P. 1
kertas kerja bola tampar.doc

kertas kerja bola tampar.doc

|Views: 80|Likes:
Published by Khairul Ummah
bola tampar
bola tampar

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Khairul Ummah on Mar 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2013

pdf

text

original

IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN KM 10, JALAN PADANG TENGKU, 26700 KUALA LIPIS,PAHANG.

JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN KERTAS KERJA PERTANDINGAN BOLA TAMPAR AFZAN 2011 ANJURAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI SEMESTER 4
TEMPAT:
GELANGGANG BOLA TAMPAR ASTAKA KHALID AL-WALID

TARIKH / MASA :
17 - 18 SEPTEMBER 2011 / SABTU DAN AHAD 8.00 PAGI – 7.00 PETANG

KUMPULAN SASARAN:
GURU PELATIH IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN
IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________1

Golongan sasaran bagi aktiviti guru-guru memperkenalkan permainan bola tampar kepada mereka. Pertandingan Bola Tampar tersebut merupakan kegiatan yang melibatkan pelbagai pergerakan asas yang dijalankan dalam bentuk permainan.0 TAJUK Kertas Kerja Pertandingan Bola Tampar Afzan Tahun 2011 anjuran guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4. Peningkatan kualiti pendidikan guru bertujuan melahirkan guru-guru pelatih yang kreatif. Selain itu. cekap dan dapat menangani perubahan dan cabaran semasa. Keputusan ini adalah pertandingan sukan bola tampar ini ditentukan dengan mengira pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan bagi jumlah mata yang diperolehi oleh setiap pasukan itu. Pertandingannya dijalankan secara berpasukan di mana peserta menjalani acara sukan ini secara bergilir-gilir dan memungut mata untuk pasukannya.1. kemahiran profesional dan sahsiah positif supaya dapat melaksanakan tugas pengajaran dan pembelajaran ko-kurikulum dengan terancang. berakhlak mulia. Pencapaian mata atau markah adalah tertentu. sistematik dan berkesan. Sehubungan itu guru-guru pelatih yang dilatih perlu memiliki pengetahuan. melalui pertandingan ini. 2.0 PENGENALAN Kualiti pendidikan ditentukan oleh kualiti guru pelatih itu sendiri. berasaskan prestasi setiap peserta dalam acara yang IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________2 . bakat yang ada dalam diri guru-guru pelatih dapat dipertujukkan dan dapat menanamkan sifat kesukanan dalam diri dan dapat memperkembangkan diri dari segi aspek JERIS sesuai dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. berketrampilan.

Bola tampar adalah permainan berpasukan untuk semua golongan tidak kira lelaki atau wanita. Ia boleh dimain oleh beberapa orang seperti 3 dan 4 orang atau ramai seperti 10 dan 12 orang di dalam kawasan yang kecil. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________3 . dewan sukan.3. Ia boleh dimain di gimnasium.0 PENGENALAN PERMAINAN BOLA TAMPAR Bola tampar merupakan satu sukan Olimpik di mana dua pasukan yang dipisahkan oleh satu jaring tinggi menggunakan tangan atau (jarang) bahagian badan lain untuk memukul atau menampar sebiji bola melangkaui jaring kepada lawan . . Mata dikira apabila bola jatuh ke dalam gelanggang lawan.pemain elit atau pemain baru. orang muda atau orang tua. Shanfhai. kebolehan melompat ditekankan dalam permainan ini. Setiap pasukan yang mempunyai enam pemain dibenarkan memukul bola tersebut tiga kali berturut-turut. Bola tampar merupakan satu sukan aktif. lawan melakukan kesalahan atau lawan gagal mengembalikan bola dengan betul.Sukan bola tampar di Malaysia bermula sekitar tahun 1920-an di Pulau Pinang. taman bermain atau di pantai. Ia dipopularkan oleh pelajar-pelajar yang baru pulang daripada Universiti Chi-Nan. sebelum berkembang di Selangor dan negeri-negeri lain. Kos permainan ini murah dan sangat sesuai untuk semua umur dan kebolehan. Bola tampar adalah permainan yang unggul kerana bilangan pemainnya boleh diubahsuaikan. Ia boleh menjadi jenis permainan ringan atau berat mengikut keupayaan dan kehendak pemain bergantung kepada umur dan kemahiran peserta-peserta. Disebabkan banyak serangan memerlukan pemain menyentuh bola di atas jaring.

Guru-guru pelatih juga dapat mempelajari bagaimana untuk mengatur dan menyelesaikan permasalahan sekiranya berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung supaya semasa ingin mengadakan pertandingan bola tampar di sekolah nanti mereka sudah mempunyai pengalaman untuk berhadapan dengan masalah yang berkaitan undang-undang bola tampar dan sebagainya. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________4 .emosi. aktiviti yang kami lakukan pada karnival sukan ini boleh diaplikasikan dalam proses pengajaan dan pembelajaran kelak.4. bersemangat dan kental dalam menghadapi cabaran alam pendidikan. intelek dan sosial serta melatih bakal guru menjadi seorang pendidik yang tabah. Selain itu ianya sebagai persediaan latihan bagi ke guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani mempelajari karnival sukan sebelum dihantar bagaimana mengajar mengatur strategi sekolah. 5. rohani. ia dapat memberi tunjuk ajar dan peluang kepada guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4 untuk mengelolakan karnival sukan ini dalam permainan bola tampar.0 RASIONAL Melalui penganjuran Pertandingan Bola Tampar ini. Karnival Sukan ini dapat membentuk jasmani. Seterusnya. sabar.0 MATLAMAT Pertandingan Bola Tampar adalah bertujuan untuk mempelajari bagaimana pengurusan penganjuran sesuatu sukan itu dijalankan termasuk dalam kurikulum PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4.

6. Guru-guru pelatih dapat mengaplikasikan permainan bola tampar dalam aktiviti dan kehidupan seharian dan juga dalam permainan bola tampar sebenar. 6.7. 6.3.1. Guru-guru pelatih dapat mempelajari kemahiran-kemahiran asas yang terdapat dalam permainan bola tampar. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________5 .4. mengurus dan mengelolakan aktivitiaktiviti kesukanan. Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim di kalangan rakan-rakan guru pelatih dengan pensyarah di samping.8. Sistem pertandingan ini memberi peluang kepada peserta untuk mengetahui sistem kalah mati 2 kali yang jarang digunakan dalam mana-mana pertandingan.2. semangat kesukanan dan kepimpinan. Memberi peluang kepada guru-guru pelatih menunjukkan bakat dalam permainan bola tampar. Dapat memupuk sifat kemasyarakatan seperti semangat berpasukan. 6.6. patuh pada peraturan dan juga berdisiplin dalam kalangan guru-guru pelatih.6. memperkenalkan permainan bola tampar yang sebenar. 6. Pelajar dapat merancang. 6.5. 6.0 OBJEKTIF 6. Memberi pendedahan kepada semua guru pelatih bergiat aktif dalam permainan bola tampar sebagai satu permainan yang mudah.

00 petang Gelanggang Bola Tampar.1 Guru-guru pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan 8. MASA DAN TEMPAT PERLAKSANAAN Aktiviti ini dijangka akan dijalankan pada ketentuan berikut : Tarikh Hari Masa Tempat : : : : 17 – 18 September 2011 Sabtu dan Ahad 8.0 CADANGAN TARIKH.7.0 KUMPULAN SASARAN : 7.00 pagi hingga 7.Astaka Khalid AlWalid IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________6 .

0 SENARAI AHLI JAWATANKUASA AHLI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 PENASIHAT ENCIK KAMAL BIN SUHAIMI PENGERUSI MOHD SHUKRI BIN ABDUL AZIZ PENOLONG PENGERUSI KHAIRUL UMMAH BIN ABD HAMID SETIAUSAHA FAIZNUR HANEM BINTI ISMAIL BENDAHARI NUR SYAMIMI BINTI KAMARUDIN AHLI JAWATANKUASA GURU PELATIH PISMP PENDIDIKAN JASMANI SEMESTER 4 IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________7 .9.

AHLI JAWATANKUASA PERLAKSANA PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 PENGERUSI MOHD SHUKRI BIN ABDUL AZIZ PENOLONG PENGERUSI KHAIRUL UMMAH BIN ABD HAMID SETIAUSAHA FAIZNUR HANEM BINTI ISMAIL BENDAHARI NUR SYAMIMI BINTI KAMARUDIN AHLI JAWATANKUASA PERALATAN MUHAMMAD AZAN BIN AMIN MUHAMMAD ARIF BIN DZULKEFLI MOHD AZREN BIN NIJAR IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________8 .

MINUMAN ABU SUFIAN BIN SUPAAT MUHAMMAD AIZUDDIN BIN AHMAD PUBLISITI DAN DOKUMENTASI NURUL NADIRA BINTI NASARUDIN IZZAT BIN ROSLAN KESELAMATAN DAN KEBAJIKAN MOHD NAJIB BIN ABDUL HAMID MOHD HAIRULZI BIN MAZLAN CENDERAMATA DAN HADIAH ADI SOFAN BIN MD YUSOF AZROL ABU BAKAR SAMBUTAN HASNUN AMAR BIN HASSAN MOHD HELMI BIN MUSTAFA KAMAL URUS SETIA (PENDAFTARAN) SITI MADIHAH BINTI SULEIMAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________9 .

0 HADIAH DAN CENDERAMATA Johan Naib Johan Ketiga : Medal 10 pemain dan hamper : Medal 10 pemain dan hamper : Medal 10 pemain dan hamper 10. 10.0 ANGGARAN PERBELANJAAN JADUAL PELAKSANAAN DAN ANGGARAN PERBELANJAAN PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN KUALA LIPIS PAHANG DARUL MAKMUR BIL 1 2 3 PERKARA Medal Hamper Minuman ANGGARAN PERBELANJAAN (RM) RM5.00 RM 30.00 X 2 = RM 90.00 IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________10 .00 X 10 X 3 = RM 150.MIRA ASHILA BINTI ASMUNI 9.00 = RM 10.00 X 3 RM 5..00 CATATAN JUMLAH = RM 250.1.2.00 11.00/sepasukan Kutipan AJK Pelaksana – RM95. Yuran pernyertaan peserta – RM20.0 SUMBER KEWANGAN 10.

Peserta mesti berada di lokasi pertandingan 10 minit sebelum perlawanan pertama dimulakan.12. 4. 6. 5. Setiap pasukan terdiri daripada 10 orang pemain iaitu 6 pemain utama dan 4 pemain simpanan. 10. Pertandingan yang dijalankan adalah mengikut sistem kalah mati 2 kali. RM 20 untuk menyertai IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________11 . 8. Borang pendaftaran pasukan mestilah dihantar kepada AJK Perlaksanaan 3 hari lebih awal untuk dimasukkan dalam senarai perlawanan. 3.0 SYARAT-SYARAT PENYERTAAN 1. Undang-undang pertandingan adalah berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Persatuan Bola Tampar Malaysia. 2. Pakaian setiap pasukan mestilah seragam dan kemas. 9. Setiap pasukan dikehendaki membayar perlawanan ini. berseluar track bottom dan menutup aurat bagi lelaki dan juga perempuan. Diwajibkan memakai kasut dan stokin yang sesuai untuk bermain supaya mengelakkan sebarang kecederaan. 7. Segala keputusan pengadil adalah muktamad dan para peserta mestilah akur keputusan pengadil. Pemain mestilah terdiri daripada kumpulan guru pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan.

13. 1.0 ATURCARA MAJLIS IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________12 . 3. 9. 7. 5. 2. Papan putih Marker Pen Healer Bola Tampar Kerusi/Meja Plastik sampah hitam Kotak Pertolongan Cemas Payung Kad manila PERKARA 2 4 2 4 4 1 paket 2 kotak 2 4 keping JUMLAH 14. 4. 6.0 KEMUDAHAN DAN PERALATAN Kemudahan/Peralatan yang diperlukan: BIL. 8.

00 tgh - Bersurai 15.45 pagi - TENTATIF Semua peserta berkumpul di Court Bola Tampar Astaka Khalid Al-Walid pada jam 7.45 pagi - Taklimat oleh penyelaras/ajk Pertandingan dimulakan Semua peserta berkumpul di Court Bola Tampar Astaka Khalid Al-Walid pada jam 7. Bacaan doa oleh AJK Perlaksanaan 18 September 2011 8.0 BORANG PENYERTAAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________13 .45 pagi.15 pagi 8.00 pagi - Taklimat oleh penyelaras/ajk Pertandingan dimulakan Pertandingan Karnival Bola Tampar tamat.45 pagi.30 pagi 11. 8.30 pagi 7. Perasmian Penutup oleh Pengarah/ Penyelaras Pengumuman keputusan Bacaan doa oleh AJK Perlaksanaan 12.15 pagi 8.TARIKH 17 September 2011 7.

Kami Jawatankuasa kerja guru pelatih IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________14 . Jawatankuasa kerja juga menaruh harapan dan keyakinan yang tinggi terhadap kerjasama dan komited semua ahli jawatankuasa yang terlibat dalam menjayakan Karnival Bola Tampar ini.0 PENUTUP Adalah diharapkan Pertandingan Bola Tampar Afzan 2011 ini dapat dijalankan dengan lancar dan teratur mengikut perancangan sekaligus dapat melahirkan guru-gurU pelatih yang memenuhi aspek intelek. emosi. TELEFON 16. dan jasmani. rohani.NAMA KUMPULAN : BIL NAMA NO.

............. (TN HAJI SALLEH BIN MOHAMMED SHEH) Ketua Jabatan......... ......... Otak Cerdas. (EN........................ Disemak oleh....... IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________15 ... ..... Pertandingan Bola Tampar 2011....... Disahkan oleh.....PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4 mengharapkan sokongan dan bimbingan dari pihak-pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan pertandingan ini sejajar dengan slogan yang dialu-alukan oleh kerajaan iaitu ‘Badan Cergas......... IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan.... KAMAL BIN SUHAIMI) Penasihat.......... Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.........................

............. IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan..IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan......... IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________16 ................... Diluluskan oleh........ (ENCIK JAAFAR BIN IDRIS) Pengarah..... ............

IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->