Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. mengikat dan menyelamat. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. rami. dawai. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. kita tidak boleh membasuh tali.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. Selepas digunakan. kapas. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. 5) Aktiviti memancing. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. manarik. . Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Umpamanya. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan.Harga tali terutama jenis ini agak mahal. Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat.

. simpul pemukat dan sebagainya. ikatan (lashing). buluh. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila. ikat serong. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. sambat pendek dan sambat mata. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. penggunaan khas. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. pendaki gunung. penyelamat. Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. perhiasan dan kegiatan luar. seperti oleh pengembara. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. simpul himpit. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. tindih kasih. tiang bendera. di hospital. iaitu simpulan (knotting). mengikat kapal di pelabuhan. tempat dan keadaan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. tiang dan papan untuk jambatan. mengikat kasut. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. lilit dua simpul. ikat silang gunting dan lilit balak.Tali yang basah tidak boleh disimpan. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik. Contohnya. bungkusan dan memulakan jahitan.72tan. menara dan sebagainya. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. Tali yang digunakan pada sepanjang masa.03tan. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu.

Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. b) Masukkan hujung A dibawah B. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. tarik hujung tali kecil kebawah. c) Seterusnya. c) Kemudian. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah.

masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. b) Kemudian. Teknik : a) Mulakan simpul. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) .Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut.

Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. c) Kemudian. c) Tarik hujung tali. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. . Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. b) Kemudian. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak.

Kemudian. ~ Dapat dibuka dengan senang. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. . Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah.

~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Teknik : a) Mulakan simpulan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. . Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. b) Kemudian. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah.

b) Seterusnya. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kayu dan pancang. tarik kedua-dua bahagian tali.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. abseiling dan rappelling. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. d) Seterusnya. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. . Teknik : a) Buat 2 gulung tali. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. b) Lakukan 2 lingkaran tali. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. b) Kemuadian. kemaskan simpulan tersebut. ~ Sangat berguna dalam kerja.kerja menyelamat. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan.

d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. menara. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. d) Matikan dengan simpul manuk. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. . ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. ~ Digunakan untuk membina jambatan. gejek dan pioneering. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang.

d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. ~ Menyambung 2 jenis kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. .

~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. A. B. 4. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. Seterusnya. Masukkan hujung A dibawah B. C. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. tarik hujung tali kecil kebawah. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. C. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. A.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Kemudian. 3. D. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. 2. Bunga Geti . Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz.

A. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. a) Mulakan simpul himpit. 8. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Kemudian. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. 13. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. A. C. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Mulakan simpul. Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. C. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). B.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. A. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. C. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. tarik hujung tali. 7. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. D. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Mulakan simpul pulih. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Lilit Tindih Kejap. • Untuk memulakan ikatan serong. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Buat satu gelung seperti dalam rajah. 6. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. • Mengikat tali kesuatu tanjul. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. A. A. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. Mulakan membuat satu gelung. C. 12. . A. • Dapat dibuka dengan senang. C. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). 10. c) Kemudian. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. B. B. C. 5. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. B. 9. B. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. B. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). 11. A. B.

Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. D. tarik kedua-dua bahagian tali. . Ikat Silang Tungku. 19. B. 18. A. Dimulakan dengan simpul manuk. B. 15. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. A. C. Seterusnya. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Buat 2 gulung tali. B. Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. kemaskan simpulan tersebut. A. A. Ikat Seraya. Buatkan 2 gelung tali. 14. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Kemuadian. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Seterusnya dililit dicelah kayu. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. A. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. 16. B. B. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. Matikan dengan simpul manuk. D. D. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. abseiling dan rappelling. Seterusnya. • Ikatan ini kuat dan kukuh.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. B. B. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. • Digunakan untuk membina jambatan. Lakukan 2 lingkaran tali. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. D. Kemudian belitkan membujur dan melintang. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. A. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kayu dan pancang. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. C. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. 17. C. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. C. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. E. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. menara. C. gejek dan pioneering. 20. C. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. A. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali.

B. A. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. 22. C. Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. B. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. D. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. C. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. . A.21. Pecahkan hujung tali. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. A. B. Kemudian lakukan 2 lengkungan. A. C. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. B. • Menyambung 2 jenis kayu. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Mulakan simpul seperti dalam rajah. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. 24. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. 23. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya.

iii. ii. tali drilena iii. iv c) i. ii. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. ii b) ii. Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. iii. iii . iii b) i. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. tali kapas a) i. iv d) ii. digunakan untuk menyambung dua tali ii. tali sas iv. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. digunakan untuk mematikan hujung tali iv. digunakan untuk mengikat iii. tali gentian manila ii.

Supaya tali tidak terburai dihujungnya. Kecuali a. iv d) i. a.c) iii. Supaya tali mudah digulung. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. d. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Simpul pulih d. Seraya b. b. Serong c. d. Tindih kasih b. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. Bunga geti b. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. c. Lilit dua simpul d. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Simpul himpit c. Kecuali. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a. Ikatan jepun b. Tindih kasih c. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. c. b. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. Untuk mematikan hujung tali. Lilit dua simpul c. Ikat silang tungku d. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Lilit balak d. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya.

Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.geocities.htm 4) http://www. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia.blogspot.html 6) http://www.com/skppl1912/pengakap. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link . Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4.geocities. Nyatakan jenis simpulan diatas. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut.net/simpulan. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5.html 3) http://www. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.htm 5) http://aguri-channel.my/sabahgirlguides/knots.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.multiply.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.freewebs. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.com/kelanakajanga/simpulan.com/kadetremaja/tahapsatu.2.sabah.org. Tali mempunyai pelbagai kegunaan.html 7) http://www. Terdapat pelbagai jenis tali.

.  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris... reading View my complete profile .  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P..Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar..  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful