HBEF2803

1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). 2 . pada abad-abad permulaan. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Pada umunya. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian.Menurut almanac Yulius. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. Habsyah – Etiophia. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. Sejak agama Kristian berkembang pesat. mulai diresmikan pada abad kelima.

keluarga akan berkumpul makan bersama. Francis dari Asissi pada abad ke-13.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. Apabila Hari Krismas semakin hampir. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Aktiviti ini dimulai oleh St. Pada malam Krismas. Apabila tiba tengah malam. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. 2. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. melalui cerobong asap perapian. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. lilin kedua bermakna keamanan.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. membaca Bible dan berpuasa. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. 2. Di Gereja Roman Katholik pula. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. 3 .

rupa dan bentuk.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. duan mistletoe. Selain itu. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Biasanya diperbuat daripada kayu. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. warna. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 .0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. termasuk pokok Krismas. Di samping itu. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. jerami dan logam yang berwarna-warni.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. 3. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. lampu berwarna-warni. 3. kain. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. ataupun sekecil kotak mancis. kertas. tembikar. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible.

Bagi msyarakat Kristian. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Pada kurun ke-13. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. malah ia bergantung kepada setiap Negara. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. iaitu: 5 . semakin besar hidangan disediakan. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Pada kurun ke-16. 3. Sehingga hari ini.

Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. mulai dari babi panggang utuh. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. saus cranberry. Ikan juga disajika.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. kentang yang dilembekkan. Australia 6 . Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. sampai aneka keju. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Menunya pun cukup mengundang selera. daging asap. kuah daging. Malam harinya. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. setelah misa tengah malam.

mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Semasa menyambut perayaan. 4. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. Selain itu. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin.Natal jatuh pada saat musim panas. ayam. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. Untuk menu penutupnya. 4.0 Kesan perayaan 4. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. 7 .

gov. 2012. 2012.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia. 2012. Retrieved November 12.com.my/?p=897 8 .blogspot. from the World Wide Web: http://artikeljogja. 2012.smskb.htm Krismas. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.com/natal/yesus4. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2.my/utusan/info. from the World Wide Web: http://yakomapgi.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. from the World Wide Web: http://uniknya. http://ms. Retrieved November 12. 2012.utusan. 2012. Retrieved November 12.wikipedia. Retrieved November 12.jpvpk. 2012. Retrieved November 12.htm Sejarah Sebenar Hari Natal.tripod.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f.isnet.Rujukan Asal-usul Natal.wikipedia. Retrieved November 12. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://media.edu.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal.org/kristen/Natal/AsalNatal. 2012. Retrieved November 12. 2012.html Asal-usul Perayaan Krismas.com/2009/12/krismas. from the World Wide Web: http://www.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. 2012. from the World Wide Web: http://aman. from the World Wide Web: http://ms. Retrieved November 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful