P. 1
120887547-RPT-Sains-Tingkatan-1

120887547-RPT-Sains-Tingkatan-1

|Views: 63|Likes:
Published by Faiq Safian

More info:

Published by: Faiq Safian on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

SMK WANGSA MAJU SEKSYEN 2 HURAIAN SUKATAN PELAJARAN SAINS DAN EVIDENS PBS TINGKATAN 1 PN.

ELLA SYAFINAZ BT SAFIAN DISEMAK OLEH:

2014

2015

2016

2017

2018

1

PENGENALAN KEPADA SAINS 1 1.3 Mengetahui kuantiti fizik dan unitnya. masa. Mencari simbol yang digunakan  Mencirikan  Menghubungkait Bekerjasama  B3D1E1  B4D2E1  (Pendulum)  Mencirikan  Menghubungkait Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling Bekerjasama  B2D1E1  B4D1E1  B1D1E1 2 1. Murid boleh: menyenaraikan apa yang dilihat di sekeliling yang berkaitan dengan sains. 3 1. Memerihalkan dengan contoh fenomena semula jadi yang murid boleh lihat di sekeliling mereka: a) tumbesaran manusia daripada bayi hingga dewasa b) kejatuhan bola ke tanah c) pencairan ais Membincangkan kegunaan dan kelebihan sains dalam kehidupan harian. nilai dan unit sebagaimana tertera pada maklumat produk. menamakan kerjaya dalam sains seperti: a) guru sains b) doktor c) jurutera d) saintis alam sekitar Murid boleh: menyatakan langkah-langkah dalam penyiasatan saintifik/eksperimen.MINGGU OBJEKTIF PEMBELAJARAN HASIL PEMBELAJARAN AKTIVITI PEMBELAJARAN KBKK KEMAHIRAN PROSES SAINS SIKAP SAINTIFIK DAN NILAI MURNI PBS TEMA: MEMPERKENALKAN SAINS BIDANG PEMBELAJARAN: 1. dan mili-.1 Memahami sains adalah sebahagian daripada kehidupan harian. senti-. apa yang diubah.  menyatakan simbol dan nilai  Membuat urutan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membuat hipotesis  Memerhatikan  Membuat inferen  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  berkomunikasi Bekerjasama  B3D2E1  B3D2E2  B3D2E3 2 .2 Memahami langkah. suhu dan arus elektrik). menjalankan satu penyiasatan saintifik. jisim. Menjalankan penyiasatan saintifik/eksperimen. Murid boleh diminta untuk melaporkan hasil penyiasatan mereka. contoh: mengkaji faktor yang mempengaruhi bilangan ayunan bandul ringkas dalam satu jangka masa. masa. jisim. Mencari perkataan imbuhan yang digunakan dalam pengukuran seperti kilo-. dan simbol yang berpadanan bagi kuantiti fizik.I. apa yang dikekalkan dan apa yang diukur. Mereka harus menekankan langkah yang telah diambil. suhu dan arus elektrik.langkah dalam penyiasatan saintifik. menerangkan kepentingan sains dalam kehidupan harian. Murid boleh:  menyatakan kuantiti fizik iaitu panjang.  menyatakan unit S. Mengenal pasti kuantiti fizik (panjang.

Mencari nilai bagi setiap imbuhan. dalam unit pengukuran.6 Menyedari kepentingan unit piawai dalam Murid boleh:  memberi contoh masalah yang Menghargai sumbangan sains dan 3 . menentukan jisim suatu objek.dan kilo mengenal pasti dan menggunakan imbuhan yang sesuai dalam pengukuran panjang dan jisim.  mengaplikasikan penggunaan neraca spring dan neraca alur/tuas dalam konteks menjalankan eksperimen.  menentukan isipadu pepejal menggunakan kaedah sesaran air.4 21-25/Jan 1.  Mencirikan  Memerhatikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Membandingkan  Mengukur dan & membezakan menggunakan nombor  Menjana idea  Membuat inferen  Menyelesaikan masalah Bekerjasama  B3D3E1  B4D3E1  B4D3E2  B3D3E2  B3D3E2  B3D3E4  B4D4E1 5 1. menerangkan konsep jisim. 2.5 Memahami konsep jisim  Mencirikan  Membandingkan 1. Murid boleh:      menentukan berat suatu objek. Menentukan berat pelbagai objek & membezakan menggunakan neraca spring. 2. Membincangkan kebaikan dan keburukan apabila menggunakan unit pengukuran yang tidak sama. menerangkan konsep berat.  jisim sebagai kuantiti jirim.  memilih alat yang betul dan menyukat isipadu cecair. menerangkan perbezaan antara jisim dengan berat. senti.  memilih alat yang betul dan mengukur suhu badan serta suhu cecair.  perbezaan antara jisim dengan berat. Membincangkan pemilihan alat yang sesuai apabila membuat ukuran. Menentukan isipadu pepejal sekata dan tidak sekata menggunakan kaedah sesaran air. Memahami kegunaan alat pengukuran.4 Memahami penggunaan alat pengukuran imbuhan bagi unit panjang dan jisim: mili -.  menganggar luas bentuk sekata dan tidak sekata menggunakan kertas graf. Murid boleh:  memilih alat yang betul dan mengukur panjang. Eksperimen: Membincangkan:  berat sebagai tarikan Bumi (daya graviti) ke atas objek. Menentukan jisim pelbagai objek dengan menggunakan neraca alur/tuas. Eksperimen: 1.  Memerhatikan  Mengukur dan menggunakan nombor Bekerjasama  B4D5E1  B3D3E5  B6D1E1 6 1.

Mengumpul maklumat mengenai organisma unisel dan multisel. TEMA: MANUSIA DAN KEPELBAGAIAN HIDUPAN BIDANG PEMBELAJARAN: 1.  memberi contoh organisma unisel dan multisel. Memerhati contoh organisma unisel dan multisel di bawah mikroskop.  B1D2E1  B4D6E1  B4D6E2  B5D1E1 8 9 1.  Mencirikan  Memerhatikan  Membandingkan  Mengelaskan & membezakan  Membuat inferen  Mengumpulkan & mengelaskan  Membuat inferen Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  Mengumpulkan & mengelaskan Menyediakan slaid sel pipi dan sel bawang. teknologi. Melukis dan melabel pelbagai struktur sel haiwan dan sel tumbuhan.  menggunakan mikroskop dengan betul. Membandingkan sel haiwan dan sel tumbuhan.  B2D2E1  B3D5E1 Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  melukis struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan. SEL SEBAGAI UNIT KEHIDUPAN 7 1.  menyatakan persamaan dan perbezaan antara sel haiwan dengan sel tumbuhan. 4 . Memerhati struktur umum sel pipi dan sel bawang di bawah mikroskop menggunakan prosedur yang betul.  melabel struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan. Menyediakan murid dengan kad gambar.  menyatakan fungsi setiap struktur sel. kad nama. Murid memadankan kad-kad bagi setiap organisma. kad yang berlabel ‘unisel’ dan ‘multisel’.2 Memahami organisma unisel dan multisel.  mengenal pasti struktur umum sel haiwan dan sel tumbuhan. Murid boleh:  menyatakan maksud organisma unisel dan multisel.  menyediakan slaid menggunakan prosedur yang betul.1 Memahami sel Murid boleh:  mengenal pasti sel sebagai unit asas kehidupan. Mengumpul maklumat mengenai struktur sel dan membincangkan fungsinya.kehidupan harian mungkin timbul sekiranya unit piawai tidak digunakan. Mengumpul maklumat mengenai  Mencirikan  Memerhatikan organisma hidup dan mengenal pasti  Membandingkan  Mengelaskan unit asas kehidupan yang membina & membezakan organisma tersebut.

sistem dan organisma. Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan  B1D2E1  B3D4E1  B3D6E1 11 1. tisu.3 Memahami sel membentuk tisu. Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan  B6D2E1 TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 1. Menyenaraikan contoh jirim. Mengumpul maklumat dan  Mencirikan  Mengelaskan membincangkan perkara berikut:  Menghubungkait a) jenis sel manusia  Membandingkan b) fungsi pelbagai jenis sel manusia. Murid boleh:  menerangkan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks.  Menghubungkait  Menjana idea  Memerhatikan Bersifat objektif  B2D3E1  B3D7E1  B4D7E1  menyatakan semua benda mempunyai jisim dan memenuhi ruang. Cuti Pertengahan Penggal 1 5 . organ. & membezakan  Menjana idea Menggunakan pengurusan grafik  Membuat urutan (seperti tangga hiraki) untuk  Mengumpulkan & menunjukkan hiraki organisasi sel: mengelaskan sel  tisu  organ  sistem  organisma Membincangkan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks.  menyusun organisasi sel mengikut urutan daripada yang mudah ke kompleks menggunakan istilah sel.  menerangkan maksud jirim. tanah dan benda hidup mempunyai  jisim dan memenuhi ruang. JIRIM 12 1. organ dan sistem dalam badan manusia. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.  menjalankan aktiviti untuk menunjukkan udara.4 Menyedari manusia adalah organisma yang kompleks.10 1. Murid boleh:  menamakan pelbagai jenis sel manusia. menghubungkaitkan benda dan jirim.  menyatakan fungsi pelbagai jenis sel manusia. air.1 Memahami jirim mempunyai jisim dan memenuhi ruang Murid boleh: Eksperimen: Menunjukkan semua benda mempunyai jisim dan memenuhi ruang Membincangkan maksud jirim.

b) tiga keadaan jirim. Murid boleh:  menyatakan jirim terdiri daripada zarah-zarah  menyatakan tiga keadaan jirim.  menerangkan aplikasi konsep timbul dan tenggelam yang berkaitan dengan ketumpatan melalui aktiviti.  menyatakan ketumpatan pelbagai objek dan cecair melalui aktiviti.13 1.2 Memahami tiga keadaan jirim.  menyatakan susunan zarahzarah dalam tiga keadaan jirim. b) pelbagai cecair. Mengumpul maklumat dan  Menghubungkait membincangkan bagaimana:  Menjana idea a) manusia menggunakan pengetahuan tentang pelbagai keadaan jirim dalam penyimpanan dan pengangkutan gas dan cecair.  Menghubungkait  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Memerhatikan Menyedari bahawa sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam  B2D3E1  B4D8E1 14 1. a) manusia menggunakan konsep ketumpatan untuk membina rakit. Mengingat kembali definisi ketumpatan.  menyelesaikan masalah mudah berkaitan ketumpatan.  memerihalkan bagaimana manusia mengaplikasikan konsep ketumpatan. Menentukan ketumpatan melalui aktiviti bagi: a) objek berbentuk sekata dan tak sekata. b) pergerakan zarah-zarah.3 Memahami konsep ketumpatan Murid boleh:  mendefinisikan ketumpatan. Murid boleh:  memerihalkan bagaimana manusia menggunakan pelbagai keadaan jirim.  Menghubungkait  Menjana idea  Membuat urutan  Memerhatikan Berfikiran kritikal dan analitis. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji aplikasi konsep timbul dan tenggelam yang berkaitan dengan ketumpatan.  B3D8E1  B5D2E1 PEKA 15 1. Menghargai sumbangan sains dan teknologi  B6D3E1 6 .4 Menghargai penggunaan ciri-ciri jirim dalam kehidupan harian Membincangkan mengapa ada objek dan cecair timbul dan mengaitkannya dengan ketumpatan. Membuat simulasi susunan dan pergerakan zarah-zarah dalam tiga keadaan jirim. Mengumpul maklumat dan membincangkan: a) apa yang membina jirim.  menerangkan mengapa ada objek dan cecair timbul. Membandingkan tiga keadaan jirim dari segi: a) susunan zarah-zarah. pelampung dsb.  menyatakan perbezaan pergerakan zarah-zarah dalam tiga keadaan jirim.

 mengelaskan unsur kepada logam dan bukan logam berdasarkan ciri-cirinya. bahanapi fosil dan benda hidup) kepada manusia. bahanapi fosil dan benda hidup. udara. campuran. Membanding dan membezakan ciriciri unsur.  B2D4E1  B2D4E2 17 2.  mengasingkan komponen dalam campuran seperti a) campuran serbuk besi dan serbuk sulfur. sebatian dan campuran. mineral.  membanding dan membezakan ciri-ciri logam dengan bukan logam melalui aktiviti. Murid boleh:  menyatakan maksud unsur.TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 2. kekerasan.1 Mengetahui kepelbagaian sumber diBumi Murid boleh:  menyenaraikan sumber di Bumi yang diperlukan untuk menyokong kesinambungan hidup. KEPELBAGAIAN SUMBER DI BUMI 16 2. sebatian dan campuran.  memberi contoh logam dan bukan logam.  menyatakan perbezaan antara unsur. udara. Membincangkan kepentingan sumber Bumi (air. b) campuran pasir dan garam.  mengasingkan komponen dalam campuran melalui aktiviti. Mengumpul maklumat mengenai sumber Bumi iaitu air.  menyenaraikan sumber Bumi yang digunakan dalam kehidupan harian. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. sebatian dan campuran. mineral. sebatian dan campuran.  memberi contoh unsur.3 Menghargai kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia Murid boleh:  Menerangkan kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia. sebatian dan campuran Mengumpul maklumat dan membincangkan a) maksud unsur. tanah. sebatian. sebatian dan campuran.  B6D4E1 7 . Eksperimen:  membandingkan ciri-ciri logam dengan bukan logam dari segi rupa. logam dan bukan logam. kekonduksian haba dan elektrik. tanah.2 Memahami unsur. b) maksud logam dan bukan logam c) contoh unsur.  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Meramalkan  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi  B2D5E1  B2D5E2  B2D5E3  B4D9E1  B5D3E1  B5D4E1 18 2.  Menjana idea Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

menyatakan peratusan nitrogen.  menyatakan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi. oksigen dan  Membandingkan  Meramalkan karbon dioksida dalam udara.1 Memahami komponen dalam udara Murid boleh: menyatakan komponen dalam udara. Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Melukis peta konsep untuk menunjukkan hubungan antara sumber-sumber ini kepada keperluan asas kehidupan. & membezakan  Meramalkan Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan: a) peratusan oksigen dalam udara b) udara mengandungi wap air.  Membandingkan & membezakan  Memerhatikan Minat dan bersifat ingin tahu tentang  B4D11E1  B4D11E2 8 .  mengamalkan penggunaan.  B2D6E1  B3D9E1  B3D9E2  B4D10E1  B4D10E2  B4D10E3 PEKA Cuti Pertengahan Tahun 21 3. menyatakan maksud pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi. menunjukkan melalui aktiviti: a) peratusan oksigen dalam udara. Murid boleh: menyenaraikan ciri-ciri oksigen Mengumpul maklumat mengenai:  Menghubungkait  Memerhatikan a) komposisi udara. oksigen dan karbon dioksida dalam udara. b) udara mengandungi wap air. guna semula dan kitar semula bahan. memulihara air bersih bagi mengelakkan kekurangan air) Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 19 Peperiksaan Pertengahan Tahun TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 3. Mengumpul maklumat mengenai pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di Bumi. Menjana idea ciri oksigen dan karbon dioksida. UDARA DI SEKELILING KITA 20 3.2 Memahami ciriciri oksigen dan karbon dioksida Mengumpul maklumat mengenai ciri. Membincangkan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di Bumi (seperti kitar semula kertas untuk mengurangkan penebangan pokok. menerangkan mengapa udara ialah suatu campuran. mikroorganisma dan habuk. mikroorganisma dan habuk.  Membuat inferen  Membuat inferen b) peratusan nitrogen.

b) tindak balas dengan natrium hidroksida.  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi Bekerjasama  B5D5E1  B5D5E2 23 3. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan ciri-ciri oksigen dan karbon dioksida dari aspek: a) kelarutan dalam air. & membezakan b) mengkaji kesan saiz suatu bekas  Membuat ke atas jangka masa nyalaan lilin. Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan semasa respirasi.  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan  Mendefinasi secara operasi  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat Bekerjasama  B5D6E1 9 . kertas litmus.4 Memahami bahawa oksigen diperlukan untuk pembakaran  Mencirikan  Menghubungkait  Membuat inferen Menjalankan eksperimen untuk:  Menjana idea a) menunjukkan oksigen diperlukan  Membandingkan untuk pembakaran. Mengumpul maklumat dan membincangkan respirasi. c) kesan ke atas kayu uji berbara dan menyala. Murid boleh: menyatakan maksud pembakaran.3 Memahami bahawa oksigen diperlukan untuk respirasi Murid boleh: menyatakan tenaga. menyatakan oksigen diperlukan dalam respirasi. (b) membebaskan karbon dioksida. karbon dioksida dan wap air adalah hasil respirasi. hipotesis  Meramalkan Menjalankan aktiviti untuk menguji Mengumpul maklumat dan membincangkan pembakaran. menyatakan oksigen diperlukan untuk pembakaran. menyenaraikan hasil pembakaran. mengenal pasti oksigen dan karbon dioksida berdasarkan ciri-cirinya. menjalankan eksperimen untuk menunjukkan benda hidup menggunakan oksigen dan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi. menghubungkait benda hidup menggunakan oksigen dan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi.dan karbon dioksida. alam sekeliling. 22 3. benda hidup: (a) menggunakan oksigen. menjalankan eksperimen untuk mengkaji pembakaran. membanding dan membezakan kandungan oksigen dalam udara sedutan dengan udara hembusan dalam manusia. air kapur dan penunjuk bikarbonat. memilih ujian yang sesuai untuk oksigen dan karbon dioksida.

e) gkah-langkah yang diperlukan untuk mengawal pencemaran udara.  Menghubungkait  Menjana idea Menghargai keseimbangan alam semula jadi. memerihalkan kesan pencemaran udara. d) kesan pencemaran udara ke atas manusia dan alam sekitar.  B2D7E1  B2D7E2  B2D7E3  B4D12E1  B4D12E2 10 . menyenaraikan contoh bahan cemar udara. mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih.1 Memahami pelbagai bentuk dan sumber tenaga Murid boleh: menyenaraikan pelbagai jenis tenaga.hasil pembakaran arang dan lilin. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan bahan cemar dalam asap rokok.6 Menyedari kepentingan untuk mengekalkan udara yang bersih Mengumpul maklumat dan membincangkan: a) bagaimana keadaan kehidupan tanpa udara yang bersih. hipotesis  Mengeksperimen  Berkomunikasi Menghargai keseimbangan alam semula jadi. Mengumpul maklumat dan  Menjana idea membincangkan:  Menghubungkait a) maksud pencemaran udara. menyenaraikan pelbagai sumber tenaga.  Menghubungkait  Menjana idea  Mensistesis Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Murid boleh: memerihalkan bagaimana kehidupan jika tiada udara bersih. menyenaraikan sumber bahan cemar udara. b) contoh bahan cemar udara.5 Menganalisa kesan pencemaran udara Murid boleh: menerangkan maksud pencemaran udara. TEMA: TENAGA BIDANG PEMBELAJARAN: 1. c) sumber bahan cemar udara. b) cara mengekalkan udara supaya bersih c) amalan yang boleh mengekalkan udara yang bersih. 24 3.  B6D5E1 25 3. mencadangkan cara mengekalkan udara supaya bersih. Membincangkan matahari sebagai sumber tenaga utama. SUMBER TENAGA 26 1. menerangkan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara. Mengumpul maklumat mengenai pelbagai bentuk dan sumber tenaga serta perubahan tenaga.

2 Memahami tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui mengenal pasti perubahan tenaga.27 1.  B3D10E2  B3D10E  B6D6E1 28 1. Murid boleh: mendefinisikan tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui. Murid boleh: memerihalkan pentingnya memulihara sumber tenaga. mengkaji perubahan tenaga keupayaan kepada tenaga kinetik dan sebaliknya melalui aktiviti. mengelaskan pelbagai sumber tenaga kepada tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui menerangkan mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan: a) matahari membebaskan haba. c) haba dan suhu adalah berbeza  Menjana idea  Membandingkan & membezakan  Membuat hipotesis  Meramalkan  Memerhatikan  Membuat inferen  Meramalkan Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. b) penggunaan tenaga solar. mencadangkan cara-cara menggunakan tenaga secara cekap. menyatakan sumber lain bagi haba. menerangkan pengunaan dan pengurusan sumber tenaga yang cekap.1 Memahami haba sebagai suatu bentuk tenaga Murid boleh: menyatakan matahari membebaskan haba. mengenal pasti matahari sebagai sumber tenaga utama. TEMA: TENAGA BIDANG PEMBELAJARAN: 2. Membincangkan penggunaan dan pengurusan sumber tenaga yang cekap. Menjalankan projek berikut: a) sumber tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui. HABA 29 2. b) cara menghasilkan haba.  B4D13E1  B4D13E2  B4D13E3 11 .  Menghubungkait  Menjana idea Menghargai keseimbangan alam semula jadi.3 Menyedari kepentingan memulihara sumber tenaga Membincangkan kepentingan memulihara sumber tenaga. Menjalankan aktiviti untuk melihat perubahan tenaga dari tenaga keupayaan kepada tenaga kinetik dari tenaga kinetik kepada tenaga keupayaan Mengumpul maklumat dan membincangkan maksud sumber tenaga boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui.  Mengumpulkan &  Mengelaskan mengelaskan Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. c) cara meningkatkan penggunaan tenaga secara cekap.

Menjalankan aktiviti berkumpulan untuk membincangkan: a) fenomena alam seperti bayu darat.  B4D14E1  B4D14E2  B4D14E3  B4E14E4  B4D14E5  B5D7E1 31 2. cecair dan gas.  pengaliran haba melalui konduksi. b) pelbagai kegunaan haba dalam kehidupan harian. merkuri dalam termometer dan udara dalam kelalang dasar bulat). d) perbezaan antara suhu dengan haba. (contoh: Murid diminta meramal dan memerhatikan bagaimana suhu berubah apabila air panas dan air sejuk dicampurkan). bayu laut dan pemanasan bumi oleh matahari. e) pelbagai kegunaan konduktor dan penebat haba dalam kehidupan harian. menyatakan perbezaan antara haba dengan suhu. menyatakan haba mengalir dengan tiga cara (konduksi. menyatakan maksud penebat haba.2 Memahami pengaliran haba dan kesannya Murid boleh: menyatakan haba menyebabkan pengembangan dan pengecutan pepejal. menyatakan maksud konduktor haba. menyatakan haba mengalir dari kawasan panas ke kawasan sejuk. menjalankan eksperimen untuk mengkaji kegunaan bahan berbeza sebagai penebat haba. menyenaraikan pelbagai kegunaan konduktor danpenebat haba dalam kehidupan harian. perolakan dan sinaran. perolakan dan sinaran). b) bagaimana suhu bangunan boleh dikekalkan sejuk. memberi contoh pelbagai kegunaan haba. d) maksud penebat haba.menyatakan haba ialah suatu bentuk tenaga. Membincangkan: a) haba ialah suatu bentuk tenaga. Murid boleh:  Menjana idea  Memerhatikan  Membandingkan  Mendefini secara & membezakan operasi  Meramalkan  Meramalkan  Membuat inferen Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.3 Menganalisa kesan haba ke atas  Menjana idea  Menghubungkait  Memerhatikan Minat dan bersifat ingin  B4D15E1  B4D15E2 12 . Membincangkan: (i) perubahan keadaan jirim dalam  Membuat inferen  Mensistesis Cuti Pertengahan Penggal 2 30 2. c) maksud suhu. cecair dan gas mengembang dan mengecut (contoh: bola dan gelang. c) maksud konduktor haba. memberi contoh pengaliran haba dalam fenomena alam. Eksperimen:  menunjukkan haba boleh menyebabkan pepejal. menyatakan maksud suhu.

proses fizikal  Mensistesis (ii) kesan haba ke atas keadaan jirim. tahu tentang alam sekeliling. menjalankan eksperimen untuk mengkaji penyerapan dan pembebasan haba. d) penggolek pada jambatan keluli. (iii) contoh pemerhatian harian yang menunjukkan perubahan kepada keadaan jirim. mengaplikasikan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam menyelesaikan masalah yang mudah. b) jalur dwilogam di dalam alat penggera kebakaran.  B4D15E3 Membincangkan kegunaan  Menjana idea pengembangan dan pengecutan jirim  Menyelesaikan dalam yang berikut: masalah a) merkuri dalam termometer. Murid boleh: menerangkan dengan contoh pelbagai kegunaan pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian.4 Mengaplikasi prinsip pengembang an dan pengecutan jirim menyatakan perubahan kepada keadaan jirim dalam proses fizikal. Menjalankan eksperimen untuk  Mencirikan menunjukkan yang berikut:  Menjana idea  Membandingkan a) objek yang gelap dan kusam & membezakan menyerap haba lebih baik daripada  Membuat objek putih dan berkilat.5 Memahami bahawa permukaan objek yang gelap dan kusam menyerap dan membebaskan haba dengan lebih baik Murid boleh: menyatakan objek yang gelap dan kusam menyerap haba lebih baik daripada objek putih dan berkilat. Menghargai sumbangan sains dan teknologi  B6D7E1 33 2.6 Menghargai faedah pengaliran haba Membincang dan mempraktikkan amalan seperti membuka tingkap dalam kelas atau makmal untuk Menyedari bahawa sains merupakan 13 . Membincangkan penggunaan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim untuk menyelesaikan masalah yang mudah.jirim 32 2. memberi contoh pemerhatian harian yang menunjukkan perubahan kepada keadaan jirim. c) ruang pada landasan keretapi. Murid boleh: mengamalkan prinsip pengaliran  Memerhatikan  Mentafsir data  Mengawal pembolehubah  Membuat hipotesis  Meramalkan  Membuat inferen  Mengeksperimen  Berkomunikasi Bekerjasama  B5D8E1  B5D8E2 34 2. hipotesis b) objek yang gelap dan kusam  Meramalkan membebaskan haba lebih baik  Membuat inferen daripada objek putih dan berkilat. menerangkan perubahan kepada keadaan jirim yang melibatkan penyerapan dan pembebasan haba. menyatakan objek yang gelap dan kusam membebaskan haba lebih baik daripada objek putih dan berkilat.

haba demi kehidupan yang lebih selesa.42 Peperiksaan Akhir Tahun Kemaskini PBS CUTI AKHIR TAHUN 14 . satu daripada cara untuk memahami alam Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 35 36 . meningkatkan pengaliran udara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->