FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. 4 .

Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer. we do the rest!” 5 . Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button.

Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas. 6 . Filem saiz 110. satu butang pengatup dan tuil penggerak filem.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. 120.dan 127 . Terdiri dari satu kanta ringkas. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan.

Binaan ringkas. Peralatan asas kamera sahaja. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam. 7 .Jenis-jenis Kamera Analog 2.

dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 8 . Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm.

9 . Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Kamera SLR Analog 10 .

11 .Jenis-jenis Kamera Analog 2. Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm. Bentuk kamera besar dan berat.

12 . format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. Sesuai pentingkan mutu foto.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain.

Bentuk kamera besar dan berat. Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 .Jenis-jenis Kamera Analog 3.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

untuk membentuk imej di atas filem.badan kamera. Pemegang filem atau alur filem . Pengatup (Shutter) .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu.tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 . Pemidang tilik (view finder) . Kanta .Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) . Iris atau diafram .untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.untuk mengawal jumlah cahaya.

berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm.Komponen Kamera .Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. 21 . Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori. Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'.

28 mm .24 mm Ultra-Wide.Komponen Kamera . 6 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.35 mm Wide 22 .

Komponen Kamera .250mm Telephoto 23 . 35 mm - 70mm Standard 70mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta. 300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Komponen Kamera .Kanta 27 .

Kanta 28 .Komponen Kamera .

 memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus. 29 .Komponen Kamera .Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.

Komponen Kamera .50mm 28mm .80mm 50mm .      28mm .70mm 28mm .200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.300mm Sederhana ke jauh.100mm 70mm . 30 .

Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Komponen Kamera .Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Kanta      SSJ .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .

Komponen Kamera .Kanta Foto Jarak Dekat. 32 . (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai.

Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. 33 .Komponen Kamera . Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'.Kanta 1. Kanta Makro.

saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 .Kanta 2.Komponen Kamera . kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).

+3 +1 untuk mendapatkan +4. 35 . Contohnya.Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar.Komponen Kamera . saring boleh digabungkan. gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.

Komponen Kamera . Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama. Salung (Bellows).Kanta 3. 36 .

Kanta 4. 37 . Tiub Tambahan.Komponen Kamera . Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta.

Kanta Kanta Saring (Lens-Filter).Komponen Kamera . Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto. Antaranya:- 38 . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan.

Komponen Kamera . Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat. Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Polariser.Kanta 1.

Kanta 2.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. Amat sesuai untuk potret. 40 . 'Center Spot'. Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur. 3. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. "Split Field'. 4.'Star Burst'. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza . 6 bucu atau 8 bucu.Komponen Kamera .

Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut. 41 .'Skylight dan UV'. Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik.Komponen Kamera .Kanta 5.

Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk. 42 .Aperture Iris atau Diafram (Aperture). Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f.Komponen Kamera .

43 .  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah. Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.5 f4 f5. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.4 f16 f1.8 f22 f2 f3.Komponen Kamera .Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.

8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.6 atau f8 Cahaya malap f1.    Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.) 44 .Komponen Kamera .

Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik.Komponen Kamera . Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya.Pengatup Pengatup (Shutter). Kelajuan Pengatup. 45 . Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula.

Komponen Kamera . Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/250s. 1/8s. 1/30s. 1/2s. 1/60s. Contoh:. 46 . selepas tempuh itu ia akan tertutup.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. 1/15s. Kelajuan disukat dalam masa persaat. 1/500s. 1/125s. 1/2000s dan 1/4000s. 1/4s. 1/1000s.

PENGATUP LAJU 47 .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup.Komponen Kamera .

Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .

1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. 1s hingga 1/30s .Pengatup Kelajuan bergerak. Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s. Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.Komponen Kamera . Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.kelajuan lambat. 50 .

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan. sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder). TIDAK FOKUS FOKUS 52 .Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem.

53 . Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. 1. ii. i. Imej bertindan. Imej terbahagi.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. Kaedah 'Rangefinder'.

Kaedah 'Mikroprisma'. Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus.Fokus 2. mikroprisma 54 . Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma.

55 . Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. Fokus Automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera.Fokus 3. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik.

Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek. 56 .Fokus Medan Fokus (Depth of Field). Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.

8 f / 5.6 f / 11 57 .Fokus f / 2.

Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek. semakin luas medan fokus serta sebaliknya. 58 . Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan. Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang.

59 . Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya.Filem FILEM. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala.

amat sesuai untuk subjek pegun. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. 1. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam.200. ISO 80 . Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. Perlu sedikit sahaja cahaya. 3.Filem Kepekaan Filem.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 .64. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya . Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. 2. ISO 400 ke atas. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. 60 . Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan.

Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. 1.Filem DEDAHAN (EXPOSURE). kelajuan pengatup dan kepekaan filem. Kaedah cahaya tuju . Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. i. Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. Meter Cahaya . .kaedah paling baik. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek. Kaedah cahaya pantulan . ii.

Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu. Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. 62 .Filem Meter dedahan bina dalam kamera.

Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. 63 .Filem Kamera berautomatik sepenuhnya. tidak perlu menentukan kadar dedahan.

Adakan perbandingan saiz . Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. 1.sama ada berbentuk menegak atau mendatar. Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton. Ringkas . Panduan berikut boleh digunakan. 64 . Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. Gunakan satu bentuk format sahaja .Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO. 2.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto. 3.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog.Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful