P. 1
88449502-Konsep-boneka

88449502-Konsep-boneka

|Views: 6|Likes:
Published by Loh Li Yi
88449502-Konsep-boneka.pdf
88449502-Konsep-boneka.pdf

More info:

Published by: Loh Li Yi on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

Konsep boneka Boneka merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada

secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Tujuan penggunaan dalam pengajaran :
a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk

menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan kusyuk di samping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid- murid untuk bekerjasama secara kumpulan. Jenis boneka

1

Boneka sarung tangan Berbadan lembut. mudah dibuat . mudah menggerakkannya dan tidak memerlukan masa untuk dibuat. Sesuai untuk permulaan. Boneka tongkat • Boneka paling mudah Boleh bergerak ke kiri.1. kanan. Keupayaan guru bercerita sangat diperlukan Kerana kejayaan bergantung pada guru. atas bawah. • • • • 2. • Saiz boneka kecil dan mudah dikawal Keupayaan mengawal jari penting 2 • .

Boneka tali • • • Badan diputuskan kepada beberapa bahagian – kaki . Kreativiti dan latihan yang kerap banyak membantu menghidupkan boneka. lutut.• • Gunakan pergelangan tangan Jangan keterlaluan menggerakkan boneka hingga hilang bentuk gerakan asas 3. siku . Gunakan muzik sesuai untuk mengisi dan menampung kelemahan anda. melompat dan menggerakkan kepala. Boneka tali memerlukan kemahiran dan keupayaan menggerakkannya. Boneka wayang kulit 3 . leher. Buat latihan depan cermin agar kita dapat melihat pergerakkan yang wajar dan realistik. menari . • • 4. Boneka mampu berjalan.

Aras 1 (i) : membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan pada intonasi betul. Aras 1 (i) Memilih diksi yang sesuai. Fokus utama : • Membina dan menulis perkataan. 40 – 8.40 pagi ( 1 jam ) Hasil pembelajaran : Pada akhir pelajaran. ayat tunggal dan ayat majmuk. frasa. 4 . murid dapat : 1. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. Bercerita menggunakan kata. 2.• • • Berbentuk silhouett (Bayangan hitam) Cahaya dipancar dari belakang Bentuk dipaparkan dan boleh bergerak dengan bantuan kayu yang dipasang pada boneka. Rancangan mengajar menggunakan boneka ( Puppet ) Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Malaysia : Empat : 45 orang : Kekeluargaan : Pertolongan Jiran : 03 April 2012 : 7.

Kemahiran bahasa : Mendengar. pentas persembahan dan skrip lakonan Aktiviti pelajaran 1. bertutur dan menulis Sistem bahasa Nilai murni : Ayat tunggal. ayat majmuk dan kata penghubung : Kasih sayang dan saling menghormati Kemahiran bernilai tambah: Kebolehan melakonkan watak menggunakan boneka Kemahiran belajar : Membuat perbandingan dan menghubungkait Kemahiran berfikir : Menjana idea Pengetahuan sedia ada : Murid pernah menolong jiran semasa mereka berada dalam kesusahan Bahan bantu belajar Langkah / Masa Set induksi 5 minit Isi pelajaran Mempamerkan gambar situasi Soalan 1: Apakah yang kamu dapat bezakan pada kedua. Fokus sampingan • : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.dua gambar yang cikgu pamerkan? Jawapan: Gambar A – sekumpulan 5 : Boneka. Guru mempamerkan dua gambar situasi yang dilekatkan di atas kertas mahjong dan meminta murid membuat Catatan BBB : Gambar Kemahiran berfikir : Membuat perbandingan .Aras 2 (i) Membina ayat majmuk daripada dua atau lebih ayat tunggal yang diberikan.

Guru menerangkan cara. 1. 2. Guru memperkenalka 6 BBB : Boneka Watak 1 : Si burung Watak 2 : Si Arnab Watak 3 : Si Beruang Hitam . objektif dan aktiviti pelajaran. Penerangan kepada tajuk. Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca perbandingan serta memberikan pendapat. Guru menerangkan objektif pelajaran dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. Gambar B: Dua orang sedang bergaduh kerana berebutkan tempat mempakir kereta.cara menggunakan boneka dalam lakonan.orang sedang membersihkan kawasan perumahan. Soalan 2 : Situasi dalam gambar mana yang menunjukkan orang mengamalkan nilai murni ? Jawapan : Langkah 1 8 minit Situasi dalam gambar A.

1. 2. ayat. Murid mengerakkan boneka mengikut penceritaan Langkah 3 12 minit Membina dan menulis perkataan. ayat tunggal dan ayat majmuk. Murid – murid melakonkan watak – watak yang ada dalam cerita menggunakan frasa.murid diminta Nilai murni : Kasih sayang Saling menghormati . murid. sebutan dan intonasi yang betul dan jelas. 7 Kemahiran berfikir: Menjana idea BBB : Boneka dan lakonan. Murid berlatih membaca skrip lakonan sebelum memulakan lakonan. Selepas lakonan dijalankan. ayat dan sebutan dan intonasi yang baik dan jelas Lakonan bertajuk Pertolongan Jiran 1. 3.n watak. frasa.watak kepada murid. Langkah 2 12 minit Bercerita menggunakan kata.

Berdasarkan ayat tunggal dan ayat majmuk yang telah dibina.nilai murni yang Langkah 4 15 minit Membina ulasan berdasarkan cerita yang didengar dikemukakan.mengenal pasti nilai. murid menulis tidak melebihi 50 patah perkataan ) berkaitan nilai8 Sedia membantu Saling memaafkan KBKK : Aktiviti menulis ulasan adalah salah satu cara melatih murid untuk menjawab berformatkan kertas Penulisan UPSR ( Bahagian C ) ulasan pendek ( soalan . 1. 3. 2. Murid membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan nilai.nilai murni yang terdapat pada setiap watak. Murid menyenaraikan nilai murni tersebut di papan tulis.

Murid. Guru membuat rumusan cerita.nilai murni yang terdapat dalam Penutup 8 minit Pengukuhan emosi dan penutupan sosial. 1. Guru membimbing murid. 3. 2.murid.murid menyanyi bersama dengan iringan muzik. Murid menyatakan nilai murni yang terdapat dalam lagu yang didengari.murid untuk membuat rumusan tentang apa yang dipelajari pada hari tersebut. Guru memperdengar kan lagu Hidup Berjiran kepada murid. 9 .

aku pun dengar. : Tolong ! Tolong ! .jirannya Burung.anaknya bermain di pinggir kebun kamu.? : Aku sedih melihat kebunku yang dirosakkan. Si Arnab Si Burung Si Arnab : Aku pun pernah melihat dia memanjat dan mejenguk ke sarang kamu Burung. : Dia juga pernah mengancam hendak menumbangkan pokok tempat sarangku ini ketika aku cuba melarang perbuatannya.anakku nanti. : Mengapa kamu kelihatan muram dan sedih Arnab. Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Si Beruang Hitam : Tolong ! Tolong ! Tolong ! Aduh. Si Burung : Aku tahu ini mesti angkara jiran kita yang sombong Si Beruang Hitam itu. Si Burung : Bagus cadangan kamu Arnab. Aku juga menegurnya tetapi aku dilontarnya dengan ranting. Mari kita lihat apa yang berlaku di sana. Dua hari yang lepas aku pernah menegurnya kerana dia membawa anak. Sepertinya dia dalam kesakitan. Mari kita cari dan cuba berbincang baik – baik dengan dia. Semua tanamanku binasa. Aku takut tidak ada bekalan makanan untuk anak. Kaki aku terkena jerat dan aku tidak dapat melepaskan diri ! 10 . Mari ! Sang Arnab : Selamat pagi kawanku Si Burung. : Ya.Skrip lakonan Babak 1 : Situasi di sebuah taman di pinggir hutan. : Kita perlu menasihatkan Si Beruang Hitam supaya dia menghormati jiran. sakitnya ! : Burung ! Kamu dengar tak ada suara meminta tolong. Si Burung Si Burung Si Arnab : Selamat pagi Sang Arnab. Tiada lagi yang tinggal untuk aku tuai menjelang musim hujan ini. Babak 2 : Situasi di kawasan hutan berhampiran tebing sungai. Tetapi dia memarahi aku.

anaknya ? Mari kita bantu lepaskan dia daripada jerat ini. Jom kita balik nanti anak. Si Burung Si Beruang Hitam : Aku setuju. Si Burung Si Beruang Hitam Si Arnab : Kami maafkan kamu asalkan kamu mahu berubah menjadi baik. Kalau berlaku sesuatu kepada dia. Watak – watak dalam lakonan Pertolongan Jiran : 11 . buang yang keruh ambil yang jernih. kasihan dia. Padan muka dia! Si Arnab : Janganlah begitu Si Burung.Si Burung : Itu Si Beruang Hitamlah. Si Burung Si Beruang Hitam : Baiklah Arnab. siapa yang hendak menjaga anak. : Aku sungguh malu dengan kamu berdua apabila mengingatkan perbuatan aku terhadap kamu selama ini. : Terima kasih sahabatku.kawan kita yang lain juga. Biar dia rasakan balasannya jika selalu berbuat tak baik. Mulai hari ini kita mulakan hidup baru. : Mari kawan. Mulia sungguh hati kamu berdua kerana sanggup menolong aku walaupun aku banyak berbuat jahat kepada kamu berdua. Walaupun dia selalu menimbulkan masalah tetapi dia tetap jiran kita. Aku minta maaf banyakbanyak ya.kawan. Kita jangan pedulikan dia. kita lupakan semua yang telah berlaku.anak mencari kita pula. Aku harap kamu berdua sudi memaafkan aku. Si Arnab Si Beruang Hitam : Sudah menjadi tanggungjawab kita jika hidup berjiran harus tolong – menolong Beruang. : Aku janji mulai hari ini akan jadi jiran yang baik pada kamu berdua dan sentiasa menghormati kawan. : Sudahlah tu. Seperti kata pepatah. jiran kita yang sombong tu.

Si Beruang Hitam Si Arnab Si Burung Pentas Persembahan Latar belakang pentas 12 .

Pemandangan keseluruhan pentas Bahagian dalam pentas 13 .

Cara boneka dimasukkan ke dalam pentas 14 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->