1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. mulai diresmikan pada abad kelima. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. 2 . para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Pada umunya. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. Habsyah – Etiophia. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. Sejak agama Kristian berkembang pesat. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian.Menurut almanac Yulius. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). pada abad-abad permulaan. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember.

Apabila tiba tengah malam. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. Apabila Hari Krismas semakin hampir. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Di Gereja Roman Katholik pula. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. keluarga akan berkumpul makan bersama. 2. Francis dari Asissi pada abad ke-13. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Aktiviti ini dimulai oleh St. lilin kedua bermakna keamanan.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. membaca Bible dan berpuasa. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. Pada malam Krismas. melalui cerobong asap perapian. 3 . terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. 2. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah.

pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. warna.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. termasuk pokok Krismas. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. Selain itu. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. ataupun sekecil kotak mancis. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. 3. tembikar. rupa dan bentuk. Biasanya diperbuat daripada kayu. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Di samping itu. 3. kertas. jerami dan logam yang berwarna-warni. lampu berwarna-warni. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. duan mistletoe. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. kain. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas.

Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. iaitu: 5 . Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. Sehingga hari ini. malah ia bergantung kepada setiap Negara. 3. semakin besar hidangan disediakan. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Pada kurun ke-16. Bagi msyarakat Kristian. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Pada kurun ke-13. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal.

saus cranberry. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. Malam harinya.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. kuah daging. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. mulai dari babi panggang utuh. setelah misa tengah malam. Ikan juga disajika. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. daging asap. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. Australia 6 . yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. sampai aneka keju. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. kentang yang dilembekkan. Menunya pun cukup mengundang selera.

Untuk menu penutupnya.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. 7 . ayam. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara.Natal jatuh pada saat musim panas. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. 4. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian. Semasa menyambut perayaan. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun.0 Kesan perayaan 4. Selain itu. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. 4. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks.

Retrieved November 12. 2012. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. Retrieved November 12. 2012. from the World Wide Web: http://uniknya.blogspot. 2012. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://artikeljogja.gov. from the World Wide Web: http://www. Retrieved November 12. Retrieved November 12.wikipedia.isnet.my/?p=897 8 . from the World Wide Web: http://ms.Rujukan Asal-usul Natal.html Asal-usul Perayaan Krismas. 2012. Retrieved November 12. http://ms.utusan.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f. 2012.htm Krismas. 2012. from the World Wide Web: http://aman.wikipedia.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia.jpvpk. Retrieved November 12.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. 2012.smskb.com/2009/12/krismas.tripod. 2012.my/utusan/info.htm Sejarah Sebenar Hari Natal. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://yakomapgi.org/kristen/Natal/AsalNatal.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.com. 2012. from the World Wide Web: http://media.com/natal/yesus4. Retrieved November 12.edu.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful