1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. mulai diresmikan pada abad kelima. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma.Menurut almanac Yulius. pada abad-abad permulaan. 2 .” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. Sejak agama Kristian berkembang pesat. Pada umunya. penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). Habsyah – Etiophia. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli.

0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. keluarga akan berkumpul makan bersama. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Francis dari Asissi pada abad ke-13. Di Gereja Roman Katholik pula. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah. Pada malam Krismas.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. 3 . iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. melalui cerobong asap perapian. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. Apabila tiba tengah malam. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. 2. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. Apabila Hari Krismas semakin hampir. lilin kedua bermakna keamanan. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. 2. membaca Bible dan berpuasa.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Aktiviti ini dimulai oleh St. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas.

Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. duan mistletoe. lampu berwarna-warni. warna. Selain itu. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. kertas.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. Biasanya diperbuat daripada kayu. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. tembikar. termasuk pokok Krismas. rupa dan bentuk. kain. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. 3. 3. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. Di samping itu. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. ataupun sekecil kotak mancis. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. jerami dan logam yang berwarna-warni.

Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. Bagi msyarakat Kristian. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Pada kurun ke-16. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. Pada kurun ke-13. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. 3. semakin besar hidangan disediakan. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. Sehingga hari ini. iaitu: 5 . malah ia bergantung kepada setiap Negara.

sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. Ikan juga disajika. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. Menunya pun cukup mengundang selera. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. Malam harinya. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. Australia 6 . Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. kuah daging. daging asap. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. kentang yang dilembekkan.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. setelah misa tengah malam. saus cranberry. mulai dari babi panggang utuh. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. sampai aneka keju.

Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. 7 . Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara.Natal jatuh pada saat musim panas. Semasa menyambut perayaan. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. 4.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. ayam. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. 4. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. Selain itu. Untuk menu penutupnya. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur.0 Kesan perayaan 4. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian.

from the World Wide Web: http://media. from the World Wide Web: http://yakomapgi. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://artikeljogja. 2012. 2012.wikipedia.org/kristen/Natal/AsalNatal.jpvpk.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f. 2012.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas. from the World Wide Web: http://aman. from the World Wide Web: http://ms.isnet.htm Sejarah Sebenar Hari Natal.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas.edu. Retrieved November 12.smskb.tripod. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. 2012.utusan. from the World Wide Web: http://www.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia. 2012. 2012. from the World Wide Web: http://www. 2012. 2012. Retrieved November 12. Retrieved November 12.gov. Retrieved November 12.my/utusan/info.blogspot. from the World Wide Web: http://uniknya. 2012.com/natal/yesus4. http://ms.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03.wikipedia.html Asal-usul Perayaan Krismas.my/?p=897 8 . Retrieved November 12.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal.htm Krismas.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas.Rujukan Asal-usul Natal. Retrieved November 12. Retrieved November 12.com. Retrieved November 12.com/2009/12/krismas. 2012. Retrieved November 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful