Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. • • • • 2. Sesuai untuk permulaan. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . kanan. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri. mudah dibuat . Boneka sarung tangan Berbadan lembut.1. mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat. atas bawah.

Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. • • 4. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. lutut. siku . Boneka mampu berjalan. leher. menari . Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki .• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. Boneka wayang kulit 3 . Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. melompat dan menggerakkan kepala.

ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. 4 .40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. murid dapat : 1. Bercerita menggunakan kata. 2. 40 – 8. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. frasa.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka.

Kemahiran bahasa : Mendengar.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka. ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan .Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1.

Guru menerangkan cara. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat.cara menggunakan boneka dalam lakonan. objektif dan aktiviti pelajaran. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . 2. 1. Penerangan kepada tajuk. Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut.

Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. ayat tunggal dan ayat majmuk. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. 3. Selepas lakonan dijalankan. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa. murid. 2. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan.watak kepada murid. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas.n watak. 1. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. ayat. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . frasa.

Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai. 3. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan .mengenal pasti nilai.nilai murni yang terdapat pada setiap watak. 2. 1. Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan.

nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari. 1. 3.murid. Murid. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid. 2. Guru membimbing murid. 9 . Guru membuat rumusan cerita.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik.

Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. Tetapi dia memarahi aku. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Semua tanamanku binasa. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. aku pun dengar. : Ya. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung.anakku nanti. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. : Tolong ! Tolong ! . Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh.jirannya Burung. Sepertinya dia dalam kesakitan. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak.

siapa yang hendak menjaga anak. jiran kita yang sombong tu. : Mari kawan. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru. buang yang keruh ambil yang jernih. kita lupakan semua yang telah berlaku. Aku minta maaf banyakbanyak ya. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita.anak mencari kita pula. : Terima kasih sahabatku. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung.kawan. : Sudahlah tu. Seperti kata pepatah.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. Jom kita balik nanti anak. Kita jangan pedulikan dia. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan.kawan kita yang lain juga. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. kasihan dia. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. Kalau berlaku sesuatu kepada dia.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .