P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Teknik Membaca

Rancangan Pengajaran Harian Teknik Membaca

|Views: 88|Likes:
Published by mcharrel90
contoh
contoh

More info:

Published by: mcharrel90 on Mar 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN [RPH

]

Tarikh/Hari Tahun Bil Murid Masa Mata Pelajaran

: 20 Mac 2013/Selasa : 3 Arif : 36 Orang : 9.10-10.10 pagi : Bahasa Malaysia

Tema Tajuk

: Perpaduan : Jiranku Mesra

STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.4 Membaca dan memahami 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat maklumat yang tersurat dengan daripada pelbagai bahan untuk tepat daripada bahan memberi respons dengan betul. multimedia yang sesuai.

Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: i. ii. Murid dapat membaca kuat dengan intonasi dan sebutan yang betul. Murid dapat menyenaraikan sekurang-kurangnya 5 nilai murni yang terdapat dalam petikan

Sistem Bahasa  Sebutan dan intonasi : Jiran, saya, suka, makan, ayam, kampung

Pengisian Kurikulum/Elemen Merentas Kurikulum

bertegur sapa. tolong menolong. Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan. Setiap kumpulan akan diberikan Nilai murni:  Kerjasama . Murid dikehendaki membaca Kad perkataan Catatan perkataan tersebut. verbal linguistik. intrapersonal Bahan bantu mengajar Bil 1 2 3 4 Kad Perkataan Kad ayat Petikan “jiranku mesra” Borang rekod penilaian: i. interpersonal. Pendidikan Sivik dan :Hormat-menghormati. Kad perkataan :       Jiran Saya Suka Makan Ayam Kampung    Set Induksi ( 5 minit )  Guru menunjukkan beberapa kad  KP:   kuat  Interpersonal Interpersonal Verbal linguistik perkataan kepada murid. Isi pelajaran Langkah dan Aktiviti BBB: 1. semangat kejiranan Kewarganegaraan : Semangat perpaduan Strategi   Kemahiran Berfikir : mengenalpasti.   Ilmu Kewarganegaraan Nilai murni : Pendidikan Islam dan Moral. membuat kesimpulan Kecerdasan pelbagai : kinestatik. Pemerhatian penilaian menggunakan borang 1 Bahan Jumlah 6 5 32 Pengetahuan Sedia Ada: Murid tinggal di kawasan kejiranan dan menikmati hidup berjiran.

Nilai murni:  Hormat menghormati “Telefon terputus” Kumpulan 1:  Kita hendaklah sentiasa menghormati dan bersikap mesra terhadap jiran-jiran. saya pandai sebutan dan intonasi yang betul. 2.perkataan masing-masing.  Guru menulis setiap perkataan yang disebut oleh kumpulan masing-masing di hadapan papan putih. Isi pelajaran Jiranku Mesra  Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini. Murid yang dipilih secara rawak akan tampil ke hadapan teks kelas dan dengan BBB:  Kad ayat KP:  Kinestatik  Intrapersonal  Verbai linguistik membacakan tersebut menjaga kebersihan. memasak. .  Jiran saya suka kucing.  Guru memilih kumpulan secara rawak dan kumpulan yang dipilih akan membacakan perkataan mereka dengan serentak.  Jiran saya baik hati.  Jiran yang adalah paling orang hampir Langkah 2 (20 minit )    Murid akan dibahagikan kepada 3 kumpulan. Aktiviti ini dilakukan secara berulang sehingga semua kad telah habis dibaca oleh murid yang dipilih. Murid dikehendaki duduk secara BBB: Petikan maklumat BCB: Mendengar aktif dengan berbaris memanjang ke belakang. Murid yang paling sekeping belakang kad akan yang diberikan mengandungi sebuah maklumat. Kad ayat:  Jiran mesra.  Jiran  Jiran saya suka  saya sangat Langkah 1 (15 minit )   Guru akan memilih murid secara rawak.

. dan saling menziarahi jiran adalah sikap yang mulia.  Bersikap sombong dan tidak mesra akan merugikan diri kita.dengan kita. Murid yang terakhir yang akan didengar tersebut menulis dan di maklumat membacakan maklumat hadapan kelas. Kumpulan 3:  Semangat akan kejiranan menjadikan kehidupan kita menjadi lebih harmoni. Guru mengkehendaki murid untuk menyenaraikan nilai-nilai murni yang terdapat dalam petikan tersebut. Kumpulan 2:  Sentiasalah memberikan kepada mereka kesusahan. Murid dikehendaki membaca kuat BBB:  Petikan Mesra” KB:  Mengenalpasti Nilai Murni:  Semangat perpaduan “Jiranku petikan tersebut beramai-ramai. Murid dikehendaki membaca secara senyap selama 2 minit.  Sikap bertegur sapa jiran bantuan ketika dalam  Murid yang paling belakang akan menyampaikan  maklumat tersebut kepada rakan dihadapan. Petikan “Jiranku Mesra” Langkah 3 (15 minit)     Murid diberikan sebuah petikan.  Guru akan memeriksa maklumat tersebut sama ada betul atau salah.

Murid membaca isi tersurat dan tersirat yang sudah disenaraikan dalam petikan tersebut dengan intonasi yang betul. Penutup ( 5 minit ) Kognitif Rumusan isi pelajaran Jiran merupakan ahli   Guru bersoal jawab dengan murid tentang apa yang dipelajari pada hari ini. Guru merumuskan sesi pembelajaran pada hari tersebut. Murid dikehendaki mencari maklumat tersurat dan maklumat tersirat dalam petikan tersebut. Murid diberikan sebuah petikan. 2.Pengayaan: Mencari maklumat tersurat dan tersirat 1. 2. Murid diberikan sebuah petikan yang berlainan. KB: Membuat kesimpulan . Murid dikehendaki membaca secara senyap petikan tersebut 3. Pemulihan: Membaca 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->