Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. . tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. Selepas digunakan. manarik. 5) Aktiviti memancing. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. rami. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. kita tidak boleh membasuh tali. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. dawai. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. kapas.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. mengikat dan menyelamat. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. Umpamanya.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu.

Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. ikatan (lashing). Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. lilit dua simpul. sambat pendek dan sambat mata. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. tiang bendera.Tali yang basah tidak boleh disimpan. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. pendaki gunung. penggunaan khas.72tan. menara dan sebagainya. ikat serong. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. iaitu simpulan (knotting). seperti oleh pengembara. perhiasan dan kegiatan luar. ikat silang gunting dan lilit balak. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. mengikat kasut. tempat dan keadaan. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah.03tan. penyelamat. tiang dan papan untuk jambatan. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. . Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. simpul himpit. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. tindih kasih. mengikat kapal di pelabuhan. di hospital. simpul pemukat dan sebagainya. Contohnya. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. bungkusan dan memulakan jahitan. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. buluh. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya.

Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. b) Masukkan hujung A dibawah B. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. c) Seterusnya. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. tarik hujung tali kecil kebawah. c) Kemudian.

b) Kemudian. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan simpul. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b).Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut.

c) Kemudian. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. tarik hujung tali. c) Tarik hujung tali. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. . ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. b) Kemudian. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Teknik : a) Mulakan simpul pulih.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak.

b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Dapat dibuka dengan senang. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. .Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Kemudian. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu.

Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Teknik : a) Mulakan simpulan. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. . b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Kemudian. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah.

Teknik : a) Buat 2 gulung tali. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. d) Seterusnya. kayu dan pancang.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi.kerja menyelamat. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. b) Kemuadian. . tarik kedua-dua bahagian tali. b) Lakukan 2 lingkaran tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. ~ Sangat berguna dalam kerja. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. b) Seterusnya. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. kemaskan simpulan tersebut. abseiling dan rappelling.

Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. d) Matikan dengan simpul manuk. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. .Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. menara. gejek dan pioneering. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. ~ Digunakan untuk membina jambatan.

b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. . Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. ~ Menyambung 2 jenis kayu.

• Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. 2. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. Seterusnya. Masukkan hujung A dibawah B. C. 3. B. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Bunga Geti . Kemudian. D. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. A. A. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. C. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. 4.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. tarik hujung tali kecil kebawah. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul.

6. Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. A. A. 7. B. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. B. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. 9. A. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. tarik hujung tali. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Mulakan simpul pulih. Mulakan membuat satu gelung. • Mengikat tali kesuatu tanjul. C. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. D. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Kemudian. 8. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). C. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Buat satu gelung seperti dalam rajah. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. B. • Untuk memulakan ikatan serong. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. 12.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. A. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. B. C. 11. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. 5. 13. A. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). Lilit Tindih Kejap. C. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. . A. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. B. • Dapat dibuka dengan senang. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). c) Kemudian. C. Mulakan simpul. B. A. 10. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. B. C. a) Mulakan simpul himpit.

Kemudian belitkan membujur dan melintang. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. C. Ikat Silang Tungku. Dimulakan dengan simpul manuk. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Kemuadian. D. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. 15. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. 18. 17. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. menara. B. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. B. kayu dan pancang. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. A. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. A. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. tarik kedua-dua bahagian tali. A. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Lakukan 2 lingkaran tali. D. Matikan dengan simpul manuk. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. C. • Ikatan ini kuat dan kukuh. Buatkan 2 gelung tali. B. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. A. Seterusnya dililit dicelah kayu. . D. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. gejek dan pioneering. A. A. B. abseiling dan rappelling. Ikat Seraya. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. C. Seterusnya. • Digunakan untuk membina jambatan. A. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. 19. 16. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. 14. C. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. B. B. C. kemaskan simpulan tersebut. 20. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. E. B. Buat 2 gulung tali.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. C. D. Seterusnya.

Mulakan simpul seperti dalam rajah. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. B. A. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. B. 22. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar.21. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. 23. B. D. Kemudian lakukan 2 lengkungan. • Menyambung 2 jenis kayu. A. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. C. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Pecahkan hujung tali. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. C. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. B. . Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. C. 24. A. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. A. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya.

iii b) i. ii. ii b) ii. digunakan untuk menyambung dua tali ii. iii . tali sas iv. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. tali gentian manila ii. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. iv c) i. tali drilena iii. tali kapas a) i. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. ii. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. iv d) ii. digunakan untuk mematikan hujung tali iv. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. iii. iii. digunakan untuk mengikat iii.

Lilit balak d. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. c. Bunga geti b. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. Lilit dua simpul d. d. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Seraya b. iv d) i. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. c. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. b. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. Ikatan jepun b. Simpul pulih d.c) iii. Tindih kasih b. Serong c. Tindih kasih c. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . Untuk mematikan hujung tali. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Supaya tali tidak terburai dihujungnya. Lilit dua simpul c. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. Supaya tali mudah digulung. Kecuali. d. a. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. b. Simpul himpit c. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. Ikat silang tungku d. Kecuali a.

Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut.2.sabah.com/kelanakajanga/simpulan.geocities.html 6) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan.com/skppl1912/pengakap.htm 5) http://aguri-channel. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali.blogspot. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia. Nyatakan jenis simpulan diatas. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3.geocities.net/simpulan.freewebs. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.html 3) http://www.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.org.my/sabahgirlguides/knots. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.html 7) http://www.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link . ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.com/kadetremaja/tahapsatu. Terdapat pelbagai jenis tali.htm 4) http://www. Tali mempunyai pelbagai kegunaan. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.multiply.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.

 PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking..... reading View my complete profile .  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P..  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris.Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful