P. 1
Contoh karangan Autobiografi

Contoh karangan Autobiografi

|Views: 32|Likes:
Published by dyan76
bm
bm

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: dyan76 on Mar 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

Contoh karangan Autobiografi Nota 1. Karangan jenis autobiografi menceritakan riwayat penulis sendiri.

Biasanya, penulis diandaikan sebagai benda, binatang, kenderaan dan sebagainya.dan sebagainya. 2. kisah yang diceritakan adadalh berkisar tentang asal-usul, pengalaman atau peristiwa yang dilalui oleh penulis. Contoh Karangan Tulis karang yang bertajuk “Aku Sebuah Kereta”. Panjang karangan kamu mestilah tidak kurang daripada 80 patah perkataan Aku bernama Proton Wira. Tubuhku berwarna biru berkilat. Aku dicipta dan disempurnakan di sebuah kilang kereta di Shah Alam. Kawan-kawan aku juga dikeluarkan di liang ini. Kami terdiri daripada pelbagai bentuk dan warna. Tubuhku dibuat daripada besi yang bermutu manakala enjinku yang unik direka oleh seorang pakar. Bentukku menarik dan seanding dengan kereta mewah yang lain. Aku berasa megah kerana memiliki tubuh yang menarik dan diminati oleh banyak orang. Setelah tubuhku dilengkapi dengan pelbagai alat dan kemudahan. Aku dan kawan-kawan telah dipandu uji. Setelah lulus, kami dihantar kepada agen-agen menjual kereta di seluruh Malaysia. Ada yang juga diantara kami yang dihantar ke luar Negara. Aku pula dihantar ke sebuah agen menjual kereta di Kota Kinabalu, Sabah. Setibanya aku disan, aku dipamerkan di bahagian hadapan kedai itu. Hal ini mungkin untuk menarik perhatian manusia yang ingin memiliki kereta. Tidak lama kemudian, aku dibeli oleh seorang guru perempuan. Aku dipandu ke mana-mana sahaja dia pergi. Aku sentiasa dijaga, dibersihkan serta dikilatkan. Tuanku sentiasa memuji kebolehan dan perkhidmatanku yang tidak pernah menyusahkannya. Begitulah perjalanan hidupku sehari-hari. Aku gembira kerana mempunyai tuan yang sentiasa mengambil berat dan menjagaku dengan baik.

Tulis karang yang bertajuk “Aku Sebuah Komputer”. Dia amat gembira menerima aku sebagai hadiah. datang seorang wanita ingin menbeli sebuah komputer bimbit untuk anaknya. Anggota badanku terdiri daripada beratus-ratus komponen elektronik. Saban hari aku digunakan untuk membantunya membuat kerja. tetapi masih belum ada orang dating membeliku. Di kedai itu aku dipamerkan bersamasama pelbagai jenama komputer yang lain. Tuan aku merupakan . Hampir seminggu aku berada di kedai itu. aku dihantar ke sebuah kedai komputer di Kota Kinabalu. Panjang karangan kamu mestilah tidak kurang daripada 80 patah perkataan. Setela siap dipasang. Pada suatu hari. tuanku seorang wanita. Mungkin hargaku agak mahal berbanding dengan kawan-kawan yang lain. Kini. Aku dilahirkan di sebuah kilang elektronik di Kuala Lumpur. Di hadapan badanku tertulis perkataan „Acer‟. Aku telah dibeli untuk dihadiahkan kepada anak perempuan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->