FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. 4 . bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi.

Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button. we do the rest!” 5 .

6 . Terdiri dari satu kanta ringkas.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. 120. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan. Filem saiz 110.dan 127 . Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas. satu butang pengatup dan tuil penggerak filem.

Peralatan asas kamera sahaja. Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. 7 . Binaan ringkas. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup.

Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. 8 . dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus).Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm.

Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. 9 . Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Kamera SLR Analog 10 .

Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR. Bentuk kamera besar dan berat. 11 .Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm.

Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain. format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. 12 .Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. Sesuai pentingkan mutu foto.

Jenis-jenis Kamera Analog 3. Bentuk kamera besar dan berat. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 . Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.badan kamera.untuk membentuk imej di atas filem. Pemegang filem atau alur filem .Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu. Iris atau diafram . Pemidang tilik (view finder) .untuk mengawal jumlah cahaya. Kanta .tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 . Pengatup (Shutter) .

Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori. Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'.Komponen Kamera . berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm. 21 .

35 mm Wide 22 . 28 mm .24 mm Ultra-Wide.Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera . 6 mm .

250mm Telephoto 23 .Komponen Kamera . 35 mm - 70mm Standard 70mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera .

Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .Komponen Kamera .

Penggunaan Kanta 26 .

Kanta 27 .Komponen Kamera .

Kanta 28 .Komponen Kamera .

 memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus.Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh. 29 .Komponen Kamera .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.

     28mm .Komponen Kamera .Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.300mm Sederhana ke jauh. 30 .70mm 28mm .200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.100mm 70mm .80mm 50mm .50mm 28mm .

Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Komponen Kamera .Kanta      SSJ .

Komponen Kamera .Kanta Foto Jarak Dekat. (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai. 32 .

Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. 33 .Komponen Kamera . Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'.Kanta 1.    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Kanta Makro.

kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Kanta 2.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).Komponen Kamera . saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 .

saring boleh digabungkan. gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. +3 +1 untuk mendapatkan +4.Komponen Kamera . Contohnya. 35 .Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar.

Komponen Kamera . Salung (Bellows).Kanta 3. 36 . Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama.

Tiub Tambahan. Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta. 37 .Kanta 4.Komponen Kamera .

Kanta Kanta Saring (Lens-Filter). Antaranya:- 38 . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan. Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.Komponen Kamera .

Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat.Kanta 1. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Polariser.Komponen Kamera .

3. 40 .'Star Burst'.Komponen Kamera . Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza . Amat sesuai untuk potret. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. 4. 'Center Spot'. 6 bucu atau 8 bucu.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. "Split Field'.Kanta 2. Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur.

Kanta 5.Komponen Kamera . Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik. Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.'Skylight dan UV'. 41 .

Aperture Iris atau Diafram (Aperture). 42 .Komponen Kamera . Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk. Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f.

8 f22 f2 f3. Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.5 f4 f5. 43 .Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.4 f16 f1.Komponen Kamera .  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah.

   Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.) 44 .6 atau f8 Cahaya malap f1.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.Komponen Kamera .

Komponen Kamera . Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik. Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula. Kelajuan Pengatup.Pengatup Pengatup (Shutter). 45 . Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya.

Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/60s.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. Kelajuan disukat dalam masa persaat. 46 .Komponen Kamera . Contoh:. 1/8s. 1/2s. Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s. 1/250s. 1/15s. 1/500s. selepas tempuh itu ia akan tertutup. 1/30s. 1/4s. 1/125s. 1/1000s. 1/2000s dan 1/4000s.

PENGATUP LAJU 47 .Komponen Kamera .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup.

Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .Komponen Kamera .

Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .Komponen Kamera .

Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.Komponen Kamera . 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini. 1s hingga 1/30s .Pengatup Kelajuan bergerak. 50 . Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s.kelajuan lambat.

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem. TIDAK FOKUS FOKUS 52 . Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan. sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder).

i. Kaedah 'Rangefinder'. 53 . 1. ii. Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. Imej terbahagi. Imej bertindan.

Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus.Fokus 2. mikroprisma 54 . Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma. Kaedah 'Mikroprisma'.

dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera.Fokus 3. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. Fokus Automatik. 55 .

Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.Fokus Medan Fokus (Depth of Field). 56 . Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek.

8 f / 5.Fokus f / 2.6 f / 11 57 .

semakin luas medan fokus serta sebaliknya. 58 . Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan.Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek. Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang.

Filem FILEM. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. 59 .

Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. 2. ISO 400 ke atas. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya .200. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya.64. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya. 1. 60 . ISO 80 . Perlu sedikit sahaja cahaya. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. 3.Filem Kepekaan Filem. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. amat sesuai untuk subjek pegun.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 .

1.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek. Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. kelajuan pengatup dan kepekaan filem. i.Filem DEDAHAN (EXPOSURE). ii. Meter Cahaya .kaedah paling baik. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. . Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. Kaedah cahaya tuju . Kaedah cahaya pantulan .

Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. 62 . Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu.Filem Meter dedahan bina dalam kamera.

Filem Kamera berautomatik sepenuhnya. Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. tidak perlu menentukan kadar dedahan. 63 .

64 . 2.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun. Ringkas . Panduan berikut boleh digunakan. 1. Gunakan satu bentuk format sahaja . Adakan perbandingan saiz . Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO.sama ada berbentuk menegak atau mendatar. 3.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital. kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful