P. 1
Topik 6 Pengenalan Kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

Topik 6 Pengenalan Kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

|Views: 722|Likes:
Published by sukriskbd

More info:

Published by: sukriskbd on Mar 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2015

pdf

text

original

Topik

X

6

Pengenalan kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

HASIL PEMBELAJARAN
Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. 3. 4. 5. Mentakrif Lukisan Terbantu Komputer (CAD); Mengenal pasti perisian dan perkakasan yang perlu dalam Lukisan Terbantu Komputer; Mengenal pasti konsep asas dalam Lukisan Terbantu Komputer; Mengenal pasti sistem koordinat perisian AutoCAD; dan Menggunakan perisian AutoCAD untuk menghasilkan lukisan yang mudah.

X PENGENALAN
Lukisan Terbantu Komputer atau Computer Aided Drafting (CAD) merupakan satu perisian komputer yang digunakan bagi membantu menyelesaikan masalah kejuruteraan yang berkaitan dengan aspek seperti lukisan mekanikal, lukisan elektrikal, lukisan kejuruteraan awam dan seni bina. Namun demikian,

114 "

X

" "

TOPIK 6

PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD)

"

"

"

penggunaannya tidaklah terhad kepada bidang yang tersebut sahaja, ia juga digunakan dengan meluas dalam bidang-bidang lain seperti reka bentuk fesyen, topografi, reka bentuk industri dan lain-lain. Sistem ini mampu menghasilkan lukisan yang berkualiti, tepat dan menjimatkan kos. Dalam topik ini, anda akan diperkenalkan dengan konsep asas perisian AutoCAD dan juga perintah asas dalam perisian AutoCAD. Perkembangan sistem CAD menyumbang kepada pembangunan pesat dalam bidang kejuruteraan dan reka bentuk.

6.1

KELENGKAPAN DALAM SISTEM CAD

Kelengkapan dalam sistem CAD mengandungi dua komponen iaitu perkakasan dan perisian. Perkakasan merujuk kepada satu set komputer peribadi yang lengkap, manakala perisian adalah jenis program yang digunakan dalam CAD.

6.1.1

Perkakasan dalam CAD

Perkakasan dalam sistem CAD mengandungi tiga komponen iaitu peranti masukan, peranti paparan, peranti keluaran dan peranti pemprosesan. Rajah 6.1 menunjukkan satu unit perkakasan yang lengkap untuk kerja CAD.

Rajah 6.1: Unit perkakasan CAD

Peranti masukan terdiri daripada papan kekunci dan tetikus. Peranti paparan pula ialah monitor, manakala peranti keluaran pula terdiri daripada pencetak atau pemplot. Peranti pemprosesan ialah bahagian atau sistem yang memproses segala kemasukan maklumat atau data. Komponen ini biasa dikenali sebagai

2 Perisian dalam CAD Dalam pasaran. kad grafik dan pendigit.6.1. Autodesk AutoCAD merupakan satu perisian yang paling lazim digunakan dalam bidang teknikal. Pada tahun 1999. . Dalam modul ini anda akan diberikan asas penggunaan perisian AutoCAD 2011. AKTIVITI 6. Rajah 6. Autodesk AutoCAD Electrical dan sebagainya. AutoCAD Release 9 diperkenalkan. 6. Sebelum memulakan kerja. Solid Work. Setiap perisian mempunyai fungsi dan tugas kerja yang berlainan.2 menunjukkan paparan kotak dialog Start From Scratch. dimana ia dikenali sebagai AutoCAD Versi 2.1 Bandingkan kelebihan dan kekurangan jika menggunakan sistem CAD untuk kerja lukisan dan reka bentuk. Sistem berasaskan DOS berakhir pada tahun 1994 apabila Autodesk memperkenalkan AutoCAD Release 13 yang mana sistemnya boleh beroperasi sama ada dalam DOS atau Windows. Di dalam Autodesk juga terdapat pelbagai perisian seperti Autodesk AutoCAD Mechanical.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 115 Unit Pemprosesan Pusat atau CPU.2 PENGENALAN KEPADA AUTOCAD di paparan Anda boleh mula membuka perisian AutoCAD dengan dua cara sama ada melalui Start Menu Programs atau pada ikon AutoCAD Desktop. 6. Bermula pada Disember 1987. Autodesk AutoCAD Architecture. Keperluan minimum yang diperlukan untuk menggunakan perisian dalam CAD ialah komputer berasaskan pemprosesan berkelajuan tinggi. Sejarah perkembangan AutoCAD bermula pada Disember 1982 iaitu AutoCAD Versi 1 sehingga pada tahun April 1987. Autodesk membuka era baru dengan beberapa penambahbaikkan dengan mengeluarkan AutoCAD 2000 diikuti dengan beberapa versi lain yang dikeluarkan hampir setiap tahun sehingga yang terkini iaitu AutoCAD 2012 yang dilancarkan pada Ogos 2011. terdapat pelbagai jenis perisian CAD seperti Autodesk AutoCAD. Sketchpad dan lain-lain. anda seharusnya memilih pada kotak dialog Startup bentuk kerja pilihan anda.

116 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. Penetapan ini adalah sangat penting kerana pada dasarnya AutoCAD menyediakan saiz kerja lukisan dalam bentuk Imperial. Setelah itu. membuka fail baharu . paparan ini boleh dikeluarkan X System. memilih templet tertentu atau menggunakan wizard yang disediakan .2: Kotak dialog Start From Scratch Nota: AutoCAD tidak menyediakan Bagi pengguna versi sebelum melalui Option X Dialog Box membuka program AutoCAD berikut: secara otomatik paparan kotak dialog Startup. sama ada menggunakan sistem imperial (kaki dan inci) atau dalam metric (mm). anda boleh memilih sama ada untuk memulakan AutoCAD dengan membuka fail sedia ada . setelah anda anda perlu menaip pada baris perintah seperti Command: startup € Enter new value for STARTUP <0>: 1 € Command: filedia € Enter new value for FILEDIA <0>: 1 € Setelah itu. AutoCAD 2011. anda perlu menetapkan saiz kerja lukisan. anda telah bersedia untuk membuka fail baharu dengan klik QNew pada Standard Toolbar atau klik pada Apabila kotak dialog Startup dipaparkan. . Untuk AutoCAD 2011.

TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 117 Sistem AutoCAD 2011 menyediakan paparan kerja asal dalam bentuk 2D Drafting & Annotation (Rajah 6.4 dengan memilih AutoCAD Classic seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. Rajah 6.3).3: Alat bar 2D Drafting & Annotation Namun. Penukaran ini boleh dibuat pada Workspace Switching seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6.4: Menu tarik turun Workspace Switching . paparan kerja ditukar dalam bentuk AutoCAD Classic. Rajah 6.5. untuk memudahkan kefahaman anda agar tidak terlalu jauh berbanding AutoCAD Release yang terdahulu.

Rajah 6. hanya satu aplikasi sahaja daripada bar alat . terdapat enam kaedah melukis bulatan yang disediakan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 6.6 menunjukkan menu tarik turun untuk perintah melukis. Tan. Di dalam menu ini terdapat perintah-perintah dan fungsi yang merupakan nadi kepada AutoCAD. Tan. Jika anda memilih menu Draw X Circle. Perbezaannya juga sangat ketara apabila memilih aplikasi Draw X Arc yang memberikan 10 pilihan kaedah melukis lengkung.5: Paparan tetingkap AutoCAD Classic Tetingkap program AutoCAD terbahagi kepada lima bahagian: (a) Menu Tarik Turun (Pull Down Menu) Menu tarik turun terdapat pada bar menu. Berbeza apabila memilih dari bar alat atau toolbar yang hanya memberi lima pilihan aplikasi tidak termasuk Draw X Circle X Tan.118 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6.6. contohnya. berbanding dengan iaitu Arc 3 points.

TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 119 Rajah 6. ia akan memaparkan nama ikon itu pada penghujung alat penunjuk.6: Menu tarik turun Draw (b) Bar Alat (Toolbar) Terdapat 38 jenis kumpulan bar alat yang disediakan dalam AutoCAD 2011. setiap jenis dibahagikan kepada fungsi yang berbeza. Rajah 6.7 menunjukkan jenis-jenis kumpulan bar alat. dan jika diklik pada kanan tetikus ia akan memaparkan jenisjenis bar alat sama ada yang telah dipaparkan pada tetingkap AutoCAD atau belum. Jika anda menggerakkan alat penunjuk (pointing device) ke suatu bar alat. Anda boleh memilih sama ada untuk mengeluar atau memasukkan setiap jenis bar alat tersebut bergantung pada keselesaan kerja anda. . Bar alat dalam AutoCAD mengandungi beberapa ikon yang boleh memulakan suatu perintah.

12).9). (iii) Bar alat ciri-ciri objek (properties toolbar) (Rajah 6. Bar alat gaya (styles toolbar) (Rajah 6.8).11). dan (v) Bar alat lukis (draw toolbar) dan bar alat ubah suai (modify toolbar) (Rajah 6.8: Bar alat standard (standard toolbar) Rajah 6.120 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6.10).9: Bar alat gaya (styles toolbar) .7: Jenis-jenis kumpulan bar alat Terdapat beberapa bar alat yang akan dipaparkan semasa memulakan AutoCAD seperti berikut: (i) (ii) Bar alat standard (standard toolbar) (Rajah 6. (iv) Bar alat lapisan (layers toolbar) (Rajah 6. Rajah 6.

10: Bar alat ciri-ciri objek (properties toolbar) Rajah 6.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 121 Rajah 6.11: Bar alat lapisan (layers toolbar) .

Baris Perintah (Command Prompt/Command Line) Ia merupakan ruang untuk memasukkan arahan kerja jika anda tidak menggunakan bar alat atau menu tarik turun. Selain daripada itu. Ia menunjukkan paparan koordinat untuk pergerakan kursor dalam paksi X dan Y jika paparan lukisan adalah dua dimensi.12: Bar alat untuk melukis dan mengubah suai (c) Ruangan Melukis (Drawing Area) Ruangan melukis ialah ruang kerja yang disediakan untuk anda melukis tanpa ada had keluasan yang ditetapkan. Baris perintah perlu sentiasa diambil perhatian kerana ia akan menunjukkan aliran kerja yang bakal dijalankan. anda boleh menggunakan baris perintah untuk memasukkan nilai/data yang dikehendaki oleh suatu perintah. ia juga menunjukkan butang untuk snap.13 terletak di baris bawah tetingkap.122 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. Semua objek yang dilukis akan terpapar di dalam kawasan ini. grid. Bar Status (Status Bar) Bar status seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. ortho. Selain daripada itu. (d) (e) . Biasanya kawasan melukis akan ditentukan oleh anda sebagai seorang pengguna/pelukis.

anda juga boleh menaipkan perintah ini pada baris perintah.0000. osnaptracking. Dynamic input. Berikut adalah langkah kerja untuk perintah limits jika anda menggunakan baris perintah. adalah penting bagi anda menentukan kawasan lukisan mengikut saiz kertas yang akan digunakan untuk bercetak. 6.2. Namakan tiga kaedah untuk memberikan perintah dalam AutoCAD. Kawasan lukisan yang baharu ialah 297. 210 € Dengan langkah ini. 0. line weight dan quick properties.0000. Dynamic UCS.1 1.13: Bar status SEMAK KENDIRI 6. osnap. Perintah limits boleh diperolehi dari menu tarik turun Format o Drawing Limits.0000>: 297. Perintah limits akan membenarkan anda mengubah kawasan melukis dalam AutoCAD. 210 (mengikut kertas saiz A4). 210. .TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 123 polar tracking. Rajah 6. Apakah kegunaan baris perintah dalam AutoCAD? 2. 297. Untuk mengaktifkan perintah ini. Command : limits (tekan enter) € Specify lower left corner or [ON/OFF]<0.1 Penyediaan Kawasan Lukisan Sebelum anda memulakan lukisan yang baharu.0000>: € Upper right corner<420. anda akan memperoleh kawasan lukisan yang titik penjuru atas pada koordinat 297.

Adalah sangat jelas dalam AutoCAD.2. Sepertimana dalam Sistem Koordinat Cartesian Matematik. Ini dapat dilihat dalam Rajah 6. Y dan Z. maka arahan ke kanan paksi X adalah positif.0). paksi utama yang digunakan ialah paksi X dan paksi Y. manakala arahan ke kiri paksi X pula negatif.14 akan menunjukkan arah paksi-paksi tersebut. Begitu juga bagi paksi Y dan paksi Z.0.124 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " 6.15: Sistem koordinat .14: Orientasi 2D dan 3D Melukis dalam AutoCAD adalah berasaskan kepada sistem koordinat yang dikenali sebagai Sistem Koordinat Cartesian. Dalam lukisan 2D.15 di bawah. Rajah 6. manakala lukisan 3D atau solid akan menggunakan ketiga-tiga paksi X. setiap arahan lukisan yang diberikan mestilah berpandukan kepada arah paksi-paksi tersebut. Rajah 6. bermula dengan titik origin/asalan (0. Paparan AutoCAD dalam Rajah 6.2 Sistem Koordinat Asas utama dalam melukis adalah mengikut titik-titik koordinat dan paksi XYZ.

16) akan merujuk kepada titik asalan (0. anda boleh menentukan titik koordinat yang mana akan digunakan.Y).17 berikut. Anda boleh mengikut langkah berikut menggunakan sistem ini. Semua arahan jarak dimasukkan secara paksi (X. Anda boleh mengikut langkah berikut untuk menggunakan sistem ini dengan merujuk kepada Rajah 6.17: Sistem koordinat bandingan .TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 125 Walau bagaimanapun. Sistem koordinat mutlak (Rajah 6. Rajah 6. Rajah 6. Dengan menggunakan sistem koordinat mutlak.16: Sistem koordinat mutlak (b) Koordinat Bandingan (Relative Coordinate) Koordinat ini mewakili kedudukan bandingan koordinat X dan Y pada titik yang baru kepada titik sebelumnya. Penggunaan tanda @ menunjukkan titik baharu berkedudukan pada jarak tertentu dari titik yang diberi. terdapat tiga jenis sistem koordinat dalam AutoCAD seperti berikut: (a) Koordinat Mutlak (Absolute Coordinate) Koordinat ini mewakili nilai sebenar dalam perintah Drawing Limits/Limits.0).

Rajah 6. Dari menu arahan tools X Drafting Settings Akan keluar satu kotak dialog untuk mengedit apa yang diperlukan pengguna seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. Polar akan sentiasa dapat menunjukkan laluan (track) secara otomatik dan pengguna hanya perlu memasukkan jaraknya sahaja.18 menunjukkan sistem koordinat kutub bandingan. Polar Tracking setting: . Polar juga menyediakan setting pengguna bagi menentukan gandaan sudut yang dikehendaki (increment angle). (Format arahan: @jarak<sudut). Rajah 6.18: Sistem koordinat kutub bandingan (d) Penggunaan Polar (Polar Tracking) Penggunaan Polar merupakan suatu aplikasi yang baru diperkenalkan dalam AutoCAD bagi kemudahan pengguna membuat lukisan ringkas dengan cepat. Anda boleh menentukan satu titik yang baharu dengan memasukkan nilai jarak dan nilai sudut dari titik terakhir.126 " (c) X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Koordinat Kutub Bandingan (Relative Polar Coordinate) Sistem ini menggunakan jarak dan sudut untuk menentukan kedudukan titik baharu dari titik yang lama.19. Tanda  akan digunakan untuk memisahkan di antara data jarak dan sudut.

Rajah 6.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 127 Rajah 6.20: Aplikasi Polar Tracking Anda juga boleh menggunakan aplikasi OSnap Tracking bersama polar tracking bagi membina garisan yang selari dan tepat pada setiap hujung garisan yang dirujuk.20 menunjukkan polar laluan kursor pada sudut 300.19: Kotak dialog Drafting Settings Anda boleh menambah sudut-sudut pilihan untuk dijadikan laluan bagi setiap kerja: Klik New X masukan nilai-nilai sudut yang dikehendaki dan klik ÂOKÊ. . Contoh kaedah binaan adalah seperti dalam Rajah 6. Rajah 6.21. Anda cuma perlu menaip jumlah jarak yang dikehendaki.

22: Latihan rajah mudah Anda boleh mengikuti kaedah melukis seperti berikut yang merujuk kepada aliran kerja pada Rajah 6.21: Aplikasi Object Snap Tracking Mari kita cuba untuk melukis rajah mudah seperti lukisan dalam Rajah 6. Object Snap dan OSnap Tracking Rajah 6. (b) dan (c).23(a).128 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Aktifkan Polar Tracking.22. . Rajah 6.

bawa ke garisan tengan AB dan klik Specify next point or [Close/Undo]: € (c) Rajah 6. terdapat beberapa arahan asas yang anda akan digunakan untuk menghasilkan kerja lukisan berkomputer anda.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 129 Command: _line Specify first point: klik A Specify next point or [Undo]: 50€ (Drag cursor pada laluan polar dan masukkan nilai 50) Specify next point or [Undo]: 30€ (a) (Guna polar setting 300.3 PERINTAH ASAS DALAM AUTOCAD Dalam AutoCAD.23: Kaedah melukis rajah mudah AKTIVITI 6. perintah pengeditan (modify commands) dan perintah osnap (object snap/osnap commands). drag dan masukkan nilai 30) Specify next point or [Close/Undo]: @20<135€ (Guna sistem relative polar untuk jarak dan sudut) Specify next point or [Close/Undo]: (Bawa kursor ke tengah garisan AB dan dapatkan Osnap tracking silang) Specify next point or [Close/Undo]: (b) Klik. menu tarik turun dan baris perintah. . 6.2 Bandingkan perbezaan antara keempat-empat sistem koordinat yang digunakan dalam AutoCAD. Anda boleh juga mengaktifkan perintah dalam AutoCAD melalui tiga cara iaitu ikon dalam bar alat. Arahan-arahan yang akan digunakan termasuk perintah melukis (draw commands).

Mencari titik hujung semua objek kecuali bulatan. . 180o dan 270o untuk sebuah bulatan atau lengkuk. Jadual 6.1 menunjukkan ikon untuk perintah osnap dan fungsinya. anda perlu menghasilkan satu lukisan yang tepat. Mencari puncak 0o. Penggunaan perintah-perintah yang terdapat dalam osnap boleh menjadikan lukisan anda lebih tepat dan kemas berbanding dengan lukisan tradisional. Memilih titik tangen suatu bulatan/lengkuk yang akan bertangen dengan bulatan/lengkuk yang lain. seperti dua garisan yang bukan selari dalam ruang 3 dimensi. Untuk memilih titik persilangan yang bersudut tepat pada objek yang lain. Snap From Endpoint Midpoint Intersection Apparent Intersect Center Quadrant Tangent Perpendicular Nearest Mencari titik tengah objek seperti garisan. Untuk melaksanakan amalan ini. 90o. Mencari satu titik yang mewakili persilangan yang jelas antara dua objek. kemas dan jitu. perintah osnap telah disediakan dalam AutoCAD untuk membantu anda. Mencari titik tengah untuk bulatan atau lengkuk.1 Perintah Object Snap (Osnap) Dalam lukisan teknik menu. Untuk Lukisan Terbantu Komputer. lengkuk atau polyline.130 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " 6.1: Ikon untuk Perintah Osnap dan Fungsinya Mod Ikon Penerangan Untuk mewujudkan titik rujukan sementara sebagai asas untuk menentukan titik-titik berikut. Menentukan titik persilangan objek pada satah yang sama. Jadual 6. Memilih titik suatu objek yang terdekat dengan titik yang dipilih. amalan ini juga diperlukan.3.

Dari Dialog Box. 2.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 131 Fungsi ikon-ikon Osnap boleh dipilih untuk diaktifkan pada Drafting Settings.24 menunjukkan kotak dialog Drafting Settings untuk fungsi Osnap.24: Kotak dialog Drafting Settings untuk fungsi Osnap SEMAK KENDIRI 6. maka akan berlaku penindanan semasa aktiviti melukis. Terangkan kegunaan perintah Osnap dalam AutoCAD. anda boleh mengaktifkan mana-mana fungsi yang sesuai untuk digunakan dalam Âlukisan semasaÊ.2 1. Rajah 6. Pastikan anda memilih yang sesuai sahaja kerana jika terlalu banyak yang diaktifkan. Rajah 6. Jelaskan fungsi utama perintah endpoint dan intersection. Dari menu arahan Tools X Drafting Settings. .

Terdapat dua kelengkapan dalam sistem CAD. bar alat. iaitu peranti masukan. Perkakasan dalam sistem CAD mengandungi tiga komponen utama. kawasan melukis.132 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " x x x x x x Lukisan Terbantu Komputer atau Computer Aided Drafting (CAD) adalah satu cara untuk menghasilkan lukisan yang tepat dan kemas. peranti keluaran dan peranti pemprosesan. iaitu perkakasan dan perisian. Tetingkap program AutoCAD terbahagi kepada lima bahagian. perintah pengeditan (modify commands) dan perintah osnap (object snap/osnap). iaitu menu tarik turun. Perintah osnap adalah perintah untuk membantu menghasilkan lukisan yang kemas dan jitu. x Bar alat ciri-ciri objek Bar Status Kotak Dialog Perintah osnap Chamfer Koordinat bandingan Koordinat Kutub Bandingan Koordinat mutlak Polar Tracking Object Snap Tracking Rectangular Array Tetingkap AutoCAD . Perisian CAD yang paling banyak digunakan ialah AutoCAD yang telah banyak berubah dari program berasaskan DOS kepada tetingkap (Windows). Arahan-arahan asas yang selalu digunakan dalam AutoCAD ialah perintah melukis (draw commands). baris perintah dan bar status.

. et al. AutoCAD 2002 step by step. Seon. (2005). AutoCAD 2006 and AutoCAD LT 2006. Inside AutoCAD R13 for Windows and Window NT. Iskandar dan Zaitun. Inc. (1994).TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 133 Autodesk Official Training Courseware. E. Venton Publishing (M). Indiana: New Rider Publishing. UTMATC. F. (2002). Wiley Publishing. Finkelstein. AutoCAD intermediate 2009.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->