P. 1
HBEF2803

HBEF2803

|Views: 177|Likes:
Published by Stella Teo
hbef2803
hbef2803

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Stella Teo on Mar 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/06/2013

pdf

text

original

1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks.Menurut almanac Yulius. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus.” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. Sejak agama Kristian berkembang pesat. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian. pada abad-abad permulaan. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. Pada umunya. Habsyah – Etiophia. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. 2 . Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). mulai diresmikan pada abad kelima. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus). Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari.

Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. melalui cerobong asap perapian. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. 2. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Aktiviti ini dimulai oleh St. keluarga akan berkumpul makan bersama. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Di Gereja Roman Katholik pula. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. Apabila Hari Krismas semakin hampir. Pada malam Krismas. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. 3 . hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. lilin kedua bermakna keamanan. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. membaca Bible dan berpuasa. Apabila tiba tengah malam. Francis dari Asissi pada abad ke-13. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”.Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. 2. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa.

Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. Di samping itu.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. termasuk pokok Krismas. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. jerami dan logam yang berwarna-warni. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian. tembikar. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. 3.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. Biasanya diperbuat daripada kayu. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. kain. penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. duan mistletoe. lampu berwarna-warni.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. ataupun sekecil kotak mancis. warna. kertas. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan. 3.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. Selain itu. rupa dan bentuk.

Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. iaitu: 5 . Pada kurun ke-16. Pada kurun ke-13. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Bagi msyarakat Kristian. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. 3. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Sehingga hari ini. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. semakin besar hidangan disediakan. malah ia bergantung kepada setiap Negara. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah.

kentang yang dilembekkan. mulai dari babi panggang utuh. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. saus cranberry. daging asap. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Menunya pun cukup mengundang selera. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. Australia 6 . Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". Ikan juga disajika. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. setelah misa tengah malam. sampai aneka keju. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. kuah daging. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. Malam harinya. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama.

Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas.Natal jatuh pada saat musim panas. Selain itu. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. 4. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan.0 Kesan perayaan 4. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan. Semasa menyambut perayaan. 4. Untuk menu penutupnya. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. ayam. oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. 7 . Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian.

com/2009/12/krismas. 2012.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal. Retrieved November 12. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://aman.my/utusan/info. from the World Wide Web: http://www.smskb. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://yakomapgi. from the World Wide Web: http://artikeljogja.htm Krismas. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://media.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f.isnet. 2012. from the World Wide Web: http://www.my/?p=897 8 . 2012.tripod.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. Retrieved November 12.blogspot.wikipedia.com/natal/yesus4.wikipedia.Rujukan Asal-usul Natal. 2012.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal. 2012. Retrieved November 12.utusan.com.org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas. 2012. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://uniknya.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. Retrieved November 12. 2012. 2012.html Asal-usul Perayaan Krismas. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2.gov. from the World Wide Web: http://ms.org/kristen/Natal/AsalNatal. Retrieved November 12.jpvpk. http://ms. 2012.edu.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia.htm Sejarah Sebenar Hari Natal.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->