P. 1
Penebat

Penebat

|Views: 97|Likes:
Published by marakarma990

More info:

Published by: marakarma990 on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/24/2013

pdf

text

original

Penebat (elektrik

)
Dari Wikipedia, the free encyclopedia

Seramik penebat digunakan pada keretapi

Menjalankan tembaga wayar terlindung oleh lapisan luar polietilena

Sama ada bahan adalah penebat bergantung pada jurang jalur . 3-teras tembaga wayar kabel kuasa. setiap teras dengan individu yang berkod warna sarung penebat semua yang terkandung dalam sarung perlindungan luar PVC-bersarung Mineral terlindung kabel tembaga dengan 2 teras menjalankan . menjadikan mereka penebat. tenaga yang diperlukan oleh elektron untuk membuat ia satu elektron konduksi supaya ia boleh bergerak bebas. Bahan-bahan dengan jurang jalur lebar mempunyai elektron konduksi sangat sedikit.

Penebat panjang juga digunakan secara lebih khusus untuk merujuk kepada penebat menyokong digunakan untuk melampirkan pengagihan kuasa elektrik atau penghantaran baris tiang utilitidan menara penghantaran . atau beribu-ribu. Apabila voltan ini melebihi bahan terhenti menjadi penebat. yang mempunyai tinggikerintangan . Contohnya termasuk polimer seperti getah dan paling plastik. Jika tiada negeri itu boleh didapati. kertas dan Teflon . Ini membolehkan elektron untuk mendapatkan tenaga dan dengan itu bergerak melalui konduktor seperti logam . Ini berlaku kerana "valens" band yang mengandungi elektron tenaga tertinggi penuh. walaupun mereka mungkin mempunyai pukal yang rendah kerintangan. di bawah pengaruh medan elektrik . lihat Mott penebat ) penebat mempunyai besar jurang jalur . volt ). Penebat yang digunakan dalam peralatan elektrik untuk menyokong dan memisahkan elektrik konduktor tanpa membenarkan semasa melalui diri mereka sendiri. Sentiasa ada beberapa voltan (dipanggil voltan pecah tebat ) yang akan memberi elektron tenaga yang cukup untuk menjadi teruja ke dalam band ini. Satu bahan penebat digunakan secara pukal untuk membalut kabel elektrik atau peralatan lain dipanggil penebat. dan jurang tenaga yang besar memisahkan band ini dari band seterusnya atas. Satu kelas yang lebih besar bahan. bahan penebat. A penebat yang sempurna tidak wujud. Teori jalur Elektronik (satu cabang fizik) mengatakan bahawa bayaran akan mengalir jika negeri terdapat ke mana elektron boleh teruja. masih cukup baik untuk menebat pendawaian elektrik dan kabel . Fizik konduksi dalam pepejal Penebat elektrik adalah ketiadaan pengaliran elektrik . tetapi beberapa bahan-bahan seperti kaca . Bahan-bahan tersebut boleh bertindak sebagai penebat yang praktikal dan selamat untuk rendah kepada voltan sederhana (beratusratus.Penebat elektrik adalah bahan yang dalaman cas elektrik tidak mengalir dengan bebas. dan caj . dan yang mana tidak menjalankan arus elektrik . Kebanyakan (walaupun tidak semua. penebat elektrik yang sangat baik.

tetapi dalam kes . mengion atom. Udara di rantau sekitar konduktor voltan tinggi boleh memecahkan dan mengionkan tanpa peningkatan bencana dalam semasa. dan rintangan yang jatuh ke tahap yang rendah. jika cecair atau gas mengandungi ion. Bahan yang kekurangan pengaliran elektron adalah penebat jika mereka kekurangan caj mudah alih yang lain juga.akan mula melaluinya. Dalam pepejal. voltan kerosakan adalah berkadar kepada jurang jalur tenaga. Pecahan Elektrik berlaku apabila medan elektrik dalam bahan adalah cukup kuat untuk mempercepatkan percuma pembawa cas (elektron dan ion. arka elektrik melalui bahan. Pantas penebat menjadi dipenuhi dengan pembawa cas mudah alih. dan bahan konduktor. dan satu arus yang besar akan mengalir melalui udara. ini dipanggil " pelepasan korona ". dalam tindak balas rantai . Walau bagaimanapun jika rantau pecahan udara meliputi konduktor lain pada voltan yang berbeza akan mewujudkan laluan konduktif antara mereka. Malah vakum boleh mengalami jenis kerosakan. Sebagai contoh. Elektrolit dan plasma mengandungi ion dan akan bertindak sebagai konduktor sama ada atau tidak pengaliran elektron terlibat. Apabila medan elektrik yang digunakan di seluruh bahan penebat melebihi di lokasi mana-mana bidang pecahan ambang untuk bahan itu. mewujudkan lebih banyak pembawa cas. maka ion boleh dibuat mengalir seperti arus elektrik. Elektron dibebaskan dan ion seterusnya dipercepatkan dan menyerang atom lain. mewujudkan " arka elektrik ". yang sentiasa hadir pada kepekatan yang rendah) kepada halaju yang cukup tinggi untuk mengetuk elektron daripada atom apabila mereka menyerang mereka. menyebabkan peningkatan besar dalam semasa. penebat mengalami fenomena kerosakan elektrik . Walau bagaimanapun. ia biasanya diiringi oleh perubahan fizikal atau kimia yang kekal merendahkan sifat penebat bahan. penebat tiba-tiba menjadi konduktor. Pecahan Apabila tertakluk kepada voltan yang cukup tinggi.

bahan silikon biasanya konduktor kerana doping. wayar yang mendedahkan voltan yang lebih tinggi daripada 60V boleh menyebabkan kejutan manusia dan bahaya kejutan elektrik . plastik) adalah tidak praktikal. Lembaga nonconductive menyokong lapisan konduktor kerajang tembaga. Silikon teroksida adalah kuarza . Penebat lapisan membantu untuk mengelakkan semua masalah-masalah ini. loceng pintu. Walau bagaimanapun. litar pintas . Dalam peranti elektronik. tetapi ia boleh terpilih berubah menjadi penebat yang baik oleh permohonan haba dan oksigen. kimpalan. Dalam sistem elektronik. Ia mungkin tidak mempunyai Ampacity (pembawa arus kapasiti) penarafan. . Sejak udara adalah penebat. Kegunaan Penebat biasanya digunakan sebagai salutan pada dawai elektrik dan kabel fleksibel. Dalam kabel sepaksi konduktor pusat mesti disokong tepat di tengah-tengah perisai berlubang untuk mengelakkan EM pantulan gelombang. papan litar bercetak dibuat dari plastik epoksi dan gentian kaca. iaitu silikon dioksida . Dalam mikroelektronik komponen seperti transistor dan IC . pada dasarnya tiada bahan lain yang diperlukan untuk mengekalkan kuasa di mana ia perlu. termostat. dan bahaya kebakaran. Sesetengah wayar mempunyai meliputi mekanikal yang tidak mempunyai penarafan voltan. kerana ini adalah bergantung kepada alam sekitar (contohnya suhu ambien). wayar yang menyentuh antara satu sama lain akan menghasilkan sambungan silang. komponen utama kaca. sejak salutan pepejal (contohnya.ini pecahan atau arka vakum melibatkan caj yang diusir dari permukaan elektrod logam bukannya dihasilkan oleh vakum sendiri. contohnya:-drop perkhidmatan. Akhirnya. komponen aktif yang kecil dan halus yang tertanam dalam nonconductive epoksi atau plastik fenolik . atau dalam kaca dibakar atau salutan seramik. Satu wayar penebat atau kabel mempunyai penarafan voltan dan Penilaian suhu konduktor maksimum. Talian kuasa voltan tinggi biasanya menggunakan hanya udara.

Penebat juga diperlukan di mana wayar memasuki bangunan atau alat-alat elektrik. . seperti transformer atau pemutus litar . Amerika Syarikat Digantung wayar untuk penghantaran kuasa elektrik adalah kosong. gas. Telegraph dan penghantaran kuasa penebat Kuasa baris dengan penebat seramik diCalifornia .Kaedah lain penebat sistem voltan tinggi adalah pemegang wayar seramik atau kaca. vakum. minyak penebat cecair adalah kaedah yang biasa digunakan untuk mencegah lengkok. dan dilindungi oleh udara sekeliling. Ini penebat berongga dengan konduktor di dalamnya dipanggil sesendal .Penebat menyokong dipanggil penebat dikehendaki pada titik di mana ia disokong oleh tiang utiliti atau menara penghantaran . menggunakan udara sebagai penebat. melindungi wayar daripada kes itu.Dalam sistem voltan tinggi yang mengandungi transformer dan kapasitor . dan hanya meletakkan wayar dengan pemisahan yang besar. kecuali jika mereka memasuki bangunan. Minyak menggantikan udara di mana-mana ruang yang mesti menyokong voltan yang ketara tanpa kerosakan elektrik .

Porselin mempunyai kekuatan dielektrik kira-kira 4-10 kV / mm. ringan dalam berat. Gabungan ini menjadikan mereka sesuai untuk perkhidmatan di kawasan tercemar. Walau bagaimanapun. beberapa utiliti elektrik telah mula menukar komposit bahan polimer untuk beberapa jenis penebat. Penebat porselin diperbuat daripada tanah liat . porselin atau bahan komposit polimer . Baru-baru ini. beralih kepada bahan-bahan seramik. Ini biasanya terdiri daripada rod pusat diperbuat daripada plastik bertetulang gentian dan weathershed luar diperbuat daripada getah silikon atau etilena Propylene diene monomer getah ( EPDM ). kuarza atau alumina dan feldspar . dan dilindungi dengan sayu licin untuk menumpahkan air.10 kV penebat seramik. [2] Sesetengah pengeluar penebat berhenti membuat penebat kaca pada 1960-an. bahan-bahan ini tidak lagi mempunyai kehidupan jangka panjang perkhidmatan terbukti kaca dan porselin . Komposit penebat adalah kurang mahal. dan mempunyai cemerlang hidrofobik keupayaan. tetapi ia menarik pemeluwapan dan bentuk tebal tidak teratur diperlukan untuk penebat adalah sukar untuk membuang tanpa terikan dalaman. menunjukkan bangsal Bahan Penebat yang diglunakan untuk penghantaran kuasa voltan tinggi yang diperbuat daripada kaca . [1] Kaca mempunyai kekuatan dielektrik yang lebih tinggi. Penebat yang dibuat dari porselin kaya dengan alumina digunakan di mana kekuatan mekanikal yang tinggi adalah kriteria.

jadi mereka akan berkelip lebih sebelum tusukan mereka. Penebat voltan tinggi untuk kegunaan luar dibentuk untuk memaksimumkan panjang laluan . untuk mengelakkan kerosakan. Voltan flashover boleh menjadi lebih daripada 50% lebih rendah apabila penebat basah. dan terutamanya air di permukaan penebat voltan tinggi boleh mewujudkan laluan konduktif seluruh ia. sebelum kaca .Rekabentuk Voltan tinggi sesendal seramik semasa pembuatan. menyebabkan arka tusukan melalui kawasan pedalaman dalam penebat. Kerosakan elektrik penebat disebabkan voltan berlebihan boleh berlaku dalam satu daripada dua cara:   Voltan tusukan adalah voltan merentasi penebat (apabila dipasang dengan cara biasa) yang menyebabkan kerosakan dan pengaliran bahan penebat. Penebat voltan paling tinggi direka dengan voltan flashover lebih rendah daripada voltan tusukan. Kotoran. pencemaran. Voltan Flashover adalah voltan yang menyebabkan udara sekeliling atau di sepanjang permukaan penebat untuk memecahkan dan menjalankan. menyebabkan kebocoran arus dan flashovers. menyebabkan arka flashover sepanjang luar penebat. Mereka biasanya direka untuk menahan ini tanpa kerosakan. Haba yang terhasil dari arka tusukan biasanya merosakkan penebat diperbaiki. garam.

menurun permukaan menghadapi berbentuk cawan yang bertindak sebagai payung untuk memastikan bahawa sebahagian daripada laluan kebocoran permukaan di bawah 'cawan' kekal kering dalam cuaca basah. yang dipanggil panjang creepage. untuk meminimumkan kebocoran arus. Ini biasanya termasuk satu atau lebih bangsal. tetapi perlu ditingkatkan pencemaran yang tinggi atau udara kawasan garam laut. Topi dan pin penebat rentetan (string menegak cakera) pada tiang 275 penggantungan kV. Jarak creepage minimum adalah 20-25 mm / kV. [3] Untuk mencapai ini permukaan dibentuk ke dalam satu siri corrugations atau bentuk cakera sepusat. Kaca digantung cakera unit penebat yang digunakan dalam topi dan pin tali penebat talian penghantaran voltan tinggi .kebocoran sepanjang permukaan dari satu hujung ke hujung yang lain.

Penebat Seramik on-line kuasa di Poland Cap dan penebat pin Tinggi voltan talian penghantaran biasanya menggunakan topi modular dan penebat pin reka bentuk (lihat gambar di atas). Kaca adalah haba dirawat supaya ia akan menghancurkan. boleh dibina dengan menggunakan nombor yang berlainan unit asas. jika salah satu unit penebat dalam rehat rentetan. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa rentetan penebat dengan voltan berbeza pecahan . . Wayar digantung daripada 'tali' penebat berbentuk cakera yang sama yang melekat antara satu sama lain dengan logam pin pemegang tersebut atau bola dan soket link. untuk kegunaan dengan voltan talian yang berbeza. menjadikannya unit yang rosak dilihat. jadi rentetan penebat akan tinggal bersama-sama. unit kaca direka dengan Kelas B [ penjelasan diperlukan ] pembinaan. Dalam usaha untuk membuat rosak unit jelas.Walau bagaimanapun kekuatan mekanikal unit tidak berubah. Juga. ia boleh digantikan tanpa membuang keseluruhan rentetan. supaya voltan lampau yang menyebabkan arka tusukan melalui kaca bukannya flashover. Setiap unit dibina cakera seramik atau kaca dengan penutup logam dan pin tersusun kepada pihak yang bertentangan.

yang mengakibatkan kehilangan kuasa. Mereka direka untuk mengurangkan medan elektrik pada titik mana penebat dilampirkan ke garisan.8 in) diameter dan 15 cm (6 in) panjang. yang akan berkelip lebih dahulu. Norfolk . [4] Walau bagaimanapun. untuk mengelakkan pelepasan korona . kerana medan elektrik tidak diagihkan secara sama rata di seluruh rentetan tetapi adalah yang terkuat di cakera terdekat kepada konduktor.Standard unit penebat cakera adalah 25 sentimeter (9. [5] Ini biasanya terdiri daripada toruses aluminium (paling biasa) atau tiub tembaga dilampirkan ke garisan.5 46 69 92 115 138 161 3 4 5 7 8 9 11 13 15 19 22 23 Cakera Satu gambar terkini wayar terbuka tiang telegraf laluan dengan penebat porselin. Bilangan tipikal unit cakera penebat voltan talian standard [6] Voltan talian (KV) 34. 196 230 287 345 360 . Logam cincin penggredan kadang-kadang ditambah sekitar cakera pada akhir voltan tinggi. untuk mengurangkan medan elektrik di seluruh bahawa cakera dan meningkatkan voltan flashover. Dalam talian voltan yang sangat tinggi penebat mungkin dikelilingi oleh cincin korona . United Kingdom . mempunyai voltan flashover kering kira-kira 72 kV. boleh menyokong beban 80-120 k N (18-27 k lbf ). dan undian pada voltan operasi 10-12 kV.Quidenham . voltan flashover rentetan adalah kurang daripada jumlah cakera komponen.

Yusuf Bourne (kemudiannya dinamakan Denby) mengeluarkan mereka dari sekitar 1860 dan Bullers dari tahun 1868. Penguncupan Asli dan pengembangan wayar terikat kepada ini "penebat Threadless" menyebabkan penebat unseating dari pin mereka. .Sehingga hari ini. telegraf dan kuasa penebat telah dibuat. jenis penebat pin masih mempunyai pinholes benang. Ini keping kaca telah diletakkan di atas pin kayu tirus. Pelbagai besar telefon. Cauvet pada 25 Julai tahun 1865 untuk satu proses untuk menghasilkan penebat dengan pinhole benang. Penebat kaca pertama kali digunakan dalam kuantiti yang besar mempunyai pinhole unthreaded. terutama semasa cuaca lembap. lampiran langsung wayar pada tiang kayu ditemui untuk memberikan hasil yang sangat miskin. Antara yang pertama untuk menghasilkan penebat seramik adalah syarikat-syarikat di United Kingdom. untuk kedua-dua kepentingan sejarah mereka dan untuk kualiti estetik reka bentuk kemasan penebat dan banyak. Pin-jenis penebat yang tidak memuaskan sejak kirakira 60. Penciptaan penggantungan-jenis penebat yang dibuat penghantaran kuasa voltan tinggi mungkin.Sejarah Sistem pertama elektrik untuk membuat penggunaan penebat telegraf baris. sesetengah orang mengumpul mereka. menegak melanjutkan ke atas dari tiang crossarm (biasanya hanya dua penebat kepada tiang dan mungkin salah di atas tiang itu sendiri). Utiliti paten nombor 48906 telah diberikan kepada Louis A. dengan sengit dan Doulton menggunakan stoneware dari pertengahan 1840-an. memerlukan reseating manual.000 volt.

yang bermaksud bahawa struktur tiang keseluruhan ditenagakan dengan voltan tinggi dan mesti terlindung daripada tanah. Selalunya kabel lelaki mempunyai penebat beberapa yang diletakkan untuk memecahkan kabel ke panjang yang tidak subgandaan memancar gelombang untuk mengelakkan elektrik yang tidak diingini resonances dalam lelaki. Mereka perlu bertahan bukan sahaja voltan radiator tiang ke tanah.Penebat antena Telur berbentuk ketegangan penebat Selalunya antena radio penyiaran dibina sebagai radiator tiang . cagak Steatite digunakan. caj statik pada guys perlu . yang boleh mencapai nilai sehingga kepada 400 kV di beberapa antena. dan bahawa jika penebat pecah hujung kabel masih akan dihubungkan. Penebat ini juga perlu dilengkapi dengan peralatan perlindungan voltan lampau. Wayar Guy menyokong tiang antena biasanya mempunyai penebat ketegangan yang dimasukkan dalam jangka kabel. Ini adalah penebat biasanya seramik dan silinder atau berbentuk telur (lihat gambar). untuk memastikan voltan tinggi pada antena dari litar pintas ke bumi atau mewujudkan bahaya kejutan. tanduk pengarkaan dan kilat arresters perlu kerana kilat kepada tiang adalah biasa. tetapi juga berat pembinaan tiang dan daya dinamik. jadi ia boleh menahan beban yang lebih besar. Pembinaan ini mempunyai kelebihan bahawa seramik adalah di bawah mampatan bukannya ketegangan. Bagi dimensi penebat lelaki.

selalunya mesti disimpan pada jarak dari struktur logam. terutamanya plumbum jenis berkembar . memerlukan lelaki dibahagikan dengan penebat di beberapa bahagian pada tiang tertinggi. cecair. Wire ditebat . Filem wayar magnet terlindung membenarkan pengilang untuk mendapatkan bilangan maksimum bertukar dalam ruang yang ada. Dalam radas lebih tua dibuat sehingga awal 1970-an. Belitan pengubah kuasa besar masih kebanyakannya terlindung dengan kayu. Pada tiang tinggi ini boleh menjadi lebih tinggi daripada voltan disebabkan oleh pemancar. Belitan juga boleh impregnated dengan penebat varnis untuk mencegahkorona elektrik dan mengurangkan getaran dawai magnet teraruh. Dalam kes ini. pengendalian atau pembaikan kepada bahan asbestos akan melepaskan gentian berbahaya ke udara dan mesti dijalankan dengan berhati-hati. mereka masih memberi keseimbangan yang baik daripada ekonomi dan prestasi yang mencukupi.dipertimbangkan. dirawat mempunyai sebaran api yang rendah dan untuk mengelakkan pengesanan semasa di seluruh bahan. Feedlines melampirkan antena untuk peralatan radio. generator dan motor elektrik . kertas .adalah pilihan yang lebih baik. Penebat dalam perkakas elektrik Bahan penebat yang paling penting adalah udara. Satu pelbagai pepejal. penebat pada gegelung dawai terdiri sehingga empat lapisan nipis polimer filem varnis. dan minyak mineral . Belitan yang menggunakan tebal konduktor sering dibalut dengan pita penebat kaca tambahan . walaupun bahan-bahan ini telah digunakan selama lebih daripada 100 tahun. lelaki yang dibumikan di bawah tanah utama melalui gegelung . dan gas penebat juga digunakan dalam alat elektrik. Penyokong terlindung yang digunakan untuk tujuan ini dipanggil penebat kebuntuan. secara langsung . manakala ini merupakan penebat yang mencukupi pada frekuensi kuasa. palang bas dan pemutus litardalam suis boleh terlindung dengan plastik bertetulang kaca penebat. papan yang diperbuat daripada dimampatkan asbestos boleh dijumpai. Dalam transformer kecil . varnis.atau jika boleh.

atau etilena diubahsuai tetrafluoroethylene ( ETFE ). PVC . Bahan penebat yang menunjukkan prestasi yang baik pada kuasa dan frekuensi rendah mungkin tidak memuaskan pada frekuensi radio . Besar kabel kuasa boleh menggunakan serbuk organik dimampatkan . pengering rambut dan . silikon. Fleksibel bahan penebat seperti PVC (polyvinyl chloride) digunakan untuk menebat litar dan mencegah hubungan manusia dengan dawai 'live' . Wayar elektrik boleh ditebat dengan polietilena polietilena . Teflon . silang (sama ada melalui pemprosesan alur elektron atau silang kimia). Kelas 2 penebat bermakna bahawa peranti didwitebatkan. disebabkan pemanasan dari pelesapan dielektrik yang berlebihan. Wire jenis ini telah dijual oleh General Electric di bawah nama perdagangan "Deltabeston. bergantung kepada permohonan itu. Bahan alternatif adalah berkemungkinan untuk menjadi semakin digunakan kerana keselamatan EU dan undang-undang alam sekitar yang membuat PVC kurang ekonomi. polimer seperti getah. Ini digunakan pada beberapa peralatan seperti pencukur elektrik. Kelas 1 penebat memerlukan badan logam dan lain-lain bahagian logam yang terdedah peranti disambungkan ke bumi melalui dawai "asas" yang dibumikan pada panel utama perkhidmatan . Kelas 1 dan Kelas 2 penebat Semua peranti mudah alih atau tangan elektrik terlindung untuk melindungi pengguna mereka dari kejutan yang berbahaya. kertas minyak dihamilkan. Beberapa peralatan voltan tinggi direka untuk beroperasi dalam tekanan tinggi penebat gas sepertisulfur hexafluoride .dengan asbestos felted telah digunakan dalam aplikasi suhu tinggi dan tahan lasak dari tahun 1920-an. tetapi hanya penebat asas konduktor diperlukan." [7] Live-depan papan suis sehingga bahagian awal abad ke-20 telah dibuat sabak atau marmar.satu mempunyai voltan 600 volt atau kurang. Kapton . Peralatan ini memerlukan pin tambahan pada palam kuasa untuk sambungan pembumian.

setiap yang mencukupi untuk mencegah kejutan elektrik . satu di dalam lain.alat kuasa mudah alih. Dalam EU . peralatan didwitebatkan semua ditandakan dengan simbol dua kuasa dua. Penebat Double memerlukan peranti mempunyai penebat kedua-dua asas dan tambahan. Semua dalaman komponen elektrik bertenaga sepenuhnya disertakan dalam badan penebat yang menghalang sebarang hubungan dengan bahagian-bahagian "hidup". .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->