P. 1
Pertumbuhan Dan Perkembangan Kanak-kanak

Pertumbuhan Dan Perkembangan Kanak-kanak

|Views: 26|Likes:
Published by Fadzly Loplippopp
thanks
thanks

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Fadzly Loplippopp on Mar 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/04/2014

pdf

text

original

PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

TUGASAN TUTORIAL 2

Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dari aspek jeris.

PERSAMAAN… Pertumbuhan dan perkembangan berlaku dari umum kepada khusus. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku secara beransur-ansur. Pertumbuhan dan perkembangan mengikut tertib. . Pertumbuhan dan perkembangan berlaku pada kadar yang berbeza. Pertumbuhan dan perkembangan yang menunjukkan peringkat kerumitan.

kelenjar.. rohani. Capai kemuncak bila capai kematangan Perubahan tingkah laku fizikal Berterusan dari lahir ke akhir hayat Perubahan tingkah laku mental (pemikiran) .PERBEZAAN. Sukar dilihat Perubahan dalaman: pemikiran. berat badan. otot. ASPEK PERTUMBUHAN Perubahan bersifat kuantitatif Boleh diukur mengikut peringkat atau masa PERKEMBANGAN Perkembangan bersifat kualitatif Tidak boleh diukur perubahannya umum Boleh dilihat perubahan atau diperhatikan Perubahan fizikal (luaran): tinggi. sosial.. moral.

cemburu. Kemahiran menggunakan bahasa perkataan. sayang. perasaan dan penyesuaian rakan. daging. pemikiran ingatan dan taakulan. marah jijik dan takut. urat. Memahami perasaan menguasai dan mengamalkan perasaan ketika marah. . cemburu.duka.ASPEK JASMANI PERTUMBUHAN Tinggi. suka. Timbul kesedaran disiplin kumpulan perbezaan jantina. saraf. PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota seperti berlari. pertumbuhan gigi. EMOSI Perasaan gembira. Bertambah dan berkembang keupayaan berfikir termasuk perkara yang subjektif. riang. berat. angka. jiran dan masyarakat. takut. saiz. MENTAL SOSIAL Luaskan perhubungan dan pergaulan dalam keluarga. melompat dan berjalan. rakan sebaya.

Gambar…. .

Gambar…. .

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

.

PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN KANAK-KANAK DAN TEORI-TEORI PERKEMBANGAN YANG BERKAITAN .

.TUGASAN TUTORIAL 4 Pelajar membuat rujukan di pusat sumber/internet dan berbincang tentang ciri-ciri fizikal mengikut peringkat dan hasilkan dalam bentuk power point.

. Pergerakan-bermain dengan tangan sebagai permainan pertama.CIRI CIRI FIZIKAL KANAK-KANAK umur 0-4 bulan: Bermain-boleh menyokong kepala tetapi berat kepala menjadikannya sukar untuk dilakukan. -boleh pegang objek dengan tangan. Bahasa-komunikasi awal memberi tindak balas kepada suara.

. Pergerakan-mula mencapai objek dan menukar objek dari tangan kanan ke tangan kiri.Umur 6-8 bulan Bermain-boleh duduk tanpa sokongan. -boleh bergolek dan merangkak Bahasa-bole buat bunyi dan tiup buih.

. Mula suka kepada buku dan cerita. Kepura-puraan yang biasa seperti menyuapkan makanan kepada anak patung.Umur 1 tahun Bermain: Boleh berjalan dengan elok.bukaan tangan dan langkah yang lias membantu keseimbangan. Pergerakan: Bermain dengan permainan yang memberikan mereka penggunaan yang betul. Mengeluarkan suku kata yang merenyah. Bahasa: Gembira dengan permainan.

Umur 18 bulan Bermain: Sensori motor bermain menjelajahi sifat-sifat benda. Bahasa: Boleh menyebut 10 perkataan. . Pergerakan: Boleh merangkak dan berjalan dengan laju tetapi tidak boleh melompat. Berkehendak untuk melakukan sesuatuapabila diberitahu.

Umur 2 tahun Bermain: Mula bermain dengan kawan pada jangka masa yang pendek. Pergerakan: Boleh berjalan tetapi masih sukar untuk melompat. Boleh membuat ayat tetapi pemahamannya tidak sama dangan percakapan. Bahasa: Suka memberontak dan mengatakan tidak kepada sesuatu perkara. . Mula memanjat perabot.

Pergerakan: Menggunakan langkah bersama untuk memanjat tangga.Umur 2 ½ tahun Bermain: Perkembangan peramah terutama kepada ahli keluarga. . Bahasa: Menggunakan kata nama.

Faham perkataan yang senang dan perbandingan yang mudah. Bahasa: menggunakan ayat yang kompleks.Umur 3 tahun Bermain: Menyertai aktiviti kumpulan. . Boleh menangkap bola yang besar. Pergerakan: Boleh menunggang basikal 3 roda dan memanjat tangga. Faham giliran. Boleh masuk dan keluar kerata/bas secara sendiri.

Pergerakan: Boleh panjat dan hayun benda yang besar. harapan dan kekecewaan. .Umur 4 tahun Bermain: Faham alasan dan ketakutan terhadap benda yang tidak diketahuinya. Boleh melompat dan boleh membuat aktiviti keseimbangan. Perkembangan terhadap rasa keselamatan di luar. Boleh dengar dan fokus. Bahasa: Tahu warna dan nombor Boleh menerangkan peristiwa.

Bahasa: Boleh mengikuti satu cerita tanpa gambar. Faham undang-undang dalam permainan. . melompat dan menunggang basikal.Umur 5 tahun Bermain: Boleh memulakan atau menyertai aktiviti. Boleh membaca perkataan yang senang. Pergerakan: Boleh berlari.

Sekin Terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->