P. 1
Definisi Simpulan Dan Ikatan

Definisi Simpulan Dan Ikatan

|Views: 7|Likes:

More info:

Published by: Noor Farrah Wahida Murad on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2014

pdf

text

original

Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. rami. dawai. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. manarik. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. 5) Aktiviti memancing. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. . Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. Selepas digunakan. mengikat dan menyelamat. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. kapas. kita tidak boleh membasuh tali. Umpamanya. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan.

iaitu simpulan (knotting). Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. tempat dan keadaan. seperti oleh pengembara. pendaki gunung. ikatan (lashing). lilit dua simpul. penyelamat.72tan. tindih kasih. simpul himpit. mengikat kapal di pelabuhan. bungkusan dan memulakan jahitan. penggunaan khas. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu.Tali yang basah tidak boleh disimpan.03tan. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. ikat serong. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. simpul pemukat dan sebagainya. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. ikat silang gunting dan lilit balak. . Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. Contohnya. tiang dan papan untuk jambatan. sambat pendek dan sambat mata. buluh. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. di hospital. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. perhiasan dan kegiatan luar. Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. menara dan sebagainya. mengikat kasut. tiang bendera. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan.

Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. c) Seterusnya. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. b) Masukkan hujung A dibawah B.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. tarik hujung tali kecil kebawah. Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . c) Kemudian. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

b) Kemudian. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . Teknik : a) Mulakan simpul.

. c) Tarik hujung tali. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. tarik hujung tali. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. b) Kemudian. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. c) Kemudian. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu.

~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Dapat dibuka dengan senang.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). . b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. ~ Untuk memulakan ikatan serong. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). Kemudian. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah.

Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. . Teknik : a) Mulakan simpulan. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. b) Kemudian. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat.

kerja menyelamat. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. tarik kedua-dua bahagian tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. b) Seterusnya.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. b) Kemuadian. d) Seterusnya. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. ~ Sangat berguna dalam kerja. kayu dan pancang. abseiling dan rappelling. kemaskan simpulan tersebut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. . c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. b) Lakukan 2 lingkaran tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut.

b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. menara. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. gejek dan pioneering. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. d) Matikan dengan simpul manuk. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. . b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. ~ Digunakan untuk membina jambatan. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang.

b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. ~ Menyambung 2 jenis kayu. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. . c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan.

b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. 3. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. Masukkan hujung A dibawah B. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. A. B. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. 2. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. D. C. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. C. tarik hujung tali kecil kebawah. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Kemudian. Seterusnya. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Bunga Geti . Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. A. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. 4.

11. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. C. C. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). c) Kemudian. 13. A. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). B. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. A. Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. 5. . Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. • Dapat dibuka dengan senang. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. D. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. A. 8. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. a) Mulakan simpul himpit. Buat satu gelung seperti dalam rajah. B. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. C. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Lilit Tindih Kejap. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Mulakan simpul pulih. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. C. A. A. 12. B. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. B. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. A. Kemudian. B. • Untuk memulakan ikatan serong. 9. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. C. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Mulakan simpul. • Mengikat tali kesuatu tanjul. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. B. 6. 10. A. B. Mulakan membuat satu gelung. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. C. 7. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). tarik hujung tali.

Buatkan 2 gelung tali. A. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. tarik kedua-dua bahagian tali. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. • Digunakan untuk membina jambatan. A. Kemuadian. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. C. . A. E. 15. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. kayu dan pancang. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. 17. Ikat Silang Tungku. B. kemaskan simpulan tersebut. Seterusnya. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. B. menara. 19. Ikat Seraya. D. C. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. B. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. 20.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. C. Dimulakan dengan simpul manuk. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. D. B. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. C. C. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Lakukan 2 lingkaran tali. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. D. Seterusnya. A. A. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. A. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. 18. B. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. • Ikatan ini kuat dan kukuh. D. 16. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. C. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. gejek dan pioneering. Buat 2 gulung tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. B. A. Kemudian belitkan membujur dan melintang. B. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. Matikan dengan simpul manuk. Seterusnya dililit dicelah kayu. abseiling dan rappelling. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. 14.

A. Pecahkan hujung tali. • Menyambung 2 jenis kayu. B. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. C. C. B. B. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. C. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.21. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. . 22. A. D. Mulakan simpul seperti dalam rajah. B. A. A. 24. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. 23. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Kemudian lakukan 2 lengkungan. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya.

digunakan untuk mengikat iii. ii b) ii. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. iii. iii b) i. tali sas iv. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. iv d) ii. ii. iii. tali gentian manila ii. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. ii. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. tali kapas a) i. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. iv c) i. iii . Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. digunakan untuk menyambung dua tali ii. digunakan untuk mematikan hujung tali iv. tali drilena iii.

Lilit dua simpul d. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Ikat silang tungku d. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. b. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. b. Kecuali a. Simpul himpit c. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. iv d) i.c) iii. Supaya tali tidak terburai dihujungnya. Supaya tali mudah digulung. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. Lilit balak d. Tindih kasih b. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. d. d. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. a. Bunga geti b. Ikatan jepun b. Lilit dua simpul c. Tindih kasih c. c. Simpul pulih d. Serong c. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. c. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Untuk mematikan hujung tali. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. Seraya b. Kecuali.

Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.htm 5) http://aguri-channel. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3.com/kelanakajanga/simpulan.my/sabahgirlguides/knots. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link .geocities. Tali mempunyai pelbagai kegunaan.com/kadetremaja/tahapsatu. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali.htm 4) http://www.geocities. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.freewebs.com/skppl1912/pengakap.net/simpulan. Nyatakan jenis simpulan diatas. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan.blogspot. Terdapat pelbagai jenis tali.org.html 3) http://www. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.html 7) http://www.sabah. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia.html 6) http://www.multiply.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.2.

.  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking..  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P.  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris..Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar.... reading View my complete profile .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->