilokal). Bagi kematian pula. satu lagi cara melangsungkan perkahwinan adalah melalui amalan 'nyagam'. Biasanya lelaki yang memilih untuk berkahwin cara demikian ialah seorang duda atau balu. mereka boleh duduk di rumah sendiri (amalan neolokal). peranan dan perancangan oleh ibu bapa kedua-dua belah pihak. Perkahwinan boleh berlaku secara 'terpaksa' melalui amalan yang dikenal sebagai 'batangkap'. Dalam keadaan perkahwinan suami isteri sudah stabil. Kaum wanita segera menyanyikan lagu sedih yang disebut mpesan iaitu kata-kata terakhir kepada si mati. Pengebumian atau pembakaran mayat dilakukan oleh seorang penduduk kampung yang memang ditugaskan itu menjalankan kerja-kerja tersebut. Perkahwinan yang sempurna mengikut pandangan suku Selako. Perkahwinan juga mungkin melibatkan peranan orang perantaraan atau dikenal sebagai picara di kalangan masyarakat Selako untuk mewakili pihak lelaki. apabila berlaku kematian. Menurut Datu Nillie Tangai (2004). Mayat dimandikan dan disapukan minyak serta dipakaikan pakaian yang indah dan dibalut dengan kain putih yang baru. hari dan masa yang sesuai akan ditetapkan. Pengebumian akan dijalankan apabila semua ahli keluarga dan saudara-mara si mati sudah berkumpul. Mereka yang ditangkap bersetuju untuk berkahwin setelah dibicarakan oleh pemimpin serta penduduk kampung supaya hubungan mereka sebagai suami isteri boleh disahkan dengan mengadakan sedikit upacara setelah denda atas kesalahan rnereka telah dijelaskan. Jagoi dan Lara ialah perkahwinan yang melibatkan pengetahuan. Amalan batangkap dilakukan atas pasangan yang menghadapi tentangan daripada ibu bapa. apabila bakal suami dihantar bersama-sama segala tikar bantalnya ke kediaman bakal isteri setelah mendapat persetujuan daripada pihak perempuan. ahli keluarga dan sahabat si mati akan segera menziarahinya. Kumpulan Dayak Selako melarang pengaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Ini merupakan amalan apabila pasangan lelaki dan perempuan yang kerap dilihat berdua-duaan boleh dihadapkan kepada para pemimpin kampung supaya tindakan dapat diambil.

ini dilakukan semasa mayat dibawa ke tanah perkuburan. Tikar tempat mayat dibaringkan akan dikemas serta lantainya dicuci untuk menghilangkan bau mayat. Orang Asli merupakan masyarakat yang mempunyai beberapa suku kaum yang berbeza-beza. adat resam semasa hamil amat dititikberatkan. Berikut dipaparkan adat resam kelahiran yang diamalkan oleh masyarakat Orang Asli secara ringkas yang merangkumi peringkat sewaktu mengandung. Secara rasminya masyarakat Orang asli terbahagi kepada tiga kumpulan yang terbesar iaitu Negrito. Upacara itu akan dijalankan oleh mak bidan yang akan menjampi wanita yang mengandung itu bertujuan untuk mengusir sebarang semangat jahat . Bagi masyarakat Orang Asli. Senoi dan Melayu Asli. Suku Melayu Asli dipecahkan kepada tujuh suku kecil. semasa bersalin dan selepas lahir secara ringkas. Sementara penduduk kampungnya pula tidak dibenarkan turun ke sawah selama dua hari. Kebudayaan dan adat resam mereka juga berbezabeza dan mempunyai keunikan yang tersendiri. Masyarakat Orang Asli merupakan komuniti terkecil di Malaysia dan adalah penduduk pri bumi di negara ini. Mayat masyarakat Bidayuh akan dibakar atau ditanam dengan menjalankan beberapa adat-adat tertentu. Di kalangan masyarakat Orang Asli terutamanya dari suku kaum Melayu Asli. bidan yang dipilih itu perlu melakukan upacara melenggang perut. ahli keluarga si mati tidak dibenarkan meninggalkan rumah si mati selama empat hari. wanita yang mengandung akan menempah seorang bidan yang akan membantu wanita berkenaan ketika bersalin. Ia juga bertujuan untuk mengelak semangat si mati masuk ke dalam bilik tersebut. Oleh kerana terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Orang Asli.Segala makanan yang diletakkan berdekatan mayat tersebut akan dibuang. maka terdapat banyak perbezaan dari segi cara hidup dan pertuturan bahasa yang digunakan. Terdapat sedikit persamaan dengan adat resam masyarakat Melayu terutamanya dalam beberapa adat kelahiran tertentu di kalangan masyarakat Orang Asli dari suku kaum Melayu Asli. Ketika kandungan berusia tujuh bulan . Suku Senoi dan Negrito pula diklasifikasikan kepada enam suku kecil. seperti juga adat-adat berkaitan aspek kehidupan yang lain. Selepas pengebumian. Ini adalah sebagai upacara berkabung untuk si mati.

Bagi masyarakat Orang Asli. terdapat beberapa perkara yang perlu dihindari oleh wanita mengandung dan berikut adalah beberapa pantang larang yang masih diamalkan oleh masyarakat Orang Asli:♦ Wanita mengandung tidak boleh mentertawakan binatang seperti monyet kerana dikhuatiri muka dan perlakuan bayi akan menyamai haiwan berkenaan.dan gangguan lain bagi menjamin keselamatan ibu serta bayi. mereka menganggap uri tersebut sebagai abang atau kakak kepada bayi itu dan justeru ia hendaklah ditanam dengan sempurna. ♦ Mereka dilarang mengetuk paku pada kayu di sebelah petang kerana dikhuatiri bayi atau ibu akan sakit atau mati. adat ini juga penting untuk menentukan kandungan berada di kedudukan yang betul agar memudahkan proses bersalin kelak. tumbuhtumbuhan. Seterusnya uri bayi ditanam berdekatan rumahnya. Selain adat tersebut. Bayi akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya selepas selamat dilahirkan. Selama tujuh hari lampu akan dipasang di tempat uri tersebut ditanam. tali pusatnya akan dipotong dengan menggunakan serpih buluh yang tajam dan bayi dimandikan dengan air suam. lengkuas. Kelazimannya adat ini akan disertai dengan sedikit jamuan makan. Uri tersebut akan dicuci. kemenyan dan arang sebelum ditanam ke dalam lubang setinggi satu kaki. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga . ♦ Wanita mengandung juga dilarang bekerja pada waktu subuh dan maghrib kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan kelihatan tidak bermaya kerana semangatnya telah terganggu. Di samping itu. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. ♦ Mereka dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. Semasa bayi dilahirkan. garam. digaul dengan serbuk kunyit. lada putih.

Perkahwinan dilakukan oleh ibu bapa bakal pengantin. tali pusat tadi akan direndam di dalam air dan diberi minum kepada bayi supaya sembuh. Jika ini berlaku. usia 18 tahun merupakan usia yang paling sesuai untuk mendirikan rumahtangga. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. Adakalanya nama bayi perlu diubah kerana tidak sesuai. Jika bayi itu sakit. Kadang kala pulut kuning akan diberi kepada jiran-jiran. Setelah bayaran dibuat kepada ibu bapa baru. ibu bapa tadi akan 'menjualkan' bayinya kepada orang lain. Kemudian tali pusat itu digantung di atas api bertujuan untuk memelihara kesihatan bayi. bermula daripada upacara merisik sehinggalah seseorang telah menjadi pasangan suami isteri secara sah. Kaum perempuan pula ketika berusia 16 tahun dan hendaklah tidak lebih daripada usia kaum lelaki. Sekiranya tali pusat tadi hilang. Dipercayai penyakit bayi adalah disebabkan ketidaksesuaian antara bayi dan ibunya. Bagi kaum lelaki. iaitu ibu bapa barunya. Tetapi tidak lama selepas itu ibu bapa baru akan menyerahkan kembali bayi tersebut kepada ibu bapa kandungnya. Ini dengan cara membungkusnya dengan kain putih bersama-sama sebiji atau tiga biji lada hitam. Apabila bayi sudah pandai merangkak. Jamuan kecilkecilan akan dibuat sempena pertukaran nama bayi tersebut. Bidan pula akan menjalankan upacara pembersihan yang menyerupai adat menepung tawar di kalangan masyarakat Melayu supaya bayi berada dalam keadaan selamat dan sihat. Biasanya tali pusat akan tanggal dalam tempoh seminggu selepas bayi dilahirkan. Ada juga di kalangan masyarakat Orang Asli yang telah bertunang sejak kecil lagi. Oleh itu jodoh ditentukan oleh ibu bapa. ibu kandung akan pulang ke rumah. Kebanyakan masyarakat Orang Asli berkahwin ketika usia masih muda. tali pusat tadi akan diberikan kepadanya untuk dijadikan permainan. Sama seperti adat yang dilakukan oleh masyarakat Melayu. ini bermakna bayi akan bekerja di tempat yang jauh apabila dewasa nanti kerana kononnya tali pusat tersebut merupakan sebahagian daripada 'adik beradiknya'. masyarakat Orang Asli juga akan menguruskan tali pusat tersebut dengan sebaik-baiknya. Kebiasaannya pengantin lelaki dan perempuan mempunyai hubungan saudara seperti sepupu atau dua pupu atau mempunyai suku kaum yang .menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan.

Sebelum itu kedua-dua belah pihak telah bertemu untuk mendapat persetujuan tentang hari penghantaran cincin tanda. Pada masa yang sama. Upacara ini dimulakan dengan mengasah gigi kedua-dua mempelai yang bertujuan membuang sial. Sehari sebelum upacara persandingan dilakukan. Setelah itu barulah penghantaran cincin tanda dilakukan. Menurut Azmah Abdul Manaf (2001). mereka akan bersanding di tengah-tengah ruang untuk dilihat oleh ahli keluarga yang lain. Hari menghantar tanda atau menghantar cincin diketuai oleh seorang wakil ketua kampung untuk menetapkan hari meminang. Biasanya menghantar cincin tanda ini dilakukan oleh ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih tua. upacara meminang dijalankan oleh keduadua belah pihak yang akan diwakili oleh Tok Batin / Jenang / Penghuhu / Jungkerah dan Penggawa sekiranya berlainan suku kaum. manakala tiangnya diperbuat daripada anak-anak kayu yang direka bentuk seperti rumah yang kecil. Adalah tidak menjadi kesalahan sekiranya bakal pengantin lelaki berkahwin dengan perempuan daripada suku lain. lapan bulan atau setahun dari upacara meminang. Upacara berinai ini dijalankan hingga ke pagi. Pelamin pula diperbuat daripada anyaman daun kelapa atau rumbia. majlis tari menari hingga ke pagi akan diadakan. dengan kata lain bakal isteri perlu memasuki suku kaum suami. Jari kedua-dua pengantin akan dimerahkan dengan daun inai yang ditumbuh lumat. Mereka mengadakan perbincangan di sebuah rumah besar atau kini balai raya. pasangan pengantin dikehendaki melakukan upacara berinai. . Ini adalah penting supaya segala masalah yang dihadapi oheh bakal pengantin ketika bujang tidak dibawa selepas berkahwin.sama. Ada juga yang menyatakan asah gigi ini adalah untuk membuktikan bakal pengantin telah benar-benar dewasa dan boleh memikul tanggungjawab masing-masing. Pelamin ini dibuat di hadapan rumah pengantin. Namun apa yang pasti bakal pengantin perempuan perlu mengikut suami. Sekiranya suku kaum yang mendiami rumah panjang. Apabila selesai upacara meminang satu tarikh untuk hari melangsungkan perkahwinan ditetapkan iaitu kira-kira tujuh bulan.

Pakaian pengantin adalah sederhana. justeru itu adat serta kebudayaan antara suku kaum mereka juga berlainan. tetapi tangisan tersebut haruslah perlahan supaya tidak mengganggu si mati. Kebanyakan pakaian pengantin mengikut pakaian tradisional masingmasing. kalung yang diperbuat daripada manik-manik yang beraneka warna. pengantin perempuan akan mendiami rumah pengantin lelaki beberapa hari sebelum pulang ke rumah pengantin perempuan... Setelah itu barulah pasangan itu layak digelar suami isteri. Kemudian lilitan kepala pula diperbuat daripada daun-daun untuk mencantikkan lagi pasangan tersebut. bibir si mati akan dikepilkan dengan rokok sebagai tanda menghormati si mati. Kesenian dan Warisan. Kunjungan dari rumah pengantin lelaki dan perempuan adalah sebagai mendekatkan lagi tali kekeluargaan antara saudara terdekat dan sahabat-handai pasangan tersebut. 2005:3). Kemudian ahli keluarga yang paling rapat akan menangis. pelbagai juadah yang lazat disediakan oleh keduadua belah wakil. Aksesori yang dipakai oleh pengantin perempuan ialah gelang. Pada masa . kematian yang dilakukan berlainan mengikut suku kaum sendiri. Ini adalah penting supaya pasangan pengantin akan cepat mesra dengan keluarga kedua-dua belah pihak‛ (Kementerian Kebudayaan. Bagi suku Negrito dan Senoi. Begitu juga dengan mereka yang suka memakan sirih. Masyarakat Orang Asli terdiri daripada pelbagai suku kaum.Semasa upacara persandingan dilakukan. Lazimnya masyararakat orang asli akan membersihkan si mati terlebih dahulu. terdapat beberapa adat yang dilakukan. Pengantin akan dihias dengan pelbagai aksesori yang dibuat sendiri. ‚. semua ahli keluarga akan menepung tawar pengantin dengan merenjis air mawar dan pulut sebagai merestui perkahwinan tersebut. Pada hari persandingan. Kemudian si mati akan diletakkan di tengahtengah rumah untuk dilihat oleh ahli saudara-mara. akan diletakkan di bibir mereka sebagai syarat. Sekiranya semasa hidupnya si mati menghisap rokok. Makanan yang lazat itu kemudian diagih-agihkan kepada para tetamu untuk disantap bersama-sama wakil kedua-dua belah pihak. Selepas itu upacara persandingan dijalankan dan diakhiri dengan upacara memandikan kedua-dua mempelai sebagai tanda mereka selamat dikahwinkan. Dalam menguruskan hal kematian.

perkahwinan dan pengebumian yang diadakan oleh setiap kaum secara tidak langsung dapat menyatupadukan kesemua kaum di Malaysia jika kita mempunyai sifat kunjung mengunjung. Pemakaian baju yang menarik adalah sebagai penghormatan terakhir kepada si mati. tolong menolong dan ziarah menziarahi antara satu sama lain. Setiap kaum mempunyai amalan adat resam yang berbeza. Bahkan ada pula yang mengenakan pakaian biasa kepada si mati. terdapat beberapa rumusan yang dapat disimpulkan. Upacara majlis seperti kelahiran. Suatu ketika dahulu suku Negrito mengebumikan mayat di kawasan tertentu seperti di bawah pokok besar. Secara keseluruhan setiap bangsa yang terdapat di Malaysia ini mempunyai adat resam yang tersendiri dan masih diamalkan. Di sebalik keramaian yang penuh warna warni. Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja. Masyarakat yang mempunyai sifat semula jadi yang pelbagai yang memiliki pelbagai kelainan dan perbezaan sama ada dari segi cara hidup mahupun penghayatan budaya dan sistem nilai.yang sama ahli keluarga membaca beberapa mantera untuk dijadikan bekalan si mati. batu besar atau diletakkan sebelah busut. Bagi kebanyakan suku kaum yang mengamalkan kehidupan secara berpindah-randah. gua. Kepelbagaian yang wujud tidak . selalu mendapat perhatian penuh dari semua golongan di Malaysia. mayat mereka akan dikebumikan di kawasan petempatan mereka. Kita sebagai pendudukan yang berbilang kaum di Malaysia perlulah menghormati serta memahami segala kepercayaan yang diamali oleh setiap kaum. Oleh itu mereka akan berpindah ke kawasan lain kerana dipercayai si mati akan menjadi hantu dan akan mengacau ahli keluarga yang lain. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. Setelah itu si mati akan dibawa ke kawasan perkuburan. Namun amalan tersebut semakin berkurangan. Upacara perkahwinan terutamanya. Ada juga di kalangan mereka yang mengenakan si mati dengan pakaian yang cantik terutama pakaian ketika perkahwinan. upacara ini melambangkan perpaduan kaum yang mempunyai latarbelakang budaya dan adat resam yang berbeza. Berasaskan dari perbincangan yang telah kami kemukakan. Kebanyakan mayat akan dikebumikan di kawasan yang khas. Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup.

Oleh itu setiap kaum perlu saling melengkapi dan saling membantu antara satu sama lain. Dalam usaha membina personaliti unggul seperti yang dihasratkan. harmoni dan sejahtera. malahan dari segi amalan dan tatacara kehidupan. punca konflik dan lebih penting sejauh mana stuktur masyarakat bersifat kolonial. rakyat Malaysia dengan latar belakang pluraliti sedemikian rupa perlu mempunyai kekuatan budaya dan sistem nilai. khususnya nilainilai baik yang boleh dikongsi oleh anggota masyarakat berbilang kaum di Malaysia bagi mewujudkan suasana masyarakat yang damai. Cabaran dalam menerap budaya dan sistem nilai yang dapat dihayati dalam kehidupan masyrakat dan juga bukan sesuatu yang mudah. Perpaduan antara kaum tidak mungkin akan tercapai dari perspektif dan kepentingan satu kaum tertentu kerana setiap kaum sememangnya mempunyai peranan masing-masing dalam usaha membentuk bangsa Malaysia yang bersatu. terdapat banyak persamaan dalam kehidupan manusia. . Ting Chew Peh (1987). persefahaman dan kesalingan antara kaum di Malaysia. Hubungan etnik di Malaysia wajar dimantapkan dari semasa ke semasa untuk mencapai satu tahap intergasi sosial yang lebih bersepadu. Harapan kita ialah segala perubahan dan perkembangan yang berlaku dalam masyarakat berinteraksi yang bersepadu dengan memberi penekanan terhadap aspek modal insan secara menyeluruh. Di samping itu juga. menjelaskan bahawa hubungan etnik mencerminkan keadaan sosial dan ikatan sosial dalam keseluruhan masyarakat. semua rakyat Malaysia seharusnya dapat memhami dan menghayati Dasar Kebudayaan Kebangsaan yang telah digubal berteraskan semangat kerjasama. Kekuatan budaya dan sistem nilai dalam kalangan rakyat yang berbilang kaum dalam negara ini berupaya membina satu jalinan sosial yang kukuh dan utuh. Oleh demikian. Terdapat banyak persamaan yang boleh dijadikan landasan bagi memungkinkan masyarakat berkongsi bukan sahaja dari segi nilai. kita dapat menggambarkan faktor personaliti dalam menentukan tingkah laku ahli masyarakat.seharusnya menjadi kekangan bagi masyarakat negara ini berinteraksi dan memahami antara satu sama lain. Seseungguhnya. Ia memberi pemahaman tentang darjah pluralisme sosial dan kebudayaan.

Selain itu. Pada ketika ini. Ting Chew Peh (1987). Masyarakat negara ini perlu belajar daripada sejarah peristiwa ketegangan antara kaum yang berlaku sebelum ini. 227244.2007 daripada . Ting Chew Peh (1976). Jurnal Antropologi dan Sosiologi. Rahman (eds. Bhd. bil. Banyak iktibar dan pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa ketegangan kaum yang pernah berlaku di negara ini dan juga di tempat lain. ‘Struktur Masyarakat Malaya dalam Zaman Penjajahan’. Adat Perkahwinan Masyarakat Malaysia. Sejarah Masyarakat India sebelum dan selepas Merdeka: Satu Penelitian Umum. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Adat Resam. 4: 12-30. Oleh demikian.Malaysia dari segi Sejarah. 2007 daripada http://malaysiana. Siti Saudah Hassan dan Ismail Ab. Kuala Lumpur: Pustaka Dimensi. penganjaran daripada sejarah dan pandangan para sarjana serta ilmuan harus dijadikan panduan dan landasan dalam menguruskan perpaduankaum di negara ini. Kesenian dan Warisan (2005). Diperoleh pada Mac 2.A (1994).UKM. Perpaduan Ummah: Realiti dan Cabaran. Sejarah Sosial Masyarakat Malaysia.pnm.Malaysia sebagai sebuah negara majmuk masih perlu melakukan pelbagai usaha bagi menggalakkan intergraksi antara kaum memandangkan masih terdapat banyak cabaran yang perlu dihadapi dalam menangani dan menguruskan masalah perpaduan kaum.my/01/01pgenln_adatresam. isu perhubungan kaum masih merupakan satu isu yang sensitif dan boleh menimbulkan keadaan yang tidak harmoni sekiranya tidak ditangani secara bijaksana. Sarawak Zaman Dahulu.) (2003). hlm. Chater W. semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing bagi mewujudkan intergrasi antara kaum yang lebih erat. Azmah Abdul Manaf (2001).htm Kementerian Kebudayaan. BIBLIOGRAFI Ahmad Sunawari Long. Hubungan Ras dan Etnik: Satu Pengantar. Kuala Lmpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Perpustakaan Negara Malaysia (2000). Azharuddin Mohamed Dali (2003).31. Diperoleh pada Mac 3. Bangi : Fakulti Pengajian Islam .

http://www.html . 2007 daripada http://www.php?id= 720& PHPSESSID=ad5d3fceb02eeeaae98e58d2aa06d8e1 Datu Nillie Tangai (2004). Diperoleh pada Mac 4.heritage.gov.nativecustoms.gov.my/web/ketua.sarawak.php?bahan=viewbudaya.my/kekkwa/index. Malis Adat Istiadat Sarawak.

4 juta – 25. Melanau. Sistem ekonomi . Bidayuh. Tetapi dari segi definisi budaya (cultural definition). yaitu penduduk serumpun tidak kira agama.5 %). Aceh. dan yang menjalani tradisi dan adat-istiadat Melayu.5 %). yaitu orang Tionghoa (5.2 juta (48. Di Malaysia. Walau begaimana pun jua. satu unit genealogi. Bugis. Penduduk pribumi lain (termasuk Iban.220). dan daripada jumlah tersebut. dan adat istiadat masing-masing yang diikuti oleh masing-masing kelompok serumpun tersebut. dalam artikel ini. penduduk pribumi dari keturunan Minang. dll. kewujudan kampong Melayu tidak sepenuhnya memenuhi keempat-empat ciri di atas. dan satu unit keagamaan. bahasa. yang bertutur dalam bahasa Melayu. Murut.7%). Jawa. Melayu itu merangkumi seluruh penduduk pribumi di Dunia Melayu (Nusantara). definisi Melayu mengikuti definisi Pemerintah Malaysia. beragama Islam.2 juta (10. penduduk Melayu ialah 10. beragama Islam dan mengikuti adat istiadat Melayu. Selebihnya terdiri daripada penduduk bukan pribumi.1 juta – 14. penduduk Malaysia semuanya berjumlah hampir 21 juta (jumlah sebenar 20. Kini. Serani dll (3. Mandailing.7%). Pada masa dulu. dll) berjumlah 2. semuanya dianggap sebagai orang Melayu. di kampungkampung. Sebagian besar daripada penduduk Melayu (kurang lebih 65%) tinggal di kawasan desa. Penyebaran penduduk Melayu di Malaysia Mengikut 1997 Vital Statistics Malaysia Report. dan orang India.Bahagian II: Sejarah Masyarakat Majmuk Di Malaysia Terbitan Bujang Senang di 10. Bahkan orang bukan pribumi yang berkawin dengan orang Melayu dan memeluk agama Islam juga diterima sebagai orang Melayu.18 MASYARAKAT MELAYU DI MALAYSIA Definisi Melayu Pemerintah Malaysia mendefinisikan Melayu sebagai penduduk pribumi yang bertutur dalam bahasa Melayu.997. Kadazan. sebuah kampung Melayu merupakan satu unit politik. satu unit ekonomi.

Melalui ―principle of co-existence‖ . sebagai pekerja di sektor perindustrian. namun juga berfungsi sebagai wadah untuk menyimpan segala aset masyarakat setempat baik yang bergerak maupun yang diam yang ditujukan untuk mengangkat harkat dan martabat hidup pribumi setempat. dan lain-lain. samada universitas di dalam maupun di luar negara. Dalam pemerintahan Malaysia. Adat istiadat Adat istiadat Melayu banyak memperlihatkan campuran unsur lokal dan unsur luar selaras dengan kedatangan pengaruh Hindu. terutamanya orang Tionghoa. Hancurnya sistem tanah adat berakibat kepada hilangnya musyawarah dalam kehidupan masyarakat melayu. mayoritasnya menjalankan aktivitas pertanian dan menangkap ikan. kelapa sawit. tidak mengherankan bahwa suku melayu mempunyai ikatan persaudaraan yang kuat. Orang Melayu yang tinggal di kota kebanyakannya bekerja dalam sektor dinas. Lumbung disini bukan hanya tempat penyimpanan padi atau hasil bumi lainnya. Namun demikian. dan Barat ke Alam Melayu. perdagangan.Bagi orang Melayu yang tinggal di desa. Penguasaan ekonomi di kalangan orang Melayu perkotaan relatif masih rendah dibandingkan dengan penguasaan ekonomi oleh penduduk non-pribumi. sisa-sisa unsur agama Hindu dan animisme masih dapat dilihat dalam sistem kepercayaan mereka. ramai orang Melayu yang mempunyai pendidikan yang tinggi. Musyawarah juga merupakan sarana dimana rakyat dapat diposisikan untuk membangun aturan-aturan dasar dalam kehidupannya baik pada tatanan nilai maupun pada tatanan norma yang bersumber kepada hukum adat setempat. Islam. Selain itu itu juga. Proses ini jelas dapat ditemukan dalam ilmu perbomohan Melayu (pengobatan tradisional). Islam tidak dapat menghapuskan seluruh unsur kepercayaan tersebut. Ramai yang tinggal di bandar-bandar besar dan mampu memiliki kereta mewah dan rumah banglo. Sistem musyawarah ini lambat laun hilang diakibatkan hancurnya sistem tanah adat melalui culture stelsel yang diberlakukan oleh kaum penjajah. Sistem politik Sistem politik Melayu adalah musyawarah. sistem musyawarah yang dijalankan akan memiliki corak dan karakter yang berbeda antara daerah yang satu dengan yang lainnya. unsurunsur adat yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam dibenarkan. pengangkutan. dan tanaman campuran (mixed farming). musyawarah dijalankan didalam lumbung yang dipimpin oleh ketua atau pemangku adat setempat. Proses sinkretisme terjadi di mana unsur kepercayaan sebelum Islam ada secara laten atau disesuaikan dengan unsur Islam. Disini dapat dilihat bahwa suku melayu telah mengenal sistem politik yang egaliter dan mengakar kepada budayanya. dan dalam beberapa upacara adat. sebab musyawarah memaknakan adanya tolong-menolong dan kesetiakawanan sosial sebagai suatu permufakatan. Aktivitas pertanian termasuk mengusahakan tanaman padi. Hal ini diperparah dengan dipecah belahnya suku melayu yang berada di wilayah Kalimantan Utara dengan kalimantan selatan dengan pendirian federasi malaysia yang dibentuk atas bantuan militer inggris. musyawarah yang dijalankan biasanya membahas mengenai pengelolaan sistem tanah adat berdasarkan budaya dan adat setempat. kelapa. Agama dan kepercayaan Orang Melayu hampir seluruhnya beragama Islam. karet. maka. Sehingga. Tetapi kini telah ramai orang Melayu yang telah berjaya dalam bidang perniagaan dan menjadi ahli korporat.

malah di sebagian tempat diutamakan. nyanyian. Pendidikan Sebelum penjajahan. eksogami juga terjadi. anyaman dll). Bahasa Melayu Bahasa Melayu menjadi bahasa kebangsaan dan bahasa pengantar di semua institusi pengajian awam di Malaysia. orang Melayu mendapat pendidikan agama. Perkawinan campur juga ada. Kini. seni hias. wau. juga termasuk dalam kategori seni persembahan. enggang sama enggang). peluang pendidikan sekular adalah terbatas. wayang kulit. maka sistem kekeluargaan Melayu itu banyak dipengaruhi oleh sistem kekeluargaan Islam. ghazal. Kewujudan kelas menengah Melayu di Malaysia paling utamanya melalui saluran pendidikan. hadrah. Kegiatan seni Melayu mempunyai identitas tersendiri yang juga memperlihatkan gabungan berbaga-bagai unsur tempatan dan luar. Kesenian Dalam masyarakat Melayu seni dapat dibagi menjadi dua: seni persembahan (tarian.ini orang Melayu dapat menyesuaikan adat dan agama secara harmonis. seni bina. pendidikan sekular menjadi saluran mobilitas sosial yang utama di kalangan orang Melayu. walaupun ada aspek-aspek tertentu yang bertentangan tapi terus diamalkan. persembahan pentas seperti makyong. tenunan. Semua perkawinan Melayu dijalankan mengikut peraturan dan undang-undang perkawinan Islam (Mazhab Shafie). congkak. pertukangan tangan. Sistem kekeluargaan dan perkawinan Dari segi kekeluargaan. Permainan tradisi seperti gasing. Pendidikan sekular hanya dikembangkan selepas merdeka. masyarakat Melayu dibagikan kepada dua kelompok: yang mengamalkan sistem kekeluargaan dwisisi (bilateral) yang mengamalkan sistem kekeluargaan nasab ibu (matrilineal system) Tetapi disebabkan kedua-dua kelompok tersebut menganut agama Islam. kuda kepang) dan seni tampak (seni ukir. . Bahasa Melayu yang menjadi lingua franca penduduk Dunia Melayu (Nusantara) sejak sekian lama juga telah dipilih oleh pemerintah Indonesia menjadi bahasa resmi negara tersebut. Semasa penjajahan. Orang Melayu melakukan perkawinan monogami dan poligami. Bentuk perkawinan endogami (pipit sama pipit. dan lebih terpusat di daerah perkotaan.

dan perdagangan. Kumpulan-kumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda. dan banduan yang melibatkan diri dalam bidang pembinaan. Pada tahun 1901. dan pertumbuhan ekonomi perladangan getah yang kemudian. Menjelang 1931. dan A. pertahanan. Thirunavukkarasu. bilangan ini telah bertambah menjadi 640. bilangan penduduk India naik turun dengan kerap. bilangan penduduk India di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu ialah lebih kurang 120.[1] . K. orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1. Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu Elemen budaya penting dalam menjalankan perdagangan pada zaman dahulu. Hamilton merekod bahawa Tamil merupakan bahasa yang digunakan dalam perdagangan di Malaysia dan Indonesia semasa zaman dahulu. Sebastian. pedagang.8 juta). Bilangan penduduk India hampir-hampir tidak berubah sehingga 1947 disebabkan mereka pergi ke Myanmar semasa pendudukan Jepun sebagai rekrut untuk Angkatan Tentera Kebangsaan India. Oleh itu.W. dan kuli untuk Landasan Kematian.MASYARAKAT INDIA DI MALAYSIA Orang India Malaysia ialah satu kaum di Malaysia yang berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. Melaka dan Singapura — oleh pihak British antara tahun 1786 hingga 1824 memulakan satu aliran masuk tidak putus-putus yang terdiri daripada buruh. dengan kedatangan dan kepulangan mereka. Sejarah Orang-orang India telah berhijrah ke Malaysia sejak 2.000 tahun yang lalu. Sejarahwan J. penghijrahan orang India secara beramai-ramai dari subbenua India ke Tanah Melayu menyusul: peluasan pemerintahan British ke negeri-negeri Melayu yang terletak di pantai barat sejak dekad 1870an. dan di negeri Selangor. Perolehan Negeri-negeri Selat — Pulau Pinang. supai. Penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura sebelum kemerdekaan terdiri terutamanya daripada orang dewasa lelaki yang meninggalkan keluarga mereka di India and Sri Lanka. bilangan mereka melebihi orang Melayu pada tahun itu.T. Pada tahun 2005.000 di Tanah Melayu dan Singapura. pertanian dagangan. Bagaimanapun.000.V.

selepas tahun 70an. dan Sindhi. terdiri terutamanya daripada pedagang dan peniaga. Pekerja estet kaum Tamil dan Telugu sudah mula berhijrah ke bandar. Kaum Tamil Ceylon pula dibawa bertugas dalam kerajaan kebanyakannya pada taraf kerani dan keatas. Anak-anak lelaki keluarga seperti inilah.Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Umpamanya. Pada tahun 1947. Kerjaya setiap kaum dari India dan Ceylon (Sri Lanka)telahpun dipra-tentu oleh Kerajaan British yang menjajah Malaya dulu. keperluan pelbagai tenaga kerja akan diperolehi dari suku kaum yang sudahpun dipratententu. merupakan lagi 14% pada tahun 1947. Umpamaya. khususnya orang Malayalee dan Telugu. sedangkan komuniti Malayalee pula dibahagikan kepada mereka yang bertugas sebagai pekerja pentadbir di ladang-ladang serta sebagai pekerja kolar putih pentadbiran di bandar. terutamanya orang Punjabi. mereka merupakan 77% daripada jumlah penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura. ada pula telah sesat di bandar serta tidak dapat menyesuaikan dengan kehidupan bandar. walaupun sebahagian kecil juga bertugas di jabatan-jabatan perkhidmatan awam. Bengali. telah bersusah payah bekerja di bandar dan kini sempat meningkatkan taraf hidupan mereka. Pembahagian pekerjaan Pembahagian etnik lebih kurang mengikuti pengkhususan pekerjaan. Gurjarati. terutamanya di ladang getah. Orang Sikh biasanya bertugas sebagai polis atau pemgawal. yang secara signifikan. Walaupun sedemikian. Bahasa Tamil Bahasa Melayu akka kakak kadai kedai kappal kapal katikam ketika muthu mutiara nagaram negara purva purba suniyam sunyi udayam budaya vakai bagai bhumi bumi Surya Suria Penghijrahan Tamil Sebahagian penghijrah India yang amat besar terdiri daripada penutur bahasa Tamil dari negeri Tamil Nadu. Gujarati dan Sindhi memiliki sebilangan syarikat tekstil yang penting di Tanah Melayu. Ramai daripada mereka. lalu menceburkan diri dalam kegiatan jenayah kecil dan sederhana. kebanyakan orang Tamil India bekerja sebagai buruh ladang. hidup tak tentu . kecuali orang Sikh. Orang India Utara. Kebanyakan orang Telegu juga bekerja sebagai buruh ladang. Orang India Selatan yang lain. tak dapat sesuaikan diri kehidupan bandar. Ada yang lain pula menggotai kumpulan samseng ia itu hasil . 'Pada masa kini. dan baki komuniti India terdiri daripada orang India Utara. Maka.

Kuala Lumpur. Pulau Pinang. Walau bagaimanapun. Chettiar. iaitu orang Moplah dari Kerala dan orang Marakkayar dari Tamil Nadu yang kebanyakannya merupakan pemborong. dan Ipoh. Kerajaan sejak dulu lagi telah memberi banyak sokongan kepada kaum India Malaysia. Kerajaan nampak turut bersimpati dengan keadaan kaun India terutama sekali dalam bidang ekonomi.tetapi tidak dengan nada menghina. Komuniti-komuniti perniagaan. sedangkan orang Malayalee tinggal terutamanya di Perak Bawah. Tamil Sri Langka pada umumnya juga merupakan komuniti bandar. Selangor. Perkataan keling telah pun digunakan sejak zaman silam. . Slanga yang menghina untuk orang India Malaysia Pandangan bahawa Keling ialah slanga yang menghina bagi orang India atau Hindu adalah tidak benar. dan Muslim Tamil. terutamanya Kuala Lumpur. Akan tetapi. dan Negeri Sembilan.kesan filem filem Tamil (hampir 80% daripadanya bertemakan samseng dan kongsi gelap. terdapat juga tiga kumpulan etnik dan agama yang mempunyai kepentingan politik dan ekonomi yang jauh melebihi bilanganya. Sindhi. serta di Johor Bahru. Oleh kerana kerajaan menghargai dan mengiktiraf sumbangan kaum India terhadap asas ekonomi negara Fasa 1 (Getah sebelum 1975)dan Fasa kedua (Kelapa Sawit 1975 hingga 1990). Taburan geografi Kesepadanan yang rapat antara pembahagian etnik dan pekerjaan komuniti India dibayangkan dalam taburan geografi kaum India di Tanah Melayu. bertumpu di kawasan bandar. walaupun sebilangan mereka juga tinggal di kawasan-kawasan luar bandar sebagai kakitangan ladang. khususnya di ladang getah dan landasan kereta api Perak. Kelompok etnik yang lain Selain daripada kumpulan orang India yang tersebut di atas. Kumpulan ketiga ialah Tamil Sri Lanka yang kebanyakannya bertugas dalam Perkhidmatan Awam dan bidang-bidang profesional. keadaan ini hanyalah dijangka melibatkan generasi pertama India Malaysia yang berhijrah ke bandar. beberapa bahagian di Negri Sembilan. ia didapati tidak mencukupi. walaupun sebilangan mereka juga bekerja di limbungan Pulau Pinang. sosial serta pelajaran. Dua daripadanya ialah komuniti perniagaan yang penting. dan orang Muslim India Selatan. Orang Tamil India Selatan bertumpu. Orang Telugu banyak terdapat di ladang-ladang getah Perak Bawah dan beberapa bahagian di Selangor. iaitu komuniti Gujarati.Sejarah Melayu juga mengunakan perkataan keling. iaitu: chettiar Tamil yang merupakan kasta pedagang dari Tamil Nadu.Perkataan ini mungkin akar-umbinya berasal dari perkataan "KALINGA" satu kerajaan india purba yang mendominasi budaya dan ekonomi di Asia tenggara.

pinyin: Mǎláixīyà Huárén atau Cina Ringkas: 马来西亚唐人. Bahasa Teochew. MASYARAKAT CINA DI MALAYSIA Kawasan dengan jumlah penduduk yang besar: Pulau Pinang. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. Bahasa Hakka. dan Singapura kini akan rasa terhina dengan panggilan ini. Perak. Penggunaannya kini tidak digalakkan dan tidak digunakan dalam saluran rasmi. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Melaka. Hindu. Bahasa Malaysia. menyeluruh di Melaka). Sebaliknya pula.Namun begitu rata-rata orang india di Malaysia. Cina Tradisional: 馬來西亞唐人. Atheisme. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. "tetamu baru"). sebagai menghormati perasan kaum India di Malaysia. Selangor. Bahasa Hokchiu. Kuala Lumpur. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. Bahasa Mandarin. Islam. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh (新客. istilah "Keling" pernah digunakan oleh Ahli-ahli Parlimen Malaysia yang mengakibatkan kegemparan di kalangan orang India yang menuduh ahli-ahli parlimen untuk rasisme. Di bawah undang-undang Malaysia. Konfucianisme. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Bahasa Kwongsai. Iktikad Baha'i. Kebanyakan . Freethinker Kelompok etnik terdekat Peranakan Orang Cina Malaysia (Cina Ringkas: 马来西亚华人. Cina Tradisional: 馬來西亞華人. pinyin: Mǎláixīyà Tángrén) ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. berbahasa Melayu. Baru-baru ini. Johor Bahasa: Bahasa Hokkien. Sarawak. Bahasa Inggeris Agama Agama Buddha. Bahasa Hainan. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Sabah. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Kristian. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. Di Malaysia. Bahasa Kantonis. Taoisme.

Sabah. Yang selainnya datang secara bebas untuk bekerja. "kuasa susah-payah"). Sungguhpun demikian. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Kebelakangan ini saluran televisyen Malaysia menampilkan rancangan berbahasa Hokkien dari Taiwan untuk mengimbangkan kandungan dialek-dialek Cina dalam media Malaysia. Hokkien. Populasi orang Cina di Tanah Melayu mencecah 269. Pahang. kebanyakan mereka datang untuk bekerja sebagai "buruh terikat" melalui perjanjian bertulis (indentured labour). dan kira-kira sejuta sekitar tahun 1949. Pada tahun 2006. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. tetapi semenjak adanya Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia untuk memberi kesamarataan dalam kek ekonomi negara. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. budaya dan politik. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Melaka. dominasi mereka dalam ekonomi menyusut. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. mereka masih membentuk majoriti golongan berpendapatan sederhana dan tinggi di Malaysia. Kantonis. dikenali sebagai kuli (苦力.9 peratus jumlah ekuiti hak milik ekonomi negara. Media bahasa Kantonis juga disiarkan dalam saluran televisyen Malaysia.854 pada tahun 1911. Sementara itu. terdapat 7-7. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. bahagianbahagian di Johor terutamanya Kulai. Kelantan. Teochew.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Terengganu. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Kedah. terutamanya wilayah Fujian dan Guangdong. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. dan didukung oleh Persatuan Suku Kaum. Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Sejarah Kebanyakan pendatang Cina di Tanah Melayu berasal dari China selatan. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. terutamanya RTM2 dan 8TV. mereka menjadi bangsa terkaya di Malaysia dengan penguasaan 40. Selangor -. Pada abad ke-19. iaitu Kuching. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Orang Cina Malaysia sejak sekian lama mendominasi ekonomi Malaysia. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi.5 juta orang Cina di Malaysia. Kuala Lumpur. . di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Hainan dan Hokchiu. Hingga 2004.orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia.

serta penggunaan bahasa Mandarin dalam pendidikan formal. secara amnya terdapat tiga kumpulan sub-linguistik orang Cina Malaysia yang selari dengan tiga pusat metropolitan. sebagai kesan daripada pengaruh media berbahasa Mandarin dari Singapura. terutamanya Johor. bahasa Hakka and Mandarin laris ditutur. kecuali Sibu yang cenderung kepada bahasa Foochow serta Sandakan dengan bahasa Kantonis. Di Malaysia Timur pula. Singapura dan Indonesia memperkenalkan Bahasa Mandarin Baku sebagai bahasa nasionalisme etnik diaspora. Pergerakan terkini untuk menyatukan dan menyusun masyarakat-masyarakat Cina Malaysia.Maka. Kumpulan Pulau Pinang dan Melaka kebanyakannay bertutur dalam bahasa Hokkien manakala kumpulan Kuala Lumpur. Seremban dan Ipoh kebanyakannya berbahasa Kantonis dan Hakka. . Di selatan semenanjung Malaysia. untuk menyisihkan penggunaan dialek-dialek Cina yang lain seperti Teochew dan Kantonis. terutama generasi muda. bahasa Mandarin paling banyak ditutur oleh masyarakat Cina di sana. Ini telah menyebabkan ramai orang.

Perkahwinan masyarakat India .Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Orang india telah berhijrah ke Malaysia sejak 2000 tahun yang lalu.Kedatangan mereka secara berkumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak semasa kesultanan Melaka dan semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda.masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini.Adat resam yang di amalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat melayu.masyarakat India juga terdiri daripada pelbagai suku kaum.separti masyarakat lain.Seperti juga masyarakat lain.MASYARAKAT INDIA-207294 pengenalan Masyarakat India meruapakan etnik ketiga terbesar di Malaysia.Pada tahun 2005.8 juta rakyat.dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sesebuah masyarakat majmuk di negara kita. Tujuan penghijrahan mereka ke Tanah Melayu ialah mensasarkan tujuan perniagaan atau perdagangan.justeru itu maklumat berikut hanyamemaparkan adat resam masyarakat India secara umum.orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1. Sejarah Orang india Malaysia ialah satu kaum di Malaysia yang berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu.

Kollic catti dibawa oleh ahli keluarga si mati samada anak ataupun bapa.Sebelum itu pembawa kollic catti dikehendaki mencukur rambut. Kollic catti bermaksud periuk tanah liat yang mengadungi api.Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas. Kollic catti. Upacara menanggalkan thaali.memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua)dan wang.memberi sireh.Sarjana India juga menyatakan kematian adalah perpisahan roh dan jasad.Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat india iaitu vaitikat thirumanam.iaitu kematian adalah ibarat tidur dan mereka akan bangun selepas tidur.Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan di bahagian atasnya. Kematian.Ahli-ahli keluarga akan mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali sebagai tanda penghormatan. Thaali vaangutal merupakan upacara menanggalkan thaali semasa berlakunya sesebuah kematian dalam sesebuah keluarga.mayat akan dibakar atau di kebumikan.tamil thirumanam.Anak sulung melakukan untuk bapa apa yang telah meninggal dunia dan anak bongsu untuk ibu.Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri . menuang air susu kedalamnya. dan diya thirumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. Bagi masyarakat India.Saudara mara akan member penghormatan yang terakhir kepada si mati dan mendoakan agar roh si mati akan tenang.mayat akan dimasukkan ke dalam keranda.dimana jasad akan hancur .mereka mempercayai konsep kelahiran semula.Periuk tersebut di angkat dengan menggunakan pelepah kelapa yang dibelah tiga di bahagian hujung dan diikat pada periuk. .Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan.Pada masa yang sama.Ini menunjukkan bahawa mereka akan hidup lebih bahagia seperti rambut yang baru tumbuh. Upacara vaikkarasi Setelah dimandi dan dihias cantik.Untuk melaksanakan upacara ini pelbagai adat di tentukan.Dalam masyarakat India.Sebelum itu kollic catti. mencium tapak kaki kedua ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa.ucapan tenna adudaiya shinanee pottri disebut beberapa kali sebagai menandakan upacara tersebut telah direstui oleh tuhan.Thaali iaitu rantai suci perkahwunan hanya boleh ditanggalkan oleh isteri setelah suaminya meninggal dunia.Thirumanam bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat.tetapi kembali ke alam barzakh.seseorang yang membawa kollic catti mengiringi mayat.

perayaan ini diraikan secara beramai-ramai.penganut hindu akan mengunjungi kuil.maka satu acara tertentu diadakan sebagai tanda kesyukuran.thaipusam.Perayaan ponggal ini bolehlah dianggap sebagai hari masyarakat hindu mengukuhkan ikatan sesama mereka.Perayaan bagi kaum india Setiap bangsa dalam Negara Malaysia mempunyai perayaan yang tersendiri bagi kaum mereka tersendiri.Tidak semua penganut hindumelakukan Nazar.Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru.dimana patung dewa hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.penganut hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat.Ia membawa muhibbah dan persaudaraan kepada mereka yang lama terpisah. Bagi thaipusam pula.bertujuan untuk menandakan masa mereka menuai hasil tanaman.Bagi kaum india mereka merayakan perayaan mereka seperti deepavali.Iaitu dengan memasak menggunakan periuk yang kebanyakannya diperbuat daripada tanah liat.dan ponggal bagi setiap tahun.Nazar yang membawa maksud memohon sesuatu hajat kepada dewa Murugandan jika permohonan dikabulkan.Bagi perayaan Deepavali.Bagiponggal pula.merupakan perayaan menghapuskan dosa-dosa yang telah dilakukan di atas muka bumi. .

Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. jangan mati adat. Peralatan untuk upacara ini termasuk . ADAM RESAM KELAHIRAN MASYARAKAT MELAYU Pentingnya adat masyarakat Melayu jelas terlihat dalam peribahasa yang berbunyi Biar mati anak. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. bersalin dan selepas lahir. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. perkahwinan sehinggalah kematian terdapat di dalam hidup semua masyarakat di Malaysia. Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. Adat yang merangkumi seluruh aspek bermula dari kelahiran.ADAT RESAM KELAHIRAN MASYARAKAT MALAYSIA Kepentingan adat resam di dalam hidup masyarakat tidak kira apa bangsa sekalipun tidak dapat dinafikan. Adat resam merupakan kebiasaan cara hidup yang diamalkan oleh sesuatu masyarakat yang dapat menggambarkan corak budaya masyarakat tersebut. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. Pengenalan Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. Dalam aspek kelahiran ini. Sewaktu Mengandung Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. Tata perlakuan dalam adat resam masyarakat Melayu banyak dipengaruhi oleh adat yang diwarisi dari budaya Hindu yang disesuaikan mengikut unsur-unsur Islam.

.

Malaysia dan Singapura merupakan dua buah negara yang menjadi tumpuan petempatan awal komuniti minoriti Sikh semasa pemerintahan kolonial British di Tanah Melayu.000 orang dan berasal dari wilayah India Utara. komuniti Sikh merupakan sub-golongan etnik India yang dianggarkan sekitar 70.sikh Di Malaysia. Agama Sikh yang diasaskan oleh Sri Guru Nanak Dev Ji (14691539) juga tersebar dan berkembang luas ke rantau Asia Tenggara. Ada empat faktor utama berlakunya penghijrahan orang Sikh dari Punjab ke Malaysia. .

tidak pulang semula ke India.Pemindahan para banduan politik Sikh dari India ke Negeri-negeri Selat merupakan faktor utama permulaan proses diaspora Sikh di Tanah Melayu. Australia dan Kanada. New Zealand. Singapura. dan lainnya termasuklah di negara seperti Fiji. Ramai orang Sikh yang kurang senang dengan faktor pertama ini mungkin kerana mereka kurang arif dengan pengajian sejarah. Manakala banduan Sikh yang telah tamat tempoh hukuman. Mereka bernama Nihal Singh (dikenali umum sebagai Bhai Maharaj Singh) dan Kharak Singh yang dibuang negeri seumur hidup kerana terlibat dalam perang menentang penjajah British dalam tahun-tahun 1840-an. Kedatangan mereka ini pula diikuti dengan banduan Sikh yang lain. Bhai Maharaj Singh meninggal dunia pada 5 Julai 1856 di penjara Outram Road. Pada 8 Mei 1873. . Tanah Melayu merupakan salah satu daripada pusat kedatangan tentera Sikh. Pemerintah British yang menyediakan bukan sahaja peluang untuk berkhidmat sebagai tentera malah memberi peluang berhijrah ke seluruh Empayar British. Dipercayai ada dua orang banduan politik Sikh yang tiba di Negeri-negeri Selat pada tahun 1850. Pada 1865 bermula satu lagi proses migrasi tetapi dalam bentuk yang lain iaitu penglibatan orang Sikh dalam bidang pekerjaan pasukan keselamatan dalam empayar British. Hong Kong. Sebaliknya mereka menetap di Negeri-negeri Selat. banduan-banduan dari India telah dipindahkan ke Andaman.

Pada 15 Mei 1884. Jawatan Pesuruhjaya ditukarkan kepada Komandan. Dalam tahun 1896 Malay States Guides (MSG) ditubuhkan oleh Kolonel R. telah ditukarkan nama kepada First Battalion Perak Sikhs (FBPS). Antara tahun 1884 hingga 1896. agama Sikh menjadi elemen penting yang menyatupadukan orang Sikh dalam pasukan PAP. William Jervois memilih Leftenan Swinburne sebagai Pesuruhjaya Polis PAP yang berpusat di Taiping. dan markas utamanya masih di Taiping. Pasukan Polis Bersenjata Negeri Perak yang mempunyai ciri-ciri tentera. Inilah faktor yang menyebabkan Gabenor Negeri-negeri Selat. Walker menggantikan pasukan FBPS. Orang Sikh yang dibawa masuk dari Punjab sejak akhir tahun 1873 juga telah membawa agama mereka yang tidak boleh dipisahkan dalam kehidupan mereka. Pathan dan Hindu. . MSG adalah sebuah pasukan keselamatan yang penting di Tanah Melayu bertujuan menangani sebarang masalah jika berlaku kekacauan di antara Kerajaan British dengan sebarang kuasa lain. Pada 29 September 1873. Pada awal tahun 1877. yang membawa 95 orang Sikh. Tentera Sikh Perak mengandungi tiga pasukan iaitu Pasukan Berjalan Kaki (infantry).Peranan Kapten James Speedy di Perak. boleh berbahasa Hindi dan Melayu. Pada peringkat awal penghijrahan orang Sikh ke Perak. Kemudian. Pesuruhjaya Polis bagi pasukan ini ialah Leftenan Paul Swinburne. Kapten Speedy dilantik menjadi Penolong Residen di Perak dan diarahkan untuk mengerah kembali seramai mungkin tentera Menteri (Ngah Ibrahim) untuk menjadi pengawal Residensi. Perak. seorang pegawai polis yang berkaliber. Nisbah anggota Sikh dan Melayu dalam pasukan ini ialah 3:1. Pengambilan seterusnya telah dilakukan oleh Kerajaan British pada tahun 1880an untuk berkhidmat di Jelebu dan sungai Ujung. Kapten Speedy bersama pasukannya berjaya menyelesaikan masalah pertelingkahan orang-orang Cina di Larut. sebuah pasukan polis bersenjata yang pertama ditubuhkan yang dikenali sebagai Perak Armed Police (PAP) berpusat di Taiping. Mereka kini dianggap sebagai sebahagian daripada pasukan bersenjata dengan pemeriksaan tahunan oleh Pegawai Pemerintah Negeri-negeri Selat. Pada akhir tahun 1877. Pathan dan Punjabi-Muslim untuk menyelesaikan pertelingkahan kongsi gelap Cina pada 1870an mengenai masalah perlombongan bijih timah di Larut juga menandakan satu permulaan awal kemasukan komuniti Sikh di Tanah Melayu. iaitu nukleus cadangan Pasukan Polis Perak.S. terdapat lebih kurang 300 orang Sikh yang menganggotai pasukan PAP. yang dianggotai oleh sebahagian besar orang-orang Sikh yang menganggap diri mereka lebih sebagai askar dari anggota polis.F. Pasukan Meriam (artillery) dan Tentera Darat yang menjalankan tugas-tugas sebagai tentera dan polis. Majoriti anggotanya terdiri dari orang-orang Sikh. Pasukan Sikh Perak berjaya memerangi jenayah dan membantu dari segi keanggotaan kepada mana-mana tempat yang mempunyai masalah di Tanah Melayu termasuk mengambil bahagian dalam peperangan di Pahang dalam tahun 1889 hingga 1894. Ia ditubuhkan selepas negeri-negeri Melayu iaitu Perak. Selangor Pahang dan Negeri Sembilan disatukan pentadbirannya dalam Persekutuan pada tahun 1896. Perak.

dimana beberapa pasukan Sikh telah diberi ―penghormatan peperangan‖. perkhidmatan keselamatan di pelbagai jabatan kerajaan dan pegawai teknikal di stesen keretapi. Burma dan kawasan jajahan British yang lain. Pusat petempatan komuniti Sikh yang terawal di Tanah Melayu adalah di kawasan berek polis dan kawasan lombong bijih timah. Ringkasnya. Ramai anggotanya diserapkan ke dalam Pasukan Polis Negeri-negeri Melayu Bersekutu (FMS) dan ada sebahagian yang lain menceburi bidang pekerjaan yang lain. Apabila migrasi bermula. Mereka juga telah dihantar berkhidmat ke Aden selama lima tahun dan mengambil bahagian di dalam peperangan dengan tentera Turki! MSG telah dibubarkan pada penghujung tahun 1919. maka orang-orang Sikh yang lain juga tertarik dan berminat dengan tempat dan pelbagai sektor pekerjaan di Tanah Melayu dan menceburkan diri dalam bidang keselamatan seperti polis.Kekuatan MSG terdiri dari enam kompeni bahagian infanteri dan dua kompeni bahagian meriam dengan jumlah keanggotaan seramai 900 orang. penglibatan anggota Sikh dalam pasukan MSG secara tidak langsung telah banyak menyumbang dalam bidang sosial seperti pendidikan dan keagamaan serta politik komuniti Sikh di Tanah Melayu. gurdwara pertama didirikan pada tahun 1890 oleh anggota polis Sikh. Pemerintah British membenarkan orang Sikh mendirikan gurdwara sebagai pusat penyatuan komuniti Sikh. Rejimen ini boleh dikerah dan digunakan untuk membantu memperkuatkan garrison di Negeri-negeri Selat jika peperangan berlaku. Komuniti Sikh yang menganggotai MSG telah mendirikan gurdwara tempat bersembahyang untuk memenuhi keperluan kerohanian dan penyatuan penganut Sikh. Migrasi komuniti Sikh pada awalnya juga dipengaruhi oleh faktor peribadi di mana pegawai-pegawai British yang berkhidmat di Punjab dan Jajahan Bersatu yang lain berhasrat untuk mendapatkan khidmat anggota Sikh di Tanah Melayu. Misalnya di negeri Selangor. Gurdwara awal di Malaysia telah dibina mengikut keperluan sesuatu kelompok pekerjaan. Gurdwara Polis Ipoh. Gurdwara Polis Depot dan Gurdwara Sahib Parlimen di Kuala Lumpur. . sementara pada tahun 1898 didirikan sebuah lagi gurdwara di Kelang dan sebuah lagi di Ibu pejabat Polis High Street pada tahun 1904. Gurdwara yang pertama di Tanah Melayu telah didirikan oleh anggota polis Sikh berhampiran dengan berek-berek polis. Kejayaan mereka di China dapat dilihat iaitu selepas Perjanjian Tienstin ditandatangani. Ada juga beberapa gurdwara polis yang lain dibina di Tanah Melayu seperti Gurdwara Polis Pulau Pinang. Keberanian orang Sikh terbukti kerana mereka bukan sahaja telah berkhidmat di negeri India malah juga telah berkhidmat dalam pasukan tentera British di China. Sebahagian dari rejimen ini telah dihantar ke Singapura semasa Perang Dunia Pertama.

Secara keseluruhannya. Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua. Faktor ini telah menyumbang kepada pertambahan semula jadi dalam kalangan orang Sikh yang sedia ada menetap di negara ini. peluang pekerjaan yang luas dan dasar imigrasi yang liberal juga telah mendorong penghijrahan orang Sikh ke Tanah Melayu. Hasil pendapatan yang diperolehi daripada tanah tersebut tidak mencukupi ditambah pula dengan malapetaka seperti banjir dan kemarau mengakibatkan kehidupan rakyat semakin terhimpit. contohnya. penduduk yang padat dari semasa ke semasa telah menyebabkan negara menghadapi masalah ekonomi yang genting kerana tanah yang tidak mencukupi untuk menampung keperluan rakyat dan sering berlaku pergaduhan antara keluarga kerana soal pembahagian tanah pusaka. Komuniti Sikh juga tidak terlepas daripada masalah ini yang memaksa mereka berhijrah ke Tanah Melayu. Justeru.Di antara pasukan yang mendapat penghargaan ini ialah The First Sikh Cavalry dan dua rejimen infantri dari Punjab. Perang Dunia Kedua (1935-1942) dan semasa Darurat (1948-1960). Keadaan ini menyebabkan ramai di kalangan orang Sikh yang sanggup meninggalkan tanah air mereka untuk berhijrah ke Tanah Melayu dengan harapan mengumpul wang untuk dibawa pulang. kedatangan mereka menyaksikan pembinaan sebuah gurdwara dalam kawasan berek Ibu Pejabat Pasukan Bersenjata Constabulari di Batu Tiga. iaitu untuk mengumpulkan seberapa banyak wang untuk dibawa pulang. Orang Sikh telah datang ke Sabah sejak tertubuhnya pasukan polis pada tahun 1882 ketika Syarikat Berpiagam Borneo Utara British menubuhkan Constabulari Bersenjata Borneo Utara (CBBU) yang dianggotai oleh majoriti keturunan Sikh dan Punjabi Muslim. Tetapi lama-kelamaan . tujuan asal kedatangan orang Sikh ke Tanah Melayu adalah bersifat sementara. Terdapat lebih kurang 232 nama orang yang tersemadi di Tugu Negara dan 33 dari jumlah tersebut terdiri daripada orang Sikh. Oleh sebab itu. Selain bidang kepolisan. Pada 1906. orang Sikh telah memonopoli bidang pekerjaan dalam pasukan keselamatan sejak tahun 1870an hingga tahun Perang Dunia Kedua di Tanah Melayu. tekanan politik dan sosio-ekonomi yang berlaku di negara Asia juga telah menyebabkan migrasi secara besar-besaran masyarakat India dan Cina dari negara asal mereka ke Tanah Melayu. orang Sikh dikenal pasti berkhidmat sebagai warder penjara yang terletak di bawah penguasaan Komandan CBBU. Buktinya. Penglibatan mereka dalam bidang keselamatan di Tanah Melayu secara tidak langsung telah mendapat pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia. Jesselton (kini Kota Kinabalu). pada 11 November setiap tahun satu perbarisan hormat akan diadakan sempena mengingati jasa-jasa pahlawan yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918).

Hal ini kerana keunikan mereka mengekalkan identiti Sikh semasa berkhidmat dalam pasukan keselamatan merupakan satu aset sejarah yang diwarisi sejak sekian lama. Sumbangan orang Sikh dalam pasukan keselamatan di Tanah Melayu dan kini Polis DiRaja Malaysia (PDRM) amat penting dikaji oleh masyarakat Malaysia. Sungguhpun komuniti Sikh sudah lama menetap di Malaysia. namun mereka masih mengekalkan hubungan kekeluargaan yang baik dengan sanak saudara di India. .perspektif mereka tentang kehidupan mulai berubah di mana mereka mahukan kehidupan yang lebih baik berbanding di Punjab.

Pendatang-pendatang Hindu awal Telah terbit Disember 23. Sejarah Awal Manusia12 Comments . 2006 Pembukaan Tanah Melayu .

tulisan. pendidikan moral dan banyak lagi kepada masyarakat setempat. Kemboja dan sebagainya. makanan. Bahagian yang kedua pula adalah dari kerajaankerajaan kuno Burma. Mereka ini mula memperkenalkan kebudayaan. Hikayat Hang Tuah. seni bina. . Hikayat Merong Mahawangsa. bahasa. Bagaimanapun. sistem kerajaan. saya akan huraikan perkara ini kemudian. Siam dan Khmer yang kemudiannya membentuk negara-negara moden Indo-China seperti Thailand. perkataan. Pengaruh serta kuasa-kuasa Hindu-Buddha ini kemudian memperluaskan penggunaan bahasa serta penulisan mereka di sini.Kedatangan pengaruh Hindu-Buddha mula memasuki kawasan Nusantara hanya beberapa ratus tahun selepas itu. Indonesia dan Singapura. adat resam. Mereka ini mendirikan kerajaan Melayu tempatan pertama sendiri yang dikenali sebagai Srivijaya atau Vijayanaggar yang bertahan selama 1400 tahun. Vietnam. Mereka juga menggelarkan Asia Tenggara dengan nama ‘Suvarnabhumi’ yang bermaksud‘Tanah-Tanah Emas’. Kisah Raja-Raja Pasaidan sebagainya. Bahagian yang pertama adalah dari kerajaan Srivijaya yang mana kemudiannya pada era moden ini telah membentuk Malaysia. Asia Tenggara atau Kepulauan Melayu telah terbahagi kepada dua bahagian. agama. Pada masa ini. Ini termasuk di dalam penulisan Tun Sri Lanang – Sulalatus AsSalatin. Terdapat pelbagai versi kisah-kisah mengenai kedatangan pengaruh Hindu-Buddha ke alam Nusantara dicatitkan.

000 Kawasan ramai penduduk Semenanjung Malaysia.800. ensiklopedia bebas. yang berketurunan India.Orang India Malaysia Daripada Wikipedia. Singapura Bahasa . merupakan model fesyen Malaysia dan pemenang peraduan peragaan ratu cantik Miss Malaysia World 2007 dan Miss Universe Malaysia 2011 Jumlah penduduk Sekitar 1. India Malaysia Deborah Priya Henry.

kaum ini merupakan kaum ketiga terbesar di Malaysia selepas kaum Melayu dan Cina. Kini. Punjabi.[1][2] menyebut mengenai cengkih[3].Inggeris Agama Hindu. Kebanyakan mereka datang ke Malaysia semasa zaman penjajahan British diMalaya. . Isi kandungan [sorokkan]  1 Sejarah o          1. Islam. sumber-sumber sejarah membuktikan bahawa kaum india tiba di Malaysia sejak zaman keagungan Dinasti Chola. Telugu.500 tahun dahulu).1 Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu 2 Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu 3 Penghijrahan Tamil 4 Pembahagian pekerjaan 5 Kelompok etnik yang lain 6 Taburan geografi 7 Agama 8 Lihat juga 9 Rujukan 10 Pautan luar [sunting]Sejarah Rencana utama:Senarai Orang India Malaysia Orang-orang India telah datang berniaga ke Malaysia sejak 2. [4].000 tahun yang lalu berdasarkan kitab Ramayana yang menyebut mengenai cengkih. India Indonesia Orang India Malaysia ialah rakyat Malaysia yang berasal dari India.Tamil. Melayu. Kristian. Malayalam. Namun. Sikh dan Bahá'í Kelompok etnik berkaitan India Singapura. [5] (yang berasal dari kepulauan Indonesia). Kitab Ramayana yang ditulis kurun ke lima atau empat sebelum masihi (2.

T. Menjelang 1931. Bilangan penduduk India hampir-hampir tidak berubah sehingga 1947 disebabkan mereka pergi ke Myanmar semasa pendudukan Jepun sebagai rekrut untuk Angkatan Tentera Kebangsaan India. pedagang. Pada tahun1901. dengan kedatangan dan kepulangan mereka. Pada tahun 2005. dan kuli untuk Landasan Kematian. Sebastian. bilangan mereka melebihi orang Melayu pada tahun itu. dan A. dan banduan yang melibatkan diri dalam bidang pembinaan. K. pertanian dagangan. dan perdagangan. Sejarahwan J. dan di negeri Selangor. Hamilton merekod bahawa Tamil merupakan bahasa yang digunakan dalam perdagangan di Malaysia dan Indonesia semasa zaman dahulu. Thirunavukkarasu.V.[6] Bahasa Tamil Bahasa Melayu akka kakak kadai kedai . bilangan penduduk India naik turun dengan kerap. Oleh itu. Penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura sebelum kemerdekaan terdiri terutamanya daripada orang dewasa lelaki yang meninggalkan keluarga mereka di India and Sri Lanka. pertahanan. bilangan ini telah bertambah menjadi 640. dan  pertumbuhan ekonomi perladangan getah yang kemudian.W. Melaka dan Singapura— oleh pihak British antara tahun 1786 hingga 1824 memulakan satu aliran masuk tidak putus-putus yang terdiri daripada buruh.000. Perolehan Negeri-negeri Selat — Pulau Pinang. Bagaimanapun.[6] [sunting]Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. orang India merupakan lebih kurang 7% daripada jumlah penduduk di Malaysia (sekitar 1.000 di Tanah Melayu dan Singapura. bilangan penduduk India di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu ialah lebih kurang 120.Kumpulan-kumpulan seperti komuniti Chitty Melaka dan komuniti Mamak merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Portugal dan Belanda. supai.8 juta). penghijrahan orang India secara beramai-ramai dari subbenua India ke Tanah Melayu menyusul:  peluasan pemerintahan British ke negeri-negeri Melayu yang terletak di pantai barat sejak dekad 1870-an. [sunting]Perkataan Tamil dalam Bahasa Melayu Elemen budaya penting dalam menjalankan perdagangan pada zaman dahulu.

kappal kapal katikam ketika muthu mutiara nagaram negara purva purba raja raja suniyam sunyi tali tali udayam udaya vakai bagai bhumi bumi Surya Suria Kabalam Kepala Pustagam Pustaka Bahasa Bahasa .

Orang India Selatan yang lain. Subramaniam. Orang Sikh biasanya bertugas sebagai polis atau pemgawal. kebanyakan orang Tamil India bekerja sebagai buruh ladang. merupakan lagi 14% pada tahun 1947. Pekerja estet kaum Tamil dan Telugu sudah mula berhijrah ke bandar akibat banyak ladang-ladang getah telah ditutup dan dimajukan untuk tujuan lain. keperluan pelbagai tenaga kerja akan diperolehi dari suku kaum yang sudahpun dipratententukan. Orang India Utara. S. terutamanya orang Punjabi. Maka. kecuali orang Sikh. Selepas tahun 70-an. YB Dato Dr. sedangkan komuniti Malayalee pula dibahagikan kepada mereka yang bertugas sebagai pekerja pentadbir di ladang-ladang serta sebagai pekerja kolar putih pentadbiran di bandar. sosial serta pelajaran. Umpamaya. Kaum Tamil Ceylon pula dibawa bertugas dalam kerajaan kebanyakannya pada taraf kerani dan keatas.[8] Kerajaan nampak turut bersimpati dengan keadaan kaun India terutama sekali dalam bidang ekonomi. Kerjaya setiap kaum dari India dan Ceylon (Sri Lanka) telahpun dipra-tentu oleh Kerajaan British yang menjajah Malaya ketika dahulu. Terdapat pekerja yang telah bekerja berpuluh-puluh tahun telah diberhentikan begitu sahaja dan tidak diberikan apa-apa pampasan. Menteri Sumber Manusia menyatakan bahawa kerajaan sedang mengambil langkah meningkatkan taraf hiidup pekerja ladang. terutamanya di ladang getah. walaupun sebahagian kecil juga bertugas di jabatan-jabatan perkhidmatan awam. Umpamanya ketika zaman kolonial British. dan baki komuniti India terdiri daripada orang India Utara.Sawapadi Sawah padi Bumiputeran Bumiputra [sunting]Penghijrahan Tamil Sebahagian penghijrah India yang amat besar terdiri daripada penutur bahasa Tamil dari negeri Tamil Nadu. Kerajaan sejak dulu lagi telah memberi banyak sokongan kepada kaum . Bengali. [sunting]Pembahagian pekerjaan Pembahagian etnik lebih kurang mengikuti pengkhususan pekerjaan. Gurjarati. Kebanyakan orang Telegu juga bekerja sebagai buruh ladang. khususnya orang Malayalee dan Telugu. terutamanya orang India yang berkerja di ladang.[7]. terdiri terutamanya daripada pedagang dan peniaga. dan Sindhi. mereka merupakan 77% daripada jumlah penduduk India di Tanah Melayu dan Singapura. Gujarati dan Sindhi memiliki sebilangan syarikat tekstil yang penting di Tanah Melayu. Pada tahun 1947. Oleh kerana kerajaan menghargai dan mengiktiraf sumbangan kaum India terhadap asas ekonomi negara Fasa 1 (Getah sebelum 1975)dan Fasa kedua (Kelapa Sawit 1975 hingga 1990). Pada 22 Ogos 2009.

Selain itu.8%). [sunting]Taburan geografi Kesepadanan yang rapat antara pembahagian etnik dan pekerjaan komuniti India dibayangkan dalam taburan geografi kaum India di Tanah Melayu. doktor gigi (21%). Orang Telugu banyak terdapat di ladang-ladang getah Perak Bawah dan beberapa bahagian di Selangor. dan orang Muslim India Selatan.8%). jurutera (6. iaitu orang Moplah dari Kerala dan orang Marakkayar dari Tamil Nadu yang kebanyakannya merupakan pemborong. serta di Johor Bahru. Selangor. beberapa bahagian di Negri Sembilan. bagi tujuan melatih belia-belia India yang gagal dalam pelajaran untuk mengikuti kursus jangka pendek di Kolej Industri dan Pendidikan Negeri Selangor (INPENS). khususnya di ladang getah dan landasan kereta api Perak. Manakala.[perlu rujukan] [sunting]Kelompok etnik yang lain Selain daripada kumpulan orang India yang tersebut di atas. juruukur (3. tetapi mereka juga diberikan bimbingan keagamaan setiap hari Jumaat oleh guru agama mereka.0%) dan arkitek (1. . Kuala Lumpur.5%). Selain itu wang saku juga diberi sebenyak RM100 sebulan. akauntan (5. terdapat juga tiga kumpulan etnik dan agama yang mempunyai kepentingan politik dan ekonomi yang jauh melebihi bilanganya. kaum Sindhis. sedangkan orang Malayalee tinggal terutamanya di Perak Bawah. Orang Tamil India Selatan bertumpu. Kumpulan ketiga ialah Tamil Sri Lanka yang kebanyakannya bertugas dalam Perkhidmatan Awam dan bidang-bidang profesional. Belia India bukan sahaja diberi latihan dalam bidang kemahiran teknikal. walaupun sebilangan mereka juga bekerja di limbungan Pulau Pinang.4%). Kebanyakan golongan profesional terdiri daripada kaum Tamil Sri Lanka dan Kaum Malayalee. Kerajaan negeri Selangor turut mewujudkan Tabung Pendidikan Anak-anak Pekerja Estet negeri Selangor untuk membantu anak-anak ini melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dikendalikan oleh Yayasan Selangor dengan peruntukan sebanyak RM1 juta setahun. Terdapat juga peningkatan jumlah perniagaan dalam masyarakat India. Gujaratis dan Punjab juga terlibat dalam perniagaan. hampir 16% pekerja profesional di Malaysia terdiri daripada kaum India. iaitu:   chettiar Tamil yang merupakan kasta pedagang dari Tamil Nadu. Dua daripadanya ialah komuniti perniagaan yang penting. peguam (26.India Malaysia. doktor veterinar (28.5%). Terdapat peruntukan RM1 juta pada tahun (2006) menerusi tabung bantuan pendidikan Pembangunan Insan Kemahiran Teknikal. Ini termasuk doktor (28. [9] Kini. Peruntukan sebanyak RM3 juta setahun juga diberikan untuk rumah ibadat bukan Islam termasuk kuil-kuil berdaftar.4%). dan Negeri Sembilan.

bertumpu di kawasan bandar. terutamanya Kuala Lumpur.5 Pahang 5.3 WP Labuan 1.3 .3 Pulau Pinang 13. Tamil Sri Langka pada umumnya juga merupakan komuniti bandar. dan Muslim Tamil. walaupun sebilangan mereka juga tinggal di kawasan-kawasan luar bandar sebagai kakitangan ladang. Sindhi.7 Perlis 1. Chettiar.1 Johor 6.Komuniti-komuniti perniagaan. Negeri Peratus kaum India(%) Perak 20 Negeri Sembilan 16 WP Kuala Lumpur 13.3 Kedah 7. dan Ipoh.4 Selangor 13. Pulau Pinang.9 Melaka 6. iaitu komuniti Gujarati.0 WP Putrajaya 2.

while the more recent portion were not probably added till the 2nd century B.K. the Ramayana. [sunting]Agama Rencana utama: Agama kaum India Malaysia Agama-agama anutan kaum India Malaysia Agama Hindu Sikh Kristian Jain.2 Sarawak 0.2 Sumber: Statistik Bancian Negara Malaysia tahun 2000. Narayan.5 Kelantan 0.Sabah 0. and later.3 Terengganu 0." 3. Anggaran populasi dibundarkan dalam angka ratusan terdekat. 2006.   Statistik data Putrajaya pada tahun 2004. page xxiii: "The Indian epic." 2.C. dan anggaran rasmi pada tahun 2010 ditambah kedalam populasi Selangor. Tiada agama atau lain-lain agama Islam Kebanyakan kaum india Malaysia beragama Hindu dan diikuti kristian dan sikh [sunting]Lihat juga Rencana utama: Diskriminasi Orang India Malaysia [sunting]Rujukan ↑ R. dates back to 1500 BC according to certain early scholars. By Radhey Shyam Chaurasia p. Recent studies have brought it down to about the fourth century BC. D. Penguin Group. ↑ Archaeology and Language II: Archaeological Data and Linguistic Hypotheses By Roger Blench 1. Jabatan Perangkaan Malaysia. . The Ramayana.C. 38:"the Kernel of the Ramayana was composed before 500 B. ↑ [1] History of Ancient India: Earliest Times to 1000 A.

45–49. 9. ↑ Kementerian Sumber Manusia akan Menukar Taraf Hidup Pekerja Ladang.1 Arokiaswamy. 8. 6. ↑ Medicinal Plants Cultivation & Their Uses By H. A. Manila s. Celine W. 41.. 43. Indonesia. Panda ↑ 6.M. ↑ Hindraf – Pukul Anak Sindir Menantu. and the Philippines.n.0 6. ↑ Kementerian Sumber Manusia akan Menukar Taraf Hidup Pekerja Ladang. m/s. 7. Donkin 5.. 37. Oleh malaysiahadari. [sunting]Pautan luar . (2000). 38.4. 51–57. By R.. ↑ Between East and West: The Moluccas and the Traffic in Spices Up to the . Tamil Influences in Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->