1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. 2 . Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. mulai diresmikan pada abad kelima. pada abad-abad permulaan. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. Habsyah – Etiophia. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. Pada umunya. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus.Menurut almanac Yulius. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Sejak agama Kristian berkembang pesat. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli.

hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. lilin kedua bermakna keamanan. keluarga akan berkumpul makan bersama.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Francis dari Asissi pada abad ke-13. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. Di Gereja Roman Katholik pula. membaca Bible dan berpuasa. Aktiviti ini dimulai oleh St.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah. 3 . Apabila Hari Krismas semakin hampir. Pada malam Krismas. melalui cerobong asap perapian. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. 2. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Apabila tiba tengah malam. 2.

Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. rupa dan bentuk. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. duan mistletoe. ataupun sekecil kotak mancis.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. Di samping itu. warna. lampu berwarna-warni.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. jerami dan logam yang berwarna-warni. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Biasanya diperbuat daripada kayu. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. termasuk pokok Krismas. kain. Selain itu. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. 3. tembikar. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. kertas. 3. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah.

Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. 3. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. semakin besar hidangan disediakan. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Sehingga hari ini. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Pada kurun ke-13. iaitu: 5 . buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. Bagi msyarakat Kristian. Pada kurun ke-16. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. malah ia bergantung kepada setiap Negara. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal.

Menunya pun cukup mengundang selera. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. setelah misa tengah malam. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. kuah daging. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Australia 6 . daging asap. sampai aneka keju. Ikan juga disajika. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. saus cranberry. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. mulai dari babi panggang utuh.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. kentang yang dilembekkan. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. Malam harinya.

4. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. ayam. Untuk menu penutupnya. Semasa menyambut perayaan. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. 7 . Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Selain itu.Natal jatuh pada saat musim panas. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. 4. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem.0 Kesan perayaan 4. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari.

com/natal/yesus4.wikipedia. from the World Wide Web: http://artikeljogja.utusan. Retrieved November 12.htm Sejarah Sebenar Hari Natal. 2012.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f. from the World Wide Web: http://uniknya. 2012.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal. 2012.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal. from the World Wide Web: http://aman. from the World Wide Web: http://media. Retrieved November 12. Retrieved November 12.smskb. 2012. 2012.htm Krismas.edu.tripod.html Asal-usul Perayaan Krismas.my/?p=897 8 . from the World Wide Web: http://www. 2012. 2012.com/2009/12/krismas.gov. Retrieved November 12. http://ms. Retrieved November 12.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. Retrieved November 12. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://ms.wikipedia. from the World Wide Web: http://yakomapgi.jpvpk. 2012.Rujukan Asal-usul Natal.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03.com. 2012.isnet. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. Retrieved November 12.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia.my/utusan/info. 2012.org/kristen/Natal/AsalNatal. from the World Wide Web: http://www.blogspot. Retrieved November 12.