P. 1
120887547-RPT-Sains-Tingkatan-1

120887547-RPT-Sains-Tingkatan-1

|Views: 65|Likes:
Published by Faiq Safian

More info:

Published by: Faiq Safian on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

SMK WANGSA MAJU SEKSYEN 2 HURAIAN SUKATAN PELAJARAN SAINS DAN EVIDENS PBS TINGKATAN 1 PN.

ELLA SYAFINAZ BT SAFIAN DISEMAK OLEH:

2014

2015

2016

2017

2018

1

Mencari perkataan imbuhan yang digunakan dalam pengukuran seperti kilo-. apa yang diubah. PENGENALAN KEPADA SAINS 1 1.  menyatakan simbol dan nilai  Membuat urutan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membuat hipotesis  Memerhatikan  Membuat inferen  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  berkomunikasi Bekerjasama  B3D2E1  B3D2E2  B3D2E3 2 .I. Memerihalkan dengan contoh fenomena semula jadi yang murid boleh lihat di sekeliling mereka: a) tumbesaran manusia daripada bayi hingga dewasa b) kejatuhan bola ke tanah c) pencairan ais Membincangkan kegunaan dan kelebihan sains dalam kehidupan harian. jisim. masa.2 Memahami langkah. menjalankan satu penyiasatan saintifik. jisim. Mengenal pasti kuantiti fizik (panjang. apa yang dikekalkan dan apa yang diukur. Murid boleh:  menyatakan kuantiti fizik iaitu panjang. contoh: mengkaji faktor yang mempengaruhi bilangan ayunan bandul ringkas dalam satu jangka masa.3 Mengetahui kuantiti fizik dan unitnya. dan simbol yang berpadanan bagi kuantiti fizik. suhu dan arus elektrik. nilai dan unit sebagaimana tertera pada maklumat produk. Menjalankan penyiasatan saintifik/eksperimen.langkah dalam penyiasatan saintifik.  menyatakan unit S. 3 1. menerangkan kepentingan sains dalam kehidupan harian. Murid boleh diminta untuk melaporkan hasil penyiasatan mereka. Murid boleh: menyenaraikan apa yang dilihat di sekeliling yang berkaitan dengan sains.1 Memahami sains adalah sebahagian daripada kehidupan harian. senti-. menamakan kerjaya dalam sains seperti: a) guru sains b) doktor c) jurutera d) saintis alam sekitar Murid boleh: menyatakan langkah-langkah dalam penyiasatan saintifik/eksperimen.MINGGU OBJEKTIF PEMBELAJARAN HASIL PEMBELAJARAN AKTIVITI PEMBELAJARAN KBKK KEMAHIRAN PROSES SAINS SIKAP SAINTIFIK DAN NILAI MURNI PBS TEMA: MEMPERKENALKAN SAINS BIDANG PEMBELAJARAN: 1. Mereka harus menekankan langkah yang telah diambil. dan mili-. suhu dan arus elektrik). masa. Mencari simbol yang digunakan  Mencirikan  Menghubungkait Bekerjasama  B3D1E1  B4D2E1  (Pendulum)  Mencirikan  Menghubungkait Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling Bekerjasama  B2D1E1  B4D1E1  B1D1E1 2 1.

Eksperimen: 1. menerangkan konsep jisim.6 Menyedari kepentingan unit piawai dalam Murid boleh:  memberi contoh masalah yang Menghargai sumbangan sains dan 3 . Menentukan jisim pelbagai objek dengan menggunakan neraca alur/tuas. dalam unit pengukuran. Membincangkan pemilihan alat yang sesuai apabila membuat ukuran. menerangkan perbezaan antara jisim dengan berat. Murid boleh:      menentukan berat suatu objek. 2. menerangkan konsep berat. senti. Membincangkan kebaikan dan keburukan apabila menggunakan unit pengukuran yang tidak sama. Mencari nilai bagi setiap imbuhan. Eksperimen: Membincangkan:  berat sebagai tarikan Bumi (daya graviti) ke atas objek.5 Memahami konsep jisim  Mencirikan  Membandingkan 1. 2.  memilih alat yang betul dan menyukat isipadu cecair. Menentukan berat pelbagai objek & membezakan menggunakan neraca spring. Menentukan isipadu pepejal sekata dan tidak sekata menggunakan kaedah sesaran air.dan kilo mengenal pasti dan menggunakan imbuhan yang sesuai dalam pengukuran panjang dan jisim.  menganggar luas bentuk sekata dan tidak sekata menggunakan kertas graf.  perbezaan antara jisim dengan berat.4 Memahami penggunaan alat pengukuran imbuhan bagi unit panjang dan jisim: mili -. menentukan jisim suatu objek.  memilih alat yang betul dan mengukur suhu badan serta suhu cecair.  menentukan isipadu pepejal menggunakan kaedah sesaran air.  mengaplikasikan penggunaan neraca spring dan neraca alur/tuas dalam konteks menjalankan eksperimen. Memahami kegunaan alat pengukuran. Murid boleh:  memilih alat yang betul dan mengukur panjang.  jisim sebagai kuantiti jirim.4 21-25/Jan 1.  Mencirikan  Memerhatikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Membandingkan  Mengukur dan & membezakan menggunakan nombor  Menjana idea  Membuat inferen  Menyelesaikan masalah Bekerjasama  B3D3E1  B4D3E1  B4D3E2  B3D3E2  B3D3E2  B3D3E4  B4D4E1 5 1.  Memerhatikan  Mengukur dan menggunakan nombor Bekerjasama  B4D5E1  B3D3E5  B6D1E1 6 1.

Menyediakan murid dengan kad gambar. Memerhati contoh organisma unisel dan multisel di bawah mikroskop.  menggunakan mikroskop dengan betul. Murid boleh:  menyatakan maksud organisma unisel dan multisel.  menyatakan persamaan dan perbezaan antara sel haiwan dengan sel tumbuhan.  mengenal pasti struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan.  memberi contoh organisma unisel dan multisel. Memerhati struktur umum sel pipi dan sel bawang di bawah mikroskop menggunakan prosedur yang betul.1 Memahami sel Murid boleh:  mengenal pasti sel sebagai unit asas kehidupan. Murid memadankan kad-kad bagi setiap organisma. teknologi.2 Memahami organisma unisel dan multisel. kad nama.  B1D2E1  B4D6E1  B4D6E2  B5D1E1 8 9 1. 4 . Melukis dan melabel pelbagai struktur sel haiwan dan sel tumbuhan. Membandingkan sel haiwan dan sel tumbuhan. Mengumpul maklumat mengenai organisma unisel dan multisel.  Mengumpulkan & mengelaskan Menyediakan slaid sel pipi dan sel bawang.  B2D2E1  B3D5E1 Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  menyatakan fungsi setiap struktur sel. SEL SEBAGAI UNIT KEHIDUPAN 7 1.  melukis struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan. Mengumpul maklumat mengenai  Mencirikan  Memerhatikan organisma hidup dan mengenal pasti  Membandingkan  Mengelaskan unit asas kehidupan yang membina & membezakan organisma tersebut.  Mencirikan  Memerhatikan  Membandingkan  Mengelaskan & membezakan  Membuat inferen  Mengumpulkan & mengelaskan  Membuat inferen Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. TEMA: MANUSIA DAN KEPELBAGAIAN HIDUPAN BIDANG PEMBELAJARAN: 1.kehidupan harian mungkin timbul sekiranya unit piawai tidak digunakan.  menyediakan slaid menggunakan prosedur yang betul. kad yang berlabel ‘unisel’ dan ‘multisel’.  melabel struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan. Mengumpul maklumat mengenai struktur sel dan membincangkan fungsinya.

Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan  B1D2E1  B3D4E1  B3D6E1 11 1.  menerangkan maksud jirim.  menyatakan fungsi pelbagai jenis sel manusia. organ dan sistem dalam badan manusia. sistem dan organisma. tanah dan benda hidup mempunyai  jisim dan memenuhi ruang. Murid boleh:  menerangkan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks. tisu.1 Memahami jirim mempunyai jisim dan memenuhi ruang Murid boleh: Eksperimen: Menunjukkan semua benda mempunyai jisim dan memenuhi ruang Membincangkan maksud jirim.  Menghubungkait  Menjana idea  Memerhatikan Bersifat objektif  B2D3E1  B3D7E1  B4D7E1  menyatakan semua benda mempunyai jisim dan memenuhi ruang. Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan  B6D2E1 TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 1. Mengumpul maklumat dan  Mencirikan  Mengelaskan membincangkan perkara berikut:  Menghubungkait a) jenis sel manusia  Membandingkan b) fungsi pelbagai jenis sel manusia. Menyenaraikan contoh jirim. menghubungkaitkan benda dan jirim. Murid boleh:  menamakan pelbagai jenis sel manusia. JIRIM 12 1.10 1. & membezakan  Menjana idea Menggunakan pengurusan grafik  Membuat urutan (seperti tangga hiraki) untuk  Mengumpulkan & menunjukkan hiraki organisasi sel: mengelaskan sel  tisu  organ  sistem  organisma Membincangkan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks. organ.4 Menyedari manusia adalah organisma yang kompleks.  menjalankan aktiviti untuk menunjukkan udara. air. Cuti Pertengahan Penggal 1 5 .3 Memahami sel membentuk tisu. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  menyusun organisasi sel mengikut urutan daripada yang mudah ke kompleks menggunakan istilah sel.

Murid boleh:  menyatakan jirim terdiri daripada zarah-zarah  menyatakan tiga keadaan jirim. Menentukan ketumpatan melalui aktiviti bagi: a) objek berbentuk sekata dan tak sekata. Mengumpul maklumat dan membincangkan: a) apa yang membina jirim. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji aplikasi konsep timbul dan tenggelam yang berkaitan dengan ketumpatan. Membuat simulasi susunan dan pergerakan zarah-zarah dalam tiga keadaan jirim.  menyatakan perbezaan pergerakan zarah-zarah dalam tiga keadaan jirim. Mengumpul maklumat dan  Menghubungkait membincangkan bagaimana:  Menjana idea a) manusia menggunakan pengetahuan tentang pelbagai keadaan jirim dalam penyimpanan dan pengangkutan gas dan cecair. Murid boleh:  memerihalkan bagaimana manusia menggunakan pelbagai keadaan jirim. b) pergerakan zarah-zarah.  menerangkan mengapa ada objek dan cecair timbul.4 Menghargai penggunaan ciri-ciri jirim dalam kehidupan harian Membincangkan mengapa ada objek dan cecair timbul dan mengaitkannya dengan ketumpatan. pelampung dsb.  Menghubungkait  Menjana idea  Membuat urutan  Memerhatikan Berfikiran kritikal dan analitis.  menyatakan susunan zarahzarah dalam tiga keadaan jirim. b) pelbagai cecair.  menerangkan aplikasi konsep timbul dan tenggelam yang berkaitan dengan ketumpatan melalui aktiviti.3 Memahami konsep ketumpatan Murid boleh:  mendefinisikan ketumpatan.  memerihalkan bagaimana manusia mengaplikasikan konsep ketumpatan.  Menghubungkait  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Memerhatikan Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam  B2D3E1  B4D8E1 14 1. Membandingkan tiga keadaan jirim dari segi: a) susunan zarah-zarah.  B3D8E1  B5D2E1 PEKA 15 1. b) tiga keadaan jirim.  menyatakan ketumpatan pelbagai objek dan cecair melalui aktiviti. a) manusia menggunakan konsep ketumpatan untuk membina rakit.13 1. Menghargai sumbangan sains dan teknologi  B6D3E1 6 . Mengingat kembali definisi ketumpatan.  menyelesaikan masalah mudah berkaitan ketumpatan.2 Memahami tiga keadaan jirim.

logam dan bukan logam.TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 2. mineral. sebatian. KEPELBAGAIAN SUMBER DI BUMI 16 2.1 Mengetahui kepelbagaian sumber diBumi Murid boleh:  menyenaraikan sumber di Bumi yang diperlukan untuk menyokong kesinambungan hidup. campuran. Membanding dan membezakan ciriciri unsur. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. sebatian dan campuran. udara. kekerasan. sebatian dan campuran.  B2D4E1  B2D4E2 17 2.  membanding dan membezakan ciri-ciri logam dengan bukan logam melalui aktiviti. sebatian dan campuran.2 Memahami unsur. b) maksud logam dan bukan logam c) contoh unsur. Mengumpul maklumat mengenai sumber Bumi iaitu air.  memberi contoh unsur.  B6D4E1 7 . sebatian dan campuran Mengumpul maklumat dan membincangkan a) maksud unsur. kekonduksian haba dan elektrik. b) campuran pasir dan garam.  mengelaskan unsur kepada logam dan bukan logam berdasarkan ciri-cirinya. Membincangkan kepentingan sumber Bumi (air. sebatian dan campuran. udara. sebatian dan campuran.3 Menghargai kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia Murid boleh:  Menerangkan kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia. mineral. Murid boleh:  menyatakan maksud unsur. bahanapi fosil dan benda hidup.  mengasingkan komponen dalam campuran seperti a) campuran serbuk besi dan serbuk sulfur.  menyenaraikan sumber Bumi yang digunakan dalam kehidupan harian.  Menjana idea Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  memberi contoh logam dan bukan logam. tanah. tanah. Eksperimen:  membandingkan ciri-ciri logam dengan bukan logam dari segi rupa.  mengasingkan komponen dalam campuran melalui aktiviti.  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Meramalkan  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi  B2D5E1  B2D5E2  B2D5E3  B4D9E1  B5D3E1  B5D4E1 18 2. bahanapi fosil dan benda hidup) kepada manusia.  menyatakan perbezaan antara unsur.

mikroorganisma dan habuk.1 Memahami komponen dalam udara Murid boleh: menyatakan komponen dalam udara. oksigen dan  Membandingkan  Meramalkan karbon dioksida dalam udara. memulihara air bersih bagi mengelakkan kekurangan air) Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 19 Peperiksaan Pertengahan Tahun TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 3.  Membandingkan & membezakan  Memerhatikan Minat dan bersifat ingin tahu tentang  B4D11E1  B4D11E2 8 . oksigen dan karbon dioksida dalam udara. UDARA DI SEKELILING KITA 20 3.  menyatakan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi. Murid boleh: menyenaraikan ciri-ciri oksigen Mengumpul maklumat mengenai:  Menghubungkait  Memerhatikan a) komposisi udara. Menjana idea ciri oksigen dan karbon dioksida.  B2D6E1  B3D9E1  B3D9E2  B4D10E1  B4D10E2  B4D10E3 PEKA Cuti Pertengahan Tahun 21 3. menunjukkan melalui aktiviti: a) peratusan oksigen dalam udara. & membezakan  Meramalkan Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan: a) peratusan oksigen dalam udara b) udara mengandungi wap air.2 Memahami ciriciri oksigen dan karbon dioksida Mengumpul maklumat mengenai ciri. Melukis peta konsep untuk menunjukkan hubungan antara sumber-sumber ini kepada keperluan asas kehidupan.  Membuat inferen  Membuat inferen b) peratusan nitrogen. mikroorganisma dan habuk. b) udara mengandungi wap air. menyatakan peratusan nitrogen. menerangkan mengapa udara ialah suatu campuran. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Mengumpul maklumat mengenai pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di Bumi. menyatakan maksud pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi.  mengamalkan penggunaan. Membincangkan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di Bumi (seperti kitar semula kertas untuk mengurangkan penebangan pokok. guna semula dan kitar semula bahan.

 Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mendefinasi secara operasi  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat Bekerjasama  B5D6E1 9 . menyenaraikan hasil pembakaran. 22 3. (b) membebaskan karbon dioksida. menyatakan oksigen diperlukan untuk pembakaran. benda hidup: (a) menggunakan oksigen. c) kesan ke atas kayu uji berbara dan menyala. Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan semasa respirasi. menjalankan eksperimen untuk mengkaji pembakaran. Murid boleh: menyatakan maksud pembakaran. membanding dan membezakan kandungan oksigen dalam udara sedutan dengan udara hembusan dalam manusia. b) tindak balas dengan natrium hidroksida. kertas litmus. memilih ujian yang sesuai untuk oksigen dan karbon dioksida. karbon dioksida dan wap air adalah hasil respirasi. menyatakan oksigen diperlukan dalam respirasi. hipotesis  Meramalkan Menjalankan aktiviti untuk menguji Mengumpul maklumat dan membincangkan pembakaran. air kapur dan penunjuk bikarbonat.  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi Bekerjasama  B5D5E1  B5D5E2 23 3. menjalankan eksperimen untuk menunjukkan benda hidup menggunakan oksigen dan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan ciri-ciri oksigen dan karbon dioksida dari aspek: a) kelarutan dalam air. Mengumpul maklumat dan membincangkan respirasi.dan karbon dioksida.4 Memahami bahawa oksigen diperlukan untuk pembakaran  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen Menjalankan eksperimen untuk:  Menjana idea a) menunjukkan oksigen diperlukan  Membandingkan untuk pembakaran. alam sekeliling. menghubungkait benda hidup menggunakan oksigen dan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi. mengenal pasti oksigen dan karbon dioksida berdasarkan ciri-cirinya. & membezakan b) mengkaji kesan saiz suatu bekas  Membuat ke atas jangka masa nyalaan lilin.3 Memahami bahawa oksigen diperlukan untuk respirasi Murid boleh: menyatakan tenaga.

c) sumber bahan cemar udara.1 Memahami pelbagai bentuk dan sumber tenaga Murid boleh: menyenaraikan pelbagai jenis tenaga. 24 3. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan bahan cemar dalam asap rokok. hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi Menghargai keseimbangan alam semula jadi.5 Menganalisa kesan pencemaran udara Murid boleh: menerangkan maksud pencemaran udara.  B6D5E1 25 3. memerihalkan kesan pencemaran udara. b) contoh bahan cemar udara. SUMBER TENAGA 26 1. Mengumpul maklumat mengenai pelbagai bentuk dan sumber tenaga serta perubahan tenaga. menyenaraikan contoh bahan cemar udara. menyenaraikan pelbagai sumber tenaga. Murid boleh: memerihalkan bagaimana kehidupan jika tiada udara bersih.hasil pembakaran arang dan lilin. e) gkah-langkah yang diperlukan untuk mengawal pencemaran udara. Mengumpul maklumat dan  Menjana idea membincangkan:  Menghubungkait a) maksud pencemaran udara. b) cara mengekalkan udara supaya bersih c) amalan yang boleh mengekalkan udara yang bersih.  Menghubungkait  Menjana idea  Mensistesis Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  B2D7E1  B2D7E2  B2D7E3  B4D12E1  B4D12E2 10 . mencadangkan cara mengekalkan udara supaya bersih. menerangkan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara. d) kesan pencemaran udara ke atas manusia dan alam sekitar. menyenaraikan sumber bahan cemar udara. Membincangkan matahari sebagai sumber tenaga utama. mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih.6 Menyedari kepentingan untuk mengekalkan udara yang bersih Mengumpul maklumat dan membincangkan: a) bagaimana keadaan kehidupan tanpa udara yang bersih.  Menghubungkait  Menjana idea Menghargai keseimbangan alam semula jadi. TEMA: TENAGA BIDANG PEMBELAJARAN: 1.

27 1. b) penggunaan tenaga solar. c) cara meningkatkan penggunaan tenaga secara cekap. c) haba dan suhu adalah berbeza  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Meramalkan  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menjalankan projek berikut: a) sumber tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui. mencadangkan cara-cara menggunakan tenaga secara cekap. HABA 29 2. Membincangkan penggunaan dan pengurusan sumber tenaga yang cekap. TEMA: TENAGA BIDANG PEMBELAJARAN: 2.  B3D10E2  B3D10E  B6D6E1 28 1. Murid boleh: memerihalkan pentingnya memulihara sumber tenaga.3 Menyedari kepentingan memulihara sumber tenaga Membincangkan kepentingan memulihara sumber tenaga.2 Memahami tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui mengenal pasti perubahan tenaga. menyatakan sumber lain bagi haba.1 Memahami haba sebagai suatu bentuk tenaga Murid boleh: menyatakan matahari membebaskan haba. mengkaji perubahan tenaga keupayaan kepada tenaga kinetik dan sebaliknya melalui aktiviti. mengenal pasti matahari sebagai sumber tenaga utama.  Menghubungkait  Menjana idea Menghargai keseimbangan alam semula jadi. b) cara menghasilkan haba.  Mengumpulkan &  Mengelaskan mengelaskan Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Menjalankan aktiviti untuk melihat perubahan tenaga dari tenaga keupayaan kepada tenaga kinetik dari tenaga kinetik kepada tenaga keupayaan Mengumpul maklumat dan membincangkan maksud sumber tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui. Murid boleh: mendefinisikan tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui. mengelaskan pelbagai sumber tenaga kepada tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui menerangkan mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan: a) matahari membebaskan haba.  B4D13E1  B4D13E2  B4D13E3 11 . menerangkan pengunaan dan pengurusan sumber tenaga yang cekap.

menyatakan haba mengalir dengan tiga cara (konduksi. perolakan dan sinaran.  B4D14E1  B4D14E2  B4D14E3  B4E14E4  B4D14E5  B5D7E1 31 2. bayu laut dan pemanasan bumi oleh matahari. memberi contoh pengaliran haba dalam fenomena alam. menyenaraikan pelbagai kegunaan konduktor danpenebat haba dalam kehidupan harian. perolakan dan sinaran). menyatakan maksud penebat haba. b) pelbagai kegunaan haba dalam kehidupan harian. menyatakan haba mengalir dari kawasan panas ke kawasan sejuk. cecair dan gas. c) maksud suhu. Membincangkan: (i) perubahan keadaan jirim dalam  Membuat inferen  Mensistesis Cuti Pertengahan Penggal 2 30 2. Membincangkan: a) haba ialah suatu bentuk tenaga.3 Menganalisa kesan haba ke atas  Menjana idea  Menghubungkait  Memerhatikan Minat dan bersifat ingin  B4D15E1  B4D15E2 12 . menjalankan eksperimen untuk mengkaji kegunaan bahan berbeza sebagai penebat haba. memberi contoh pelbagai kegunaan haba. menyatakan maksud konduktor haba. menyatakan perbezaan antara haba dengan suhu.2 Memahami pengaliran haba dan kesannya Murid boleh: menyatakan haba menyebabkan pengembangan dan pengecutan pepejal.  pengaliran haba melalui konduksi. d) perbezaan antara suhu dengan haba. Murid boleh:  Menjana idea  Memerhatikan  Membandingkan  Mendefini secara & membezakan operasi  Meramalkan  Meramalkan  Membuat inferen Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. merkuri dalam termometer dan udara dalam kelalang dasar bulat). (contoh: Murid diminta meramal dan memerhatikan bagaimana suhu berubah apabila air panas dan air sejuk dicampurkan). d) maksud penebat haba. cecair dan gas mengembang dan mengecut (contoh: bola dan gelang. e) pelbagai kegunaan konduktor dan penebat haba dalam kehidupan harian. c) maksud konduktor haba. menyatakan maksud suhu. b) bagaimana suhu bangunan boleh dikekalkan sejuk.menyatakan haba ialah suatu bentuk tenaga. Eksperimen:  menunjukkan haba boleh menyebabkan pepejal. Menjalankan aktiviti berkumpulan untuk membincangkan: a) fenomena alam seperti bayu darat.

Murid boleh: menerangkan dengan contoh pelbagai kegunaan pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian. d) penggolek pada jambatan keluli. (iii) contoh pemerhatian harian yang menunjukkan perubahan kepada keadaan jirim. Membincangkan penggunaan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim untuk menyelesaikan masalah yang mudah. Menjalankan eksperimen untuk  Mencirikan menunjukkan yang berikut:  Menjana idea  Membandingkan a) objek yang gelap dan kusam & membezakan menyerap haba lebih baik daripada  Membuat objek putih dan berkilat. c) ruang pada landasan keretapi. menjalankan eksperimen untuk mengkaji penyerapan dan pembebasan haba. Murid boleh: mengamalkan prinsip pengaliran  Memerhatikan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Meramalkan  Membuat inferen  Mengeksperimen  Berkomunikasi Bekerjasama  B5D8E1  B5D8E2 34 2. Menghargai sumbangan sains dan teknologi  B6D7E1 33 2. menerangkan perubahan kepada keadaan jirim yang melibatkan penyerapan dan pembebasan haba.4 Mengaplikasi prinsip pengembang an dan pengecutan jirim menyatakan perubahan kepada keadaan jirim dalam proses fizikal. proses fizikal  Mensistesis (ii) kesan haba ke atas keadaan jirim.jirim 32 2.  B4D15E3 Membincangkan kegunaan  Menjana idea pengembangan dan pengecutan jirim  Menyelesaikan dalam yang berikut: masalah a) merkuri dalam termometer.5 Memahami bahawa permukaan objek yang gelap dan kusam menyerap dan membebaskan haba dengan lebih baik Murid boleh: menyatakan objek yang gelap dan kusam menyerap haba lebih baik daripada objek putih dan berkilat. menyatakan objek yang gelap dan kusam membebaskan haba lebih baik daripada objek putih dan berkilat. mengaplikasikan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam menyelesaikan masalah yang mudah. tahu tentang alam sekeliling. memberi contoh pemerhatian harian yang menunjukkan perubahan kepada keadaan jirim.6 Menghargai faedah pengaliran haba Membincang dan mempraktikkan amalan seperti membuka tingkap dalam kelas atau makmal untuk Menyedari bahawa sains merupakan 13 . b) jalur dwilogam di dalam alat penggera kebakaran. hipotesis b) objek yang gelap dan kusam  Meramalkan membebaskan haba lebih baik  Membuat inferen daripada objek putih dan berkilat.

meningkatkan pengaliran udara.42 Peperiksaan Akhir Tahun Kemaskini PBS CUTI AKHIR TAHUN 14 .haba demi kehidupan yang lebih selesa. satu daripada cara untuk memahami alam Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 35 36 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->