P. 1
HBEF3503 Pendidikan Inklusif

HBEF3503 Pendidikan Inklusif

|Views: 2,545|Likes:

More info:

Published by: Uma Devi Bala Krishnan on Mar 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan Inklusif Objektif dan Pengenalan Kursus Guru sering menghadapi pelajar yang berkemampuan berlainan dari

pelajar-pelajar lain. Kursus ini bertujuan membantu guru menangani keperluan pelajar begini untuk menghadapi pelajaran secara lebih efektif. Kursus ini menggabungkan tiga aspek pendidikan yang penting untuk guru yang menghadapi keadaan sedemikian iaitu pendidikan inklusif, literasi dan numerasi. Objektif kursus ini adalah untuk membantu guru mengenalpasti masalah, isu dan penyelesaian masalah yang melibatkan: (a) Mengamalkan pendidikan inklusif;

(b) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka membina literasi mereka, terutama sekali kebolehan asas membaca; dan (c) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka pelajar belajar mengira. Kursus ini mengambil pendekatan yang lebih berbentuk global. Ini adalah untuk membolehkan guru menggunakan sumber yang lebih luas serta mengambil perspektif yang lebih terbuka dalam menangani hal-hal tersebut. Secara amnya ini bermakna: (a) Kursus ini berbentuk dwibahasa. Keterangan asas adalah dalam bahasa Melayu tetapi bahan rujukan dan bacaan yang digunakan sebahagian besarnya adalah dalam bahasa Inggeris. Ini adalah kerana sebahagian besar bahan bacaan yang ada dalam bidang-bidang ini adalah di dalam bahasa Inggeris, terutama sekali pada tahap pengenalan. (b) Bahan bahan yang lebih spesifik tentang pendidikan inklusif, literasi dan numerasi di Malaysia, tidak akan di rujuk di dalam teks asas kursus ini. Ini adalah untuk membolehkan bahan-bahan dan informasi itu digunakan untuk tugasan pelajar (sila lihat Tugasan Satu). Di akhir kursus ini, pelajar seharusnya dapat: 1. Mengenal pasti keperluan sesuatu kelas kepada pendidikan inklusif dan tahap institusi; 2. Merancang dan menjalankan kelas inklusif; dan 3. Merancang dan menjalankan program literasi dan numerasi asas.

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

kemahiran dan pengetahuan khusus. · Perancangan perlu sebelum. . guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif. ii. Berbentuk kolaboratif. Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan. · Bull dan Buechler (1997). tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh. semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan. Oleh itu. Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. · Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa. Perlunya masa yang cukup untuk merancang. Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an.TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri. Perlunya peningkatan professsional. i. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan. mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah.

Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan. Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. dan · Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. konflik dan latihan kemahiran sosial). iv. Bentuk kolabirasi yang diperlukan. Kemungkinan ia berjaya. kumpulan pelbagai umur dan peertutoring). · Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan. Proses perubahan. Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat. bahan yang teliti. Pasukan yang perlu dibentuk. termasuk pasukan mengajar. . Bagaimana program akan dijalankan. dan Isu-isu sekolah (disiplin. iii. kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan. Pentingnya peranan guru pendidikan khas.

Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. . Baca artikel yang diberi. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan.v. i. Program yang perkembangannya terbantut. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali. · Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif. · Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. · Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu. dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional. Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup. Pembangunan kakitangan secara berterusan. (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan.

(Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia.. Dari bacaan dan perbualan anda. Rujukan Video. 2000). Lihat Bacaan 1. (a) What is Inclusive Education. HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif. pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif.ii. (b) Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri. (b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. . Sila rujuk Bacaan 2. Pautan Luar: (a) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO.

x. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah mereka. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan untuk semua pelajar. ix. Jalankan rancangan anda. Monitor. iii. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. viii. Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah. . ii. v. i. Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). rancangan. anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. vii. vi. Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah anda.Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. Buat persediaan. Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan iv. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah.

(b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum. · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. jantina dan lain lain)? · · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? ii. Kakitangan sokongan. anda. · Kenali sekolah anda. dan . · Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru. i. Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. Kakitangan sukarela. · Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka.

Penglibatan masyarakat. Penglibatan secara fizikal. . Peraturan dan polisi sekolah · Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. vi. Bahasa / terma yang digunakan.- Pelajar yang sedia / sedang membantu. · Program sokongan yang sedia ada. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. Penglibatan akademik. Masalah disiplin dan hukuman. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas. iv. Lain lain informasi yang perlu. · Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? · Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? · Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? · Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif. v. dan Segala aktiviti inklusif.

· · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif. Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi. Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah. 2000). Prinsip asas · Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library). i. Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. 2000). HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video. Kefahaman tentang pendidikan inklusif. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron.vii. Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. . Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. viii.

iii.· Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama. ii. Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar untuk guru. iii. mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. i. ii. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. iv. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan. . · Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. · Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolahsekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas.

education. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. (e) Ferguson (1995). Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas.za/LinkClick.(c) Idea asas program inklusif. Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu. ii. (b) http://www. Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000).gov. (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. Stainback & Jackson. Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: . 1992 dari McLeskey & Walron 2000). Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am. Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar. 2000).aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback. Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron. bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii.

ii. Pelajar terlibat dalam membuat keputusan Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia Pengurusan persekitaran kelas yang baik. Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. 2000). Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran iv. pengurusan kelas. upaya. Mengurangkan stigma sebagai pelajar ii. v. iii. berkeperluan khas. (d) Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. muncul. . Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara satu sama lain. iv. Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. pelajar terlibat. iii. ii. sekolah. (c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan.Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron. iaitu: i. (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya.

(c) Menangani kepelbagaian: i. Mengubah kurikulum. ii. (e) Menangani keperluan sosial: i. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: i. Mempelbagaikan teknik mengajar. vii. Komuniti sosial di sekolah. pelajar biasa juga. . iii. Mengubah teknik mengajar. disiplin di kelas. dan ada masanya. ii. Komuniti akademik di sekolah. 2000). Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah Kelas yang predictable. ii. (b) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Melakukan perubahan. (d) Adaptasi kurikulum. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas.vi.

numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi.” (Brown 2004). 2000). such as the number line. iv. 1999. . Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker. vi. Mengajar kemahiran sosial. iii. within the home. v. Bacaan Utama: Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik.iii.. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. “… competence in interpreting and using numbers in daily life. ii. employment and society. (f) Iklim positif bilik darjah. underpinned by abstract visual models. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. Persahabatan. Menangani pelajar bermasalah. Makna numerasi. Brown. Secara asas. Definasi UK. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. 2004).

Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. Secara lazimnya. bahagi dan lain lain). Berfikir secara logik dan waras. Mengira (campur. Menyusun dan mengatur nombor. Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah. Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor.(b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik. Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali. tolak. Membina kemahiran persepsi penglihatan. Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur. Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. · Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan. .

- Faham menggunakan alat mengukur. Faham sistem ukuran yang berbeza. Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor. graf dan lain lain illustrasi. Dalam bacaan asas. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi. Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atauBing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia. · - Statistik: Mengumpul. · - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang). Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: . Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta. mengenal. Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data. · Algebra: Melihat. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. (c) Aktiviti. menganalisa dan mempersembahkan data.

Askew & Millett.kiwifamilies. (eds).co.nz/articles/numeracy/. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) .(a) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown. 2004). Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. (b) (c) http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->