1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). 2 .” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. pada abad-abad permulaan. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian.Menurut almanac Yulius. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. mulai diresmikan pada abad kelima. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. Habsyah – Etiophia. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. Pada umunya. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Sejak agama Kristian berkembang pesat. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian.

Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Apabila tiba tengah malam. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. melalui cerobong asap perapian.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Francis dari Asissi pada abad ke-13. lilin kedua bermakna keamanan. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Aktiviti ini dimulai oleh St. 2. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. 2. Di Gereja Roman Katholik pula. membaca Bible dan berpuasa. Apabila Hari Krismas semakin hampir. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. Pada malam Krismas. keluarga akan berkumpul makan bersama. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. 3 . Lilin pertama bermarna lilin berharapan. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus.

lampu berwarna-warni.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. duan mistletoe. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Biasanya diperbuat daripada kayu. warna. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. tembikar. Di samping itu. 3. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . kain. rupa dan bentuk.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. jerami dan logam yang berwarna-warni. termasuk pokok Krismas. Selain itu. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. ataupun sekecil kotak mancis. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. 3. kertas.

Bagi msyarakat Kristian. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. malah ia bergantung kepada setiap Negara.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. Sehingga hari ini. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. 3. Pada kurun ke-13. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. semakin besar hidangan disediakan. iaitu: 5 . Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. Pada kurun ke-16. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas.

saus cranberry. Ikan juga disajika. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. daging asap. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Malam harinya. mulai dari babi panggang utuh. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. setelah misa tengah malam. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. kuah daging. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. Menunya pun cukup mengundang selera. sampai aneka keju. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. Australia 6 . sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. kentang yang dilembekkan. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi.

7 .1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. Semasa menyambut perayaan. 4. Selain itu. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. ayam. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. 4. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. Untuk menu penutupnya. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian.Natal jatuh pada saat musim panas. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan.0 Kesan perayaan 4.

Retrieved November 12.wikipedia. from the World Wide Web: http://uniknya. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www.utusan. Retrieved November 12. 2012. 2012. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://media.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia.com/2009/12/krismas. http://ms. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://ms.com/natal/yesus4.edu.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03.htm Krismas.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. 2012. 2012.org/kristen/Natal/AsalNatal. Retrieved November 12.com. 2012.isnet.html Asal-usul Perayaan Krismas. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2.htm Sejarah Sebenar Hari Natal.gov. 2012. Retrieved November 12.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f. from the World Wide Web: http://aman. from the World Wide Web: http://yakomapgi. Retrieved November 12.my/?p=897 8 . Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://www.smskb.jpvpk. 2012.blogspot. 2012.my/utusan/info.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas. Retrieved November 12.tripod.wikipedia. from the World Wide Web: http://artikeljogja.Rujukan Asal-usul Natal.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal.