FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

4 . putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik.Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.

we do the rest!” 5 . Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button.Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer.

120.dan 127 . Filem saiz 110. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan. satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. 6 . Terdiri dari satu kanta ringkas.

Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Peralatan asas kamera sahaja. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. 7 . Binaan ringkas. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup.

Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). 8 . Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm. Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Jenis-jenis Kamera Analog 2. Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem. 9 . Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR).

Kamera SLR Analog 10 .

Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 11 . Bentuk kamera besar dan berat. Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR.

Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain. 12 . format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. Sesuai pentingkan mutu foto.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 .Jenis-jenis Kamera Analog 3. Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm. Bentuk kamera besar dan berat.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

untuk membentuk imej di atas filem. Kanta . Pemidang tilik (view finder) .untuk mengawal jumlah cahaya. Pengatup (Shutter) .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu.untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan. Pemegang filem atau alur filem . Iris atau diafram .Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) .badan kamera.tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .

Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori.Komponen Kamera . 21 .Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'. berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm.

24 mm Ultra-Wide. 6 mm .35 mm Wide 22 .Komponen Kamera . 28 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

35 mm - 70mm Standard 70mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera .250mm Telephoto 23 .

300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Komponen Kamera .Kanta 27 .

Kanta 28 .Komponen Kamera .

Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus. 29 .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.Komponen Kamera .

Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.50mm 28mm . 30 .      28mm .Komponen Kamera .80mm 50mm .100mm 70mm .300mm Sederhana ke jauh.70mm 28mm .

Kanta      SSJ .Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Komponen Kamera .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .

32 . (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai.Komponen Kamera .Kanta Foto Jarak Dekat.

Komponen Kamera . Kanta Makro.    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'.Kanta 1. Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. 33 .

Komponen Kamera . saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 .Kanta 2. kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).

Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar. gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. +3 +1 untuk mendapatkan +4. saring boleh digabungkan. 35 . Contohnya.Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta 3. Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama. 36 . Salung (Bellows).

Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta. Tiub Tambahan. 37 .Komponen Kamera .Kanta 4.

Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.Kanta Kanta Saring (Lens-Filter).Komponen Kamera . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan. Antaranya:- 38 .

Komponen Kamera . Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat.Kanta 1. Polariser. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 .

"Split Field'. 6 bucu atau 8 bucu.Komponen Kamera . Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur.Kanta 2. 4. Amat sesuai untuk potret.'Star Burst'. 3. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza .imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. 'Center Spot'. 40 .

Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut. Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik.Kanta 5.'Skylight dan UV'. 41 .Komponen Kamera .

Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f. Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk.Komponen Kamera . 42 .Aperture Iris atau Diafram (Aperture).

6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.Komponen Kamera .  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah. 43 . Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.8 f22 f2 f3. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.4 f16 f1.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.5 f4 f5.

Komponen Kamera .6 atau f8 Cahaya malap f1.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.) 44 .    Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.

Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya. Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula. 45 . Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik.Komponen Kamera .Pengatup Pengatup (Shutter). Kelajuan Pengatup.

Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/1000s. 1/125s. 1/15s. 46 . 1/60s. 1/500s. Kelajuan disukat dalam masa persaat. 1/8s.Komponen Kamera . 1/30s. selepas tempuh itu ia akan tertutup. 1/250s.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. 1/4s. Contoh:. 1/2s. 1/2000s dan 1/4000s.

Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup. PENGATUP LAJU 47 .Komponen Kamera .

Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .

Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s. 1s hingga 1/30s . Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.Pengatup Kelajuan bergerak.kelajuan lambat. Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.Komponen Kamera . 50 . 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan.

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder). TIDAK FOKUS FOKUS 52 .Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem. Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan.

Imej terbahagi. i. 53 . Imej bertindan.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. 1. Kaedah 'Rangefinder'. Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. ii.

Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. Kaedah 'Mikroprisma'.Fokus 2. mikroprisma 54 . Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma.

Fokus Automatik. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. 55 .Fokus 3. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera.

Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.Fokus Medan Fokus (Depth of Field). Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek. 56 .

6 f / 11 57 .8 f / 5.Fokus f / 2.

Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek. 58 . Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang. semakin luas medan fokus serta sebaliknya. Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan.

Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO.Filem FILEM. 59 .

60 .Filem Kepekaan Filem. Perlu sedikit sahaja cahaya. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 . Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan.64. amat sesuai untuk subjek pegun. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. 1. ISO 80 . Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya . Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. 3.200. 2. ISO 400 ke atas.

meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek.Filem DEDAHAN (EXPOSURE). Meter Cahaya . i. ii. Kaedah cahaya pantulan . Kaedah cahaya tuju . . Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur.kaedah paling baik. kelajuan pengatup dan kepekaan filem. 1.

Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. 62 . Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu.Filem Meter dedahan bina dalam kamera.

Filem Kamera berautomatik sepenuhnya. tidak perlu menentukan kadar dedahan. 63 . Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna.

3. 1.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto. Gunakan satu bentuk format sahaja . 64 . Panduan berikut boleh digunakan. Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton.sama ada berbentuk menegak atau mendatar.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. 2. Adakan perbandingan saiz . Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. Ringkas . Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog.Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 . Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful