P. 1
Topik 6 Pengenalan Kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

Topik 6 Pengenalan Kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

|Views: 773|Likes:
Published by sukriskbd

More info:

Published by: sukriskbd on Mar 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2015

pdf

text

original

Topik

X

6

Pengenalan kepada Lukisan Terbantu Komputer (CAD)

HASIL PEMBELAJARAN
Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. 3. 4. 5. Mentakrif Lukisan Terbantu Komputer (CAD); Mengenal pasti perisian dan perkakasan yang perlu dalam Lukisan Terbantu Komputer; Mengenal pasti konsep asas dalam Lukisan Terbantu Komputer; Mengenal pasti sistem koordinat perisian AutoCAD; dan Menggunakan perisian AutoCAD untuk menghasilkan lukisan yang mudah.

X PENGENALAN
Lukisan Terbantu Komputer atau Computer Aided Drafting (CAD) merupakan satu perisian komputer yang digunakan bagi membantu menyelesaikan masalah kejuruteraan yang berkaitan dengan aspek seperti lukisan mekanikal, lukisan elektrikal, lukisan kejuruteraan awam dan seni bina. Namun demikian,

114 "

X

" "

TOPIK 6

PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD)

"

"

"

penggunaannya tidaklah terhad kepada bidang yang tersebut sahaja, ia juga digunakan dengan meluas dalam bidang-bidang lain seperti reka bentuk fesyen, topografi, reka bentuk industri dan lain-lain. Sistem ini mampu menghasilkan lukisan yang berkualiti, tepat dan menjimatkan kos. Dalam topik ini, anda akan diperkenalkan dengan konsep asas perisian AutoCAD dan juga perintah asas dalam perisian AutoCAD. Perkembangan sistem CAD menyumbang kepada pembangunan pesat dalam bidang kejuruteraan dan reka bentuk.

6.1

KELENGKAPAN DALAM SISTEM CAD

Kelengkapan dalam sistem CAD mengandungi dua komponen iaitu perkakasan dan perisian. Perkakasan merujuk kepada satu set komputer peribadi yang lengkap, manakala perisian adalah jenis program yang digunakan dalam CAD.

6.1.1

Perkakasan dalam CAD

Perkakasan dalam sistem CAD mengandungi tiga komponen iaitu peranti masukan, peranti paparan, peranti keluaran dan peranti pemprosesan. Rajah 6.1 menunjukkan satu unit perkakasan yang lengkap untuk kerja CAD.

Rajah 6.1: Unit perkakasan CAD

Peranti masukan terdiri daripada papan kekunci dan tetikus. Peranti paparan pula ialah monitor, manakala peranti keluaran pula terdiri daripada pencetak atau pemplot. Peranti pemprosesan ialah bahagian atau sistem yang memproses segala kemasukan maklumat atau data. Komponen ini biasa dikenali sebagai

1 Bandingkan kelebihan dan kekurangan jika menggunakan sistem CAD untuk kerja lukisan dan reka bentuk. Keperluan minimum yang diperlukan untuk menggunakan perisian dalam CAD ialah komputer berasaskan pemprosesan berkelajuan tinggi. Sketchpad dan lain-lain. 6. dimana ia dikenali sebagai AutoCAD Versi 2.1. Sejarah perkembangan AutoCAD bermula pada Disember 1982 iaitu AutoCAD Versi 1 sehingga pada tahun April 1987. Autodesk membuka era baru dengan beberapa penambahbaikkan dengan mengeluarkan AutoCAD 2000 diikuti dengan beberapa versi lain yang dikeluarkan hampir setiap tahun sehingga yang terkini iaitu AutoCAD 2012 yang dilancarkan pada Ogos 2011. AutoCAD Release 9 diperkenalkan. Bermula pada Disember 1987. Dalam modul ini anda akan diberikan asas penggunaan perisian AutoCAD 2011. AKTIVITI 6. Sistem berasaskan DOS berakhir pada tahun 1994 apabila Autodesk memperkenalkan AutoCAD Release 13 yang mana sistemnya boleh beroperasi sama ada dalam DOS atau Windows. Pada tahun 1999. Autodesk AutoCAD Electrical dan sebagainya. Autodesk AutoCAD merupakan satu perisian yang paling lazim digunakan dalam bidang teknikal. Setiap perisian mempunyai fungsi dan tugas kerja yang berlainan. kad grafik dan pendigit. Rajah 6. 6. .2 PENGENALAN KEPADA AUTOCAD di paparan Anda boleh mula membuka perisian AutoCAD dengan dua cara sama ada melalui Start Menu Programs atau pada ikon AutoCAD Desktop.2 menunjukkan paparan kotak dialog Start From Scratch. anda seharusnya memilih pada kotak dialog Startup bentuk kerja pilihan anda. Autodesk AutoCAD Architecture. Solid Work. Di dalam Autodesk juga terdapat pelbagai perisian seperti Autodesk AutoCAD Mechanical.2 Perisian dalam CAD Dalam pasaran.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 115 Unit Pemprosesan Pusat atau CPU. terdapat pelbagai jenis perisian CAD seperti Autodesk AutoCAD. Sebelum memulakan kerja.6.

membuka fail baharu . setelah anda anda perlu menaip pada baris perintah seperti Command: startup € Enter new value for STARTUP <0>: 1 € Command: filedia € Enter new value for FILEDIA <0>: 1 € Setelah itu.116 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. memilih templet tertentu atau menggunakan wizard yang disediakan . sama ada menggunakan sistem imperial (kaki dan inci) atau dalam metric (mm). anda perlu menetapkan saiz kerja lukisan. paparan ini boleh dikeluarkan X System. . Untuk AutoCAD 2011. Setelah itu. anda boleh memilih sama ada untuk memulakan AutoCAD dengan membuka fail sedia ada . Penetapan ini adalah sangat penting kerana pada dasarnya AutoCAD menyediakan saiz kerja lukisan dalam bentuk Imperial. AutoCAD 2011.2: Kotak dialog Start From Scratch Nota: AutoCAD tidak menyediakan Bagi pengguna versi sebelum melalui Option X Dialog Box membuka program AutoCAD berikut: secara otomatik paparan kotak dialog Startup. anda telah bersedia untuk membuka fail baharu dengan klik QNew pada Standard Toolbar atau klik pada Apabila kotak dialog Startup dipaparkan.

Rajah 6.4: Menu tarik turun Workspace Switching .3: Alat bar 2D Drafting & Annotation Namun. Penukaran ini boleh dibuat pada Workspace Switching seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 117 Sistem AutoCAD 2011 menyediakan paparan kerja asal dalam bentuk 2D Drafting & Annotation (Rajah 6. paparan kerja ditukar dalam bentuk AutoCAD Classic.3).5. Rajah 6.4 dengan memilih AutoCAD Classic seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. untuk memudahkan kefahaman anda agar tidak terlalu jauh berbanding AutoCAD Release yang terdahulu.

5: Paparan tetingkap AutoCAD Classic Tetingkap program AutoCAD terbahagi kepada lima bahagian: (a) Menu Tarik Turun (Pull Down Menu) Menu tarik turun terdapat pada bar menu.6 menunjukkan menu tarik turun untuk perintah melukis.6. Jika anda memilih menu Draw X Circle. Rajah 6. Berbeza apabila memilih dari bar alat atau toolbar yang hanya memberi lima pilihan aplikasi tidak termasuk Draw X Circle X Tan. contohnya. terdapat enam kaedah melukis bulatan yang disediakan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 6. Perbezaannya juga sangat ketara apabila memilih aplikasi Draw X Arc yang memberikan 10 pilihan kaedah melukis lengkung. Di dalam menu ini terdapat perintah-perintah dan fungsi yang merupakan nadi kepada AutoCAD. Tan.118 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. Tan. berbanding dengan iaitu Arc 3 points. hanya satu aplikasi sahaja daripada bar alat .

Rajah 6. dan jika diklik pada kanan tetikus ia akan memaparkan jenisjenis bar alat sama ada yang telah dipaparkan pada tetingkap AutoCAD atau belum. . setiap jenis dibahagikan kepada fungsi yang berbeza. Anda boleh memilih sama ada untuk mengeluar atau memasukkan setiap jenis bar alat tersebut bergantung pada keselesaan kerja anda. ia akan memaparkan nama ikon itu pada penghujung alat penunjuk.6: Menu tarik turun Draw (b) Bar Alat (Toolbar) Terdapat 38 jenis kumpulan bar alat yang disediakan dalam AutoCAD 2011. Bar alat dalam AutoCAD mengandungi beberapa ikon yang boleh memulakan suatu perintah. Jika anda menggerakkan alat penunjuk (pointing device) ke suatu bar alat.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 119 Rajah 6.7 menunjukkan jenis-jenis kumpulan bar alat.

11).9: Bar alat gaya (styles toolbar) .8). Rajah 6.12).9).10).120 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. Bar alat gaya (styles toolbar) (Rajah 6.8: Bar alat standard (standard toolbar) Rajah 6. dan (v) Bar alat lukis (draw toolbar) dan bar alat ubah suai (modify toolbar) (Rajah 6. (iii) Bar alat ciri-ciri objek (properties toolbar) (Rajah 6. (iv) Bar alat lapisan (layers toolbar) (Rajah 6.7: Jenis-jenis kumpulan bar alat Terdapat beberapa bar alat yang akan dipaparkan semasa memulakan AutoCAD seperti berikut: (i) (ii) Bar alat standard (standard toolbar) (Rajah 6.

TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 121 Rajah 6.11: Bar alat lapisan (layers toolbar) .10: Bar alat ciri-ciri objek (properties toolbar) Rajah 6.

Semua objek yang dilukis akan terpapar di dalam kawasan ini. Baris Perintah (Command Prompt/Command Line) Ia merupakan ruang untuk memasukkan arahan kerja jika anda tidak menggunakan bar alat atau menu tarik turun.122 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Rajah 6. Bar Status (Status Bar) Bar status seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. Selain daripada itu. Selain daripada itu. ortho.13 terletak di baris bawah tetingkap. (d) (e) . ia juga menunjukkan butang untuk snap. Biasanya kawasan melukis akan ditentukan oleh anda sebagai seorang pengguna/pelukis. Ia menunjukkan paparan koordinat untuk pergerakan kursor dalam paksi X dan Y jika paparan lukisan adalah dua dimensi. anda boleh menggunakan baris perintah untuk memasukkan nilai/data yang dikehendaki oleh suatu perintah.12: Bar alat untuk melukis dan mengubah suai (c) Ruangan Melukis (Drawing Area) Ruangan melukis ialah ruang kerja yang disediakan untuk anda melukis tanpa ada had keluasan yang ditetapkan. grid. Baris perintah perlu sentiasa diambil perhatian kerana ia akan menunjukkan aliran kerja yang bakal dijalankan.

anda juga boleh menaipkan perintah ini pada baris perintah. Berikut adalah langkah kerja untuk perintah limits jika anda menggunakan baris perintah.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 123 polar tracking.1 1.2. Dynamic UCS.0000. Namakan tiga kaedah untuk memberikan perintah dalam AutoCAD.0000>: € Upper right corner<420.13: Bar status SEMAK KENDIRI 6. 210 € Dengan langkah ini. 6. 0.1 Penyediaan Kawasan Lukisan Sebelum anda memulakan lukisan yang baharu. Apakah kegunaan baris perintah dalam AutoCAD? 2. line weight dan quick properties.0000. anda akan memperoleh kawasan lukisan yang titik penjuru atas pada koordinat 297. Command : limits (tekan enter) € Specify lower left corner or [ON/OFF]<0. Rajah 6. osnaptracking. Perintah limits akan membenarkan anda mengubah kawasan melukis dalam AutoCAD. Dynamic input. Kawasan lukisan yang baharu ialah 297. . 210. Untuk mengaktifkan perintah ini. 297. osnap. 210 (mengikut kertas saiz A4).0000>: 297. adalah penting bagi anda menentukan kawasan lukisan mengikut saiz kertas yang akan digunakan untuk bercetak. Perintah limits boleh diperolehi dari menu tarik turun Format o Drawing Limits.

Sepertimana dalam Sistem Koordinat Cartesian Matematik. paksi utama yang digunakan ialah paksi X dan paksi Y.2. setiap arahan lukisan yang diberikan mestilah berpandukan kepada arah paksi-paksi tersebut. manakala lukisan 3D atau solid akan menggunakan ketiga-tiga paksi X.0. Paparan AutoCAD dalam Rajah 6. Ini dapat dilihat dalam Rajah 6. maka arahan ke kanan paksi X adalah positif.124 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " 6. manakala arahan ke kiri paksi X pula negatif.15 di bawah. Dalam lukisan 2D.2 Sistem Koordinat Asas utama dalam melukis adalah mengikut titik-titik koordinat dan paksi XYZ.15: Sistem koordinat .0). Adalah sangat jelas dalam AutoCAD. Y dan Z. Rajah 6. Begitu juga bagi paksi Y dan paksi Z.14 akan menunjukkan arah paksi-paksi tersebut.14: Orientasi 2D dan 3D Melukis dalam AutoCAD adalah berasaskan kepada sistem koordinat yang dikenali sebagai Sistem Koordinat Cartesian. bermula dengan titik origin/asalan (0. Rajah 6.

Rajah 6.17: Sistem koordinat bandingan . Anda boleh mengikut langkah berikut untuk menggunakan sistem ini dengan merujuk kepada Rajah 6. Dengan menggunakan sistem koordinat mutlak. Sistem koordinat mutlak (Rajah 6.17 berikut.0). terdapat tiga jenis sistem koordinat dalam AutoCAD seperti berikut: (a) Koordinat Mutlak (Absolute Coordinate) Koordinat ini mewakili nilai sebenar dalam perintah Drawing Limits/Limits. Rajah 6.Y).16) akan merujuk kepada titik asalan (0. Semua arahan jarak dimasukkan secara paksi (X.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 125 Walau bagaimanapun. Penggunaan tanda @ menunjukkan titik baharu berkedudukan pada jarak tertentu dari titik yang diberi. Anda boleh mengikut langkah berikut menggunakan sistem ini.16: Sistem koordinat mutlak (b) Koordinat Bandingan (Relative Coordinate) Koordinat ini mewakili kedudukan bandingan koordinat X dan Y pada titik yang baru kepada titik sebelumnya. anda boleh menentukan titik koordinat yang mana akan digunakan.

Polar akan sentiasa dapat menunjukkan laluan (track) secara otomatik dan pengguna hanya perlu memasukkan jaraknya sahaja.18 menunjukkan sistem koordinat kutub bandingan.126 " (c) X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Koordinat Kutub Bandingan (Relative Polar Coordinate) Sistem ini menggunakan jarak dan sudut untuk menentukan kedudukan titik baharu dari titik yang lama. Rajah 6.19. Anda boleh menentukan satu titik yang baharu dengan memasukkan nilai jarak dan nilai sudut dari titik terakhir. Polar juga menyediakan setting pengguna bagi menentukan gandaan sudut yang dikehendaki (increment angle). Dari menu arahan tools X Drafting Settings Akan keluar satu kotak dialog untuk mengedit apa yang diperlukan pengguna seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 6. Polar Tracking setting: . (Format arahan: @jarak<sudut). Rajah 6. Tanda  akan digunakan untuk memisahkan di antara data jarak dan sudut.18: Sistem koordinat kutub bandingan (d) Penggunaan Polar (Polar Tracking) Penggunaan Polar merupakan suatu aplikasi yang baru diperkenalkan dalam AutoCAD bagi kemudahan pengguna membuat lukisan ringkas dengan cepat.

20 menunjukkan polar laluan kursor pada sudut 300. .19: Kotak dialog Drafting Settings Anda boleh menambah sudut-sudut pilihan untuk dijadikan laluan bagi setiap kerja: Klik New X masukan nilai-nilai sudut yang dikehendaki dan klik ÂOKÊ. Contoh kaedah binaan adalah seperti dalam Rajah 6.20: Aplikasi Polar Tracking Anda juga boleh menggunakan aplikasi OSnap Tracking bersama polar tracking bagi membina garisan yang selari dan tepat pada setiap hujung garisan yang dirujuk. Anda cuma perlu menaip jumlah jarak yang dikehendaki.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 127 Rajah 6. Rajah 6. Rajah 6.21.

23(a).128 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " Aktifkan Polar Tracking. (b) dan (c). Object Snap dan OSnap Tracking Rajah 6.22.21: Aplikasi Object Snap Tracking Mari kita cuba untuk melukis rajah mudah seperti lukisan dalam Rajah 6. Rajah 6. .22: Latihan rajah mudah Anda boleh mengikuti kaedah melukis seperti berikut yang merujuk kepada aliran kerja pada Rajah 6.

Arahan-arahan yang akan digunakan termasuk perintah melukis (draw commands). menu tarik turun dan baris perintah.23: Kaedah melukis rajah mudah AKTIVITI 6.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 129 Command: _line Specify first point: klik A Specify next point or [Undo]: 50€ (Drag cursor pada laluan polar dan masukkan nilai 50) Specify next point or [Undo]: 30€ (a) (Guna polar setting 300. perintah pengeditan (modify commands) dan perintah osnap (object snap/osnap commands). Anda boleh juga mengaktifkan perintah dalam AutoCAD melalui tiga cara iaitu ikon dalam bar alat. terdapat beberapa arahan asas yang anda akan digunakan untuk menghasilkan kerja lukisan berkomputer anda.2 Bandingkan perbezaan antara keempat-empat sistem koordinat yang digunakan dalam AutoCAD. drag dan masukkan nilai 30) Specify next point or [Close/Undo]: @20<135€ (Guna sistem relative polar untuk jarak dan sudut) Specify next point or [Close/Undo]: (Bawa kursor ke tengah garisan AB dan dapatkan Osnap tracking silang) Specify next point or [Close/Undo]: (b) Klik.3 PERINTAH ASAS DALAM AUTOCAD Dalam AutoCAD. bawa ke garisan tengan AB dan klik Specify next point or [Close/Undo]: € (c) Rajah 6. . 6.

Mencari titik tengah untuk bulatan atau lengkuk. perintah osnap telah disediakan dalam AutoCAD untuk membantu anda.1 Perintah Object Snap (Osnap) Dalam lukisan teknik menu. Memilih titik suatu objek yang terdekat dengan titik yang dipilih. 180o dan 270o untuk sebuah bulatan atau lengkuk. Menentukan titik persilangan objek pada satah yang sama. Mencari titik hujung semua objek kecuali bulatan. Snap From Endpoint Midpoint Intersection Apparent Intersect Center Quadrant Tangent Perpendicular Nearest Mencari titik tengah objek seperti garisan. Memilih titik tangen suatu bulatan/lengkuk yang akan bertangen dengan bulatan/lengkuk yang lain. 90o.1 menunjukkan ikon untuk perintah osnap dan fungsinya. Mencari puncak 0o. amalan ini juga diperlukan. anda perlu menghasilkan satu lukisan yang tepat. Untuk Lukisan Terbantu Komputer. Jadual 6. Jadual 6. Untuk memilih titik persilangan yang bersudut tepat pada objek yang lain. lengkuk atau polyline.1: Ikon untuk Perintah Osnap dan Fungsinya Mod Ikon Penerangan Untuk mewujudkan titik rujukan sementara sebagai asas untuk menentukan titik-titik berikut.3. Penggunaan perintah-perintah yang terdapat dalam osnap boleh menjadikan lukisan anda lebih tepat dan kemas berbanding dengan lukisan tradisional. Mencari satu titik yang mewakili persilangan yang jelas antara dua objek. kemas dan jitu. Untuk melaksanakan amalan ini.130 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " 6. . seperti dua garisan yang bukan selari dalam ruang 3 dimensi.

24: Kotak dialog Drafting Settings untuk fungsi Osnap SEMAK KENDIRI 6.2 1. 2. Terangkan kegunaan perintah Osnap dalam AutoCAD. Dari Dialog Box. Dari menu arahan Tools X Drafting Settings.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 131 Fungsi ikon-ikon Osnap boleh dipilih untuk diaktifkan pada Drafting Settings. anda boleh mengaktifkan mana-mana fungsi yang sesuai untuk digunakan dalam Âlukisan semasaÊ. Pastikan anda memilih yang sesuai sahaja kerana jika terlalu banyak yang diaktifkan. maka akan berlaku penindanan semasa aktiviti melukis. Jelaskan fungsi utama perintah endpoint dan intersection. . Rajah 6.24 menunjukkan kotak dialog Drafting Settings untuk fungsi Osnap. Rajah 6.

iaitu peranti masukan. x Bar alat ciri-ciri objek Bar Status Kotak Dialog Perintah osnap Chamfer Koordinat bandingan Koordinat Kutub Bandingan Koordinat mutlak Polar Tracking Object Snap Tracking Rectangular Array Tetingkap AutoCAD . Arahan-arahan asas yang selalu digunakan dalam AutoCAD ialah perintah melukis (draw commands). baris perintah dan bar status. Perisian CAD yang paling banyak digunakan ialah AutoCAD yang telah banyak berubah dari program berasaskan DOS kepada tetingkap (Windows). Perkakasan dalam sistem CAD mengandungi tiga komponen utama.132 " X " " TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) " " " x x x x x x Lukisan Terbantu Komputer atau Computer Aided Drafting (CAD) adalah satu cara untuk menghasilkan lukisan yang tepat dan kemas. kawasan melukis. Terdapat dua kelengkapan dalam sistem CAD. Perintah osnap adalah perintah untuk membantu menghasilkan lukisan yang kemas dan jitu. iaitu menu tarik turun. Tetingkap program AutoCAD terbahagi kepada lima bahagian. perintah pengeditan (modify commands) dan perintah osnap (object snap/osnap). iaitu perkakasan dan perisian. peranti keluaran dan peranti pemprosesan. bar alat.

AutoCAD 2002 step by step. AutoCAD intermediate 2009. Finkelstein. Seon. AutoCAD 2006 and AutoCAD LT 2006. (2005). F. et al. Indiana: New Rider Publishing. Iskandar dan Zaitun. (2002). . (1994). Inc. E. Inside AutoCAD R13 for Windows and Window NT. Venton Publishing (M). UTMATC. Wiley Publishing.TOPIK 6 PENGENALAN KEPADA LUKISAN TERBANTU KOMPUTER (CAD) W 133 Autodesk Official Training Courseware.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->