1.

0

Pengenalan Hari Krismas merupakan perayaan kebudayaan yang berunsur keduniaan.

Perayaan Hari Krismas juga dikenali sebagai Hari Natal iaitu perayaan besar bagi penganut agama Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. Perayaan ini disambut setiap tahun pada 25 Disember. Tarikh Hari Krismas ditetapkan oleh pendeta bangsa Scythian iaitu ahli nujum bernama Dionzysius Eziguus. Perayaan ini bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agam Kristian.

1.1

Latar belakang Perayaan Hari Krismas berasal dari ajaran Gereja Kristian Roman Katholik bukan dari ajaran Bible. Menurut ajaran Bible, Yesus tidak pernah memerintah para muridnya untuk menyelenggarakannya. Perayaan yang masuk dalam ajaran Kristian Roman Katholik pada abad ke-4 adalah berasal dari upacara adat masyarakat penyembah berhala. Merunut Kitab Bible Perjanjian Baru, Yesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Yesus ini menepati ramalan-ramalan agma Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannyaadalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin). Sarjana Kristian menyatakan bahawa tahun sebenar kelahiran Jesus ialah pada 6 atau 7 sebelum masehi. Yesus bukan lahir pada bulan December sebab masa itu merupakan musim dingin. Injil Lukas 2:11 menceritakan suasana di saat kelahiran Yesus sebagai berikut: “Di daerah itu ada gembala-gembala yang tinggal di padang menjaga kawanan ternak mereka pada waktu malam. Tiba-tiba berdirilah seorang malaikat Tuhan di dekat mereka dan kemuliaan Tuhan bersinar meliputi mereka dan mereka sangat ketakutan.. Lalu kata malaikat itu kepada mereka: “Jangan takut, sebab sesungguhnya aku memberitakan kepadamu kesukaan besar untuk seluruh bangsa: Hari ini telah lahir bagimu Juruselamat, iaitu Kristus, di kota Daud.”
1

Gereja Katholik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan Negara (Mesir – Egypt). Natal tidak pernah dirayakan oleh penganut Kristian. Sehingga perayaan hari kelahiran Sungod (Dewa Matahari) yang jatuh pada tanggal 25 Desember. Encyclopedia Americana terbitan tahun 1944 menyatakan sebagai berikut: “Menurut para ahli. Habsyah – Etiophia. Perayaan Natal yang dianggap sebagai hari kelahiran Yesus. kemudian memeluk agama Kristian pada abad ke-4 masehi dan menetapkan agama sejajar dengan agama kafir Roma. mulai diresmikan pada abad kelima. yang diambil dari hari pesta bangsa Roman yang merayakan hari “Kelahiran Dewa Matahari. New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge menjelaskan bahawa kaisar Konstantin tetap merayakan hari “Sunday” sebagai hari kelahiran Dewa Matahari. dirasmikan menjadi hari kelahiran Son of God (Anak Tuhan – Yesus).” Catholic Encyclopedia Edisi 1911 menggambarkan bahawa perayaan Krismas tidak berasal daripada Palestin tetapi daripada Mesir yang dipengaruhi pleh ajaran paganism. para pemeluknya dikejar dan disiksa oleh penguasa Romawi. pada abad-abad permulaan. Rusia dan sebagainya) menyembutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory). Pengaruh kepercayaan kafir Manichaeisme yang menyamakan Anak Tuhan (Yesus) identik dengan Matahari. Pada umunya. Setelah Konstantin naik tahta menjadi kaisar. Gereja Barat memerintah kepada penganut Kristian untuk merayakan hari kelahiran Yesus. tarikh 25 Disember sebenarnya tarikh lahir matahari Dewa Mithra. yang kemudian pada abad ke-4 Masehi kepercayaan itu masuk dalam agama Kristian. Sejak agama Kristian berkembang pesat.Menurut almanac Yulius. Maka terdapat beberapa gereja (Gereja Ortodoks. 2 . penganut Kristian hanya merayakan hari kematian Yesus.

Demikianlah asal usul “Christmas – Natal” yang dilestarikan oleh dunia Barat sampai sekarang. Pada malam Krismas.2 Semasa Perayaan Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja. lilin ketiga bermakna kegembiraan dan lilin keempat ialah kecintaan. Kumpulan koir akan menyanyi di gereja atau dari pintu ke pintu. terdapat upacara membakar lima batang lilin yang mewakili lima minggu sebelum Hari Krismas. 2. rumah-rumah dihias indah dengan poko Krismas. Aktiviti ini dimulai oleh St. Penganut Kristian Negara barat akan menggantungkan kaos kaki di dinding dekat ruang perapian supaya keesokkan hari kaos kaki tersebut penuh dengan hadiah. Hal ini disebabkan menurut cerita orang tua. membaca Bible dan berpuasa.1 Sebelum Perayaan Masyarakat Kristian yang membentuk 7% populasi mengamalkan “advent” iaitu selang masa empat minggu sebelum Hari Krismas diisi dengan bacaan doa. melalui cerobong asap perapian. 3 . Apabila Hari Krismas semakin hampir. Lilin pertama bermarna lilin berharapan. Apabila tiba tengah malam. Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kelahiran Yesus. secara tradisinya masyarakat akan menyiapkan persiapan akhir. lilin kedua bermakna keamanan. hari tersebut dinamakan malam Krismas juga dipanggil Nochebueno atau “Malam yang Baik”. iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa.0 Persiapan sambutan dan amalan perayaan 2. Terdapat juga hadiah yang terletak dibawa pokok Krismas. Pada 24 Disember iaitu sebelum Hari Krismas. 2. Di Gereja Roman Katholik pula. hadiah Krismas adalah dibawa oleh Santa Clause yang telah datang di malam Natal. Setiap lilin berwarna berlainan dan membawa maksud tertentu. keluarga akan berkumpul makan bersama. Francis dari Asissi pada abad ke-13. kad ucapan diedarkan dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali.

Resipi asal biskut Krismas bermula pada zaman pertengahan Eropah Lebkuchen atau ginger bread dikatakan biskut 4 . penganut Kristian juga akan bersembayang di gereja pada awal pagi. 3. lampu berwarna-warni. ataupun sekecil kotak mancis. Selain itu.0 Sajian perayaan Perayaan dan makanan dua perkara yang kerap bersatu ibarat isi dan kuku. Santa Claus merupakan tokoh mitos terkenal yang sering kaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. termasuk pokok Krismas. holi atau lakonan semula kelahiran Jesus. Gandum yang dibentuk sebagai doh akan dibakar di atas batu panas. warna. kebanyakan gereja juga akan mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin. Biskut Krismas boleh dalam pelbagai rasa. Mereka akan membaca Kitab yang menceritakan kisah kelahiran Yesus yang terkandung di dalam Kitab Bible. di samping bacaan-bacaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia dan mengenai datangnya Penyelamat yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia. rupa dan bentuk.1 Tradisi Makanan Biskut Krismas Biskut Krismas ialah makanan yang tidak boleh dikecualikan. tembikar. Selain Santa Claus dan hiasan pokok Krismas. Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia. Di samping itu. jerami dan logam yang berwarna-warni. Biasanya diperbuat daripada kayu. kertas. 3. kain. pelbagai sajian tradisi Krismas akan di sediakan oleh penganut Kristian.Tradisi ini berasal dari Itali dan diperluaskan ke banyak Negara lain. Sejarah Biskut Krismas bermula sejak 10. Adat resam moden pula merayakan Krismas dengan pemberian hadiah. duan mistletoe.000 tahun lalu apabila petani Neolithic suka menyediakan makanan mereka dengan kaedah membakar. menukar hadiah dan peragaan pelbagai hiasan.

buah-buah kering telah dibawa ke Britian dari Portugal dan timur Mediterranean. Setiap Negara memiliki khas hidangan makan malam dan tradisi menjelang Natal. Sehingga hari ini. Hal ini disebabkan gula-gula pada zaman dahulu boleh dibuat untuk tujuan perubatan. Kek buah menjadi salah satu hidangan yang menarik pada Hari Krismas Gula-gula Beratus tahun dahulu gula gangat mahal. Ia adalah hidangan istimewa terutamanya pada Hari Krismas. ayam belanda menjadi hidangan pilihan semasa Hari Krismas di Eropah. Konsep ini dibawa oleh pakar perubatan Islam.2 Tradisi makanan ikut Negara Tidak semestinya setiap hidangan tradisi akan disedia semasa malam natal. semakin besar hidangan disediakan. Bagi msyarakat Kristian.atau kek pertama yang secara tradisinya dikaitkan dengan Krismas. maka ia bermakna semakin meriah Hari Krismas disambutkan. Penganut Kristian akan menggunakan ayam belanda yang semula jadi bersaiz besar. Pada kurun ke-16. kelazatan tersebut boleh dirasai oleh ramai orang. Ia hanya dihidangkan dalam keluarga bangsawan yang kaya. Kek ini dihidangkan pada setiap perayaan semenjak awal kurun ke-18. Pada kurun ke-13. Kek Buah Kek buah adalah hidangan istimewa masyarakat British. malah ia bergantung kepada setiap Negara. Ayam belanda panggan Ayam belanda panggang juga akan disediakan semasa meriah perayaan Hari Krismas. Gula yang digunakan secara tidak ketara dalam perubatan oleh bangsa Arab memberikan idea kepada orang Eropah tentang kebaikan yang rersembunyi pada gula. 3. Amalan membuat biskut Krismas telah disebar di seluruh dunia. iaitu: 5 .

