P. 1
HBEF3503 Pendidikan Inklusif

HBEF3503 Pendidikan Inklusif

|Views: 2,560|Likes:

More info:

Published by: Uma Devi Bala Krishnan on Mar 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan Inklusif Objektif dan Pengenalan Kursus Guru sering menghadapi pelajar yang berkemampuan berlainan dari

pelajar-pelajar lain. Kursus ini bertujuan membantu guru menangani keperluan pelajar begini untuk menghadapi pelajaran secara lebih efektif. Kursus ini menggabungkan tiga aspek pendidikan yang penting untuk guru yang menghadapi keadaan sedemikian iaitu pendidikan inklusif, literasi dan numerasi. Objektif kursus ini adalah untuk membantu guru mengenalpasti masalah, isu dan penyelesaian masalah yang melibatkan: (a) Mengamalkan pendidikan inklusif;

(b) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka membina literasi mereka, terutama sekali kebolehan asas membaca; dan (c) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka pelajar belajar mengira. Kursus ini mengambil pendekatan yang lebih berbentuk global. Ini adalah untuk membolehkan guru menggunakan sumber yang lebih luas serta mengambil perspektif yang lebih terbuka dalam menangani hal-hal tersebut. Secara amnya ini bermakna: (a) Kursus ini berbentuk dwibahasa. Keterangan asas adalah dalam bahasa Melayu tetapi bahan rujukan dan bacaan yang digunakan sebahagian besarnya adalah dalam bahasa Inggeris. Ini adalah kerana sebahagian besar bahan bacaan yang ada dalam bidang-bidang ini adalah di dalam bahasa Inggeris, terutama sekali pada tahap pengenalan. (b) Bahan bahan yang lebih spesifik tentang pendidikan inklusif, literasi dan numerasi di Malaysia, tidak akan di rujuk di dalam teks asas kursus ini. Ini adalah untuk membolehkan bahan-bahan dan informasi itu digunakan untuk tugasan pelajar (sila lihat Tugasan Satu). Di akhir kursus ini, pelajar seharusnya dapat: 1. Mengenal pasti keperluan sesuatu kelas kepada pendidikan inklusif dan tahap institusi; 2. Merancang dan menjalankan kelas inklusif; dan 3. Merancang dan menjalankan program literasi dan numerasi asas.

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

· Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa. ii. Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an. Oleh itu.TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri. mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan. · Perancangan perlu sebelum. Perlunya peningkatan professsional. Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan. kemahiran dan pengetahuan khusus. tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh. . guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif. Perlunya masa yang cukup untuk merancang. Berbentuk kolaboratif. Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. · Bull dan Buechler (1997). i. semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan.

· Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan.Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan. Bagaimana program akan dijalankan. Pasukan yang perlu dibentuk. termasuk pasukan mengajar. Proses perubahan. iv. Pentingnya peranan guru pendidikan khas. kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan. kumpulan pelbagai umur dan peertutoring). Kemungkinan ia berjaya. bahan yang teliti. Bentuk kolabirasi yang diperlukan. dan Isu-isu sekolah (disiplin. konflik dan latihan kemahiran sosial). Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat. dan · Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. . iii.

Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan. i. Baca artikel yang diberi. dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional. Program yang perkembangannya terbantut. · Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. · Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu.v. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif. Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup. Pembangunan kakitangan secara berterusan. · Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan. .

. (a) What is Inclusive Education. Lihat Bacaan 1. pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif. Sila rujuk Bacaan 2. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia. Pautan Luar: (a) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO.. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron. Rujukan Video. (b) Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri. HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif. Dari bacaan dan perbualan anda. (b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. 2000).ii.

rancangan. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. viii. anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan iv. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. ix. Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah mereka. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan untuk semua pelajar. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. Jalankan rancangan anda. Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. Monitor. vii. i. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. v. Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah. Buat persediaan. . vi. iii. x. ii.Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah anda.

Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum. dan . · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. jantina dan lain lain)? · · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? ii. Kakitangan sukarela. · Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru. · Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka.(b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). Kakitangan sokongan. i. Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. anda. · Kenali sekolah anda.

Masalah disiplin dan hukuman. · Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? · Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? · Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? · Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. Penglibatan secara fizikal. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif. dan Segala aktiviti inklusif. Bahasa / terma yang digunakan. Penglibatan masyarakat. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. . · Program sokongan yang sedia ada.- Pelajar yang sedia / sedang membantu. Penglibatan akademik. Peraturan dan polisi sekolah · Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. iv. vi. Lain lain informasi yang perlu. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas. v.

2000). . (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library). viii. Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video. Kefahaman tentang pendidikan inklusif. Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi. 2000). HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. Prinsip asas · Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron. Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. i. Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah.vii. · · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif.

· Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama.· Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. · Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. . Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. iii. Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar untuk guru. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolahsekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas. i. iii. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas. iv. mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. ii. ii.

Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000).gov. Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif. Stainback & Jackson. (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: .za/LinkClick. 2000). Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am. (e) Ferguson (1995).aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. ii. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu. (b) http://www. Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii. Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron.education. 1992 dari McLeskey & Walron 2000).(c) Idea asas program inklusif. semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback. Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar.

iii. iaitu: i. Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran iv. v.Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron. 2000). iv. Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i. (c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan. muncul. sekolah. Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. (d) Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. pelajar terlibat. Mengurangkan stigma sebagai pelajar ii. Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara satu sama lain. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya. . Pelajar terlibat dalam membuat keputusan Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia Pengurusan persekitaran kelas yang baik. ii. ii. iii. berkeperluan khas. upaya. pengurusan kelas.

(c) Menangani kepelbagaian: i. (d) Adaptasi kurikulum. Mempelbagaikan teknik mengajar. Komuniti akademik di sekolah. ii. . (b) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. ii. pelajar biasa juga. Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: i. Komuniti sosial di sekolah. disiplin di kelas. Mengubah kurikulum. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah Kelas yang predictable. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas. Melakukan perubahan. 2000). Mengubah teknik mengajar. vii.vi. ii. dan ada masanya. (e) Menangani keperluan sosial: i. iii.

. such as the number line. Definasi UK.” (Brown 2004). 1999. Bacaan Utama: Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker.iii. Mengajar kemahiran sosial. 2004). “… competence in interpreting and using numbers in daily life. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik. v. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. Secara asas. Brown. vi.. underpinned by abstract visual models. employment and society. iv. iii. Persahabatan. Makna numerasi. within the home. (f) Iklim positif bilik darjah. numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi. ii. Menangani pelajar bermasalah. 2000).

Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah. tolak. Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor. Mengira (campur. . Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali.(b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i. Berfikir secara logik dan waras. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik. · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur. Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). · Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan. Membina kemahiran persepsi penglihatan. Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. Menyusun dan mengatur nombor. Secara lazimnya. bahagi dan lain lain).

- Faham menggunakan alat mengukur. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atauBing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia. Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: . Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor. Dalam bacaan asas. · - Statistik: Mengumpul. (c) Aktiviti. · - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang). Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data. Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta. Faham sistem ukuran yang berbeza. mengenal. Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi. · Algebra: Melihat. graf dan lain lain illustrasi. menganalisa dan mempersembahkan data.

co. (b) (c) http://www.(a) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown. Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. 2004). (eds). Askew & Millett. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) .nz/articles/numeracy/.kiwifamilies.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->