Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

kanan. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. atas bawah.1. Boneka sarung tangan Berbadan lembut. • • • • 2. Sesuai untuk permulaan. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. mudah dibuat . • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat.

leher. lutut. Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. Boneka mampu berjalan. • • 4.• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. Boneka wayang kulit 3 . menari . Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. siku . Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . melompat dan menggerakkan kepala.

4 . Bercerita menggunakan kata. 2. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. 40 – 8. Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. murid dapat : 1.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. frasa. ayat tunggal dan ayat majmuk.

bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka.Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. Kemahiran bahasa : Mendengar. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.

cara menggunakan boneka dalam lakonan. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Guru menerangkan cara. Penerangan kepada tajuk. 1. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. objektif dan aktiviti pelajaran. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta. 2.

ayat. ayat tunggal dan ayat majmuk. frasa. 3. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. murid. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. 1. 2. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati .watak kepada murid. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa.n watak. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. Selepas lakonan dijalankan.

nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai. 1. Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis.mengenal pasti nilai. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan .nilai murni yang terdapat pada setiap watak. 2. 3.

3.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik.murid. 9 . Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. Murid. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari. 1.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. Guru membimbing murid. 2. Guru membuat rumusan cerita.

Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. Tetapi dia memarahi aku. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. Semua tanamanku binasa. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Sepertinya dia dalam kesakitan. : Ya. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab.anakku nanti. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung.jirannya Burung. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . : Tolong ! Tolong ! . Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. aku pun dengar.

Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Jom kita balik nanti anak. : Terima kasih sahabatku. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita. Aku minta maaf banyakbanyak ya. Kita jangan pedulikan dia.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. buang yang keruh ambil yang jernih. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Seperti kata pepatah. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik.kawan.anak mencari kita pula. siapa yang hendak menjaga anak. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. kita lupakan semua yang telah berlaku. : Sudahlah tu. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. jiran kita yang sombong tu.kawan kita yang lain juga. : Mari kawan. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. kasihan dia. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful