Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

atas bawah. Sesuai untuk permulaan.1. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . Boneka sarung tangan Berbadan lembut. kanan. mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. mudah dibuat . • • • • 2.

• • 4. melompat dan menggerakkan kepala. Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. leher. lutut. menari . Boneka mampu berjalan. Boneka wayang kulit 3 . Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. siku .• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka.

ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. 40 – 8. 2. 4 . Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. ayat tunggal dan ayat majmuk.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. Bercerita menggunakan kata. murid dapat : 1. frasa. Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca.

ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. Kemahiran bahasa : Mendengar.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka.

Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. 1. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. 2. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta.cara menggunakan boneka dalam lakonan. Guru menerangkan cara.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . Penerangan kepada tajuk. objektif dan aktiviti pelajaran. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut.

2. ayat tunggal dan ayat majmuk.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . Selepas lakonan dijalankan. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. 3. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa. 1. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata.watak kepada murid. murid. frasa.n watak. ayat. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1.

3. 1. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis. Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan.mengenal pasti nilai. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . 2.nilai murni yang terdapat pada setiap watak.

3.murid.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. 2. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. 1. Murid.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. Guru membuat rumusan cerita. 9 . Guru membimbing murid. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid.

sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. : Ya. Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 .anakku nanti. aku pun dengar. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. Tetapi dia memarahi aku.jirannya Burung. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Sepertinya dia dalam kesakitan. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. : Tolong ! Tolong ! .? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. Semua tanamanku binasa. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab.

Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan.kawan. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. kasihan dia. Aku minta maaf banyakbanyak ya. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik.kawan kita yang lain juga. buang yang keruh ambil yang jernih. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Kita jangan pedulikan dia. jiran kita yang sombong tu. : Mari kawan. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. : Terima kasih sahabatku. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita.anak mencari kita pula. siapa yang hendak menjaga anak. Jom kita balik nanti anak. kita lupakan semua yang telah berlaku. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung. Seperti kata pepatah. : Sudahlah tu. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful