LOMPAT JAUH

(Sya’riah) 1. Bahagikan murid-murid kepada 4 barisan (3 baris mempunyai 6 orang dan sebaris 5 orang). 2. Setiap seorang dalam setiap baris bergilir-gilir melonjak dengan kaki tinggi kiri dan kanan dalam 4-5 langkah sehingga habis giliran.

(Syafiqah) 1. Letakkan 2 kon dihadapan setiap barisan dengan tali melintasi kon sepanjang 1m. 2. Murid berdiri sejauh 2m dibelakang garisan.

3. Murid berlari dan melonjak melepasi halangan sebelum garisan sehingga habis giliran barisan masing-masing.

(Liew) 1. Dalam 4 barisan tadi, setiap murid berlari 3-5 langkah dan melompat sejauh mungkin.

(Shazni) 1. Dalam 2 barisan, setiap murid mengambil giliran berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. Nota: menggunakan 2 buah tiang bola jaring. Bola dimasukkan ke dalam plastik dan diikat pada tiang.

2.LARI PECUT (Shafiqah) 1. . Melakukan latihan pergerakan tangan. Murid-murid berada dalam 4 barisan. (Sya’riah) 1. berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Murid berada dalam 4 barisan tadi dan diminta mengambil jarak lebih kurang sedepa antara satu sama lain depan dan sisi. 2. Berlari ke arah jurulatih sambil menyepak ke belakang secara bergilir-gilir sehingga habis. Ulang dengan memegang bola hoki di kedua-dua belah tangan. 3.

4. Masih berada dalam 4 barisan. Seorang memegang gelung rotan dan seorang lagi berada di dalam gelung rotan tersebut. (Shazni) 1. Murid-murid diminta berdiri bersama pasangan masing-masing. 3. Jurulatih menyiapkan 2 garisan yang mempunyai jarak kira-kira 2m. 2. 3. 2. Setiap seorang akan melangkah panjang (bounding) sepanjang yang boleh dari garisan pertama ke arah garisan kedua. . (kedudukan gelung terletak dipinggang). Seorang yang berada di dalam gelung tadi berlari sambil rakan yang memegang gelung itu menarik ke arah bertentangan dengan arah larian rakannya.(Liew) 1. Ulang dengan menukar peranan menarik dan berlari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful