P. 1
88449502-Konsep-boneka

88449502-Konsep-boneka

|Views: 6|Likes:
Published by Loh Li Yi
88449502-Konsep-boneka.pdf
88449502-Konsep-boneka.pdf

More info:

Published by: Loh Li Yi on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

mudah dibuat . atas bawah. kanan. Boneka sarung tangan Berbadan lembut. Sesuai untuk permulaan. mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • .1. • • • • 2. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru.

Boneka mampu berjalan. leher. Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. lutut. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. • • 4.• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. melompat dan menggerakkan kepala. Boneka wayang kulit 3 . siku . menari .

Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. ayat tunggal dan ayat majmuk.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. Bercerita menggunakan kata. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. 40 – 8. frasa. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. murid dapat : 1. 4 . 2.

Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . Kemahiran bahasa : Mendengar.Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka.

Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. Penerangan kepada tajuk. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam .orang sedang membersihkan kawasan perumahan. objektif dan aktiviti pelajaran.cara menggunakan boneka dalam lakonan. 1. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta. Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. Guru menerangkan cara. 2.

sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. frasa. 1. 2. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan. ayat. ayat tunggal dan ayat majmuk. 3.n watak. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa. Selepas lakonan dijalankan. murid. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan.watak kepada murid.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan.

2. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . 1. 3.nilai murni yang terdapat pada setiap watak. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis.mengenal pasti nilai.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan. Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina.

Guru membimbing murid.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. 2.murid. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid. Murid. 1. 3. Guru membuat rumusan cerita.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. 9 .

Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini.anakku nanti.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Sepertinya dia dalam kesakitan. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Tetapi dia memarahi aku. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Semua tanamanku binasa. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. : Ya. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. aku pun dengar. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting.jirannya Burung. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab. : Tolong ! Tolong ! . : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak.

Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah. siapa yang hendak menjaga anak. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. : Sudahlah tu. kita lupakan semua yang telah berlaku.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. buang yang keruh ambil yang jernih. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita. kasihan dia. Aku minta maaf banyakbanyak ya.anak mencari kita pula. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru.kawan. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Seperti kata pepatah. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. : Terima kasih sahabatku. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . Kita jangan pedulikan dia. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. : Mari kawan. jiran kita yang sombong tu. Jom kita balik nanti anak.kawan kita yang lain juga.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->