P. 1
KAJIAN KUANTITATIF

KAJIAN KUANTITATIF

|Views: 53|Likes:
Published by Engku Shahrilfieda
kajian
kajian

More info:

Published by: Engku Shahrilfieda on Mar 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2013

pdf

text

original

KAJIAN KUANTITATIF, KUALITATIF DAN GABUNGAN

KAJIAN KUANTITATIF

Kajian kuantitatif adalah kajian yang menggunakan maklumat / data yang bersifat kuantitatif. Data kuantitatif boleh diukur, melalui proses pengukuran dan memerlukan alat-alat pengukuran seperti soal selidik dan ujian. Saiz sampel bagi kajian ini lebih besar berbanding kajian kualitatif. Jenis-jenis kajian kuantitatif: i) Kajian Deskriptif ii) Kajian Korelasi iii) Causal Comparative iv) Kajian Eksperimental KAJIAN KUALITATIF Kajian kualitatif adalah kajian yang menggunakan maklumat / data yang bersifat kualitatif. Data kualitatif diperoleh dengan cara pemerhatian, temubual, analisis dokumen atau apa-apa cara untuk mendapatkan data yang lengkap. Saiz sampel bagi kajian ini lebih kecilberbanding kajian kualitatif.

Jenis-jenis kajian kualitatif: i) Kajian Tindakan ii) Kajian Kes iii) Kajian Lapangan iv) Analisis Dokumen

Penyelidik perlu berada dalam situasi yang dikaji. Instrumen berfungsi sebagai alat pengukur dan menjadi alat perantaraan antara penyelidik dan peserta kajian. ii) Instrumen Kajian KAJIAN KUANTITATIF Penyelidik menggunakan instrument seperti soal selidik dan ujian pencapaian bagi memungut data. sebelum iv) Peserta Kajian KAJIAN KUANTITATIF Penyelidik bukan peserta kajian. Maklumat kajian diperoleh secara langsung daripada peserta kajian. mendengar dan memerhati sendiri fenomena yang ingin dikaji. Data yang diperoleh juga menggunakan data kuantitatif dan data kualitatif. KAJIAN KUALITATIF Penyelidik adalah sebahagian daripada peserta kajian. Saiz sampel besar dan tidak berasaskan kebarangkalian. Peserta kajian adalah sampel yang dipilih dengan menggunakan teknik persampelan tertentu. KAJIAN KUALITATIF data Reka bentuk bersifat mudah lentur / fleksibel. KAJIAN KUALITATIF Data berbentuk perkataan atau ayat yang dikumpul melalui temubual atau yang direkod dalam bentuk gambar atau video. boleh diubahsuai mengikut keadaan dan keperluan situasi. v) Metodologi Kajian KAJIAN KUANTITATIF KAJIAN KUALITATIF Penyelidik mengkaji populasi atau sampel Saiz sampel kecil dan dipilih secara bertujuan yang mewakili populasi. KAJIAN GABUNGAN (MIXED-METHOD) Kajian gabungan pula merupakan kajian yang menggabungkan kaedah kuantitatif dan kualitatif. dan dipilih berasaskan kebarangkalian. . KAJIAN KUALITATIF Penyelidik adalah instrumen utama memungut data. iii) Reka bentuk Kajian KAJIAN KUANTITATIF Reka bentuk ditetapkan dipungut.PERBEZAAN DI ANTARA KAJIAN KUANTITATIF DAN KAJIAN KUALITATIF i) Bentuk Data KAJIAN KUANTITATIF Data berbentuk angka yang boleh diukur.

Sebagai Pengetahuan 2. Antara lain. .::APA ITU KAJIAN TINDAKAN?::. Membina kemahiran melakukan penyelidikan JENIS-JENIS KAJIAN TINDAKAN: 1. Mendebatkan sesuatu polisi 4.. Individu 2. penyelidikan juga merupakan suatu proses yang digunakan oleh setiap guru dalam mengumpul setiap data yang kemudiannya diproses menjadi maklumat dan akhirnya menjadi suatu pengetahuan bermanfaat. Kolaboratif 3. Peringkat-peringkat Sekolah (organisasi) 4. KENAPA KAJIAN PENTING BAGI GURU? 1. mereka dapat mengenalpasti punca dan langkah-langkah mengatasinya dapat dilakukan dengan sebaiknya. Melalui penyelidikan tersebut. melalui pengetahuan tersebut ianya diproses untuk mengenalpasti setiap masalah yang timbul dan langkah-langkah penambahbaikan dilakukan bagi meningkatkan lagi kefahaman sedia ada berdasarkan kepada kebijaksanaan yang ada pada seseorang itu. PENGERTIAN: Kajian atau Penyelidikan merupakan suatu proses langkah-langkah yang digunakan untuk mengumpul dan menganalisis data bagi mendapat serta meningkatkan lagi kefahaman ke atas sesuatu topik atau isu. Menambah baik amalan atau praktis 3. Seterusnya. Peringkat daerah ANTARA CONTOH KAJIAN TINDAKAN DI DALAM PENDIDIKAN IALAH: Seseorang guru itu boleh melakukan kajian atau penyelidikan terhadap isu ponteng kelas yang berlaku di kalangan pelajar di sekolah tempat mereka mengajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->