P. 1
89979597 Pwerpoint Kaedah Mengalami Menghayati

89979597 Pwerpoint Kaedah Mengalami Menghayati

|Views: 32|Likes:
Published by farfar_way

More info:

Published by: farfar_way on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2014

pdf

text

original

SGDK3013 TEORI PEDAGOGI KESUSASTERAAN MELAYU

Tajuk: Kaedah Mengalami-menghayati

1

PENGENALAN DEFINISI KAEDAH KAEDAH MENGALAMI MENGHAYATI KONSEP KAEDAH MENGALAMI MENGHAYATI CIRI-CIRI CARA-CARA PELAKSANAAN DALAM P&P KEKUATAN DAN KELEMAHAN PENUTUP
2

3. 3 . Minat pembelajaran sastera. 2. Minat pelajar dapat dibentuk setelah memahami hakikat kemanusiaannya. Sastera mampu mempengaruhi cara manusia berfikir tentang hidup dan kehidupan 4. boleh ditingkatkan melalui kaedah yang menarik . 1.Kesusasteraan Melayu sebagai salah satu daripada mata pelajaran yang tergolong dalam disiplin ilmu kemanusiaan.

•Manakala mengalami ialah merasai atau menempuh (kesusahan.•Mengikut kamus dewan edisi keempat dewan bahasa dan pustaka (1990) kaedah iaitu cara atau peraturan membuat sesuatu terutamanya yang bersistem atau biasa. mengajar cara mengajar berdasarkan prinsipprinsip tertentu. 4 . kesulitan. perubahan dan lain-lain).

Meresapkan ke dalam jiwa. 5 . Dalam kaedah mengalami dan menghayati pelajar dapat memperoleh pengalaman dalam mengapresiasi sesuatu pembelajaran dan pengalaman dalam bentuk apresiasi sastera.SAMBUNGAN  Menghayati pula mengalami dan merasai (dalam batin).

 Kemampuan untuk menikmati karya sastera Kebolehan pelajar-pelajar untuk mengalami dan menghayati Karya puisi atau sajak dinikmati dengan cara mendeklamasinya. Watak difahami dan dilakonkan Pantun dibacakan melalui aktiviti berbalas pantun 6 .

-emosi[luaran dan dalaman].Sambungan. -kejiwaan. -penghargaan dan sebagainya. 7 . Kaedah mengalami dan menghayati begitu abstrak dalam erti kata melibatkan: -pengetahuan.

cara. proses dan prosedur pengajaran yang teratur. cara. kaedah ini diperhalus dalam bentuk [jalan. Kaedah merupakan proses memindahkan kefahaman itu kepada pelajar-pelajar.KONSEP KAEDAH Merupakan jalan. susunan. susunan. proses dan prosedur] yang mengandungi langkah-langkah pengajaran: 8 .

 Hendaklah mampu merasai sesuatu perasaan atau pandangan dan memberi pandangan atau penilaiannya sendiri.Sambungan. 9 .  Pendapat Goodman (1962) mengsyorkan supaya sesuatu pengalaman dikaji mengikut apa yang ditanggapi oleh pembaca sendiri.

10 .  Menurut beliau. tiap-tiap individu mempunyai pengalaman yang tersendiri. iaitu hasil daripada himpunan pengalaman yang dilaluinya dan nilai-nilai pengalaman itu sendiri.Sambungan.

 Darmawijaya (1987) berpendapat.  Kaedah mengalami dan menghayati menekankan ‘penikmatan’. iaitu pengalaman hidup yang berbeza-beza dan setiap individu mempunyai pengalaman hidup yang unik.Sambungan. 11  Ini menyebabkan manusia mudah matang . kaedah ini mengambil dasar daripada pengalaman. pendapat dan pemikiran yang tersendiri. kerana mempunyai pandangan.

pelajar didedahkan kepada beberapa persoalan di dalam sesuatu aspek kesusasteraan yang dikaji.  Langkah ini disusuli pula dengan aktiviti menginterpretasi persoalan-persoalan itu sehingga ia benar-benar dapat dirasakan.  Dalam p&p pula. 12 .Sambungan.

 Pengajaran tidak mementingkan sesuatu objektif tertentu tetapi lebih menumpukan kepada analisis pengalaman. 13 .Sambungan. Guru hendaklah sentiasa berusaha untuk menarik perhatian dan minat para pelajar ke arah cerita yang dipelajari.  Soalan-soalan yang dikemukakan harus bersifat mencungkil pengalaman para pelajar.

Ciri-Ciri Kaedah Mengalami dan Menghayati Menekankan kepada penikmatan. Pengalaman pelajar digunakan untuk mendapatkan sesuatu pengalaman baru. Ini bermaksud sesuatu aspek kesusasteraan yang dipelajari itu dapat dirasakan dan dihayati sepenuhnya 2. 14 . Menginterpretasi persoalan-persoalan itu sehingga ia benar-benar dapat dirasai 1. 3. 4. Pendedahan persoalan dalam sesuatu aspek kesusasteraan.

Menarik minat para pelajar ke arah cerita yang dipelajari 6. 8. 15 . Peluang membaca karya-karya kesusasteraan bagi memperoleh kesan keseluruhan penghayatan.sambungan 5. Membuat simulasi sendiri dengan menggunakan episod-episod yang sesuai. 7. Penggunaan bahan bantu mengajar dapat mewujudkan penikmatan dan penghayatan.

MENGHAYATI 16 .APLIKASI KAEDAH MENGALAMI .

Puisi Moden iii. Cerpen v.APLIKASI KAEDAH MENGALAMI-MENGHAYATI DALAM P&P SASTERA Aktiviti pengajaran dan pembelajaran sastera dalam kelas melalui kaedah mengalami-menghayati boleh diaplikasikan melalui: i. Drama . Novel iv. Puisi Tradisional ii.

Sajak : Tukang Gunting 18 .

. Masalah kemiskinan masih wujud di celah-celah kemajuan kota.SAJAK : TUKANG GUNTING TEMA Sajak ini bertemakan kehidupan dan permasalahan yang dihadapi oleh masyakarat golongan rendah di tengahtengah kesibukan dan pembangunan kota-kota besar.

Usaha yang berterusan perlu diamalkan oleh setiap orang. . Kejayaan tidak akan dapat dicapai tanpa sifat tekun dan rajin. NILAI DAN PENGAJARAN Kegigihan dan kerajinan. Dia tetap cekal dan tabah menjalani kehidupan yang sukar demi mencari rezeki untuk meneruskan hidupnya. Hal ini perlu dijadikan contoh oleh generasi muda.sajak bebas. Kecekalan dan ketabahan.BENTUK 5 rangkap . umpamanya tukang gunting tetap berusaha walaupun sudah tua. Nilai ini digambarkan dalam diri tukang gunting.

Nilai murni ini digambarkan secara tersirat dalam sajak ini. hal ini memberi pengajaran supaya melaksanakan tanggungjawab dengan baik terutama ketua keluarga. Oleh itu.Sambungan…. Kasih sayang dan tanggungjawab . . Tukang gunting amat bertanggungjawab sebagai ketua keluarga dan amat menyayangi anak-anak dan isterinya.

Guru mengaitkan dengan tajuk sajak yang hendak diajar. . Guru bersoal jawab mengenai video yang dipamerkan mealui LCD.PENGENALAN / SET INDUKSI Guru mempamerkan video kepada murid.

Pelajar mencari tema serta persoalan sajak. Perbincangan antara guru dengan murid. Pelajar yang terpilih mendeklamasikan sajak 3. Pelajar diminta menyatakan makna/ maksud rangkai kata yang terpilih 5. .ISI PELAJARAN 1. Guru mengedarkan bahan puisi serta mempamerkan sajak melalui LCD 2. 4. Pelajar berbincang dengan rakan sekumpulan dan membuat hubung kait tema dan persoalan sajak 6.

.PENGHAYATAN Penutup – Pelajar mendengar dan mendeklamasikan sajak Tukang Gunting serta menghayati kegigihan tukang gunting mengharungi kehidupan di kota mencabar.

Penikmatan dan penghayatan yang mendalam dengan bantuan BBM. Pemikiran kritis dicungkil.KAEDAH MENGALAMI DAN MENGHAYATI BIL KELEBIHAN 1 2 3 4 5 6 7 Perasaan seni dan halus mudah menusuk hati hanya dengan cara mengalami dan menghayati. Pelajar terdedah secara menyeluruh dalam sesuatu slot pembelajaran. Menjawab persoalan dengan mengunakan daya kreatif dan imiginasi. Mendapatkan kepuasan dan meninggalkan kesan. Mempengaruhi cara berfikir 25 .

KAEDAH MENGALAMI DAN MENGHAYATI BIL 1 KELEMAHAN Pendidik haruslah berkemampuan untuk mengajar kesusasteraan dengan baik. Guru perlu berkebolehan untuk mengaplikasi aspek-aspek kesusasteraan Bahasa Melayu. Kekurangan bahan rujukan dan alat bantu mengajar 2 3 4 5 Kekurangan minat pelajar terhadap pembacaan bahan-bahan kesusasteraan Pengajaran yang lebih berorientasikan peperiksaan dan mengenepikan fokus pengajaran sebenar Kesusasteraan Melayu 26 .

Pendidikan sastera boleh membentuk personaliti. 27 . 2.PENUTUP 1. menghalusi nilai keindahan memperolehi nilai-nilai hidupnya bagi menyesuaikan diri dengan kehidupan bertamadun dan membentuk manusia menjadi lebih sensitif terhadap kehidupan sejagat ini. Kesemua ini didapati oleh para pelajar selepas mereka benar-benar mengapresiasi karya sastera yang dibacanya. mengasuh kefahaman pemikiran.

Bagi memperolehi nilai-nilai sastera yang berhubungan ini. 28 .SAMBUNGAN 3. 5. Bahan-bahan sastera yang sesuai dan berkesan dapat mempercepatkan proses membantu pencapaian ke arah ini. pengajaran sastera haruslah menjuruskan pengajarannya ke arah penikmatan dan penghayatan. 4. daya menghayati dan kebolehan meneroka ke akar-umbi sesebuah hasil sastera yang dibaca. Ia memerlukan masa memupuk minat. Penikmatan membaca hasil karya bukanlah suatu perkara yang susah dilakukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->