Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

• • • • 2. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . kanan.1. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. atas bawah. mudah dibuat . mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat. Sesuai untuk permulaan. Boneka sarung tangan Berbadan lembut. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru.

• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. lutut. Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. siku . • • 4. Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. leher. Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . Boneka mampu berjalan. Boneka wayang kulit 3 . menari . melompat dan menggerakkan kepala. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda.

Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. 2. 4 . Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. Bercerita menggunakan kata. frasa.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. murid dapat : 1. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. ayat tunggal dan ayat majmuk. 40 – 8. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca.

Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1. Kemahiran bahasa : Mendengar.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.

Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta. Guru menerangkan cara.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . objektif dan aktiviti pelajaran. 2.cara menggunakan boneka dalam lakonan. 1. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. Penerangan kepada tajuk. Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A.

murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. murid. 2. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan. ayat tunggal dan ayat majmuk. Selepas lakonan dijalankan.n watak. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa. 3.watak kepada murid. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. ayat. frasa. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. 1.

Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina. 2. 3.nilai murni yang terdapat pada setiap watak. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai.mengenal pasti nilai. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan. 1.

3. 1. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. Guru membimbing murid.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. Murid.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. Guru membuat rumusan cerita.murid. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid. 2. 9 .

aku pun dengar. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Semua tanamanku binasa.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. Tetapi dia memarahi aku. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. : Ya.jirannya Burung. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini.anakku nanti.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. : Tolong ! Tolong ! . Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Sepertinya dia dalam kesakitan. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya.

Seperti kata pepatah.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. : Terima kasih sahabatku. buang yang keruh ambil yang jernih. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita.anak mencari kita pula. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang.kawan. : Sudahlah tu. kita lupakan semua yang telah berlaku. : Mari kawan. siapa yang hendak menjaga anak. kasihan dia. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. Jom kita balik nanti anak. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. Kita jangan pedulikan dia. Aku minta maaf banyakbanyak ya. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. jiran kita yang sombong tu. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik.kawan kita yang lain juga.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful