KEJAYAAN TOKOH OKU MEMBANGGAKAN « on: June 15, 2011, 08:06:04 PM »

HULU TERENGGANU 18 April - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kagum dengan beberapa tokoh orang kurang upaya (OKU) termasuk Profesor Dr. Ismail Salleh yang walaupun cacat penglihatan tetapi merupakan salah seorang pakar ekonomi terkemuka negara ini. Perdana Menteri berkata, Ismail membuktikan kecacatan tidak menghalangnya menjadi seorang pakar ekonomi dan kerajaan sendiri sentiasa merujuk kepadanya terutama dalam perkara berkaitan pembangunan ekonomi bumiputera dan agenda bangsa Melayu. "Dr. Ismail adalah seorang yang berpengetahuan tinggi. Walaupun buta, beliau telah membuktikan yang kejayaan ada di mana-mana asalkan seseorang itu berusaha dengan gigih. "Beliau tidak boleh melihat tetapi mata hatinya lebih tajam dari kita. Beliau boleh memahami satu-satu masalah dan cara mengatasinya lebih daripada kita. Inilah kelebihan yang ada pada Dr. Ismail,'' katanya. Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap melancarkan Program Semai Bakti Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) peringkat nasional di Felda Jerangau Barat, di sini hari ini. Dalam ucapannya itu, Abdullah turut menamakan Allahyarham Datuk Dr. Zulkifli Mohamad, Dr. Chandra Muzaffar dan seorang pelajar, Alice Chan sebagai orang kurang upaya yang berjaya. "Walaupun Allahyarham Datuk Dr. Zulkifli tiada berkaki tetapi dengan semangat jitu yang ada, Allahyarham telah berjaya menjadi seorang pendita dan seorang ilmuan kepada semua orang. "Dr. Chandra juga tidak terkecuali. Beliau memang seorang yang hebat hingga menjadi seorang pemikir yang berjaya,'' ujarnya. Mengenai Alice Chan yang menuntut di Universiti Sains Malaysia (USM) , Perdana Menteri memuji kehebatan pelajar itu yang walaupun menghidap penyakit

. Sabtu.'' katanya. 2011.Foto BERNAMA KUALA LUMPUR: Meskipun menghadapi penglihatan terhad sejak dilahirkan. Mesej saya ialah orang yang cacat sekiranya diberikan peluang. "Saya pernah berjumpa dengannya baru-baru ini. Bukit Jalil di Kuala Lumpur. Logged mutiara Hero Member Offline Posts: 527 Re: KEJAYAAN TOKOH OKU MEMBANGGAKAN « Reply #1 on: November 07. galakan dan mahu berusaha. kecacatan itu tidak menghalang Mahadzir Derani yang kini berusia 40 tahun untuk berjaya dalam kerjayanya.membabitkan otak tetapi berjaya mendapat anugerah dekan. 04:04:57 PM » Pekerja Cemerlang Kebangsaan 2011 Penerima Anugerah Pekerja Cemerlang (OKU) Mahadzir Derani Abdul Ghani (tiga kiri) menerima ucapan tahniah daripada para penerima yang lain selepas Perhimpunan Hari Pekerja 2011 di Stadium Putra. . mereka juga boleh memberi sumbangan kepada negara. Pelajar ini amat mengagumkan saya.

Thailand pada 2008 dan mewakili Malaysia dalam Pertandingan Catur Peringkat Asia di Mumbai. Pawziah Yunos. apa yang boleh dilakukan oleh orang upaya. Anugerah telah disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sambutan Hari Pekerja 2011 di sini.Beliau merupakan pekerja di Bank Pembangunan di sini dan mula berkhidmat sebagai kerani rendah sejak 1992 dan sehingga kini telah dinaikkan pangkat menjadi Operator Telefon. Ketika ditemui wartawan. "Saya juga berterima kasih kepada pihak pengurusan Bank Pembangunan yang telah banyak membantu saya seperti menyediakan komputer bercakap untukmemudahkan kerja saya." katanya. India pada 2003. "Saya tidak anggap saya OKU. Mahadzir juga cemerlang dalam sukan dan rekreasi di mana beliau juga pernah menjuarai pelbagai pertandingan catur di dalam dan luar negeri. . saya sentiasa berusaha untuk melakukannya seperti mana yang dapat dilakukan orang upaya. Tekad kesungguhan dan kecemerlangan dalam kerjanya beliau telah mendapat Anugerah Pekerja Cemerlang 2011 (Kumpulan Orang Kelainan Upaya). Mahadzir yang bersyukur dengan penganugerahan itu memberitahu bahawa beliau tidak melihat kecacatannya sebagai penghalang dalam hidup. Seorang lagi penerima Anugerah Pekerja Cemerlang (Kumpulan Eksekutif). Antaranya mewakili Malaysia pada Sukan Para Asean ke-4 di Korat. Sabtu. ialah Penolong Pengurus Bahagian Operasi Rangkaian Kawasan Selatan di Telekom Malaysia Berhad. Beliau yang tinggal di Rawang juga presiden Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Perdagangan (NUCW) Bank Pembangunan Malaysia Berhad selama duapenggal sejak 2006. Selain seorang pekerja cemerlang.

PHAAM melaksanakan 'Performance Link Wage System' dan semua pekerja akan dinilai berdasarkan prinsip 'High Performance High Rewards' (Prestasi Tinggi Pendapatan Tinggi). "Bagi memastikan pekerja berdaya saing.Katanya keinginan untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan-pelanggannya menjadi pendorong utama untuknya sentiasa melaksanakankerja dengan cemerlang. Pengurus Besarnya J. . Palaniappan berkata bagi menggalakkan pekerja menghasilkan produktiviti yang tinggi. 09:54:49 PM » .BERNAMA Logged mutiara Hero Re: KEJAYAAN TOKOH OKU MEMBANGGAKAN « Reply #2 on: November 29. syarikat juga menyediakan secara purata 60 jam untuk melatih setiap pekerja. Panasonic HA Air-Conditioning (M) Sdn Bhd (PHAAM) telah menerima Anugerah Majikan Berdaya Saing 2011 (Syarikat Besar). dan mengekalkan hubungan baik antara pekerja dan majikan." katanya. Sementara itu. 2011.

meminta ibu bapa yang mempunyai anak kelainan upaya supaya jangan sekali-kali membezakan mereka . Tuah Atan pada majlis Sambutan Hari OKU peringkat Negeri di Stadium Bistari. kanan) menyampaikan anugerah kepada Tokoh Usahawan Orang Kurang Upaya (OKU) 2009. hari ini.Member Offline Posts: 527 mSTAR Selasa April 6. Turut sama ialah Pengerusi Jawatan Kuasa Negeri Kebajikan. Foto BERNAMA MELAKA: Tuah Atan. Perpaduan. Ayer Keroh. Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Sulaiman (kanan). seorang peguam yang hari ini dinamakan Tokoh OKU Melaka 2009. 2010 Tokoh OKU Minta Ibu Bapa Jangan Bezakan Anak Kelainan Upaya Isteri Ketua Menteri Datin Seri Asmah Abdul Rahman (dua. peringkat Negeri.

seorang pesara polis meninggal dunia lima tahun lepas. ketepikan dan abaikan saya kerana kecacatan saya sebaliknya mengajar saya tentang kasih sayang ketika mendidik dan membimbing saya. Tuah berkat OKU yang ingin mencipta kejayaan perlu berpegang . adalah segala-galanya bagi dirinya. agak sukar untuk kita maju dan keluar dari kepompong kecacatan. dilahirkan di Tanjung Kling dekat sini dengan hanya tangan kanan yang sempurna. Datin Seri Asmah Abdul Rahman pada sambutan Hari OKU di sini hari ini." katanya yang mempunyai seorang anak lelaki berusia 18 tahun bersama isterinya yang juga seorang peguam. 49. "Emak tinggal di Seremban dan adalah orang pertama yang saya akan telefon setiap hari sebaik memasuki pejabat untuk bertanya khabar sama ada beliau sihat. tanpa kedua-dua kaki dari paras lutut manakala tangan kirinya hanya pada paras siku. Tuah berkata bahawa sejak bapanya. 72. Katanya walaupun beliau dilahirkan dengan kecacatan namun kejayaannya adalah kerana ibu bapanya yang tidak kecewa atau berputus asa dengan keadaan dirinya. Tuah. kalau tak ada ibu bapa yang beri sokongan dan kasih sayang serta kefahaman. Beliau adalah pemegang ijazah sarjana muda (kepujian) undangundang dan kini mempunyai dua pejabat firma peguam iaitu satu di Kuala Lumpur dan satu di Melaka. Atan Semilang. Anak keempat dari sembilan beradik ini pernah memenangi pelbagai anugerah termasuk Tokoh Maal Hijrah (Profesional) pada tahun 1997 dan 2008." katanya kepada pemberita selepas menerima anugerah itu daripada isteri Ketua Menteri Melaka. "Saya rasa kanak-kanak OKU macam saya. ibunya Mariam Karim.dengan anak-anak yang lain. "Emak tak pernah membenci saya.

di situ ada jalan. Latib Md Isa diumumkan sebagai Tokoh Usahawan OKU manakala anugerah Tokoh Pekerja OKU dimenangi Hashim Ishak. ." Pada majlis hari ini juga. . seorang pegawai khidmat pelanggan di Jabatan Penerangan Melaka.kepada kepada pepatah "di mana ada kemahuan.BERNAMA Tuah Atan bergambar bersama sijil dan piala yang diterima isteri Ketua Menteri Datin Seri Asmah Abdul Rahman pada majlis Sambutan Hari OKU peringkat Negeri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful