1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Sejak agama Kristian berkembang pesat. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. Pada umunya. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). Habsyah – Etiophia. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian.Menurut almanac Yulius. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. 2 . dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. mulai diresmikan pada abad kelima. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. pada abad-abad permulaan. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory).

terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. Aktiviti ini dimulai oleh St. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. 3 .Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. Apabila tiba tengah malam. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Francis dari Asissi pada abad ke-13. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. Apabila Hari Krismas semakin hampir. 2. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. melalui cerobong asap perapian. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. membaca Bible dan berpuasa. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. keluarga akan berkumpul makan bersama. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. Di Gereja Roman Katholik pula. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. 2. Pada malam Krismas. lilin kedua bermakna keamanan.

0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. jerami dan logam yang berwarna-warni. tembikar. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. 3. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. 3. warna. rupa dan bentuk. duan mistletoe.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. kertas. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. lampu berwarna-warni. Biasanya diperbuat daripada kayu. Selain itu. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. termasuk pokok Krismas. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. kain.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. ataupun sekecil kotak mancis. Di samping itu.

Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Bagi msyarakat Kristian. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. semakin besar hidangan disediakan. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. 3. Sehingga hari ini. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. Pada kurun ke-13. malah ia bergantung kepada setiap Negara. iaitu: 5 . buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Pada kurun ke-16.

sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. setelah misa tengah malam. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. Ikan juga disajika. kentang yang dilembekkan. Australia 6 . Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. mulai dari babi panggang utuh. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. Menunya pun cukup mengundang selera. daging asap. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. sampai aneka keju. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. kuah daging. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. saus cranberry. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. Malam harinya. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo".

0 Kesan perayaan 4. Untuk menu penutupnya. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. 4. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem. Selain itu.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. Semasa menyambut perayaan. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas.Natal jatuh pada saat musim panas. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. 4. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. 7 . mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. ayam. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun.

2012.isnet. from the World Wide Web: http://artikeljogja. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. 2012. Retrieved November 12. Retrieved November 12.jpvpk. Retrieved November 12. Retrieved November 12. 2012. 2012.Rujukan Asal-usul Natal.com.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal. http://ms.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.tripod.htm Sejarah Sebenar Hari Natal. Retrieved November 12. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://media.smskb. from the World Wide Web: http://yakomapgi.wikipedia.html Asal-usul Perayaan Krismas.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. from the World Wide Web: http://aman. from the World Wide Web: http://www.wikipedia. Retrieved November 12.my/?p=897 8 .com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas.utusan.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://uniknya. 2012.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal. from the World Wide Web: http://ms. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.blogspot.gov. 2012. 2012.com/natal/yesus4. 2012.org/kristen/Natal/AsalNatal.com/2009/12/krismas. 2012.edu.htm Krismas.my/utusan/info.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful