P. 1
Peristiwa Bercanggah - Kertas Menyerap Air

Peristiwa Bercanggah - Kertas Menyerap Air

|Views: 54|Likes:
Published by Sujatha Bathmanaban

More info:

Published by: Sujatha Bathmanaban on Mar 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

Peristiwa Bercanggah

BOLEHKAH ‘KELOPAK’
BUNGA KERTAS KEMBANG DALAM AIR ??

PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar,agal,rokayah n suja/2012

PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.rokayah n suja/2012 .KONSEP SAINS BAHAN YANG BOLEH MENYERAP AIR Pengetahuan & pengalaman Murid biasa melipat kertas semasa melakukan aktiviti pendidikan seni.agal.

agal.Persoalan Apa menyebabkan‘kelopak’ bunga kertas itu terbuka? yang Objektif Murid akan memahami bahawa kertas merupakan salah satu bahan yang boleh menyerap air.rokayah n suja/2012 . PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.

HURAIAN PERISTIWA BERCANGGAH Kelopakbungakertasterbuk aapabiladiletakkandi dalam air. maka air tersebutakanmeresapsecaraperlahanlahanpadakelopaktersebutdanmenyebabkankelopa kbungaituberatlalukelihatanjatuhperlahan – lahan di ataspermukaan air.rokayah n suja/2012 .agal. SELEPAS SEBELUM PENERANGAN PERISTIWA BERCANGGAH DAN KONSEP SAINS yang bolehmenyerap Kertasmerupakanbahan YANG BERKAITAN air. PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.Jadiapabilakertasitudiletakkan di ataspermukaan air.Inimenunjukkanbahawakertasmerupakanbahan yang bolehmenyerap air.

Gunting Bekasplastik Jam randik PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar. 3. Jam randik 6. Gunting 3. Bahanbukanorganik yang diperlukan 1. 1.Senaraibahan yang diperlukan.rokayah n suja/2012 . Bekasplastik 4.agal. Kertas yang berbentukbunga 2. Air 5. 2.

rokayah n suja/2012 .agal. Guntingkertas yang diberikan 2. Masukkanbunga yang telahdilipatkedalam air.Prosedur 1. 4. Lipatkelopakbungakebahagi antengah 3. Biarkanseketikadanlihatapa yang akanberlaku. PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.

rokayah n suja/2012 . Jalankaneksperimentersebut. ‘Jenis kertas’ mempengaruhi masa untuk ia menyerap air.Soalan untuk murid 1. Apakah yang menyebabkan kelopak bunga kertas ini kembang? tisu kertas kotak JENIS KERTAS 3. Adakah anda fikir ‘saiz kertas’ juga mempengaruhi kadar penyerapan air? 5.agal. Adakah kamu percaya bahawa kelopak bunga kertas ini boleh mengembang? 2. 5Buktikan dengan melakukan eksperimen yang disediakan. kecil besar Sederhana SAIZ KERTAS PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar. Adakah anda bersetuju bahawa ‘kertas yang nipislebih cepat menyerap air berbanding kertas yang tebal? 4.

i. dimanipulasikan : _______________________________________ _____________________________________________________________ -------------------------. b) Kenalpastipembolehubah yang. a) Jalankaneksperimen.rokayah n suja/2012 .-potong di sinidantampalkeratanatas di dalambukutulis----------------------- C A B PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.agal. iii. I.LEMBARAN AKTIVITI MURID Nama :__________________________ JAWAB SOALAN DI BAWAH. dimalarkan : _______________________________________ II. __________________________________________________________ Bunga yang manakahpaling cepatmenyerap air? __________________________________________________________ Kelas :__________ ii. Apayang dapatandaperhatikan? __________________________________________________________ Berikaninferensbagijawapan (i) di atas.

PPGSem2/SN2/PeristiwaBercanggah/mar.rokayah n suja/2012 ..agal.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->