Definisi simpulan dan ikatan 1.4 Jenis simpulan dan ikatan 2.0 SOALAN 1.1 Soalan objektif 1.2 Soalan struktur 1.

3 Soalan esei 3.0 BIBLIOGRAFI 4.0 LAMPIRAN 5.0 PENGURUSAN GRAFIK

PENDAHULUAN Buku ini merupakan satu percubaan penulis untuk menghuraikan aspek-aspek tentang simpulan dan ikatan tali asas secara ringkas dan mudah, bersesuaian dengan para pelajar yang belum mempunyai asas dalam bidang ini dan juga kepada mereka yang mengambil Pendidikan Jasmani sebagai subjek utama dan kepada para pelajar yang melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti pengakap, pandu puteri dan sebagainya. Percubaan ini timbul atas dorongan dan kesedaran penulis sewaktu mempelajari simpulan dan ikatan selama lebih kurang 3 bulan di Institut perguruan. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan tenaga pengajar khususnya dalam bidang Pendidikan Jasmani, ialah kurangnya buku-buku rujukan dalam bahasa Malaysia untuk dijadikan panduan. Kesukaran menjelaskan sesuatu aspek dalam bidang ini secara yang mudah, ringkas, tepat dan berkesan merupakan satu masalah juga. Dengan demikian, buku ini ditulis dengan harapan, dapat memberikan kefahaman dan penjelasan seringkas dan semudah mungkin kepada para pelajar yang baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Mudah-mudahan buku ini dapat menimbulkan minat dan kecenderungan yang mendalam di kalangan para pelajar dalam bidang ilmu Pendidikan Jasmani terutamanya simpulan dan ikatan. Sesuai dengan tajuknya, buku ini memang khusus ditujukan kepada para pelajar yang mempelajari bidang sama ada bagi pelajar Melayu, bukan Melayu, Khusus Perguruan Sekolah Rendah ataupun Kursus Perguruan Sekolah Menengah. Di samping itu, buku ini juga ditujukan kepada para pelajar kursus persediaan ijazah sarjana muda perguruan. Moga-moga buku ini dapat menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada para pembaca di samping menambahkan bahan bacaan mereka dalam bidang ini.

SEJARAH TALI Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu unta dan akar kayu. Penemuan ini hasil kajian dan kesan semasa menggali makam lama Mesir. Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim, 1983). Setengah-setengah pendapat mengatakan bahawa bangsa Yunani prasejarah, iaitu seorang dewa Og adalah pembuat tali yang pertama (Tak-joeddin, 1981). Tali dan simpulan mempunyai lagenda yang tersendiri dan berlaku dari zaman ke zaman. Contohnya lagenda tali dan simpulan dihubung kait dengan Raja Iskandar Zulkarnain dari Mekadonia. Beliau telah diuji kepintarannya dengan memberikan satu longgokan tali. Beliau disuruh mencari hujung tali tersebut. Setelah mencuba mencari hujung tali beberapa lama dan menggunakan berbagai-bagai ikhtiar, namun ia tidak berjaya. Akhirnya beliau tersangat marah dan hilang kesabaran, lalu beliau menghunus pedangnya dan memotong longgokan tali itu sehingga terdapat beberapa hujung tali. pada abad-abad pertengahan, tukang tilik dan tukang shir menerapkan jampi serapah pada simpulan untuk digunakan sabagai azimat. Pengaruh kepercayaan ini masih lagi terdapat dalam beberapa masyarakat di masa kini. Setengah-setengah tempat masyarakat Melayu masih mengamalkan kepercayaan ini.

Selepas digunakan. Tali terdapat dalam pelbagai saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. manarik. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan.Harga tali terutama jenis ini agak mahal.Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). Contoh tali fiber buatan manusia ialah : • tali nylon • tali hawser-laid • tali karamental • tali poltster • tali wayar • tali drilena Penjagaan tali Kebanyakkan tali yang diperbuat daripada bahan campuran dan rami manila mempunyai mutu yang baik. tali hendaklah dilingkarkan sebelum disimpan di tempat yang kering dan selamat. kapas. Jenis-jenis tali a) Tali fiber asli merupakan tali yang diperbuat daripada bahan-bahan berunsurkan tumbuhan dan haiwan. Contoh aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali ialah : 1) Aktiviti panjat-mamanjat 2) Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan. 4) Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat. kita tidak boleh membasuh tali. 3) Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi. Umpamanya. setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut. 5) Aktiviti memancing. Contohnya tali digunakan untuk mengangkut. Tambahan pula rami yang digunakan untuk membuat tali mengalami berbagai-bagai masalah. Contoh tali fiber asli ialah : • tali gentian manila • tali sabut • tali sas • tali kapas b) Tali fiber buatan manusia adalah merupakan tali sintetik yang terdiri daripada bahan-bahan campuran berunsurkan tumbuhan dan kimia. dawai. JENIS-JENIS TALI DAN PENJAGAANNYA. Ini menunjukkan ketahanan sesuatu jenis tali berbeza di antara satu sama lain. . mengikat dan menyelamat. Kita seharusnya menjaga dan menyimpan tali dengan sempurna. tali yang digunakan untuk mengikat binatang tidak sesuai digunakan untuk menarik. Tali yang baru dibeli hendaklah dibuka lilitannya dan ditegangkan sekali-sakala. rami.

sambat pendek dan sambat mata. mengikat kapal di pelabuhan.03tan. DEFINISI SIMPULAN DAN IKATAN Dianggarkan terdapat lebih kurang 3000 jenis simpulan dan ikatan. Sambat Sambat digunakan untuk menyambung dua tali dan membuat sesuatu peralatan. tindih kasih. simpul pemukat dan sebagainya. Tali-tali yang digunakan untuk mengangkat. Mematikan hujung tali Seorang pengakap dan pandu puteri tidak menggunakan tali sebelum hujung tali dimatikan. Tali-tali yang digunakan untuk menarik mempunyai ketahanan nya 2. Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. tiang bendera. Keadaan ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya. tiang dan papan untuk jambatan. lilit dua simpul. penggunaan khas. sambat (splicing) dan mematikan hujung tali (whipping) Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Tali penarik biasanya diperbuat daripada terilin dan mempunyai lebih daripada hadnya. pendaki gunung. mengikat kasut. Tali yang digunakan pada sepanjang masa. Contohnya. ikat silang gunting dan lilit balak. Tali yang hendak disimpan boleh diberi label panjangnya dan digantung di tempat yang sesuai. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. menarik dan menyelamat perlu diuji salalu supaya selamat semasa menggunakannya. tali yang digunakan mengikat diperbuat daripada rami manila.72tan. tempat dan keadaan. buluh. Keadaan ini menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Besar kemungkinan tali tidak tahan lama dan akan putus. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. simpul himpit. Kita tidak boleh menjemur tali yang basah di bawah panas matahari atau menggunakan kuasa wap. bungkusan dan memulakan jahitan. ikatan (lashing). Sebaliknya ia perlu diudarakan dan dibiarkan kering dalam suhu bilik. seperti oleh pengembara. . di hospital. Tali jenis ini mempunyai lilitannya 5cm dan ketahanannya ialah 2. Kita juga selalu menggunakan berbagai-bagai jenis ikatan dan simpulan pada setiap masa. Empat definisi yang perlu diketahui tentang simpulan dan ikatan. perhiasan dan kegiatan luar. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. penyelamat. Biasanya tali mempunyai daya ketahanan tertentu. ikat serong. menara dan sebagainya. Meyambugkan dua tali dengan menggunakan kaedah sambat sangat baik san selamat semasa digunakan. iaitu simpulan (knotting). Kebiasaannya hujung tali dimatikan dengan lilit pemati biasa dan lilit pemati selit. sambat yang biasa digunakan seperti sambat balik.Tali yang basah tidak boleh disimpan.

b) Masukkan hujung A dibawah B. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. c) Seterusnya. Teknik a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.SIMPULAN DAN IKATAN Lilit Pemati Biasa Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. tarik hujung tali kecil kebawah. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah . Teknik a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Buku Sila Fungsi ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. c) Kemudian. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah.

c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c) . ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). Teknik : a) Mulakan simpul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul.

c) Tarik hujung tali. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. . ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. b) Kemudian. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. tarik hujung tali. c) Kemudian. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. Teknik : a) Mulakan simpul himpit.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung.

~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Kemudian. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. ~ Dapat dibuka dengan senang. . mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki.Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai Teknik : a) Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b).

ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. b) Kemudian. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan.b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. . c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Teknik : a) Mulakan simpulan. Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah.

c) Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. kayu dan pancang. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. b) Lakukan 2 lingkaran tali. abseiling dan rappelling. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. b) Seterusnya. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit.Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. ~ Sangat berguna dalam kerja.kerja menyelamat. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. . e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. d) Seterusnya. b) Kemuadian. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. tarik kedua-dua bahagian tali. kemaskan simpulan tersebut.

c) Seterusnya dililit dicelah kayu. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. ~ Digunakan untuk membina jambatan. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. . ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. gejek dan pioneering. Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. d) Matikan dengan simpul manuk. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. menara. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat.

d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk.Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. . ~ Menyambung 2 jenis kayu. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet.

D. Seterusnya. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Kemudian. 3. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. A. • Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas. Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas. Masukkan hujung A dibawah B. C. • Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Lilit Pemati Biasa • Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang. Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. tarik hujung tali kecil kebawah. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. 4. lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah A. B. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. 2. Tindih Kasih • Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. C. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. Buku Sila • Menyambung 2 tali yang sama saiz. Letakkan tali kecil seperti pada rajah B. A. Bil Jenis dan Fungsi Teknik 1. Bunga Geti .

Mulakan simpul. • Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. A. 7. 11. Mulakan simpulan ini seperti rajah (a) dan (b). • Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. A. C. Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk seperti dalam rajah. Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B seperti pada rajah (a) dan (b). B. Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. B. A. C. Simpul Manuk • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. D. 5. Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul seperti rajah (c). B. A. 12. Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul seperti rajah (c) dan (d). Mulakan simpul pulih. • Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. Simpul Himpit • Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. Belit Lucut • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keatas seperti dalam rajah. A. • Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. B. 9. Buat satu gelung seperti dalam rajah. Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Tarik tali bahagian atas melalui gelung. B. C. 8. 6. Simpul Abah-abah • Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. tarik hujung tali. A. • Dapat dibuka dengan senang. Lilit Tindih Kejap. Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. B. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul seperti rajah (b). a) Mulakan simpul himpit. • Mengikat tali kesuatu tanjul. • Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. B. C. • Untuk memulakan ikatan serong. c) Kemudian. C. 10. Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan seperti dalam rajah. Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. 13. Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. Mulakan membuat satu gelung. • Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. . Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. Simpul Bunga Geti Ganda • Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. Lilit Balak • Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah.• Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. A. • Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Simpul Pulih • Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. • Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. C. Lilit Pasdul • Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. Kemudian.

Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. 17. Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. 20. gejek dan pioneering. D. A. B. Buat 2 gulung tali. 16. B. • Digunakan untuk membina jambatan. • Sangat berguna dalam kerja-kerja menyelamat. D. A. Belitkan dicelah-celah dengan kuat. B. B. Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. Dimulakan dengan simpul manuk. 15. Ikat Serong • Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. B. Lakukan 2 lingkaran tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. E. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Matikan dengan simpul manuk. Ikatan Pengail • Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. A. B. Buatkan 2 gelung tali. A. C. C. Seterusnya. C. D. • Diguanakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. B. A. Ikat Silang Gunting • Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. Simpul Simple Noose • Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. C. • Juga digunakan untuk menarik tali besar. • Sesui digunakan untuk mendaki bukit. • Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Kemudian masukkan hujung tali seperti dalam rajah. Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. • Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. D. Seterusnya. • Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. 19. kemaskan simpulan tersebut. Kemudian belitkan membujur dan melintang. Ikat Seraya. Seterusnya dililit dicelah kayu. • Ikatan ini kuat dan kukuh. Ikat Silang Tungku. menara. tarik kedua-dua bahagian tali. Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. . abseiling dan rappelling.• Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. 18. C. Pada hujung tali itu boleh diikat seperti dalam rajah. C. kayu dan pancang. Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Simpul Kerusi • Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. A. 14. Kemuadian. A. Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. • Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang.

Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Lilit Kacang • Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. A. Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. B. B. Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. B. A. C. • Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Kemudian lakukan 2 lengkungan. C. C. 22. Ikat Jepun • Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Lilit Dua Simpul • Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. A. • Menyambung 2 jenis kayu. Pecahkan hujung tali.21. . D. Mulakan simpul seperti dalam rajah. Sambat Balik • Untuk mematikan hujung tali. 24. B. A. Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. 23.

Hal ini kerana tali yang basah tidak boleh disimpan. Tali fiber asli diperbuat daripada bahanbahan berunsurkan haiwan dan tumbuhan. tali gentian manila ii. tali kapas a) i. iii. digunakan untuk mengikat iii. iv c) i. ii. tali sas iv. iv 3) kita tidak boleh membasuh tali. ii b) ii.SOALAN OBJEKTIF 1) Tali mempunyai pelbagai kegunaan kecuali a) mangangkut b) mengikat c) menyelamat d) memotong 2) Terdapat dua jenis tali iaitu tali fiber asli dan tali fiber buatan. Antara berikut adalah contoh tali fiber asli i. tali drilena iii. iii b) i. iv d) ii. iii. ii. Ini akan menyebabkan a) tali menjadi lembap b) warna tali menjadi pudar c) tali susah disimpan d) tali menjadi reput 4) Yang manakah antara berikut adalah kegunaan sambat i. digunakan untuk menyambung dua tali ii. iii . digunakan untuk membuat sesuatu peralatan a) i. digunakan untuk mematikan hujung tali iv.

Serong c. Memudahkan melakukan ikatan dan simpulan. Apakah kegunaan simpul tindih kasih? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ . Supaya tali mudah digulung. Lilit dua simpul c. b. • Mulakan dengan menggunakan simpul manuk atau lilit balak. Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. iv 5) Apakah kegunaan ikatan seraya? a. Lilit kacang 9) Berikut adalah jenis ikatan. Tindih kasih c. Menyebabkan tali menjadi cepat reput dan tidak boleh digunakan. Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. Ikat silang gunting Soalan struktur 1. c. Lilit dua simpul d. Lilit balak d. d. Tindih kasih merupakan ikatan paling asas. Ikat silang tungku d. Supaya tali tidak terburai dihujungnya. a. Kecuali a. 6) Antara ikatan berikut yang manakah digunakan untuk mengikat 2 tali yang tidak sama saiz? a. Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. c. d. • Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Ikatan jepun b. Untuk mematikan hujung tali. Kecuali. Lilit balak 7) Mengapakah tali yang basah tidak boleh disimpan? a. 8) Apakah jenis ikatan yang diterangkan di atas? a.c) iii. Tindih kasih b. Tindih kasih 10)Berikut adalah jenis simpulan. iv d) i. b. Bunga geti b. Simpul pulih d. Seraya b. Simpul himpit c.

com/skppl1912/pengakap. BIBLIOGRAFI INTERNET 1) http://slututbackpackers. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 3. Nyatakan 4 aktiviti rekreasi yang melibatkan penggunaan tali.freewebs. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ 4.com/journal/item/2/IKATAN_DAN_SIMPULAN_ASAS 2) http://ppmperak.geocities.blogspot.html 7) http://www. Berikan 3 jenis ikatan atau simpulan yang digunakan untuk menyambung 2 tali.geocities. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ _________________________ ___________________________________________________________ 5.com/kelanakajanga/simpulan.html 6) http://www.htm 4) http://www. Namakan 4 jenis-jenis tali tersebut. Oleh itu tali haruslah dijaga dan disimpan dengan sempurna. Nyatakan jenis simpulan diatas. Terdapat pelbagai jenis tali.org.multiply. Tali mempunyai pelbagai kegunaan. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ________ Soalan esei 1) Kebanyakkan tali diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi.html 3) http://www. antaranya tali jenis fiber asli dan tali jenis fiber buatan manusia. Nyatakan cara penjagaan tali dengan betul supaya tali tersebut tidak cepat rosak dan tahan lama.sabah.htm 5) http://aguri-channel.html Posted by aisya humaira' at 1:33 AM Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Links to this post Create a Link .my/sabahgirlguides/knots.2.com/kadetremaja/tahapsatu.Antaranya digunakan untuk aktiviti memancing.com/2008/02/8-simpulan-dan-ikatan.net/simpulan.

....  PERINGKAT FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL ~ANA~ aisya humaira' degree in education luv talking.  konservasi alam  ikhtiar hidup  ikatan asas  Sebutan bagi Kata Serapan daripada Bahasa Inggeris...  pola keselarasan vokal  bahasa melayu  pendidikan khas masalah pembelajaran  murid dan alam belajar  psal pendidikan khas  DIALOG (ENG)  IMPLIKASI PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DALAM P.Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) klik sebagai tanda terima kasih anda :) Followers Blog Archive • ▼ 2011 (17) o ▼ March (17)  model pengurusan tngkah laku  perkhemahan  orientering  kajian empirikal  konservasi (senarai pusat2 konservasi hidupan liar. reading View my complete profile .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful