P. 1
Teori Edmund Burke Feldman Eta, Grace, Aan

Teori Edmund Burke Feldman Eta, Grace, Aan

|Views: 142|Likes:
Published by Lynnswift

More info:

Published by: Lynnswift on Mar 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

SEJARAH DAN APRESIASI SENI Presentation( Title3110 ) PSV

Subtitle goes here

TEORI PENGALAMAN PELBAGAI
( EDMUND BURKE FELDMAN )

Disediakan oleh :

SUZILA BT IRWAN NUR ATIKAH BT YAHYA MASTURA BT ABDUL HALIM

interpretasi. Semua karya seni boleh menjadi senjata untuk melemahkan semangat kumpulan lain (tindakan yang kurang sihat). Empat langkah dalam kritikan – diskripsi. . Pengkritik tidak boleh menggunakan komen yang boleh merosakkan reputasi seseorang /kumpulan. analisis. dan pertimbangan.PENGENALAN Presentation Title Feldman 1994 Menurut Edmund Burke Subtitle goes here membuat kritikan pada kerjaElak daripada kerja sendiri atau rakan terdekat / sahabat karib.

Interpretasi Presentation Title Subtitle goes here Teori Pengalaman Pelbagai Edmund Burke Feldman Deskripsi Analisis Penilaian .

Pengkritik perlu Presentation Title kenalpasti ciri2 fizikal karya sprt Subtitle goes here imej & bentuk pd karya seni tampak Pemerhatian tentang imej benda. DESKRIPSI Melihat pada gaya karya cthnya gaya realistik. subjek kajian & penggunaan unsur2 seni dinilai dgn mendalaman Eleman asas seni reka dinilai & dikupas Kritikan diskripsi dijadikan panduan & rujukan serta membantu pengkarya Penekanan diberikan kepada unsur seni Gambaran nyata tentang sesuatu berdasarkan apa yang dilihat. suruelistik dll .

penjelasan memperihalkan tentang makna. implikasi bagi sesuatu perkara Mengkaji makna yang disampaikan melalui karya Merujuk kepada penyataan perasaan Mengkaji kualiti ekspresif seniman Melibatkan mood dan idea dalaman Penyataan perasaan digunakan untuk menterjemahkan maksud dan makna karya seni . tujuan .PresentationINTERPRETASI Title Subtitle goes here Definisi tafsiran .

isi dan makna serta bentuk dan ruang dan mencari pertalian persoalan idea dan perasaan mendalam sesebuah karya -Kesesuaian objek dalam objek -kontra dan imej .ANALISIS Presentation Title Definisi Subtitle goes here Penyelidikan atau penghuraian seperti masalah & keadaan untuk mengetahui pelbagai aspek komposisi yang digunakan secara terperinci dan mendalam Pengkritik perlu menganalisis komposisi yang digunakan dalam sesebuah karya Menganalisis secara terperinci untuk mengetahui bagaimana prinsipprinsip seni digunakan dan dihubungkan dengan proses dan teknik. imej atau bentuk.

ekspresivisme dan instrumentalisme Pandangan yang diberikan tidak bersifat peribadi PENILAIAN Pandangan yang diberikan berdasarkan penilaian ilmiah yang mempunyai bukti-bukti kajian yang lengkap dan terperinci. pendapat dan membuat keputusan terhadap sesuatu karya. . Presentation Title Instrumentalisme bermaksud pertimbangan berdasarkan Subtitle keberkesanan karya sebagai satu alat dalam konteks seperti goes here institusi . Berbentuk memberi pandangan . masyarakat dan negara Ekspresif adalah keupayaan menyampaikan perasaan dan idea Pertimbangan dari sudut formalism ialah berasaskan aspek keindahan Pertimbangan berbentuk formalism.Maksud : renungan tentang kebaikan atau masalah bagi sesuatu perkara sebagai dasar bagi sesuatu keputusan melalui perhitungan dan pemerhatian.

blogspot.com/2012/05/apreseasi-karya-pelukisbarat-aliran.com/2009/05/teori-edmund-burke-feldmansila-ekstrak.RUJUKAN Presentation Title http://itukamibudakseni.html http://psv07kdri.com/2011/05/teori-pengalamanSubtitle goes here pelbagai-edmund-burke.html http://ilah-wonderful.blogspot.html .blogspot.

Presentation Title Subtitle goes here SEKIAN… TERIMA KASIH… .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->