P. 1
Nota Kamera

Nota Kamera

|Views: 18|Likes:
Published by Badrul Wahab
edu 3105
edu 3105

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Badrul Wahab on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. 4 .

Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button. we do the rest!” 5 .

Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1.dan 127 . 120. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas. Filem saiz 110. 6 . satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan. Terdiri dari satu kanta ringkas.

Jenis-jenis Kamera Analog 2. Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam. Peralatan asas kamera sahaja. Binaan ringkas. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. 7 . Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup.

dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm. Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 8 .

Jenis-jenis Kamera Analog 2. 9 . Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR). Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem. Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto.

Kamera SLR Analog 10 .

Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 11 . Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm. Bentuk kamera besar dan berat.

Sesuai pentingkan mutu foto. format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain.Jenis-jenis Kamera Analog 2. Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama. 12 .

Bentuk kamera besar dan berat.Jenis-jenis Kamera Analog 3. Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm. Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 .

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

Pengatup (Shutter) . Iris atau diafram .mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu.badan kamera.untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) .untuk mengawal jumlah cahaya. Kanta . Pemidang tilik (view finder) . Pemegang filem atau alur filem .untuk membentuk imej di atas filem.

21 .Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya.Komponen Kamera . Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'. berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm. Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori. Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto).

24 mm Ultra-Wide.35 mm Wide 22 . 6 mm .Komponen Kamera . 28 mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

35 mm - 70mm Standard 70mm .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.250mm Telephoto 23 .Komponen Kamera .

300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .Komponen Kamera .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Kanta 27 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Kanta 28 .

Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.Komponen Kamera . 29 .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus.

200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.      28mm . 30 .50mm 28mm .70mm 28mm .300mm Sederhana ke jauh.80mm 50mm .Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat.Komponen Kamera .100mm 70mm .

Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Kanta      SSJ .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Komponen Kamera .

Kanta Foto Jarak Dekat.Komponen Kamera . 32 . (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai.

Komponen Kamera .Kanta 1. 33 .    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera. Kanta Makro. Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'. Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas.

Komponen Kamera .Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter).Kanta 2. saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 . kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.

+3 +1 untuk mendapatkan +4. 35 . Contohnya.Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar.Komponen Kamera . gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. saring boleh digabungkan.

Kanta 3. 36 . Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama.Komponen Kamera . Salung (Bellows).

Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta. 37 .Kanta 4. Tiub Tambahan.Komponen Kamera .

Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.Komponen Kamera .Kanta Kanta Saring (Lens-Filter). Antaranya:- 38 . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan.

Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Polariser. Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit.Komponen Kamera .Kanta 1. Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat.

4.'Star Burst'. 6 bucu atau 8 bucu. 3.Kanta 2. 'Center Spot'. 40 .Komponen Kamera . Amat sesuai untuk potret. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu. Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas. "Split Field'. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal. Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza .

Kanta 5.Komponen Kamera . Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.'Skylight dan UV'. Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik. 41 .

Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk. Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f.Aperture Iris atau Diafram (Aperture).Komponen Kamera . 42 .

8 f22 f2 f3. 43 .4 f16 f1.5 f4 f5.6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah.Komponen Kamera . Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.

Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.6 atau f8 Cahaya malap f1.Komponen Kamera .) 44 .    Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.

Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik. Kelajuan Pengatup. 45 . Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya.Pengatup Pengatup (Shutter).Komponen Kamera . Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula.

1/500s. Contoh:. 1/2000s dan 1/4000s. 1/125s. 1/1000s.Komponen Kamera .Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. 1/250s. 1/15s. 1/30s. 1/4s. Kelajuan disukat dalam masa persaat. 46 . Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s. 1/2s. 1/60s. selepas tempuh itu ia akan tertutup. 1/8s.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem.

Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup. PENGATUP LAJU 47 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera .Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .

Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .Komponen Kamera .

Pengatup Kelajuan bergerak. 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. 50 . Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju. Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini. 1s hingga 1/30s . Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s.Komponen Kamera .kelajuan lambat.

Komponen Kamera .Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .

Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan. TIDAK FOKUS FOKUS 52 . sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder).Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem.

Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. 53 . Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. Imej terbahagi. 1. Kaedah 'Rangefinder'. Imej bertindan. i. ii.

Kaedah 'Mikroprisma'. mikroprisma 54 . Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus.Fokus 2. Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma.

Fokus Automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek.Fokus 3. Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. 55 .

Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek.Fokus Medan Fokus (Depth of Field). 56 . Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya.

Fokus f / 2.8 f / 5.6 f / 11 57 .

semakin luas medan fokus serta sebaliknya. 58 .Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek. Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang. Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan.

Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO.Filem FILEM. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala. 59 .

Filem Kepekaan Filem. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. 2.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 .200. Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari. ISO 80 . 60 . Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya . sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. Perlu sedikit sahaja cahaya. Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. ISO 400 ke atas. amat sesuai untuk subjek pegun.64. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. 1. 3.

Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. kelajuan pengatup dan kepekaan filem.kaedah paling baik. i.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. Meter Cahaya .Filem DEDAHAN (EXPOSURE). ii. Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. 1. . Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. Kaedah cahaya pantulan . Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. Kaedah cahaya tuju .

Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu. Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil. Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. 62 .Filem Meter dedahan bina dalam kamera. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED.

63 . Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna.Filem Kamera berautomatik sepenuhnya. tidak perlu menentukan kadar dedahan.

Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual. Adakan perbandingan saiz . Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton. 64 . Gunakan satu bentuk format sahaja . 3. Ringkas . Panduan berikut boleh digunakan. 1.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO. Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto. 2.sama ada berbentuk menegak atau mendatar.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital. kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog.Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->