sampai hari terakhirnya adalah pada tanggal 24 Disember. para keluarga Filipina berkumpul untuk menikmati makan malam bersama. kentang yang dilembekkan. Kanada Makan malam Natal tradisionalnya adalah kalkun isi. daging asap. Meja ini mengandungi pelbagai jenis hidangan. Misa ini disebut dengan "Misa de Gallo". sampai aneka keju. Ikan juga disajika. setelah misa tengah malam. sayur-sayuran dan pudding kismis untuk pencuci mulutnya. saus cranberry. Minuman tradisionalnya ialah anggur beralkohol atau tidak beralkohol yang dihangatkan dengan bumbu. Eggnog minuman telur kopyor yang sering kali dimasukkan dengan alcohol akan dihidangkan. dan seusai misa biasanya disediakan berbagai makanan khas daerah yang terbuat dari beras. kuah daging. Hal ini disebabkan musim tersebut adalah waktunya berpuasa. Filipina Natal dirayakan dengan meriah dari beberapa minggu sebelumnya. dua belas hidangan ritual tidak menggunakan bahan dasar atau utama daging disajikan pada Malam Natal. Ini adalah saat di mana keluarga berkumpul untuk memohon kesihatan dan keselamatan bagi setiap orang sekaligus saling bertukar hadiah. Finlandia “Meja Natal” adalah nama meja majan tradisional yang dipersiapkan saat Natal di Finlandia.Eropah Timur Di Wilayah Persemakmuran bekas Polandia-lithuania. Hal ini ditunjukkan dengan diadakannya misa khusus sejak tanggal 16 hingga 24 Desember pagi. mulai dari babi panggang utuh. Australia 6 . Hidangan utama biasanya adalah daging babi Natal yang besar. yang dimakan dengan moster atau roti bersamaan dengan hidangan lain. Menunya pun cukup mengundang selera. Malam harinya.

oleh itu biasanya menu yang disajikan sebagai makan siang di hari Natal adalah kalkun. Dengan berkongsi juadah dan sambutan perayaan ini. Selain itu. 4.2 Kesan perayaan kepada negara Perayaan Hari Krismas merupakan perayaan yang disambut oleh global. Perayaan ini juga membuktikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dapat hidup dan rukun serta damai dalam satu negara. Rusia Sebagai Negara yang mayoritas penduduknya menganut agama Kristian Ortodoks. 7 . Untuk menu penutupnya. teman-teman keluarga dan sahabat keluarga datang ke rumah mereka. penganut Kristian akan menjemput jiran-jiran berdekatan.1 Kesan perayaan kepada masyarakat Perayaan Hari Krismas menjadi masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa bersatu dalam meraikan perayaan ini. terdapat juga hidangan Krismas lain seperti pie dan pangsit daging akan dihidangkan. mereka biasa menyantap Pavlova yang terdiri dari buah berry di atas meringue panggang.0 Kesan perayaan 4. Bukan hanya perbedaan tanggalnya yang unik umat Kristian Ortodoks juga memiliki tradisi yang berbeda dalam merayakan Hari Krismas.Natal jatuh pada saat musim panas. Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian. 4. mereka dapat merealisasikan Motto Negara iaitu Konsep Satu Malaysia. maka Hari Krismas menjadi menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan. Semasa menyambut perayaan. dan ham yang biasanya dalam keadaan dingin. ayam. Mereka biasanya menyajikan hidangan khusus berupa makanan tradisional Rusia seperti buah prem. Rusia merayakan Hari Krismas pada tanggal 7 Januari. kubis fermentasi serta bawang goreng dengan jamur.

html Asal-usul Perayaan Krismas.org/kristen/Natal/AsalNatal. from the World Wide Web: http://media.my/html/news/archives/Malay/ Dis04%2017f.isnet. 2012. Retrieved November 12.htm Sejarah Sebenar Hari Natal. Retrieved November 12. Retrieved November 12.jpvpk. Retrieved November 12. 2012.my/utusan/info.com/2009/12/krismas.gov.org/wiki/Sejarah_Hari_Krismas Sejarah Natal.htm#ixzz2DBZ490Dl Sejarah Hari Krismas. from the World Wide Web: http://artikeljogja.my/?p=897 8 .org/asal-usul-penetapan-25desember-sebagai-hari-natal Ayam belanda lengkapkan aroma Krismas. 2012.com.htm Krismas. from the World Wide Web: http://ms. 2012. from the World Wide Web: http://aman.tripod. Retrieved November 12. from the World Wide Web: http://uniknya.blogspot.wikipedia.org/wiki/Krismas from the World Wide Web: 5 Makan Malam Natal & Tradisi Pra-Natal di Dunia. 2012. 2012. Retrieved November 12. Retrieved November 12. Retrieved November 12.asp?y=2007&dt=1225&pub=Utusan_ Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03. from the World Wide Web: http://yakomapgi.edu.smskb.Rujukan Asal-usul Natal. from the World Wide Web: http://www.wikipedia. from the World Wide Web: http://voyagetodestiny-ns2. http://ms.html Asal-usul Penetapan 25 Desember sebagai Hari Natal. Retrieved November 12. 2012. 2012. from the World Wide Web: http://www. 2012.com/2011/12/24/5-makan- malam-natal-tradisi-pra-natal-di-dunia/ Sajian Krismas. 2012.utusan. Retrieved November 12.com/natal/yesus4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful