P. 1
HBEF2803

HBEF2803

|Views: 177|Likes:
Published by Stella Teo
hbef2803
hbef2803

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Stella Teo on Mar 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/06/2013

pdf

text

original

1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari.Menurut almanac Yulius. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). pada abad-abad permulaan. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Sejak agama Kristian berkembang pesat. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. Habsyah – Etiophia. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. 2 . Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. mulai diresmikan pada abad kelima. Pada umunya. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt).

lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Aktiviti ini dimulai oleh St. melalui cerobong asap perapian. 2. Apabila Hari Krismas semakin hampir. Di Gereja Roman Katholik pula. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. membaca Bible dan berpuasa. 2. Francis dari Asissi pada abad ke-13. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. keluarga akan berkumpul makan bersama.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Apabila tiba tengah malam. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. Pada malam Krismas. Lilin pertama bermarna lilin berharapan.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. lilin kedua bermakna keamanan. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. 3 . Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir.

ataupun sekecil kotak mancis. rupa dan bentuk. Biasanya diperbuat daripada kayu. 3. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. 3. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. warna.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. kertas. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Di samping itu.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. termasuk pokok Krismas. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. tembikar. kain.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. lampu berwarna-warni. Selain itu.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. jerami dan logam yang berwarna-warni. duan mistletoe. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi.

iaitu: 5 . Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. malah ia bergantung kepada setiap Negara. semakin besar hidangan disediakan. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. 3. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Sehingga hari ini. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Pada kurun ke-16. Bagi msyarakat Kristian. Pada kurun ke-13. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18.

Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. kuah daging. saus cranberry. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. Australia 6 . Menunya pun cukup mengundang selera. kentang yang dilembekkan. Ikan juga disajika. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Malam harinya. daging asap. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. setelah misa tengah malam. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. sampai aneka keju. mulai dari babi panggang utuh. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan.

4. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. 4. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. Untuk menu penutupnya. Semasa menyambut perayaan.0 Kesan perayaan 4. Selain itu. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem.Natal jatuh pada saat musim panas. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. ayam. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. 7 .

my/?p=897 8 . from the World Wide Web: http://artikeljogja. Retrieved November 12. 2012.wikipedia. 2012.htm Krismas. 2012. from the World Wide Web: http://aman.edu.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal. from the World Wide Web: http://yakomapgi. 2012.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.tripod.html Asal-usul Perayaan Krismas.blogspot.com.htm Sejarah Sebenar Hari Natal.jpvpk. Retrieved November 12.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. Retrieved November 12.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. 2012. Retrieved November 12. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www. 2012. 2012. http://ms.com/natal/yesus4. 2012.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. from the World Wide Web: http://ms.com/2009/12/krismas.wikipedia. Retrieved November 12.Rujukan Asal-usul Natal. Retrieved November 12.my/utusan/info.utusan. from the World Wide Web: http://uniknya. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www. from the World Wide Web: http://media. 2012.isnet.org/kristen/Natal/AsalNatal.gov. Retrieved November 12. 2012.smskb.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->