P. 1
Nota Kamera

Nota Kamera

|Views: 18|Likes:
Published by Badrul Wahab
edu 3105
edu 3105

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Badrul Wahab on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

4 .Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik. putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik.

we do the rest!” 5 . Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button.Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer.

satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. 120. Filem saiz 110.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1.dan 127 . Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas. 6 . Terdiri dari satu kanta ringkas.

Binaan ringkas. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. Peralatan asas kamera sahaja. 7 . Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup. Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. 8 . dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm. Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Jenis-jenis Kamera Analog 2. Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem. 9 . Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan.

Kamera SLR Analog 10 .

Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm. Bentuk kamera besar dan berat. Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR. 11 .

Sesuai pentingkan mutu foto. format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. 12 . Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama.

Bentuk kamera besar dan berat.Jenis-jenis Kamera Analog 3. Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 .

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu. Pemegang filem atau alur filem . Pengatup (Shutter) . Kanta .untuk mengawal jumlah cahaya.Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) . Pemidang tilik (view finder) . Iris atau diafram .tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .badan kamera.untuk membentuk imej di atas filem.untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.

Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori.Komponen Kamera . Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'. 21 . berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm.

6 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera .35 mm Wide 22 . 28 mm .24 mm Ultra-Wide.

250mm Telephoto 23 .Komponen Kamera . 35 mm - 70mm Standard 70mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta. 300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Kanta 27 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta 28 .

Komponen Kamera . 29 .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus.Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.

300mm Sederhana ke jauh.Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.Komponen Kamera .100mm 70mm .80mm 50mm .200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm. 30 .      28mm .50mm 28mm .70mm 28mm .

Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Komponen Kamera .Kanta      SSJ .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .

(Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai. 32 .Kanta Foto Jarak Dekat.Komponen Kamera .

Komponen Kamera .    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Kanta Makro. Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'. 33 . Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.Kanta 1.

saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 . kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Komponen Kamera .Kanta 2.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).

Contohnya.Komponen Kamera . gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. saring boleh digabungkan.Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar. +3 +1 untuk mendapatkan +4. 35 .

Komponen Kamera . 36 .Kanta 3. Salung (Bellows). Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama.

Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta. 37 .Kanta 4. Tiub Tambahan.Komponen Kamera .

Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto. Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan.Komponen Kamera . Antaranya:- 38 .Kanta Kanta Saring (Lens-Filter).

Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat. Polariser.Kanta 1. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 .Komponen Kamera .

Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur.Komponen Kamera . Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. 4. 'Center Spot'. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza .'Star Burst'. 3.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. "Split Field'.Kanta 2. 6 bucu atau 8 bucu. Amat sesuai untuk potret. 40 .

Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik. 41 . Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.Kanta 5.'Skylight dan UV'.Komponen Kamera .

42 . Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk.Aperture Iris atau Diafram (Aperture). Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f.Komponen Kamera .

 Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah.5 f4 f5.6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik. 43 .8 f22 f2 f3.4 f16 f1. Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.Komponen Kamera . Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.

   Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.6 atau f8 Cahaya malap f1.Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.Komponen Kamera .) 44 .

45 . Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula. Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya. Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik. Kelajuan Pengatup.Pengatup Pengatup (Shutter).Komponen Kamera .

1/250s. 1/30s. selepas tempuh itu ia akan tertutup. 46 . Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/2000s dan 1/4000s. Contoh:.Komponen Kamera . 1/8s. 1/4s. 1/1000s. 1/60s.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. Kelajuan disukat dalam masa persaat. 1/125s. 1/500s. 1/2s. 1/15s.

PENGATUP LAJU 47 .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup.Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .

Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .Komponen Kamera .

Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.kelajuan lambat. 1s hingga 1/30s . 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s. Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.Komponen Kamera .Pengatup Kelajuan bergerak. 50 .

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder). Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan. TIDAK FOKUS FOKUS 52 .Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem.

1. Imej terbahagi. Kaedah 'Rangefinder'. Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. ii. i. 53 . Imej bertindan.

Fokus 2. Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus. Kaedah 'Mikroprisma'. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma. mikroprisma 54 . Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak.

Fokus 3. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. Fokus Automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. 55 .

Fokus Medan Fokus (Depth of Field). Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya. 56 . Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek.

8 f / 5.Fokus f / 2.6 f / 11 57 .

Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan.Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek. 58 . Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang. semakin luas medan fokus serta sebaliknya.

ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation.Filem FILEM. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. 59 . Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala.

ISO 400 ke atas. 60 .perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 . 1.64. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya .Filem Kepekaan Filem. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. 3.200. Perlu sedikit sahaja cahaya. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. amat sesuai untuk subjek pegun. 2. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. ISO 80 .

Meter Cahaya . Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan.kaedah paling baik. ii. Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. 1.Filem DEDAHAN (EXPOSURE). kelajuan pengatup dan kepekaan filem.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. Kaedah cahaya tuju .meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek. i. Kaedah cahaya pantulan . Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. .

62 .Filem Meter dedahan bina dalam kamera. Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu.

tidak perlu menentukan kadar dedahan.Filem Kamera berautomatik sepenuhnya. Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. 63 .

3.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto. Adakan perbandingan saiz . 2. Gunakan satu bentuk format sahaja . Ringkas . 64 . Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton.sama ada berbentuk menegak atau mendatar.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO. Panduan berikut boleh digunakan. Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun. 1.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 . Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->