FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. 4 .

Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button. we do the rest!” 5 .Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer.

Terdiri dari satu kanta ringkas.dan 127 . Filem saiz 110. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. 6 . satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. 120. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan.

Peralatan asas kamera sahaja. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup. Binaan ringkas. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam. 7 .

Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm. Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). 8 .Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem. 9 . Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Kamera SLR Analog 10 .

Bentuk kamera besar dan berat. 11 .Jenis-jenis Kamera Analog 2. Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm.

Sesuai pentingkan mutu foto. format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain. Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. 12 .

Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 . Bentuk kamera besar dan berat.Jenis-jenis Kamera Analog 3.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

untuk mengawal jumlah cahaya.untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) . Iris atau diafram . Kanta .badan kamera. Pemidang tilik (view finder) .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu. Pemegang filem atau alur filem . Pengatup (Shutter) .tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .untuk membentuk imej di atas filem.

berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm. Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori. Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'. 21 . Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto).Komponen Kamera .Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya.

24 mm Ultra-Wide. 6 mm .Komponen Kamera . 28 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.35 mm Wide 22 .

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.Komponen Kamera .250mm Telephoto 23 . 35 mm - 70mm Standard 70mm .

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta. 300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Komponen Kamera .

Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .Komponen Kamera .

Penggunaan Kanta 26 .

Komponen Kamera .Kanta 27 .

Kanta 28 .Komponen Kamera .

29 .  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus.Komponen Kamera .Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.

100mm 70mm . 30 .      28mm .70mm 28mm .80mm 50mm .Komponen Kamera .50mm 28mm .Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.300mm Sederhana ke jauh.

Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .Kanta      SSJ .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Komponen Kamera .

(Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai. 32 .Komponen Kamera .Kanta Foto Jarak Dekat.

Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'.Komponen Kamera . 33 . Kanta Makro.Kanta 1.

Kanta 2.Komponen Kamera . saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 . kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).

+3 +1 untuk mendapatkan +4. saring boleh digabungkan. Contohnya. gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.Komponen Kamera .Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar. 35 .

Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama. 36 .Kanta 3.Komponen Kamera . Salung (Bellows).

Tiub Tambahan. Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta.Komponen Kamera . 37 .Kanta 4.

Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan.Komponen Kamera .Kanta Kanta Saring (Lens-Filter). Antaranya:- 38 . Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.

Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat.Komponen Kamera . Polariser.Kanta 1.

4. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. 3. 6 bucu atau 8 bucu. 40 .Kanta 2.'Star Burst'. "Split Field'.Komponen Kamera . Amat sesuai untuk potret. 'Center Spot'. Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza .imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas.

Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.Komponen Kamera .Kanta 5. Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik. 41 .'Skylight dan UV'.

Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f. Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk.Aperture Iris atau Diafram (Aperture).Komponen Kamera . 42 .

6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah.5 f4 f5. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.8 f22 f2 f3.4 f16 f1.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.Komponen Kamera . 43 . Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.

   Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.6 atau f8 Cahaya malap f1.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.Komponen Kamera .) 44 .

Komponen Kamera . Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya. 45 . Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik.Pengatup Pengatup (Shutter). Kelajuan Pengatup. Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula.

selepas tempuh itu ia akan tertutup. Contoh:.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s. 1/2000s dan 1/4000s. 1/1000s. 1/4s. 1/125s. 46 . Kelajuan disukat dalam masa persaat. 1/8s. 1/30s. 1/250s. 1/15s.Komponen Kamera .1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. 1/60s. 1/2s. 1/500s.

Komponen Kamera . PENGATUP LAJU 47 .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup.

Komponen Kamera .Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .

Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .Komponen Kamera .

kelajuan lambat. 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. 50 .Pengatup Kelajuan bergerak. Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju. 1s hingga 1/30s . Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.Komponen Kamera . Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s.

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder).Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem. TIDAK FOKUS FOKUS 52 . Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan.

Imej bertindan. Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. 53 . ii. Imej terbahagi. i.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. 1. Kaedah 'Rangefinder'.

Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus. Kaedah 'Mikroprisma'. mikroprisma 54 . Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma.Fokus 2. Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak.

Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Fokus Automatik.Fokus 3. 55 .

56 . Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek. Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.Fokus Medan Fokus (Depth of Field).

8 f / 5.6 f / 11 57 .Fokus f / 2.

Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan. 58 . semakin luas medan fokus serta sebaliknya. Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang.Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek.

Filem FILEM. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala. 59 . ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya.

Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. ISO 80 . Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya . 1.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 . 60 .200. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. amat sesuai untuk subjek pegun. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. 2.Filem Kepekaan Filem. Perlu sedikit sahaja cahaya.64. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. ISO 400 ke atas. 3. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya.

Kaedah cahaya pantulan .kaedah paling baik. .Filem DEDAHAN (EXPOSURE). kelajuan pengatup dan kepekaan filem.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek. i.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. 1. ii. Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. Kaedah cahaya tuju . Meter Cahaya . Kaedah Penentuan Kadar Dedahan.

Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu.Filem Meter dedahan bina dalam kamera. 62 . Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali.

tidak perlu menentukan kadar dedahan. Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. 63 .Filem Kamera berautomatik sepenuhnya.

Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton. Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. 3. Panduan berikut boleh digunakan. Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun. 64 .penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. 2. 1.sama ada berbentuk menegak atau mendatar. Adakan perbandingan saiz . Ringkas . Gunakan satu bentuk format sahaja .Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog. Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 .Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini.