Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat. manarik. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. Selepas digunakan. mengikat dan menyelamat. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. rami. dawai. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. . Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. kapas. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). 5) Aktiviti memancing. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. kita tidak boleh membasuh tali.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. Umpamanya. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut.

Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. di hospital. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik.03tan. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. tiang dan papan untuk jambatan. iaitu simpulan (knotting). ikat silang gunting dan lilit balak. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. Contohnya. ikat serong. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. tempat dan keadaan. seperti oleh pengembara. bungkusan dan memulakan jahitan. perhiasan dan kegiatan luar. penggunaan khas. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. tindih kasih. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. ikatan (lashing). mengikat kasut. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. pendaki gunung. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. simpul himpit. lilit dua simpul. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik.Tali yang basah tidak boleh disimpan. mengikat kapal di pelabuhan. tiang bendera.72tan. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. simpul pemukat dan sebagainya. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. buluh. . menara dan sebagainya. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. sambat pendek dan sambat mata. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. penyelamat. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya.

Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . b) Masukkan hujung A dibawah B.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. c) Kemudian. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. tarik hujung tali kecil kebawah. c) Seterusnya.

c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. b) Kemudian.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Teknik : a) Mulakan simpul. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan.

Teknik : a) Mulakan simpul pulih. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. tarik hujung tali. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. c) Tarik hujung tali. b) Kemudian. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. c) Kemudian. .Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak.

~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. ~ Dapat dibuka dengan senang. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. Kemudian. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). . Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. ~ Untuk memulakan ikatan serong.

Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. . c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. b) Kemudian. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Teknik : a) Mulakan simpulan. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga.

. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. abseiling dan rappelling. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kayu dan pancang. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. b) Seterusnya. b) Lakukan 2 lingkaran tali. ~ Sangat berguna dalam kerja. d) Seterusnya. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. b) Kemuadian. Teknik : a) Buat 2 gulung tali.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. tarik kedua-dua bahagian tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya.kerja menyelamat. kemaskan simpulan tersebut. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah.

d) Matikan dengan simpul manuk. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. menara. . ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. ~ Digunakan untuk membina jambatan. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. gejek dan pioneering. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk.

Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. ~ Menyambung 2 jenis kayu.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. . Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.

D. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. A. 3. C. Seterusnya. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Kemudian. Bunga Geti . Masukkan hujung A dibawah B. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. C. B. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. 2. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. 4. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. A. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. tarik hujung tali kecil kebawah.

tarik hujung tali. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). C. B. C. C. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. B. 11. C. • Untuk memulakan ikatan serong. A. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. B. 13. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. D. Mulakan membuat satu gelung. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. A. . • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Kemudian. Lilit Tindih Kejap. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). A. 12. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. 7. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. B. 5. A. A. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. B. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. A. 8. Mulakan simpul. c) Kemudian. C. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. A. • Mengikat tali kesuatu tanjul. a) Mulakan simpul himpit. Buat satu gelung seperti dalam rajah. 9. B. C. 10. • Dapat dibuka dengan senang. Mulakan simpul pulih. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. B. 6. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya.

Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. B. 16. A. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. C. A. B. 15. Buatkan 2 gelung tali. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. B. gejek dan pioneering. Seterusnya dililit dicelah kayu. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Ikat Silang Tungku. 14. kemaskan simpulan tersebut. Seterusnya. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. A. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. D. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. C. C. 19. Seterusnya. kayu dan pancang. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. B. 17. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. B. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. tarik kedua-dua bahagian tali. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Matikan dengan simpul manuk. A. Kemudian belitkan membujur dan melintang. D. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. • Digunakan untuk membina jambatan. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. abseiling dan rappelling. Buat 2 gulung tali. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. C. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. Dimulakan dengan simpul manuk. A. • Ikatan ini kuat dan kukuh. Lakukan 2 lingkaran tali. A. menara. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. E. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. D. Kemuadian. D. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. 20. 18. C. A. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Ikat Seraya. B. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. . B. C.

22. D. A. Mulakan simpul seperti dalam rajah. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. C. Kemudian lakukan 2 lengkungan. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. . • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. • Menyambung 2 jenis kayu. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul.21. Pecahkan hujung tali. B. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. A. 23. C. C. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. A. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. B. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. B. B. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. 24. A.

Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. ii. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. iv c) i. iii . iii. digunakan untuk mematikan hujung tali iv.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. tali sas iv. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. iv d) ii. iii b) i. tali gentian manila ii. digunakan untuk menyambung dua tali ii. ii. iii. tali drilena iii. ii b) ii. tali kapas a) i. digunakan untuk mengikat iii.

Simpul himpit c. Seraya b. Ikatan jepun b. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Tindih kasih c. b. Lilit balak d. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . d. Kecuali a. b. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a.c) iii. Bunga geti b. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Simpul pulih d. iv d) i. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. d. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Serong c. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Untuk mematikan hujung tali. c. c. a. Kecuali. Tindih kasih b. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Lilit dua simpul c. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Supaya tali mudah digulung. Ikat silang tungku d. Lilit dua simpul d. Supaya tali tidak terburai dihujungnya.

____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3.com/kadetremaja/tahapsatu. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link .geocities. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.htm 4) http://www.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.2. Nyatakan jenis simpulan diatas.org. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.sabah. Terdapat pelbagai jenis tali. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.multiply. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia.com/kelanakajanga/simpulan.geocities.net/simpulan. Tali mempunyai pelbagai kegunaan.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan.html 6) http://www. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali.freewebs.com/skppl1912/pengakap.html 3) http://www.blogspot.html 7) http://www.htm 5) http://aguri-channel.my/sabahgirlguides/knots. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.

...  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris.  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking. reading View my complete profile ..  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P..Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful