Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

manarik. kita tidak boleh membasuh tali. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. . Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. dawai. Umpamanya. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. mengikat dan menyelamat. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). rami. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. 5) Aktiviti memancing. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. Selepas digunakan. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. kapas. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan.

tiang bendera. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. di hospital. seperti oleh pengembara. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. simpul pemukat dan sebagainya. ikat serong. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. Contohnya. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. tiang dan papan untuk jambatan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. sambat pendek dan sambat mata. . tempat dan keadaan. menara dan sebagainya. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan.03tan. Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. ikatan (lashing). Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. simpul himpit.72tan. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. pendaki gunung. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. penggunaan khas. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. lilit dua simpul. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. iaitu simpulan (knotting). mengikat kapal di pelabuhan. buluh. mengikat kasut. perhiasan dan kegiatan luar. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu.Tali yang basah tidak boleh disimpan. ikat silang gunting dan lilit balak. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. tindih kasih. penyelamat. bungkusan dan memulakan jahitan. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya.

tarik hujung tali kecil kebawah.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. c) Seterusnya. b) Masukkan hujung A dibawah B. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . c) Kemudian. Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

b) Kemudian. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan simpul. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz.

~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. . ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. b) Kemudian. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. c) Tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. tarik hujung tali. c) Kemudian. Teknik : a) Mulakan simpul himpit.

b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Kemudian. . Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). ~ Dapat dibuka dengan senang. ~ Untuk memulakan ikatan serong. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas.

Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. b) Kemudian. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. . c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Teknik : a) Mulakan simpulan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul.

Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. kayu dan pancang. b) Kemuadian. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. b) Seterusnya. . c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. b) Lakukan 2 lingkaran tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. abseiling dan rappelling. d) Seterusnya.kerja menyelamat. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. kemaskan simpulan tersebut. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. tarik kedua-dua bahagian tali. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. ~ Sangat berguna dalam kerja.

Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. . c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. menara. ~ Digunakan untuk membina jambatan. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. d) Matikan dengan simpul manuk. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. gejek dan pioneering. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk.

Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. ~ Menyambung 2 jenis kayu. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. . b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah.

Seterusnya. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. 4. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Masukkan hujung A dibawah B. Bunga Geti . C. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. B. D. 2. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. 3. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. Kemudian. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. A. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. C. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. tarik hujung tali kecil kebawah. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. A. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai.

B. B. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. 12. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. 7. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. 9. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. C. Mulakan simpul pulih. 11. Mulakan membuat satu gelung. 10. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. B. B. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. B. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. tarik hujung tali. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. A. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. • Dapat dibuka dengan senang. B. . Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. 13. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. 8. • Untuk memulakan ikatan serong. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). c) Kemudian. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Kemudian. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. a) Mulakan simpul himpit. A. C. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. • Mengikat tali kesuatu tanjul. C. B. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. C. A. 6. A. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Buat satu gelung seperti dalam rajah. A. Mulakan simpul. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. A. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). A. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). D. Lilit Tindih Kejap. 5. C. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. C. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul.

15. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. E. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. • Digunakan untuk membina jambatan. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Dimulakan dengan simpul manuk. 16. kemaskan simpulan tersebut. A. A. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. C. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. abseiling dan rappelling. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. C. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. A. Ikat Silang Tungku. B. 17. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Buat 2 gulung tali. D. C. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. Seterusnya. 14. C. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. B. A. Seterusnya dililit dicelah kayu. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. B. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. B. gejek dan pioneering. 19. C. . 18. kayu dan pancang. B. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. Buatkan 2 gelung tali. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. A. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Matikan dengan simpul manuk. tarik kedua-dua bahagian tali. Kemudian belitkan membujur dan melintang. D. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. Ikat Seraya. 20. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. A. B. Lakukan 2 lingkaran tali. menara. Seterusnya. • Ikatan ini kuat dan kukuh. C. Kemuadian. B. D. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. A. D.

Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. B. B. 23. B. C. A. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. 24. C. 22. D. C. . Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. • Menyambung 2 jenis kayu. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. B. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Kemudian lakukan 2 lengkungan. A. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali.21. Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Pecahkan hujung tali. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. A. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. A. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang.

iii. tali kapas a) i. digunakan untuk mengikat iii. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. iv c) i. tali gentian manila ii. ii. tali drilena iii. tali sas iv. iii . Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. iv d) ii. digunakan untuk menyambung dua tali ii. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. digunakan untuk mematikan hujung tali iv. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. iii.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. ii. ii b) ii. iii b) i.

Supaya tali tidak terburai dihujungnya. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. b. Serong c.c) iii. c. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Tindih kasih b. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikat silang tungku d. Lilit dua simpul d. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Bunga geti b. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. Ikatan jepun b. Simpul pulih d. b. Supaya tali mudah digulung. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . a. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. Seraya b. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Lilit dua simpul c. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Tindih kasih c. c. Lilit balak d. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. Kecuali a. Untuk mematikan hujung tali. d. d. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Simpul himpit c. Kecuali. iv d) i.

blogspot.sabah.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan.com/skppl1912/pengakap.html 6) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.freewebs.com/kadetremaja/tahapsatu.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link . Tali mempunyai pelbagai kegunaan.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.geocities. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.geocities. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.org. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.htm 4) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3.net/simpulan.my/sabahgirlguides/knots.multiply. Terdapat pelbagai jenis tali.html 7) http://www. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut.htm 5) http://aguri-channel. Nyatakan jenis simpulan diatas.2.com/kelanakajanga/simpulan. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.html 3) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5.

...  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris...  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking.Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar. reading View my complete profile ..  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P.