P. 1
Penebat

Penebat

|Views: 103|Likes:
Published by marakarma990

More info:

Published by: marakarma990 on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/24/2013

pdf

text

original

Penebat (elektrik

)
Dari Wikipedia, the free encyclopedia

Seramik penebat digunakan pada keretapi

Menjalankan tembaga wayar terlindung oleh lapisan luar polietilena

menjadikan mereka penebat. Bahan-bahan dengan jurang jalur lebar mempunyai elektron konduksi sangat sedikit.Sama ada bahan adalah penebat bergantung pada jurang jalur . setiap teras dengan individu yang berkod warna sarung penebat semua yang terkandung dalam sarung perlindungan luar PVC-bersarung Mineral terlindung kabel tembaga dengan 2 teras menjalankan . 3-teras tembaga wayar kabel kuasa. tenaga yang diperlukan oleh elektron untuk membuat ia satu elektron konduksi supaya ia boleh bergerak bebas.

dan jurang tenaga yang besar memisahkan band ini dari band seterusnya atas. Satu bahan penebat digunakan secara pukal untuk membalut kabel elektrik atau peralatan lain dipanggil penebat. yang mempunyai tinggikerintangan . walaupun mereka mungkin mempunyai pukal yang rendah kerintangan. Teori jalur Elektronik (satu cabang fizik) mengatakan bahawa bayaran akan mengalir jika negeri terdapat ke mana elektron boleh teruja. Sentiasa ada beberapa voltan (dipanggil voltan pecah tebat ) yang akan memberi elektron tenaga yang cukup untuk menjadi teruja ke dalam band ini. lihat Mott penebat ) penebat mempunyai besar jurang jalur . penebat elektrik yang sangat baik. dan yang mana tidak menjalankan arus elektrik . bahan penebat. atau beribu-ribu. kertas dan Teflon . Kebanyakan (walaupun tidak semua. Penebat yang digunakan dalam peralatan elektrik untuk menyokong dan memisahkan elektrik konduktor tanpa membenarkan semasa melalui diri mereka sendiri. dan caj . Satu kelas yang lebih besar bahan. Contohnya termasuk polimer seperti getah dan paling plastik. Jika tiada negeri itu boleh didapati. tetapi beberapa bahan-bahan seperti kaca . A penebat yang sempurna tidak wujud.Penebat elektrik adalah bahan yang dalaman cas elektrik tidak mengalir dengan bebas. Bahan-bahan tersebut boleh bertindak sebagai penebat yang praktikal dan selamat untuk rendah kepada voltan sederhana (beratusratus. Apabila voltan ini melebihi bahan terhenti menjadi penebat. Ini berlaku kerana "valens" band yang mengandungi elektron tenaga tertinggi penuh. volt ). Ini membolehkan elektron untuk mendapatkan tenaga dan dengan itu bergerak melalui konduktor seperti logam . di bawah pengaruh medan elektrik . masih cukup baik untuk menebat pendawaian elektrik dan kabel . Fizik konduksi dalam pepejal Penebat elektrik adalah ketiadaan pengaliran elektrik . Penebat panjang juga digunakan secara lebih khusus untuk merujuk kepada penebat menyokong digunakan untuk melampirkan pengagihan kuasa elektrik atau penghantaran baris tiang utilitidan menara penghantaran .

dan bahan konduktor. Bahan yang kekurangan pengaliran elektron adalah penebat jika mereka kekurangan caj mudah alih yang lain juga. Walau bagaimanapun. Pecahan Elektrik berlaku apabila medan elektrik dalam bahan adalah cukup kuat untuk mempercepatkan percuma pembawa cas (elektron dan ion. ini dipanggil " pelepasan korona ". mewujudkan lebih banyak pembawa cas. mewujudkan " arka elektrik ". Sebagai contoh. menyebabkan peningkatan besar dalam semasa. dan rintangan yang jatuh ke tahap yang rendah.akan mula melaluinya. jika cecair atau gas mengandungi ion. Walau bagaimanapun jika rantau pecahan udara meliputi konduktor lain pada voltan yang berbeza akan mewujudkan laluan konduktif antara mereka. Dalam pepejal. Pecahan Apabila tertakluk kepada voltan yang cukup tinggi. Udara di rantau sekitar konduktor voltan tinggi boleh memecahkan dan mengionkan tanpa peningkatan bencana dalam semasa. penebat mengalami fenomena kerosakan elektrik . ia biasanya diiringi oleh perubahan fizikal atau kimia yang kekal merendahkan sifat penebat bahan. dan satu arus yang besar akan mengalir melalui udara. arka elektrik melalui bahan. Elektrolit dan plasma mengandungi ion dan akan bertindak sebagai konduktor sama ada atau tidak pengaliran elektron terlibat. mengion atom. maka ion boleh dibuat mengalir seperti arus elektrik. yang sentiasa hadir pada kepekatan yang rendah) kepada halaju yang cukup tinggi untuk mengetuk elektron daripada atom apabila mereka menyerang mereka. dalam tindak balas rantai . tetapi dalam kes . Malah vakum boleh mengalami jenis kerosakan. Elektron dibebaskan dan ion seterusnya dipercepatkan dan menyerang atom lain. voltan kerosakan adalah berkadar kepada jurang jalur tenaga. Apabila medan elektrik yang digunakan di seluruh bahan penebat melebihi di lokasi mana-mana bidang pecahan ambang untuk bahan itu. Pantas penebat menjadi dipenuhi dengan pembawa cas mudah alih. penebat tiba-tiba menjadi konduktor.

loceng pintu. Sejak udara adalah penebat. litar pintas . kerana ini adalah bergantung kepada alam sekitar (contohnya suhu ambien). Penebat lapisan membantu untuk mengelakkan semua masalah-masalah ini. Dalam peranti elektronik. . wayar yang menyentuh antara satu sama lain akan menghasilkan sambungan silang. kimpalan. dan bahaya kebakaran. bahan silikon biasanya konduktor kerana doping. Dalam kabel sepaksi konduktor pusat mesti disokong tepat di tengah-tengah perisai berlubang untuk mengelakkan EM pantulan gelombang. termostat. Ia mungkin tidak mempunyai Ampacity (pembawa arus kapasiti) penarafan. papan litar bercetak dibuat dari plastik epoksi dan gentian kaca. atau dalam kaca dibakar atau salutan seramik. Dalam sistem elektronik. Akhirnya. komponen utama kaca. Talian kuasa voltan tinggi biasanya menggunakan hanya udara. iaitu silikon dioksida . contohnya:-drop perkhidmatan. sejak salutan pepejal (contohnya. komponen aktif yang kecil dan halus yang tertanam dalam nonconductive epoksi atau plastik fenolik . Kegunaan Penebat biasanya digunakan sebagai salutan pada dawai elektrik dan kabel fleksibel. wayar yang mendedahkan voltan yang lebih tinggi daripada 60V boleh menyebabkan kejutan manusia dan bahaya kejutan elektrik . plastik) adalah tidak praktikal. Satu wayar penebat atau kabel mempunyai penarafan voltan dan Penilaian suhu konduktor maksimum. Walau bagaimanapun. Sesetengah wayar mempunyai meliputi mekanikal yang tidak mempunyai penarafan voltan. tetapi ia boleh terpilih berubah menjadi penebat yang baik oleh permohonan haba dan oksigen. pada dasarnya tiada bahan lain yang diperlukan untuk mengekalkan kuasa di mana ia perlu. Lembaga nonconductive menyokong lapisan konduktor kerajang tembaga. Dalam mikroelektronik komponen seperti transistor dan IC . Silikon teroksida adalah kuarza .ini pecahan atau arka vakum melibatkan caj yang diusir dari permukaan elektrod logam bukannya dihasilkan oleh vakum sendiri.

Ini penebat berongga dengan konduktor di dalamnya dipanggil sesendal . Minyak menggantikan udara di mana-mana ruang yang mesti menyokong voltan yang ketara tanpa kerosakan elektrik . Amerika Syarikat Digantung wayar untuk penghantaran kuasa elektrik adalah kosong. vakum. gas. melindungi wayar daripada kes itu. Telegraph dan penghantaran kuasa penebat Kuasa baris dengan penebat seramik diCalifornia . kecuali jika mereka memasuki bangunan. menggunakan udara sebagai penebat. dan dilindungi oleh udara sekeliling. Penebat juga diperlukan di mana wayar memasuki bangunan atau alat-alat elektrik. . minyak penebat cecair adalah kaedah yang biasa digunakan untuk mencegah lengkok.Penebat menyokong dipanggil penebat dikehendaki pada titik di mana ia disokong oleh tiang utiliti atau menara penghantaran . dan hanya meletakkan wayar dengan pemisahan yang besar.Dalam sistem voltan tinggi yang mengandungi transformer dan kapasitor .Kaedah lain penebat sistem voltan tinggi adalah pemegang wayar seramik atau kaca. seperti transformer atau pemutus litar .

beberapa utiliti elektrik telah mula menukar komposit bahan polimer untuk beberapa jenis penebat. Baru-baru ini.10 kV penebat seramik. Porselin mempunyai kekuatan dielektrik kira-kira 4-10 kV / mm. tetapi ia menarik pemeluwapan dan bentuk tebal tidak teratur diperlukan untuk penebat adalah sukar untuk membuang tanpa terikan dalaman. porselin atau bahan komposit polimer . Ini biasanya terdiri daripada rod pusat diperbuat daripada plastik bertetulang gentian dan weathershed luar diperbuat daripada getah silikon atau etilena Propylene diene monomer getah ( EPDM ). Penebat porselin diperbuat daripada tanah liat . kuarza atau alumina dan feldspar . menunjukkan bangsal Bahan Penebat yang diglunakan untuk penghantaran kuasa voltan tinggi yang diperbuat daripada kaca . [2] Sesetengah pengeluar penebat berhenti membuat penebat kaca pada 1960-an. Walau bagaimanapun. ringan dalam berat. dan dilindungi dengan sayu licin untuk menumpahkan air. [1] Kaca mempunyai kekuatan dielektrik yang lebih tinggi. dan mempunyai cemerlang hidrofobik keupayaan. beralih kepada bahan-bahan seramik. Penebat yang dibuat dari porselin kaya dengan alumina digunakan di mana kekuatan mekanikal yang tinggi adalah kriteria. Komposit penebat adalah kurang mahal. Gabungan ini menjadikan mereka sesuai untuk perkhidmatan di kawasan tercemar. bahan-bahan ini tidak lagi mempunyai kehidupan jangka panjang perkhidmatan terbukti kaca dan porselin .

Haba yang terhasil dari arka tusukan biasanya merosakkan penebat diperbaiki. jadi mereka akan berkelip lebih sebelum tusukan mereka. sebelum kaca . Penebat voltan paling tinggi direka dengan voltan flashover lebih rendah daripada voltan tusukan. Penebat voltan tinggi untuk kegunaan luar dibentuk untuk memaksimumkan panjang laluan . Mereka biasanya direka untuk menahan ini tanpa kerosakan. Voltan Flashover adalah voltan yang menyebabkan udara sekeliling atau di sepanjang permukaan penebat untuk memecahkan dan menjalankan. menyebabkan kebocoran arus dan flashovers. pencemaran. Voltan flashover boleh menjadi lebih daripada 50% lebih rendah apabila penebat basah. dan terutamanya air di permukaan penebat voltan tinggi boleh mewujudkan laluan konduktif seluruh ia. Kotoran. Kerosakan elektrik penebat disebabkan voltan berlebihan boleh berlaku dalam satu daripada dua cara:   Voltan tusukan adalah voltan merentasi penebat (apabila dipasang dengan cara biasa) yang menyebabkan kerosakan dan pengaliran bahan penebat. untuk mengelakkan kerosakan. menyebabkan arka tusukan melalui kawasan pedalaman dalam penebat.Rekabentuk Voltan tinggi sesendal seramik semasa pembuatan. garam. menyebabkan arka flashover sepanjang luar penebat.

untuk meminimumkan kebocoran arus. yang dipanggil panjang creepage. [3] Untuk mencapai ini permukaan dibentuk ke dalam satu siri corrugations atau bentuk cakera sepusat. tetapi perlu ditingkatkan pencemaran yang tinggi atau udara kawasan garam laut. Kaca digantung cakera unit penebat yang digunakan dalam topi dan pin tali penebat talian penghantaran voltan tinggi .kebocoran sepanjang permukaan dari satu hujung ke hujung yang lain. Ini biasanya termasuk satu atau lebih bangsal. menurun permukaan menghadapi berbentuk cawan yang bertindak sebagai payung untuk memastikan bahawa sebahagian daripada laluan kebocoran permukaan di bawah 'cawan' kekal kering dalam cuaca basah. Jarak creepage minimum adalah 20-25 mm / kV. Topi dan pin penebat rentetan (string menegak cakera) pada tiang 275 penggantungan kV.

. ia boleh digantikan tanpa membuang keseluruhan rentetan. supaya voltan lampau yang menyebabkan arka tusukan melalui kaca bukannya flashover. jika salah satu unit penebat dalam rehat rentetan. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa rentetan penebat dengan voltan berbeza pecahan . menjadikannya unit yang rosak dilihat. Kaca adalah haba dirawat supaya ia akan menghancurkan. boleh dibina dengan menggunakan nombor yang berlainan unit asas.Penebat Seramik on-line kuasa di Poland Cap dan penebat pin Tinggi voltan talian penghantaran biasanya menggunakan topi modular dan penebat pin reka bentuk (lihat gambar di atas). untuk kegunaan dengan voltan talian yang berbeza. jadi rentetan penebat akan tinggal bersama-sama. unit kaca direka dengan Kelas B [ penjelasan diperlukan ] pembinaan. Juga.Walau bagaimanapun kekuatan mekanikal unit tidak berubah. Dalam usaha untuk membuat rosak unit jelas. Wayar digantung daripada 'tali' penebat berbentuk cakera yang sama yang melekat antara satu sama lain dengan logam pin pemegang tersebut atau bola dan soket link. Setiap unit dibina cakera seramik atau kaca dengan penutup logam dan pin tersusun kepada pihak yang bertentangan.

Quidenham . boleh menyokong beban 80-120 k N (18-27 k lbf ). [5] Ini biasanya terdiri daripada toruses aluminium (paling biasa) atau tiub tembaga dilampirkan ke garisan. untuk mengelakkan pelepasan korona . Dalam talian voltan yang sangat tinggi penebat mungkin dikelilingi oleh cincin korona .Standard unit penebat cakera adalah 25 sentimeter (9. Mereka direka untuk mengurangkan medan elektrik pada titik mana penebat dilampirkan ke garisan. dan undian pada voltan operasi 10-12 kV. [4] Walau bagaimanapun. yang mengakibatkan kehilangan kuasa.8 in) diameter dan 15 cm (6 in) panjang. Bilangan tipikal unit cakera penebat voltan talian standard [6] Voltan talian (KV) 34. Logam cincin penggredan kadang-kadang ditambah sekitar cakera pada akhir voltan tinggi.5 46 69 92 115 138 161 3 4 5 7 8 9 11 13 15 19 22 23 Cakera Satu gambar terkini wayar terbuka tiang telegraf laluan dengan penebat porselin. untuk mengurangkan medan elektrik di seluruh bahawa cakera dan meningkatkan voltan flashover. voltan flashover rentetan adalah kurang daripada jumlah cakera komponen. Norfolk . kerana medan elektrik tidak diagihkan secara sama rata di seluruh rentetan tetapi adalah yang terkuat di cakera terdekat kepada konduktor. United Kingdom . yang akan berkelip lebih dahulu. mempunyai voltan flashover kering kira-kira 72 kV. 196 230 287 345 360 .

Utiliti paten nombor 48906 telah diberikan kepada Louis A. Antara yang pertama untuk menghasilkan penebat seramik adalah syarikat-syarikat di United Kingdom. dengan sengit dan Doulton menggunakan stoneware dari pertengahan 1840-an.000 volt. menegak melanjutkan ke atas dari tiang crossarm (biasanya hanya dua penebat kepada tiang dan mungkin salah di atas tiang itu sendiri). Yusuf Bourne (kemudiannya dinamakan Denby) mengeluarkan mereka dari sekitar 1860 dan Bullers dari tahun 1868. Penciptaan penggantungan-jenis penebat yang dibuat penghantaran kuasa voltan tinggi mungkin. Pin-jenis penebat yang tidak memuaskan sejak kirakira 60. sesetengah orang mengumpul mereka. . Pelbagai besar telefon. Cauvet pada 25 Julai tahun 1865 untuk satu proses untuk menghasilkan penebat dengan pinhole benang. telegraf dan kuasa penebat telah dibuat. Ini keping kaca telah diletakkan di atas pin kayu tirus. Penebat kaca pertama kali digunakan dalam kuantiti yang besar mempunyai pinhole unthreaded.Sejarah Sistem pertama elektrik untuk membuat penggunaan penebat telegraf baris.Sehingga hari ini. terutama semasa cuaca lembap. Penguncupan Asli dan pengembangan wayar terikat kepada ini "penebat Threadless" menyebabkan penebat unseating dari pin mereka. untuk kedua-dua kepentingan sejarah mereka dan untuk kualiti estetik reka bentuk kemasan penebat dan banyak. lampiran langsung wayar pada tiang kayu ditemui untuk memberikan hasil yang sangat miskin. memerlukan reseating manual. jenis penebat pin masih mempunyai pinholes benang.

Penebat ini juga perlu dilengkapi dengan peralatan perlindungan voltan lampau. yang bermaksud bahawa struktur tiang keseluruhan ditenagakan dengan voltan tinggi dan mesti terlindung daripada tanah. tetapi juga berat pembinaan tiang dan daya dinamik. Ini adalah penebat biasanya seramik dan silinder atau berbentuk telur (lihat gambar). Selalunya kabel lelaki mempunyai penebat beberapa yang diletakkan untuk memecahkan kabel ke panjang yang tidak subgandaan memancar gelombang untuk mengelakkan elektrik yang tidak diingini resonances dalam lelaki. tanduk pengarkaan dan kilat arresters perlu kerana kilat kepada tiang adalah biasa. jadi ia boleh menahan beban yang lebih besar. Bagi dimensi penebat lelaki. yang boleh mencapai nilai sehingga kepada 400 kV di beberapa antena.Penebat antena Telur berbentuk ketegangan penebat Selalunya antena radio penyiaran dibina sebagai radiator tiang . cagak Steatite digunakan. dan bahawa jika penebat pecah hujung kabel masih akan dihubungkan. Mereka perlu bertahan bukan sahaja voltan radiator tiang ke tanah. Wayar Guy menyokong tiang antena biasanya mempunyai penebat ketegangan yang dimasukkan dalam jangka kabel. Pembinaan ini mempunyai kelebihan bahawa seramik adalah di bawah mampatan bukannya ketegangan. untuk memastikan voltan tinggi pada antena dari litar pintas ke bumi atau mewujudkan bahaya kejutan. caj statik pada guys perlu .

mereka masih memberi keseimbangan yang baik daripada ekonomi dan prestasi yang mencukupi. varnis. Dalam kes ini. memerlukan lelaki dibahagikan dengan penebat di beberapa bahagian pada tiang tertinggi. Belitan yang menggunakan tebal konduktor sering dibalut dengan pita penebat kaca tambahan . generator dan motor elektrik . Dalam radas lebih tua dibuat sehingga awal 1970-an.adalah pilihan yang lebih baik. Pada tiang tinggi ini boleh menjadi lebih tinggi daripada voltan disebabkan oleh pemancar. Filem wayar magnet terlindung membenarkan pengilang untuk mendapatkan bilangan maksimum bertukar dalam ruang yang ada.atau jika boleh. Belitan pengubah kuasa besar masih kebanyakannya terlindung dengan kayu. dan minyak mineral . walaupun bahan-bahan ini telah digunakan selama lebih daripada 100 tahun. Satu pelbagai pepejal. Dalam transformer kecil . lelaki yang dibumikan di bawah tanah utama melalui gegelung .dipertimbangkan. Belitan juga boleh impregnated dengan penebat varnis untuk mencegahkorona elektrik dan mengurangkan getaran dawai magnet teraruh. penebat pada gegelung dawai terdiri sehingga empat lapisan nipis polimer filem varnis. dirawat mempunyai sebaran api yang rendah dan untuk mengelakkan pengesanan semasa di seluruh bahan. manakala ini merupakan penebat yang mencukupi pada frekuensi kuasa. palang bas dan pemutus litardalam suis boleh terlindung dengan plastik bertetulang kaca penebat. pengendalian atau pembaikan kepada bahan asbestos akan melepaskan gentian berbahaya ke udara dan mesti dijalankan dengan berhati-hati. Penyokong terlindung yang digunakan untuk tujuan ini dipanggil penebat kebuntuan. papan yang diperbuat daripada dimampatkan asbestos boleh dijumpai. Feedlines melampirkan antena untuk peralatan radio. terutamanya plumbum jenis berkembar . kertas . dan gas penebat juga digunakan dalam alat elektrik. cecair. selalunya mesti disimpan pada jarak dari struktur logam. Penebat dalam perkakas elektrik Bahan penebat yang paling penting adalah udara. secara langsung . Wire ditebat .

Wire jenis ini telah dijual oleh General Electric di bawah nama perdagangan "Deltabeston. disebabkan pemanasan dari pelesapan dielektrik yang berlebihan. Ini digunakan pada beberapa peralatan seperti pencukur elektrik. Kelas 1 dan Kelas 2 penebat Semua peranti mudah alih atau tangan elektrik terlindung untuk melindungi pengguna mereka dari kejutan yang berbahaya. pengering rambut dan . Fleksibel bahan penebat seperti PVC (polyvinyl chloride) digunakan untuk menebat litar dan mencegah hubungan manusia dengan dawai 'live' .dengan asbestos felted telah digunakan dalam aplikasi suhu tinggi dan tahan lasak dari tahun 1920-an. bergantung kepada permohonan itu. Bahan penebat yang menunjukkan prestasi yang baik pada kuasa dan frekuensi rendah mungkin tidak memuaskan pada frekuensi radio . Kelas 1 penebat memerlukan badan logam dan lain-lain bahagian logam yang terdedah peranti disambungkan ke bumi melalui dawai "asas" yang dibumikan pada panel utama perkhidmatan . Bahan alternatif adalah berkemungkinan untuk menjadi semakin digunakan kerana keselamatan EU dan undang-undang alam sekitar yang membuat PVC kurang ekonomi. Kapton ." [7] Live-depan papan suis sehingga bahagian awal abad ke-20 telah dibuat sabak atau marmar. atau etilena diubahsuai tetrafluoroethylene ( ETFE ). polimer seperti getah. kertas minyak dihamilkan. silikon. Beberapa peralatan voltan tinggi direka untuk beroperasi dalam tekanan tinggi penebat gas sepertisulfur hexafluoride .satu mempunyai voltan 600 volt atau kurang. Kelas 2 penebat bermakna bahawa peranti didwitebatkan. silang (sama ada melalui pemprosesan alur elektron atau silang kimia). Teflon . tetapi hanya penebat asas konduktor diperlukan. PVC . Peralatan ini memerlukan pin tambahan pada palam kuasa untuk sambungan pembumian. Wayar elektrik boleh ditebat dengan polietilena polietilena . Besar kabel kuasa boleh menggunakan serbuk organik dimampatkan .

Semua dalaman komponen elektrik bertenaga sepenuhnya disertakan dalam badan penebat yang menghalang sebarang hubungan dengan bahagian-bahagian "hidup". satu di dalam lain. .alat kuasa mudah alih. peralatan didwitebatkan semua ditandakan dengan simbol dua kuasa dua. setiap yang mencukupi untuk mencegah kejutan elektrik . Dalam EU . Penebat Double memerlukan peranti mempunyai penebat kedua-dua asas dan tambahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->