FOTOGRAFI

JABATAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN IPGM KAMPUS RAJANG

1

INTRODUCTION TO ANALOG CAMERA

2

Definitions
Definisi kamera? Kamera adalah sebuah kotak kedap cahaya (light-proof) mempunyai satu tetingkap berkanta pada bahagian hadapannya. Tingkap tersebut sentiasa tertutup. Ia hanya dibuka sekadar beberapa saat sahaja untuk mendedahkan filem yang terdapat di dalam kotak tersebut kepada cahaya.

3

Definitions Definisi kamera? Dengan kemajuan sains dan teknologi. putara filem sendiri dan kesanan kepekaan filem automatik. 4 . bentuk dan fungsi kamera telah diperbaiki dan diperkemaskan dengan tambahan pelbagai kemudahan dan kecanggihan elektronik seperti fokus automatik.

we do the rest!” 5 .Definitions Definisi kamera? Dan kini bertambah pula dengan kehadiran kamera digital yang boleh menghasilkan gambar dan disunting dengan komputer. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh George Eastman apabila beliau melancarkan fotografi amatur dengan kamera Kodak Brownie pada tahun 1881 dulu:- “ You press the button.

dan 127 . 120. Filem saiz 110. 6 . satu butang pengatup dan tuil penggerak filem. Terdiri dari satu kanta ringkas.Jenis-jenis Kamera Analog Dijeniskan mengikut saiz filem digunakan:1. Sesuai untuk snap shoot dan mutu gambar tidak dihiraukan. Kamera Kotak/Fokus Tetap Bentuk kamera paling ringkas.

Jenis-jenis Kamera Analog 2. Peralatan asas kamera sahaja. Kamera Format Kecil (i) Jenis Kompak Biasa Menggunakan filem bersaiz 35mm. 7 . Selalunya terdapat lampu imbasan bina dalam. Tujukan kepada subjek dan tekan butang pengatup. Binaan ringkas.

Pemidang tiliknya digabungkan dengan pelaras fokus pada kanta. dapat dipastikan samada subjek kelihatan jelas atau kabur ( infocus or out-focus). Dengan memutar pelaras fokus pada kanta (kiri/kanan) sambil melihat melalui pemidang tilik. Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rangefinder Menggunakan filem bersaiz 35mm.Jenis-jenis Kamera Analog 2. 8 .

Kanta boleh ditukar ganti dengan kanta-kanta yang berlainan jarak fokus untuk mendapatkan kesankesan penggambaran yang berlainan. 9 . Kamera Format Kecil (ii) Jenis Rifleks Kanta Tunggal (Single Lens Reflex (SLR).Jenis-jenis Kamera Analog 2. Gunakan kanta utama sebagai pemidang tilik dan kanta objektif untuk merakam foto. Subjek atau pemandangan yang terdapat pada pemidang tilik akan dirakam ke atas filem.

Kamera SLR Analog 10 .

Bentuk kamera besar dan berat. 11 . Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang 60mm X 60mm. Terdapat jenis (a) SLR seperti SLR filem 35mm (b) TLR.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

format besar membolehkan pembesaran gambar lebih baik. Kamera Format Kecil (ii) Kamera Format Sederhana TLR (Twin Lens Reflex) mempunyai kanta serupa yang dipasang di atas satu sama lain. Sesuai pentingkan mutu foto. 12 . Kanta atas sebagai pemidang tilik dan kanta di bawah sebagai kanta objektif / utama.Jenis-jenis Kamera Analog 2.

Digunakan dalam studio oleh jurugambar profesional 13 . Bentuk kamera besar dan berat.Jenis-jenis Kamera Analog 3. Kamera Format Besar Guna filem saiz 120 atau 220 yang mempunyai ukuran bidang > 60mm X 60mm.

Antaramuka Kamera Analog 14 .

Antaramuka Kamera Analog 15 .

Antaramuka Kamera 16 .

Antaramuka Kamera 17 .

Antaramuka Kamera 18 .

Antaramuka Kamera 19 .

Pemegang filem atau alur filem . Pengatup (Shutter) . Iris atau diafram . Pemidang tilik (view finder) .badan kamera.tempat untuk meletakan kepingan atau gulungan filem 20 .untuk mengawal jumlah cahaya. Kanta .untuk melihat keadaan pemandangan / subjek yang dirakamkan.Bahagian Kamera Kotak kalis cahaya (light tight enclosure) .untuk membentuk imej di atas filem.mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu.

21 . berlainan jarak fokus membentuk imej berlainan saiz Jarak fokus disukat dalam unit mm. Kanta jarak dekat atau kanta sudut luas (wide-angle) Kanta jarak normal atau kanta 'standard'.Kanta KANTA (Lenses) membentuk imej yang jelas di atas permukaan filem ciri utama ialah jarak fokusnya. Kanta jarak jauh atau kanta sudut kecil (telefoto). Secara umum kanta di bahagi kepada 3 kategori.Komponen Kamera .

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta.35 mm Wide 22 .24 mm Ultra-Wide. 6 mm .Komponen Kamera . 28 mm .

Kanta Bentuk-Bentuk Kanta. 35 mm - 70mm Standard 70mm .Komponen Kamera .250mm Telephoto 23 .

Komponen Kamera .Kanta Bentuk-Bentuk Kanta. 300mm ke atas Ultra Telephoto 24 .

Komponen Kamera .Kanta SAIZ JARAK FOKUS & SUDUT BUKA LENSA 25 .

Penggunaan Kanta 26 .

Komponen Kamera .Kanta 27 .

Kanta 28 .Komponen Kamera .

Komponen Kamera . 29 .  sesuai pada subjek yang berubah dengan cepat dan jurugambar tidak ada masa untuk menukar kepada kanta-kanta yang berlainan kepada kameranya.  memainkan peranan beberapa buah kanta yang berlainan jarak fokus.Kanta  mengandungi gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit sama ada (i) gabungan sudut luas ke normal atau (ii) normal ke sudut jauh.

100mm 70mm .80mm 50mm .Komponen Kamera .50mm 28mm .Kanta Bentuk kanta zoom yang biasa terdapat. 30 .200mm Sudut luas ke normal Sudut luas ke sederhana Sudut luas ke sederhana Normal ke sederhana Sederhana ke jauh  135mm.300mm Sederhana ke jauh.      28mm .70mm 28mm .

Komponen Kamera .Syot sederhana(MS-Mid-shot) SD .Syot Sangat Jauh( VLS-very Long Shot) SJ .Syot Jauh (LS-Long Shot) SS .Syot Dekat (CU-Close up) SDE -Syot Dekat Ekstrim (XCU-Extreme Close-up) 31 .Kanta      SSJ .

Kanta Foto Jarak Dekat. (Close-up) Kadangkala penggambaran jarak dekat ( jarak yang kurang 2 kaki) diperlukan untuk membuat slaid tajuk atau menyalin slaid/gambar daripada bahan bercetak Bagi tujuan ini kamera SLR paling ideal digunakan dan digabungkan dengan kanta yang sesuai.Komponen Kamera . 32 .

33 . Sebolehnya gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. Kebanyakan kanta zoom masa kini dilengkapi dengan fungsi makro sebagai 'standard'. Kanta Makro.Komponen Kamera .Kanta 1.    Kanta khas punya jarak fokus amat dekat untuk besarkan imej subjek yang berada hampir dengan kamera.

kanta cembung yang perlu disambungkan pada bahagian hadapan kamera yang bertujuan membesarkan imej benda yang kecil.Kanta Saring Pendekat (Close-Up Lens-filter). saring pendekat dibekalkan dalam kekuatan atau 'diopter' seperti berikut: +1  +2  +3 beberapa akan membesarkan imej 1 X ganda akan membesarkan imej 2 X ganda akan membesarkan imej 3 X ganda 34 .Kanta 2.Komponen Kamera .

Komponen Kamera . saring boleh digabungkan. Contohnya.Kanta Bagi mendapatkan kesan pembesaran yang lebih besar. 35 . gunakan ' copy stand' dan setkan saiz apertur paling kecil yang boleh bagi menghasilkan gambar foto yang tajam serta mendapat bidang fokus yang luas. +3 +1 untuk mendapatkan +4.

Kanta 3. Sistem penyambung kanta dipasang di antara badan kamera dengan kanta utama.Komponen Kamera . 36 . Salung (Bellows).

Komponen Kamera . Beberapa tiub logam atau plastik yang boleh disambungkan antara badan kamera dengan kanta.Kanta 4. 37 . Tiub Tambahan.

Perlu disebabkan cahaya terlalu cerah atau keadaan subjek tidak bermaya atau untuk menghasilkan kesan yang istimewa kepada gambar foto.Komponen Kamera .Kanta Kanta Saring (Lens-Filter). Antaranya:- 38 . Bagi menghasilkan ini beberapa jenis kanta saring boleh digunakan.

Sering digunakan untuk menggelapkan warna langit.Kanta 1. Tanpa Kanta Saring Polariser Kanta Saring Polariser 39 . Menggelapkan warna-warna tertentu serta boleh melenyapkan kesan pantulan cahaya daripada objek berkilat. Polariser.Komponen Kamera .

Bahagian tengah gambar foto akan kelihatan jelas sementara kawasan tepi menjadi kabur. 40 . 3. Kanta dekat yang digabungkan dengan sekeping saring cahaya normal.Komponen Kamera . Saring ini akan membentuk dua imej yang berbeza . 'Center Spot'. "Split Field'.Kanta 2. 6 bucu atau 8 bucu. 4. Amat sesuai untuk potret. Punca-punca cahaya terang akan terbentuk sebagai pusar cahaya gemerlapan seperti bintang berpusar 4 bucu.imej dekat akan kelihatan jelas dan imej jauh juga kelihatan jelas.'Star Burst'.

Kanta 5. Boleh dilekatkan terus pada sesuatu kanta sebagai pelindung / pengadang kanta tersebut.'Skylight dan UV'. 41 .Komponen Kamera . Membuatkan pandangan jauh kelihatan lebih jelas dan baik.

Lubang Saiz bukaan yang mengawal kadar cahaya yang dibenarkan masuk melalui kanta iris boleh dibesarkan atau dikecilkan bagi menentukan kadar cahaya yang masuk.Komponen Kamera . Saiz iris / apertur diukur menggunakan unit f. 42 .Aperture Iris atau Diafram (Aperture).

43 .6 f8 f11 Filem hanya memerlukan kadar cahaya tertentu sahaja untuk pendedahan yang baik.Aperture Jika nombor f besar lubang irisnya kecil dan sekiranya nombor f besar lubang irisnya kecil.Komponen Kamera .5 f4 f5.  Kalau cahaya terlalu banyak gambar foto akan terlalu cerah. Nombor f yang biasa terdapat pada sesebuah kamera ialah:f1.4 f16 f1.8 f22 f2 f3. Gambar foto akan menjadi gelap kalau cahaya tidak cukup.

) 44 .    Cahaya terik (matahari) f11 atau f16 Cahaya redup (berawan) f5.8 atau f2 (kalau gelap mungkin perlukan lampu imbasan / 'flash light'.6 atau f8 Cahaya malap f1.Komponen Kamera .Kanta Secara umumnya saiz iris di bahagikan kepada tiga suasana umum.

Pengatup Pengatup (Shutter). Jangka masa untuk tingkap pengatup terbuka & tertutup semula. 45 . Kelajuan Pengatup. Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yang sesuai untuk mendapatkan gambar foto yang baik. Tingkap yang menutup permukaan filem daripada terkena cahaya.Komponen Kamera .

1/250s.Komponen Kamera . 1/4s. 46 . 1/125s. 1/15s. 1/500s.Pengatup Bagi menentukan intensiti cahaya yang terdedah kepada filem. Kelajuan disukat dalam masa persaat. Kelajuan pengatup yang biasa ditemui pada kamera adalah seperti berikut:1s. 1/60s. 1/2s. Contoh:.1/125s bererti tingkap akan terbuka selama 1 per 125 saat untuk membenarkan cahaya jatuh ke atas filem. selepas tempuh itu ia akan tertutup. 1/2000s dan 1/4000s. 1/8s. 1/1000s. 1/30s.

Komponen Kamera .Pengatup Kesan dan Penggunaan Pengatup. PENGATUP LAJU 47 .

Komponen Kamera .Pengatup PENGATUP PERLAHAN 48 .

Komponen Kamera .Pengatup BAGAIMANA MENGHASILKAN FOTO SEPERTI INI? 49 .

Komponen Kamera . Kelajuan pengatup 1/125s ke atas – kelajuan cepat dan sesuai untuk semua jenis subjek yang bergerak sama ada pergerakan lambat atau laju.kelajuan lambat. Sesuai menggambar subjek pegun atau tidak Kelajuan pengatup 1/60s. 1s hingga 1/30s . Kebanyakan kamera telah disesuaikan dengan kecepatan lampu imbasan (flash light) pada kelajuan pengatup ini.Pengatup Kelajuan bergerak. 1/90s & 1/125s kelajuan imbasan. 50 .

Pengatup Keadaan subjek pegun Kelajuan pengatup 1/60 berjalan perlahan berjalan laju lari pantas Kenderaan laju 1/125 1/250 1/250 1/500 1/1000 1/2000 51 .Komponen Kamera .

Fokus FOKUS Proses mengubah jarak kanta dari permukaan filem supaya satu imej subjek yang jelas terbentuk di atas permukaan filem. Proses ini dilakukan dengan cara memutar pelaras fokus kanta ke kiri atau ke kanan. sambil melihat subjek melalui pemidang tilik (view finder). TIDAK FOKUS FOKUS 52 .

Imej bertindan. Kaedah 'Rangefinder'. Imej terbahagi. 1. Terdapat 2 bentuk 'rangefinder'. 53 . ii.Fokus Terdapat tiga jenis kaedah fokus. i.

Fokus 2. Pemidang dipenuhi mikroprisma-mikroprisma. Keadaan imej yang terbentuk akan menentukan sama ada subjek di fokuskan atau tidak. mikroprisma 54 . Kaedah 'Mikroprisma'. Imej yang jelas bererti subjek berada di dalam fokus.

Fokus 3. Apabila butang pengatup ditekan separuh satu isyarat infra merah atau pun bunyi frekuensi tinggi akan dipancarkan dari kamera kepada subjek. dan diterjemahkan menjadi jarak sebenar subjek dari kamera dan jarak fokus kanta akan diubah secara automatik. 55 . Satu unit pemprosesan fokus akan menentukan fokus sesuatu subjek dengan cara automatik. Kamera akan memproses lama masa yang diperlukan untuk isyarat tersebut dipantulkan semula ke dalam kamera. Fokus Automatik.

56 .Fokus Medan Fokus (Depth of Field). Semakin kecil apertur semakin luas medan fokus serta sebaliknya. Medan fokus ialah kawasan yang kelihatan jelas apabila kanta difokuskan kepada sesuatu subjek.

6 f / 11 57 .8 f / 5.Fokus f / 2.

semakin luas medan fokus serta sebaliknya. Kawasan belakang lebih luas medan fokus dari kawasan hadapan. Kanta dengan jarak fokal yang pendek mempunyai medan fokus yang lebih luas berbanding kanta jarak fokal yang panjang. 58 .Fokus Semakin jauh jarak kamera subjek.

Kepekaan filem di sukat berdasarkan beberapa skala. 59 .Filem FILEM. ASA JIS DIN ISO American Standards Association Japan Industrial Standards Deutche Industrie Norme International Standards Organisation. Pada masa kini hanya satu unit sukatan sahaja digunakan iaitu ISO. Kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. Kecepatan filem adalah kadar kepekaan filem kepada cahaya.

Sesuai untuk gambar foto sukan dengan pergerakan pantas / laju / waktu malam. sesuai untuk kebanyakan subjek biasa. ISO 80 . 3. 1. 2. Filem dikelaskan berdasarkan kepada kepekaannya kepada cahaya. amat sesuai untuk subjek pegun. Sesuai untuk pembesaran gambar foto yang amat besar kerana butiran bahan kimianya amat halus dan sekata. Sesuai untuk keadaan cahaya biasa pada waktu siang hari.200. Perlu sedikit sahaja cahaya. Filem SEDERHANA Lebih peka kepada cahaya. 60 . Gambar foto kelihatan kasar berbintikbintik apabila gambar foto dibesarkan. Filem LAMBAT Kurang peka kepada cahaya .64. Filem CEPAT Sangat peka kepada cahaya.perlukan kadar cahaya yang banyak Nilai ISO 25 .Filem Kepekaan Filem. ISO 400 ke atas.

Meter Cahaya . .kaedah paling baik. Kaedah Penentuan Kadar Dedahan. kelajuan pengatup dan kepekaan filem. Kaedah cahaya tuju . Cara paling mudah tentukan dedahan yang betul ialah dengan mengikut panduan dedahan cahaya yang dibekalkan bersama dengan gulungan filem yang anda beli. 1. Panduan tersebut telah direka khas oleh pembuat filem agar gambar foto yang paling maksimum kesannya dapat dirakamkan. Kaedah cahaya pantulan . Hubungan yang betul di antara pemilihan apertur. i.meter cahaya dibawa berhampiran dengan subjek dan dihalakan kepada kamera untuk membaca jumlah cahaya yang jatih ke atas subjek.meter diletakan hampir dgn kamera dan di halakan kepada subjek untuk membaca kadar cahaya yang dipantulkan daripada 61 subjek itu. ii.Filem DEDAHAN (EXPOSURE).

Filem Meter dedahan bina dalam kamera. Kamera jenis automatik mempunyai satu meter cahaya yang telah dibina dalam badan kamera itu. 62 . Gabungan kesan bacaan meter dedahan bina dalam dengan sama ada kelajuan pengatup atau saiz apertur atau keduaduanya sekali. Dua bentuk mudah penentuan dedahan yang biasa terdapat ialah bentuk samakan jarum (match-needle) dan bentuk LED. Jadi dengan hanya menentukan kelajuan pengatup atau pun mengubah saiz apertur nilai dedahan yang sempurna akan sentiasa terhasil.

Pengguna hanya perlu memilih fungsi P (program) atau AUTO dan mikroprosesor dalam badan kamera akan menentukan kadar dedahan yang sempurna. tidak perlu menentukan kadar dedahan. 63 .Filem Kamera berautomatik sepenuhnya.

Ringkas . 64 . Memudahkan penontoh melihat gambar foto dengan tersusun. Panduan berikut boleh digunakan. 1.penonton tidak dapat menentukan saiz sebenar sesuatu benda atau bahan yang terdapat dalam gambar foto. 2.sama ada berbentuk menegak atau mendatar. Elakan atau buangkan unsur-unsur laian atau 'sampah' yang dapat mengalih pengamatan penonton. 3.Teknik Fotografi TEKNIK MENGAMBIL GAMBAR FOTO.tumpukan perhatian pada satu elemen utama dalam sesuatu situasi. Adakan perbandingan saiz . Gunakan satu bentuk format sahaja . Oleh itu adalah penting dimasukan satu benda biasa yang dapat menyatakan saiz secara visual.

Teknik Fotografi
4. Latar belakang - gunakan latar belakang ringkas atau kosong untuk mengfokuskan perhatian penonton kepada subjek utamanya.. Kalau keadaan latar belakang tidak dapat dihindarkan lansung, gunakan kesan fokuys bandingan gunakan apertur besar ( f2 atau f3.5) untuk membuat latar belakang kelihatan kabur.

5. Komposisi - jangan letak elemen utama betulbetul pada bahagian tengah gambar. Gunakan kaedah komposisi informal agar gambar kelihatan lebih dinamik.
6. Jika aksi atau pergerakan dilibatkan dalam sesuatu gambar, berikan lebih ruang atau kawasan 65 dalam arah aksi itu, bukan jauh darinya.

Teknik Fotografi
7. Sudut - pelbagaikan sudut kedudukan kamera untuk menggambarkan subjek. 8. Kontras - pastikan terdapat perbezaan kontras yang nyata di antara subjek dengan latar belakang

66

Teknik Fotografi

67

Teknik Fotografi 68 .

Teknik Fotografi 69 .

Teknik Fotografi 70 .

Teknik Fotografi 71 .

Teknik Fotografi 72 .

Teknik Fotografi 73 .

Teknik Fotografi 74 .

Teknik Fotografi 75 .

Teknik Fotografi 76 .

Rule of 1/3’s 77 .

Rule of 1/3’s 78 .

Huraikan asal-usul dan sejarah perkembangan kamera jenis digital. Kekuatan dan kelemahan kamera digital berbanding dengan kamera analog Huraiakn konsep-konsep berikut : Imej Konvensional (Conventionalized image) Imej Digital (Digital Image) Kad Memori MS (Memory Stick) SD/MMC (Multimedia Cards & Secure Digital Cards) CF (CompactFlash Cards) Zoom Digital dan Zoom Optical 79 . kamera digital semakin popular dan menghakis pasaran kamera jenis analog.Tugasan  a) b) c) (i) (ii) (iii) - Dewasa ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful