Jenis-jenis Tulisan Khat: 1)Khat Kufi Fatimi

:

Dinamakan Fatimi kerana Kufi ini terkenal pada zaman pemerintahan Fatimi di Mesir. Kufi ini juga mempunyai pelbagai bentuk antaranya ialah Kufi Muwarraq (berdaun), Kufi Muzzahar (berbunga) dan Kufi Mudhaffar (bersimpul). Kufi Fatimi adalah antara jenis Kufi yang masih digunakan hingga ke hari ini. Ia tidak dibaris dan boleh dihias di ruang kosong antara huruf dengan ragam hias yang bercirian pokok dan batang pokok kacang sebagai latar belakang ayat.

2)Khat Diwani Jali: Khat ini dicipta pada zaman pemerintahan kerajaan Uthmaniah olehkhattat bernama Syahla Pasya pada abad ke-10H. Ia berbeza dengan Khat Diwani kerana terdapat baris-baris dan titik hiasan serta mempunyai bentuk huruf yang lebih besar dan jelas. Bentuknya memenuhi kesemua ruang kosong sehingga membentuk satu ciptaan yang tersusun indah. . Dinamakan Jali bererti jelas kerana terdapat kelainan yang jelas dari segi bentuk tulisannya. Digunakan untuk tulisan rasmi diraja dan surat menyurat kepada kerajaan asing.

Dinamakan Ijazah kerana Ijazah bermakna syahadah atau sijil yang dikurniakan kepada mereka yang betul-betul cemerlang dalam bidang khat.3)Khat Ijazah: Khat ini dicipta/diambil dari dua jenis khat iaitu Nasakh dan Thuluth. . Maka guru khat tersebut akan menuliskan ijazah yang memperakui muridnya adalah orang yang berkelayakkan dalam bidang seni khat. ia juga digunakan untuk tandatangan sultan dan kalifah. Ini bermakna khat Ijazah merupakan adunan dua jenis khat menjadi satu.

.4)Khat Huruf Taj: Al-Taj bermaksud mahkota. Bentuk ini dicipta oleh pakar khat Mesir Muhammad Mahfiz pada zaman pemerintahan Raja Ahmad Fuad 1349H dengan meletakkan satu tanda seperti lam alif terbalik (seperti bentuk mahkota) di atas kepala huruf Nasakh dan ada juga di atas huruf Riq'ah.

Ciri-cirinya ialah mempunyai kelembutan. . Bentuk ini merupakan hasil daripada pengubahsuaian yang dilakukan oleh Ibnu Muqlah. praktikal dan mudah dibaca.5) Khat Nasakh: Dinamakan Nasakh kerana tulisannya digunakan untuk menaskhahkan atau membukukan al-Quran serta pelbagai naskhah ilmiah yang lain. mudah dibentuk. akhbar dan majalah. Ia sesuai digunakan dalam penulisan al-Quran. Tulisan Nasakh munculpada akhir abad ke 3H/8M dan berkembang meluas pada penghujung abad 4H/9M.

dan kegunaan harian. Khat ini juga dikenali sebagai Khat Taliq/Nastaliq. Banyak digunakan untuk menulis syair. Dicipta oleh Mir Ali al-Tibrisi.6)Khat Farisi: Dinamakan Farisi kerana dinisbahkan kepada bangsa Iran. Keindahan khat ini terletak pada bentuk lengkungannya yang menarik. kemudian diperelok oleh Imaduddin al-Syirazi. terkenal dan digunakan secara meluas di Iran. kurang garisan menegak dan bentuk hurufnya yang condong kekanan dan tidak berbaris. .