P. 1
Jenis-jenis Tulisan Khat (2)

Jenis-jenis Tulisan Khat (2)

|Views: 16|Likes:
Published by KaiHern
Jenis-jenis Tulisan Khat
Jenis-jenis Tulisan Khat

More info:

Published by: KaiHern on Mar 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2014

pdf

text

original

Jenis-jenis Tulisan Khat: 1)Khat Kufi Fatimi

:

Dinamakan Fatimi kerana Kufi ini terkenal pada zaman pemerintahan Fatimi di Mesir. Kufi ini juga mempunyai pelbagai bentuk antaranya ialah Kufi Muwarraq (berdaun), Kufi Muzzahar (berbunga) dan Kufi Mudhaffar (bersimpul). Kufi Fatimi adalah antara jenis Kufi yang masih digunakan hingga ke hari ini. Ia tidak dibaris dan boleh dihias di ruang kosong antara huruf dengan ragam hias yang bercirian pokok dan batang pokok kacang sebagai latar belakang ayat.

2)Khat Diwani Jali: Khat ini dicipta pada zaman pemerintahan kerajaan Uthmaniah olehkhattat bernama Syahla Pasya pada abad ke-10H. Digunakan untuk tulisan rasmi diraja dan surat menyurat kepada kerajaan asing. Dinamakan Jali bererti jelas kerana terdapat kelainan yang jelas dari segi bentuk tulisannya. Ia berbeza dengan Khat Diwani kerana terdapat baris-baris dan titik hiasan serta mempunyai bentuk huruf yang lebih besar dan jelas. . Bentuknya memenuhi kesemua ruang kosong sehingga membentuk satu ciptaan yang tersusun indah.

. Dinamakan Ijazah kerana Ijazah bermakna syahadah atau sijil yang dikurniakan kepada mereka yang betul-betul cemerlang dalam bidang khat. Maka guru khat tersebut akan menuliskan ijazah yang memperakui muridnya adalah orang yang berkelayakkan dalam bidang seni khat.3)Khat Ijazah: Khat ini dicipta/diambil dari dua jenis khat iaitu Nasakh dan Thuluth. Ini bermakna khat Ijazah merupakan adunan dua jenis khat menjadi satu. ia juga digunakan untuk tandatangan sultan dan kalifah.

4)Khat Huruf Taj: Al-Taj bermaksud mahkota. . Bentuk ini dicipta oleh pakar khat Mesir Muhammad Mahfiz pada zaman pemerintahan Raja Ahmad Fuad 1349H dengan meletakkan satu tanda seperti lam alif terbalik (seperti bentuk mahkota) di atas kepala huruf Nasakh dan ada juga di atas huruf Riq'ah.

mudah dibentuk. Tulisan Nasakh munculpada akhir abad ke 3H/8M dan berkembang meluas pada penghujung abad 4H/9M. . Bentuk ini merupakan hasil daripada pengubahsuaian yang dilakukan oleh Ibnu Muqlah.5) Khat Nasakh: Dinamakan Nasakh kerana tulisannya digunakan untuk menaskhahkan atau membukukan al-Quran serta pelbagai naskhah ilmiah yang lain. praktikal dan mudah dibaca. Ia sesuai digunakan dalam penulisan al-Quran. akhbar dan majalah. Ciri-cirinya ialah mempunyai kelembutan.

kurang garisan menegak dan bentuk hurufnya yang condong kekanan dan tidak berbaris. Khat ini juga dikenali sebagai Khat Taliq/Nastaliq. kemudian diperelok oleh Imaduddin al-Syirazi. dan kegunaan harian. . Dicipta oleh Mir Ali al-Tibrisi. Banyak digunakan untuk menulis syair.6)Khat Farisi: Dinamakan Farisi kerana dinisbahkan kepada bangsa Iran. terkenal dan digunakan secara meluas di Iran. Keindahan khat ini terletak pada bentuk lengkungannya yang menarik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->