Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. mengikat dan menyelamat. dawai. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. . JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. kapas. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. kita tidak boleh membasuh tali. Selepas digunakan. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. Umpamanya. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. rami. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. 5) Aktiviti memancing. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. manarik.

Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. penggunaan khas. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. Contohnya. ikat silang gunting dan lilit balak. seperti oleh pengembara. tiang dan papan untuk jambatan. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. . tindih kasih.72tan. pendaki gunung. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2.Tali yang basah tidak boleh disimpan. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. bungkusan dan memulakan jahitan. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. iaitu simpulan (knotting). Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. tiang bendera. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. penyelamat.03tan. ikatan (lashing). Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. mengikat kapal di pelabuhan. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. perhiasan dan kegiatan luar. lilit dua simpul. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. mengikat kasut. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. buluh. tempat dan keadaan. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. di hospital. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. simpul pemukat dan sebagainya. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. menara dan sebagainya. sambat pendek dan sambat mata. ikat serong. simpul himpit. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah.

Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian. Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. c) Seterusnya. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. tarik hujung tali kecil kebawah. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah .

Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. b) Kemudian. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Teknik : a) Mulakan simpul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut.

tarik hujung tali. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. . c) Tarik hujung tali. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. b) Kemudian. c) Kemudian. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali.

Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d).Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Kemudian. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Dapat dibuka dengan senang. . b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan.

c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. . Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. b) Kemudian. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Teknik : a) Mulakan simpulan.

b) Lakukan 2 lingkaran tali.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. kayu dan pancang. tarik kedua-dua bahagian tali. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. kemaskan simpulan tersebut. . Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. ~ Sangat berguna dalam kerja. b) Kemuadian. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. d) Seterusnya. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk.kerja menyelamat. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. abseiling dan rappelling. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. b) Seterusnya.

~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. ~ Digunakan untuk membina jambatan.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. menara. . Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. d) Matikan dengan simpul manuk. gejek dan pioneering. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat.

b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. ~ Menyambung 2 jenis kayu. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. . Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk.

Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. 3. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. C. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. 4. Kemudian. Seterusnya. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. B. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. C. Masukkan hujung A dibawah B. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. A. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. D. tarik hujung tali kecil kebawah. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. 2. Bunga Geti . Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. A. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang.

Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). • Untuk memulakan ikatan serong. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. 5. Buat satu gelung seperti dalam rajah. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Mulakan simpul pulih. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). A. C. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. 11. C. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. • Mengikat tali kesuatu tanjul. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. 8. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. A. C. A. B. 13. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. B. B. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. 7. B. Kemudian. C. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). D.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. C. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. c) Kemudian. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. B. A. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. . 9. A. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). Mulakan simpul. a) Mulakan simpul himpit. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. A. • Dapat dibuka dengan senang. 12. B. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. A. 6. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. B. Lilit Tindih Kejap. Mulakan membuat satu gelung. tarik hujung tali. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. 10. C.

18. A. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. 19. Dimulakan dengan simpul manuk. kemaskan simpulan tersebut. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. B. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. . Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Seterusnya. C. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Buat 2 gulung tali. B. C. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Seterusnya. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. A. B. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. abseiling dan rappelling. Matikan dengan simpul manuk. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. C. Seterusnya dililit dicelah kayu. B. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. C. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. B. D. E. Kemudian belitkan membujur dan melintang. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. Kemuadian. C. D. A. Buatkan 2 gelung tali. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. kayu dan pancang. tarik kedua-dua bahagian tali. C. Ikat Seraya. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. 17. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. A. 15. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. B. B. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. A. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Ikat Silang Tungku. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. 16. • Digunakan untuk membina jambatan. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. 20. D. Lakukan 2 lingkaran tali. D. 14.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. gejek dan pioneering. A. menara. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. • Ikatan ini kuat dan kukuh. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. A.

A. . C. A. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. D. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. 22. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. • Menyambung 2 jenis kayu. 24. Mulakan simpul seperti dalam rajah. C. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. A. A. B. B. B. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Pecahkan hujung tali. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu.21. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. C. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Kemudian lakukan 2 lengkungan. B. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. 23.

iii. ii. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. iii. tali kapas a) i. digunakan untuk mengikat iii. tali sas iv. iii . iv c) i. iv d) ii. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. tali gentian manila ii. digunakan untuk mematikan hujung tali iv. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. ii. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. ii b) ii. digunakan untuk menyambung dua tali ii. tali drilena iii. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. iii b) i.

Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. a. Seraya b. c. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikatan jepun b. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . d. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. Supaya tali tidak terburai dihujungnya. b. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Kecuali a. Supaya tali mudah digulung. Lilit balak d. Simpul himpit c. Untuk mematikan hujung tali. Bunga geti b. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Kecuali. d. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Lilit dua simpul c. iv d) i. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. Simpul pulih d. b.c) iii. Tindih kasih b. Serong c. Ikat silang tungku d. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. Lilit dua simpul d. c. Tindih kasih c.

Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.htm 4) http://www. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali. Tali mempunyai pelbagai kegunaan.multiply.org.html 6) http://www. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna.geocities.net/simpulan. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.freewebs.2. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.html 3) http://www.geocities.htm 5) http://aguri-channel. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut.com/skppl1912/pengakap. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.html 7) http://www.blogspot.sabah.com/kadetremaja/tahapsatu. Nyatakan jenis simpulan diatas. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link .com/kelanakajanga/simpulan.my/sabahgirlguides/knots. Terdapat pelbagai jenis tali. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4.

 PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking...Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar.  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris.  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P.... reading View my complete profile ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful