Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

• Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . atas bawah. Boneka sarung tangan Berbadan lembut. • • • • 2. mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat.1. kanan. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. Sesuai untuk permulaan. mudah dibuat .

Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. • • 4. Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . leher. Boneka mampu berjalan.• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. Boneka wayang kulit 3 . siku . lutut. Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. menari . melompat dan menggerakkan kepala. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda.

Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. ayat tunggal dan ayat majmuk. frasa.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. 2. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. murid dapat : 1. Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. 40 – 8. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. Bercerita menggunakan kata. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. 4 .

ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka. Kemahiran bahasa : Mendengar. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal.

Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. 1. 2. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat.cara menggunakan boneka dalam lakonan. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . Guru menerangkan cara. objektif dan aktiviti pelajaran.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Penerangan kepada tajuk.

ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1.watak kepada murid. Selepas lakonan dijalankan. 2. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. murid.n watak. frasa.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. 3. ayat. 1. ayat tunggal dan ayat majmuk. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa.

mengenal pasti nilai. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai. Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina. 3. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan. 2. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . 1.nilai murni yang terdapat pada setiap watak.

murid. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid. Guru membuat rumusan cerita. 3. Murid.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. 1. 2. Guru membimbing murid.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. 9 .murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari.

jirannya Burung. Sepertinya dia dalam kesakitan.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan.anaknya bermain di pinggir kebun kamu.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. : Ya. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung.anakku nanti. : Tolong ! Tolong ! . Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab. aku pun dengar. Semua tanamanku binasa. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Tetapi dia memarahi aku. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana.

: Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru. Kalau berlaku sesuatu kepada dia.kawan. kita lupakan semua yang telah berlaku. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju.anak mencari kita pula. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung. Jom kita balik nanti anak. siapa yang hendak menjaga anak. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Aku minta maaf banyakbanyak ya. Seperti kata pepatah. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. : Mari kawan. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita. Kita jangan pedulikan dia. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 .Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. buang yang keruh ambil yang jernih. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik.kawan kita yang lain juga. : Terima kasih sahabatku. jiran kita yang sombong tu. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. : Sudahlah tu. kasihan dia.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful