Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

• • • • 2. mudah dibuat . Sesuai untuk permulaan. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri.1. atas bawah. kanan. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • . Boneka sarung tangan Berbadan lembut. mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat.

lutut. Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. • • 4. leher. Boneka wayang kulit 3 . Boneka mampu berjalan. siku .• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . melompat dan menggerakkan kepala. Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. menari . Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik.

40 – 8. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7. Bercerita menggunakan kata. frasa. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. 2. ayat tunggal dan ayat majmuk. 4 . murid dapat : 1.

dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. Kemahiran bahasa : Mendengar. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan . pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1.Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan. ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal.

orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A. objektif dan aktiviti pelajaran.cara menggunakan boneka dalam lakonan. Penerangan kepada tajuk. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. 2. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . 1. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. Guru menerangkan cara.

sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. Selepas lakonan dijalankan. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. 3.n watak. 2.watak kepada murid. ayat. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. 1. murid. frasa. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata. ayat tunggal dan ayat majmuk. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati .

Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina.mengenal pasti nilai. 2.nilai murni yang terdapat pada setiap watak. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . 1. 3.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai.

Murid. 1. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari. 9 . Guru membimbing murid. 2. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid.murid.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. 3.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. Guru membuat rumusan cerita.

anakku nanti. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Sepertinya dia dalam kesakitan. Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab.jirannya Burung. : Tolong ! Tolong ! . Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. Tetapi dia memarahi aku. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. Semua tanamanku binasa.anaknya bermain di pinggir kebun kamu. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. : Ya. aku pun dengar. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan.

: Sudahlah tu. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik. kita lupakan semua yang telah berlaku. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Aku minta maaf banyakbanyak ya. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. kasihan dia. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . siapa yang hendak menjaga anak.kawan. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru.anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. : Mari kawan. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini.kawan kita yang lain juga. jiran kita yang sombong tu.anak mencari kita pula. Kita jangan pedulikan dia. Seperti kata pepatah. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. buang yang keruh ambil yang jernih. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. : Terima kasih sahabatku. Jom kita balik nanti anak.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful