P. 1
Definisi Simpulan Dan Ikatan

Definisi Simpulan Dan Ikatan

|Views: 7|Likes:

More info:

Published by: Noor Farrah Wahida Murad on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2014

pdf

text

original

Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. 5) Aktiviti memancing. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. kapas. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. manarik. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. Selepas digunakan. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. kita tidak boleh membasuh tali. . hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). dawai. rami. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. Umpamanya. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. mengikat dan menyelamat.

Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. mengikat kasut. tiang dan papan untuk jambatan. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. iaitu simpulan (knotting). Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. sambat pendek dan sambat mata. tindih kasih. mengikat kapal di pelabuhan. tiang bendera. buluh. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Contohnya. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. ikat silang gunting dan lilit balak.03tan. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. simpul himpit. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. simpul pemukat dan sebagainya. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. tempat dan keadaan. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. bungkusan dan memulakan jahitan. lilit dua simpul. perhiasan dan kegiatan luar. ikat serong.72tan. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. . Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. ikatan (lashing). Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. menara dan sebagainya. penggunaan khas. pendaki gunung. penyelamat. di hospital. seperti oleh pengembara.Tali yang basah tidak boleh disimpan.

Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. tarik hujung tali kecil kebawah. c) Seterusnya.

Teknik : a) Mulakan simpul. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). b) Kemudian.

~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. c) Kemudian. tarik hujung tali. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. c) Tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. . b) Kemudian. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin.

Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Kemudian. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. ~ Untuk memulakan ikatan serong. . c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). ~ Dapat dibuka dengan senang.

c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. b) Kemudian. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Teknik : a) Mulakan simpulan. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. . b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat.

. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. b) Kemuadian. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. kemaskan simpulan tersebut. kayu dan pancang. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. tarik kedua-dua bahagian tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. ~ Sangat berguna dalam kerja. b) Lakukan 2 lingkaran tali.kerja menyelamat. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. d) Seterusnya. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. abseiling dan rappelling. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. b) Seterusnya. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang.

c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. ~ Digunakan untuk membina jambatan.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. menara. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. d) Matikan dengan simpul manuk. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. gejek dan pioneering. . Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang.

. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. ~ Menyambung 2 jenis kayu. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan.

b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. 4. C. Bunga Geti . C. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Masukkan hujung A dibawah B. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Kemudian. 3. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. A. B. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. A. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. tarik hujung tali kecil kebawah. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. D. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. 2. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Seterusnya. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A.

8. B. Mulakan simpul pulih. A. Kemudian. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. 9. Buat satu gelung seperti dalam rajah. A. C. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. A. B. C. C. 6. 7. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. B. B. D. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. B. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. • Dapat dibuka dengan senang. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. • Untuk memulakan ikatan serong. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. • Mengikat tali kesuatu tanjul. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. c) Kemudian. C. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. A. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Lilit Tindih Kejap. Mulakan simpul. Mulakan membuat satu gelung. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. C. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. A. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. B. B. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). 13. 12. A. tarik hujung tali.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. . 11. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. 10. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. C. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). a) Mulakan simpul himpit. 5. A. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah.

Lakukan 2 lingkaran tali. C. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. A. Kemudian belitkan membujur dan melintang. Seterusnya. menara. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. A. D. Seterusnya dililit dicelah kayu. B. D. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Kemuadian. D. Seterusnya. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. 19. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. C. D. B. 14. B. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. C. A. • Digunakan untuk membina jambatan. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. B. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. E. 18. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. A. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. • Ikatan ini kuat dan kukuh. C. Buatkan 2 gelung tali. tarik kedua-dua bahagian tali. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Buat 2 gulung tali. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. kayu dan pancang. C. 16. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Ikat Silang Tungku. . Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. abseiling dan rappelling. Matikan dengan simpul manuk. kemaskan simpulan tersebut. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. 17. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. 20. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. C. A. B. Ikat Seraya. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. A. 15. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. B. gejek dan pioneering. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. A.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. B. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Dimulakan dengan simpul manuk. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang.

Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. C. A. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. A. • Menyambung 2 jenis kayu. A. B. 23.21. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. D. C. Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. B. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. C. B. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Mulakan simpul seperti dalam rajah. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Pecahkan hujung tali. B. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. A. . 22. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. 24. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu.

digunakan untuk mematikan hujung tali iv. tali sas iv. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. iii. iv c) i. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. digunakan untuk menyambung dua tali ii. digunakan untuk mengikat iii.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. iii. tali kapas a) i. iii b) i. tali drilena iii. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. tali gentian manila ii. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. iii . ii. ii b) ii. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. ii. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. iv d) ii.

d. Lilit balak d. Tindih kasih c. b. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Supaya tali mudah digulung. Seraya b. Simpul himpit c. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Kecuali a. Simpul pulih d. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai.c) iii. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. Tindih kasih b. Ikatan jepun b. c. iv d) i. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. c. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Supaya tali tidak terburai dihujungnya. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Bunga geti b. Ikat silang tungku d. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Lilit dua simpul d. d. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Serong c. Lilit dua simpul c. Untuk mematikan hujung tali. b. Kecuali. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. a. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a.

freewebs.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.multiply.geocities. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut.htm 4) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4.html 6) http://www.net/simpulan.com/kadetremaja/tahapsatu. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia.geocities. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama. Nyatakan jenis simpulan diatas. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link .com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.com/skppl1912/pengakap.com/kelanakajanga/simpulan.html 7) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi. Tali mempunyai pelbagai kegunaan. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.2.blogspot.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5.my/sabahgirlguides/knots.sabah.htm 5) http://aguri-channel.html 3) http://www. Terdapat pelbagai jenis tali.org.

.  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris....  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P. reading View my complete profile ..Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar..  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->